Dodaj do ulubionych

trochę historii - jak stare są Kielce ?

12.03.02, 14:20
jak stare są Kielce ?
w latach 60. XX wieku obchodzono hucznie 900-lecie istnienia Kielc - moje
pytanie: na jakiej podstawie ustalono początek osadnictwa na tym terenie na
lata 60. XI wieku ? (dobrze liczę ?). O ile wiem - nie zachowały się przecież
żadne dokumenty z tamtych czasów.
ktoś z was się orientuje w temacie ?

Obserwuj wątek
    • jarssonn Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 12.03.02, 15:00
      jello_b napisał(a):

> jak stare są Kielce ?
      > w latach 60. XX wieku obchodzono hucznie 900-lecie istnienia Kielc - moje
      > pytanie: na jakiej podstawie ustalono początek osadnictwa na tym terenie na
      > lata 60. XI wieku ? (dobrze liczę ?). O ile wiem - nie zachowały się przecież
      > żadne dokumenty z tamtych czasów.
      > ktoś z was się orientuje w temacie ?
      >

Podobno Boleslaw Krzywousty przejezdzajac przez Puszcze Swietokrzyska mial okazje
      upolowac pokaznego dzika. Okazale kly (nie znam terminologii lowieckiej) tegoz
      dzika posluzyly mu do utworzenia nazwy osady, z lac. Celcius. Napewno troche to
      przekrecilem, ale nie moge odnalezc mat. zrodlowych. Szukajcie w przewodnikach.
      • jello_b Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 12.03.02, 15:05
        jarssonn napisał(a):
        > Podobno Boleslaw Krzywousty przejezdzajac przez Puszcze Swietokrzyska mial okaz
        > je
        >

tyle to i ja wiem :-)

interesują mnie informacje trochę bardziej... hm... źródłowe :-)
    • dm_ Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 12.03.02, 15:31
      jello_b napisał(a):

> jak stare są Kielce ?
      > w latach 60. XX wieku obchodzono hucznie 900-lecie istnienia Kielc - moje
      > pytanie: na jakiej podstawie ustalono początek osadnictwa na tym terenie na
      > lata 60. XI wieku ? (dobrze liczę ?). O ile wiem - nie zachowały się przecież
      > żadne dokumenty z tamtych czasów.
      > ktoś z was się orientuje w temacie ?
      >

podobno datuje sie powstanie osady na gdzies 1025 rok czyli od wybudowania
      kosciola sw .wojciecha,
      trzeba poprosic o dokladne dane 'rz' on to napewno wie ;)
      • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 12.03.02, 16:08
        dm_ napisał(a):

> trzeba poprosic o dokladne dane 'rz' on to napewno wie ;)

miło mi... faktycznie jest to moją pasją
        zatem:
        nie wiadomo jak stare są Kielce - wiadomo, że były małą osadą targową na skraju
        puszczy Świętokrzyskiej, jedną z najstarszych w regionie (obok Tarczka /to teraz
        koło Bodzentyna/ i - o ile dobrze pamiętam - Iłży). Być może targowisko z
        obsługująca je osadą istniało już za czasów rzymskich (to by wyjasniało dlaczego
        CTK tak szybko skoczyło na 2 miejsce w kraju ;-)) - tradycje są silne!). Był to
        suchy cypel pośrodku mokradeł na dzisiejszym obszarze od kościoła Św. Wojciecha
        do synagogi-archiwum.
        Wiadomo, że przy tej osadzie na przełomie XI i XII wieku postawiono kościółek pw.
        Św. Wojciecha i utworzono parafię - nie znana jest jednak dokładna data (chyba w
        jednym z niepewnych źródeł pojawiła się data 1070 i stąd pretekst do
        zorganizowania obchodów - zaraz po obchodach tysiąclecia państwa
        polskiego :))) )
        Jesli chodzi o najstarsze relikty to mam nadzieję na niespodzianki, gdy
        rozpocznie się budowa (mam nadzieję, że coś wartościowego) na działce między
        kosciołem a TP SA i remont Bodzentyńskiej - najstarszej kieleckiej ulicy.
        I dalej: w 1171 r. biskup Gedeon (Gedko) ufundował romańską murowaną kolegiatę,
        parafia została do niej przeniesiona, a Kielce stały się własnościa biskupów
        krakowskich. Zaczęło się tworzyć miasteczko pomiędzy oboma kościołami - z czasem
        ukształtował się Rynek.
        Jeśli będziecie chcieli - cdn ;-)
        pozdr rz

• _rafi Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 12.03.02, 16:27
          Czy będziemy chcieli? Pytanie... Wal ile możesz. Dzięki Tobie może czegoś więcej się dowiem/y.
        • dm_ Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 12.03.02, 19:15
          Gość portalu: rz napisał(a):
          > ukształtował się Rynek.
          > Jeśli będziecie chcieli - cdn ;-)

nie daj sie prosic;)))
          ladnie opowiedz co wiesz:)
        • Gość: Hamster Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: 195.117.18.* 13.03.02, 08:36
          Gość portalu: rz napisał(a):

> Jeśli będziecie chcieli - cdn ;-)
          > pozdr rz
          >

chcemy , chcemy !!! A zdjecia starych Kielc masz ??? Oczywiscie od czasu
          wynalezienia dagerotypu :-)
          • jello_b Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 13.03.02, 08:47
            kupiłem sobie wczoraj książkę autorstwa p. Danuty Kopertowicz (mam nadzieję, że
            nie przekręciłem nazwiska) o nazewnictwie w Kielcach. Pada w niej (tj. w
            książce oczywiście ;-) zdanie na temat obchodów 900-lecia Kielc (jakby w
            odpowiedzi na moje pytanie :-)))
            - autorka twierdzi mianowicie, że odniesiono się do daty fundacji kolegiaty
            romańskiej (protoplasty obecnej katedry) w 1171 r. - przy czym stwierdzono, że
            Kielce musiały istnieć przynajmniej 100 lat przed powstaniem kolegiaty, stąd
            wybór padł na lata 70. (a nie 60. jak napisałem wcześniej). Ciekaw jestem, czy
            ta teoria jest prawdziwa (nie co do daty założenia Kielc, a co do wyboru
            terminu obchodów 900-lecia). Czy szanowny rz-cie wiesz coś na ten temat?
    • jello_b Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 13.03.02, 08:39
      Yahagi - loguj się, to nikt nie będzie wypisywał głupot w twoim imieniu :-)
      • Gość: czapka Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 22:09
        a cala ta rozmowa (arcyciekawa - przyznac musze) zmobilizowala mnie troszke, coby dodac pare spraw na mojej stronce stare.kielce.com. wkrotce moze cos takze o Kosciolku sw. Wojciecha. A przy okazji - zapraszam wszystkich zainteresowanych do wspolpracy przy tworzeniu serwisu :-) piszcie prosze na: wojtys@kielce.com
    • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 13.03.02, 14:12
      kurcze - dla mnie taki wątek to miód na serce, ale nie mam zbyt wiele czasu na
      pisanie :((
      no ale oczywiście obiecuję, że pisać będę :) (tylko nie o wszystkim na raz)

co do obchodów 900-lecia - nie wiem zbyt wiele na ten temat... Książkę, o
      której piszesz (to do jello_b) własnie "odkryłem" w ksiegarni regionalno-
      turystycznej na Paderewskiego, ale muszę dojrzeć do wydania aż 40 zł...
      Swoją drogą zobaczyłem ją zaraz po tym jak wyczytałem w którejś z gazet, że
      pracownicy UM nie sa w stanie stwierdzić które ulice jak się nazywały przed
      wojną (chodziło o zwrot kamienic) :))))

zatem cd:
      najstarszym kieleckim traktem była droga pokrywajaca się z dzisiejszymi ul.
      Bodzentyńską i Piotrkowską. Po zbudowaniu kolegiaty (która w XIII w. została
      zburzona przez Tatarów, a następnie odbududowana większa) powstała ul. Duża i
      własnie w tym rozwidleniu ukształtował sie Rynek (dlatego ma taki nieregularny
      kształt). Ten układ jest najstarszym zabytkiem Kielc (i dlatego na samą myśl o
      PRL-owskich wizjach "unowocześniania " miasta robi mi się słabo :) )
      Od tego czasu do prawie końca XVIII w. Kielce składały sie z 2 części - miasta
      kościelnego na Wzgórzu Zamkowym (w pierwszym okresie-kolegiata, kanonie, domy
      służby kościelnej, dwór biskupi, budynki gospodarcze - Kielce były ośrodkiem
      administrującym dużą częścią diecezji krakowskiej) i skupionego wokół Rynku
      drewnianego miasteczka rolniczo-targowo-rzemieślniczego.
      Z kieleckim ośrodkiem kolegiackim związanych było kilka bardzo ciekawych osób -
      przede wszystkim najprawdopodobniej Wincenty z Kielc (mam nadzieję, że zostanie
      to ostatecznie na 100% potwierdzone) i Marcin Kromer. Co jest dla mnie
      niezwykle ważne w diecezjalnych zbiorach znajduje się niezwykły świadek
      ciągłości kieleckiej historii - XIII-wieczny Antyfonarz Kielecki ufundowany
      specjalnie dla kieleckiej kolegiaty!
      Rozkwit miasteczka nastąpił w XVI-XVII w., ale o tym następnym razem.
      a właściwie to bardzo sensowna historia Kielc jest na:
      www.info.kielce.pl/I2.shtml#przeszlosc
      a ja mogę "wrzucać" przede wszystkim różne ciekawostki
      pozdr rz :)
      • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 13.03.02, 14:22
        sory za niezamierzoną powtórkę
        czemu się link nie "zaswiecił"... może to będzie:
        www.info.kielce.pl/l2.shtml#przeszlosc
        no i zapomniałem odpowiedziec Hamsterowi:
        interesują mnie wszelkie stare zdjęcia Kielc, ale mam je raczej w książkach...
    • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 13.03.02, 14:12
      kurcze - dla mnie taki wątek to miód na serce, ale nie mam zbyt wiele czasu na
      pisanie :((
      no ale oczywiście obiecuję, że pisać będę :) (tylko nie o wszystkim na raz)

co do obchodów 900-lecia - nie wiem zbyt wiele na ten temat... Książkę, o
      której piszesz (to do jello_b) własnie "odkryłem" w ksiegarni regionalno-
      turystycznej na Paderewskiego, ale muszę dojrzeć do wydania aż 40 zł...
      Swoją drogą zobaczyłem ją zaraz po tym jak wyczytałem w którejś z gazet, że
      pracownicy UM nie sa w stanie stwierdzić które ulice jak się nazywały przed
      wojną (chodziło o zwrot kamienic) :))))

zatem cd:
      najstarszym kieleckim traktem była droga pokrywajaca się z dzisiejszymi ul.
      Bodzentyńską i Piotrkowską. Po zbudowaniu kolegiaty (która w XIII w. została
      zburzona przez Tatarów, a następnie odbududowana większa) powstała ul. Duża i
      własnie w tym rozwidleniu ukształtował sie Rynek (dlatego ma taki nieregularny
      kształt). Ten układ jest najstarszym zabytkiem Kielc (i dlatego na samą myśl o
      PRL-owskich wizjach "unowocześniania " miasta robi mi się słabo :) )
      Od tego czasu do prawie końca XVIII w. Kielce składały sie z 2 części - miasta
      kościelnego na Wzgórzu Zamkowym (w pierwszym okresie-kolegiata, kanonie, domy
      służby kościelnej, dwór biskupi, budynki gospodarcze - Kielce były ośrodkiem
      administrującym dużą częścią diecezji krakowskiej) i skupionego wokół Rynku
      drewnianego miasteczka rolniczo-targowo-rzemieślniczego.
      Z kieleckim ośrodkiem kolegiackim związanych było kilka bardzo ciekawych osób -
      przede wszystkim najprawdopodobniej Wincenty z Kielc (mam nadzieję, że zostanie
      to ostatecznie na 100% potwierdzone) i Marcin Kromer. Co jest dla mnie
      niezwykle ważne w diecezjalnych zbiorach znajduje się niezwykły świadek
      ciągłości kieleckiej historii - XIII-wieczny Antyfonarz Kielecki ufundowany
      specjalnie dla kieleckiej kolegiaty!
      Rozkwit miasteczka nastąpił w XVI-XVII w., ale o tym następnym razem.
      a właściwie to bardzo sensowna historia Kielc jest na:
      www.info.kielce.pl/I2.shtml#przeszlosc
      a ja mogę "wrzucać" przede wszystkim różne ciekawostki
      pozdr rz :)
    • ckdezerter Re: Gdybym był pięknym orłem..... 14.03.02, 09:05
      Gość portalu: Wojtek_D w czasie kiedy powinien szukać pracy napisał:

> bo mam was w D_U_P_I_E i gardzę Wami śmiecie.

A my Wojtusiu, my Cię bardzo lubimy.

Twoi przyjaciele z forum Kielce. :-)

• Gość: Wojtek_D Re: Gdybym był pięknym orłem..... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 20:54
        CKDezerter napisał.:
        >>A my Wojtusiu, my Cię bardzo lubimy.
        >>Twoi przyjaciele z forum Kielce. :-)

Bardzo mnie to wzruszyło,
        najpierw była jedna łza,
        potem, druga, trzecia......
        Całe morze łez wzruszenia.

Dlatego zapraszam Cię na piwo.
        • Gość: Yahagi Historia Kielczech IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 23:11
          ....:))

Jeszcze jakieś ciekawostki z historii Kielczech ..??
          • Gość: rz Re: Historia Kielczech IP: *.kielce.uw.gov.pl 11.04.02, 09:45
            Gość portalu: Yahagi napisał(a):

> ....:))
            >
            > Jeszcze jakieś ciekawostki z historii Kielczech ..??

właśnie dzisiaj planowałem odnowić wątek ;-)

Lubię sobie wyobrażać jak wyglądały Kielce przed wiekami. Myślę, że najbardziej
            chciałbym zobaczyć nasze miasteczko w wersji z połowy XVII w. - tuż po
            wybudowaniu pałacu biskupiego, kościoła Św. Trójcy i Karczówki a przed potopem
            szwedzkim (w czasie którego miasto zostało zrujnowane). Wtedy biskupie Kielce
            przeżyły największy rozkwit. Zaczął się on w XVI w., kiedy miasto stało się
            znaczącym ośrodkiem górniczym. Do XVI w. jedynym murowanym budynkiem w mieście
            była - z tego co mi wiadomo - kolegiata. W XVI w. wybudowano na środku Rynku
            ratusz (spłonął w 1800 r.) i cztery bramy miejskie na ulicach (dzisiejszych):
            Bodzentyńskiej, Piotrkowskiej, Św. Leonarda i Jana Pawła II. Ta ostatnia
            zachowała się najdłużej - w XVIII w. ją przebudowano i włączono w ciąg ganków,
            którymi biskupi pod dachem mogli przechodzić z pałacu aż do seminarium. Ok. 1860
            r. znaleziono pieniądze i wyremontowano ten jak pisano "starożytny zabytek".
            Niestety po Powstaniu Styczniowym kieleckim gubernatorem został bardzo nieciekawy
            człowiek - postanowił zmienić radykalnie oblicze górującego nad miastem dawnego
            miasta kościelnego na Wzgórzu Zamkowym. Dlatego też w 1865 r. zbudował wysoką
            cerkiew (na dzisiejszym placu Żeromskiego), hełmy wież pałacowych zastąpił
            płaskimi daszkami, do cerkwi przeniósł portale wyłamane z pałacu i zburzył
            dopiero co wyremontowaną Bramę Krakowską oraz odchodzące od niej do gimnazjum
            ganki. zachowały sie zdjęcia bramy sprzed 1865 r. oraz jej dokładne pomiary.
            Ciekawostką jest również że wsród zburzonych pod budowę cerkwi drewnianych
            kanonii był prawdopodobnie (tak utrzymywała tradycja) dom, w którym ongiś
            zamieszkiwał Marcin Kromer. Co ciekawe przeciwko barbarzyńskiemu burzeniu przez
            nowego gubernatora protestowało jakieś (nie pamietam w tym momencie dokładnie
            jakie - sprawdzę w książce Z. Moskwy) środowisko jak by to można nazwać dzisiaj
            historyków i obrońców zabytków.
            cdn. :)
            rz
            • Gość: rz Re: Historia Kielczech IP: *.kielce.uw.gov.pl 11.04.02, 09:51
              > Co ciekawe przeciwko barbarzyńskiemu burzeniu przez
              > nowego gubernatora protestowało jakieś (nie pamietam w tym momencie dokładnie
              > jakie - sprawdzę w książce Z. Moskwy) środowisko jak by to można nazwać dzisiaj
              > historyków i obrońców zabytków

obrońców zabytków z Sankt Petersburga - zapomniałem dodać ;-)

• Gość: rz Re: Historia Kielczech IP: *.kielce.uw.gov.pl 24.04.02, 12:08
                czas odnowić wątek:)

na początek sprostowanie do ostatnich akapitów poprzedniego odcinka - coś
                pokręciłem z tym gubernatorem, a nie potrafię odnaleźć źródła z którego
                pamiętam tę historię...
                W 1865 r. nie było bowiem w Kielcach Rządu Gubernialnego (czyli po dzisiejszemu
                władz wojewódzkich), bowiem w okresie od 1845 r. do końca 1866 nasze miasteczko
                było zdegradowane do rangi powiatu w guberni radomskiej.
                To był jedyny okres (poza okupacją hitlerowską) kiedy Kielce podlegały pod
                Radom;-) Wcześniej na początku wieku, jak i później do I wojny były to dwa
                województwa (w 1816 r. do Kielc przeniesiono władze województwa krakowskiego a
                do Radomia województwa sandomierskiego). I ciekawostka - właśnie przez te 22
                lata Radom odskoczył od Kielc ludnościowo - w pierwszej połowie XIX w. miał
                bowiem minimalnie mniej mieszkańców od naszego miasteczka.
                No ale i dla Kielc nie był to okres całkowicie stracony - naczelnikiem powiatu
                został bowiem kontrowersyjny Tomasz Zieliński => dzięki temu mamy teraz piękny
                pałacyk i wspomnienie po jednym z największych "prywatnych ośrodków
                kulturalnych" na XIX-wiecznych ziemiach polskich.

hm... powrót do Kielc XVII-wiecznych w nastepnym odcinku...
                • maam Re: Historia Kielczech 24.04.02, 12:17
                  czekam z niecierpliwością ...
                  no właśnie.... a co się stało z cerkwią?
                  • jello_b Re: Historia Kielczech 24.04.02, 12:29
                    maam napisał(a):

> czekam z niecierpliwością ...
                    > no właśnie.... a co się stało z cerkwią?

wyburzono ją w latach dwudziestych ubiegłego wieku (tj. XX :-)
                    • maam Re: Historia Kielczech 24.04.02, 12:31
                      jello_b napisał(a):

> maam napisał(a):
                      >
                      > > czekam z niecierpliwością ...
                      > > no właśnie.... a co się stało z cerkwią?
                      >
                      > wyburzono ją w latach dwudziestych ubiegłego wieku (tj. XX :-)

tyle to wiem, bo jej nie ma, ale może cos więcej o okolicznosciach? :-)))
                      • Gość: rz Re: Historia Kielczech IP: *.kielce.uw.gov.pl 24.04.02, 14:03
                        zatem krótko o cerkwi:

w różnych książkach są różne daty jej wyburzenia-dla mnie jednak bardziej
                        wiarygodne jest zburzenie jej w latach 30-tych (tak jest w pieknym i świetnym
                        merytorycznie albumie "Kielce na dawnej pocztówce").
                        Tak czy inaczej po odzyskaniu niepodległości była ona podupadła, prawosławnych
                        zostało w Kielcach mało, a Kielczanie nie pałali zbytnią do niej sympatią i nie
                        byli chętni do wykładania na nią pieniędzy. Właściwie to chyba szukano
                        pretekstu do jej wyburzenia. I takim pretekstem był m.in. projekt urządzenia na
                        miejscu cerkwi muzeum krajoznawczego. Prawosławni dostali w zamian teren przy
                        ulicy Chęcińskiej ale do wojny nie zdążyli tam nic wybudować. Po wojnie
                        wybudowali małą cerkiewkę przy Bodzentyńskiej (gdzie jest do dzisiaj).
                        Druga kielecka cerkiew (na Karczówkowskiej)- postawiona na początku wieku "w
                        odpowiedzi" na decyzję o budowie koscioła Św. Krzyża (obie świątynie zresztą
                        projektował ten sam architekt gubernialny Szpakowski!)- garnizonowa, po I
                        wojnie też była zrujnowana, ale ją szybko odnowiono czyniąc z niej katolicki
                        kościół garnizonowy (możemy jej architekturę więc dziś podziwiać - tyle że
                        krajobraz wokół został zdewastowany przez PRL-owskie wieżowce).
                        pozdr rz
                        • Gość: rz Re: Historia Kielczech IP: *.kielce.uw.gov.pl 21.05.02, 15:52
                          chyba pora wrócić do ulubionego wątku :)

jak rzekłem wcześniej biskupie Kielce największy rozkwit przeżyły w XVII wieku -
                          przed potopem szwedzkim. Do XVI w. - poza sprawowaniem kościelnej administracji
                          nad północną częścią diecezji krakowskiej - niewiele w Kielcach się działo.
                          Małe, ubogie drewniane rolnicze miasteczko w cieniu bogatych królewskich
                          Chęcin.
                          Było tak do czasu, gdy XVI w. w okolicach zaczęło mocno rozwijać się górnictwo.
                          Wiekowa "cisza" została naruszona, zaczęto sprowadzać gwarków-górników, a
                          biskupie miasteczko, mimo że w nim samym nie było kopalń stało się z inicjatywy
                          biskupów takim małym górniczym centrum "administracyjmym". Wtedy to (do końca
                          XVI w.) wystawiono ratusz, 4 bramy miejskie, kościółek Św. Leonarda - patrona
                          górników i kaplicę Św. Trójcy wraz z przytułkiem, rozpoczęto przebudowę
                          kolegiaty.
                          Wreszcie w I poł. XVII w. wybudowano najznamienitsze kieleckie budowle: pałac
                          biskupi, kościół i klasztor na Karczówce (wtedy nieopodal Kielc), kościół Św.
                          Trójcy (na miejscu wcześniejszej kaplicy), zajazd (austeria "Pod Krakowiakami),
                          kolegiata coraj bardziej zaczęła nabierać obecnych kształtów.
                          cdn :)
                          • Gość: młotek Re: Historia Kielczech IP: 212.244.138.* 21.05.02, 16:41
                            z tego co wiem na ziemiach obecnego woj. wietokrzyskiego mieszklal ród Kielców
                            albo Kielców lub tez byla to nazwa ludzi zajmujacych sie produkcja rogów lub
                            innych narzedzi z kłów dzika.
                            Gdzieś czytalem,ze Boleslaw Krzywousty bedac na polowaniu w więtokrzyskich
                            lasach zostal zraniony przez dzika w usta-stad jego przydomek.Wtedy, konajacemu
                            ksieciowi(widocznie oberwał nie tylko w usta) pokazal sie w. Wojciech i dal mu
                            laske.Taka Laske z drewna jak mieli misjonarze!!!Krzywousty uderzyl nia w
                            ziemie i otworzyl źródło.napił sie z niego wody i natychmiast odzyskal
                            sily.Powstaly strumuk- dzisiaj już rzeke(lub rzeczke) nazwal Silnica.Kły z
                            upolowanego dzika ulozyl na ksztalt kurchanu? i to mial byc srodek miasta,
                            ktore kazal nazwac od tych kłów własnie Kielcami.
                            • Gość: młotek Re: Historia Kielczech IP: 212.244.138.* 21.05.02, 17:06
                              to nie byl Krzywousty tylko Mieszko I
                              • ckdezerter Re: Historia Kielczech 22.05.02, 08:52
                                Gość portalu: młotek napisał(a):

> to nie byl Krzywousty tylko Mieszko I

Krzywousty czy Mieszko, ta historyjka to i tak ściema.

• Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: 192.168.0.* 14.03.02, 09:10
      to znowu ja :)
      bardzo ciekawi mnie pierwotny kościółek Św. Wojciecha - ciekawe, czy coś
      jeszcze można odkryć na jego temat...
      W której z kieleckich książek wyczytałem, że tradycja ustna starych Kielczan
      zachowała informację o wiszącym w świątynce kle (albo kłach) najprawdopodobniej
      mamuta (musze to odnaleźć i sobie odświeżyć). To by mogło tłumaczyć powstanie
      legendy :)
      W albumie "Skarby Kielc" znajduje się z kolei reprodukcja znajdującego się w
      zbiorach diecezji pięknego obrazu, który jak - wynika z tekstu - został w XVI
      w. ufundowany przez biskupa Konarskiego dla Kościoła Św. Wojciecha a następnie
      przeniesiony do katedry. Znaczyłoby to że zachowało się coś, co stanowiło część
      wyposażenia pierwotnego kościółka!
      Może tez nie wszyscy wiecie, że wokół dzisiejszego koscioła znajdują się
      elementy XVIII-wieczne "pamietające" może jeszcze starą świątynię tzn. powstałe
      przed zbudowaniem nowego kościoła. Są to "latarnia zmarłych" z pocz. XVIII w-
      wmurowana w ogrodzenie od strony TP SA i kilka tablic nagrobnych wmurowanych w
      mur za pomnikiem Św. Wojciecha (przez 6 wieków był to bowiem kościółek
      cmentarny).
      Jak wiadomo, w 1800 r. drewniana część mieszczańską Kielc strawił pożar -
      ostatnim reliktem zachowanej XVIII-wiecznej drewnianej zabudowy Kielc (z
      wyjatkiem oczywiście dworku Laszczyków na Wzg. Zamk.) był poniszczony dworek na
      tyłach koscioła - około 10 lat temu parafia porządkując teren go po prostu
      zburzyła...
      W ksiązce p. Gorzkowskich "Album kielecki - Starówka" jest on jeszcze opisany
      jako istniejący i bardzo "klimatyczny" (jest tez jego małe zdjęcie)...
      Zajmujący się architekturą dawnych Kielc Leszek Adamczyk dowiedział się o tym
      juz po fakcie i w swojej ksiązce "Rynek w Kielcach" zamiescił rysunek
      wyciągniętej przez niego ze zwałowiska belki stropowej z datą.
      Nie wszyscy też może wiedzą, że własciwa Silnica płynie wpuszczona w kanał
      między kosciołem a Bodzentyńską i dalej wzdłuż Silnicznej - wpływa do
      dzisiejszej Silnicy (dawniej Dąbrówki) obok mostu na IX Wieków.
      Poza tym na samej Bodzentyńskiej znajdowały się kiedyś: jedna z bram miejskich
      i wiatrak.
      pozdrawiam
      rz
      • Gość: Hamster Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: 195.117.18.* 14.03.02, 09:26
        Zapraszam wszystkich zainteresowanych wygladem starych Kielc i legenda powstania
        www.miasto.kielce.mtl.pl/kielce/kielce.html
        • Gość: Hamster Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: 195.117.18.* 14.03.02, 09:35
          I jeszcze jeden adres: www.stare.kielce.com/index1.htm
        • dm_ Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 14.03.02, 09:54
          Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Zapraszam wszystkich zainteresowanych wygladem starych Kielc i legenda powstani
          > a
          > <a href="http://www.miasto.kielce.mtl.pl/kielce/kielce.html"target="_blank">www
          > .miasto.kielce.mtl.pl/kielce/kielce.html</a>

tam jest troche starych pocztowek:) ale jest tez prezentacja starych kielc ( do
          pobrania ) pod adresem www.djm.com.pl/kielce/

ale na stronie www.miasto.kielce.mtl.pl/kielce/kielce.html jest tylko legenda,
          historii nie ma, moze rz by cos pomogl uzupelnic braki :))) ??
    • jarmush Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 14.03.02, 09:53
      A czy Kielce sa starsze od Radomia?
      Chyba tak.
    • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: 192.168.0.* 15.03.02, 09:28
      pytanie Hamstera o stare zdjęcia zainpirowało mnie do takiego pomysłu:

wnoszę apel do forumowiczów, szczególnie Kielczan z dziada pradziada o
      przeszukanie rodzinnych archiwów - myślę, że dałoby się znaleźć takie ujęcia
      dawnych Kielc, które nie ukazywały się na żadnych pocztówkach!
      może możnaby je wtedy zeskanować i umieścić na www.miasto.kielce.pl ?
      co Wy na to?
      pozdr rz
    • kielczanin Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? 15.03.02, 13:44
      nie wiem czy to jest znane... bardzo ciekawe zestawienie zdjęć starych Kielc i
      tych samych obiektów teraz :)) polecam !

www.kielce.pl/stare_kielce/
    • Gość: pigwa Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.proxy.aol.com 18.03.02, 04:13
      jello_b napisał(a):

Najwiecej racji na temat starosci Kielc ma niejaki rz bo jak bym wiedziala jaki
      to bym nie pisala niejaki za to ja powim wam prawde Kielce sa co najmniej tak
      stare jak ja. Ledwo stanelam na nogi a juz stalam z mlekiem na Rynku po
      wschodniej stronie niedaleko sw Tekli i licylam 1 zl cyli 1 PLN dzisiaj za
      kwaterke po poludniu bylo taniej bo czesto juz sie kwasilo.A dzisiaj wam w
      Radostowej pasteryzuja i tyz nie chceta pic. Nic dziwnego, ze 30 letnie chlopy
      scyrbami po zebiskach strasza.I jesce musialam konwie z Maslowa na plecach
      dzwigac.pigwa- mlecarka-koloraturowa.
    • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 26.03.02, 14:36
      może coś nowego?
      dokończę wątek kościoła Św. Wojciecha:
      nowy murowany niewielki kościół został na miejscu starego zbudowany w 2 poł.
      XVIII w. - jego pozostałoscią jest część od strony TP SA z zamurowanym obecnie
      portalem i tablicą erekcyjną. Czyli kosciół był orientowany zgodnie z dawną
      tradycją odwrotnie niz jest teraz - tam gdzie obecnie jest prezbiterium i
      ołtarz, przedtem było wejście.
      Kościół został rozbudowany do obecnego kształtu pod koniec XIX w. wg projektu
      architekta gubernialnego Franciszka Ksawerego Kowalskiego. To bardzo ciekawa
      postać - praktycznie zmonopolizował kielecką architekturę w 2 poł. XIX w. Jego
      dziełem są m.in. teatr, fasady katedry, pałacyki na Kościuszki i JP II itd
      (kiedyś moze o nim napiszę więcej). Pierwotnie - zgodnie z "duchem czasu" wieża
      kościoła miała cebulaste, cerkiewne zakończenie.
      Co myśle ciekawe, w kościele znajdują się obrazy Jana Styki - współtwórcy
      Panoramy Racławickiej.
      Mieszkał on sobie przez 2 lata w dworku Karsha (wtedy Stumpfa) - przez ten czas
      właśnie w Kielcach urodziło mu sie 2 synów, bardzo też ożywił w naszym
      miasteczku zycie kulturalno-towarzyskie (bale, maskarady itp - był bardzo
      rozrywkowy). Do swojego ślubu który dawał mu w katedrze biskup Kuliński
      przystąpił w staropolskim żupanie (co zreszta było zabronione przez zaborcę).
      cdn
      pozdr :) rz
    • Gość: rz Re: trochę historii - jak stare są Kielce ? IP: *.kielce.uw.gov.pl 21.05.02, 15:48
      chyba pora wrócić do ulubionego wątku :)

jak rzekłem wcześniej biskupie Kielce największy rozkwit przeżyły w XVII wieku -
      przed potopem szwedzkim. Do XVI w. - poza sprawowaniem kościelnej administracji
      nad północną częścią diecezji krakowskiej - niewiele w Kielcach się działo.
      Małe, ubogie drewniane rolnicze miasteczko w cieniu bogatych królewskich
      Chęcin.
      Było tak do czasu, gdy XVI w. w okolicach zaczęło mocno rozwijać się górnictwo.
      Wiekowa "cisza" została naruszona, zaczęto sprowadzać gwarków-górników, a
      biskupie miasteczko, mimo że w nim samym nie było kopalń stało się z inicjatywy
      biskupów takim małym górniczym centrum "administracyjmym". Wtedy to (do końca
      XVI w.) wystawiono ratusz, 4 bramy miejskie, kościółek Św. Leonarda - patrona
      górników i kaplicę Św. Trójcy wraz z przytułkiem, rozpoczęto przebudowę
      kolegiaty.
      Wreszcie w I poł. XVII w. wybudowano najznamienitsze kieleckie budowle: pałac
      biskupi, kościół i klasztor na Karczówce (wtedy nieopodal Kielc), kościół Św.
      Trójcy (na miejscu wcześniejszej kaplicy), zajazd (austeria "Pod Krakowiakami),
      kolegiata coraj bardziej zaczęła nabierać obecnych kształtów.
      cdn :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka