Dodaj do ulubionych

Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re...

30.08.13, 08:26
Wszystko to piękne tylko dla kogo , czy człowiek pozbawiony pracy pozbawiony złudzeń co do lepszego jutra człowiek który nie ma czym nakarmić dzieci , człowiek karmiony złudnymi i nieprawdziwymi informacjami o sytuacji w kraju i regionie potrafi się cieszyć z igrzysk które oferują nam nasi wspaniali Kieleccy włodarze czy da się te igrzyska włożyć do garnka i ugotować obiad głodnym dzieciom.Obawiam się że nawet pan Okrasa tego nie potrafi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arbinia Za nasze promują się partyjni urzędnicy IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 09:07
      Czy ten Dyrektor Kowalczyk ma ludzi (wyborców) za debili? Czy może sam nie jest zbyt błyskotliwy? Przecież na ostatnim "Sabacie" kamery z precyzją zegarmistrza pokazywały sekwencję: Jarubas, Gos, Świercz. Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz. No takiego fuksa to można im pozazdrościć, kamera ich łowiła przypadkowo. To normalnie 6 - kę w lotto trafić to jest pryszcz przy tym. Ja mam nadzieję, że przyniesie to odwrotny skutek przy najbliższych wyborach. I że ludzie (nie debile) nie będą głosować na : Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz.Jarubas, Gos, Świercz. No ale Kumański doskonale wie kto mu płaci i kogo ma promować. Taka wsiowo-pslowska żenada.
      • Gość: kic Za małe efekty za taką kasę IP: *.multimo.pl 30.08.13, 09:19
        Za taką kasę rewelacji to nie ma
        • Gość: Pracuję w marketin Re: Za małe efekty za taką kasę IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:28
          Za taką kasę? Przecież to w reklamie małe kwoty są. Duża krytyka, ale widzę że wiedzy żadnej. A czy wiecie ile kosztują kampanie reklamowe? To jest bardzo droga sprawa. Dla info krótki spot Kazachstanu, który szedł w CNN - bez ceny emisji, tylko produkcja - kosztował ok. 1 miliona dolarów. Byle pikantne chipsy reklamuje się w milionowych kosztach. Także najpierw trochę wiedzy o temacie, potem dyskusja. Tak polecam. Ja te koszty znam. Nie znam dobrze jak się region promuje, bo moja specjalizacja to reklama komercyjnych towarów. Ale dlatego nie wypowiadam się o skuteczności. Natomiast kwoty jakie tu padły nie są duże
          • Gość: mikusz Re: Za małe efekty za taką kasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.13, 14:35
            Nie mas zjednak pojecia- mylisz reklame czipsow z budowaniem wizerunku regionu, naprwde sie nie wypowiadaj bo to dwa rozne swiaty...
          • Gość: jojo Kazachstan i CNN , a nasza ziemia IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.09.13, 09:55
            Niskopienni górale świętokrzyscy porównywani do kazachskich ?
            Do czego chcecie zapraszac gości, do syfa w regionie ? Śmieci, blota, prostaków i ignorantów w byle malej wsi ?
            Zalew w Cedzynie ?Komu przeszkadzało,że w PRL był WOSiR i zajmował się wszystkimi zbiornikami , osrodkami, w województwie ? Był porzadek , wszystko na 1 czerwca zawsze przygotowane ? Teraz na kark wójta oprócz codziennych kłopotów spada tzw. turystyka, rekreacja, sprzatanie, trosdka o urzadzenia i obiekty ,po co mu to ?
    • r_z Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re... 30.08.13, 09:23
      Bardzo trafne. Efekty działań promocyjnych da się zmierzyć, ale obawiam się, że w tym przypadku ROT nie jest do tego skory. Ile turystów więcej przyjeżdża do Kielc dzięki Sabatom Czarownic? A może pojawiają się jacyś inwestorzy? Pomijam wartość artystyczną tych widowisk (osobiście zdecydowanie nie gustuję) bo zdaję sobie sprawę, że tego typu rozrywka ma wielką oglądalność, ale w czym ta oglądalność przekłada się na realny zysk dla Kielc? Czym się różni od innych podobnych megachałtur organizowanych na terenie kraju i transmitowanych przez różne stacje TV? Czy ktoś np. ma ochotę poznać Koszalin ze względu na lubiane przez telewidzów koszalińskie kabaretony? Świetnie gdy Kadzielnia jest wykorzystywana do widowisk TV, ale w tym przypadku koszt jest niewspółmierny do zysków, jakimi są kojarzenie że mamy ładny amfiteatr czy kabaret KSM. Tyle tylko, że ROT prowadzi również inne, znacznie bardziej sensowne działania. W przypadku władz Kielc sprawa wygląda znacznie bardziej dramatycznie. Okazuje się, że tłumy turystów i inwestorów walą do Kielc z tego powodu, że mamy ekstraklasową Koronę. Zdaniem prezydenta Lubawskiego to jest właśnie taka promocja jakiej Kielce najbardziej potrzebują. Niewątpliwie podobny mega sukces promocyjny osiągnęły już wcześniej inne miasta - Bełchatów, Lubin czy Wodzisław;) Owszem - część kielczan chce mieć za wszelką cenę Koronę w ekstraklasie, owszem - w Polsce Kielce zaczęły się kojarzyć z pierwszoligowym sportem. Ale jakie to ma przełożenie na zysk kieleckich przedsiębiorców? Co Kielcom to REALNIE daje poza miłymi słowami, że u nas jest sport na dobrym poziomie? Ale prezydent Lubawski w życiu nie zleci niezależnych badań On wie swoje i jest przerażająco konsekwentny:) Don't give up.
      • Gość: Arinka Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 09:42
        R_Z - bardzo dobrze powiedziane. Super tekst.
        A dla nieudolnych świętokrzyskich urzędników dedykuję ten oto utwór Kazika. PS: tym którzy dobrze pracują tego utworu nie dedykuję, ale posłuchać można. Pieśń ładna.
        www.youtube.com/watch?v=9itfEdJG7ig
        • Gość: Opozycjoner Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:46
          Arinka wyznajesz zasadę "nie ważne czy tobie ukradli radio, czy ty ukradłaś radio - ale jesteś zamieszana w kradzież radia" :-) Wiesz, że w którymś kościele biją, tylko nie wiesz w któym. Zresztą jak redaktor. Artykuł jest tragiczny, a nie dobry. U odbiorcy, który nie zna tematu, będzie wywoływał wściekłość, emocje. Tylko czy w dziennikarstwie chodzi o emocje czy o prawdę? A tu wiele rzeczy jest wręcz bardziej politycznie niż dziennikarsko - mnóstwo jakichś wypowiedzi, tyle że same anonimowe. Jaką to ma wartość. Skoro ci ludzie tak uważają, to chcemy wiedzieć jacy ludzie i dlaczego tak uważają. Czy maja wiedzę, a może jakieś osobiste urazy. A tutaj widzę jedną bardzo mocno (i podejrzewam kogo). Bo duży żal jest o zaproszenia na Sabat. Więc problem w tym, że pewien ważny polityk nie dostał vipowskiego miejsca na Sabacie. Tylko w takim razie proszę głośno o tym, prosto w oczy, przedstawiając się. A anonimowo, to się donosiło do UB. Taki poziom ma ten artykuł. W efekcie braku konkretów, ogólnikowości, ludzie pomylili mnóstwo spraw. Chociażby to, że ROT to stowarzyszenie, więc nie ma w nim urzędników! Że Lubawski to nie ROT, że Lubawski w ogóle promocji miasta (po Koroną) nie uznaje. Trochę komentarze pod artykułem (wypowiadane na ślepo w temacie) są w tonie żalu do rządów Lubawskiego. I ten żal nawet rozumiem. Lubawski nie rozwija, a tylko "ekranizuje" Kielce (i nie myślę tutaj o żadnym filmie o mieście). Ale i jego rządy są różne - w jednych rzeczach złe, w innych dobre. - Chociaż ja wiem, że łatwiej jest ogólnie (całość i wszystkich - bo taka moda) nienawidzić, gardzić i obrzucać błotem. Ta jest łatwiej. Tylko czy uczciwiej i lepiej? I czy do czegoś to prowadzi? Jedno jest pewne takie myślenie nie najlepiej świadczy ani o dziennikarzu, ani o w ten sposób komentujących.
          • Gość: tik Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.13, 15:08
            W ROT jest mnóstwo urzędników i kieruje nim urzędnik, bo ta organizacja skupia gminy, powiaty etc. a tam same urzędasy...Za te 15 mln markę zbudowała sobie ROT i paru polityków,a le najwięcej na promocji to nie skorzystał region tylko Kuman i taka jest prawda :(
          • Gość: oby Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 16:22
            to co piszesz jest demagogią. Dziennikarz podał fakty ( liczby ) komentarz pozostawiając czytelnikom. I nie trzeba wcale znać się na mechanizmach promocji, aby co najmniej mieć wątpliwości do sensu wydania tych milionów. W koncu pieniądze publiczne powinny przynosic wymierną, publiczną korzyść. A jaką i komu przynoszą? Nie traktowałbym przykładu Sabatu jako formy rewanżu za brak biletu, wręcz przeciwnie, to symbol jak władza wydając publiczne pieniądze "docenia" jedynie wąska grupę "zasłużonych", a wszystko pod płaszczykiem promocji nas wszystkich. Tak sie składa, że zawodowo zajmuje sie promocją i doskonale wiem jakie czasami musze spełniać "warunki", aby dostać dofinansowanie tego czy innego urzędnika dlatego piszę, że promocja w wydaniu świetokrzyskim ( to jest moje podwórko ) to "pic na wode - fotomontaż", liczy sie tylko kasa ( często ta "do kieszeni ) zaś cale promocyjne..... no wie pan, jakos musimy przemycić w tej akcji urząd, urzędnika no i oczywiście żeby głośno było, że to kasa z Uni, na promocje.
      • Gość: taka prawda Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 09:50
        Ważne, że będziemy mieli więcej pomników. Na pewno ściągną tłumy z całego świata, by je oglądać.
        Z innej beczki: Kielce zaczynają przypominać labirynt dla szczurów, ze względu na dziwaczne interpretacje przepisów UE. Obawiam się, że każdy, kto raz przejedzie trasami ekranowymi, nie wróci więcej do naszego miasta.
        • Gość: cd Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.13, 10:18
          jak porównać efekty tej promocji do wysokości nakładów - to się okazuje ze gorszego biznesu nie znajdzie
          poza polityczny reklama partyjna za nasze pieniądze -
          nie przybywa turystów. nie przybywa inwestorów. firmy padają jedna za druga, coraz więcej młodych wyjeżdża, średnie zarobki jedne z najniższych w Polsce
          a po świeżo odnowionym rynku włóczy się coraz więcej rozmyślających ludzi na bezrobociu albo w drodze do szkoły językowej i meneli
          w tym samym czasie Marszalek rozmysla ktore wargi podpowiadaja mlodym zeby rzucili ojcowizne - i nie wei!!
        • r_z Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję 30.08.13, 11:12
          Gość portalu: taka prawda napisał(a):

> Kielce zaczynają przypominać labirynt dla szczurów, ze względu
          > na dziwaczne interpretacje przepisów UE. Obawiam się, że każdy, kto raz przejedzie
          > trasami ekranowymi, nie wróci więcej do naszego miasta.

Z wniosku o dofinansowanie węzła Żelazna możemy się dowiedzieć, że: "jednym z długofalowych efektów społeczno-ekonomicznych projektu będzie poprawa estetyki krajobrazu". Naprawdę tak napisali! :) Tu można zobaczyć cały wniosek - oparty na wizji zmiany centrum Kielc na enklawy poprzedzielane śmiałymi dwupasmowymi, bezkolizyjnymi (ludzie w tunelach i na kładkach) arteriami. Lata 60-te i 70-te XX w. w natarciu: warto poczytać

Mój ulubiony cytat wicedyrektorki MZD Moniki Czekaj dotyczący rowerów na węźle Żelazna: "Zdaniem wicedyrektorki w przypadku przebicia ulicy Żelaznej droga rowerowa w ogóle nie jest potrzebna. - Równolegle, bardzo blisko jest ścieżka rowerowa wzdłuż Silnicy - zauważa."
          Źródło: kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,7377713,Miasto_sciezek_rowerowych_bez_sciezek_rowerowych.html#ixzz2dRRiMhYP

I smaczny cytat z bloga Wojciecha Lubawskiego: "Możemy nosić głowy wysoko, bo koniec komunikacyjnych problemów Kielc już blisko. W 2011 roku wszyscy odczujemy znaczną poprawę, a w 2012 roku będziemy mieszkać w mieście, którego układ komunikacyjny stanie się powodem zazdrości całej Polski." ( źródło )
      • Gość: inves Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.kielce.net.pl 30.08.13, 10:22
        Trafiłeś w punkt. Dokładnie tymi słowami komentuję od co najmniej dwu lat ten cyrk sabatowo - kabaretowy. Kumański przeszczęśliwy, bo nabijamy mu portfel, władza dumna, bo przecież się promujemy, a ciemny lud "kupuje" bajeczki na temat promocji. Czy fakt, że w Lidzbarku są biesiady humoru i satyry (transmitowane w TVP) w minimalnym chociażby sotopniu zachęca mnie do odwiedzenia Lidzbarka (nie mówiąc o zainwestowaniu w Lidzbarku)? Odpowiedź zbyteczna.
        • Gość: ian_curtis Lidzbark Warmiński IP: *.play-internet.pl 30.08.13, 14:40
          to piękne i urocze miasteczko, zresztą jak cała Warmia ! Polecam do odwiedzenia oczywiście sprawa wszelakiej maści "kabaretów itp" kompletnie mnie nie interesuje gdyż poziom owych wydarzeń jest równie pasjonujący co poranny stolec.
          • Gość: fgfgg Re: Lidzbark Warmiński IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 14:55
            Pięknie powiedziane :-)))))))
      • oloros Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję 30.08.13, 11:06
        największą promocje Kielc czyni jego biskup - wszyscy w Polsce znają - gdzie tam - w całej Europie - to się oczywiście bardzo przekłada na interesy
        a powszechnie maluczcy myślą ze te sprawy nie maja nic wspólnego
        no i to wlsnie natym polega - sa narody bogate i sa biedne - te biedne nie wiedza dlaczego sa biedne bo głupie i odwrotnie
      • Gość: Opozycjoner Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:21
        Widzę, że i autor i ludzie komentujący pomylili co się tylko da. Trochę jest to w tonie żalu do rządów Lubawskiego. I to rozumiem. Lubawski nie rozwija, a tylko "ekranizuje" Kielce (i nie myślę tutaj o żadnym filmie o mieście). Tylko, że promocja regionu przez ROT nie wiele ma wspólnego z Lubawskim, czasem jest wbrew przeciw jego pomysłom czy brakowi pomysłów. Przecież wśród wad tych rządów jest właśnie brak promocji miasta! Bo czy promocją miasta jest ostatni w lidze klub Korona? Gdyby nie ROT nie byłoby żadnej promocji regionu. A ludzie do dziś Sandomierz kojarzyliby bardziej z Lubelszczyzną niż naszym regionem. Także rozumiem jad, frustracje, wściekłość. Ale apeluję, każdy przypadek konkretnie rozbierajcie na czynniki pierwsze! Bo taki jad ogólny i takie wrzucanie wszystkiego do jednego szamba jest działaniem ślepym i nie wiele, nam zatroskanym o Kielce, pomoże!!!
        • r_z Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję 30.08.13, 15:04
          Gość portalu: Opozycjoner napisał(a):

> Widzę, że i autor i ludzie komentujący pomylili co się tylko da. Trochę jest to
          > w tonie żalu do rządów Lubawskiego.

Rozgorączkowany anomimie o wielu nickach - wyraźnie rozdzieliłem ROT i W. Lubawskiego. Szkoda, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
        • Gość: mgr Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.09.13, 10:06
          Promocja ? ! Jaka., do kogo skierowana, do jakich odbiorców!i Sabat, gale pseudo kabaretów ? Potencjalni goście i turyści do odwiedzenia regionu świętokrzyskiego , nie oglądają takich programów !!!
          Po co trwonić pieniądze, po co filmiki, tablice w po kraju ?
          Uporządkujcie najpierw wsie i miasteczka, zapewnijcie czystość, kulturę obsługi , a przede wszystkim wyeksponować atrakcje dla określonego i wybranego odbiorcy !!
          Na tym się trzeba znać jednak ...
    • annkar4 Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re... 30.08.13, 13:00
      BRAWO BRAWO BRAWO ! dawno nie czytałam tak uderzająco nierzetelnego artykułu jak ten SZ.P. redaktora Kędrackiego !!! ciężko w jakikolwiek sposób odnosić się do niepoprawnych danych i polemizować z osobami, które twierdzą, że powinno się przeprowadzić badania sprawdzające wpływ promocji telewizyjnej na zwiększenie ruchu turystycznego w regionie … no elementarz się kłania !!! Proponuję lekturę podstaw promocji, bo, po co obnażać na forum swoją totalną ignorancję w tej dziedzinie wiedzy ???
      A powoływanie się na ANONIMOWYCH informatorów … Panie Redaktorze, czy naprawdę tak nisko upadamy ???
      • Gość: pisior Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.204.46.60.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.08.13, 13:28
        pozdrowienia dla r_z i redaktora
        • Gość: SE Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.centertel.pl 30.08.13, 14:11
          Tak jest jak się nadętych smarkaczy do władzy i pieniędzy dopuści.Jak w dodatku ma tzw chłopskie korzenie to ma zakorzenione w mózgownicy ,że należy wszystko zniszczyć,przeputać bo to nie jego to niczyje,to w przeszłości należało do Pana.Taki wiejski mądrala w sobotę, po pijanemu przewróci przystanek,a w poniedziałek mu na ten pusty łeb będzie padać jak zechce jechać autobusem do pracy.Taka jest ich mentalność cudze zniszczyć swojemu dać zarobić,pochlać w remizie i porządzić ile się da..Podobnie i tu dorwali się do pieniędzy szpanerzy i inna sw.....cz zgromadzona wokół PSL Strach pomyśleć ,co zostanie za dwa lata po świętokrzyskim.Fakt ,że tym z pod Buska bliżej do Krakowa i tam będziemy mieli województwo.
          • Gość: v Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 14:57
            Dobrze prawisz. Po PSLu mogą zostać zgliszcza i województwo małopolskie
        • Gość: Leming Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:24
          Dla pseuderaktora. Który w stylu pisorskim napiszę alarmistyczno-jadliwy tekst, wielki głos oburzenia. Wiedząc, że ludzie frustrowani nie będą sprawdzać, wnikać w szczegóły. Przyłączą się do ATMOSFERY KRYTYKOWANIA. Nie ważne kogo (czy tego co trzeba) i za co! Jesteśmy wściekli, to narzekajmy na wszystko i na wszystkich!!!!!!!!!!!!! W ten sposób kielecka Gazeta Wyborcza stała się Gazetą Polską w jej najgorszej postaci. Tylko czy redaktor Michnik wie o tym ;-)
      • Gość: Noro Uwaga! Ludzie ROTu na linii IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 14:07
        No i oto sie wypowiedział "nieanonimowo" jakiś anonimowy urzędnik. Głym okiem widać, że pracownik ROTu albo inny darmozdjad. Ciekawe czy za swoje pieniądze byście tak milionami szastali. Milion dla Kumana to dla Was jak splunąć. A jak w artykule są nieścisłości to proszę je pokazać. Wasza promocja to typowa sztuka dla sztuki za państwowo samorządowo unijne pieniądze. Jako biuro podróży to byście splajtowali w miesiąc.
        • Gość: Xn Re: Uwaga! Ludzie ROTu na linii IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:14
          Bardzo łatwo mówisz "darmozjadzy" - a wiesz ile się zapieprza w ROT ile jest pracy, na bardzo małą ilość ludzi. Najlepiej wszystko wedle jednego schematu i do jednego wora - urzędnicy be. Tylko że ROT nawet nie jest urzędem. I żeby nie korciło... ja nie pracuję w ROT, ale widziałem jak tam karzą zapieprzać, ile tam trzeba robić. I to za niedużą kasę. Mam wrażenie że tam są bardziej pasjonaci regionu, bo ja by się na taką robotę nie zgodził. Ale i tak otrzymają nierzetelny i tchórzliwy (bo kupa osób się wypowiada - ale wszyscy anonimowo!!!) artykuł i generalnie kupę błota "tak z definicji". Żenada ten artykuł i te komentarze. Żeby chociaż autor artykułu wiedział co pisze, ale kupe rzecz pomylił i wyszła mu - kupa
          • Gość: fgg Taczki IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 14:52
            Żeby taczek nie zapomnieli załadować.
          • r_z Re: Uwaga! Ludzie ROTu na linii 30.08.13, 14:54
            Gość portalu: Xn napisał(a):

> Ale i tak otrzymają nierzetel
            > ny i tchórzliwy (bo kupa osób się wypowiada - ale wszyscy anonimowo!!!) artykuł
            > i generalnie kupę błota "tak z definicji". Żenada ten artykuł i te komentarze.

Nie nakręcaj się tak, bo po pierwsze: ja w odróżnieniu od Ciebie nie piszę anonimowo - nieraz się przedstawiałem i stali czytelnicy portalu GW wiedzą, że r_z to Rafał Zamojski z SKI. Wie to również dyr. Jacek Kowalczyk, z którym niegdyś razem studiowałem. Po drugie: ja i parę innych osób wypowiadało się tylko o Sabacie Czarownic i nie odnosi się do pracy szeregowych pracowników ROT, ale do decyzji o pompowaniu pieniędzy w Sabat który w moim przekonaniu w minimalnym stopniu buduje pozytywny wizerunek regionu. Wydawało mi się, że wyraźnie napisałem, że "tyle tylko, że ROT prowadzi również inne, znacznie bardziej sensowne działania". Po trzecie: jak się pisze o błędach w artykule red. Kędrackiego, to powinno się je wskazać a nie rzucać słowa na wiatr. Zresztą pasjonaci z ROT-u nie mogą odmówić regionalistycznej pasji autorowi artykułu - ja sam chylę czoło przed jego wiedzą na temat całego regionu.
            Poproszę zatem o konkrety i najlepiej też odważne przedstawienie się (człowiek który pisze o "tchórzliwym artykule" powinien się przedstawić).
        • Gość: leoś ROT - biuro podrózy dla swoich IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.09.13, 09:46
          Jeżdżą, udają,że zdobywają doświadczenia, w rzeczywistości nic - szastanie forsa na całego !!
          Promocja gó...no warta !
          Jak nie ma działania we wszelkich dziedzinach !
          Bankietuja, chwalą sie kontaktami z tzw. artystami, rezyserami, bo co im pozstaje - nie pracuja ...wydaja poeniadze.
    • Gość: Sandomierzanin Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:16
      Tylko, że właśnie dzięki m.in. serialu Ojciec Mateusz coś drgnęło w turystyce Sandomierza. Dzięki czemu trochę u nas lepiej z pracą i wyżywieniem dzieci właśnie. Ja bym ROT-u podziękował i prosił o więcej promocji.
      • Gość: inves Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.kielce.net.pl 30.08.13, 14:27
        Nie mylmy znakomitej promocji, jaką zrobił Sandomierzowi "Ojciec Mateusz" z żenadą, jaką oglądamy w ramach sabatów i wakacji z duchami. OM zadziałał idealnie, nie wprost, niejako przy okazji, a nawet podprogowo, pokazując milionom ludzi, jaki piękny jest Sandomierz. Ergo - chcemy tam pojechać! Tylko pamiętajmy, że Ojca Mateusza nie wymyślili nasi urzędnicy, ale zupełnie od nich niezależnie - autorzy serialu. Nasi się tylko później do tego podłączyli - za co im zresztą chwała.
        • Gość: Sandomierzanin Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 14:31
          Pamiętam jak ROT wchodził w OM. Pisali wtedy w Echu chyba. Serial miał upaść, I gdyby nie wejście ROT nie byłoby go dalej wcale. To dzięki niemu jest on dalej przez te lata i promuje Sandomierz. Uczciwie trzeba to przyznać. Nie tylko krytykować. Choć ja Sabatów nie lubię, ale nie obchodzą mnie one, bo są w Kielcach a nie u nas w Sandomierzu
        • Gość: mikusz Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.13, 14:32
          O,Mateusz to czysty przypadek a raczej wypadek ktory wydarzyl sie ROTowi, jezeli uwazacie ze pan Kedracki pisze nieprawde zwsze mozecie go pozwac do sadu, ale tego nie zrobice bo gosc ma racje, on nikogo przeciez nie krytykuje podal suche fakty. Ktos napisla ze w rocie sie pracuje a ch...ja prawda Kowalczyk siedzi caly czs na fasie zreszata jak wiekszosc urzedasow sprobujcie sie dostac na audjecje , oni nie maja czasu sa zajeci ale caly czas na fejsie pisza posty- ich sfora zreszta tez, trzeba rozwalic ten uklad nie dlugo wybory wiec karte w dlon i na wybory gon!!!!!!
        • Gość: Arnika Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 15:01
          Dokładnie tak! Podpieli się , ale dobre i tyle. Bo mogli się wypiąć.
      • Gość: Se Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.centertel.pl 30.08.13, 14:44
        Wytłumacz mi Sandomierzaninie jaka jest zasługa ROT przy kręceniu filmu o księdzu detektywie?
        Czyż to wymyślił niejaki Jacek K znany jako największy celebryta (rodem z PSL) w województwie ?
        Po prostu chcieli naśladować film włoski Ojciec Mateusz i musieli znaleźć podobne miasteczko do tych w Toskanii,czy też na Sycylii jak wolisz-Sandomierzaninie.
        Tym co kręcili film tzw ROT zaproponował dużą kasę za rzekoma promocję no to wzięli i nakręcili parę badziewnych odcinków o Kielcach,o Kurozwękach ,o Busku ,czy innych miejscowościach ale czy w Kielcach i innym przybyło od tego Turystów? Pomijam już poziom tego działa ,gdzie najmądrzejszy jest ksiądz i poucza on głupich policjantów w rodzaju tego nierozgarniętego grubasa ,czy mało kumającego komendanta.To Policjanci powinni się obrazić ale mnie nic do tego.
    • Gość: Jak TAK zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.com 30.08.13, 14:43
      Z rozpiski na co wydawaliśmy można zobaczyć że wydajemy na tzw. promocję PSL-u i całe kierownictwo tej partyjki chłopskiej uwielbiającej bycie pokazywanym.
    • annkar4 Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re... 30.08.13, 14:48
      tak samo Pan Kędracki pisze w komentowanym artykule prawdę (jestem przekonana ze rot na to zareaguje, nigdy nie pozwalał i zapewne nie pozwoli żeby przekręcano fakty na niekorzyść jego działalności) jak w rocie pracują urzędnicy !
    • 1.wiewior Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re... 30.08.13, 15:45
      To głupie. A co Opolu dal festiwal, Mrągowo, Koszalin , Lidzbark itp. Ile jest fajnych miejsc w Polsce, o których niewielu słyszało? Telewizja to potęga. I dobrze, że ten nasz Rot poszedł w tym kierunku. Jakie wcześniej imprezy wielkie byly na Kadzielni?
      • Gość: m Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 16:08
        Jacka Kowalczyka uważam za bardzo pracowitego i sensownego człowieka. Przykro mi, że prawie wszyscy na niego naskoczyli, a przecież oprócz Sabatu ten człowiek zajmuje się wieloma innymi rzeczami. Nikt też nie pomyślał o krótkich prezentacjach regionu, które pojawiały się przy okazji Sabatu.
        Sabat nie jest moją bajką, nie wypowiadam się o poziomie artystycznym itd., ale o wszystkim decyduje oglądalność. Gdyby popularne były koncerty muzyki poważnej, na pewno ROT poszedłby w tę stronę. Ile milionów Polaków obejrzało tę imprezę (z powtórkami)? Jest jeszcze ktoś w Polsce, kto nie kojarzy nas z pięknymi czarownicami i czarującymi widokami?:P
        Sam tytuł artykułu sugeruje, że te pieniądze zmarnowaliśmy, a w końcu nie jest winą Jacka, że tyle dzieje się poza Kielcami, a w samych Kielcach - niewiele:P.
        Przypominam też, że przed utworzeniem ROT o żadnej promocji regionu nie było mowy. I ROT zaczynał wszystko od zera. Ja to doceniam, bo pamiętam te początki. Ale - jak to u nas - zamiast podzielić się jakimiś pomysłami - trzeba nakopać, skrytykować, poniżyć. Ja widzę Jacka wszędzie, jego dzień pracy chyba nigdy się nie kończy. Widzę, że ciężko pracuje. A że jest na fejsie? To przecież też działania promocyjne. Z Jego wpisów dowiaduję się o wielu imprezach, konkursach, wydarzeniach. Jeśli jesteście wśród Jego znajomych, to znakomicie o tym wiecie. Doceniam też jedno, że to on sam prowadzi swój profil, w przeciwieństwie do niektórych.
        Siły, Jacku.
        • Gość: chłop Zmarnowani się bronią ... IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.08.13, 17:00
          Tak to jest najlepsze wyjście, wzajemnie się bronic, bo wspólnie szastaliśmy forsą !! Biedny Jacuś, tak umiłowany przez te wypromowane dziewczyny...Co one bez niego zrobią, jak go marszałek dworu spuści do czeladzi...
          • Gość: Arnika Sami siebie nie potrafią promować IP: *.kielce.hypnet.pl 30.08.13, 18:38
            Z tych wpisów widać, że ROT ( w założeniu specjalista od promocji) sam siebie nie potrafił dobrze sprzedać i wypromować. Szewc bez butów chodzi.
            • Gość: m Re: Sami siebie nie potrafią promować IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 20:03
              Nie jestem ani pracownikiem ROT, ani specjalistą od promocji. Nie należę też do bliskich znajomych Jacka Kowalczyka. Po prostu widzę Jego aktywność, pracowitość, zaangażowanie w różne sprawy i nie rozumiem, dlaczego opluwacie kogoś tylko za to, że wypełnia swoje obowiązki z naddatkiem. Marzę o takiej osobie jako odpowiedzialnej za promocję w Kielcach.
              Skoro jednak jesteście takimi specjalistami w dziedzinie promocji, to... do dzieła!
              • Gość: konrad Re: Sami siebie nie potrafią promować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 21:41
                sorry--ale czy aby naprawdę unija nasza kochana nam daje czy zwraca.
                Czy aby my jakiś składek do wspólnego wora nie wrzucamy.
                Czy aby nie jest tak jak z ZUSem naszym kochanym który to nam dawać ma emeryture a jak by dokładnie policzyć to zwróci tylko część wpłaconych składek.
                Czy my aby nie otworzyliśmy naszego rynku dla naszej uniji niewiele żądjąc w zamian.
                Czy rolnik nie zrezygnował z produkcji na rzecz dopłat do nic nie robienia znaczy się ugorowania hektarów.
                Czy mamy jeszcze jakieś polskie zakłady pracy czy tylko leżące na ziemi polskiej.? ? ?
        • Gość: Ej tam Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.centertel.pl 31.08.13, 07:36
          Gość m napisał:

Ja widzę Jacka wszędzie, jego dzień pracy chyba nigdy się nie kończy. Widzę, że ciężko pracuje. A że jest na fejsie? To przecież też działania promocyjne. Z Jego wpisów dowiaduję się o wielu imprezach, konkursach, wy darzeniach. Jeśli jesteście wśród Jego znajomych, to znakomicie o tym wiecie.

Gościu "m" zapomniałeś dopisać to pisałem ja Jarząbek Trener II klasy jak w filmie MIŚ.
          Żenada nic więcej gościu "m"
          • Gość: m Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 08:37
            My nawet nie potrafimy nikogo pochwalić. Bo jakoś głupio, prawda? ROT się ochrzania i nic nie robi?
            Pytam się więc, skąd te tłumy na każdej imprezie. I skąd to gorączkowe szukanie biletów?
            Jeśli to imprezy do kitu, po co marnujecie czas?
            Nasz ROT uzyskuje nagrody w całym kraju i poza nim. Ale to Wy znacie się lepiej na promocji. Eksperci niech się schowają.
            Nie muszę być Jarząbkiem, wystarczy, że umiem czytać. I żółć mi się nie ulewa.

Znalezione w sieci:
            Liderzy Regionu 2012: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego z Kielc"- Wtedy nasz budżet wynosił… 40 tysięcy złotych rocznie. To zmusiło nas do niestandardowych działań i one stały się naszą wizytówką - mówi Małgorzata Wilk-Grzywna.
            1 maja 2004 roku, podczas uroczystości przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, nasz laureat organizował świętokrzyską prezentację w Brukseli, gdzie przed Parlamentem Europejskim - zachęcał setki tysięcy zgromadzonych tam turystów do odkrywania egzotycznego jeszcze wtedy kraju. W 2006 roku ROT WŚ współorganizowała obchody Świętokrzyskiego Milenium. Wtedy powstało turystyczne logo regionu, czyli stylizowana świętokrzyska czarownica.
            Huczne piąte urodziny, obchodzone w 2007 roku w Starachowicach, były także okazją do uruchomienia pierwszego wielkiego projektu promocyjnego pod nazwą „Kampania promocyjna Województwa Świętokrzyskiego”. Odtąd wszystkie przedsięwzięcia promocyjne, koordynowane przez ROT były realizowane dzięki wsparciu funduszy europejskich, głównie regionalnych, a wkład własny do projektów przekazali członkowie organizacji. Lwią część tego wkładu własnego zabezpieczył Samorząd Województwa Świętokrzyskiego, który wraz z pieniędzmi przekazał do ROT WŚ większość zadań związanych z promocją turystyczną. W grudniu 2009 roku ruszyło Regionalne Centrum Informacji Turystycznej przy placu Artystów w Kielcach, a z nim sieć centrów i punktów informacji turystycznej w regionie. Równocześnie uruchomiony został portal turystyczny www.swietokrzyskie.travel. Tego roku w Targach Kielce miała miejsce pierwsza edycja koordynowanych przez laureata specjalistycznych targów turystyki wiejskiej AGROTRAVEL. Jest to niezwykle prestiżowa polska wystawa.
            W roku 2009 ROT WŚ wykreowała hasło reklamowe „Świętokrzyskie czaruje – poleć na weekend”. Stało się ono elementem spotu promocyjnego, emitowanego przez telewizję TVN przed letnim sezonem turystycznym, a następnie towarzyszyło widzom Dwójki przed sezonem zimowym przy okazji emisji programu „Świętokrzyskie kolędowanie”.
            Profesjonalizm w działaniach promocyjnych, konsekwencja i spójność kampanii docenili eksperci od marketingu. W najbardziej prestiżowym konkursie polskiego marketingu Złote Formaty w 2010 roku ROT WŚ otrzymała nagrodę Grand Prix. Wielkim sukcesem była też promocja Sandomierza poprzez „product placement” w serialu „Ojciec Mateusz”. Również w tym roku na zlecenie ROT zostało zrealizowane widowisko artystyczne na Kadzielni, czyli „Sabat Czarownic”.
            W roku 2011 Regionalne Centrum Informacji Turystycznej w Kielcach w plebiscycie Polskiej Organizacji Turystycznej zdobyło tytuł „Najlepszej Informacji Turystycznej” w kraju. Kontynuowana była też współpraca z telewizją, która okazała się najbardziej skutecznym medium reklamowym dla regionu i najtańszym w przeliczeniu na jednego odbiorcę reklam. Stąd właśnie ubiegłoroczna prognoza pogody w programie Dzień Dobry TVN nadawana z Centrum Geoedukacji na kieleckiej Wietrzni, kolejny Sabat Czarownic, Kabaretowe Wakacje z Duchami w dwóch odsłonach, Urodziny Koziołka Matołka w Pacanowie, zwycięska Bitwa na głosy czy wreszcie Świętokrzyskie Kolędowanie z Polsatem.
            W 2013 roku to właśnie świętokrzyska ROT zacznie realizować w porozumieniu z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego oraz Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości komponent promocyjny w ramach projektu „Trasy rowerowe Polski Wschodniej" o wartości około… 24 milionów złotych. To wielki, prestiżowy projekt dla pięciu województw, który potrwa do 2015."

"21 kwietnia 2013 zakończyły się XVIII Targi Turystyki i Wypoczynku LATO w Warszawie, podczas których stoisko Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego zostało laureatem konkursu na najbardziej profesjonalną ofertę ekspozycyjną polskiego regionu, organizowanego przez Polską Organizację Turystyczną i MT Targi."
            • Gość: szczurek miejski Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 11:25
              "21 kwietnia 2013 zakończyły się XVIII Targi Turystyki i Wypoczynku LATO w Wars
              > zawie, podczas których stoisko Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa
              > Świętokrzyskiego zostało laureatem konkursu na najbardziej profesjonalną ofert
              > ę ekspozycyjną polskiego regionu, organizowanego przez Polską Organizację Turys
              > tyczną i MT Targi."
              -----------------------------------------Brawo ROTcie WŚ, a teraz zabieraj sie za wojewodę !
              profesjonalnie!
        • Gość: lyk Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.13, 14:37
          Wzruszajace wypracowanie... hahaha
      • Gość: lidl Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.13, 20:43
        i znow pyski naszych wlodarzy w TV.pan kowalczyk ledwo mi sie w 4:3 miesci musze zmienic na 16:9 bo r....j jak szafa trzdrzwiowa...i bedzie pie....olił ze przypadkiem go kamera pokazuje szcz...r j...bany...
    • Gość: szczurek miejski a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 23:10

Tą kampanią, znaną m.in. z hasła "Świętokrzyskie czaruje - poleć na weekend", zdobyliśmy w 2010 roku Grand Prix na Festiwalu Promocji Miast i Regionów. Otrzymała też główną nagrodę Polskiej Organizacji Turystyki.

Cały tekst: kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,14517053,Czy_zmarnowalismy_unijne_miliony_na_promocje_regionu_.html#ixzz2dUFtBWC9

------------------------------------------------------------------------------------------------
      Na taką, telewizyjna promocję , jak na buty z ceraty , kazdy nabierze sie raz;
      drugi raz za żadne pieniadze.
      Latem nikt tutaj nie przyjedzie. podczas upałow panujacych w Polsce ( a prognozy sa wieloletnie i coraz gorsze ), w miescie jest tylko jeden odkryty basen i zalewik w Borkowie, gdzie dzikie tłumy depczą sobie po głowach!
      Cedzyna od 25 lat pozostawiona sama sobie : niszczeje infrastruktura, scieki leja sie do zalewu strugą, plaze zdewastowane betonowymi budowlami - potworkami, dzikie i prymitywne pokolenie smrodzi i szpeci i smieci plażę grilami, wulgaryzmami, butelkami po piwie i opakowaniami po zarciu.

To takze jest promocja regionu - tyle, ze bardziej wiarygodna !!!
      Ani prezydent, ani marszałek województwa ani wojewoda ze swoimi słuzbami , mimo że powiadamiani prasą o alarmującym stanie teo przepieknego zalewu - prezentu od Gierka ,
      nie kwapia sie z rozwiazaniem p r o b l e m u C e d z y n y..;
      jak myslicie, dlaczego?

• Gość: szczurek miejski a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 23:14

Tą kampanią, znaną m.in. z hasła "Świętokrzyskie czaruje - poleć na weekend", zdobyliśmy w 2010 roku Grand Prix na Festiwalu Promocji Miast i Regionów. Otrzymała też główną nagrodę Polskiej Organizacji Turystyki.

Cały tekst: kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,14517053,Czy_zmarnowalismy_unijne_miliony_na_promocje_regionu_.html#ixzz2dUFtBWC9

------------------------------------------------------------------------------------------------
      Na taką, telewizyjna promocję , jak na buty z ceraty , kazdy nabierze sie raz;
      drugi raz za żadne pieniadze.
      Latem nikt tutaj nie przyjedzie. podczas upałow panujacych w Polsce ( a prognozy sa wieloletnie i coraz gorsze ), w miescie jest tylko jeden odkryty basen i zalewik w Borkowie, gdzie dzikie tłumy depczą sobie po głowach!
      Cedzyna od 25 lat pozostawiona sama sobie : niszczeje infrastruktura, scieki leja sie do zalewu strugą, plaze zdewastowane betonowymi budowlami - potworkami, dzikie i prymitywne pokolenie smrodzi i szpeci i smieci plażę grilami, wulgaryzmami, butelkami po piwie i opakowaniami po zarciu.

To takze jest promocja regionu - tyle, ze bardziej wiarygodna !!!
      Ani prezydent, ani marszałek województwa ani wojewoda ze swoimi słuzbami , mimo że powiadamiani prasą o alarmującym stanie teo przepieknego zalewu - prezentu od Gierka ,
      nie kwapia sie z rozwiazaniem p r o b l e m u C e d z y n y..;
      jak myslicie, dlaczego?

• Gość: m Re: a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 09:29
        Czasami ręce mi opadają. Czy Jacek Kowalczyk jest też wójtem, burmistrzem, prezydentem jakiegoś miasta/wsi? Czy w ogóle rozróżniasz kompetencje ROT (tu dyskutujemy o promocji) od kompetencji samorządu lokalnego? Ochrzań swojego wójta i już. Albo nie głosuj na niego, skoro (Twoim zdaniem) nie wypełnia swoich obowiązków.

Masz pretensje o zalew w Cedzynie, zapytaj wójta Masłowa, Górna, starostę itd.
        Wiesz, jaki tam jest problem? Nadmiar gospodarzy:

"- Zawsze w poniedziałek i piątek wysyłamy tam pracowników, którzy sprzątają dokładnie teren, którym zarządzamy - wyjaśnia Przemysław Łysak, wójt gminy Górno.

Ale przyznaje, że to nie rozwiązuje problemu z utrzymaniem czystości. - Jednym z powodów jest to, że tereny wokół zalewu mają kilkunastu gospodarzy, m.in. gminę Masłów czy starostwo powiatowe w Kielcach - mówi."
        Dzwonimy do Masłowa. - Od początku obowiązywania ustawy śmieciowej sprzątaniem terenu przy zalewie zajmują się Lasy Państwowe Nadleśnictwo Daleszyce, my do tego nic nie mamy - odpowiada wójt Ryszard Pazera.

Pytamy w starostwie, ale tam też nie czują się odpowiedzialni za czystość nad zalewem. - My jedynie zarządzamy terenami, których właścicielem jest skarb państwa. Te od strony Cedzyny wydzierżawiliśmy klubowi morskiemu Horn - odpowiada rzeczniczka starostwa powiatowego w Kielcach Agata Niebudek-Śmiech.

Adam Rogaliński, założyciel i wieloletni szef klubu, wyjaśnia, że na wydzierżawionym przez nich terenie ze śmieciami nie ma problemu. - Regularnie sprzątamy, kosimy trawę - przekonuje.

Zwraca jednak uwagę, że plaża od strony Leszczyn, którą administruje gmina Górno, nie jest sprzątana aż tak często. - Tam jest katastrofa. Turyści i wędkarze zostawiają tyle śmieci, że wygląda to tak, jakby nie było gospodarza, kogoś, komu zależy na tym, jak ten teren wygląda - dodaje.

Niestety, nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższym czasie coś miało się zmienić. - Gmina jest podstawową jednostką samorządu terytorialnego, powiat nie może jej nic kazać - mówi Niebudek-Śmiech."

Cały tekst: kielce.gazeta.pl/kielce/1,126461,14331649,Mial_byc_kurort__A_sa_smieci_i_brud__ZDJECIA_.html
        • Gość: szczurek miejski Re: a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 10:32
          Przytaczanie na okragło argumentu "wielosci gospodarzy terenow wokół zalewu w Cedzynie " - jako załatwiacza problemu zalewu na zasadzie spychacza ( ! ),
          moze tłumaczyc marnego urzędniczynę urzedu gminnego, ale nie wojewodę ni marszałka Sejmiku!!!
          Wszyscy, łacznie z mieszkancami wwym gmin płacimy podatki na utrzymanie Urzędów Wojewódzkich, na szkolenia ich pracownikow, na dokształcanie tychze po to, by problemy ktore przerastaja biedne, impotentne czy innymi wzgledami "ograniczone gminy " mogły byc rozwiazywane.
          Oburzajace jest to, ze władze województwa p r o b l e m u nie d o s t r ze g a j ą !
          P r o b l e m u najpiekniejszego zbiornika i najblizszego miastu n i e m a ?!
          Wina ustawy i mamy zalew w dupie!
          I to woła o postawienie zarzutu niefrasobliwosci i niegospodarnosci władzom województwa, w tym bezposrednio wojewodzie i osobom z nią wspólpracujacym !!!!!!!
          • Gość: m Re: a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 12:10
            Nie załamuj mnie. Z dyskusji o ROT płynnie przeszedłeś do pytań o Cedzynę, więc dostałeś odpowiedź (akurat mi się ten artykuł przypomniał). Teraz okazuje się, że oprócz Jacka Kowalczyka również wojewoda i marszałek Ci się nie podobają. Brakuje mi tylko jednego, że bałagan wokół zalewu w Cedzynie to wina Tuska.
            Zaatakuj wójtów, bo mają "duże zasługi" w utrzymaniu zbiornika w Cedzynie.
            BTW, marszałek województwa świętokrzyskiego, nie Sejmiku. Miesza Ci się wszystko.
            To jest tak, jakby do Ciebie sąsiad miał pretensje o hałas, który dociera z bloku obok.
            W jednym się z Tobą jednak zgadzam, że coś z tym trzeba zrobić.
            • Gość: szczurek miejski Re: a co zalewem w Cedzynie ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 07:41
              Znajdź sposób zatem na wójta, lesnikow , Horna ktory załozył estetyczny smietnik na zachodnim brzegu zalewu.
              Jesli są instytucje ktore potrafia wymuszac na nas wszystkich podatki, to musza byc instytucje które powinny ( i mogą ! ) nad takimi problemami jak zalew w Cedzynie panować .
              Tak skonstruowane jest dobrze funkcjonujące państwo i to nie wójt o tym decyduje.
              Po to sa drabiny, szczeble i kompetencje , prawa i obowiązki - przy czym jedne z drugich wynikaja !!!!
              Zaprezentuj zatem drogę postępowania mój ( przypuszczam obkuty a ciasnogłowy ) adwersarzu.
    • xxtomaszxx Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję re... 30.08.13, 23:23
      Gdy sam sprawdziłem i wiem na pewno że coś jest dobre to wtedy sam z Siebie będę to promował.Za to wiem że nieprawdą jest zdanie "Promuje bo mi za to zapłacono".
      • Gość: Jes Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.centertel.pl 31.08.13, 11:38
        m -trenerze Jarząbek- co umiesz czytać pytam Cię, a jak tam z Pacanowem ? J.Kowalczyk obiecywał ,że dopływ Wisły do Pacanowa ma powstać.Czy to będzie realizowane z obecnie przyznanych dotacji unijnych?Czy Wisła tez zostanie zawrócona do Pacanowa,a może raczej znowu kanał będzie?
        • Gość: m Re: Czy zmarnowaliśmy unijne miliony na promocję IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 12:21
          Pamiętam, że już raz ktoś o to pytał. Ale widocznie nie zaszkodzi przypomnieć:
          Dla przypomnienia:
          (luty 2007)
          "Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie dostanie 3,1 mln zł - zadecydował minister kultury Kazimierz Ujazdowski. Dzięki temu będzie mogło podpisać umowę na dofinansowanie inwestycji z funduszu norweskiego.
          - W piątek rano po spotkaniu z władzami województwa Kazimierz Ujazdowski zapewnił, że w ramach programu Promesa Ministra Kultury chce przeznaczyć dodatkowe środki na Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie. Podkreślił jednak, że już dziś musi być wiadomo, iż po zakończeniu budowy instytucja będzie mieć zapewnione stabilne finansowanie - poinformował nas wczoraj Jan Kasprzyk, rzecznik Ministerstwa Kultury.

To najlepsza wiadomość, jaką w ostatnich miesiącach mogli otrzymać przedstawiciele ECB. Przypomnijmy: w listopadzie napisaliśmy, że projekt z Pacanowa został bardzo dobrze oceniony przez tzw. fundusze norweskie, które zdecydowały na jego dofinansowanie. Przeznaczyły na to aż 2,5 mln euro. I dopiero wtedy zaczęły się schody. Okazało się bowiem, że koszty budowy są dwukrotnie wyższe. Rozpoczęło się gorączkowe poszukiwanie pieniędzy.

Szukali ich wszyscy. Najpierw przedstawiciele ECB nieco ograniczyli projekt, a następnie Sejmik Województwa świętokrzyskiego zdecydował się przekazać na ten cel 5,4 mln zł z tegorocznego i przyszłorocznego budżetu. Wczoraj resztę dołożył minister kultury. Stało się to niemal rzutem na taśmę. - Z czternastu projektów zarekomendowanych przez Ministerstwo Kultury i zaakceptowanych przez fundusze norweskie ten z Pacanowa otrzyma fundusze ostatni - twierdzi rzecznik.

Kilka tygodni temu pisaliśmy, że pieniądze na budowę centrum to jedno, a utrzymanie to całkiem co innego. - Mechanizm norweski zakłada, że instytucja musi mieć zapewnione funkcjonowanie przez co najmniej 10 lat. Inaczej grożą surowe kary - informuje Jan Kasprzyk.

Ten problem także wydaje się rozwiązany. Adam Jarubas, marszałek województwa świętokrzyskiego, zapewniał wczoraj w stolicy, że centrum ma zagwarantowane środki na działalność po zakończeniu budowy. Ustalono, że zapewnią je wspólnie gmina Pacanów, powiat buski oraz samorząd województwa. Roczny koszt utrzymania centrum wynosi 800 tys. zł.
          - Tego typu miejsca mają szanse stać się dużą atrakcją turystyczna regionu. Dobrym pomysłem będzie reklamowanie go wspólnie np. z kieleckim Muzeum Zabawek i Zabawy czy Bałtowem - stwierdził wojewoda świętokrzyski Grzegorz Banaś."

www.wici.info/News,Sa_pieniadze_na_Europejskie_Centrum_Bajki,9030.html

"Ponad 12 mln zł z funduszy norweskich może wspomóc budowę Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie. Szansa na powodzenie projektu jest bardzo duża. Tak zwane fundusze norweskie - czyli środki z Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego - to coraz bardziej popularne źródło pieniędzy na inwestycje. Mają sporo atutów - np. wkład własny, który trzeba wnieść, aby z nich skorzystać, to tylko 15 proc., a nie jak w przypadku dotacji unijnych - 25 proc. W ubiegłym roku Polska zgłosiła 108 projektów na łączną sumę 339 mln zł. Kilka dni temu komitet sterujący funduszem zakwalifikował do ścisłego finału 11 projektów - wśród nich Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie. ("Bajkowe Centrum w Pacanowie za norweską gotówkę", Gazeta Wyborcza Kielce, 14.03.2006, s.4).

Jeszcze jedno, wszystkie uwagi na temat niewłaściwego wykorzystania funduszy norweskich, można zgłosić i domagać się kontroli (www.eog.gov.pl/Strony/zglaszanie_nieprawdilowosci_EOG_prog_100709.aspx).

Według projektu ECB musi funkcjonować przez 10 lat, w przeciwnym wypadku trzeba będzie zwracać całość przyznanej dotacji norweskiej (z karami i odsetkami). Albo będzie się więc ECB rozwijać, albo wszystko przepadnie.
          Wtedy pewnie też będziesz się domagał ścigania winnych. Ale nie wiem, czy będą to te same osoby.
          • Gość: se Re: Drogi pacanowski kanał IP: *.centertel.pl 31.08.13, 17:10
            m napisał:
            Ten problem także wydaje się rozwiązany. Adam Jarubas, marszałek województwa świętokrzyskiego, zapewniał wczoraj w stolicy, że centrum ma zagwarantowane środki na działalność po zakończeniu budowy. Ustalono, że zapewnią je wspólnie gmina Pacanów, powiat buski oraz samorząd województwa. Roczny koszt utrzymania centrum wynosi 800 tys. zł.
            - Tego typu miejsca mają szanse stać się dużą atrakcją turystyczna regionu. Dobrym pomysłem będzie reklamowanie go wspólnie np. z kieleckim Muzeum Zabawek i Zabawy czy Bałtowem - stwierdził wojewoda świętokrzyski Grzegorz Banaś."
            To kanał już mamy brak tylko połączenia i odpływ gotówki też .Ten kanał kosztuje podatników prawie milion rocznie i co tam sie dziej w tym Pacanowie?
            • Gość: m Re: Drogi pacanowski kanał IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 19:48
              Zapytaj mieszkańców Pacanowa, czy ECB przyniosło im jakieś korzyści. Myślę, że tak.
              Jeśli chodzi o moją ocenę, brakuje tam przede wszystkim:
              - parkingu (nie wiem, jak można było wybrać taką działkę - bez dojazdu),
              - zagospodarowania czasu po zwiedzaniu ECB (co jeszcze można zobaczyć w Pacanowie - oczywiście, oprócz siedziby wójta:P),
              - dodatkowych atrakcji,
              - udziału samego Pacanowa (czyli wójta) w kreowaniu tego bardzo fajnego miejsca.

Teraz podobno jest w Pacanowie restauracja, parę miesięcy temu i tego było mi brak.
              Wiem jedno: ktoś kiedyś podjął decyzję, obecnie z różnych względów (głównie finansowych) należy tę inwestycję optymalnie wykorzystać.
              A co Ty o tym myślisz?
              • Gość: Se Re: Drogi pacanowski kanał IP: *.centertel.pl 01.09.13, 09:19
                m napisał:

Wiem jedno: ktoś kiedyś podjął decyzję, obecnie z różnych względów (głównie finansowych) należy tę inwestycję optymalnie wykorzystać. A co Ty o tym myślisz?

Myślę,ze to pieniądze wywalone w błoto, a do tego jeszcze corocznie przez 10 lat jak sam pisałeś Urząd Marszałkowski dokłada około 1.000.000 (teraz podobno już 1.200.000 ) rocznie.Wójt Szkop nic nie dokłada bo nie ma z czego.Pisałeś też ,że te pieniądze norweskie były wybawieniem bo tylko 15 procent trzeba było mieć własnego wkładu, a nie 25 jak z Unii .
                Norwegia dała 4.500.000 Euro to jest jakieś 16.000.000 milionów zlotych , a 10 procent od tego to kwota 1.600.000 złotych dokładając do unijnych 25 procent ,czyli 10 procent do norweskich.
                Pytam jaka to była kalkulacja?Teraz aby utrzymać to coś przez 10 lat trzeba wydać około 10.000.000 zł minimum .Proszę policz i zapytaj kto zwróci podatnikom około 8.400.000 złotych pieniędzy wyrzuconych w błoto.Dochodu z tego koziołkowego przedsięwzięcia nie ma żadnego,bo jak może być kiedy to czynne jest raz w roku.Gdyby nawet miłośnikom z UM zachciało się obcować z Koziołkiem Matołkiem ,bo takie mieli marzenia dziecięce to winni raczej porzucić sen o norweskich pieniądzach , a wybudować z unijne .Nie trzeba by było pchać w to badziewie przez 10 lat kasy, a po roku ogłosić upadłość.Tak robi każdy komu jest na sercu dobro społeczne i dba o nie.Widzisz jak wygląda to rządzenie i promocja województwa,że aż głowa puchnie.
                • Gość: Filip Re: ...brud, bieda i obarzanki.... IP: *.dsl.bell.ca 02.09.13, 14:45

...sluchajcie - takie rzeczy...bylem w Polsce...uwaznie przygladalem sie rodzimym standardom......zatwierdzaniem budzetu tez..
                  Palikot w sejmie mial najlepsze jak dotad wystapienie......nikt temu rzadowi "gospodarczych sukcesow" nie okreslil tak dobitnie....
                  PSL doluje....koalicja dla wylacznie wlasnych personalnych korzysci....ludzi z PO i PSL.

Walesa ma racje mowiac...ze ;."...USA nie powinny mieszac sie do konfliktu syryjskiego...."
                  ....w wewnetrzana polityke Syrii wmieszanych zostalo zbyt wiele politycznych watkow....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka