Dodaj do ulubionych

W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców ...

IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:00
...władza może pozostać ta sama.
Obserwuj wątek
    • Gość: misterxy Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 10:02
      w Sandomierzu również.
      Bez obrazy :)
      • Gość: Jakub Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:05
        Obrazy już mamy.
        • Gość: Tykub Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.netia.pl 08.11.04, 10:39
          Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Obrazy już mamy.

chyba obrazy nędzy i rozpaczy?
          • Gość: Jakub Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 11:36
            Gość portalu: Tykub napisała:
            > chyba obrazy nędzy i rozpaczy?

Napisałem bardzo wyraźnie, że mamy w Sandomierzu dzieła sztuki malarskiej
            sprzed około 300 lat, obrazy "z epoki", dokumentujące dramatyczne zjawiska z
            życia ówczesnego społeczeństwa Sandomierza, w tym zjawiska nazwane "żydowskim
            mordem rytualnym".
            Istnienie tych zjawisk jest faktem obiektywnym, jest faktem jak najbardziej
            historycznym. W jednym z obrazów, będącym źródłem wiedzy historycznej, pojawia
            się inny motyw, związany ze współżyciem miast z ówczesnymi gminami żydowskimi,
            a mianowicie "wykradzenie i profanacja hostii przez żydów".
            • Gość: Tykub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.netia.pl 08.11.04, 13:22
              że sobie ktoś obraz namalował na czyjeś zamówienie (malarze nie malowali za
              swoje - farby kosztowały dużo) to nie znaczy że jest to fakt historyczny,
              równie dobrze ja moge namalować Jakuba jako pedofila w akcji, a za 300 lat ktoś
              będzie bredził ze to fakt historyczny - nie byłoby ci przykro?
              • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 13:51
                Nie zgrywaj głupka. Istnieją także zachowane dokumenty, w tym sądowe,
                świadczące o tym, że ten obraz to nie jest wizja malarza, ale dokument oparty
                na zeznaniach świadków, także świadków żydowskich. Obraz był przedstawiany na
                procesie w Trybunale Koronnym.

Karol de Prevot (Deprewo) to nie "sobie ktoś", ale znany malarz, któremu
                powierzano wielkie realizacje w ważnych kościołach. Namalował też dużo dobrych
                portretów i scen rodzajowych.
                • Gość: Tykub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.netia.pl 08.11.04, 18:09
                  A czy ja napisałem, że to "wizja malarza" ???
                  Napisałem wyraźnie, że malarz malował na zamówienie, co zresztą sam
                  potwierdzasz w swojej odpowiedzi - "któremu powierzano wielkie realizacje w
                  ważnych kościołach"! I gdzie w moim poscie jest napisane, że de Prevot
                  jest "sobie ktoś"?
                  Zyjesz w swoim świecie i lubisz robić z ludzi głupków?
                  • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:25
                    Gość portalu: Tykub napisał(a):
                    > że sobie ktoś obraz namalował na czyjeś zamówienie (malarze nie malowali za
                    > swoje - farby kosztowały dużo) to nie znaczy że jest to fakt historyczny,
                    > równie dobrze ja moge namalować Jakuba jako pedofila w akcji, a za 300 lat
                    > ktoś będzie bredził ze to fakt historyczny - nie byłoby ci przykro?

1. "że SOBIE KTOŚ obraz namalował" - werset: pierwszy, słowo: drugie i trzecie.
                    A Karol de Prevot namalował ten właśnie obraz, czy jak Żydzi mówią: ich obrazę.

2. Z twoich słów jednak wynika, że była to wizja malarza, a obraz był na
                    zamówienie, bo ktoś musiał malarzowi zapłacić, żeby miał na farby, bo
                    kosztowały dużo.
                    SENS I LOGIKA TO PODSTAWA PRACY HISTORYKA

Chłopaki, Caban wam kazał tu pyskować? Boicie się, że załatwi was jak Wijaczkę?

Przeczytajcie sobie na początek choćby książeczkę, wydaną przecież w Kielcach,
                    a której współautorem jest właśnie Jacek Wijaczka.
                • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 19:00
                  jaja sobie dorabiasz:

"Istnieją także zachowane dokumenty, w tym sądowe"

chyba inkwizycji, bo "psy pana" z tego byli słynni
                  • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 20:56
                    Tak po nazwisku się przedstawiłeś? :)

Dlaczego rzucasz od razu kalumnie? Świadomie pomawiasz o "inkwizycję" i
                    oskarżasz publicznie dominikanów, choć zakon ten nie miał nic wspólnego ze
                    sprawami przestępstw i zbrodni żydowskich sprzed ok. 300 lat w Sandomierzu i w
                    Sandomierskiem. Przecież musisz wiedzieć, że nie było żadnej inkwizycji, ale
                    normalny proces przed Trybunałem Koronnym w Lublinie.

Przestańcie rzucać inwektywami.
                    • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:23
                      "Przestańcie rzucać inwektywami"
                      "Dlaczego rzucasz od razu kalumnie?"

Bo lubię, a może myślisz, że masz wyłączność ?
                      "zakon ten nie miał nic wspólnego ze sprawami przestępstw i zbrodni żydowskich
                      sprzed ok. 300 lat w Sandomierzu"

z tą może nie, ale z innymi tak.

" Tomás de Torquemada (1420 - 16 września 1498) - hiszpański duchowny, w
                      latach 1452-1474 przeor klasztoru w Segowii, w latach 1483 – 1498 wielki
                      inkwizytor Kastylii i Aragonii, doradca i spowiednik Izabeli I Katolickiej oraz
                      Ferdynanda II Katolickiego. Należał do zakonu dominikanów.Torquemada stał się
                      symbolem okrucieństwa i fanatyzmu religijnych dygnitarzy. Oskarżono go o
                      kierowanie prześladowaniami Żydów. To on wpłynął na decyzję o wygnaniu
                      Izraelitów z Hiszpanii w 1492 roku, muzułmanów i konwertytów."

• Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:31
                        Wiesz co? Z innymi sprawami mieli też dużo wspólnego Eskimosi.

Gratuluję dialektyki :)))) żydowskiej :DDDD

PS. Hiszpanie nie są jakoś niezadowoleni z faktu, że pozbyli się Żydów. Nie
                        uważają tego także za naganne. Wręcz przeciwnie. Są dumni, że znaleźli w sobie
                        tyle siły, że wygnali pasożytów żydowskich.
                        • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:41
                          Eskimosi może i mieli dużo wspólnego z innymi sprawami, ale "psy pana" i
                          inkwizycja to jedność.
                          Nawet gybyś stawał na głowie i klaskał swoim uszami, tego nie zakwestionujesz.

• Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:51
                            A co to ma wspólnego z omawianym tutaj obrazem i "processem o niewinne dziecię"
                            z lat 1710-13?
                            • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:58
                              Zupełnie luźne skojarzenie z procesem i dokumentami sądowymi.
                              Z samym "niewinnym dziecięciem" zupełnie nic. Ale Eskimosów lubię.
                              • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:34
                                Gdybyś jeszcze postawił pół litra, to szybko bym cię ochrzcił, a i jaką
                                dziewczynę ze wsi na żonę przysposobił.
                                • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:38
                                  Ha, ha
                                  Jeszcze trochę, a cię ubezpieczę.
                                  • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:49
                                    No co? Kropidło jeszcze się tu znajdzie, a i święconej wody nam nie zbraknie.
                                    Ojca krzestnego chcesz? A to pośle się po aptekarza. Też lubi wypić.
                                    • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:55
                                      No to jak wypisywać polisę ? Ale kto będzie beneficjentem ? Chyba nie aptekarz,
                                      bo jeszcze grzesznik wszystko przepije.
                                      • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:58
                                        - Pisz na Agnostyka1. Mam do diabła zaufanie.
                                        • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:05
                                          Wiedziałem, ze cię ubezpieczę. Wieki doświadczeń w wyłudzan, co ja piszę, w
                                          świadczeniu usług.
                                          Żeby mi tylko ten Agnostyk nie popaprał polisy sadzą
                                          • Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 23:14
                                            Coś ty, to mój diabeł stróż, potrafi się znaleźć w towarzystwie.
                                            • Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:22
                                              Czy ty aby go nie przeceniasz ? Towarzysz`ki diabeł stróż to raczej "mity niż
                                              fakty"
                                              Jeszcze mi tu chlapnie jakimś sosem na polisę i znowu trzeba będzie
                                              coś "poprawiać"
                    • Gość: yeti Re: Fixum-dyrdum IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 08.11.04, 23:23
                      Gość portalu: Jakub napisał(a):
                      > Przestańcie rzucać inwektywami<.
                      a kto to napisał:``A ja was p....ę `` ????
                      kto w ten sposób odniósł się do forumowiczów ?? no kto?
                      mam przypomnieć?
                      • Gość: całujsięwdupę Re: Fixum-dyrdum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:43
                        Przypomnij palancie :)
                        Jakbyś ośle zwracał uwagę na IP to byś wiedział, że ktoś się podszył pod Jakuba
                        z Sandomierza.
                        Ty wojskowy przymule :)
    • Gość: antyJakub Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A J ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 21:09
      to jest forum o Kielcach a nie o Twojej wsi !!!
      daj juz spokoj
      wynos sie z naszego forum !
      • Gość: agnostyk1 Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 08.11.04, 21:41
        Coś Ty Antyjakub?
        Jakub w to naprawdę wierzy!
        Prawda Jakubie?
        Ty nawet możesz podać gdzie, w jakich dokumentach żydowskich( no taki ich
        katechizm) opisane są mordy rytualne przez nich popełniane.
        Nie gniewaj się czasem na Antyjakuba, nie odchodz z forum bo kto takie brednie,
        z takim GŁĘBOKIM przekonaniem nam bedzie serwował?
        • Gość: antyJakub Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 21:48
          hahaha, oplulem monitor

to musi byc prawdziwy kretyn,

chcialbym go zobaczyc,
          pewnie jest lysy, wazy 50kg, ma garbia i okulary ze szklami jak denka od
          butelki piwa,
          mieszka z mamusia choc ma 30-40 lat,
          to musi byc prawdziwy trol !
          • Gość: Jakub Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:44
            I mam jeszcze damskie figi! :)
        • Gość: Jakub Piekielny adwersarz IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:31
          - Agnostyku1, sprawiłeś mi radość swoim przybyciem. Tak długo cię nie było!
          Już poważnie się martwiłem, czy przypadkiem w tych swoich słynnych błyszczących
          butach nie pośliznąłeś się na owym popuszczeniu ludzkim podczas światowego
          pokazu obuwia adwersarzy piekielnych w waszym partykularzu emerytowanych
          pułkowników.
          - Ogon! Uważaj na ogon, bo znowu sobie przytrzaśniesz drzwiczkami. Czy ty
          musisz przyłazić tutaj piecem? Musisz! Bo takie macie przepisy. No i sadza.
          Wiem, bo zawsze sprzątam po tobie. Gadaj, z czym przychodzisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka