Gość: jurek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:21 miło sie czytało :) oby sprawy szły w dobrym kierunku! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurek Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:24 aaa tylko jedna rzecz mi sie wydaje dziwna: "Niemcy chcą wybudować linię tramwajową z własnych środków, które potem odebraliby z zysków[...]" "Jeśli Unia Europejska przyzna wam środki na tramwaj, co jest bardzo prawdopodobne, i znajdzie się wykonawca, który wybuduje sieć za własne pieniądze, to koszty dla budżetu miasta będą minimalne[...]" czy jedno nie przeczy drugiemu? :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: 195.136.17.* 12.02.05, 01:34 > czy jedno nie przeczy drugiemu? :] oczywiście, że nie - wtedy się szybciej "zwróci" - a na pewno taka inwestycja będzie łatwiejsza jak kaska z Brukselki popłynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JPG Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.globit / 217.98.57.* 12.02.05, 00:27 Dobry pomysł niech niemcy wybudują za własne środki a potem odbiorą sobie kasę z biletów i reklam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeyeje Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:19 Ten tranwaj musi być!!!!!!! do szkoła musze jechac ok godzinke a z tranwajem bedzie troszke szybciej :-)))))))))))))))))) mam nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 00:30 pozyjemy zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder prawa niemieckiego tramwaju IP: 82.160.68.* 12.02.05, 04:18 płacić niemcowi za bilet tzn, że niemieckie w.agoni.ki ... może też pod niemieckim na5em - na.pięci.em, najlepiej ze 100eNu ... ...tak ci sie niemiec, jak zwykle 'uprzejmy', zakoruje w próżniaczej łepetynie, 'polaczku' że nie będziesz wiedział czy to aby jeszcze twoja droga, czy wspólna euro.pejczyków... hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Docent Świetny pomysł IP: 195.116.245.* 12.02.05, 06:24 Niech Niemcy budują tramwaje..........ale nie u nas. My nie chcemy, dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Świetny pomysł IP: *.169-96-207.sherb.mt.videotron.ca 12.02.05, 06:57 A dlaczegoz to wyplochu ?....jestes zainteresowany prywatyzacja MPK ? Jesli by Niemcy pomogli w tej koncepcji, to czemu nie. Ich "drang nah osten" i nasze parcie na wschod moze otworzyc nowe mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 09:03 Środki finansowe np. niemieckie pokryłyby 25% kwoty która stanowi wkład miasta w programie budowy. Zresztąjeśli znajdzie się polska firma to nic nie stoi na przeszkodzie by ona była autorem tego przedsięwzięcia.Kłopot tym że na razie żadna nie wyraziła chęci przystąpienia do tego trudnego projektu.Po prostu Niemcy są technicznie bardziej zaawansowani w tego typu projekty.Akurat ci robili projekty dla Lipska,Drezna i Chemnitz (miato identyczne jak Kielce ma kilka linii tramwajowych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Świetny pomysł IP: *.pu.kielce.pl 12.02.05, 09:33 Gość portalu: Wielki Docent napisał(a): > Niech Niemcy budują tramwaje..........ale nie u nas. My nie chcemy, dziękujemy. trujesz jak marcowy docent ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: Świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:18 Gość portalu: Wielki Docent napisał(a): > Niech Niemcy budują tramwaje..........ale nie u nas. My nie chcemy, dziękujemy. Nie. Ty nie chcesz, nie MY nie chcemy. Ja chcę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: Świetny pomysł ?! Durnota! IP: 80.48.119.* 12.02.05, 11:14 Ludzie, odrobinę zdrowego myślenia! Jeśli ten tramwaj ma pójść np. ze Stoku na Ślichowice, to muisałby przecinać IX Wieków, a tam stoi Archiwum, które by trzeba albo wyburzyć (co jest nierealne) albo ominąć (za bardzo nie wiem jak żeby na ulicę nie wjechał :/) Po drugie, żaden z wypowiadających chyba nie mieszka na Ślichowicach, bo np. na Dewońskiej dwa autobusy mają kłopoty by się minąć, a co dopiero kiedy jeszcze dojdzie tramwaj. Po trzecie, nieraz autobusy jeżdżą puste, i to na tych niby najbardziej zatłoczonych trasach, to co ten tramwaj odciąży? Chyba tylko nasze portfele! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: Świetny pomysł ?! Durnota! IP: 195.136.17.* 12.02.05, 14:06 Gość portalu: Robi napisał(a): > Ludzie, odrobinę zdrowego myślenia! Jeśli ten tramwaj ma pójść np. ze Stoku na > Ślichowice, to muisałby przecinać IX Wieków, a tam stoi Archiwum, które by > trzeba albo wyburzyć (co jest nierealne) albo ominąć (za bardzo nie wiem jak > żeby na ulicę nie wjechał :/) archiwum można ominąć - najwyżej te 20s postoisz na światłach - poza tym tramwaj może jechać przy obecnym chodniku - jest miejsce - > Dewońskiej dwa autobusy mają kłopoty by się minąć, a co dopiero kiedy jeszcze > dojdzie tramwaj. to się nie będą mijać, a tramwaj wcale nie musi jechać Dewońską - choć może - a pętlę dać bliżej torów kolejowych - > Po trzecie, nieraz autobusy jeżdżą puste, i to na tych niby najbardziej > zatłoczonych trasach, to co ten tramwaj odciąży? Chyba tylko nasze portfele! puste - bo tu widać głupotę Zakał Transportu Miejskiego - Sosnowski nie umie układać rozkładów jazdy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Świetny pomysł ?! Durnota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:56 Długo nie chciasło mi sie pisać.Ale to moje miasto.Kochani jest doskonałe rozwiązanie,które nie koliduje z budynkami ,drogami itd.Tramwaj powietrzny ,TO NIE JAJA Takim jezdzi się po WUPPERTALU.Doskonała rzecz-też Niemcy. Mieszkancy z tego transportu korzystaja, a atrakcja turystyczna ogromna.Mozna byłoby trochę zmienić wizerunek miasta. Nie jest to jakaś ogromna nowośc.Tam to funkcjonuje od 100 lat jest ciągle modernizowane i doskonale się sprawdza.wystarczy wejsc na strony niemieckiego miasta wuppertal i zobaczyc.Naprawdę warto się zainteresować Osoby,które decydują w tej sprawie, a są ciekawe jak to wygląda - mam foldery mój telefon 608461779. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALBERT Re: Świetny pomysł IP: 82.160.68.* 13.02.05, 21:35 Mów za siebie, ja jestem za budową i mogę napisać że większość KIELCZAN też jest za Odpowiedz Link Zgłoś
kosz.marny Re: Świetny pomysł 14.02.05, 09:07 Gość portalu: Wielki Docent napisał(a): > Niech Niemcy budują tramwaje..........ale nie u nas. My nie chcemy, dziękujemy. Nie u was - czyli gdzie? Masz na myśli Radom? Chęciny? Bęczków? Bo jeśli Kielce, to ja ci nie dałem prawa mówienia "My" w moim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Docent Dobrze więc IP: 195.116.245.* 15.02.05, 11:43 Ja nie chcę tramwaju. Ale jeśli mi nie wolno napisac "Kielczanie nie chcą", to autor watku "Kielczanie chcą" też nie ma do tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 12:55 Ty nie chcesz, MY CHCEMY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claudio1 czy POLACYto idjoci IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.05, 19:36 niestety, mieszkalem wkielcach 30-lat ustapilem miejsce innym, ktorzy okazali ,sie idiotami , jak Banas. polakow na bruk ,niemcow na stanowiska , praca dla niemcow , alles für Deutschland.dla polakow nic, kto tak mysli niech poda sie do dymisji,znam polskich inzynierow, polskie firmy , ktore to wykonaja .kielce wmoim czasie przechodzilem pieszo z Bukowki na czarnow krokiem defiladowym.czy zbodowanie tramwaju wkielcach, jest takie trudne,nie wiem ktore zaklady Banas, jeszcze nie zdazyl sprzedac co wykonuje dawna SHL I CHEMAR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: 82.160.68.* 12.02.05, 09:21 "Interesem miasta nie jest inwestowanie w parkingi, ale w komunikację zbiorową. Jest wtedy szansa, że ludzie przesiądą się z samochodów do tramwaju - zaznaczył. " Czys pan z byka spadl, a planowanie zamykanie centrum m in dla przyjezdnych spoza miasta (teraz wiekszosc ludzi wyprowadza sie pod Kielce)gdzie maja parkowac, na koncowych przystankach-petlach i dalej autobusem. Parkingi sa tak samowazne jakkomunikacja zbiorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "oświecony" Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:12 "Niemcy chcą wybudować linię tramwajową z własnych środków, które potem odebraliby z zysków, jakie przyniesie. Koszt jej budowy ma się bowiem zwrócić po 25 latach." Jak to ma się do informacji: " - Jeśli Unia Europejska przyzna wam środki na tramwaj, co jest bardzo prawdopodobne, i znajdzie się wykonawca, który wybuduje sieć za własne pieniądze (NIEMCY), to koszty dla budżetu miasta będą minimalne - przekonywał Kremmer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aws Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:38 Zrozum tu chodzi o 25% wkładu własnego miasta który chcą pożyczyć Niemcy.Czy już zrozumiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: *.globit.net.pl / 213.77.3.* 12.02.05, 10:55 Nie znam się na komunikacji, więc nie neguję opinii zwolenników tramwaju, jednak mam wątpliwości co do potrzeby takiego zamierzenia. Z tego co słyszłaem MPK i tak nie jest chyba specjalnie rentownym przedsiębiorstwem, więc czy potencjalna linia/linie tramwajowe będą takimi? Mam poważne wątpliwości co do założeń, że mieszkańcy przesiądą się na komunikację zbiorową. Moim zdaniem już teraz ludzi ciężko odciągnąć od samochodów (patrz oblężenia Galerii Echo - zmniejszenie obrotów sklepów na Sienkiewicza), a w przyszłości biorąc pod uwage rosnącą liczbę kupowanych samochodów może być coraz gorzej. Nie wiem czy nie lepiej byłoby własną część środków na linie tramwajowe przeznaczyć na dalszą modernizację miejskiej infrastruktury drogowej. Obawiam się po prostu, by po pierwszym zachłyśnieciu nie jeździły potem puste tramwaje (nie mówiąc o stratach z inwestycji) a reszta i tak będzie wozić się w samochodach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Banaś pasa popuścił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:49 Cały świat buduje tramwaje w miastach pow. 200 000.A więc nie ma obawy że robimy coś niemądrego.Kraków zbudował tramwaj jak miał 60 000 ludzi w 1905r. i dlatego tak szybko się rozwinął.Dokumetacja torowisk jest już opracowana i można ją sobie obejrzeć w warszawskim biurze projektów i naprawdę można obejść bezkolizyjnie archiwum.Radzę pilnie słuchać fachowców - oni mają rację że trzeba wykorzystać obecną możliwość sfinansowania budowy bez angażowania większych środków z miasta.TAKA OKAZJA NIE POWTÓRZY SIĘ JUŻ NIGDY W HISTORII KIELC - KTO JEJ NIE WYKORZYSTA BĘDZIE SKOŃCZONYM GŁUPCEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa do szkoły panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 15:48 A ja bym i Pana Redaktora i Pana Radnego do szkół posłała. August Mocny Sas to był w Polsce August II, a nie jego syn August III. Śmiałe koncepce głosicie a nieuctwo zdradzacie. Ciekawe w jakich jeszcze kwestiach się mylicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: do szkoły panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 16:28 Studium opłacalności tramwaju jest już wykonane,Są wyliczone wskażniki zwrotu i opłacalności inwestycji.Dokumenty złożył NOT do urzędu Miejskiego.A więc bez obawy o uzasadnienie ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albi Jaka trasa? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 22:51 Kto mi wytłumaczy: jakimi ulicami można dojechać tramwajem ze Stoku do Ślichowic? Paderewskiego i Czarnowska są za wąskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jaka trasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 00:35 Po prostu może być jeden tor na jednej ulicy a drugi powrotny na drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crv Re: Jaka trasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:08 To logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALBERT Re: Jaka trasa? IP: 82.160.68.* 15.02.05, 13:42 Co ty gadasz że Czarnowska jest za wąska a pas zieleni rozdzielający ulice, własnie na takie zastoswanie pod tramwaje robionu te ulice jak Warszawska, Krakowska, Grunwaldzka, Jagielońska, Tarnowska wiem bo widziałem plany miasta z lat 70-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Jaka trasa? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.02.05, 16:09 człowieku!!! Co to ulicy sie nie da poszerzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: Spotkanie w sprawie kieleckiego tramwaju IP: 80.48.119.* 13.02.05, 15:37 "Mieliśmy króla Augusta III Mocnego (...)" - Heh, mam pytanie. Czy to DOSŁOWNY cytat po panu Banasiu, czy twór autora artykułu? Bo króla Augusta III Mocnego to myśmy nie mieli:P Była August III, i wczesniej, jego ojciec, August II Mocny... Znajomość historii wśród Polaków leci na łeb, na szyję ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Tramwaj - na serio czy dla jaj ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 16:00 Zastanawia mnie komu zależy na tym tramwaju. We wszystkich większych aglomeracjach odchodzi się od tramwajów na rzecz sporo cichszej komunikacji autobusowej ewentualnie miasta, które stać budują metro. W wielkich metropoliach np. Paryż, Londyn tramwajów nie uświadczysz. W Rzymie tramwaj posiada tylko dwie linie. A u nas Kielce potrzebują koniecznie tramwaju. Ja Wam mówię, wybudujcie metro. A poważnie mówiąc to wypadałoby zrobić najpierw kalkulację opłacalności oraz zweryfikować plany z lat 80-tych. Tam były zupełnie inne założenia. Po pierwsze trzeba odpowiedzieć sobie na pytania: 1. Jakie będzie zapotrzebowanie na tramwaj ? 2. Czy zapotrzebowanie na tramwaj nie spowoduje likwidacji linii autobusowych na trasie tramwaju ? (wygląda na to, że zyski chcemy przełożyć z jednej kieszeni do drugiej) 3. Jakie komplikacje w poruszaniu się po mieście wprowadzi linia tramwajowa ?? (Statoil chciał wybudować stację benzynową przy IX Wieków na przeciwko Archiwum - nie dostał zgody bo zwiększyłby się ruch w tym newralgicznym punkcie miasta - czy tramwaj nie spowoduje identycznej sytuacji ??) 4. Jak będzie poprowadzona trasa tramwaju i jak będą wyglądały przystanki ??? (w mieście gdzie ludzie chodzą jak święte krowy po ulicach utworzenie przystanków pomiędzy dwoma ruchliwymi pasami ulic jest ryzykowne, trzy najbardziej obciążone skrzyżowania będą miały na dokładkę linię tramwajową. 5. Gdzie wybudowane zostaną zajezdnie ??? 6. Czy inwestycja w tramwaj spowoduje zmniejszenie ruchu samochodów osobowych ?? (nie, polacy mają taką mentalność, że jak tylko mają własny samochód to choćby mieli jechać 100 metrów to wsiadają do samochodu - własnego. Ilość samochodów osobowych zwiększy się diametralnie w najbliższych latach - czy zakorkowane ulice spowodują, że te osoby przesiądą się na komunikację miejską ?? Nie !!) 7. Kto tak naprawdę korzysta z komunikacji miejskiej ?? (śmiem twierdzić, że najbiedniejsza część społeczeństwa oraz głównie osoby z okolicznych wsi więc czy aby na pewno bogate Ślichowice potrzebują tramwaju ?? Tam praktycznie każda rodzina ma własny samochód z którego skwapliwie korzysta co widać po potoku samochodów kierujących się w tamte rejony po godzinie 16) 8. Czy najpierw nie powinno się stworzyć infrastruktury drogowej przewidującej w przyszłości linię tramwajową ?? 9. Czy nie okaże się, że braknie pieniędzy na inwestycję i utknie ona w martwym punkcie ??? Jeżeli zobaczę rozsądnie skonstruowany biznes plan to nie mam nic przeciwko tramwajom ale nie chciałbym za kilka lat widzieć naszego miasta jako niewypłacalnego bankruta (wtedy trzeba będzie się stąd wyprowadzić bo wszelkie koszty zapłacimy my np. po raz kolejny zmienią nazwy ulic - wszak wymiana dokumentów tych płatnych zasila kasę miasta - przynajmniej w części) Co do zmian nazw ulic to normalne, że szuka się dodatkowych dochodów (niech od każdego wymienionego dowodu rejestracyjnego i prawa jazdy miasto ma 20 zł to przy 20 000 osób które będą musiały dokonać wymiany do kasy miasta wpłynie 400 000 zł - Lubawski zmienia nazwy ulic bo widzi w tym kasę !! Ale sięgając do mojej kieszeni może by brał pod uwagę moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez Re: Tramwaj - na serio czy dla jaj ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 16:04 Bez obawy - wszystkie dokumenty uzasadniające budowę tramwaju są w NOT do wglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Tramwaj - na serio czy dla jaj ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 20:35 > We wszystkich większych > aglomeracjach odchodzi się od tramwajów na rzecz sporo cichszej komunikacji > autobusowej ewentualnie miasta, które stać budują metro. Nie jest to prawda. Takie trendy (tzn. odchodzenie od komunikacji tramwajowej na korzysc autobusów) były silne w Europie Zachodniej w latach 50. i 60. - do chwili kryzysu naftowego. Od lat 70. miasta zachodnioeuropejskie zweryfikowały swoją politykę i zaprzestały likwidacji sieci tramwajowych. Natomiast okres zapoczątkowany na przełomie lat 80. i 90. jest czasem prawdziwego renesansu tramwaju i budowy szeregu nowych sieci tramwajowych. Dajmy na to na przykład Francję. Przez ostatnie 15 - 20 lat zsbudowano "od zera" sieci tramwajowe w Grenoble, Nantes, Paryżu (dwie niezależne sieci), Rouen, Strasbourg, Bordeaux, Lyon, Montpellier, Orléans. W Wielkiej Brytanii zbudowano siec tramwajową w Birmingham, Londynie, Manchester, Sheffield. W zeszłym roku uruchomiono sieć tramwajową w irlandzkim Dublinie. 2 - 3 lata temu zbudowano siec tramwajowa we wloskiej Mesynie... Od razu wspomnę, że niektóre z tych miast są wielkości porównywalnej do Kielc... > W wielkich > metropoliach np. Paryż, Londyn tramwajów nie uświadczysz. Nieprawda. Patrz wyżej... W Rzymie tramwaj > posiada tylko dwie linie. A u nas Kielce potrzebują koniecznie tramwaju. Ja Wam > > mówię, wybudujcie metro. Tak... metro w miescie 200-tysiecznym... Byłby to z pewnością ewenement na skalę swiatową... A poważnie mówiąc to wypadałoby zrobić najpierw > kalkulację opłacalności oraz zweryfikować plany z lat 80-tych. Tam były > zupełnie inne założenia. Po pierwsze trzeba odpowiedzieć sobie na pytania: > 1. Jakie będzie zapotrzebowanie na tramwaj ? > 2. Czy zapotrzebowanie na tramwaj nie spowoduje likwidacji linii autobusowych > na trasie tramwaju ? (wygląda na to, że zyski chcemy przełożyć z jednej > kieszeni do drugiej) Oczywiście ze spowoduje ich likwidację. Dublowanie linii tramwajowej autobusami byloby po prostu bez sensu. Nie chodzi tu o przelozenie pieniedzy z jednej kieszeni do drugiej, ale o zupelnie inne cechy charakterystyczne komunikacji tramwajowej w stosunku do autobusow. Tramwaje sa szczegolnie predystynowane do obslugi glownych tras o duzych potokach pasazerskich. Autobusy na takich trasach staja sie - mowiac w skrocie - niewydolne. > 3. Jakie komplikacje w poruszaniu się po mieście wprowadzi linia tramwajowa ?? > (Statoil chciał wybudować stację benzynową przy IX Wieków na przeciwko > Archiwum - nie dostał zgody bo zwiększyłby się ruch w tym newralgicznym punkcie W przypadku budowy Statoila zwiekszylby sie ruch samochodow osobowych. Natomiast my tutaj mowimy o tramwaju na _wydzielonym_ z jezdni torowisku. > 4. Jak będzie poprowadzona trasa tramwaju i jak będą wyglądały przystanki ??? W zwiazku z tym ze cala trasa ma byc wydzielona z jezdni, ludzie nie beda wysiadali wprost na jezdnie, ale na peron zlokalizowany miedzy jezdniami. > 5. Gdzie wybudowane zostaną zajezdnie ??? Nie wiem. Zajezdnia jest pewnie planowana w poblizu jednej z koncowek trasy. Obstawailbym ze na Slichowicach. > 6. Czy inwestycja w tramwaj spowoduje zmniejszenie ruchu samochodów > osobowych ?? (nie, polacy mają taką mentalność, że jak tylko mają własny > samochód to choćby mieli jechać 100 metrów to wsiadają do samochodu - własnego. Tak. Moze spowodowac zmiejszenie ruchu samochodowego dzieki temu ze poruszajac sie po wydzielonym z jezdni torowisku nie bedzie stal w korkach. Bedzie wiec stanowil ciekawa alternatywe w stosunku do samochodow indywidualnych grzeznacych w godzinach szczytu w coraz wiekszych zatorach. > Ilość samochodów osobowych zwiększy się diametralnie w najbliższych latach - > czy zakorkowane ulice spowodują, że te osoby przesiądą się na komunikację > miejską ?? Nie !!) Czesc sie przesiadzie jezeli zaproponuje sie jej odpowiednia jakosc uslug. > 7. Kto tak naprawdę korzysta z komunikacji miejskiej ?? (śmiem twierdzić, że > najbiedniejsza część społeczeństwa oraz głównie osoby z okolicznych wsi więc > czy aby na pewno bogate Ślichowice potrzebują tramwaju ?? Tam praktycznie każda > > rodzina ma własny samochód z którego skwapliwie korzysta co widać po potoku > samochodów kierujących się w tamte rejony po godzinie 16) Nieprawda... Duzo ludzi ma samochod, ale rowniez duzo ludzi korzysta z komunikacji miejskiej (i nie jest to wcale najbiedniejsza czesc spoleczenstwa). Swiadczy o tym zapelnienie (a wrecz przepelnienie) najczesciej kursujacej kieleckiej linii autobusowej 46. > 8. Czy najpierw nie powinno się stworzyć infrastruktury drogowej przewidującej > w przyszłości linię tramwajową ?? Alez taka infrastruktura na duzej czesci planowanej trasy juz istnieje. > 9. Czy nie okaże się, że braknie pieniędzy na inwestycję i utknie ona w martwym punkcie ??? Mam nadzieje, ze nie... Zreszta, do ekologicznych projektow komunikacyjnych (a takim z pewnoscia jest budowa linii tramwajowej) Unia Europejska moze sie dorzucic pokrywajac az 85% kosztow budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Tramwaj - na serio czy dla jaj ??!! IP: *.kielce.net.pl 14.02.05, 10:05 Lubię podyskutować z kimś kto przytacza rzetelne argumenty więc poprowadzę jeszcze polemikę. Faktycznie w Paryżu są 3 linie tramwajowe - nie wjeżdzają one jednak do centrum miasta (łączą dzielnice podmiejskie), W Londynie również faktycznie są linie tramwajowe (również nie wjeżdżają do ścisłego centrum). U nas nie miałoby to sensu. Ja nie neguję tego, że tramwaje są przydatne. Owszem ale śmiem twierdzić, że nie mamy ku temu warunków. Wracając do moich pytań: 1. Jeżeli linia tramwajowa spowoduje likwidację najbardziej rentownych linii autobusowych to zyski z biletów autobusowych przełożymy na ... zyski z biletów tramwajowych. Tutaj jest propozycja by Niemcy nam zbudowali więc zbudują i będą czerpać korzyści. To już nawet nie przełożenie z kieszeni do kieszeni. To już jest zabranie zysków. Kondycja finansowa MPK Kielce jest tragiczna, miasto chce sprzedać tą "kulę u nogi". Śmiem twierdzić, że po powstaniu tramwaju jest możliwość, że ta firma padnie a setki ludzi pójdą do "pośredniaka". Aby realizować marzenia trzeba mieć na to pieniądze. Mnie też się marzy kilka szybkich linii tramwajowych w tym jedna łącząca dworzec PKP z lotniskiem w Masłowie (rozbudowanym tak by chociaż tanie linie lotnicze mogły z niego korzystać), Druga linia łączyłaby centrum targowe z centrum miasta a kolejne najważniejsze osiedla (Barwinek, KSM, Na Stoku etc.). Ale jestem realistą. Nie możemy zachłysnąć się wizją i nie brać pod uwagę skutków ubocznych. 3. Nadal twierdzę, że linia tramwajowa utrudni komunikację samochodową (chyba, że wybudujemy tramwaj jak w Japonii - wiszący nad drogą). Torowisko tramwajowe musi się krzyżować z głównymi arteriami naszego miasta i to w tych newralgicznych punktach jak skrzyżowanie Warszawskiej z IX WIeków. Rondo (skrzyżowanie) Grudzińskiego. Skrzyżowanie Żelaznej z Grunwaldzką. Skrzyżowanie Grunwaldzkiej z Jagiellońską. Powiem szczerze, że na razie jedynie to ostatnie skrzyżowanie nadaje się dla ruchu tramwajowego. Pamiętajmy, że oprócz torowiska trzeba wybudować całą infrastrukturę towarzyszącą (przystanki, wysepki, sygnalizacje świetlne etc.) Ulica Warszawska - ok, jest szeroko w pasie rozdzielającym jezdnie. Ale już IX Wieków przy samym rondzie to bardzo wąskie gardło. Tam chcąc "puścić" linię tramwajową automatycznie pozbywamy się jednego pasa ruchu drogowego (a są tam 4 pasy). Konieczna jest więc gruntowna przebudowa. 4. Konieczność zbudowania przystanków pomiędzy pasami ruchu drogowego wzmoży ruch uliczny pieszych. Skomplikuje więc komunikację samochodową. 6. Ja nie przesiądę się na tramwaj choćby był za darmo - Ty się przesiądziesz ?? Jedynie gdybym jechał pociągiem do Warszawy to może zamiast taksówki (bardzo wątpliwe gdybym miał bagaże) skorzystałbym z tramwaju. Tramwajem można by zainteresować studentów ale wtedy trasa musiałaby prowadzić też ulicą Świętokrzyską (w stronę przyszłego kampusu AŚ) 8. Co do infrastruktury to nasze władze nie potrafią sobie poradzić z usprawnieniem komunikacji mimo, że nie ma jeszcze tramwajów. Planowane wyłączenie z ruchu ulicy Czarnowskiej mnie przeraża - już widzę zakorkowaną od ronda Giedroycia do planowanego skrzyżowania z IX Wieków ulicę Paderewskiego. Budowa estakady na 1 Maja świadczy o tym, że żaden z urzędników nie pofatygował się w tamte rejony. Ileż to trzeba budynków wyburzyć. Nad bezsensem tego rozwiązania pastwiłem się już kilkakrotnie więc przemilczę teraz. Widziałbym jednak dwupoziomowe skrzyżowanie zamiast ronda Grudzińskiego a zamknięcie dla ruchu kołowego ulicy Paderewskiego (może tędy by puścić tramwaj???) Infrastruktura dla tramwajów kojarzy mi się również z koniecznością przebudowy najbardziej kolizyjnego skrzyżowania Żelazna-Żytnia-Armii Krajowej-Grunwaldzka. Kojarzy mi się również z rozwiązaniem problemu skrętu tramwaju z ulicy Warszawskiej w IX Wieków (w obu przypadkach pośrodku drogi stoją budynki, których nie ma szans wyburzyć). Jak zrobić by tramwaj nie korzystał z pasa drogowego ?? A może by tak puścić tramwaj w Jesionową a później na węźle Skrzetle w Okrzei ?? A może posunąć się dalej i wykorzystać torowisko PKP i puścić tramwaj torami dla pociągów ?? Ale wtedy w wątpliwość należy poddać zyski z biletów. 9. Co do pieniędzy miałem na myśli właśnie konieczność dostosowania ruchu kołowego do nowych warunków. Ale jeżeli w magistracie myślą tak jak przy poprawianiu bezpieczeństwa na ulicach Warszawskiej i Grunwaldzkiej to widzę ciemność. Jeden wspólny pas dla samochodów i tramwajów ??? Chyba nie o to nam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder "można obejść"... argumenty IP: 82.160.68.* 13.02.05, 22:31 "...można obejść bezkolizyjnie archiwum...." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=20516002&a=20523525 ....a pozatym jest wiele możliwości, które niemcy by... a nawet chętnie wykorzystują nieangażując nawet twojej świadomości ..może nie głupca skończonego ...tacy głupi to oni nie są ... karmią cię, tylko nie tym co chcesz zjeść... może autko na sprężone powietrze model 2005 ? www.theaircar.com/ serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34150,2486585.html ci 'pyskacze' milkną kiedy powiedzieć że kłamią np tramwaj nie jedzie 80 a 22km/h www.republika.pl/katedr/ewost.htm 'pyskacze' uciekają przed autobusem pośpiesznym na dłuższych trasach, w cenie zwykłego biletu, jadącym po wydzielonych pasmach...zakładają nowe wątki, ale tramwaj dalej niechce jeżdzić osobnym szlakiem poza pasem jezdni...na większości tej trasy nawet jedno torowiskosie niemieści niewida.gdzie miejsce na przystanki co 200m.. 0,5m?.. tramwaj przed nosem po d.. samochody ? co z npowymi bezpieczniejszymi przejściami przez jezdnie? do likwidacji ? i w czyje imie ? kapuchy dla kliki? Transport w mieście - dla ludzi i dla środowiska - przykłady rozwiązań z miast różnych kontynentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=20207651&a=20284936 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder "można obejść"... argumenty IP: 82.160.68.* 13.02.05, 22:49 "...można obejść bezkolizyjnie archiwum...." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=20516002&a=20523525 ....a pozatym jest wiele możliwości które niemcy by... a nawet chętnie wykorzystują nieangażując nawet twojej świadomości ..może nie głupca skończonego ...tacy głupi to oni nie są ... karmią cię tylko nie tym co chcesz zjeść... może autko na sprężone powietrze model 2005 ? www.theaircar.com/ serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34150,2486585.html 'pyskacze' milkną kiedy powiedzieć że kłamią - tramwaj nie jedzie 80 a 22km/h www.republika.pl/katedr/ewost.htm 'pyskacze' uciekają przed autobusem pośpiesznym na dłuższych trasach, w cenie zwykłego biletu, jadącym po wydzielonych pasmach...zakładają nowe wątki, ale tramwaj dalej niechce jeżdzić osobnym szlakiem poza pasem jezdni...na większości tej trasy nawet jedno torowisko się nie mieści. Nie widzą gdzie miejsce na przystanki co 200m.. 0,5m?.. tramwaj przed nosem po d.. samochody ? co z nowymi bezpieczniejszymi przejściami przez jezdnie? do likwidacji ? i w czyje imie ? kapuchy dla kliki? Transport w mieście - dla ludzi i dla środowiska - przykłady rozwiązań z miast różnych kontynentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=20207651&a=20284936 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder "można obejść"... argumenty IP: 82.160.68.* 13.02.05, 22:54 nie angażując oczy wiś cie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: "można obejść"... argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 00:05 Rezerwa terenu pod budowę zajezdni została przewidziana przez poprzedni komitet budowy w rejonie ulicy Sikorskiego lub w Malikowie (zależnie od przyjęcia ostatecznej koncepcji).Zasadą jest żeby rano tramwaj nie jechał pusty ale od razu zabierał pasażerów jadących do pracy, szkoły lub na zakupy.Dlatego lokalizuje się zajezdnie na końcu sypialni mieszkaniowych takich jak Ślichowice lub Stok.Natomiast dokumentacja torowo-drogowa jest już opracowana w wersji z roku 1987.Podobnie jak koncepcja zasilania energetycznego.Wymagają one tylko aktualizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder "można obejść"... argumenty IP: 82.160.68.* 14.02.05, 00:28 "...Zasadą jest żeby rano tramwaj nie jechał pusty ale od razu zabierał pasażerów jadących do pracy..." dużo w tym 'myślenia'...a druga strona upośledzona... hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: "można obejść"... argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 09:21 Popatrz sobie palancie co się dzieje rano w komunikacji.Nie rozumiesz podstawowych rzeczy w komunikacji więc nie pleć bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychdekoder palant IP: 82.160.68.* 14.02.05, 10:22 zx jest palantem bez wyobrażni Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: palant 14.02.05, 10:43 nie dyskutuj z tymi zapalencami ktorzy chca tramwaju bo nie maja wyobrazi co trzeba i za ile i jakim kosztem zmienic w Kielcach , co staje sie nie opłacalna tą inwestycja. Lubawski zamroczy oczy tramwajem i znow poleca głosowac na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: "można obejść"... argumenty IP: *.kielce.net.pl 14.02.05, 10:11 Z 1987 roku powiadasz ?? E to całkiem świeża :-) Od tamtych lat zapewne niewiele się zmieniło w naszym mieście :-) A poważnie mówiąc to takie koncepcje należy wyrzucić i robić od nowa !! Uwzględniając aktualne trendy, warunki oraz możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: "można obejść"... argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:30 A ja słyszałem, że zajezdnia ma być na Siejach źródło: TVP3 Kielce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder "można obejść"... argumenty IP: 82.160.68.* 16.02.05, 01:40 sprzeczność 'klakiera' - szuka poklasku na świętokrzyskim a palcem pokazuje na sieje.... hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brian Re: Tramwaj - spotkanie IP: 213.76.134.* 14.02.05, 11:55 Czemu nikogo nie zawiadomiono o tym spotkaniu. Może warto żeby mieszkańcy tez się wypowiedzieli, zwłaszcza Ci którzy sie na tym znają. Już wcześniej proponowałem swoją nawet społeczną pomoc. brianx@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Docent Brawo Andreas!!! IP: 195.116.245.* 15.02.05, 11:55 Widzę, że jest tu ktoś, kto myśli. Cieszę się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Brawo Andreas!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:40 Obecnie wszyscy zainteresowani mogą zapoznać się z dokumentami w kieleckim NOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil No to budujmy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.02.05, 16:13 Ludzie, skoro Niemcy, chca nam ze swoich srodkow zbudowac tramwaj no to wydaje mi sie, ze nie ma co czekac. Moze dodatkowo jakies etaty przy budowie sie dla naszych znajda. To co? Wiosną zaczynamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder z twoich środków klakierze IP: 82.160.68.* 17.02.05, 01:50 możesz być cieciem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIEC Re: z twoich środków klakierze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:50 TY NAPRAWDĘ JESTEŚ PSYCHOL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder z twoich środków klakierze IP: 82.160.68.* 17.02.05, 15:35 tylko cieć może myśleć że niemiec mu da coś swojego boisz się psycho...analizy ....jak celnej krytyki prymitywny krzykaczu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Tramwaj zwany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:48 Jak widać z powyższych wypowiedzi ogromną liczbę kieleckich umysłów ogarnęła idea wesoło postukującego po ulicach Kielc tramwaju. Cóż jakie społeczeństwo takie marzenia i fantazje. Rozumiem, że większość dziennikarzy to zwykli fantaści pędzący za tanią sensacją, ale jak wytłumaczyć u kielczan nieustającą tęsknotę za "miejskim pojazdem szynowym"? Wyłącznie chyba tym, że kielczanie oczekują widocznych zmian w Kielcach, tramwaj jest tylko wielce egzotycznym mało znanym tutaj gadżetem, którego pożądanie jest raczej usilną tęsknotą za postępem omijającym konsekwentie Kielce od kilkudziesięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychodekoder gdzie ty patrzysz jak idziesz ulicą IP: 82.160.68.* 17.02.05, 15:39 pokrętny matacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista6661 Re: gdzie ty patrzysz jak idziesz ulicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 18:33 Gdzie patrze gdy idę kielecką ulicą? Pod nogi żebym czasem ich nie połamał, a jeżeli masz na myśli odnowienie kilku elewacji i remont odcinka Sienkiewcza to jak na miasto wojewódzkie to chyba zbyt mało. Kielce to piździ dołek, z którego należy uciekać, zostaną tylko albo upośledzeni bądź życiowe niedorajdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Tramwaj zwany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:30 Spytaj się chorych na raka płuc dlaczego tramwaj jest lepszy od autobusu? Samo MPK spala w centrum miasta kilka pociągów trującego oleju napędowego rocznie.Zapytaj znajomego chemika ile to jest tysięcy metrów sześciennych rakotwórczych węglowodorów aromatycznych,azotków,tlenków,substancji smolistych bardziej szkodliwych od papierosów itp.dlatego większość Kielczan chce budowy tramwaju bo dobrze życzą swoim dzieciom i wnukom.A przypominam , że twoje płuca mają 400 m kwadratowych czynnej powierzchni.Sprawdż ile na nich masz trucizn które działają wolno lecz zawsze kończy się to tragicznie.Słuchaj lekarzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump Re: Tramwaj zwany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:26 Święte słowa - masz wpełni rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Tramwaj zwany... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 17:25 pięknie powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kos Re: Tramwaj zwany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 11:39 Nareszcie coś się zaczyna robić w Kielcach z głową.Ta inicjatywa inżynierów z NOT jest szansą na rozwiązanie wszystkich problemów komunikacyjnych w sposób kompleksowy.Natomiast wypowiedzi niektorych "urbanistów" na spotkaniu w TUP są żenująco naiwne.Szczególną niekompetencją wyróżnia się pani Opałko i Major.Niechże one nie kompromitują szacownego TUP-u bo nie mają (jak same stwierdziły) zielonego pojęcia o komunikacji zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOK Re: Tramwaj zwany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 12:42 BRAWO KOS!!! Odpowiedz Link Zgłoś