Dodaj do ulubionych

Diecezja kielecka otwiera się na rozwiedzionych...

17.03.13, 13:07
Kościół jest daleko w tyle w stosunku do obecnych czasów. Jeśli nic się nie zmieni, to czarno to widzę. Ludzie żyją w różnych związkach i najważniejsze, że się szanują i nikogo tym związkiem nie krzywdzą. To, że kościół takich związków nie akceptuje, to tylko kościół na tym traci. Czas zauważyć, że lepiej aby się ludzie rozwiedli niż mają trwać w nieudanych, toksycznych związkach, które unieszczęśliwiają zarówno rodziców jak i dzieci. Ja też jestem rozwiedziona i żyje mi się wspaniale, wcale nie czuję się gorsza. Czuję się szczęśliwa i spełniona, a że kościół ma mi to za złe, to tylko świadczy o kościele.
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Diecezja kielecka otwiera się na rozwiedziony 17.03.13, 13:13
      Kler zrezygnuje z dotychczasowych zasad,kasa,kasa sie liczy.
      • Gość: Zabłąkany Re: Diecezja kielecka otwiera się na rozwiedziony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 20:14
        A kiedy rekolekcje dla pedofilów ??? Pedofil to też człowiek, a często i katolik i na "tacowe" też ma.
        Dziś jedna taca a jutro cały świat tac
    • pkrehbiel Syndrom sztokholmski 17.03.13, 15:22
      To takie smutne, że ci ludzie dali sobie wmówić, że coś robią źle. Człowiek, który ma swoją godność, nie pcha się tam, gdzie go nie chcą. Jeśli Watykan i jego polskie przedstawicielstwo zamierza twierdzić, zresztą całkowicie wbrew duchowi Ewangelii, że rozwody są jakimś problemem, to tylko człowiek całkowicie otumaniony będzie chodził do nich i słuchał ich wykładów o moralności.

Co w ogóle może wiedzieć o moralności żyjący w celibacie członek organizacji feudalnej?
      • Gość: burak-hipokryta Re: Syndrom sztokholmski IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 15:32
        Hehe oj katolycy, ja widzialem ostatnio takiego jednego z was...
        2 tygodnie temu wyjezdzał taki samochodem spod kosciola sw. Franciszka przy Warszawskiej po niedzielnej mszy i zamiast puscic kobiete chcaca tez wyjechac tak jak on to pokazał jej srodkowy palec... a 10 min wczesniej pewnie przekazywal innym tzw. znak pokoju...
        Ot caly obraz polaka katolika ... :))
      • Gość: Koolwa Że co? IP: *.kielce.vectranet.pl 18.03.13, 06:54
        Ja, proszę pana Króla, nie mam poczucia, że jestem gorsza, bo żyję w związku partnerskim. Żyję zgodnie ze swoimi przekonaniami, szanuję innych ludzi (o ile oni szanują mnie oczywiście) i nie zmuszam innych do przyjęcia mojej postawy.
        Z drugiej strony rozumiem, jak fatalnie muszą się czuć "wierzący", którzy żyją w "związkach poświęconych przez kościół" i notorycznie łamią swoje zasady wiary. (absencja na niedzielnej mszy, zdrady małżeńskie itp) Wyrzuty sumienia chyba ich wykańczają.
    • Gość: Kielczanin Re: Diecezja kielecka otwiera się na rozwiedziony IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 17:21
      Kościół katolicki zawsze był "otwarty" na ludzi żyjących w związkach niesakramentalnych. Zawsze ludzie Ci mogli liczyć na opiekę Kościoła, tylko czy chcieli tej pomocy? Co prawda ludzie żyjący w związkach niesakramentalnych nie mogą uczestniczyć w pełnej komunii Kościoła, ale nie są z tego powodu ekskomunikowani.
      • Gość: Aloro Re: Diecezja kielecka -czy umył ręce IP: *.centertel.pl 17.03.13, 17:40
        Czy np. ksiądz homoseksualista może podawać komunikanty golymi rękami -wprost do ust przystępujących do komunii?
        Czy nie powinien podawać tych komunikantów w rękawiczkach,bo wiadomo gdzie on grzebał i czy umył ręce?
        Czy to jest zgodne z prawem boskim i watykańskim,a także karnym bo przecież może też zarazić kogoś wirusem HIV?
        • lumpior Ryczan i Gosiewscy,to uwielbienie ..polityczne. 17.03.13, 18:07
          To on dał im władzę i nie przeszkadzał rozwód Gosiewskiego,po jego śmierci ambony wyniosły Gosiewską.
    • framberg Rekolekcje i taca na kasę będą 17.03.13, 18:53
      To będzie w formie mszy. Albo połączone z nią.
      Kasę zbiorą ale na sakramenty nie ma co liczyć.

Mnie to dynda. Wyleczyłem się. Kiedyś rozmawiałem o możliwości mojego bierzmowania. ponieważ jestem rozwiedziony oświadczono mi, że "nie jestem w stanie uświęcającej łaski".
      W tłumaczeniu na nasze: "spadaj, nie będziemy z tobą rozmawiać".

No i cieszę się, że tak wyszło. Rozmyślam nad apostazją.
      A na te rekolekcje pójdą naiwniaki. Żal mi ich.
      • Gość: podwojnazaplata Re: Rekolekcje i taca na kasę będą IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 22:08
        Zawsze mnie to zastanawialo dlaczego jak msza jest oplacona, pogrzeb, slub, to jeszcze wyciagaja lapy z tacami po kase??? Wie ktos??
        • Gość: widz A prawo natury ? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 06:42
          Tak, a sami żyjąc w celibacie nie są w zgodzie z prawem natury /boskim/.
          2ooo lat manipulacji.
      • Gość: g Re: Rekolekcje i taca na kasę będą IP: *.kielce.vectranet.pl 18.03.13, 10:59
        mój syn też wziął ślub i ochrzcił dzieci. Powiedział to samo - mnie to dynda, ale babcia będzie zadowolona. To jest jeden z 98% polskich "katolików". Byłem w którąś niedzielę w katedrze Notre Dame - kilkunastu turystów, byłem w niedzielę w słynnej Sagrada Familia w Barcelonie w niedzielę o 12 - pusto. Spodziewają się u nas tak samo - i dlatego rwią ten postaw sukna, jakim jest nasze państwo - nie ich, ich państwem jest Watykan, jemu są podporządkowani. Ale składki na emerytury mają z NASZYCH podatków. Parszywe, zżarte korupcją państwo. Cały świat liczy, że Franciszek wreszcie położy temu kres.
    • Gość: Zdzisław Re: Diecezja kielecka otwiera się na rozwiedziony IP: *.kielce.vectranet.pl 18.03.13, 10:39
      Jedenaście lat temu się rozwiodłem, była żona okazała się niewarta szacunku i zaufania - po prostu puszczała się. Pięć lat temu poznałem kobietę, którą mąż rzucił, bo poznał młodszą. Pół roku temu zamieszkaliśmy razem, przy aprobacie naszych dorosłych dzieci. Po kolędzie przyszedł ksiądz Paweł z parafii św. Jadwigi. Wyjaśniliśmy naszą sytuację - jesteśmy porządnymi ludżmi, chodzimy do kościoła. ALE TO PAN JEST WINIEN ROZPADOWI MAŁŻEŃSTWA !. Tłumaczymy oboje - poznaliśmy się kilka lat po ustaniu naszych małżeństw. Do tego łba nie trafiało - TO PAN JEST WINIEN ROZPADU MAŁŻEŃSTWA! przecież my nic złego nie robimy."Hitler też nie uważał,że robi coś złego!" ja przypominam - Pius XII błogosławił Hitlera, hitlerowscy żołnierze mieli na klamrach pasów "Gott mit uns", Watykan dawał lewe paszporty zbrodniarzom hitlerowskim, żeby uciekli do Ameryki Południowej i uniknęli odpowiedzialności za zbrodnie. Zerwał się i wybiegł. Moja Basia - bardzo religijna kobieta - nie mogła dojść do siebie: jak on mógł! Już nie chodzimy do kościoła, żeby nie natknąć się na tego matoła. On podobno robi doktorat - z czego? z tolerancji, ekumenizmu, czy z chamstwa i głupoty?
      • Gość: Aloro Re: Przyjaciel Rydzyka ma kłopoty nie tylko alkoho IP: *.centertel.pl 18.03.13, 11:15
        Dziś we wszystkich mediach o :ukochaniu i umiłowaniu bliźnich praworządności,alkoholizmie i imprezach u Abepe papy Sławoja Leszka Sławoja Flaszki Głodzia

Dziennik Pl
        W Gdańsku powstaje czarna lista przewinień abp. Sławoja Leszka Głodzia - dowiedział się "Wprost". Pijackie biesiady i poniżanie podwładnych to tylko niektóre z nich. Pełen spis ma trafić do Watykanu.
        Zobacz także:

Komornik zlicytuje katedrę oliwską? "To możliwe"
        Abp Głódź nie przyjdzie na ślub Kwaśniewskiej. Nie dostał zaproszenia
        Abp Głódź o Smoleńsku i TV Trwam: To nerwicuje, wyprowadza ludzi na ulice
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka