Gość: Jakub IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:00 ...władza może pozostać ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misterxy Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 10:02 w Sandomierzu również. Bez obrazy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 10:05 Obrazy już mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tykub Re: W Kielcach to najlepiej wymienić mieszkańców IP: *.netia.pl 08.11.04, 10:39 Gość portalu: Jakub napisał(a): > Obrazy już mamy. chyba obrazy nędzy i rozpaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 11:36 Gość portalu: Tykub napisała: > chyba obrazy nędzy i rozpaczy? Napisałem bardzo wyraźnie, że mamy w Sandomierzu dzieła sztuki malarskiej sprzed około 300 lat, obrazy "z epoki", dokumentujące dramatyczne zjawiska z życia ówczesnego społeczeństwa Sandomierza, w tym zjawiska nazwane "żydowskim mordem rytualnym". Istnienie tych zjawisk jest faktem obiektywnym, jest faktem jak najbardziej historycznym. W jednym z obrazów, będącym źródłem wiedzy historycznej, pojawia się inny motyw, związany ze współżyciem miast z ówczesnymi gminami żydowskimi, a mianowicie "wykradzenie i profanacja hostii przez żydów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tykub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.netia.pl 08.11.04, 13:22 że sobie ktoś obraz namalował na czyjeś zamówienie (malarze nie malowali za swoje - farby kosztowały dużo) to nie znaczy że jest to fakt historyczny, równie dobrze ja moge namalować Jakuba jako pedofila w akcji, a za 300 lat ktoś będzie bredził ze to fakt historyczny - nie byłoby ci przykro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 13:51 Nie zgrywaj głupka. Istnieją także zachowane dokumenty, w tym sądowe, świadczące o tym, że ten obraz to nie jest wizja malarza, ale dokument oparty na zeznaniach świadków, także świadków żydowskich. Obraz był przedstawiany na procesie w Trybunale Koronnym. Karol de Prevot (Deprewo) to nie "sobie ktoś", ale znany malarz, któremu powierzano wielkie realizacje w ważnych kościołach. Namalował też dużo dobrych portretów i scen rodzajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tykub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.netia.pl 08.11.04, 18:09 A czy ja napisałem, że to "wizja malarza" ??? Napisałem wyraźnie, że malarz malował na zamówienie, co zresztą sam potwierdzasz w swojej odpowiedzi - "któremu powierzano wielkie realizacje w ważnych kościołach"! I gdzie w moim poscie jest napisane, że de Prevot jest "sobie ktoś"? Zyjesz w swoim świecie i lubisz robić z ludzi głupków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:25 Gość portalu: Tykub napisał(a): > że sobie ktoś obraz namalował na czyjeś zamówienie (malarze nie malowali za > swoje - farby kosztowały dużo) to nie znaczy że jest to fakt historyczny, > równie dobrze ja moge namalować Jakuba jako pedofila w akcji, a za 300 lat > ktoś będzie bredził ze to fakt historyczny - nie byłoby ci przykro? 1. "że SOBIE KTOŚ obraz namalował" - werset: pierwszy, słowo: drugie i trzecie. A Karol de Prevot namalował ten właśnie obraz, czy jak Żydzi mówią: ich obrazę. 2. Z twoich słów jednak wynika, że była to wizja malarza, a obraz był na zamówienie, bo ktoś musiał malarzowi zapłacić, żeby miał na farby, bo kosztowały dużo. SENS I LOGIKA TO PODSTAWA PRACY HISTORYKA Chłopaki, Caban wam kazał tu pyskować? Boicie się, że załatwi was jak Wijaczkę? Przeczytajcie sobie na początek choćby książeczkę, wydaną przecież w Kielcach, a której współautorem jest właśnie Jacek Wijaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 19:00 jaja sobie dorabiasz: "Istnieją także zachowane dokumenty, w tym sądowe" chyba inkwizycji, bo "psy pana" z tego byli słynni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 20:56 Tak po nazwisku się przedstawiłeś? :) Dlaczego rzucasz od razu kalumnie? Świadomie pomawiasz o "inkwizycję" i oskarżasz publicznie dominikanów, choć zakon ten nie miał nic wspólnego ze sprawami przestępstw i zbrodni żydowskich sprzed ok. 300 lat w Sandomierzu i w Sandomierskiem. Przecież musisz wiedzieć, że nie było żadnej inkwizycji, ale normalny proces przed Trybunałem Koronnym w Lublinie. Przestańcie rzucać inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:23 "Przestańcie rzucać inwektywami" "Dlaczego rzucasz od razu kalumnie?" Bo lubię, a może myślisz, że masz wyłączność ? "zakon ten nie miał nic wspólnego ze sprawami przestępstw i zbrodni żydowskich sprzed ok. 300 lat w Sandomierzu" z tą może nie, ale z innymi tak. " Tomás de Torquemada (1420 - 16 września 1498) - hiszpański duchowny, w latach 1452-1474 przeor klasztoru w Segowii, w latach 1483 – 1498 wielki inkwizytor Kastylii i Aragonii, doradca i spowiednik Izabeli I Katolickiej oraz Ferdynanda II Katolickiego. Należał do zakonu dominikanów.Torquemada stał się symbolem okrucieństwa i fanatyzmu religijnych dygnitarzy. Oskarżono go o kierowanie prześladowaniami Żydów. To on wpłynął na decyzję o wygnaniu Izraelitów z Hiszpanii w 1492 roku, muzułmanów i konwertytów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:31 Wiesz co? Z innymi sprawami mieli też dużo wspólnego Eskimosi. Gratuluję dialektyki :)))) żydowskiej :DDDD PS. Hiszpanie nie są jakoś niezadowoleni z faktu, że pozbyli się Żydów. Nie uważają tego także za naganne. Wręcz przeciwnie. Są dumni, że znaleźli w sobie tyle siły, że wygnali pasożytów żydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:41 Eskimosi może i mieli dużo wspólnego z innymi sprawami, ale "psy pana" i inkwizycja to jedność. Nawet gybyś stawał na głowie i klaskał swoim uszami, tego nie zakwestionujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 21:51 A co to ma wspólnego z omawianym tutaj obrazem i "processem o niewinne dziecię" z lat 1710-13? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:58 Zupełnie luźne skojarzenie z procesem i dokumentami sądowymi. Z samym "niewinnym dziecięciem" zupełnie nic. Ale Eskimosów lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:34 Gdybyś jeszcze postawił pół litra, to szybko bym cię ochrzcił, a i jaką dziewczynę ze wsi na żonę przysposobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:38 Ha, ha Jeszcze trochę, a cię ubezpieczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:49 No co? Kropidło jeszcze się tu znajdzie, a i święconej wody nam nie zbraknie. Ojca krzestnego chcesz? A to pośle się po aptekarza. Też lubi wypić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:55 No to jak wypisywać polisę ? Ale kto będzie beneficjentem ? Chyba nie aptekarz, bo jeszcze grzesznik wszystko przepije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:58 - Pisz na Agnostyka1. Mam do diabła zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:05 Wiedziałem, ze cię ubezpieczę. Wieki doświadczeń w wyłudzan, co ja piszę, w świadczeniu usług. Żeby mi tylko ten Agnostyk nie popaprał polisy sadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 23:14 Coś ty, to mój diabeł stróż, potrafi się znaleźć w towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Pisałem o obrazach wiadomych i znanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:22 Czy ty aby go nie przeceniasz ? Towarzysz`ki diabeł stróż to raczej "mity niż fakty" Jeszcze mi tu chlapnie jakimś sosem na polisę i znowu trzeba będzie coś "poprawiać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Fixum-dyrdum IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 08.11.04, 23:23 Gość portalu: Jakub napisał(a): > Przestańcie rzucać inwektywami<. a kto to napisał:``A ja was p....ę `` ???? kto w ten sposób odniósł się do forumowiczów ?? no kto? mam przypomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: całujsięwdupę Re: Fixum-dyrdum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 23:43 Przypomnij palancie :) Jakbyś ośle zwracał uwagę na IP to byś wiedział, że ktoś się podszył pod Jakuba z Sandomierza. Ty wojskowy przymule :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyJakub Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A J ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 21:09 to jest forum o Kielcach a nie o Twojej wsi !!! daj juz spokoj wynos sie z naszego forum ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 08.11.04, 21:41 Coś Ty Antyjakub? Jakub w to naprawdę wierzy! Prawda Jakubie? Ty nawet możesz podać gdzie, w jakich dokumentach żydowskich( no taki ich katechizm) opisane są mordy rytualne przez nich popełniane. Nie gniewaj się czasem na Antyjakuba, nie odchodz z forum bo kto takie brednie, z takim GŁĘBOKIM przekonaniem nam bedzie serwował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyJakub Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 21:48 hahaha, oplulem monitor to musi byc prawdziwy kretyn, chcialbym go zobaczyc, pewnie jest lysy, wazy 50kg, ma garbia i okulary ze szklami jak denka od butelki piwa, mieszka z mamusia choc ma 30-40 lat, to musi byc prawdziwy trol ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Jakub ja ci powiem krotko: S P I E R D A L A IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:44 I mam jeszcze damskie figi! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Piekielny adwersarz IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.11.04, 22:31 - Agnostyku1, sprawiłeś mi radość swoim przybyciem. Tak długo cię nie było! Już poważnie się martwiłem, czy przypadkiem w tych swoich słynnych błyszczących butach nie pośliznąłeś się na owym popuszczeniu ludzkim podczas światowego pokazu obuwia adwersarzy piekielnych w waszym partykularzu emerytowanych pułkowników. - Ogon! Uważaj na ogon, bo znowu sobie przytrzaśniesz drzwiczkami. Czy ty musisz przyłazić tutaj piecem? Musisz! Bo takie macie przepisy. No i sadza. Wiem, bo zawsze sprzątam po tobie. Gadaj, z czym przychodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś