Dodaj do ulubionych

Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chcem...

01.03.13, 10:21
Panie Koza, wszystko pięknie, ale z kontekstem Pan się nie wstrzelił. Pomnik zniszczy istniejącą - jak Pan zauważył - oś urbanistyczną, więc lokalizacja jest kiepska. Całe szczęście, że w końcu na schodach, a nie - jak pierwotnie planowano - na środku placu Wolności (o zgrozo). Wszyscy wiemy, że najlepszym miejscem na pomnik jest oś Pl. Piłsudskiego - Al. Legionów - Park Baranowski (tu powinien stanąć pomnik, jako zamknięcie Al. Legionów). Z jednej strony mielibyśmy pomnik Piłsudskiego, a z drogiej Czynu Legionowego, i oś widokową na 2 pomniki, czego chcieć więcej, to się uparliście na plan Wolności, bo bliżej centrum.
Obserwuj wątek
    • oloros Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc 01.03.13, 10:25
      nie wiadomo tez dlaczego chcą koniecznie miec pomnik oryginalny = juz jeden rzeczonego artysty stoi - bardzo swiezy - jak fragment cmentarza
    • oloros Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc 01.03.13, 10:27
      tylko rze oni ta os zniszcza - z jednej strony przeniosa Pomnik Czworki pod sam WDK a z tego Parku Baranowskiego zrobia dwupasmowke i nastepne betonowe parkingi -tak wyglada "upiekszanie miasta"
      • Gość: widz Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 11:37
        Bo pamięć o minionych czasach i ludziach to piękna i potrzebna sprawa, ale współcześni
        muszą działąć na rzecz pszyszłości następnych pokoleń, byle mądrze.
    • tyfusplamisty Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc 01.03.13, 11:59
      To ja pisałem o "zacniejszym koniu", choć nie było tam nawet krytyki, a jeśli, to śladowa. Jednak gdy wczytuję się w argumenty wskazywane w artykule, to muszę stwierdzić, że mnie przekonują, może być wierne odwzorowanie Kasztanki.
      Co do lokalizacji. Czy plac Wolności nie zasługuje na upiększenie go tak zacnym "meblem"? Ze smutkiem patrzę, jak od lat niszczeje ten nasz drugi rynek (taką funkcję niegdyś pełnił), jak wrosły w jego krajobraz te nieszczęsne budy, a urządzenie parkingu na jego płycie całkiem zabiło ten teren. Oczywiście sam pomnik niczego nie załatwi, ale może po jego posadowieniu szybciej coś się tam zmieni. Już ponad dekadę temu planowano poważną przebudowę, potem też były jakieś projekty podziemnego parkingu, do dziś nic się nie dzieje. I żaden park Baranowski, właśnie w centrum powinny być stawiane pomniki.
    • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.um.kielce.pl 01.03.13, 12:21
      Dzień Dobry!
      Dlaczego pomnik "zniszczy" oś urbanistyczną? Raczej ja uwidoczni, podkreśli... Taka jest przynajmniej klasyczna szkoła kompozycji urbanistycznej.
      Nigdy nie rozpatrywano lokalizacji na środku placu.
      Pozdrawiam
      • Gość: kobranocka Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.free.aero2.net.pl 01.03.13, 23:46
        Dobry wieczór,

„Towarzysze, jechałem czerwonym tramwajem socjalizmu aż do przystanku "Niepodległość", ale tam wysiadłem. Wy możecie jechać do stacji końcowej, jeśli potraficie, lecz teraz przejdźmy na "Pan"! - W odpowiedzi dawnym towarzyszom z PPS na ich prośbę o polityczne poparcie.

Z przystanku Niepodległość przy dworcu dojechaliśmy z do przystanku Wolność Sp. z o.o.
        Utraciliśmy wolność, niepodległość i zdrowy rozsądek. Tramwajów czerwonych w Kielcach nie ma i nie było. POzostają tylko związki partnerskie z kimkolwiek.

Zdecydowanie lepsza lokalizacja pomnika jest na Al. Legionów. Przecież można to jeszcze zmienić. Czym się różni plac przed schodami od bazarów na dołach Siekluckiego?
        Niczym!

Dobranoc.
        • Gość: ayy Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.13, 11:16
          Od kiedy Koza zna się na sztuce a Hajdorowicz na ubanistyce? To dla nich pojęcia obce. Niech nie udają fachowców bo żle na tym wychodzimy, jesteśmy pośmiewiskiem z tytułu np. pomnika Sienkiewicza ,przykładu bezguścia i beztalencia. Ta gałązka na jońskiej kolumnie woła o pomstę do nieba i obraża poczucie estetyki. I ten napis w stylu nie wiadomo jakim.....
          • Gość: cd Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.13, 14:48
            ten sienkiewicz to jest wlasnie pomnik kiczu artysty chalturzcego na pomnikach cmentarnych
            szczyt bezguscia a wlasciwie gust ze wsi Zagorza = czyli obecoenam rzadzacego albo z Gnojna skad krorzenia wyrastaja
            nieszczescie dla tego miasta po prostu
            • Gość: Filip Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: IP: 65.95.250.* 02.03.13, 16:44
              > ten sienkiewicz to jest wlasnie pomnik kiczu artysty chalturzcego na pomnikach
              > cmentarnych.
              .........................................................................................................................................

...pomniki cmentarne obowiazuje realnosc kopiowania przedmiotow...przekaz najprostrzym jezykiem rzezbaiarskim realostyczne potraktowanie postaci..najblizszy obraz osoby pogrzebanej....a czy pomnik wzniesiony na cmentarzu Powaskowskim w Warszawie wzniesiony ku czci tragicznie zabitych prezydenckiego tupoljewa na Sewiernym ....projektu kieleckiego rzezbiarza Marka Modero.....posiada taka sile przekazu...mogacych wywolac wzruszenie ten cmentarz odwiedzajacych...czy jest tylko zuniformalizowana forma elegancko wyszlifowanego marmura...stanowiaca jedynie konkretana wartosc dla samego projektanta ...boc to jedyna konkretna "pajda z maslem" jaka mu sie w zyciu zdazyla.....gorzej tu z odbiorem szerszym - spolecznym....gorzej w sferze wzruszen...forma z niczym sie ludziom nie kojarzy...
              "nam sie wzruszac nie kazano..."
              taki projekt jaka brzoza,
              a ze sie zlamala wkrotce
              pod ciezarem gatunkowym "Raportu Millera"

> szczyt bezguscia a wlasciwie gust ze wsi Zagorza = czyli obecoenam rzadzacego a
              > lbo z Gnojna skad krorzenia wyrastaja
              > nieszczescie dla tego miasta po prostu
          • Gość: Artur Hajdorowicz Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 15:38
            Dzień Dobry!
            Do "ayy": jak to profesjonalnie brzmi: "na JOŃSKIEJ kolumnie"... za moich czasów porządków greckich uczono w podstawówce.
            Pozdrawiam
            • Gość: Filip Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 65.95.250.* 02.03.13, 17:41
              ...wielka szkoda ze taki pomnik nie stanie posrodku placu.....w godnym mu miejscu ....a ze byl socjalista...ze w cudzie Nad Wisla zginelo 145 tysiecy chlopa....ze plany operacyjne wojen prowadza nacje ktorych wiara nie pozwala wojowac i uprawiac wojaczki....ze jedni gina ...po to by drugim sie biznes dobrze krecil..".....a ja mam dwie lewe rece ale dobrze nimi krece...."

...takie mna szarpia watpliwosci...na ile ta nasza Polska logiczna a w niej rzeczy pokoleji...
            • Gość: kobranocka Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.13, 21:28
              Dobry wieczór,

Jedno wielkie oszustwo. Może warto zainteresować się historią mściwości samozwańczego marszałka. Bitwa Warszawska, Cud nad Wisłą i gen. Tadeusz Rozwadowski.

"Piłsudski nie potrafił znieść faktu , iż chwała jaką został Marszałek okryty po tym zwycięstwie jest w dużej mierze niezasłuzona. Główny bohater z sierpnia został brutalnie zepchnięty na margines a historycy budując nad wyraz mocno potrzebny mit Piłsudskiego w narodzie wydatnie w tym pomogli".

Jaki ma sens dyskusja o greckich kolumnach?

www.youtube.com/watch?v=1SlyoNi3h80
              Dobranoc

• Gość: misterxy Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 11:26
        Były takie zapędy, nie mogę teraz znaleźć w sieci, ale wiem, że czytałem o propozycji ustawienia go na środku placu, dopiero Pan Cedro powiedział, że jeśli plac Wolności to lepiej na schodach.
      • Gość: Zdzisław Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.kielce.vectranet.pl 09.07.13, 16:17
        Panie Hajdorowicz - jak się ma pana koncepcja "średniowiecznego charakteru miasta" z brzydkimi budami kwiaciarni, okazałym wejściem do sracza, z "międzynarodowym portem lotniczym" obice. Dorożkami będzie pan dowoził miliony biznesmenów pasażerów jumbo jetów inwestorów? po co lotnisko w średniowiecznym mieście - może pan blokuje Lubawskiemu "międzynarodowy port lotniczy", póżniej "cargo" - czy ten facecina ma pojęcie, co to jest cargo? teraz "regionalny port lotniczy". Jeśli mam jechać godzinę i 20 min do Obic to będę za 40 min w Radomiu, gdzie już jest lotnisko. Czy ten dureń tego nie rozumie? zmarnotrawił kupę pieniędzy.Nie może znależć właściciela na wspaniały klubik kłoronkę "promujący" miasto? co z tej "promocji" mamy? konkretnie, w liczbach. Oprócz walenia forsy w tę "promocję".
    • sygitoyo Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chcem... 03.03.13, 15:10
      Przebudowa Placu Wolności
      kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,6798711,Nowy_plac_Wolnosci__Fontanna_w_roli_glownej.html
      gdzie tu miejsce dla kobyłki,
      kto zamawiał jeden i drugi projekt,
      jak mają się do siebie,
      dlaczego musimy toto bezkrytycznie akceptować i finansować

Czy pan Zemła i jego współpracownicy mają monopol na upstrzanie Kielc ?
      • Gość: a. Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.13, 14:35
        Samo usytuowanie pomnika w osi schodów - to juz jest "zadęcie" i to nie małe. I ten cokół - kompletnie z jakiejś innej bajki.
        • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 17:13
          Nie ma żadnego powodu aby bezkrytycznie akceptować niczym nie uzasadnioną i niekonsekwentną zmianę koncepcji planów zagospodarowania tego obszaru dotychczas akceptowanych i narzucanych przez dwóch nieomylnych a wszechwładnych Carskich urzędników :
          Hajdorowicza czy Lubawskiego.
          Chyba, że mają w dupie to za czym optowali.
          Ciekawe jakie są opinie waszych córek w tej sprawie?
          • Gość: Ja Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 213.77.117.* 06.07.13, 20:13
            Jak to jest, że odkąd zbierane są składki na ten pomnik, to nagle przed przedsiębiorcami mającymi coś załatwić w kieleckim ratuszu piętrzone są trudności, a jak dadzą hojną składkę, to nagle wszystko staje się łatwiejsze. Nie wierze w to, ze ta hojność jest wymuszana. Chętnie poznam listę darczyńców.
            • Gość: Transparency Int. Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.free.aero2.net.pl 07.07.13, 09:45
              Czy aby Kielce nie są za blisko Piekoszowa?

• Gość: Aso Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.centertel.pl 07.07.13, 12:35
                Co dawni członkowie partii Leszka Moczulskiego uznanego za tajnego wspólpracownika przez Sąd mają mieć wspólnego za Komitetami Budowy Pomnika Marszałka ?
                Czy Marszałek zodził się na to aby Leszek Moczulski obierał sobie za symbol KPN Marszałka Piłsudzkiego?
                Dlaczego na czele komitetu maja stać ludzie z partii KPN?
                • Gość: Kosynier Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 93.154.164.* 07.07.13, 19:25
                  Zwolennicy Moczulskiego powinni raczej budować pomnik Wincentemu Witosowi. To dzięki niemu była wygrana bitwa pod Radzyminem. Nie ujawnił dymisji Marszałka. A resztą się zajął gen. Rozwadowski.
                • Gość: Gedeon Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.kielce.vectranet.pl 07.07.13, 21:16
                  Gość portalu: Aso napisał(a):
                  "> Czy Marszałek zodził się na to aby Leszek Moczulski obierał sobie za symbol KPN
                  > Marszałka Piłsudzkiego?
                  > Dlaczego na czele komitetu maja stać ludzie z partii KPN?"

Maria Ludwika z d. Różycka -żona Leszka Moczulskiego jest spokrewniona z Marszałkiem.
                  • Gość: Aso Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.centertel.pl 08.07.13, 06:41
                    Gość portalu: Gedeon napisał(a):
                    " Maria Ludwika z d. Różycka -żona Leszka Moczulskiego jest spokrewniona z Marszałkiem"
                    Dobrze , a co to ma wspólnego z KPN ,czy Onyszkiewicz majacy za zonę wnuczkę Marszałka tez ma upomierać się,że ikoną partii przez niego reprezentowanej ma być Marszałek?
                    A z kim spokrewnieni są nasi dwani loklani działacze KPN i na jakiej podstawie przypisują sobie ,że to oni mogą tworzyć Komitet ,skoro ich wódz donosił ,a partia została chyba rozwiązana.
                    Może odłam Słomkowy też będzie chciał postawić jakiś pomnik ,bo to też był odłam KPN?
                    Może zieć Moczulskiego -Krzysztof Król zechce załozyć komitet wszak teściowa jego jest spokrewniona z Marszałkiem , a to ważny powód.Śmiechu warte.
            • Gość: mędrek anonimiarz Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 12:41
              A ja listę tych przedsiębiorców, którzy według ciebie byli zmuszani do wpłat na ten pomnik. Po to by później natychmiast poznała ją prokuratura. A na samym końcu by można było poznać ciebie. Odnosząc się zaś do darczyńców, to dający wpłatę ma prawo zastrzec sobie nie podawanie swojego nazwiska intrygantom jak ty. Ale to co insynuujesz powinno szybko się wyjaśnić.
              • Gość: szewc jeronimo Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.free.aero2.net.pl 10.07.13, 22:52
                Naciągać przedsiębiorców można na różne sposoby. Na straży niejasnych interesów stoi ustawa o ochronie danych osobowych. Można wykupić anonimowo cegiełki. A pozycja sprzedawcy przywilejów i majątku publicznego jest niewątpliwie uprzywilejowana i w osłonie tego, który prawnie i politycznie odpowiada, ale niekoniecznie musi być tego świadomy.
            • Gość: mędrek anonimiarz Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 12:43
              Powyższe wpisy to dowody na rzekomą tolerancję tak hałaśliwie głoszoną przez rozkrzyczane, śmierdzące, ateistyczne i zakłamane lewackie bydło. Gdybyś śmierdzący, lewacki bydlaku podobnie szydził z Koranu, od jutra jego wyznawcy poszukiwali by cię po to by bez znieczulenia odpiłować ci głowę. A tak ja jednak pomodlę się w twojej intencji, by twoja nienawiść do chrześcijan nigdy nie obróciła się przeciwko tobie. I byś nadal w tym kraju mógł się cieszyć z opluwania mojej wiary, bo dzięki tej wierze możesz to robić bezkarnie. A skoro bezkarnie to jej opluwanie nie jest żadną misterną sztuką. Jest za to upublicznianiem swojego rynsztokowego wizerunku.
              • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 15:10
                Krótko:
                kulturalny człowiek nie sra na schodach.
                Są odpowiednie miejsca dla pomników
                i są odpowiednie miejsca do intelektualnego wypróżnienia.
              • Gość: agnostyk-dwa Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 78.30.118.* 08.07.13, 23:06
                "Mendrku alimenciarzu" jesteś szalony lub w samo południe pijany jak bela. Albo wróciłeś z egzorcyzmów ze Stadionu Narodowego. Jak wytrzeźwiejesz zastanów się co ma wspólnego chrześcijaństwo z zaprzaństwem.
            • Gość: Jan Winny-CKI Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 93.154.136.* 12.07.13, 22:29
              kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,14211211,_Dziury_maja_srednice_metra___Nikt_nie_chce_przyznac.html
              Ciekawy watek. Bardzo ciekawy.
              Wybudowano market. A inwestor bez zobowiązań ...
    • Gość: obserwator Ja co pomnik ? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.07.13, 21:55
      90.urodziny gen. W.Jaruzelskiego kują w oczy, ale sprawcy zamachu Majowego, Berezy Kartuskiej i innych miejsc katorgi Polaków, stawia się pomniki !!
      Kabaret !
      Kiedy zrozumiecie swe głupie działania ?
      • Gość: yo Re: Ja co pomnik ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 23:29
        - jak się wyraził publicznie prof. Gustaw Zemła, "nie można sobie wyobrazić piękniejszej klamry, która by spinała przestrzeń dolną (placu) z przestrzenią górną - to ryzykowne niby ustawienie jest bardzo logiczne i twórcze". -
        Pan Zemła chyba nie wie o czym mówi. Opiera się na akademickiej wiedzy, która ma uczyć studenta zrozumienia tematu, żeby jako absolwent rozwijać zagadnienia, którymi się interesuje, a które miał okazję poznać jak się rozwijały historii i jak je świat tłumaczy. Widocznie Pan Zemła nie zrozumiał o czym była mowa albo zapomniał- stąd taki zachowawczy w rzeźbie, pozdro
        • Gość: Filip Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: 65.95.191.* 08.07.13, 03:01
          "Właśnie przyszedł telegram z XIX wieku, domagają się, żeby im oddać rzeźbiarza i zamawiającego ten pomnik. Kto to widział, żeby w dzisiejszych czasach budować takie paskudztwo? Ja rozumiem, że Kielce to prowincja, ale mogę zafundować całemu komitetowi budowy pomnika bilety na autobus do Warszawy, niech się przejdą do Zamku Ujazdowskiego i nauczą, co się przez ostatnich 100 lat działo w sztuce" - ironizują na forum internauci.

...a coz takiego sie dzialo w tej sztuce....?...ze doszlismy do tego rodzaju uniformizmu....dwuch plyt marmuru...na Warszawskich Powaskach....stad jedynym pomnikiem przekazujacym tresci....stal sie betonowy korpus prezydenckiego tupoljewa wybudowany przez parafian.

...a ja tak douczonemu w sztuce artyscie proponuje zwiedzic "kolekcje sztuki wspolczesnej"...w krakowskim Muzeum Narodowym...tam byly k...osiagniecia delirki PRLu....i to dosc dziwne ze choc od rana do wieczora owi artsci zyli z poalkocholowa delirkom...a przeciez byli wysmieniczy...zaden nie zarobil na pomnik....a ich katalogami z wystaw towarzysze sobie dupy podcierali...bo nie bylo papieru toaletowego.
          • Gość: yo Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.13, 11:25
            Filip nie zrozumiałeś mnie: nie mylmy rzemiosła, warsztatu z "rzemieślnicznością". Ostatnie dwudziestolecie "pomnikotwórstwa" pokazuje jak skrajnie odrzuca się osiągnięcia dwudziestowieczne w dziedzinie rzeźby. Jestem sam za realistycznym ujęciem tematu ale w nie sposób zachowawczy: cztery kopytka, mundurek i lejce. To obraża ideę założenia, które doprowadziło do upamiętnienia Marszałka w Kielcach. Wiemy czym jest kompozycja- przywróciła ją abstrakcja, przypomniała, że jest kanwą i ma różne oblicze a co najważniejsze: Ona od czasów najstarszych poddaje się kształtować na rożny sposób artystom.
            • Gość: yo Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.13, 11:34
              Filip a co do drugiej części twojej wypowiedzi na temat współczesnej wypowiedzi artystycznej- zgadzam się z Tobą. Dla mnie akademizmem współczesnym są właśnie takie przykłady rzeźb jakie przedstawiłeś. Zatracono dyskurs z odbiorcą, narzuca się wypowiedź bez miejsca dla odbiorcy. Ale tak też i dzieje się w naszej sytuacji z marszałkiem: To jest realizm a jak realizm to jest już piękny i basta. Kiedyś kompozycją budowano ciężar emocji. Nawet kiedy była statyczna, pozdro
              • Gość: myslę że... Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: *.183.156.66.dsl.dynamic.t-mobile.pl 08.07.13, 13:10
                >>>90.urodziny gen. W.Jaruzelskiego kują w oczy, ale sprawcy zamachu Majowego, Berezy Kartuskiej i innych miejsc katorgi Polaków, stawia się pomniki !!
                Kabaret !
                >>> Kiedy zrozumiecie swe głupie działania ?

jak powstanie pomnik wypędzopnych przez WRON
              • Gość: Filip Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: 65.95.191.* 09.07.13, 01:20
                To jest realizm a jak realizm to jest już piękny i basta. Kiedyś kompozycją budowano ciężar emocji. Nawet kiedy była statyczna, pozdro
                ..........
                ...przed nastu laty odwiedzalem poznanskie PKZ-ty...tam pracowalo kilku moich kolegow...tam ludzie naprawde kuli w kamieniu rzezby np do Poczdamu...mieli zamowienia z krajow Skandynawi...i to byl realizm....ktory wracal w klasyczna architekture....
                Niewiele rzezb zrobilo na mnie wrazenie....Marek Szczepanik zrobil replike "piechura" ktora przywrocono na Radomski rynek i to tez jest realizm i dobrze zrobiony - polecam - warto zobaczyc....rzezb Myjaka nie lubie...zmasakrowane twarze po wypadku....ale rzezbe prymasa Wyszynskiego zrobiona przez Fuksa, a ustawiona pod szczytem Jasnej Gory - goronco polecam choc podobna stylistyka jak u Myjaka.

Dlaczego realizm - jak powiedzial kiedys Brzozowki...".dzis zaczal by od realizmu...".miedzy innymi....dlatego ze niecierpie zglebiania artysty debila...niech to robi debil ale ja o tym nie chce wiedziec....rzezba ta ma sluzyc mnie - widzowi a nie slawic debila....ma mnie calego obejmowac ma mnie zachwycac...ma mnie do swej formy zaprosic...jesli tego nie czyni to ja sram na debila tak jak debil sra na mnie.
                ...zawsze powtarzam to mlodym artystom; ...cokolwiek robisz - wiem ze to jest twoje...ze to co robisz kochasz...ale musisz tez miec odwage sponiewierac swa milosc...czyli wykluczyc wlasny egoizm z ktorego sily powstala owa sztyka...zapomniec o dniach udreki i chwaly...stanac obok i poczuc sie dla niej tylko widzem....czy jeszcze w niej cos widzisz interesujacego...?...jesli tak i to jest jedyna rzecz o ktora moze zaczepic widz...z ktorym przeciez poprzez nia szukasz kontaktu......wszak nie jest to zadna definicja sztuki...ale byc moze banalny przypadek...ktory zmienia swiat.
            • Gość: Filip Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: 65.95.191.* 08.07.13, 23:32

> nie mylmy rzemiosła, warsztatu z "rzemieślniczności
              > ą". Ostatnie dwudziestolecie "pomnikotwórstwa" pokazuje jak skrajnie odrzuca si
              > ę osiągnięcia dwudziestowieczne w dziedzinie rzeźby. Jestem sam za realistyczny
              > m ujęciem tematu ale w nie sposób zachowawczy: cztery kopytka, mundurek i lejce
              > .

...no dobrze - zwracam honor....a przynajmniej tak powinienem uczynic .....wyczuwajac rozpietosc mysli, czy koncepcji...
              dokoncze pozniej ....bo nadchodzi potezny sztorm.
              • Gość: Filip Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: 65.95.191.* 09.07.13, 00:49
                Jestem sam za realistycznym ujęciem tematu ale w nie sposób zachowawczy: cztery kopytka, mundurek i lejce
                > .
                ....no to rzeczywiscie jak piszesz wyszedl nam chinski kicz....a co by bylo gdyby tak artscie....dac calkowicie wolna reke.....bo wiadomo kazdy z nas pracuje jakze czesto pod presia zamawiajacego, ( Zemla byl kiedys dla mnie wzorem mistrza....bylem pod wielkim wrazeniem jego rzezb...w Plocku - o ile dobrze pamietam i Powstancow Slaskich...jechalem z kieleckiego tylko w tym celu by te rzezby zobaczyc na wlasne oczy i je dotknac...to bylo moje naprawde szczere spotkanie ze sztuka...)

...Powinnismy sie upewnic czy zamiast zamuwionego Litwina nie wyjdzie nam oboz karny Berezy Kartuskiej....wszak o ile sie nie myle Zemla jest Ukraincem...(.co w zadnej mierze nie umniejsza jego talentu i tych pieknych rzezb jakie po sobie pozostawia....)

...wszak co piekne to to, ze w narzej Rzeczpospolitej kazdy ma szanse sie pieknie realizowac.
                • Gość: sygi Re: Umarla Klasa...genialnych artystow... IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 13:42
                  Dziadek na kozie
                  to nie jest realizm.
                  To jest obciach.
    • Gość: Z Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.kielce.vectranet.pl 09.07.13, 15:29
      a ja bym wolał, żeby inicjator budowy pomnika przeszedł się - najlepiej z wózkiem z dzieckiem - ul. Piekoszowską od Mielczarskiego do Lidla. Odechciało by mu się kolejnego pomnika głupoty i marnotrawstwa. Lubaś oczywiście nie wie, gdzie jest ul. Piekoszowska, jego to nie interesuje, ważniejsza kłoronka za kilkadziesiąt milionów z naszych pieniędzy.
      • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 16:52
        Czy zwróciliście uwagę, że inicjatywa Pana Kozy w tym lokalizacja i wybór projektu może wskazywać na szczególne preferencje dla firmy produkującej pomniki pod szyldem pana Zemły?
        Rozumiem, że jak doszłoby do przetargu - wygrałby zakład kamieniarski pana Furmanka.

Oferta Michała Anioł zostałaby odrzucona na pierwszym etapie.

No, może Latos.
    • Gość: Jan Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.free.aero2.net.pl 09.07.13, 22:35
      Totalny bełkot w wydaniu Filipa i jemu podobnych ekspertów.
      Jaki ma być pomnik określił Komitet budowy pomnika. Dziadek ma być na koniu. Takie zamówienie!
      Gustaw Zemła nie ma z tym nic wspólnego, bo to nie jego dzieło. Był w Kielcach i zapytany o lokalizację wypowiedział swoją uprzejmą opinię o lokalizacji. I to odnotowały media.
      Autorem pomnika jest Komitet i wybitny rzeźbiarz Paweł Pietrusiński, który się tego dzieła podjął. Pomnik może się podobać i jak będzie wykonany, Kielczanie go nie tylko zaakceptują ale też polubią. Abstrakcji, tzw. nowoczesności i niedomówień już wystarczy. Pomnik jest wyrazisty i ładny. Cieszmy się że Kielce nam pięknieją i że pamiętamy skąd nam nogi wyrosły.
      • Gość: Filip Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 65.95.191.* 09.07.13, 23:03
        > Totalny bełkot w wydaniu Filipa i jemu podobnych ekspertów.>

....a od czego ty jestes ekspertem ...?...bo jakos nie czuje bys sie chcial wypowiedziec na temat rzezby....niby wiesz skad ci nogi wyrastaja ale nie chcesz zdradzic ...ale to juz duzo.

...mozna rozne rzeczy pisac udajac "redaktora"....dokladnie tak jak OW ktory splodzil tekst ponizszy....toz to mistrzowska robota ...a dla innych przyklad jak nie powinno sie pisac tekstow...i oto przyklad na "belkot"...w jakich szkolach ucza takiego j.polskiego.

Pociągi Pendolino zamówione przez PKP Intercity nie są przystosowane do kursowania w temperaturze niższej niż minus 25 st. C - informuje"Dziennik Gazeta Prawna".
        Producent pociągów przyznał, że większy mróz zatrzyma składy w zajezdni.

- Pociągi sprzedawane przez nas do Rosji i Finlandii są dostosowane do temperatur do minus 40 st. C - mówi Nicolas Halamek z Alstom, szef projektu Pendolino w Polsce. - To wymaga jednak zabezpieczeń elektroniki pokładowej, które podnoszą koszty produkcji nawet o 20-30 proc. W Polsce raczej nie ma tak srogich zim jak w Rosji i Finlandii, w związku z tym rezygnacja z tego typu rozwiązań jest uzasadniona - dodaje.
        • Gość: Koń Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: 93.154.136.* 12.07.13, 22:35
          "Jaki ma być pomnik określił Komitet budowy pomnika. Dziadek ma być na koniu. Takie zamówienie! "

Ciekawi jesteśmy twego zdania.
      • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 22:32
        z czyjej pracowni projekt?
        nie ze stajni tego pana?
      • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 17:33
        Pietru coś tam -prawa ręka Zemły.
        autor kolumny o którą opiera się jedynie słuszna i wyłącznie akceptowalna przez Hajdorowicza i Lubawskiego wersja pomnika Sienkiewicza.
        Mechaniczny narzędzie koncepcji mentora - rzeżbiarza bezkrytycznie rzeżbiącego i gloryfikującego kiedyś:
        Władysława Broniewskiego, Ludwika Waryńskiego
        teraz np.
        Jana Pawła II, Ks, Popiełuszki...

Strach pomyśleć coby wyriezali gdyby rządził Hitler.
        • Gość: sygi Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 19:07
          Nina Hajdorowicz
        • Gość: yyy Re: Komitet budowy pomnika Piłsudskiego: "Nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 21:33
          Zemła - Pan profesor, rozłożył mnie swoją profesurą w wykoncypowaniu całej kompozycji pomnika H. Sienkiewicza. Z szacunku dla nauki pozostawię samą postać Henia. Ale kuglarska forma Marszałka jest szczytem nierozumienia realizmu.
          Realizm choć oparty był głównie na komponowaniu z fot w XIX w., tak jak dzisiaj myśląc o realizmie, popkultura opiera się na fotoszopie, był On( dziewiętnastowieczny realizm) jednak zabawą-kolarzem z fotografią. A Ten- Pan Z., współczesny tytułowany adept szkół, próbuje go budować pomijając kompozycje i proporcje. Przykre kiedy akredytują takie wypociny ludzie obnoszący się publicznie swoją nie wiedza o sztuce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka