Dodaj do ulubionych

Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kielcach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:30
A co sądzicie o realizacji projektu sprzed lat, dot. budowy
pomnika "Chrystusa Króla" na górze Telegraf, będącego darem dla naszego kraju
od Polonii amerykańaskiej?
Zbierzymy informacje. Kto coś o tym wie niech pisze.
Obserwuj wątek
    • djablu Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel 31.08.04, 23:31
      Sądzimy, że powinien powstac pomnik o wysokosci minimum 400 m.
      • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:36
        z tego co pamiętam to miał on mierzyć 50 m
        • ksionc Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel 01.09.04, 08:11
          Głupi jesteś XY jak BUC !
          • Gość: pablo Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 213.241.75.* 01.09.04, 08:34
            niech dadza na domy dziecka a nie na Chrystusy i inne swiatynie pajace.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=15324114
            • Gość: Ian_Curtis Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 10:15
              Ja proponuję zrobić pomnik Lubawskiego objąłby swym wzrokiem całe miasto, a jak ktoś spyta, po co ten pomnik to odpowiemy, że odpowiada on żywotnym potrzebom naszego społeczeństwa, otworzymy oczy niedowiarkom - a co! Potrafimy! I to jeszcze nie jest nasze ostatnie słowo!
              • Gość: cheiro Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 01.09.04, 11:54
                Jestem za!!! Marzy mi się by była to kopia pomnika Chrystusa z Rio!
                Wspaniała! Tego nie da sie przeliczyć na złotówki! Niestety wielu z krytykantów
                ma mentalność taksówkarza-złotówkarza! Ponadto, mają wstręt do religii!

Ja bym tych spraw nie mieszał! Sam nie jestem przykłdnym, praktykującym
                Katolikiem;-)- bardziej grzesznikiem! /staram sie być dobrym człowiekiem/!!
                Chrystus z Rio de Janerio ma tylko 38 m!
                wiem.onet.pl/wiem/000140.html
                Kielce to nie Rio i możemy pozazdrościć położenia, ale dlaczego na małą skalę
                nie możemy wspólnie naszego miasta uatrakcyjniać?
                Wieżący czy nie , człowiek powinien być wrażliwy na piękno!!
                Chyba ,że jest patologicznie uprzedzony/ lub z importu /
                i nawet znak krzyża mu przeszkadza.

• Gość: Ian_Curtis Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 01.09.04, 12:20
                  Lubawski będzie idealny na pomnik! Myślę że kółko różańcowe które co niedziele za niego się modli w pełni poprze tą społeczną inicjatywę. No i ten wąs dla podkreślenia płci...
                  • Gość: cheiro Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 01.09.04, 12:25
                    A Ty swoje PEDALE!
                    Nic nie kumasz, czerwona chołoto!...
                    Spadaj!
                • Gość: Zarzut Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 23:52
                  Cheiro widać ,że w kraju cię trochę nie było!Wierzący pisze się przez "rz" a
                  nie "ż".Pozdrawiam lata spędzone w USA chyba zrobiły swoje.
                  • cheiro Re: eeeee tam Chrystusa... 02.09.04, 13:36
                    Gość portalu: Zarzut napisał(a):

> Cheiro widać ,że w kraju cię trochę nie było!Wierzący pisze się przez "rz" a
                    > nie "ż".Pozdrawiam lata spędzone w USA chyba zrobiły swoje.

======================================================

Przykro mi i głupio! :( Nie wiem jak to się stało z tym "ż"?
                    Może komputer zawinił;-)? Ja w zasadzie takich "byków" nie robię!...
                    • Gość: cbr Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 10:54
                      może komputer? Ale jak Ci brak argumentów to wyzywasz od pedałów i czerwonej
                      hołoty? Zaiste człowiek na poziomie... chyba rynsztoka.
                  • Gość: Dexter Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:32
                    Co do Zarzutu. Jest cos takiego jak netykieta, która wyraźnie mówi, żeby nikomu
                    nie zwracać uwagi na błędy w pisowni, ponieważ może to wynikać z innych przyczyn
                    niż nieznajomość ortografii.
                    Ale cóż pewnieś młody i tatuś komputer Ci kupił to i łazisz po Internecie i
                    szukasz, do czego lub kogo możnaby się przypiąć.
                    • Gość: Amen. Re: eeeee tam Chrystusa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 09:46
                      Amen.
              • szymonrabinowicz Re: eeeee tam Chrystusa... 02.09.04, 12:54
                TY, Ian... czy my się skądś nie znamy? ;)
          • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 14:52
            Proszę o rezgrzeszenie "KsiOnCu".
            • ksionc Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel 01.09.04, 15:55
              Na kolana ! I błagaj o wybaczenie ! Potem co łaska ale nie mniej niż 200...Euro
              • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:58
                Widzę, że sadysta z ciebie...
                Sorry, ale mnie to nie kręci...
    • Gość: xxxxxxxxx Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:24
      Czy nie lepiej jeżeli miałaby powstać taka rzeźba, to żeby przedstawiała coś
      nowego a nie replikę. Polacy zawsze chcą się do kogoś upodabniać zamiast
      stworzyć coś nowego i orginalnego!
      • djablu Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel 01.09.04, 18:09
        W takim razie proponuje pomnik djabła paskudnego powieszonego na haku i
        oblewanego swiecona wodą + efekty akustyczne : diabelskie wrzaski przy każdym
        chluśięciu.
        wysokosc niech bedzie tylko 100 metrów.
        • Gość: xxxxxxxxx Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 18:59
          o to mi nie chodziło, ale skoro w takim stylu zadana jest ta propozycja to może
          machający scyzoryk wielkości 150 metrów. ( myślałam o czymś co by Kielce mogło
          upiększyć, aby więcej ludzi na świecie o tym mieście wiedziało)
          • Gość: miki Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 195.136.247.* 01.09.04, 20:28
            Po co wam pomnik , ludzie , czy wy nie widzicie innych ważnych rzeczy na które
            można wydac pieniądze? Jak już ma cos stac to niech bedzie coś oryginalnego a
            nie jakaś kopia. I co , pod pomniczek to pewnie chętnie pozwolą las wyciąć , a
            tysiące narciarzy jeździ na niebezpiecznym dla życia i zdrowia stoku bo drzewek
            szkoda. Od małpowania tandetnych wzorców Kielce nie staną sie sławniejsze.
            • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 22:54
              Przypominam, że miał być to być dar od Polonii amerykańskiej. Prezentów się nie
              wybiera...
              • Gość: miki Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 195.136.247.* 01.09.04, 23:20
                Ta , tylko , że Polonia już od dawna nie ma zamiaru tego darować , więc temat
                bez sensu.
                • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:42
                  Nie mogę się z Tobą zgodzić. Wcale nie bez sensu. Dlaczego uważasz, że Polonia
                  nie chciałaby nam podarować takiego prezentu? A jak było (a wlaściwie jest) Z
                  tramwajami? Pomysł narodził się kilkadziesiąt tat temu (nawet projekt
                  sporządzono), a teraz myśli się o jego realizacji. Różnica jest jednak w tym,
                  że pomnik mielibyśmy za darmo, a tramwaje nie.
                  • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 02.09.04, 02:22
                    A ja Panowie jestem przeciwnikiem realizacji tego projektu....tak jestem
                    katolikiem ale tego Chrystusa pomnik dostrzegam w zupelnie innych drogocennych
                    i wiekopomnych realizacjach.
                    Ten pomysl narodzil sie przed kilku laty ale jakos nie przekonal mnie a wrecz
                    przeciwnie wzbudzil jakos podejzliwosc co do naprawde szczerych checi
                    ewangelizacji , uwrazliwiania przypominania, ugruntowania religijnosci Narodu
                    przez jego pomyslodawcow. Jesli by oni chcieli tak ewangelizowac to Radio
                    Maryja i wszelkie dziela temu radiu towarzyszace mialy by o wiele silniejsza
                    sile przebicia.
                    To jest troche takie surrealistyczne myslenie. Chcialbym widziec Chrystusa
                    raczej zchodzacego z Telegrafu w lod.
                    I pewnie sam by powiedzial; "nie stawiajcie mi kosztownych pomnikow z kamienia
                    bom jest zywa a nie skamieniala wiara..."
                    Droga do piekla podobno jest wybrukowana szczerymi checiami, pomyslami i
                    realizacjami ktore mialy za zadanie spelniac w mentalnosci narodu role
                    wiekopomnych symboli a tak naprawde byly wypelniaczami i przynetami. Sposobami
                    na odwracanie uwagi od rzeczy niezwykle dla Narodu waznych.
                    Czemu nie ?...mozna realizowac , ale dzis potrzebna jest kuznia gdzie przekuwac
                    sie bedzie lemiesze na kosy, z tym ze "jeszcze nie przekuto czolgi na lemiesze".
                    A nim przekuja to juz dzis mozna przypuszczac ze lemiesze okaza sie zbyteczne.

• Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 17:05
                      To jest prezent od Polonii. Ile jescze razy muszę to powtarzać. Prezentów się
                      nie wybiera lecz przyjmuje bez wybrzydzania.
                      • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 02.09.04, 17:49
                        Wiec doradz tej "Polonii" by w koncu zaczela myslec.

Nie bedzie to pomnik Chrystusa Krola tylko pomnik PYCHY POLONIJNYCH PREZESOW.

Sa rzeczy wazniejsze dzis w Narodzie niz wystawne pomniki.

....dzieci w szkolach kradna sobie sniadania...narod walczy o biologiczne
                        przetrwanie...odbija sie to na ich fizycz rozwoju - wynik w ilosci zdobytych
                        olimpijskich medali...pan prezydent mowi na temat sportu ze;"to wszystko juz
                        jest.."...w krypcie zasluzonych na Skalce dochodzi do pochowku czlowieka ktory
                        chetnie by wysadzil "ta Polske" w powietrze gdyby mogl...i jakze uragajaca
                        postawa biskupow z odlamu libertynow w Kosciele Katolickim Zycinskiego,
                        Pieronka, Macharskiego.
                        • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:45
                          Człowieku. Kiele mają szansę stać się miastem znanym na całym świecie, nie
                          ponosząc przy tym żadnych kosztów. Dlaczego chcesz zaprzepaścić szansę naszego
                          miasta?
                          • Gość: Polak i Katolik Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 23:54
                            Zaiste stały by się sławne. Już widzę te informacje w zagranicznej prasie: "in
                            Kielce - a little town in Central Poland - powstaje gigantyczna replika rzeźby
                            z Rio. W kraju, gdzie znaczna część ludności żyje poniżej progu ubóstwa jest to
                            kolejny przykład spektakularnego marnowania pieniędzy", "do pomnika wiedzie
                            typowa dla tego miasta droga pełna dziur i wybojów - najwyraźniej na drogę
                            pieniędzy już nie starczyło", "w pobliskiej szkole mały Jashio prosi nas o one
                            Zloty na bułkę - jest głodny. Spoglądam na górujący nad nami pomnik - kosztował
                            tyle, że wszystkie głodne dzieci w Kielce miałyby co jeść przez 10 lat".

To wszystko byłaby oczywiście wredna propaganda żydomasonerii, no ale fakt, że
                            zagranicą, aby uniknąć śmiechu, trzeba by wtedy na pytanie "skąd jesteś"
                            odpowiadać np. "from Bęczków". Więc może to i lepiej, że zbiórka na pomnik
                            prowadzona wśród Polonii nie przyniosła praktycznie żadnych rezultatów?
                            • Gość: x Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 23:57
                              Zresztą i bez pomnika Kielce są w świecie sławne. Wiele razy zdarzyło mi się
                              usłyszeć: Kielce? Aaa! Pogrom!

Innych skojarzeń z naszym miastem wśród cudzoziemców nie spotkałem.
                              • Gość: miki Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 195.136.247.* 03.09.04, 18:00
                                > Człowieku. Kiele mają szansę stać się miastem znanym na całym świecie,

I ty w to wierzysz? Że jak ktoś postawi kopię pomnika to Kielce będą sławne?
                                Sorry , ale ludzie pomniki to mają gdzieś....
                                • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 03.09.04, 19:02
                                  Zgadzam sie z Miki.

....i doloze jeszcze swoje trzy grosze. Po jaka Anielke miala to by byc kopia.

Toz za malo w Polsce ludzi ktorych dzielo niepowtarzalne Chrystusa nalezalo by
                                  uwiecznic, tymsamym uwieczniajac wielkich tworcow nazwiska.

I znowu jakas glupota, jakies polskie kompleksy, jakies symbole mickowych,
                                  wolskich, wydeptanych sciezek do UM czy UW.

Ale mysle ze zlo tkwi glebiej. Po dotychczasowych propozycjach "estetycznych"
                                  dla Kielc (choc trudno je nazwac estetycznemi z racji braku ogolnej koncepcji
                                  bo w rzeczy samej na sile forsuje sie nadal zmodyfikowana ideologie)zauwazam
                                  glebokie podzialy pokoleniowe. Wyraznie mlodzi o znikomej wiedzy estetycznej
                                  pedza za zachodnim powierzchownym blichtem wypierajac starych artystow ludzi o
                                  czesto duzej wiedzy. Ja ich pamietam i wiem ze tacy ludzie w Kielcach sa.
                                  Kiedys odsuwani przez tepakow sojuszu a dzis tepakow wszech obecnej Iewropy.
                                  • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 21:03
                                    Co się z wami dzieje? Ptrzecież ten pomnik to dar od naszych rodaków (POLAKÓW).
                                    Jeżeli mają gest w postaci pomnika (i to właśnie w Kielcach) to dlaczego
                                    mielibyśmy im odmówić przyjęcia takiego prezentu?
                                    Poza tym to ogromna kożyść dla miasta. Mówicie, że Kielce są kojarzone z
                                    pogromem. I co? Uważacie to za pozytywne? Nie myśleliście o tym, żeby to
                                    zmienić? Choćby w Kielcach Polonia budowała metro to i tak mielibście
                                    jakieś "ale".
                                    W momencie, gdy po raz pierwszy pojawił się pomysł budowy pomnika, wielu ludzi
                                    (gł inwestorzy) zaczęli się interesować gruntami pod Telegrafem. Po co? Pod nic
                                    innego jak pod przyszłą bazę hotelową, czy gastronomicvzną, itd. Skąd to wiem?
                                    Rozmawiałem kiedyś na ten właśnie temat z urzędnikiem, który się zajmowal tą
                                    sprawą.
                                    Pomnik ten NIE jest repliką tego z Rio. Ma być on jedynie podobny do
                                    brazylijskiego. Poza tym ma być dużo większy (ok. 50 m)
                                    Ktoś pisał, że Polska jest za biedna na taką "inwestycję". Przecież Polska
                                    (KIELCE) dostanie ten pomnik ZA DARMO.
                                    • Gość: x Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.04, 00:59
                                      Chłopie, spróbuj zrozumieć to, co już kilka razy zostało tu napisane: pomnika
                                      nie będzie, rodacy (POLACY) nie mają gestu, nie ma potrzeby czegokolwiek
                                      odmawiać, korzyści (nie: kożyści) dla miasta nie będzie, inwestorzy nie wznoszą
                                      bazy hotelowej i gastronomicznej - i tak dalej. Pomnik NIE jest repliką Rio bo
                                      nie istnieje. Nie będzie dużo większy, bo go nie będzie wcale. Zbiórka
                                      pieniędzy wśród Polonii przyniosła kwotę za którą można kupić plastikową
                                      figurkę na straganie pod jasnogórskim klasztorem. I chwała Bogu!
                                      • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 04.09.04, 04:32
                                        Gość portalu: x napisał(a):

No dosyc obcesowy jest to glos i jak sie domyslam nie bardzo zorietowanyb w
                                        temacie Polonii. Polska ma jakas bardzo konkretna wartosc ja dopelniajaca. Jest
                                        nia Polonia. Przyznaje ze jestem fascynatem Polonii. To swego rodzaju dodatkowy
                                        wymiar Polski i Polskosci ktory nie dal sie ujad w karby zadnej z regul
                                        wsiorawno. Polonia to cos co mnie fascynuje i podnieca. Na ta Polanie oprocz
                                        telewizyjnej sztampy TV POLONIA skladaja sie ludzie z wrodzona awersja do Polski
                                        bezprawia komunistycznych kundli. SLD - owskich pacholkow Moskwy cz Brukseli.
                                        Wolna Polonia jest i bedzie bez wzgledu na uklady Jezioranskiego ktory opuscil
                                        Birkenal po 2,5 miesiacach tam pobytu. Bez wzgledu na efekty antypolskiej
                                        chucpy robionej przez Gieremka, Skubiszewskiego, Jezioranskiego, Brzezinskiego,
                                        i innych pajacow. Bez wzgledu na postawy kundli w sutannach Zydzinskiego,
                                        Pieronka, Macharskiego.

"Co kolwiek uczyniles temu najmniejszemu ,jednemu z posrod was, mnies to
                                        uczynil..." Chrystus telegraficzny.
                                        • Gość: ciekawy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wseia.edu.pl / 217.96.114.* 04.09.04, 10:08
                                          Filipie! Głos na temat Polonii, który komentujesz, nic nie mówi o wymiarach
                                          polskości, Wolnej Polsce, zdradzie Jeziorańskiego, SLD-owskich pachołkach,
                                          kundlach w sutannach ani o chucpie pachołków.

Dla ułatwienia streszczam post na który odpowiedziałeś: "prowadzona wśród
                                          Polonii zbiórka pieniędzy na pomnik nie przyniosła rezultatów". Piszesz, że ta
                                          informacja to był "obcesowy głos i nie bardzo zorientowany". Wierzę, że
                                          jesteś "fascynatem Polonii" i wiesz lepiej. Z tego wszystkiego wypływa dla mnie
                                          prosty wniosek: Polonia zebrała pieniądze na pomnik. Czy możesz to potwierdzić?
                                          Taka wiadomość na pewno zmieniłaby tok naszej dyskusji.
                                          • Gość: miki Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 195.136.247.* 04.09.04, 16:03
                                            Misterxy a jakbyś dostał w prezencie lampę stojącą z mini fontanną i pozytywką
                                            dookoła której kreciłyby się napedzane silniczkiem gipsowe aniołki to też
                                            byłbys wdzięczny i postawił ja w salonie?
                                            • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 19:44
                                              Napewno bym przyjął, ale czy postawił bym ją w salonie- tego nie wiem. Mowa nie
                                              jest o lampie, tylko o pomniku "Chrystusa Króla". Przecież ten pomnik nie
                                              koniecznie musi st5anąć na Telegrafie. W okół naszego miasta są jescze inne
                                              górki.
                                              • Gość: Dagmara Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 18:26
                                                Zgadzam się. Wielokrotnie jeżdżę do Chicago i mam tam styczność z Polonią
                                                amerykańską. Słyszałam kiedyś o tym projekcie. Wszyscy dziwili się czemu nie
                                                chcemy takiego pomnika. Wolałam nic się nie odezwawć. Wsyd mi było za nas-
                                                Polaków.
                                                • Gość: Dagmara Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 18:33
                                                  Zawody wokół pomnika "Chrystusa Króla"?
                                                  Fajnie by to wyglądało...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=15481754
                                                • Gość: chillout Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 05.09.04, 19:13
                                                  Już nawet nie to,że Kielce to "czerwone miasto" !!
                                                  / tak o Kielcach mówią i ja tego nie wymiśliłem /.

Problem w tym, ze wśród tych " kieleckich czerwonych" przeważają ludzie
                                                  bez żadnego horyzontu i zdolności do refleksji!
                                                  Takie inicjatywy kwitują najczęściej - cyt " szkoda pieniędzy,są ważniejsze
                                                  rzeczy.....itp.'"
                                                  Jest to postawa - "tyle wie, ile z miski zje"! Prymityw!

Do tego nie zauważają tego, że ich "ideowi" kolesie nakradli bezkarnie
                                                  od 1989 r. równownowartość /bez mała / 3-ech letniego dochodu narodowego!

• Gość: kielczanin Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 03:02
                                                    chryste, czlowieku. zero obiektywizmu, zero umiaru. wszystkich przeciwnych temu
                                                    projektowi, nawet tych bedacych katolikami wyzywacie od komunistow. jestescie
                                                    beznadziejni w waszych jednowymiarowych pogladach i bezmyslnych sądach.
                                                    najpierw sie zastanowcie co piszecie i sprobujcie sie wysilic na jaks
                                                    merytoryczna tresc. pomnik to jest zdecydowanie zly pomysl, kazdy racjonalnie
                                                    myslacy czlowiek nie powinien nawet pytac czemu, a jezeli jednak zapyta to
                                                    wiekszosc z przeciwskazan i obiekcji zostala juz w tej dyskusji wymieniona. a
                                                    polonia skoro jest taka dobra i w ogole to czemu nie zafunduje nam nowego
                                                    szpitala? nowej obwodnicy albo hali sportowej? wlasnie takie rzeczy wspieraja u
                                                    siebie w ameryce a do nas wola przyslac 50metrowy pomik by dac wyraz swojej
                                                    wierze. nie go dadza na obrzezach albo nawet w Centrum Chicago a nie Telegrafu.
                                                    peace.
                                                  • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 09:21
                                                    Ciekawe czy prezenty, które otrzymujesz (jeżeli wogóle otrzymujesz) też sobie
                                                    wybierasz...
                                                    Czy tak wygląda przykładowa rozmowa z tobą?
                                                    -Cześć, kupiłam Ci prezent.
                                                    -Jaki
                                                    -Figurkę "Chrystusa Króla"
                                                    -Wiesz co. Wsadz go sobie gdzieś. Zyczyłbym sobie, zebyś mi wykupiła 2-
                                                    tygodniowy pobyt w szpitalu (prywatnym)
    • Gość: chillout Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 06.09.04, 10:44
      Jakie kłopoty? Chyba z osobowością wielu przeciwników!!!
      Jakie koszty? Osobiscie dołożę cegiełkę i twierdzę ,że zrobi to wielu Kielczan!!

Potem miasto może jedynie skorzystać!!!

Chciałbym, aby Chrystus błogosławił codziennie to miasto -
      gdzie niestety jest tak wiele zła i złych ludzi!!!
    • Gość: Kielczanka Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 62.233.189.* 06.09.04, 15:42
      Na litość boską - czego ci ludzie nie wymyślą... Pomnik Chrystusa Króla. Nie
      zniosę... A ta cała Polonia niech się zajmie swoimi sprawami,w miejscu, gdzie
      aktualnie przebywa. Muszę powiedzieć, że widok na Telegraf z osiedla
      Świętokrzyskie jest moim ulubionym w Kielcach, a jak mieliby tam postawić jakiś
      pomnik, tym bardziej religijny, to bym chyba zeszła. A może to wcale nie był
      pomysł zagranicznej Polonii, tylko o.Rydzyka, który już nie ma na co wywalać
      pieniędzy, które w dobrej wierze ofiarowują mu wszystkie babcie - emerytki
      zasłuchane w jego fanatyczną rozgłośnię? Ktokolwiek na to wpadł, niech sobie
      ten pomysł wsadzi głeboko w d..., tak daleko jak mu ręki starczy.
    • Gość: Albi Zbierano pieniądze na ten cel... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 06.09.04, 17:26
      Pamiętam, że w 1996 (+/- jeden rok) roku na mszach świętych zbierano pieniądze
      na ten cel.

Później sprawa przycichła, pomysłodawcy zasłonili się trudnościami w rozmowach
      z miastem Kielce, podobno pomysł pojechał do Nowego Sącza (i Zakopanego).

I potem juz nic, cisza...

• Gość: misterxy Re: Zbierano pieniądze na ten cel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 20:44
        Gość portalu: Albi napisał(a):

> Pamiętam, że w 1996 (+/- jeden rok) roku na mszach świętych zbierano pieniądze
        >
        > na ten cel.
        >
        > Później sprawa przycichła, pomysłodawcy zasłonili się trudnościami w
        rozmowach
        > z miastem Kielce, podobno pomysł pojechał do Nowego Sącza (i Zakopanego).
        >
        > I potem juz nic, cisza...

To nie było zupełnie tak. Zarządzcy Parku, na którym znajduje się Telegraf nie
        zgodzili się na wycięcie drzew (za pieniądze, które by pozyskali na tej
        inwestycji mogliby posadzić cztery razy więcej drzew, które by wycięto).
        Pomysł "pojechał" go Tarnowa (góra Macieja). Ponieważ go tam nie zrealizowano,
        mamy szansę...

Ktoś wcześniej napisał, że to pomysł o. Rydzyka. Nie prawda. On i jego radio
        nie miał i nie ma z tym nic wspólnego.
        • Gość: miki Re: Zbierano pieniądze na ten cel... IP: *.klc.vectranet.pl 07.09.04, 00:40
          Mamy szansę? Chyba na oszpecenie miasta! Co to za szansa , po cholerę komu
          coś takiego?
          • Gość: Ian_Curtis Re: ... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 08:43
            Jako że postawienie pomnika Lubawskiemu nie przypadło do gustu myślę że 50 metrowy MIŚ by wszystkich zadowolił...

nikt nie spyta po co on
    • natka81 Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel 07.09.04, 10:43
      Mysle ze stworzenie takiego pomnika to nie najglupszy pomysł. Jestem parafianką
      parafii pod wezwaniem Chrystusa Króla i mysle ze taki pomysl pomnik spodobałby
      się ludziom.
      • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 07.09.04, 14:58
        Mysle ze stworzenie takiego pomnika to nie najglupszy pomysł. Jestem parafianką
        parafii pod wezwaniem Chrystusa Króla i mysle ze taki pomysl pomnik spodobałby
        się ludziom.
        ________________________________________________________________________________

...z pewnoscia nie najglupszy, powiedzial bym ze nawet bardzo wzniosly tylko
        nie czas na drogie pomniki symboli pasji milosci blizniego wznoszace sie wysoko
        iracionalnie ponad dolina ludzkiej nedzy, pijanstwa, obludy, i ludzkiego
        cierpienia.
        Zrobcie zywy pomnik Chrystusowi z siebie. On bedzie wam po stokroc bardziej za
        to wdzieczny niz za statule umieszczona na Telegrafie.
        Juz czas wstac i isc za Chrystusem Krolem nie zwlekajcie. Popatrzcie ile zla
        wokol w zyciu waszych najblizszych dzieje sie z minuty na minute.

Czas przetrzec oczy, popatrzec szeroko, a pieniadze zamienic na chleb.
        Zwiedzalem Swietokrzyskie zaledwie kilka tygodni temu. Bieda az piszczy, zyja w
        gnoju, podle wychowuja dzieci, zapomnieli wlasnej historii i tradycii.
        Pedza na oslep za mitami dobrobytu i postepu nie rozumiejac ze pograzaja sie
        coraz bardziej w haosie.
        Powtarzaja propagandowo polityczne hasla, chca ginac za wolnosc finansowa
        prezesow Orlenu, nadwyzki gazu pompuja w ziemie.
        Nie ma takiego drugiego kraju na swiecie. Mocno wierza w sile prezydenckich
        koziolkow ktorych poziom poswiadczyla rewia wszelakich koziolkow w Atenach
        • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:30
          W ten sposób myśląc, Filipie, nie mielibyśmy pięknych kościołów i klasztorów,
          czy wreście pomników. Ludzie poprzez budowę świątyni udowadniali swoją miłość
          do Stwórcy (czuli się lepiej). Przecież oni nie budowali tego dla siebie. Z
          tego typu obiektów korzystały pokolenia.
          Za kilkaset lat (jeśli wcześniej pomnik się nie zawali) twój
          prapraprapraprapra...wnuczek spyta się twojego przodka kto postawił tak
          wspaniały pomnik i za czyich czasów. A on co mu odpowie?
          Polacy, za czsów twojego prapraprapraprapra dziadka Filipa.
          • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:33
            na miejscu wyrazu "przodek" powinno być "przyszłego członka rodziny".
            To efekt zbyt długiego siedzenia na forum....
            • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:35
              to samo tyczy się pra...
              Kładę się spać.
              • Gość: dyskutant Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 212.160.192.* 08.09.04, 10:27
                > to samo tyczy się pra...
                > Kładę się spać.
                Po prześledzeniu tej burzliwej dyskusji cieszę się, że pomysł budowy pomnika
                upadł bezpowrotnie wiele lat temu. Gdyby była szansa na tę budowę, a więc gdyby
                ta dyskusja miała choćby odrobinę sensu, to byście się chyba na śmierć
                zadyskutowali!
                • Gość: chillout Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 08.09.04, 11:27
                  Nie masz racji! Pomysł nie upadł!..
                  Zmieni sie władza w Polsce i Lubawski / niechętny / kiedyś też!!..
                  Pomnik będzie!....Szkoda, że później, ale będzie!
                  Oczywiście przeciwnicy będą sie ślinić do pasa w krytyce,
                  ale mnie to akurat nic nie obchodzi!
                  Środowisko zwolenników się konsoliduje,
                  a i prywatna kasa się znajdzie bez liczenia na przewrotną Polonię..

Dla kilkunastu prywatnych kieleckich businesmenów / aktualnie /
                  i pochodzących z Kielc - to nie problem!!!
                  • Gość: chillout Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 08.09.04, 11:49
                    Uczestniczenie w takim przedsięwzięciu to ZASZCZYT !..

• Gość: x Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.04, 13:38
                    > Dla kilkunastu prywatnych kieleckich businesmenów / aktualnie /
                    > - to nie problem!!!

To w Kielcach jest AŻ kilkunastu aż tak całkowicie skretyniałych biznesmenów?
                    Strach będzie teraz wejść do sklepu, bo kto wie w którym za ladą jeden z
                    budowniczych Pomnika stoi?!!! Taki to struć, pobić a nawet zabić może i każdy
                    sąd go uniewinni. Od dziś robię zakupy tylko w cudzoziemskich hipermarketach.
                    • Gość: dyskutant Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 212.160.192.* 08.09.04, 13:49
                      Biznesmeni (wszyscy, kilkunastu)!

W Kielcach jest bardzo wysokie bezrobocie. Przeznaczcie pieniądze nie na
                      pomnik, lecz na stworzenie nowych miejsc pracy. Modły wyzwolonych z ubóstwa
                      sięgną Niebios. Nie umiecie stworzyć nowych miejsc pracy? Przekażcie pieniądze
                      Caritasowi na głodne dzieci.

Przeczytajcie Pismo: tam jest wszystko - o pomnikach i o ubogich. Dowiedzcie
                      się, co milsze Panu, a potem czyńcie wedle woli Jego.
                      • djablu Ja chce pomnik " Przebrzydłego Diabła" za ratusza 08.09.04, 14:00
                        kase.
                        moze miec twarz geniusza wel i tylek stepnia [ z podziałem oczywiscie]
                      • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 15:37
                        a uważasz, że przy budowie pomnika nie będą zatrudniani ludzie? Pomnik sam
                        sobie nie powstanie. Ktoś go musi wybudować. Twój argument legł w gruzach.
                        • Gość: nauczyciel Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 213.158.197.* 08.09.04, 15:49
                          Jak się będziesz uczył młody człowieku, to kiedyś zrozumiesz że jego argument
                          nie legł w gruzach. Możesz też już teraz pomyśleć, gdzie tkwi błąd w Twoim
                          rozumowaniu (hint, np.: prace interwencyjne a sytuacja na rynku pracy).

nauczyciel
                          • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 16:14
                            Co ty za głupoty gadasz! Uważasz, że pomnik sam się wybuduje? Nie. Ludzie muszą
                            go wybudować (trzeba im za to zapłacić). To jest robota dla X osób na X
                            miesięcy...
                            • Gość: dyskutant Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 212.160.192.* 08.09.04, 19:54
                              Faktycznie, musisz się jeszcze dużo uczyć.
                              • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:33
                                Może niech każdy zacznie od siebie. Ok?
                                Tak będzie najlepiej.
          • Gość: Filip Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 69.156.224.* 08.09.04, 20:07
            misterxy - histiria nasza zamienia sie w gruz.

Nie ma pieniedzy na renowacje i zabespieczanie kultury materialnej i duchowej
            dziela naszych przodkow a ty przepraszam ze uzyje tego okreslenia chcesz
            umieszczac satelite na orbicie.
            Zeidz na ziemie i przypacz sie ile piekla wokol ciebie. Ale czy to pieklo rodzi
            sie z tego wlasnie powodu ze nad Telegrafem nie goruje pomnik Chrystusa Krola ?

Czy ty sadzisz ze jeszcze jeden kosciol, jeszcze jeden pomnik w jakims stopniu
            zmienia mentalnosc tej comajmniej 30% czesci spoleczenstwa karniacego sie NIE
            Urbana, Tygodnika Powszechnego, GW itd....conajmniej 70% lewackiej prasy
            niepolskiej ?
            Zacznij czlowieku myslec bardziej efektywnie a Chrystus Krol bedzie blogoslawil
            twa droge.
            Dzis potrzebne sa srodki i wspolczesna strategia docierania do ludzi.
            Tam gdzies na Telegrafie bedzie gurowal posag wystawiony za miliony dolarow
            blogoslawiacy - CO ? ta bede ...? bezrobocie...? ten brak perspektyw dla
            rodziny..? Prywatne zycie czlowieka poddanego medialnej presji lewackich multi
            mediow. Coz bedzie srodkiem silniejszym oddzialywujacym na czlowieka ? Czy
            posag monumentalny ktory i tak z czasem stanie sie obojetny dla wielu, czy
            tresci, kolorowy oltarzyk szatana wlanczany w dowolnej chwili pilotem
            wciagajacy czlowieka bez reszty w iluzje zycia na pograniczu rzeczywistosci ?

Przestancie kuc szabelki. Czas olowianych zolnierzykow minal bezpowrotnie.
            To jest epoka technologi "Przedwiosnia" S.Z.
            Sam fakt ukazania sie 10.000 a moze i wiesej artykulow atakujacych Radio Maryja
            juz mowi wiele. Ten pomnik juz wzniesiono w Toruniu wystarczy tylko usypywac
            zienie pod jego postument by gurowal ponad morzem zla.

Ale ja mysle ze w tym dopominaniu sie o gromadzone przez Polonie dolary na cel
            pomnika jest proba wzniesienia swego rodzaju precederu. Obiektu nie na czasie
            ktorego zadaniem bedzie kucie w oczy. " popatrzcie oto katolicy w czasach tak
            wielkiej biedy wznosza pomnik swojego patrona." To tez proba wznoszenia
            podzialow pomiedzy Polska i Polonia. "Zobaczcie jak strasznie odizolowana i
            nadeta jest ta Polonia nie dostrzegajaca naszych codziennych problemow, naszego
            cierpienia naszej nedzy. Ono ten pomnik nie nam wystawili tylko sobie.."
            Najpierw rozwiazcie palace problemy socjalne spoleczenstwa jego naiubozszych
            grup a ze wzniesieniem pomnika na ktory zasluzycie w ten sposob, nie bedzie
            zadnych problemow.

"jesli nie posluchacie mnie w ukryciu plakac bede - trzodo ma "
            • Gość: chillout Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 08.09.04, 21:01
              Nie wiem po co ten wykład?
              To są prywatne środki!!!!...Prywatne!!...
              Mnie denerwuje, gdy ktoś kupuje sobie brykę za 200.000 tys i wiecej by
              przedłużyć sobie penisa - ale to jego sprawa i nic mi do tego!
              Ale gdy wstawia sobie kratkę robiąc z np. z Lexusa ciężarówkę -
              to juz nie jest ok!
              Ty natomiast odmawiasz mi i mnie podobnym na dobrowolną składkę 200.000 razy
              mniejszą. Co Ci do tego?
              Nasze Pństwo jest nienasycone i nigdy dla ubogich nie wystarczy!
              Za dużo pieniedzy przykleja się po drodze do lepkich rączek władzy!!
              Fundacyjki, sponsoringi i inne lewe kasy!
              Przy okazji badania sprawy Orlenu i innych / sprawa jest rozwojowa / dowiesz
              sie szczegółów i mechanizmów opróżnianai wspólnej kasy!
              To jest polski problem!!
              Na tym skup swoją energię!
              Daruj sobie uszczypliwości i te pseudointeligenckie wywody.

Pomnik to w gruncie rzeczy drobna inicjatywa społeczna!
              Tak na marginesie - wpłaciłeś coś kiedyś na cele społeczne?
              Ja corocznie drobnymi kwotami / ale zawsze / lub rzeczowo wspieram dom
              spokojnej starości na mojej ulicy. I wcale mi sie nie przelewa.
              Nie jestem businesmanem, a tylko wyrobnikiem stałym!

Podoba mi sie pomysł postawienia pomnika i bede go wspierał
              na miare możliwości!
              Nawet fizycznie jak bedzie trzeba, wezmę łopatę i będe niwelował teren.
              Tobie nic do tego i całe szczęście!!

• Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 00:02
                Szkoda zachodu chillout'cie. Do tych ksenofobów nic nie dotrze. Niech sobie
                żyją w tym swoim zaścianku.
                • Gość: miki Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.klc.vectranet.pl 09.09.04, 00:23
                  Tak to jest , że dewoci uwazają tych o odmiennym zdaniu za ksenofobów.
                  Zascianek to moze i jest , i takim pozostanie jak się pojawi ten twój wymarzony
                  pomnik. I mnie to wisi za czyje pieniądze on powstanie , ale z okna chcę
                  widzieć las a nie tandetną podróbkę jakiegokolwiek pomnika. Postaw sobie pod
                  swoimi oknami.
                  • Gość: kielczanin Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 00:49
                    to wy ciagle o tym pomniku? i wy go ciagle chcecie wznosic? bierzecie jakies
                    leki czy cos? bo jak nie to przydalyby wam sie jakies. zalecam podwojna dawke
                    wszystkiego. najlepiej cos na ostentacyjne religijne nawiedzenie na pokaz. cos
                    przeciwko takiemu "religijnemu pozerstwu".
                    • Gość: x Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: 212.160.192.* 09.09.04, 02:07
                      Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie
                      wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod
                      ziemią!

(Ks.Wyjścia 20:4)
                      • Gość: munik Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.msk.pl 09.09.04, 02:09
                        ani dupa jasiu
                        • Gość: Matka Polka Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 11.09.04, 19:56
                          Będzie pomnik jak bum cyk cyk!
                          Nawet przeciwnik WEL Lubawski odpuści! Tem krakowski piątkolumnowiec do którego
                          nie mam za grosz szacunku - niech spada w tym temacie!
                          A Ryczan też dobry? Z importu więc nie czuje Kielc!
                          Niech mu Ban Bóg wybaczy, bo powinien sie włączyć aktywnie!!
                          Ten duchowny bez powołania - zajmuje sie własnymi interesami , a Kielce ma
                          gdzieś !!!!!!
                          Ruczanie przywołuje Ci do porządku!
                          Masz sie zaangazować w powstanie pomnika ,a jak nie to wracaj do Prus gamoniu!
                          Powiedziała Matka Polka!!
                          • Gość: x Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 20:48
                            Mniejsza o Matkę Polkę.
                            Ale dzieci szkoda!
                            • Gość: Dagmara Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:22
                              A co mają do tego dzieci?
                              • Gość: a Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.filtercube.com / *.edumaster.net 15.09.04, 16:56
                                No, to chyba nie takie trudne. Autorowi chodzi o to, że matki się nie wybiera,
                                więc dzieci Matki Polki muszą cierpieć.
                                • Gość: Dagmara Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 00:08
                                  prezentów taz sie nie wybiera
                                  • Gość: man Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:20
                                    Popieram
                                    • Gość: ewelina Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.tarman.pl / *.tarman.pl 29.09.04, 14:33
                                      ja jestem z tarnowa my ten pomnik już przerabialiśmy dość dawno już ucichło,nie
                                      wiem co było prawdziwym powodem zaniechania,bo były plany ,rysunki,badania
                                      gruntu naszej góry i ponoć brak pieniędzy od polonii stał się tym głównym
                                      problemem aby budować(ciekawe czy to dar od tej samej polonii)
                                      • Gość: Yahagi Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 23:53
                                        Ależ ciekawy wątek .. poprzednia edycja wygasła jakieś 2 lata temu... Z
                                        ciekawszych myśli przypomnę (co zostało nadmienione również tu)

Pomysł jest, to prawda, ale nie ma kasy na jego realizację. Pomysł jest polonii
                                        (Polonii), ale nie ma zebranych funduszy nawet w 1/20 ... zakładając, że Kielce
                                        oddadzą za totalną darmochę teren. Chodziło o Telegraf, który jest w sam raz
                                        nadającym się obszarem na sporty zimowe, a nie na budowanie pomników.Żeby było
                                        ciekawiej - mało kto z Polonii się z tym pomysłem utożsamia (to też było tu
                                        wspomniane). Ma ktoś jakieś racjonalne źródła mówiące o zaangażowaniu się
                                        polonusów w przedsięwzięcie..?? bo ja takiego nie znam..

To jest tylko obietnica... taka sama jak korty tenisowe, które miały powstać za
                                        REALem. I jak centrum rekreacyjne i park wodny w rejonie Zalesia-Jaworzni,
                                        Lotnisko na Niewachlowie.... (wymieniac dalej ?) Te obiekty nie powstały, i nie
                                        powstaną, chociaż medialnie brzmiało to rewelacyjnie. Fajnie złożyć takie
                                        obietnicę, no nie ...??

Więc i ja może coś obiecam ?
                                        1.Yahagi na terenach Białogonu zrealzuje swój zamiar utworzenia ogromnego
                                        wrzosowiska
                                        2. Ogród botaniczny na Karczówce... a jego oddzial z roślinnością górską - na
                                        Wietrzni
                                        3. Tramwaje jednoszynowe/wiszące i przebicie się pod torami Piekoszowska-
                                        Czarnowska (a co... nie wolno obiecać ?)
                                        4. .. tu ktoś inny też może coś obiecać...czekam na dodatkowe obietnice...
                                      • Gość: misterxy Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 01:37
                                        Gość portalu: ewelina napisał(a):

> ja jestem z tarnowa my ten pomnik już przerabialiśmy dość dawno już
                                        ucichło,nie
                                        >
                                        > wiem co było prawdziwym powodem zaniechania,bo były plany ,rysunki,badania
                                        > gruntu naszej góry i ponoć brak pieniędzy od polonii stał się tym głównym
                                        > problemem aby budować(ciekawe czy to dar od tej samej polonii)

Ten sam. Pomysł z Kielc "pojechał" do Tarnowa i ucichł.
    • Gość: misterxy Paweł Gągorowski, radny PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 23:43
      Paweł Gągorowski, radny PO

- Zastanawiam się czy nie powinno się wrócić do pomysłu budowy jakiegoś dużego
      pomnika. Kiedyś mówiło się o budowie ogromnego pomnika Chrystusa, który nas
      wyróżniałby w całej Polsce. Myślę, że musimy znaleźć rzecz lub miejsce, które
      będzie przyciągało i zachęcało turystów do odwiedzin naszego miasta.
      • basia996 Re: Paweł Gągorowski, radny PO 15.02.05, 10:50
        Jestem za wybudowaniem ogromnego pomnika Lubawskiego na wyremontowanej skoczni
        narciarskiej.
        • czerwony_borsuk Re: Paweł Gągorowski, radny PO 15.02.05, 11:24
          Jestem za wybudowaniem ogromnego pomnika Lubawskiego na wyremontowanej skoczni
          > narciarskiej.
          ale zeby jego wąsy były miedziane albo ze złota i sie kręciły.

Ach rano miałem przyjemnośc jechac przed jego moscia. Te wąsy wyglądały z za
          kierowcy ja warkocze u dziewczynki i to jego spojrzenie na katedre ach jak on
          sie zamyslił.
          widziałem bo było to na progach zwalniających.
    • Gość: widzu Re: Pomnik "Chrystusa Króla" na Telegrafie w Kiel IP: *.globit / 217.98.57.* 15.02.05, 11:13
      coś się komuś pokruliczyło, pomysł był amerykański a pieniądze miały być z
      naszych składek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka