Dodaj do ulubionych

zostać w Kielcach czy wyjechać ?

23.08.01, 15:08
Do zadania tego pytania zainspirowała mnie dyskusja na wątku "co nas
denerwuje..."

Jakie jest wasze zdanie ? Czy jest w naszym mieście jakaś sensowna perspektywa,
czy też mieszkamy tu po prostu dlatego, że nie znaleźliśmy w sobie dość siły,
żeby się wyrwać do lepszych możliwości (do Stolycy, Krakowa, Wrocławia,
Poznania, za ocean, Bóg wie dokąd jeszcze...) ?

A wy, drodzy emigranci ? Jest was kilkoro na tym forum. Co was skłoniło do
wyjazdu ? Macie zamiar tu kiedyś wrócić, czy zapuściliście już korzenie gdzie
indziej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 16:41
      Przez jakiś czas mieszkałem w Krakowie i wówczas z chęcią wracałem do Kielc.
      Teraz mieszkam w Kielcach i z chęcią wracam do Krakowa. Z tym mieszkaniem jest
      chyba tak - tęskni się za tym co się straciło.
    • Gość: darek Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 192.168.0.* / 62.233.128.* 23.08.01, 16:46
      Ja jestem emograntem z przypadku,po prostu studia medyczne,poznana dziewczyna z
      tamtych stron z mieszkaniem,mozliwość znalezienia pracy/ale to było 18 lat
      temu/,i tak już zostało,gdyby nie to pewnie wróciłbym do Kielc.Nie myślcie
      jednak wcale,że tu w lublinie jest lepiej,perspektywy żadne,Lublin ogólnie jest
      biedny,produkuje dużo bezrobotnych/5 wyższych uczelni,rynek pracy mały/ogólnie
      to w Kielcach chyba wiecej firm było lub jeszcze jest o jako takim znaczeniu,tu
      to raczej biedny region pszenno-buraczany z upadającą fabryką Daewoo.Wszyscy
      lublinianie chcący robić karierę uciekaja do wawy lub dalej.Ogólnie taki sam
      syf jak gdzie indziej na prowincji.
      • Gość: TST Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.poz.zigzag.pl 23.08.01, 17:11
        > lublinianie chcący robić karierę uciekaja do wawy lub dalej.Ogólnie taki sam
        > syf jak gdzie indziej na prowincji.

W Poznaniu wbrew temu co sie mowi rowniez ciezko jest z praca, moich wielu
        znajomych musialo niestety wrocic na kielcczyzne bo utrzymanie drogie a jak nie
        ma pracy to wiadomo co sie dzieje.

Jedno wiem na pewno - kieleckie to jeden z najpiekszniejszych regionow w naszym
        kraju, wiec na starosc lub moze wczesniej na pewno do niego wroce!
    • Gość: maam Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.acn.waw.pl 23.08.01, 18:04
      No cóż, chyba nie jestem emigrantem, tylko raczej ekspatriotą. W Kielcach
      mieszkałem od urodzenia, potem studia w Wa-wie i tak już zostałem w W. Duchem
      jednak jestem w Kielcach i kiedyś, kto wie, może wrócę? Z jednej strony
      chciałbym, z drugiej - jestem realistą. Cóż w Kielcach tak naprawdę nie ma
      rynku pracy. Dobra praca? Jest jej jeszcze trochę w Wa-wie. A w Kielcach? Żeby
      ją mieć to chyba tylko przez znajomości. Próbowałem. W jednej firmie uchodzącej
      za jedną z największych w Kielcach nawet mi pracę zaproponowano, ale zwątpiłem,
      jak zobaczyłem parę rzeczy, które nie byłyby do pomyślenia w żadnej porządnej
      firmie. W innej, dużej na całą Polskę firmie popracowałem pół roku i też
      zwątpiłem. Stosunków międzyludzkich jakie tam panowały nie da się normalnie
      zrozumieć. Wróciłem więc do W. i cóż, pracuje mi się dobrze. Mieszka - trochę
      gorzej. Poza tym tu jest tak cholernie płasko, że szlag mnie czasem trafia!

to się rozpisałem ...
      pozdrawiam
      maam
    • Gość: Nowak Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 20:06
      no właśnie Panie NEVER teraz pyta sie pan emigrantów, czy wrócą itd. Może, ale
      po co ?. Przeciez Panu lezą świetokrzyskie układy, moze jest Pan nawet
      beneficjentem. Drogi Panie po 25 latach - jak max - to trudno zrozumieć pana
      lokalne myślenie. Nie wystarczyło Panu sił na "emigracje", teraz zadając to
      pytanie poniekąd przyznaję Pan racje mojm pogladom. Ja byłem w RFN 14 lat-
      przyjechałem w kieleckie i zainwestowałem 1.5 mil zł i co, teraz "chciałby"
      Panu "dmuchnąć" zostawiąjąc mnie samego. O nie Panie NEVER ( chyba wiem
      dlaczego uzywa pan takiego nick, Pan tu musi zostac i tą oglądać. NIGDY - niech
      pan nie opuszcza - "prosze" pana Czy Pan wie co znaczy Pana nick ?

Pana i pana poglądów "wielbiciel"

Zbigniew NOWAK

acha to nie jest szukanie konfliktów, tylko dyskusja na forum Panie N E V E R

niech Pan zmieni też ten nick - lepiej może nazwisko.
      • never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? 24.08.01, 08:10
        Gość portalu: Nowak napisał(a):

> Pana i pana poglądów "wielbiciel"
        >
        > Zbigniew NOWAK
        >

HA-HA-HA !!!
        :-))))))

ZARĘCZAM Panu, Panie Nowak, że nie zna Pan moich poglądów, ponieważ się z nimi na
        forum nie afiszuję. Widzi Pan - są one moją prywatną sprawą, podobnie, jak mój
        nick i jeszcze kilka rzeczy. Dlatego bardzo proszę, nich mi Pan nie udziela
        "dobrych rad".
        Przepraszam, obiecałem, że nie będę już z Panem dyskutował. Więcej nie będę :-)))
    • Gość: tyler Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 01:44
      To zabrzmi paradoksalnie ale pisze na wlasym przykladzie. Jezel kochasz to
      miasto to z niego wyjedzna jakis czas. Zdobąc wyksztalcenie w renomowanej
      uczelni( w Warszawie czy Krakowie) wyjedz za ocen znajdz dobra prace , zarób
      kasę. Zarobiony , doswiadczony wracasz do Kielc i zakladasz firme,
      inwestujesz..Tylko tak mozesz sie przysluzyc naszemu miastu.
      • Gość: msz Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 24.08.01, 08:31
        Zostać. Remontują nam Sienkiewkę, będą budować multikino, Cetek jest 2 w
        rankingu firm organizujących targi, może będziemy mieli univerek, pan Zbigniew
        Nowak walczy z korupcją a ty Never chcesz opuścić Kielce?

Na koniec weselsza wiadomość. Mój kumpel który ze mną pracuje przyjechał do
        Kielc z zewnątrz kupił sobie mieszkanie i tu się osiedlił. Myślę że takich
        przypadków jest raczej mało ale jednak są.

PS Zgadnijcie jeszcze z jakiego grodu ten mój kolega pochodzi. Za trzy pierwsze
        poprawne odpowiedzi stawiam po browcu.
        • never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? 24.08.01, 08:36
          Gość portalu: msz napisał(a):

> Zostać. Remontują nam Sienkiewkę, będą budować multikino, Cetek jest 2 w
          > rankingu firm organizujących targi, może będziemy mieli univerek, pan Zbigniew
          > Nowak walczy z korupcją

jesteśmy mu wszyscy za to wdzięczni :-)

> a ty Never chcesz opuścić Kielce?

Stary - ja NIE CHCĘ OPUSZCZAĆ KIELC !!! Absolutnie ! Pytanie moje jest rodzajem
          prowokacji - jestem ciekaw, co myślą tym problemie inni. Czekam, czy komuś uda
          się zarazić mnie swoim optymizmem, a tobie się już prawie udało :-))))
          Dzięki ! ;-)
          >
          > Na koniec weselsza wiadomość. Mój kumpel który ze mną pracuje przyjechał do
          > Kielc z zewnątrz kupił sobie mieszkanie i tu się osiedlił. Myślę że takich
          > przypadków jest raczej mało ale jednak są.
          >
          > PS Zgadnijcie jeszcze z jakiego grodu ten mój kolega pochodzi. Za trzy pierwsze
          >
          > poprawne odpowiedzi stawiam po browcu.

strzelam z zamkniętymi oczami: Radom ?

• Gość: msz Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 24.08.01, 08:50
            Tak. To jest właśnie Radom. A co do odbioru nagrody to jeszcze pogadamy, może
            po 1, bo teraz sam rozumiesz...
            • Gość: PAWCIO Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 09:04
              Zostać czy wyjechać? Trochę filozoficzne pytanie, ale powiem wam jedno.
              Mieszkałem i pracowałem w Krakowie 7 lat (fajne miasto ale ludzie uważają
              Kraków za pępek świata -trochę mnie to denerwowało), w Warszawie 2 lata (bez
              komentarza), ale postanowiłem wrócić do Kielc. Pracuję i mieszkam w naszym
              mieście od roku i jest mi dobrze. Pasuje mi chyba ta atmosfera miasta.
        • Gość: Kuba Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 08:57

> rankingu firm organizujących targi, może będziemy mieli univerek, pan Zbigniew
          > Nowak walczy z korupcją a ty Never chcesz opuścić Kielce?
          >
          >
          > PS Zgadnijcie jeszcze z jakiego grodu ten mój kolega pochodzi. Za trzy pierwsze
          >

Może Twój kumpel jest z Krakowa ? Poza tym Sienkiewki remontują tylko kawałem i
          ten fragment zdąży się pewnie zestarzeć zanim dokończą resztę; jeśli chodzi o
          CTK - to tak naprawdę liczy się tam tylko kilka (może 3) imprez targowych np.
          Plastpol, Autostrada, MSPO (MSPO - organizuje inna firma), a i główny udziałowiec
          MTP z Poznania nie wiadomo jakie ma plany - może zwinie wszystkie imprezy do
          siebie. Jeśli chodzi o Multikino - uwierzę jak zobaczę, na razie do kina radzę
          jeździć do Krakowa np. do Sztuki lub Apollo bo w Kielcach strasznie głośno
          chrupią kukurydzę i szeleszcą torebkami z chipsami, nie mówiąc już o
          repertuarze. Pozdrowienia.

• never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? 24.08.01, 09:21
            Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Poza tym Sienkiewki remontują tylko kawałem i
            >
            > ten fragment zdąży się pewnie zestarzeć zanim dokończą resztę; jeśli chodzi o
            > CTK - to tak naprawdę liczy się tam tylko kilka (może 3) imprez targowych np.
            > Plastpol, Autostrada, MSPO (MSPO - organizuje inna firma), a i główny udziałowi
            > ec
            > MTP z Poznania nie wiadomo jakie ma plany - może zwinie wszystkie imprezy do
            > siebie. Jeśli chodzi o Multikino - uwierzę jak zobaczę, na razie do kina radzę
            > jeździć do Krakowa np. do Sztuki lub Apollo bo w Kielcach strasznie głośno
            > chrupią kukurydzę i szeleszcą torebkami z chipsami, nie mówiąc już o
            > repertuarze. Pozdrowienia.
            >

myślę, że msz ironizował cokolwiek, więc nie musisz mu niczego udowadniać ;-)

a poza tym - jesteś potwornym pesymistą (może tylko realistą...?) - zupełnie jak
            ja, kiedy mam zły humor :-)
            ale dzisiaj mi go jeszcze (na razie) nikt nie zdążył zepsuć :-))) więc nie
            emigruję :-)

• Gość: Hamster Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 195.117.18.* 24.08.01, 09:39

> Nowak walczy z korupcją a ty Never chcesz opuścić Kielce?
          >
          >
          >

Jak za trzy pierwsze miejsca jest po browarze to ja jestem drugi i tez wygralem
          browca !!!
          odp. RADOM !!!

• never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? 24.08.01, 09:46
            Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Jak za trzy pierwsze miejsca jest po browarze to ja jestem drugi i tez wygralem
            >
            > browca !!!
            > odp. RADOM !!!
            >

to ja się zgłaszam jeszcze raz, jako trzeci i w ten sposób mam już 2 browce :-)
            Oświadczam, że lubię Żywiec :-)))))))

pzdr !
            • Gość: MICHAL Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.skane.se 26.08.01, 06:02
              never napisał(a):

> Gość portalu: Hamster napisał(a):
              >
              > > Jak za trzy pierwsze miejsca jest po browarze to ja jestem drugi i tez wyg
              > ralem
              > >
              > > browca !!!
              > > odp. RADOM !!!
              > >
              >
              > to ja się zgłaszam jeszcze raz, jako trzeci i w ten sposób mam już 2 browce :-)
              > Oświadczam, że lubię Żywiec :-)))))))
              >
              > pzdr !
              Czesc Never
              Walisz w kompa z pracy.Podejrzewam, ze pracujesz w jakiejs panstwowej firmie.

• Gość: nowak Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 10:30
            Brawo Panie Hamster
            to było trafna odpowiedz, niech zostaje. Jak sie pracuje w Centrum targowym, to
            już w ogóle ma tol. Nie trzeba sie napracować, a i dostep do internetu ma sie za
            friko
            nowak

> Gość portalu: msz napisał(a):
            >
            > > Zostać. Remontują nam Sienkiewkę, będą budować multikino, Cetek jest 2 w
            > > rankingu firm organizujących targi, może będziemy mieli univerek, pan Zbig
            > niew
            > > Nowak walczy z korupcją a ty Never chcesz opuścić Kielce?
            > >
            > > Na koniec weselsza wiadomość. Mój kumpel który ze mną pracuje przyjechał d
            > o
            > > Kielc z zewnątrz kupił sobie mieszkanie i tu się osiedlił. Myślę że takich
            >
            > > przypadków jest raczej mało ale jednak są.
            > >
            > > PS Zgadnijcie jeszcze z jakiego grodu ten mój kolega pochodzi. Za trzy pie
            > rwsze
            > >
            > > poprawne odpowiedzi stawiam po browcu.
            >
            > Jak za trzy pierwsze miejsca jest po browarze to ja jestem drugi i tez wygralem
            >
            > browca !!!
            > odp. RADOM !!!
            >

• Gość: Yahagi Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.tpsa.pl 26.08.01, 14:29
              Kuredeeee,..... wyjechałem sobie na krótko do Stolicznej ... a tu mi browar
              koło nosa przeleciał...

I niech mnie jeszcze teraz ktoś przekona, że warto wyjechac do Wa-wy ...:)))

Pzd
            • Gość: Hamster Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 14:35
              Gość portalu: nowak napisał(a):

> Brawo Panie Hamster
              > to było trafna odpowiedz, niech zostaje. Jak sie pracuje w Centrum targowym, to
              >
              > już w ogóle ma tol. Nie trzeba sie napracować, a i dostep do internetu ma sie z
              > a
              > friko
              > nowak
              >
              >
              Ale o co chodzi bo nie kapuje???

To kiedy będzie ten browar?
              • never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? 27.08.01, 08:18

> Ale o co chodzi bo nie kapuje???

naprawdę nie kapujesz ?
                po prostu są tacy ludzie, którzy są chorzy, jak się nie dopieprzą :-(
                • Gość: msz Re: Do Zbigniewa Nowaka IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 27.08.01, 10:44
                  Panie Nowak niech nam pan wyjaśni jak to jest. Pisał raz że pracuje Pan w Łodzi
                  a drugi raz że ma pan firmę w Pińczowie. Zawiaduje pan swoją firmą na odległość?
    • Gość: natasza7 Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 16:36
      wiecie co? ja wyjechalam z Kielc rok temu - a doswiadczenie zyciowe zdobywac no
      i troche wyksztalcenia... za rok bronie tytulu magistra, konczac w ten sposob 2
      letnie studia uzupelniajace na UO... i co dalej? wracam do Kielc, tzn. bardzo
      bym chciala... bylam teraz cztery dni.....i jednak to moje rodzinne miasto..:)
      • Gość: never Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 10.0.0.* / *.ctk.com.pl 28.08.01, 08:04
        Gość portalu: natasza7 napisał(a):

> i co dalej? wracam do Kielc, tzn. bardzo
        > bym chciala... bylam teraz cztery dni.....i jednak to moje rodzinne miasto..:)

ciekaw jestem, jak Twoje wrażenia z pobytu w K-cach ? Zmieniło się coś na lepsze
        od ostatniego razu ? :-)
        (to nie jest pytanie podchwytliwe :-) zawsze to z perspektywy lepiej widać...)

pzdr
        • Gość: natasza7 Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 08:56
          hhhhy co sie zmienilo? raczej nic - ludzie sa tylko bardziej nerwowi
          • Gość: Leninus Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 00:53
            W Kielcach jest co raz lepiej. Powoli ale się zmienia. Przy przy dozie dobrajw
            woli można znaleźć niezłą a nawet b.dobrą pracę i to bez znajomości. Ale do
            tego trzeba dużo inicjatywy własnej. Znam też kilka przykładów, że tu się
            znajomi ze studiów przenieśli za pracą z Krakowa!
            A żeby było lepiej to jedyne wyjście - zap... w prywatnej firmie - najlepiej
            własnej. Może to dla wielu kontrowersyjne ale co tam. W końcu parę firemek
            wyrosło w Kielcach na poziom ogólnopolski. Czemu nie pomyśleć o czymś jeszcze
            ambitniejszym? Na szczęsie jest tu ludziach jakaś energia na przekór
            wszystkiemu w okół i to daje nadzieję.
            • Gość: msz Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 192.168.9.* / *.exbud.com.pl 03.09.01, 09:12
              Gość portalu: Leninus napisał(a):

> W Kielcach jest co raz lepiej. Powoli ale się zmienia. Przy przy dozie dobrajw
              > woli można znaleźć niezłą a nawet b.dobrą pracę i to bez znajomości. Ale do
              > tego trzeba dużo inicjatywy własnej. Znam też kilka przykładów, że tu się
              > znajomi ze studiów przenieśli za pracą z Krakowa!
              > A żeby było lepiej to jedyne wyjście - zap... w prywatnej firmie - najlepiej
              > własnej. Może to dla wielu kontrowersyjne ale co tam. W końcu parę firemek
              > wyrosło w Kielcach na poziom ogólnopolski. Czemu nie pomyśleć o czymś jeszcze
              > ambitniejszym? Na szczęsie jest tu ludziach jakaś energia na przekór
              > wszystkiemu w okół i to daje nadzieję.

Wreszcie jakiś coś pozytywnego.
    • Gość: www Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: 216.104.228.* 31.08.01, 13:04
      Gnije w Warszafce juz 3 lata. Mam w miare dobrze platna prace, koncze studia
      ale ogolnie mam juz dosyc tego chorego plaskiego miasta i z sentymentem mysle o
      Kielcach. Tam sa moi znajomi, rodzina, miejsca znane z dziecinstwa, spokojna
      atmosfera. Odwiedzam Kielce co miesiac i szkoda mi ze musze z nich wyjezdzac.
      Chcialbym wrocic na stale do rodzinnego miasta ale nie widze tam zadnych
      perspektyw. Nie ma JAKIEJKOLWIEK pracy szczegolnie bez znajomosci. Nie mowie
      juz o PRZYZWOICIE PLATNEJ robocie. Bezrobocie siega szczytow a place dna -
      spojrzcie w biuletuny statystyczne. W Kielcach panuje korupcja i kumoterstwo.
      Jedyny dobrze prosperujacy biznes to knajpy, dyskoteki (pralnie brudnych
      pieniedzy?) i sklepy z ciuchami, ktorych namnozylo sie mnostwo (Skad biedna
      kielecka mlodziez ma na to kase?)
      Dodatkowa sprawa, ktora zniecheca mnie do Kielc to wszechobecne dresiarskie
      wygolone lby, moda na malomiasteczkowa gangsterke i dziewczyny zakochane w BMW.
      Kultura bycia na niskim poziomie co przeklada sie na poziom obslugi w sklepie
      czy w kawiarni. Najpoczytniejszymi gazetami sa: brukowe Slowo Ludu i Echo Dnia.

Widac na ulicach, ze Kielce mimo wszystko rozwiaja sie - wkraczaja tam filie
      bankow czy fastfoodow, powstaja supermarkety. Jest gdzie wydawac pieniadze,
      szkoda, ze wtych firmach nie mozna przyzwoicie zarobic.

Imigranci, jesli kochacie rodzinne miasto to wracajcie tam, inwestujcie,
      niszcie korupcje, podnoscie poziom kultury. Ja jeszcze poczekam kilka lat. Z
      utesknieniem ...:)

Pozdrawiam Kielczan

• Gość: max Re: zostać w Kielcach czy wyjechać ? IP: *.proxy.aol.com 01.09.01, 04:50
      Do odwaznych swiat nalezy.W Kielcach pozostaja mniej odwazni i zajmuja sie
      nabijaniem postow na forum.Do ekstazy doprowadzi ich wkrotce post numer 4000.
      Odwazni odloza w tym czasie nastepne 4000 w jakiejkolwiek walucie.W koncu wroca
      i zaraz wezma sie za remont Sienkiewki i koslawych chodnikow.Mniej odwazni beda
      dalej liczyli posty.I to jest ta roznica.W koncu wroca,ale nie po to by
      spacerowac po Kielcach a pewnikiem do Pinczowa gdzie jest kilku rozumnych ludzi
      z ktorymi mozna porozmawiac i cos praktycznego zrobic.Pozdrowienia.max.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka