Dodaj do ulubionych

Miłość Lubawskiego do młodzieży !!!

04.08.04, 19:38
Caritas Kielce poinformował o utworzeniu od września klubów profilaktyki
środowiskowej dla młodzieży. W najbliższym czasie mają powstać 3 takie kluby
na terenie Kielc. W placówkach będą prowadzone zajęcia popołudniowe dla
młodzieży pod opieką pedagogów. Wstępna lokalizacja nowych ośrodków to: róg
ul. Krakowskiej i ul. Gagarina, Świętokrzyskie Centrum Edukacji i
Profilaktyki (Oś. Świętokrzyskie) oraz ul. Kołłątaja (Os. Podkarczówka).
Miasto Kielce przygotowuje także kolejne świetlice środowiskowe. Dwie takie
placówki powstaną przy ul. 1 Maja oraz w budynku Gimnazjum Nr 9 przy ul.
Naruszewicza. Świetlice będą prowadzone przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie
i mają charakter wsparcia środowiskowego. Obejmą one opieką młodzież z
problemami rodzinnymi.

Ciekawe , jak trzeba było znaleść lokal dla poradmi to wyrzuciło się dzieci z
internatu elektryka , a lokale i pieniądze dla organizacji parafialnych się
znajduje !?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 20:34
      Basiu, sama widzisz, kto u nas tak naprawde rzadzi:)
    • Gość: Ania Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 20:36
      Po ostatnich doniesieniach prasy wolalabym jednak, by mlodzieza ze srodowisk
      zagrozonych opiekowali sie jednak swieccy. Duchowni jakos dziwnie zboczeni
      bywaja:)
      • basia996 Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! 04.08.04, 20:46
        Teraz dokładnie widać kto w Kielcach ma najwięcej do powiedzenia ,80%pieniedzy
        przeznaczonych na organizacje pozarządowe Lubawski przekazał klubom parafilnym
        i Caritas, budownictwo komunalne leży, ale w zamian Lubawski funduje nam muzeum
        sakralne z najdroższym dachem śmiem twierdzić że sam dach jest droższy od
        remontu całego domu praczki i pewnie nasz geniusz już obiecał komuś etat
        kustosza.
        • Gość: Ania Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 21:16
          I to wlasnie ogolnie "w.........e" jest. To muzeum bardzo mi jest potrzebne.
          Bez takiego muzeum nie moglabym spokojnie spac. Bez tego muzeum nie
          wiedzialabym, co poczac z wlasnym zyciem. Kto za pare lat bedzie sie tym muzeum
          interesowal? Kto je utrzyma? Gdy juz wymra te babcie w beretach?:))) Dobrze, ze
          przynajmniej ewangelicy nie przywiazuja wagi do glupot.
          • Gość: Jakub Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.08.04, 21:36
            A, to takie wasze kobiece ploteczki? A to nie podsłuchuję, pójdę sobie na piwo.
            • Gość: Ania Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 21:41
              Mozesz wziac mnie... ze soba:))
              • Gość: Jakub Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.08.04, 21:44
                Chętnie. :) Zwłaszcza, że piję (piwo) w domu. :)
        • basia996 Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! 04.08.04, 23:36
          To gwarantuje sukces promocyjny i komercyjny miasta, powiedział KAI prezydent
          Lubawski. Dodał, że niewielki budynek wymaga generalnego remontu, ale pieniądze
          na to proporcjonalnie będą też niewielkie. Koszt realizacji wyniesie ok. 1,5
          mln zł. -Będziemy prosić o pomoc ministra kultury i sponsorów, zapowiedział
          Lubawski.

Te 1,5 mil zł. to chyba za sam dach ???
    • Gość: Stefania w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 21:43
      Basiu, przyjmij proszę do wiadomości, że pisze się ZNALEŹĆ przez Z z
      przecinkiem u góry, a nie przez Ś. Czytam Twoje posty dość często, a Ty dość
      często używasz tego słowa i zawsze źle piszesz ...aż zęby mnie bolą. Bądź
      uprzejma zrobić dla mnie wyjątek i zacznij wreszcie pisać to słowo poprawnie.

Nawiasem mówiąc osoby duchowne - księża, a szczególnie zakonnice mają naturalną
      skłonność do poświęcania się dla dobra bliźniego. Żaden cywilny i najlepiej
      nawet opłacany personel prywatnego szpitala nie jest w stanie tak opiekować się
      nieuleczalnie chorymi jak robią to za darmo zakonnice w hospicjach: ze szczerym
      oddaniem i poświęceniem. Nie życzę Wam Basiu i Aniu doświadczyć tego na własnej
      skórze.
      Kierowanie środków do kościoła wyjatkowo tylko przynosi rozczarowanie - nigdy
      nie jest to jednak taka tragedia, jak ta, o której pisał ostatnio wychowanek
      świeckiego domu dziecka: powszechne picie, złodziejstwo i łajdactwo. Oddanie
      części środków i umożliwienie działania osobom, które POŚWIĘCIŁY swoje życie
      Bogu to nie to samo, co opłacanie działalności urzędników. Efekty są
      zdecydowanie lepsze. Nie jest to na zachodzie tajemnicą, może to dziwić co
      najwyżej kieleckie paniusie.
      • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 21:55
        Wiesz, akurat do konca opiekowalam sie osobami chorymi na raka. I to dwa razy.
        Do samego konca. Wiesz, co to znaczy? Nie jestem zakonnica. Jestem normalnym
        czlowiekiem, ktory kocha. Ktory kocha drugiego czlowieka. Nie idee. Nie
        pieniadze. Nie musisz mi nic mowic o hospicjach. Nie jestem kielecka paniusia.
        Nie musisz mi tez mowic o tym, co kieruje osobami kierujacymi hospicjami
        koscielnymi. Nie bierzecie za to pieniedzy? Nie odbieracie tym umierajacym
        emerytury? Rodzina wam nie placi? Oj, nie uwierze, ze przyjmiecie kogos, za
        kogo nikt nie zaplaci. Ja nie chce doswiadczac na wlasnej takiej strasznej
        choroby, bo ja widzialam i czulam. Czulam tez wlasna bezsilnosc. To ja Ci nie
        zycze, bys byla skazana na hospicjum. Ja tez sobie tego nie zycze.
        • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:09
          Jestem jednak za szybka... na wlasnej skorze chcialam napisac. No i to
          kierowanie mnie dobilo. Wybaczycie mi? Bede jednak szla w zaparte i moge
          wykazac, ze bylo to celowe i uzasadnione powtorzenie:))). Zazwyczaj nie lubie
          sie powtarzac:))), ale sa od tego odstepstwa:))).
      • basia996 Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:00
        Gość portalu: Stefania napisał(a):
        > Kierowanie środków do kościoła wyjatkowo tylko przynosi rozczarowanie - nigdy
        > nie jest to jednak taka tragedia, jak ta, o której pisał ostatnio wychowanek
        > świeckiego domu dziecka: powszechne picie, złodziejstwo i łajdactwo. Oddanie
        > części środków i umożliwienie działania osobom, które POŚWIĘCIŁY swoje życie
        > Bogu to nie to samo, co opłacanie działalności urzędników. Efekty są
        > zdecydowanie lepsze. Nie jest to na zachodzie tajemnicą, może to dziwić co
        > najwyżej kieleckie paniusie.

Mnie już nic nie dziwi, a najmniej zakłamanie kleru:
        1. Kilka lat temu zakonnice zwruciły się do zarządu miasta o zwrot mienia z
        przeznaczeniem na kult religijny i otrzymały działkę przy ul.Źródłowa/Kopernika
        i bardzo szybko za pośrednictwem krakowskiej kancelarii adwokackiej ją
        sprzedały i mamy teraz stację benzynową.
        2.Prezydent miasta zamiast dbać o poprawę bytu mieszkańców Kielc funduje im
        imprezy typu Golgota za ponad 100.000 zł.

• Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:16
          Pamietam, tez sie dziwilam, ze w srodku miasta mogla powstac stacja benzynowa.
          Coz, business is business. Przynajmniej na ziemi:). A w niebie...zobaczymy.
        • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 22:23
          Jest jeszcze jedno trudne słowo "ZWRÓCIĆ" - O z kreską.

Poza tym Basiu, piszę bez jakiejś nadziei, że zrozumiesz cokolwiek z tego, co
          mam Ci do zakomunikowania. Wiedz jednak, że:

1) Za rządu Mazowieckiego powstała Komisja Wspólna Rządu i Episkopatu, która
          zajmowała się ZWROTEM zagrabionego po wojnie majątku. Państwo ODDAWAŁO
          klasztory i inne mienie, które wcześniej normalnie zabrało wyrzucając
          zakonników na zbity pysk. Mienie to po zwrocie zakonnice oczywiście mogły
          swobodnie sprzedać bo nie były zobowiązane wykorzystywać go ani na cele
          religijne ani na żadne inne.
          Sprawy, o której piszesz nie znam, ale w ciemno mogę zarzucic Ci kłamstwo -
          zakonnice nie musiały deklarować, że po zwrocie przeznaczą budynek na cele
          religijne.

2) Każdy ma możliwość poprawy swego bytu, z tym, że niektórzy wolą pić wódkę
          albo chrzanić bzdury na forum zamiast wziąć się do roboty. Żaden Lubawski i
          żadne pieniądze nie są w stanie tego zmienić.

Nie jestem zakonnicą. Nie mam związków z kościołem ani z administracją ani z
          opieką społeczną. Mam po prostu doświadczenie życiowe.
          • dijey Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:26
            Na dobry wieczur prosze sie odpieprzyc ot błenduf ortogenicznych Pani Basi,
            psze pani Stefanii
          • dijey Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:30
            "prawy, o której piszesz nie znam, ale w ciemno mogę zarzucic Ci kłamstwo "
            W JASNO WIDAĆ ZE NIE WARTO POLEMIZOWAĆ, Z LUDZMI, KTÓRZY MUWIOM COŚ PODOBNEGO!
            To byłaby rozmowa z kimś, kto nie szanuje elementarnych wartosci, prowadzaca do
            nikąd.
            Strata czasu.
          • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:30
            Stefanio, A mnie nie odpowiesz?
            • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 22:40
              Aniu, zadaj, proszę, pytanie. Chetnie odpowiem.
              • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:55
                Zadalam nawet kilka pytan, szkoda, ze ich nie zauwazylas. Stawiam wiec pytanie
                zasadnicze raz jeszcze. Pomoc w koscielnym hospicjum jest naprawde bezplatna?
                Przyjmiecie kazdego? W imie milosci blizniego?
                • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 23:05
                  > Pomoc w koscielnym hospicjum jest naprawde bezplatna?
                  Nie wiem.
                  > Przyjmiecie kazdego? W imie milosci blizniego?
                  Nie wiem ale czy znasz kogoś, komu odmówiono mimo wolnych miejsc?

Od strony społecznej warto zauważyć, że zakonnice naprawdę pracują w hospicjach
                  z wyjatkowym poświęceniem.

Od strony administracyjnej:
                  - jak nie zapłacisz pielęgniarkom to się odwrócą na pięcie i pójdą do domu
                  (albo na strajk) - zakonnice nie,
                  - koszty (KOSZTY!) utrzymania hospicjum świeckiego i zakonnego są takie same,
                  czy jesteś zdania, że w świeckim szpitalu nic nie zapłacisz za przyzwoitą
                  (zaledwie) opiekę?
                  - czy jak szukasz opieki dla bliskiej i naprawdę ciężko chorej osoby, to
                  patrzysz gdzie jest taniej, czy gdzie jest lepiej?

pozdrawiam
                  • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:28
                    Ja akurat wiem, ze najlepiej jest byc z ta osoba. W domu. Ciezko to zniesc. Ale
                    mysle, ze zaden szpital, zadne hospicjum, nie zapewni ludziom cierpiacym tego,
                    czego akurat potrzebuja oni najbardziej. Milosci. Zainteresowania. Prawdziwego.
                    I poczucia pewnej intymnosci. Kazdy z nas dba o cialo, o to, zeby dobrze
                    wygladac, kupujemy kosmetyki, ciuchy... i wydaje nam sie, ze to cos znaczy. A
                    tak naprawde, cialo jest najgorsza rzecza, jaka nam dano. Stefanio, mysle, ze
                    tylko osoby bliskie moga zapewnic komus komfort umierania. Chcialabym, zeby np.
                    kazdy mogl wziac urlop na pare miesiecy, by moc opiekowac sie kims bliskim. Nie
                    chcialabym za to placic.
                    • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 23:49
                      > Ja akurat wiem, ze najlepiej jest byc z ta osoba. W domu.

No coż, respiratora ani kroplówek to ja w domu nie mam, raz na kilkanaście
                      godzin muszę się zdrzemnąć, a jak coś się zaczyna dziać, to nie jestem w stanie
                      ocenić, co trzeba zaradzić. Musi być lekarz.
                      W każdym razie dwie rzeczy tylko mną wstrząsnęły w życiu, a jedna z nich to
                      własnie ta bezsilność. Niestety, pieniądze w tej sytuacji okazały się nic nie
                      warte.
                      • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:27
                        No wlasnie, pieniadze sa nic nie warte, jak sama wspomnialas. Czy musza wiec
                        byc przekazywane w naszym, podatnikow, imieniu?
          • basia996 Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:35
            > 2) Każdy ma możliwość poprawy swego bytu, z tym, że niektórzy wolą pić wódkę
            > albo chrzanić bzdury na forum zamiast wziąć się do roboty. Żaden Lubawski i
            > żadne pieniądze nie są w stanie tego zmienić.
            >
            > Nie jestem zakonnicą. Nie mam związków z kościołem ani z administracją ani z
            > opieką społeczną. Mam po prostu doświadczenie życiowe.

A czy według ciebie to dobrze że wydaje się nasze pieniądze na cele kościelne ?
            Zobacz sobie na stronie urzędu ile kasy poszło na organizacje kościelne.
            Mieszkańcom prywatnych kamienic grozi eksmisja, czy myślisz że to są pijacy, w
            więkrzości to emeryci , a Lubawski buduje muzeum sakralne zamiast mieszkań.
            • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 22:55
              > A czy według ciebie to dobrze że wydaje się nasze pieniądze na cele
              kościelne ?
              > Zobacz sobie na stronie urzędu ile kasy poszło na organizacje kościelne.

Nie rozróżniasz pojęć. Nie rozumiesz co się do Ciebie mówi.
              Przecież to, że kasa poszła do "organizacji kościelnych", to NIE ZNACZY, że
              pieniądze zostaną wydane na "cele kościelne"!!!!!!! Znaczy to tylko, że cele z
              zakresu profilaktyki zdrowotnej, społecznej, alkoholowej i innej zostaną
              zrealizowane nie przez osoby świeckie, a przez duchowne.
              Prosto mówiąc - Twoje dziecko nie jest skazane na świetlicę kierowaną przez
              opryskliwą urzędniczkę, która wiecznie maluje paznokcie i śpieszy się do domu.
              Twoje dziecko - dzięki tym pieniądzom - może teraz wybrać i iść pograć w piłkę
              pod opieką osób, które się POŚWIĘCAJĄ bez reszty swojemu powołaniu i które nie
              będą przy dziecku mówić "kurwa", jak ta urzędniczka. Nie będą się też zwalniać
              z pracy, a jak trzeba to i zrobią coś za darmo ...bo do tej pory robiły
              wyłącznie za darmo, jak np. ten trener piłki z Białogonu, który chyba ze 3 lata
              pracował za friko.
              • dijey nowe wcielenie behemota?????????Stefania??hehe 04.08.04, 22:59
                pieprzysz jak potluczony behemot
                na szczescie ludzie wiecej wiedza o kosciele i jego "sługach" niz o Lubawskim
                tak łatwo nie pójdzie namieszać w głowach
                • basia996 Re: nowe wcielenie behemota?????????Stefania??heh 04.08.04, 23:03
                  dijey napisała:

> pieprzysz jak potluczony behemot
                  > na szczescie ludzie wiecej wiedza o kosciele i jego "sługach" niz o Lubawskim
                  > tak łatwo nie pójdzie namieszać w głowach

Gorące dzięki Dijey-u bo już mnie ponosiło.
                  pozdrawiam
                • Gość: Stefania Re: nowe wcielenie behemota?????????Stefania??heh IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 23:21
                  A co na to pan behemot? Sądząc z opisu, jaki zostawił

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14386899&a=14386899
                  siedzi teraz w wodzie i "jak wół on trawą się żywi".
                  Panie behemot, jak się pan już pozywi, to powiedz pan, co pan im takiego
                  zrobił, że widzą pana w kazdym poście, jak alkoholik białe myszki na dnie
                  butelki? Strasznie tu pana chyba nie lubią. Za dużo trawy im pan zechlał czy
                  co? A może jest pan jak Lenin - wiecznie żywy?
                  Owo dijey, jak już nie wie, co odpowiedzieć, to zawsze mówi - ty behemocie! To
                  najskuteczniej przeraża ofiarę, która umyka skowycząc "wcale-nie-wcale-nie-
                  wcale-nie". Wnoszę z tego, że to straszne jest być behemotem.
                  No, panie czy też pani behemot - objaw się. Zasiej trwogę, pożogę i
                  zniszczenie.
              • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:04
                Stefanio, usmialam sie bardzo. Az chyba mi sie zmarszczki wlasnie pojawia:))).
                O jakiej urzedniczce mowisz? Chyba nie korzystasz z agencji towarzyskich? Bo
                tam "urzedniczka" moze tak do petenta mowic:))),informujac go o swym statusie..
                Osoby, ktore bez reszty sie poswiecaja swojemu powolaniu, w wiekszosci siedza w
                Morawicy. Sorki, ale ale byl to jedyny komentarz, jaki mi sie
                nasunal...Rozumiem natomiast osoby, ktore chca pracowac i pracuja, bo to
                lubia.Rozumiem osoby, ktore chca cos zmienic i robia to.Ale wtedy wiedza chyba,
                ze pacuja za friko, prawda? Ja to wiem.
          • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 22:39
            I jeszcze jedna uwaga na temat znaczenia słowa ODDAĆ bo trudno przypuszczać,
            żeby Basia rozumiała co to słowo znaczy.
            Zakonnicom ODDANO budynek ale zakonnice nic nie dostały za darmo.
            To Państwo Polskie DOSTAŁO ZA DARMO możliwość blisko 50 letniego korzystania i
            pobierania pożytków z cudzej nieruchomości.
            Czy zakonnice zyskały coś na tym? Czy złodziej, który je wyrzucił na bruk dał
            im jakąś rekompensatę?
            Basiu - jak byś się czuła, gdyby Ci zabrano mieszkanie na 50 lat? Może powinnaś
            je potem odkupić od złodzieja, a może powinien on też postawić Ci warunek, że
            odda ci chatę, ale musi tam byc smażalnia frytek, fryzjer albo dom publiczny?
            • basia996 Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:51

> I jeszcze jedna uwaga na temat znaczenia słowa ODDAĆ bo trudno przypuszczać,
              > żeby Basia rozumiała co to słowo znaczy.
              > Zakonnicom ODDANO budynek ale zakonnice nic nie dostały za darmo.
              > To Państwo Polskie DOSTAŁO ZA DARMO możliwość blisko 50 letniego korzystania
              i
              > pobierania pożytków z cudzej nieruchomości.
              > Czy zakonnice zyskały coś na tym? Czy złodziej, który je wyrzucił na bruk dał
              > im jakąś rekompensatę?
              > Basiu - jak byś się czuła, gdyby Ci zabrano mieszkanie na 50 lat? Może
              powinnaś
              >
              > je potem odkupić od złodzieja, a może powinien on też postawić Ci warunek, że
              > odda ci chatę, ale musi tam byc smażalnia frytek, fryzjer albo dom publiczny?

O co powiesz o wspaniałych zakonnikach z Lubania ,którzy naciągneli i okradli
              pół miasta, a ich współbracia z zakonu budują kościół i klasztor przy
              ul.Warszawskiej www.kielce.kapucyni.pl/2003.html
              • Gość: Stefanio Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 23:25
                > O co powiesz o wspaniałych zakonnikach z Lubania

Basiu, a co powiesz o tych zakonnicach z Kielc, które przed chwilą pomówiłaś?
                Czy podtrzymujesz swoją wersję, czy tez wolisz zmienić temat rozmowy.
            • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:18
              Stefanio... albo behemocie (faktycznie, zbieznosc jest duza), powiedz, co mnie,
              przecietnego podatnika, obchodzi, co sie dzialo 50 lat temu? Ja i tak cierpie
              wystarczajaco, ze nie wyjechalam z tego walnietego kraju, prawda? Mam jeszcze
              cos oddawac? A za co? Gdybym urodzila sie wczesniej i by mnie wygnano
              (na "Zachod" lub do Stanow), moglabym sie dorobic jakiegos majatku. Moglabym
              zyc w normalnym kraju. I moglabym normalnie funkcjonowac:). A ja tu jestem. Mam
              jeszcze komus za to placic? Masochista mam zostac?:)
      • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:28
        Stefanio, chcialabym, zebys sie tez ustosunkowala (sorki) do ostatnich wydarzen
        dotyczacych ksiezy. I wyjasnila mi, w czym opieka swiecka jest gorsza od
        koscielnej/religijnej (nie wiem, jak rzecz nazwac). Skopiowalam pare informacji
        z forum i bylabym wdzieczna, gdybys je skomentowala:)
        Pytanie otwarte

PEDOFILE:4%WŚRÓD KSIĘŻY;0,3%W CAŁYM SPOŁECZEŃSTWIE.
        STAN KAPŁAŃSKI TO BEZPIECZNA PRZECHOWALNIA DLA TYCH DEWIANTÓW.

CZY TEN WYROK SATYSFAKCJONUJE WAS??
        Sąd skazał na 2 lata więzienia w zawieszeniu proboszcza z Tylawy ks. Michała
        M., który molestował seksualnie sześć dziewczynek przez kilka lat.

CZY WARTO ROZMAWIAC O PEDOFILII? TO TYLKO 3% DZIECI - Pośpieszalski.

Pospieszalski podczas swojego „autorskiego” programu „Warto Rozmawiać” lansowal
        teze, iz tych biednych dzieci jest nie wiecej niz 3% wg niego dobrego
        katolika „gra o nie” nie jest warta swieczki - czytaj dokladniejszego zbadania
        problemu w celu wyciagniecia wnioskow i
        stworzenia kompleksowego programu ochronnego i monitorujacego, czym tez prof.
        Izdebski sie zajmuje i pragnie stworzyc na pochybel czarnym.

KATopedofile – ze 145-stronicowego raportu Episkopatu USA wynika, że w latach
        1950-2002 ze 110 tys. żyjących w USA kapłanów 4392 miało kontakty seksualne z
        ponad 10 tys. dzieci. Odszkodowania dla ofiar molestowania seksualnego
        kosztowały dotąd Kościół w USA ponad 600 mln dol.

4% KSIĘŻY TO PEDOFILE, W ZWYKŁYM SPOŁECZEŃSTWIE JEST ICH ‘TYLKO’ LUB, AŻ 0,3%.
        STAN KAPŁAŃSKI TO PRZECHOWALNIA TYCH DEWIANTÓW.

----------------------------------------------------------------------
        Ciekawe ilu ich mamy w Polsce?

1) Zakonnik skazany za molestowanie upośledzonej Ani.
        Na trzy lata więzienia skazał sąd w Lipnie zakonnika, oskarżonego o seksualne
        molestowanie 14-letniej dziewczyny. Zdaniem sądu, zakonnik wykorzystał fakt
        upośledzenia umysłowego Ani.

http://tvp.pl/View?Cat=119&id=4423

2) Poszukiwanego listem gończym księdza Wincentego P., podejrzanego o
        molestowanie i wykorzystywanie seksualne nieletnich chłopców, zatrzymano na
        polsko-ukraińskim przejściu granicznym w Dorohusku. W najbliższych dniach
        duchowny zostanie przesłuchany. Następnie łódzka prokuratura podejmie dalsze
        decyzje.
        ----------
        Pochodzący z Dębicy ksiądz Wincenty P. w listopadzie ub.r. roku został w Łodzi
        skazany na trzy lata pozbawienia wolności. Odsiadywanie kary miał rozpocząć 26
        stycznia br. w więzieniu w Dębicy. - Został tam skierowany, bo jest to
        najbliżej miejsca, gdzie jest na stałe zameldowany - wyjaśnia Adam Kmieciak,
        prezes Sądu Rejonowego w Łęczycy.
        http://www.debica.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1452
        http://lewica.pl/?dzial=polska&id=1549
        http://tvp.pl/View?Cat=119&id=35917
        http://www.kosciol.pl/article.php?story=20030718144833109

3) Pod zarzutem seksualnego molestowania 12-letniego chłopca, policja
        zatrzymała proboszcza jednej z parafii w powiecie sławieńskim w województwie
        zachodniopomorskim.
        Podejrzany o pedofilię ksiądz na wolności

W zamian za 5 tysięcy złotych poręczenia majątkowego koszaliński Sąd Okręgowy
        zwolnił z aresztu, byłego proboszcza parafii w Słowinie w województwie
        zachodniopomorskim. Ksiądz podejrzany jest o pedofilię.

http://www.kosciol.pl/content/article/20030705102042780.htm
        http://www.wprost.pl/ar/?O=44935
        http://www.kosciol.pl/article.php?story=20031201133647213
        http://www.kosciol.pl/article.php?story=20030602120806204

4) Według biegłych ks. Michał M., podejrzany o molestowanie dziewczynek, może
        odpowiadać za swoje czyny. Prokuratura szykuje akt oskarżenia. Niestety mimo
        wielu apeli ksiądz nadal pracuje duszpstersko w swej dawnej parafii. Broni go
        miejscowy metropolita abp Józef Michalik. Informuje o tym "Gazeta Wyborcza".
        --
        O molestowanie seksualne dzieci został oskarżony ksiądz katecheta z Tylawy koło
        Dukli. Prokuratura w Jaśle w województwie podkarpackim skierowała akt
        oskarżenia w tej sprawie do Sądu Rejonowego w Krośnie.

http://tvp.pl/View?Cat=119&id=48432
        http://www.kosciol.pl/article.php?story=20030623111254269

5) Podejrzany o pedofilię ksiądz został zawieszony we wszystkich czynnościach
        kapłańskich do czasu wyjaśnienia ciążących na nim zarzutów. Policja podejrzewa
        księdza wielokrotne molestowanie seksualne kilkunastoletnich chłopców.
        Ksiądz Wojciech Cz. został aresztowany w nocy z 6 na 7 lipca w Gdyni.

http://tvp.pl/View?Cat=119&id=11739

6) Ksiądz współżył z nieletnią
        W Stanach Zjednoczonych głośno o sprawie polskiego księdza, który współżył z
        nieletnią. 40-letni duchowny z New Britain w stanie Connecticut został
        aresztowany i przyznał się do stawianych mu zarzutów.
        http://tvp.pl/View?Cat=119&id=36784

7) Skorodecki to w Lubaczowie postać niemal święta, mimo że ludzie wiedzą, iż
        ksiądz molestował seksualnie ministrantów.

http://www.bhp.xtd.pl/article.php?sid=141

8) Ksiądz pedofil ze Skawiny molestował dziewczynkę

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=11088008

9) Ksiądz-pedofil przeniesiony do Krosna

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=349&w=3849974

10) Lubelskie/ Dyrektor szkoły podejrzany o tuszowanie molestowania

Zarzut niedopełnienia obowiązków służbowych i utrudniania postępowania karnego
        zarzuciła prokuratura dyrektorowi szkoły w Połoskach w Lubelskiem. Dyrektor
        miał chronić księdza podejrzanego o molestowanie seksualne dziewczynek.
        Ksiądz od grudnia jest aresztowany pod zarzutem wielokrotnego molestowania
        uczennic, m.in. podczas lekcji religii. Prokuratura ustaliła, że dyrektor
        szkoły, Jan F., nie reagował na sygnały od rodziców o zachowaniu księdza, a
        wręcz usiłował zatuszować sprawę.
        "Jan F. nakłaniał matki dwóch dziewczynek, żeby wycofały wysuwane wobec księdza
        zarzuty molestowania ich córek" - powiedział w piątek PAP rzecznik Prokuratury
        Okręgowej w Lublinie Andrzej Lepieszko.
        --
        Zatrzymany ksiądz pedofil

Ksiądz z miejscowości Połoski na Podlasiu, podejrzewany o molestowanie
        seksualne nieletnich uczennic, był 13. grudnia przesłuchiwany w prokuraturze
        rejonowej w Białej Podlaskiej - poinformowała gazeta.pl za KAI.
        --
        Ksiądz w areszcie
        Na trzy miesiące, pod zarzutem wielokrotnego molestowania pięciu uczennic z
        klas od I - III szkoły podstawowej, aresztowany został ksiądz Zbigniew Sz. z
        miejsowości Połoski koło Białej Podlaskiej. Księdzu grozi od roku do 10 lat
        więzienia.

http://tvp.pl/View?Cat=119&id=72633
        http://www.kosciol.pl/content/article/20031214151214775.htm
        http://dziennik.pap.com.pl/index.html?dzial=OSW&poddzial=POL&id_depeszy=13919817

11) O molestowanie seksualne dzieci został oskarżony ksiądz - katecheta w
        jednej ze szkół podstawowych na Podkarpaciu. Zarzut postawiła duchownemu
        Prokuratura Rejonowa w Jaśle. Wcześniejsze postępowanie w tej sprawie zostało
        umorzone przez prokuraturę w Krośnie. Ksiądz nie przyznaje się do popełnienia
        przestępstwa. Grozi mu od roku do 10 lat więzienia.
        http://tvp.pl/View?Cat=119&id=35499

12) 2004-03-19 10:08]
        Lubelskie/ Dyrektor szkoły podejrzany o tuszowanie molestowania

Zarzut niedopełnienia obowiązków służbowych i utrudniania postępowania karnego
        zarzuciła prokuratura dyrektorowi szkoły w Połoskach w Lubelskiem. Dyrektor
        miał chronić księdza podejrzanego o molestowanie seksualne dziewczynek.
        Ksiądz od grudnia jest aresztowany pod zarzutem wielokrotnego molestowania
        uczennic, m.in. podczas lekcji religii. Prokuratura ustaliła, że dyrektor
        szkoły, Jan F., nie reagował na sygnały od rodziców o zachowaniu księdza, a
        wręcz usiłował zatuszować sprawę.
        "Jan F. nakłaniał matki dwóch dziewczynek, żeby wycofały wysuwane wobec księdza
        zarzuty molestowania ich córek" - powiedział w piątek PAP rzecznik Prokuratury
        Okręgowej w Lublinie Andrzej Lepieszko.

• dijey Re: w kwestii formalnej 04.08.04, 22:39
          Brawo Aniu,
          szkoda czasu - na bicie piany.

Jesli ktos nie wie, to powinien sie dowiedziec , że "kariera polityczna"
          geniusza szortMemory Lubawskiego rozpoczęła się w oparciu o kościół,
          szukający łatwizny Lubawski tylko w ta stronę mugł sie zwrócić, bo przegapił
          inne szanse, a biznesu oprócz złodziejstwa i szantażu nie umiał.
          Teraz naturalnie stale musi się odwdzięczać, bo to karzeł a nie facet z jajami,
          bez własnego zdania, wyztarczy głośniej tupnąć, to zaraz poleci po wskazówki.
          On potrzebuje "sygnałów" i dlatego trzeba szmate ostro krytykowac zaniw
          wszystkiego nie zmarnuje.
          • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:49
            Ale babcie w beretach sa przeciez na wymarciu? One widocznie az tak
            nagrzeszyly, ze teraz sie boja:))). A my... czego my mozemy sie bac? Jest zakaz
            aborcji, wiec nie mozna jej robic. Jest zakaz utrzymywania stosunkow
            nieczystych, wiec ich nie ma:)))). Jest natomiast nakaz utrzymywania kiepskiej
            telewizji i radia. Jest tez zacheta do utrzymywania chlopcow pralata. Kobiet i
            dzieci ksiezy. To dobry uczynek w koncu, prawda? Na swoje dzieci niektorzy
            faceci nie placa, a na cudze... widocznie chetnie. Swieci wiec jestesmy:)))
        • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 23:37
          > Stefanio, chcialabym, zebys sie tez ustosunkowala
          hm... nie ukrywam, że takie były plany na dzisiejszy wieczór ale co się
          odwlecze, to nie uciecze

> w czym opieka swiecka jest gorsza od
          > koscielnej/religijnej

Domyśl się albo sprawdź. Dzięki pieniądzom z miasta można to przerobić w
          praktyce. Do tej pory był to właściwie monopol urzędników. Jeśli jestes
          zadowolona z działalności urzędników, to się ich trzymaj.

> Skopiowalam pare informacji
          > z forum i bylabym wdzieczna, gdybys je skomentowala:)

Mój komentarz:

1) jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia co do osób świeckich czy duchownych, to
          nie wysyłaj tam dziecka,

2) przestępstwa powinny być karane przez sądy, jeśli powzięłaś wiadomość o
          przestępstwie to złóż doniesienie w prokuraturze,

3) nie stawiasz tezy, że tylko wśród duchownych zdarzają się osoby mogące byc
          zagrożeniem (w różny sposób) dla dzieci, prawda?
          • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:43
            Dobrze,ze to zrozumialas. Bo to wlasnie chcialam powiedziec na poczatku:
            opieka, jaka zapewniamy naszym dzieciom, zalezy od wielu roznych rzeczy.Nikt
            nie jest w stanie przewidziec, co sie stanie. Ale organizacje swieckie i
            koscielne powinny byc tak samo oceniane i finansowane.Bo ja tak samo na to
            place w podatkach. I place calkiem sporo.
          • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 23:49
            Stefanio, przypominam Ci, ze ustosunkowac mozesz sie tylko do problemu:)))).
            Taka swieta osoab nie moze sie tak po prostu p.......c, prawda? Wiem, ze jestem
            okropna, ale nawet mnie to bawi:))). I cieszy.
            • Gość: Jakub Re: w kwestii formalnej IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.08.04, 23:59
              Hm, hm. Są tu mężczyźni! Przynajmniej kobyłyBBB, bo ja, to nie wiem sam. :)
            • Gość: Stefania Re: w kwestii formalnej IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 00:02
              > mnie to bawi:))). I cieszy

no wiesz, nie wiem czy bawi ...ale bez tego byłoby faktycznie smutno i raczej
              nie do pomyślenia
              • Gość: Ania Re: w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:24
                To Ty Stefan jestes??????????
    • kobylybbb A ja głupi 04.08.04, 23:25
      dałem ten procent swojego podatku na kielecki Caritas.
      A teraz okazuje się, ze to zboczeńcy, złodzieje i jeszcze chcą uczciwych ludzi
      obrabować :DDD
      • kobylybbb Dziwię się tylko 04.08.04, 23:32
        że ci prymitywni ludzie tak pchają te swoje dzieci do tych zboczeńców.
        Bo do kieleckich szkół prowadzonych przez zakonnice niełatwo się dostać.
        I nawet się nie reklamują.
        Ale to chyba przypadłość naszego Miasta, że głupków n Nim (Mieście) nie
        brakuje :D
        • dijey Re: Dziwię się tylko 04.08.04, 23:33
          WŁAŚNIE NIE BRAKUJE
          • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 04.08.04, 23:36
            dijey napisała:
            > WŁAŚNIE NIE BRAKUJE

Prawda?!
            Jak te głupki mogły np. przez tyle lat głosować na tych złodziei z SLD, którzy
            bezczelnie okradają Kielce???!!!

Pozdrawiam :)
            • Gość: Jakub Dziwię się tylko, że baby zniknęły IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 04.08.04, 23:56
              Wpadłeś tu podsumować dyskusję tych 4 kobitek? :)
              Jak się masz, BBB? :)

Typowe dla bab, gadają, gadają, a gdy człowiek zaciekawi się o czym można tyle
              i tak szybko gadać, to od razu znikają. :)

Basia996 i Ania tak się rozgadały o znajomości Lubawskiego ze starym Bliklem,
              że trzeba by wezwać prokuraturę do wątku o Bliklem.

• dijey Re: Dziwię się tylko 04.08.04, 23:56
              Tak samo jak na tych z samorzad 202, co teraz dorwały się do złodziejstwa

proporcjonalnie
              lewica mniej kradnie
              • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:02
                dijey napisała:
                > Tak samo jak na tych z samorzad 202, co teraz dorwały się do złodziejstwa
                >
                > proporcjonalnie
                > lewica mniej kradnie

Przepraszam, ja głosowałem na Lubawskiego. Wtedy złodziejem jeszcze chyba nie
                był. A czy jest teraz, to nie wiem. Wiem natomiast, że jeżeli nie wyciepnie SLD
                na bruk, to stanie się wspólnikiem złodziei.
                Natomiast SLD kradło dużo wcześniej.

• Gość: Ania Re: Dziwię się tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:12
                  Wlaśnie się wykąpałam i wróciłam:))). A teraz bez polskich znakow, bo to
                  ciezkie operacyjnie jest:))). Ja tez glosowalam na Lubawskiego:(((. Dlatego
                  jest mi przykro, bo juz w nic nie mozna wierzyc. A ostatnio to juz calkiem
                  niewierzaca jestem:))
                • dijey Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:17
                  jeszcze chyba nie był
                  chyba??
                  był był od początku jest taki, charakter i okazja
                  przeciez byl wojewoda przed prezydetura
                  u wojewodów za czasów buzka i zgrai jego złodzieji była masa kasy do brania
                  naturalnie ze z biegiem lat jest coraz mniej

zostaje sluzba zdrowia - nieruchomosci w dobrych miejscach plus sprzet
                  pkp - nieruchomosci w najlepszych miejscach w całej polsce
                  energetyka, tez ma sporo dobrych nieruchomosci i jest niezbedna jak woda

jakie dziedziny najbardziej "nawalają"? - te najlepsze do
                  rozkradzenia=sprywatyzowania z powodu rzekomej nieumiejetnosci zarządzania
                  publicznego, dowodem jest zadłuzenie
                  czyli pkp i słuzba zdrowia
                  stoeny i wodociagi potem na deser,
                  chociaz niektorzy sie do nich juz "wyrywają'

pozdrawiam
                  • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:22
                    Podaj przykład na złodziejstwo Lubawskiego przed wyborami!!!
                    • dijey Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:29
                      Nie moge wchodzic w szczegóły
                      Zastanawiałbym się jednak dlaczego ewa cybula taka cenne dla wojtka jest?
                      czym sie zajmowala w uw, jako podwladna? czy nie brala udzialu w procesach
                      prywatyzacyjnych? w jaki sposó zapadały decyzje?
                      czy ktos słyszał o jawnych aktach spraw prywatyzacyjnych podległych wojewodom w
                      polsce [iii rp] ? nie ma takich.
                      przyklad jednej prywatyzacji za cybuli, ale bez geniusza to wrzód z którym chce
                      walczyć wójt Nowin - "spółka pracownicza" budopol delta, oraz sprzedaz innych
                      pozostalosci po budopolu w Nowinach, palcem pokazywać nie bede
                      • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:37
                        Nie zaprzeczę, że z Cybuli jest „dupa nie fachowiec” :)))
                        Nie zaprzeczę, że Lubawski nawet przed wyborami nie był dobrym kandydatem.
                        Jednak wybór między Lubawskim i Stępniem, jak już nieraz pisałem między dżumą i
                        cholerą, był prosty.
                        Stępień i jego szemrani kolesie nie powinni mieć żadnej szansy u człowieka
                        posiadającego krztę przyzwoitości.
                        Dalej oczekuję na przykład!!!
                        • dijey Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:42
                          przyklad juz byl
                          nie musial wlasnymi rekami.... podpisywac, podpisywali podwladni to , co
                          zostało "uzgodnione" z wybranym oferentem, oczywiście zawsze były
                          to "najlepsze" oferty.
                          • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 00:48
                            Jeżeli to był przykład to całe świętokrzyskie SLD powinno być już na Piaskach.
                            Na czele z Senatorami, Posłami, Wojewodami i Prezydentami.
                            Co np. powiesz o Długoszu, Borończyku, Bartosie....
                            • dijey Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 01:10
                              Mam do powiedzenia tyle, ze od dnia okraglego stolu zaczelo sie rozkradanie
                              polski
                              uczestnicza w tym bez wyjatku wszyscy poslowie, senatorowie i inni ludzie przy
                              władzy od skrajnej lewicy do skrajnej prawicy.
                              Nie widzialem przez ten czas choć jednego uczciwego i konsekwentnego w
                              głosowaniach nad ustawami człowieka. Kazdy jest cos komus dłuzny i kazdy czasem
                              głosuje za ustawa szkodliwa dla polski i polaków.
                              kazdy z nich nawet pozniej poza nawiasem czuje sie czlonkiem jakiegos klanu
                              lepszych nadludzi
                              zaden z bylych nie ujawnil prawdy o ukladach i ukladzikach, ktore mozna
                              wyczytac z przegladu glosowan
                              polska i polacy zostali zaprzedani
                              na szczescie przypadki chodza po swiecie, to moze polacy nie przepadna
                              ale krzywda pozostaje krzywda
                              setki tysiecy ludzi uniknełoby cierpien, gdyby nie zdrada tych, którym naród
                              zawierzył
                              a teraz polacy sa na pastwie imperialistów i slepego losu
                              • kobylybbb Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 01:18
                                I tu jakbyśmy się zbliżyli.
                                Powiem więcej, jaja kobyły zdrowy nie wykluczam tzw. „teorii spiskowej”.
                                Dlatego też uważam, że i lewica i duża część prawicy wywodzi swoje korzenie z
                                wiadomych służb, które i pośród dostojników kościelnych swoich ludzi mają.
                                A kto sądzi, że Lubawski jest prawicą, to winien się udać do o wiele lepszego
                                lekarza niż Kupiecki.

Tylko kto jest imperialistą??? :)))
                                • Gość: Jakub Re: Dziwię się tylko IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 01:23
                                  Jeśli sądzicie, że o tej porze nikt już was nie czyta, to jesteście w błędzie.
                                  Akurat wyłączam komputer, wy imperialiści. :)
                                  Dobranoc
                                • dijey Re: Dziwię się tylko 05.08.04, 01:37
                                  Wojtek myslał, myslał, i wymyślił, ze mu pasuje byc chrzescijanskim demokrata
                                  najlepiej, bo była nisza w kielcach akurat, a CDU to by byli fajni koledzy
                                  zwlaszcza, ze majetni. No to potem jakos poszlo. niemcy, jak niemcy, zawsze sie
                                  usmiechaja, pochwala za kulture i na koniec oszwabią jak np Kuronia.
                                  tak i wojtek z niemcow nic nie ma.
                                  imperialisci maja swoje wypracowane metody
                                  nie dzialaja bezposrednio, sa systematyczni i planuja długoterminowo, nie na 4
                                  ani 8 lat, i konsekwentie realizuja swoje plany, nie bojąc sie ich zmieniac
                                  jesli trzeba, racjonalni do bólu.
                                  finansują mbiej wiecej po rowno najwazniejsze siły polityczne, z zachowaniem
                                  proporcji ma sie rozumiec np tyle samo dla aws i tyle samo dla sdrp, dwa razy
                                  mniej dla unii i tyle samo komu tam, jakies schematy albo inne algorytmy.
                                  wiekszosc prasy polskojezycznej w polsce nalezy do firm niemieckich, to ma
                                  ogromne znaczenie - taki fak cajtung ksztaltuje polska opinie publiczna zgodnie
                                  z niemieckimi interesami, ktorym dano pierszenstwo, bo najlepiej znaja
                                  polaczkow, bankow polskich prawie nie ma i juz to wystarczy imperialistom.
                                  szkoda klepania helmut w polskim banku dostanie kredyt na zakup fabryczki albo
                                  drewna od reki, bo go znaja dobrze, a kowalski po zlozeniu 10 tomów biznes
                                  planów okaze sie niezdolny kredytowo, albo jak juz zbuduje 95% to mu wypowiedza
                                  kredyt i zlicytuja helmutowi za 30%, reszte spłacic powinien kowalski do konca
                                  zycia itd itp
                                  teoria spiskowa nie jest spiskowa, jest racjonalna tylko trzeba nalezec do
                                  klanu lub jego wykonawcow, aby poznac plan.
    • Gość: misterxy Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:40
      Tak trzymać panie Lubawski. Niech się dzieciaki "z parafii" cieszą.
      • Gość: Jakub Re: Miłość Lubawskiego do młodzieży !!! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 00:51
        Bądź łaskaw nie posuwać się do dygresji pedofilskich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka