Dodaj do ulubionych

Mam pytanie...

14.09.11, 23:24

W dniu 14.09.11 na stronie gminy ukazało się takie ogłoszenie:
„Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Miejsko - Gminny Ośrodek Kultury w Chęcinach zapraszają na V Festiwal Kultury Żydowskiej 16-18.09.2011”
a dzień wcześniej takie:
„Uroczystość 20 rocznicy powrotu Franciszkanów do Klasztoru w Chęcinach.
Pod Patronatem Burmistrza Gminy i Miasta Chęciny pana Roberta Jaworskiego.
17 września (sobota) 2011 r.” – czyli w tym samym czasie będzie „obskakiwał” dwie różne uroczystości.
Mam pytanie: czy katolik może być Żydem, czy Żyd może być katolikiem?
Jak to się ma jedno do drugiego?
Czy Burmistrz poinformował sponsorów ile Żydzi chcą kasy za Synagogę?
Kiedy o tym dowie się społeczeństwo?
Obserwuj wątek
    • supermenka26 Re: Mam pytanie... 15.09.11, 18:42
      Pobrzmiewa mi tu nuta antysemityzmu charakterystyczna dla tzw."prawdziwych Polaków". Nie bardzo rozumiem pytanie czy katolik może być Żydem i odwrotnie. Jeśli należymy do jakiejś wspólnoty religijnej, to się z nią utożsamiamy, bronimy jej wartości itp. Nie oznacza to jednak, że dwie, czy więcej religii nie może nawiązać dialogu, czy usiąść do wspólnej ekumenicznej modlitwy. A tyle się mówi w Polsce o tolerancji, otwarciu na inne kultury. Sam papież Jan Paweł II modlił się pod Ścianą Płaczu w samym sercu żydowskiej religii i udowodnił, że dialog jest możliwy, tylko trzeba chcieć. Chrystus też był Żydem, więc nie rozumiem, skąd w "prawdziwych Polakach" i katolikach tyle nienawiści i zazdrości o to że Żydom żyje się lepiej. Przecież każdemu wolno mieć pieniądze.
      Jeśli wiesz, ile Żydzi chcą kasy za synagogę, napisz o tym. Też jestem ciekawa.
      • jedyny_rbq ile ona jest warta? 15.09.11, 19:56
        ile za synagogę, no ile?
        dlaczegóż właśnie Gmina Żydowska domaga się pieniędzy za SYNAGOGĘ, wyobraźmy sobie żądania pieniężne Kościoła Katolickiego (89 rok) za Klasztor Ojców Francziszkanów - ówczesna restauracja i dancing..........ciekawe....oto Polska
        • zbojswietokrzyski Re: ile ona jest warta? 26.10.11, 22:24
          Z tego co wiem wchodzi w grę tylko zwrot w naturze, chociaz gmina zydowska jest zainteresowana pieniedzmi i budynku nie chce (podobnie jak z synagoga w Kielcach), a kirkut nie interesuje jej wcale. Chyba nikt nie kwestionuje, ze synagoge jako miejsce kultu religijnego gminie zydowskiej nalezy zwrocic. Problemem jest nieuregulowany stan prawny nieruchomosci, co wyklucza praktycznie wszelkie ruchy zwiazane ze sprawa zwrotu. Prawdopodobnie oznacza to, ze bedzie sobie stala i popadala w ruine.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka