Dodaj do ulubionych

UE vs Polska

03.10.11, 10:14
finanse.wp.pl/kat,104122,title,Przyszlosc-polskich-lupkow-rozstrzygnie-sie-w-Brukseli,wid,13854070,wiadomosc.html
Gaz łupkowy i możliwość pełnej niezależności, pomyślności Polski przeraził wywiady
mocarstw - odwiecznych recydywistów zaborców i okupantów Polski.
"Okresowy kraj" ze skolonizowaną bankowościa ,telekomunikacja ,mediami, energetyką,
musi być słaby i uzależniony.
W USA eksploatuje sie TRZYDZIESCI PIEĆ TYSIECY SZYBÓW gazu łupkowego !!!
Gaz w USA jest 3 do 5 razy tańszy niż w Polsce!
Czas na stanowczy POLSKI PATRIOTYZM !
Obserwuj wątek
    • agnostyk11 Re: Watykan vs Polska 03.10.11, 10:46
      Ty już wiesz wszystko na temat tego jak w Polsce będzie wydobywany gaz?
      Ja wiem jak teraz, tu i teraz, ktos nas rżnie na niezłe finanse. I to co roku. I to już przez 20 ostatnich lat!
      Ponieważ, jak zwykle, pojawiają się tu głosy typu: kościół żyje z tacy; nie dajesz na tacę to zamilcz; co ci ci księża zrobili itp., to ośmielę się dokonać pewnego (wielce jednak zbliżonego do realiów) podliczenia rocznych przychodów finansowych KrK w Polsce.

Oczywistym jest, że Kościół ma ( jako instytucja) prawo mieć dochody i nie mam
      tu zamiaru wykazywać je jako coś niestosownego gdy pochodzą z DOBROWOLNEJ
      składki wiernych. Można do nich zaliczyć:
      „Tace” zwane też kolektą;
      Zbiórki nadzwyczajne – różne „skarbony”;
      Dochody z nieruchomości rolnych;
      Dochody z prowadzonych przedsiębiorstw;
      Czynsze z wynajmu lokali;
      Opłaty za miejsce na cmentarzach parafialnych;
      Sprzedaż wigilijnych opłatków;
      Darowizny od osób fizycznych i prawnych;
      Pierwsza komunia;
      Dochody osobiste duchownych:
      śluby;
      chrzty;
      pogrzeby;
      kolęda;
      intencje mszalne;
      wypominki;
      prebendy proboszczowskie ( gospodarstwa rolne proboszczów);

Powyższe dochody można ocenić na roczną sumę ok. 5 miliardów złotych.

Są jednak także dochody duchowieństwa ze Skarbu Państwa ( niedobrowolne -
      wszystkich
      ), a to:

Fundusz kościelny;
      Dotacje państwowe na działalność społeczno – oświatową;
      Wydatki na remont i konserwację zabytków;
      Finansowanie uczelni kościelnych;
      Finansowanie lekcji religii;
      Dotacje dla parafii na Ziemiach Zachodnich i Północnych;
      Finansowanie działalności kapelanów;
      Dotacje i darowizny przedsiębiorstw państwowych;
      Dotacje samorządów na cele społeczno-oświatowe.

Biorąc pod uwagę to, że Kościół pobiera unijne dopłaty do gruntów rolnych,
      płaci niskie zryczałtowane podatki, korzysta z licznych zwolnień i ulg celnych,
      to:
      nakłady PAŃSTWA na działalność Kościoła rocznie można ocenić do ok. 5 - 10 miliardów
      złotych.
      Ponieważ duchownych w kraju mamy (dane 2010 r.):
      29. 490 kapłanów ( w tym 5.674 zakonnych);
      23. 304 zakonnic;
      133 biskupów;
      2000 misjonarzy ( w tym 700 w byłych krajach ZSRR);

To razem wychodzi:
      54.927 duchownych utrzymywanych z naszych, krajowych pieniędzy ( i dobrowolnych i przymusowych z budżetu).
      Proste dzielenie 15.000.000.000 : 54.927 = 273.087,7 zł na jednego, a wzięcie tej mniejszej sumy z budżetu tzn. 5.000.000.000 zł wychodzi, jak nie patrzeć: ok.182.000 zł.
      A tak czy KrK nie wystarczyłoby „swoje”, z tacy, itp. 5.000.000 zł? Wychodziło by wtedy: 5.000.000.000 : 54927 = ok. 91.000 zł.
      To są roczne przychody na jednego.
      Porównajcie ze swoimi i.i.i... „szczena” wam opadnie!
      O majątku Kościoła w nieruchomościach tu się w ogóle nie wspomina. A jeszcze te ponad 3 ha ziemi na jednego duchownego i dopłaty UE?

...w 2006 roku Kościołowi Katolickiemu przyznano ponad 12,3 mld zł dotacji na działalność charytatywną, oświatowo-wychowawczą oraz na remonty zabytkowych obiektów sakralnych, a w 2007 roku - 11,9 mld zł.

W notatce departamentu wyznań religijnych MSWiA z 12 lutego 2008 roku czytamy: "W ustawie budżetowej na 2007 r. na Fundusz Kościelny została zapisana kwota 96 mln 684 tys. zł. W 2007 r. Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji udzielił 458 dotacji na łączną kwotę 13 mln 268 tys. zł, pozostała kwota 83 mln 416 tys. zł została przekazana na finansowanie składek za ubezpieczenia duchownych. W ustawie budżetowej na 2008 r. na Fundusz Kościelny została zapisana kwota 97 mln 908 tys. zł".

• Gość: smurfmadrala Re: Watykan vs Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 21:03
        Największym łupieżcą obywateli jest socjalistyczne państwo.
        Haracze socjalizmu siegają od 5 do 8 dziesięcin, podatki odchudzają pensje do połowy
        a za resztki kupujemy towary /najczęściej chiński badziew/ obłożone straszliwymi podatkami.
        Z powodu rujnujących socjalistycznych haraczy Chińczyk zawsze wygrywa!
        Czy benzyna za prawie 6,00 złotych to tez wina katolików?
        Kiedy socjalista obiecuje 100,00 zł tzn musi ukraść 140,00,
        bo poza wyłudzona stówą musi zapłacić koszty kleptoburokracji.
        • plantin Dałbys spokój z tą obsesją - gdzie masz 04.10.11, 09:58
          socjalizm w Polsce ? Wiesz w ogóle co to słowo oznacza ? Prawicowcy w Polsce już tak zdurnieli że słyszałem i czytałem o socjaliźmie w USA - to w takim razie gdzie macie ten kapitalizm ? Zaraz okaże się że wszędzie jest socjalizm - tylko podstępnie podszywa się pod kapitalizm - to już choroba ?
          • agnostyk11 Re: Dałbys spokój z tą obsesją - gdzie masz 04.10.11, 12:57
            A ty ciągle liczyć nie potrafisz lub udajesz, że nie potrafisz.
            Podam ci gotowce:
            Wersja max:
            21 lat wpłacania KrK haraczu za poparcie z ambon, razy 15.000.000.000 zł to 315.000.000.000 zł;
            Wersja midi:
            21 lat wpłacania KrK haraczu za popieranie z ambon, razy 10.000.000.000 zł to 210.000.000.000 zł.
            Wersja mini, to co z „tacy”:
            21 lat dobrowolnych datków przez wiernych, razy 5.000.000.000 zł to 55.000.000.000 zł.
            Przypominam, że te ostatnie wyliczenia i tak na jednego duchownego w naszym kraju daje ok. 90.000 zł rocznie. Powinno wystarczyć.
            A tak dla ciekawości – po co Bogu jakiekolwiek pieniądze i to dużo pieniędzy? Czyżby nie był wszechwładny? A może te pieniążki to zapłata dla jego urzędników na Ziemi?
            Jeżeli tak to przecież nas niesamowicie okradają gdyż towar, który od nich kupujemy – zbawienie wieczne – jest nieweryfikowalny. Nikt go nie widział. Nie wiadomo czy w ogóle istnieje!?
            Jak się mają te podane wyżej sumy do budżetu naszego państwa. Niesamowiie!!!
            • Gość: smurfmadrala Re: finasowa obsesja socjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 15:08
              Agnostyk11 ! Idź do prokuratora jesli masz dowody, ale pamietaj on nosi także czarna kieckę,
              nie pomyl !
              Kiecki noszą także sędziowie, adwokaci, rektorzy wyższych uczelni,
              czy ich też wyzywasz od sukienkowych?
              • agnostyk11 Re: finasowa obsesja socjalistów 04.10.11, 16:56
                Biedaku. Już nie wiesz jak sie ze swoim dziwactwem kręcić. A gdzie ja ich nazywam sukienkowymi? Dla mnie adekwatnym dla nich terminem jest "katabasy".
                Ja w poprzednich postach opisywałem klerykałów, którzy duchowieństwu ( tak ich nazywałem) oddają wspólne dobro z budżetu państwa w zamian za iluzoryczne poparcie przed wyborami. Klerykałowie w rzadzie i samorzadach.
                • Gość: smurfmadrala Re: finasowa obsesja socjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 18:29
                  Agnostyk, poszukaj sprawców padaczki Grecji a wkrótce Portugalii i Hiszpanii.
                  Ja uważam, że zabiła ich władza socjalistycznych talibów .
                  • agnostyk11 Re: finasowa obsesja socjalistów 05.10.11, 20:45
                    To co ty uważsz to, jak sądzę, odbicie lustrzane pomysłów pacjentów Morawicy.
                    Ja uważam, że Szwecja, Norwegia, Finlandia, Dania, Holandia to oddech życia socjaldemokratów, z tym że musisz jeszcze rozważyć ciekawostkę, że tam żyją protestanci a katolicy są w zdecydowanej mniejszości. Chiny też są nieco dziwne, co?
                    • Gość: smurfmadrala Re: bolszewickie i polszewickie maniery to jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 21:14
                      Agnostyk11, cham jak każdy bolszewik obraża pacjentów z Morawicy.

W Morawicy leczą sie prości ludzie i profesorowie,
                      o wszelkich przekonaniach politycznych,młodzi i starzy.

Pacjentom Morawicy oraz ich bliskim,
                      poprawy zdrowia i powrotu do Rodzin i Domów życzy
                      smurfmadrala
                    • baltow_com Re: finasowa obsesja socjalistów 06.10.11, 06:20
                      @agnostyk11
                      Kolego- "naziemny pilocie"-czułem,że Twój sposób myślenia jest czymś obciążony.Wątek poświęcony Biskupowi Ryczanowi,a później sprawa Smoleńska wskazywały,że jest coś nie tak.
                      Twoje antykościelne i antyPisowe fobie powinny być podstawą,abyś złożył wizytę w podkieleckiej miejscowości,którą wymieniłeś w jednym ze swoich wcześniejszych wpisów(dla przypomnienia-B.Klich zredukowny z MON ma odpowiednie wykształcenie kierunkowe,aby służyć pomocą tego typu ludziom).
                      Wiem,że nie zabrzmiało to zbyt miło,lecz...co można napisać człowiekowi zaślepionemu swoją obsesją i niewidzącemu świata inaczej,niż POprzez POprawne okulary?!Człowiek rozpoczął wątek o szansie,jaką stwarza dla naszego zadłużonego(dziś-885mld.PLN-w tym 300 przez ostatnie 4 lata,a do końca roku....dociągniemy do 900mld.!)
                      www.zegardlugu.pl/
                      gaz łupkowy,który opłaca się Amerykanom "wciskać' do butli na statku i przez cały Atlantyk targać do Europy!Do nas,go nie przetaszczą,bo ... były kanclerz Niemiec Mr.Gerhard Schroder...
                      "W ostatnich tygodniach urzędowania Schröder podpisał z Rosją umowę o budowie Gazociągu Północnoeuropejskiego pod dnem Bałtyku, omijającego Polskę, Ukrainę i kraje bałtyckie. Wkrótce po opuszczeniu urzędu były kanclerz objął stanowisko w radzie nadzorczej kontrolowanego przez Rosjan konsorcjum Nord Stream, budującego gazociąg."
                      pl.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schröder
                      po czym poszedł do pracy do ...Putina!!!

wpolityce.pl/wydarzenia/14129-gerhard-schroeder-wzywa-do-powolania-stanow-zjednoczonych-europy-powaznie-podejsc-do-budowy-twardego-trzonu

Amerykanom się opłaci,lecz nam... "dobrzy" sąsiedzi nie pozwolą!Przez takich,jak Ty i Tobie podobnych,którym wpojono chorą myśl,że POprawność POlityczna POlega na bezgranicznej uległości wobec "dobrych sąsiadów".Oni plują Ci w oczy,a TY... "deszcz pada".
                      Przez tą północną rurę przekonasz sie niebawem o przyjaźni Putina,gdy nadejdzie zima.
                      pl.wikipedia.org/wiki/Gazociąg_Północny
                      Gaz łupkowy to przysłowiowe .... "ziarno,które trafiło sie ślepej kurze"!,lecz prorosyjskie lobby zrobi wszystko,abyśmy go nie dziubneli,bo... Rosja żyje TYLKO z gazu!
                      Każdy,kto wspiera tych,którzy nam chcą zabronić wydobycia gazu działa na korzyść Rosji!
                      A w stosunku do swojego kraju-kim jest?!
                      forsal.pl/raport/Gaz+łupkowy+w+Polsce

HOME - Bałtów - www.baltow.com . . .
                      BLOG - baltowcom.nowyekran.pl/

• agnostyk11 Re: finasowa obsesja socjalistów 06.10.11, 09:42
                        Dziękuję wam obu: "mądralinie" i " baltow.com" za niezwykle kulturalne odnoszenie sie do mnie. Jest to typowe dla moich adwersarzy, że w pewnym momencie (gdy nie mają już nic merytorycznego na dany temat) zbaczają z omawianego tematu i łapią mnie za gardło ( z miłości -oczywiscie).
                        Ja w swoich poglądach nie daję się nigdy "zbajerować" i zawsze staję na twardym, realistycznym gruncie. Kaczmarek - kontrowersyjny i mam poglady jakie mam. Smoleńsk - jestem na tyle specjalistą, że na podstwaie dostępnych danych potrafię realnie ocenić zaistniałe sytuacje.
                        Co do gazu łupkowego - nie znam się na tym i nie słyszałem nigdzie by Putin czy Merkel nam coś zabraniali. Przecież oni nic nam nie moga zabraniać ani zezwalać!
                        Pamietam taki wątek (wy chyba nie). Kiedyś, kilkanascie lat temu, Rosjanie chcieli dobudować drugą nitkę do gazociagu już przez Polskę przebiegającą, by zachodowi ( i Polsce) zapewnić dostatek gazu a sami na tym zarabiać. Prosty handel. No i zaczęło się! Wrzask, że to zniewolenie, uzależnienie, zabieranie niepodległości rozlegał się od ziemi aż do nieba. To po prostu ocenili, ze jesteśmy chyba pacjentami z Morawicy i znaleźli inne rozwiązanie.
                        Rurę po dnie Bałtyku właśnie.
                        A że ktoś tam na forum UE gęga niczym nasz Kurski czy Czarnecki licząc, że głupi naród to kupi to już sfera nie racjionalna a psychiczna.
                        A ja w postach powyżej wyraźnie wkazywałem, że KrK jest jednym z głównych powodów tego "strasznego" długu. Tam idące pieniądze (ogromne przecież) idą czysto "w gwizdek".
                        Chyba, że obaj panowie mi wskażą jak przyczyniły się do rozwoju tego kraju. I bez bajania, że na kulturę czy inne dobro duchowe.
                        A co do tego, "baltow.com", ze moje myślenie jest czymś obciążone to fakt - racjionalizmem i tyle i aż tyle.
                        • Gość: s,urfmadrala Re: finasowa obsesja i kłamstwa socjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 10:11
                          Kłamstwo z Grubej, Ruskiej Rury.
                          Cały projekt przewidywał dwie rury obok siebie,
                          sztab Gazpromu nakazał monotować jedną plus nielegalny światłowód teletechniczny,
                          ogromnej przepustowości- "korytarz" "eksterytorialny" informatyczny Niemcy-Rosja.
                          W Kielcach, Fabet wykonywał łoża balasty dla balasty dla rur, wszystkie PODWÓJNE,
                          takie ogromne, betonowe "okulary".
                        • baltow_com Re: finasowa obsesja socjalistów 06.10.11, 13:40
                          @agnostyk11
                          Czy Ty wiesz,co mówisz człowieku???Spójrz na swój pierwszy wpis na tym wątku!
                          Temat o czym innym,a TY??? Znów próbujesz realizować swoje obsesje i mieszasz w "łupkach" kościołem!!
                          Kto tu jest niepoważny?!
                          A,co do Smoleńska to znów próbujesz strugać "naziemnego"specjalistę,a wystarczy tylko tyle,że po raporcie Millera(implementacja raportu MAKu(Putina) powołano kolejną grupę specjalistów,aby wyjaśnić-dlaczego jeszcze w powietrzu wysiadło wszystko na pokładzie?!
                          A to,że "specjaliści" z Polski dopiero po 18 miesiącach pojechali do Smoleńska "podotykać" sobie zdewastowanego wraku to... nie kwalifikuje się nawet na żaden komentarz!
                          To wstyd i hańba dla naszego państwa za który odpowiedzialność ponoszą POprawnie POlitycznie rządzący!! I nie ma co do tego żadnego... ale!!!
                          HOME - www.baltow.com
                          BLOG - baltowcom.nowyekran.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka