Gość: kiszczakus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:38 jak sądzicie utzyma się po następnych wyborach czy przejdziemy pod Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: msz1 Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:15 Czyzby PO zapowiadalo nowa reforme administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 80.48.63.* 15.05.05, 11:25 szkoda, ze nie wrocilismy do stanu sprzed 1975... oczywiscie Radom mozna bylo Wawie ostawic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megadeth Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 80.48.63.* 15.05.05, 11:25 szkoda, ze nie wrocilismy do stanu sprzed 1975... oczywiscie Radom mozna bylo Wawie ostawic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:37 Do stanu sprzed 1975 brakuje tylko woj. Koszalinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.czajen.pl / 80.51.251.* 20.05.05, 23:54 Niektórym główki grzeją:mojefinanse.interia.pl/news?inf=625491 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:49 Jeżeli odważą się majstrować przy podziale administracyjnym, to myślę ,że tak (pod warunkiem, że Kielce dojdą do porozumienia z Radomiem lub Częstochową) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: san Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:25 to województwo nie ma spójnośći co ma wspólnego Sandomierz z Kielcami,najlepszym rozwiązniem jest przyłączenie się do Małopolskiego tam gdzie nasze miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havranek Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:40 Nie wiem, gdzie jest twoje miejsce. A ciesze sie, ze moje jest zupelnie gdzie indziej. Tylko prawdziwy idiota moze myslec, ze utrata statusu wojewodzkiego przyniesie nam jakies korzysci. Chcesz mieszkac na zadupiu? Chcesz, zeby twoje mieszkanie/dom stracily na wartosci? Chcesz, by bylo jeszcze wieksze bezrobocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ster Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:51 > Nie wiem, gdzie jest twoje miejsce. A ciesze sie, ze moje jest zupelnie gdzie > indziej. Tylko prawdziwy idiota moze myslec, ze utrata statusu wojewodzkiego > przyniesie nam jakies korzysci. Chcesz mieszkac na zadupiu? Chcesz, zeby twoje > mieszkanie/dom stracily na wartosci? Chcesz, by bylo jeszcze wieksze bezrobocie > ? a co mnie to obchodzi ja nie chciałem tego województwa, niech się martwi kazdy o siebie nic sie nie stanie jak poleci pareset głów z urzędu wojewódzkiego a Kielce przestaną doić pieniędzy przeznaczonych na całe województwo na budowe jakiegoś głupkowatego deptaczka itp.wielkomiejskich inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 16.05.05, 13:05 > a co mnie to obchodzi ja nie chciałem tego województwa, TO NIESTETY JESTES W MNIEJSZOSCI, ZWOLENIKOW BYLO I JEST WIECEJ niech się martwi kazdy o siebie TYPOWE CENTUSIOWSKIE MYSLENIE nic sie nie stanie jak poleci pareset głów z urzędu wojewódzkiego a > Kielce przestaną doić pieniędzy przeznaczonych na całe województwo na budowe > jakiegoś głupkowatego deptaczka itp.wielkomiejskich inwestycji KIELCE DOJA BO JEST MOZLIWOSC I TAKIEJ MOZLIWOSCI NIKT NIE POZBAWIA INNYCH < TZREBA TYLKO RUSZYC GLOWA A TY NIE WIESZ JAK TO SIE ROBI PEWNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 80.51.101.* 16.05.05, 17:39 a to juz wszystko jasne!!! ster to poprostu jakiś cep z wiochy! pewnie z samsonowa albo podobnej... Zazdrosc mu ze w kielcach cos sie remontuje, rozbudowuje a ster siedzi w chalupie z dachem ze strzechy i spi na sianie w samsonowie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyster Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.euv / *.euv-frankfurt-o.de 17.05.05, 16:05 ster jest z radomia pewnie i krew psuje. RADOM OUT!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 23:15 Odpierdól się od tego miasta i regionu. Mam już dosyć takich typów jak ty. {PS: przepraszam za wulgaryzm) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: województwo świętokrzyskie.... 16.05.05, 13:46 prosze bardzo jedz. Nikt Cie na siłe nie trzyma. A województwa nie oddamy centusiom ani nikomu innemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:15 tak bo głównie to zależy od Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 195.117.63.* 16.05.05, 16:42 Napewno nie mieszkasz w Kielcach albo jesteś chory psychicznie bo zdrowo myślący kielczanin takich głupawych prowokacyjnych tekstów by nie wypisywał jak ci się nie podoba w sandomierzu albo radomiu i województwo świętokrzyskie to się wyprowadz do lajkoników Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: województwo świętokrzyskie.... 16.05.05, 17:26 A gdzie niby Sandomierz przynależał przed wojną i do 1975r?Tekst jest prowokacyjny,jaki niby korzyści miałyby powiaty czy same Kielce na podległości pod galicyjską małopolskę i centusiowy Kraków?Zapytajcie Tarnowian jak im jest świetnie w Małopolsce?Z samej przynależności jeszcze żadne profity nie wynikają.A poza tym nikt nikogo terza nie doi.Teraz są samorządy miejskie,powiatowe.Kielce budują swoją Sienkiewicza za swoje pieniądze,Sandomierz remontuje Starówkę za swoje.Nikt tu nikomu nie zabiera.A swoją drogą tak jak Sandomierz jest chuchany z pozycji Kielc obecnie to chyba nigdy tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj koniunktura w wojewodztwie swietokrzyskim IP: *.kielce.msk.pl 16.05.05, 18:11 Wg Instytutu Badan nad Gospodarka Rynkowa sytuacja w przedsiebiorstwach w naszym kraju byla lepsza w kwietniu niz w marcu. Wyniki badan wzrostu gospodarczego sa coraz wyzsze. Najepsze jego oznaki odnotowano w wojewodztwie SWIETOKRZYSKIM (www.ibngr.edu.pl/koniunktura-woj.htm) zrodlo Rzeczpospolita 16/5/2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: san Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:12 A gdzie niby Sandomierz przynależał przed wojną i do 1975r?Tekst jest > prowokacyjny,jaki niby korzyści miałyby powiaty czy same Kielce na podległości > pod galicyjską małopolskę i centusiowy Kraków?Zapytajcie Tarnowian jak im jest > świetnie w Małopolsce?Z samej przynależności jeszcze żadne profity nie > wynikają.A poza tym nikt nikogo terza nie doi.Teraz są samorządy > miejskie,powiatowe.Kielce budują swoją Sienkiewicza za swoje > pieniądze,Sandomierz remontuje Starówkę za swoje.Nikt tu nikomu nie zabiera.A > swoją drogą tak jak Sandomierz jest chuchany z pozycji Kielc obecnie to chyba > nigdy tak nie było. Napewno lepiej jak u nas, Tarnów jeszcze bardziej zyska jako miasto przy budowie autostrady. Lepiej w parze z lepszym i silniejszy isć niż z biednym i w dodatek kradnącym. Do świetokrzyskiego autostrada dojdzie w 2150 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:14 Myślę ze sama autostrada to nie podstawa,bowiem wystraczy wybudowac drogi ekspresowe-dwujezdniowe i wraz z taką inwestycją uzbrajać tereny pod inwestycje. Mysle,ze jesli chodzi o swietokrzyskie (szczegolnie rejony Kielc,Skarzyska,Strachowic itp) to sukces bylby gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Re: województwo świętokrzyskie.... 16.05.05, 19:25 > > Napewno lepiej jak u nas, Tarnów jeszcze bardziej zyska jako miasto przy > budowie autostrady. Lepiej w parze z lepszym i silniejszy isć niż z biednym i w > > dodatek kradnącym. Do świetokrzyskiego autostrada dojdzie w 2150 roku. Chłopie co Ty piszesz..........ja od 2 lat miwszkam w tej dziurze Tarnowie ( bo tu mam pracę) i uwierz mi.....NIC ALE TO NIC!!!! się tu nie robi w mieście......jak do Kielc przyjade to aż serce się raduje na widok tego co sie robi w Kielcach. Jeśli nie wierzysz zapraszam na wycieczkę do Tarnowa.....a co autostrady........coś Ci się pomyliło.......miała byc autostrada ale jej nie będzie bo KARAKÓW zabrał wszystkie pieniązki na ten cel......budują drogi wokół Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 195.117.63.* 16.05.05, 19:48 Żle wam sandomierzanie w świętokrzyskim. Ciekawe czy centusie by tyle pieniędzy dali co Kielce. Właśnie Tarnowianie się wypowiadają jak im dobrze pod krakowem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: san Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:54 a co nam dały Kielce? Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Jestem Kielczaninem 16.05.05, 20:02 Przepraszam ale proszę mnie nie obrażać.....JESTEM KIELCZANINEM Z KRWI I KOŚCI..:))) pozdrowienia dla wszyskich Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: województwo świętokrzyskie.... 16.05.05, 20:10 A co ci miały dawać.I tak uważam,że Sandomierz jest traktowany jak oczko w głowie mimo,że nie jest największym miastem w regionie.To jakie inwestycje są w Sandomierzu,co będzie wybudowane to tylko zależy od władz Sandomierza czyli władz samorządowych.W skali regionu to miasto i powiat dostają tyle ile po prostu wypada z rozdzielnika biroąc pod uwage liczbe ludności i potencjał.Myślisz,że będąc w Małopolskm czy Podkarapckim nagle forsą sypną Wam w twarz?Chyba nie znasz realiów.A co do prestiżu,to jakiż to prestiż być w Małopolsce?Kraków takich miast wielkości 30 tysięcy mieszkańców ma wiele w swoim regionie, bylibyście na końcu jak kopciuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebog6 Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:32 jablka od was kupujemy ! to malo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALOP TARNÓW = SUKCES W MAŁOPOLSCE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.05, 00:23 Małopolska ma najmniejsze bezrobocie w Polsce a świętokrzyskie chyba nie !!!! Tarnów to znaczący w Polsce ośrodek przemysłu chemicznego, elektromechanicznego, szklarskiego, logistyczno-dystrybucyjnego oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego i spożywczego. Ogółem w Tarnowie (wg nadanego nr REGON) zarejestrowanych jest 11 132 podmiotów gospodarki narodowej. Do największych przedsiębiorstw w mieście należą: Zakłady Azotowe w Tarnowie - Mościcach S.A. (lider w swej branży w kraju) Zakłady Mechaniczne TARNÓW S.A. (elektromechanika, broń) Fabryka Silników Elektrycznych TAMEL S.A., Centrum Logistyczne Goodyear Dębica (centrum dystrybucyjne opon TC Dębica na Europę Środkową i Wschodnią) Zakłady Mięsne MIĘSTAR S.A. (większościowy pakiet akcji w rękach grupy kapitałowej Sokołów S.A.) MLEKTAR S.A. (przetwory mleczarskie) Huta Szkła Gospodarczego Tarnów S.A., STALPRODUKT S.A., Karpacki Okręgowy Zakład Gazownictwa Oddział w Tarnowie ABM Solid S.A. (technologie ekologiczne) ROLESKI (artykuły spożywcze) STEINHOF (akcesoria samochodowe), Prywatna przedsiębiorczość skupia przede wszystkim niemal całą sferę usług, handlu i gastronomii. Jest to głównie działalność kontynuująca tradycje rodzinne. Oprócz firm będących kontynuacją tradycji rodzinnych, powstały także przedsiębiorstwa prywatne zupełnie nowe, proponujące bardzo specjalistyczne usługi oraz w coraz większym stopniu prowadzących działalność produkcyjną, w tym również w zakresie nowoczesnych technologii. Dynamiczny rozwój lokalnego sektora prywatnego w mieście związany jest między innymi z dynamiką rozwoju prywatnej przedsiębiorczości w kraju. Tarnowski rynek wykazywał w ostatnich latach dużą chłonność, co z kolei wpłynęło na ilość powstających nowych firm prywatnych. Wśród tarnowskich rzemieślników znajdują się także kontynuatorzy wielowiekowych tradycji miasta, znanego w kraju m.in. ze szlifierni kryształów (w Tarnowie zarejestrowanych jest np. około 50 zakładów rzemieślniczych, w którym przedmiotem obróbki jest szkło). Tarnów słynie w kraju także z pracowni płatnerskich, gdzie powstają między innymi kopie zabytkowych przedmiotów z metalu (np. dla potrzeb przemysłu filmowego). Tarnów oferuje korzystne warunki inwestycyjne dla kapitału zewnętrznego, który został zaangażowany już w ponad 120 spółkach w Tarnowie. Do tej pory zainwestowali w Tarnowie: brytyjski Invensis Brook Hansen Group (Fabryka Silników Elektrycznych TAMEL S.A.), LENZE (technika napędowa i systemy automatyki przemysłowej), Shell, Aral Polska i BP Polska (stacje paliw na terenie miasta), amerykański Goodyear (Centrum Logistyki), austriacka firma LEIER (Tarnowskie Zakłady Ceramiki Budowlanej S.A.), Ahold Polska (supermarkety). W ostatnich latach, dzięki swojej dogodnej lokalizacji na przecięciu głównych szlaków transportowych Tarnów stał się miejscem lokowania centrów logistycznych i dystrybucyjnych. Dotychczas swoje inwestycje w ten rodzaj działalności gospodarczej w Tarnowie i okolicach poczyniły m.in. takie firmy jak: Wincanton, Goodyear, Ahold czy Roleski. Miasto z powodzeniem zabiega o lokalizację kolejnych centrów logistycznych, czego przykładem jest zainteresowanie Tarnowem przez kolejnych inwestorów z tej branży. Tarnów to także miejsce, w którym klimat sprzyja przedsiębiorcom. Wśród instytucji otoczenia biznesu prężnie działają Izba Przemysłowo-Handlowa, zrzeszająca około 140 członków i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości (zrzeszająca 6 cechów -Tarnowski Cech Rzemiosł Różnych zrzesza obecnie 236 zakładów rzemieślniczych). Obie Izby czynnie uczestniczą w życiu gospodarczym miasta, monitorując na bieżąco potrzeby lokalnych przedsiębiorców i wychodząc im naprzeciw. Miasto Tarnów wspólnie z władzami powiatowymi czynnie współdziała z tarnowskimi przedsiębiorcami, czego przykładem jest utworzenie Rady Gospodarczej Regionu Tarnowskiego. Rada Gospodarcza jest ciałem doradczym dla tarnowskiego samorządu, skupiająca tarnowskich przedsiębiorców oraz organizacje okołobiznesowe działające w mieście i regionie tarnowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Być może tak będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:52 Możliwa jest perspektywa 12 województw. Zachodniopomorskie (plus Gorzów) Pomorskie+Kujawsko-pomorskie Wielkopolskie Łódzkie Mazowieckie Dolnośląskie (plus Zielona Góra) Śląskie+Opolskie Malopolskie+Świętokrzyskie Podlaskie Lubelskie Warmińsko-Mazurskie Podkarpackie+Sandomierz Jeśli jakieś województwo zlikwidują to swiętokrzyskie jest pierwsze w kolejce, następne opolskie. Tarnów odnosi podobne "sukcesy" jak np Bigoraj. Miasto jest upadle. Wiele osób widzi tu winę Krakowa. Sukcesy odnosi niezależny Rzeszów i wlaśnie z tego powodu utrzyma województwo nawet w wypadku zmian, podobnie jak dobrze radzący sobie Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Być może tak będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 02:04 A sukcesy Rzeszowa to np modernizacja i rozbudowa portu lotniczego i perspektywa regularnych lotów od listopada 2005 r. Rzeszów-Warszawa Rzeszów-Kraków Rzeszów-Frankfurt Rzeszów-Londyn Rzeszów-Szczecin Oraz brane pod uwagę loty Rzeszów-Barcelona Rzeszów-Rzym Miasto bez lotniska nie ma szans na dynamiczny rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Być może tak będzie. 17.05.05, 07:43 Taa i kolejny zbudowany Real, Tesco czy inne badziewie o czym chłopcy rozpisują się z lubością. Zwłaszcza na forum Lublina. Kompleks mają jakiś czy co ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Być może tak będzie. IP: 213.199.233.* 17.05.05, 07:48 sie podniecaja tym lotniskiem jak murzyn bataryjka, czas zweryfikuje oplacalnosc lotow, znam przyklad duzego miasta we Włoszech gdzie po pol roku zamnkneli wiekszosc lotow z braku zainteresowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re; tak nie będzie. IP: 213.199.233.* 17.05.05, 07:53 i mozliwa jest tez inna perspektywa, ze swietokrzyskiemu nic nie zagraza narazie kolego z podkarpackiego swietokrzyskie koniunkturalnie rozwija sie najszybciej z calej 16 (www.ibngr.edu.pl/koniunktura-woj.htm) dane za kwiecien 2005 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Re; tak nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:55 Gratuluję zrozumienia tekstu. Na 4 przedstawione przeze mnie wersje 3 są takie że świętokrzyskiemu nic nie zagraża. Przy czym najbardziej prawdopodobna 1. Chłopaki, nie przeżywajcie tak tego lotniska:) Może też będziecie mieli kiedyś swoje... Jak na razie zainteresowanie jest bardzo duże. A co do hipermarketów - Rzeszów ma ich 10 - to chyba nie jest tak strasznie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Re; tak nie będzie. IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 19:05 Nikt tu sie nie podnieca zadnym lotniskiem, mamy blizej Warszawe czy Krakow, lotow w kazdej godzinie po kilka wiec nam nie na reke 180 km na wschod. Marketow faktycznie nie macie za duzo, Radom jest tu niestety the besciakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubawiony Re: Re; tak nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:15 Rzeszów 180 km na wschód od Kielc? Moje gratulacje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Re; tak nie będzie. IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 20:22 ubaw sie jeszcze lepiej 170 co do kilometra och joj zebys nie pekl ze smiechu na wschod, ale smieszne co Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Być może tak będzie. 17.05.05, 08:13 Gość portalu: Signal napisał(a): > Możliwa jest perspektywa 12 województw. > > Zachodniopomorskie (plus Gorzów) > Pomorskie+Kujawsko-pomorskie > Wielkopolskie > Łódzkie > Mazowieckie > Dolnośląskie (plus Zielona Góra) > Śląskie+Opolskie > Malopolskie+Świętokrzyskie > Podlaskie > Lubelskie > Warmińsko-Mazurskie > Podkarpackie+Sandomierz > > Jeśli jakieś województwo zlikwidują to swiętokrzyskie jest pierwsze w kolejce, > następne opolskie. Tarnów odnosi podobne "sukcesy" jak np Bigoraj. Miasto jest > upadle. Wiele osób widzi tu winę Krakowa. Sukcesy odnosi niezależny Rzeszów i > wlaśnie z tego powodu utrzyma województwo nawet w wypadku zmian, podobnie jak > dobrze radzący sobie Olsztyn. Kolejny specjalista od podziału administracyjnego. Sukcesy to Rzeszów odnosi w ilości marketów i nic więcej, aha i w opluwaniu okolicznych miast, które mają dużo większe tradycje (vide Przemyśl). Co otworzą nowy market to te od razu muszą napisac, że kolejne centrum, a prawda jest taka że mają ich nawet w d... w Mielcu. Rzeszow jako ośrodek administracyjny powstał tylko i wyłącznie dlatego, że ktoś nam pod.. Lwów i trzeba było jakies miasto powiatowe wywindowac do rangi stolicy regionu. Padło na Rzeszów, ale równie dobrze mogła być to Kolbuszowa:) Dlatego chłopaki liczyć markety i wyżywać się na Tyczynie. Aha i odpi... się od Biłgoraja. Piekne miasto i nie ma tam żadnego padłego zakładu kołku. Poczytaj sobie www.bilgoraj.lbl.pl/mias/firmy/index.php Znalazł się erotoman-gawędziarz-regionalista Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: Być może tak będzie. 17.05.05, 08:31 napinaczu nie badz taki pewny. Moze byc tak ze Mielec dołaczy do Swietokrzyskiego i wtedy d... zbita Zeszow traci. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Być może tak będzie. 17.05.05, 10:14 Polecam trochę danych statystycznych www.cbr.org.pl/miasta.php#tabelka www.cbr.org.pl/rzepa/199910060032/ www.cbr.org.pl/rzepa/new/wykres2.gif A dla Rzeszowian www.cbr.org.pl/rzepa/199909200161/ (czemu mówią o Krośnie):) www.cbr.org.pl/rzepa/new/komu_w_polsce.php#wykres1 www.cbr.org.pl/rzepa/new/wykres1.gif Gdzie to podkarpackie ? www.cbr.org.pl/rzepa/new/pit03.gif Gdzie ten Rzeszów? www.cbr.org.pl/rzepa/new/pit99_03.gif Znowu to samo pytanie :) Oczywiście jak wszędzie są blaski i cienie. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowiak Re: Być może tak będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:14 To teraz się chłopaczku zbłaźniłeś do granic. Rzeszów we wszystkich linkach jest w I klasie, a tam gdzie napisałeś "i gdzie ten Rzeszów" to akurat jest na czerwono :D (powiat grodzki) 120% średniej. Gratuluję Ci tych słów. Jesteście śmieszni, nigdy w życiu nie widziałem ludzi z taką obsesją na punkcie jakiegoś regionu. Nie dziwię się że w Polsce mówi się "piździ jak w kieleckim" itd. Najbardziej ośmieszył się człowiek który podał dane i zapytał ironicznie "i gdzie ten Rzeszów" a Rzeszów właśnie tam jest :) Ależ się ubawiłem. Skoro tak wybierasz poszczególne statystyki to zauważ że na stronie CBR którą tu cytujesz, Rzeszów jest w tzw Złotej Dwunastce. Zresztą z kim ja rozmawiam - 3 miejsce w Rankingu Miast 2005, 6 miejsce w rankingu miesięcznika Wspólnota, 7 miejsce w Polsce w rankingu Polityki, 2 miejsce w kraju pod względem inwestycji na jednego mieszkańca - o czym my w ogóle rozmawiamy? Danymi statystycznymi nie możecie się podpierać jeśli chcecie obrazić Rzeszów. Możecie jedynie głupio wyśmiewać reale i tesco. Naprawdę nie wiem skąd u was taka obsesja, róbcie coś żebyście mieli lepiej a nie wyżywacie się na innych. Brak słów. Dosłownie połowa postów o Rzeszowie i próba udowodnienia sobie że jest się lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crux Re: Być może tak będzie. IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.05.05, 18:27 Kolega jest niesprawiedliwy. Pomijając kwestię analizy statystyk (zwykłe kłamstwo, wierutne kłamstwo i statystyka, a ja teraz dodałbym do tych historycznych słów jeszcze rankingi), to nieśmiało zauważam, że to osoba z rodowodem rzeszowskim zasiała tu ferment i zaczęła dokazywać wyższości Rzeszowa nad Kielcami, co wydaje mi się dość karkołomnym zadaniem (w odwrotną stronę również). Więc polecam najpierw ukrócić działalność Waszego lokalnego trolla internetowego vel Signal, bo nie przynosi on, wbrew jego najlepszym intencjom, chluby Waszemu miastu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Być może tak będzie. IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 18:45 > Jesteście śmieszni, nigdy w życiu nie widziałem ludzi z taką obsesją na punkcie > > jakiegoś regionu. Nie dziwię się że w Polsce mówi się "piździ jak w kieleckim" > itd. KOLEGO Z RZESZOWA< ALE CO MA PIERNIK DO WIATRAKA< TU MIESZKAJA LUDZIE AMBITNI I TYLE< ZRESZTA PRZYSŁOWIA MADROSCIA NARODOW Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Być może tak będzie. 18.05.05, 07:26 Masz problemy z kolorami Rzeszowiaku. Poza tym przeczytaj do kończ wszędzie są blaski i cienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Być może tak będzie. 18.05.05, 09:43 To teraz się chłopaczku zbłaźniłeś do granic. Rzeszów we wszystkich linkach jest w I klasie, a tam gdzie napisałeś "i gdzie ten Rzeszów" to akurat jest na czerwono :D (powiat grodzki) 120% średniej. Gratuluję Ci tych słów. PO PIERWSZE KWESTIE GRZECZNOŚCIOWE, NIE JESTEM CHŁOPACZKIEM. A TAM GDZIE NAPISAŁEM "I GDZIE TEN RZESZÓW, BYŁO AKURAT 100%, A WZROST BYŁ O 10%. NAUCZ SIĘ CZYTAĆ :) Jesteście śmieszni, nigdy w życiu nie widziałem ludzi z taką obsesją na punkcie jakiegoś regionu. Nie dziwię się że w Polsce mówi się "piździ jak w kieleckim" itd. TO NIE JEST ŚMIESZNOŚĆ TYLKO PATRIOTYZM LOKALNY. POZA TYM OŚMIESZASZ SIĘ TY NIE JA, JEST MAŁYM ŻAŁOSNYM MARNYM CHAMEM, DO KTÓREGO SIĘ POWIE D..PA I SIĘ SMIEJĘ. JEŻELI UWAŻASZ, ŻE NIE MASZ Z KIM ROZMAWIAĆ TO WON STĄD. JAK SIĘ PRZYCHODZI W GOŚCI TO OBOWIĄZUJE PEWIEN POZIOM KULTURY, KTÓREJ CI BRAK. ZNAM MIESZKAŃCÓW MIAST, KTÓRE SĄ NIZEJ W RANKINGACH, A SĄ DUMNI ZE SWEGO MIASTA. Najbardziej ośmieszył się człowiek który podał dane i zapytał ironicznie "i gdzie ten Rzeszów" a Rzeszów właśnie tam jest :) Ależ się ubawiłem. Skoro tak wybierasz poszczególne statystyki to zauważ że na stronie CBR którą tu cytujesz, Rzeszów jest w tzw Złotej Dwunastce. Zresztą z kim ja rozmawiam - 3 miejsce w Rankingu Miast 2005, 6 miejsce w rankingu miesięcznika Wspólnota, 7 miejsce w Polsce w rankingu Polityki, 2 miejsce w kraju pod względem inwestycji na jednego mieszkańca - o czym my w ogóle rozmawiamy? Danymi statystycznymi nie możecie się podpierać jeśli chcecie obrazić Rzeszów. Możecie jedynie głupio wyśmiewać reale i tesco. Naprawdę nie wiem skąd u was taka obsesja, róbcie coś żebyście mieli lepiej a nie wyżywacie się na innych. Brak słów. Dosłownie połowa postów o Rzeszowie i próba udowodnienia sobie że jest się lepszym. A POŁOWA POSTÓW O RZESZOWIE WYNIKA STĄD KOLEGO COREGA TABS, ŻE POJAWIŁEŚ SIĘ TU ZE SWOIMI PRAWDAMI WIARY, GDY NIKT CIĘ NIE ZAPRASZAŁ. I SKĄD TY MOZESZ WIEDZIEĆ CO ROBIMY, ŻEBY MIEĆ LEPIEJ, A NIE WYŻYWAMY SIĘ NA INNYCH, POZA TYM JEŚLI CHODZI O MANIĘ WYŻYWANIA SIĘ TO JESTEŚ OSTANIO NIEDOŚCIGNIONYM WZOREM. P.S. PISZE Z DUŻEJ LITERY BO NIE CHCIAŁO MI ZACYTOWAĆ. NIE KRZYCZĘ. GDY TO PISAŁEM WYPEŁNIAŁ MNIE SPOKÓJ. p.S. POKAŻ MI GDZIE STRONKE O RZESZOWSKICH INWESTYCJACH A DOPIERO POTEM WYSZYDZAJ EROTOMANIE-GAWĘDZIARZU-REGIONALISTO. RZADKO PISZĘ AD PERSONAM, ALE DO NIEKTÓRYCH TRZEBAPOWIEDZIEĆ S... BO INACZEJ NIE ZROZUMIEJĄ. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Być może tak będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:02 Naprawdę masz obsesję. Powtarzam że marketów w Rzeszowie jest mało. Dużo jest centrów handlowych - to różnica. Poza tym z Twoich postów widać że strasznie przeżywasz że tamto miasto wydaje np na remonty dróg i budynków dwa razy więcej niż Lublin. Nie będę mówić w jaki sposób Kielce zostały stolicą regionu. Naprawdę chyba masz problem ze sobą skoro co chwilę musisz pisać "Rzeszów może chwalić się tylko marketami". Pomijamy jedną z największych hal widowiskowych, park technologiczny, port lotniczy, dolinę lotniczą, inwestycje (lockhead&martin, valeant, novartis, cushman&wakefield), remonty wszystkich najważniejszych ulic (ok 100 mln zł), budowę nowoczesnej obwodnicy, tworzenie nowych ładnych osiedli, nowych szkół, w perspektywie 4 multipleksy, wywalczenie przez władze miasta drogi A4 i S19 w szybkim czasie. Ja życzę wam jak najlepiej ale kompleksy tego marcmala mnie przerażają. Bo czy człowiek bez kompleksów pisze w kółko na jeden temat, wyśmiewając Rzeszów i wmawiając że to miasto bez znaczenia? Rzeszów naprawdę się rozwija i ma przed sobą przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Być może tak będzie. IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 18:41 Nie będę mówić w jaki sposób Kielce zostały stolicą regionu. NO NAPISZ MOZE OSWIECISZ NAS CZYMS NOWYM > Naprawdę chyba masz problem ze sobą skoro co chwilę musisz pisać "Rzeszów może chwalić się tylko marketami". Pomijamy jedną z największych hal widowiskowych, OOOOooo RANY, TO FAKTYCZNIE DUZY ATUT > park technologiczny, TU SIE ZGODZE port lotniczy, NARAZIE W PRZEBUDOWIE I EKSPERYMENTALNIE WPROWADZONO PARE KURSOW dolinę lotniczą, inwestycje OK (lockhead&martin, valeant, novartis, cushman&wakefield), remonty wszystkich > najważniejszych ulic (ok 100 mln zł), budowę nowoczesnej obwodnicy, tworzenie > nowych ładnych osiedli, nowych szkół, w perspektywie 4 multipleksy, wywalczenie PODOBNYMI FIRMAMI REMONTAMI BUDOWAMI "TWORZENIEM" I PERSPEKTYWAMI WYKAZUJE SIE KAZDE WIEKSZE MIASTO Z AMBICJAMI > przez władze miasta drogi A4 i S19 w szybkim czasie. NIE TAKIM SZYBKIM< OJ NIE TAKIM SZYBKIM Ja życzę wam jak najlepiej DZIEKI, BEZ ŁASKI ale kompleksy tego marcmala mnie przerażają. OCH JEJ Bo czy człowiek bez kompleksów > pisze w kółko na jeden temat, wyśmiewając Rzeszów i wmawiając że to miasto bez znaczenia? SLEDZIŁEM WYMIANE WASZYCH POGLADOW (NIE BRONIE TU MARCMALA) ALE BYLES BARDZIEJ NIETAKTOWNY NIZ ON< WCIAZ MASZ TENDENCJE DO NAPOBUDLIWOSCI I W EMOCJACH RZUCASZ MIESEM O SCIANE OBRAZAJAC PRZY TYM WIELU Rzeszów naprawdę się rozwija i ma przed sobą przyszłość. KIELCE TAK SAMO POGRATULOWAC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Być może tak będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:06 Nazywając mnie erotomanem przesadziłeś. Chętnie dowiem sie na jakiej podstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Być może tak będzie. IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 18:48 odpusc troche, tak powszechnie znane w naszym kraju stwierdzenie "erotoman - gawedziarz" o metaforycznym przeslaniu znaczy wszystko co mozna dopowiedziec, ale napewno nic obrazliwego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: TARNÓW = SUKCES W MAŁOPOLSCE IP: *.euv / *.euv-frankfurt-o.de 17.05.05, 16:10 Kielce do małopolskiego??? To gorsze niz cokolwiek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Re: TARNÓW = SUKCES W MAŁOPOLSCE 17.05.05, 19:45 Gość portalu: MALOP napisał(a): > Małopolska ma najmniejsze bezrobocie w Polsce a świętokrzyskie chyba nie !!!! > > > > > > Tarnów to znaczący w Polsce ośrodek przemysłu chemicznego, > elektromechanicznego, szklarskiego, logistyczno-dystrybucyjnego oraz > przetwórstwa owocowo-warzywnego i spożywczego. Ogółem w Tarnowie (wg nadanego n > r > REGON) zarejestrowanych jest 11 132 podmiotów gospodarki narodowej. > > Do największych przedsiębiorstw w mieście należą: > Zakłady Azotowe w Tarnowie - Mościcach S.A. (lider w swej branży w kraju) > Zakłady Mechaniczne TARNÓW S.A. (elektromechanika, broń) > Fabryka Silników Elektrycznych TAMEL S.A., > Centrum Logistyczne Goodyear Dębica (centrum dystrybucyjne opon TC Dębica na > Europę Środkową i Wschodnią) > Zakłady Mięsne MIĘSTAR S.A. (większościowy pakiet akcji w rękach grupy > kapitałowej Sokołów S.A.) > MLEKTAR S.A. (przetwory mleczarskie) > Huta Szkła Gospodarczego Tarnów S.A., > STALPRODUKT S.A., > Karpacki Okręgowy Zakład Gazownictwa Oddział w Tarnowie > ABM Solid S.A. (technologie ekologiczne) > ROLESKI (artykuły spożywcze) > STEINHOF (akcesoria samochodowe), > > Prywatna przedsiębiorczość skupia przede wszystkim niemal całą sferę usług, > handlu i gastronomii. Jest to głównie działalność kontynuująca tradycje > rodzinne. Oprócz firm będących kontynuacją tradycji rodzinnych, powstały także > przedsiębiorstwa prywatne zupełnie nowe, proponujące bardzo specjalistyczne > usługi oraz w coraz większym stopniu prowadzących działalność produkcyjną, w ty > m > również w zakresie nowoczesnych technologii. Dynamiczny rozwój lokalnego sektor > a > prywatnego w mieście związany jest między innymi z dynamiką rozwoju prywatnej > przedsiębiorczości w kraju. Tarnowski rynek wykazywał w ostatnich latach dużą > chłonność, co z kolei wpłynęło na ilość powstających nowych firm prywatnych. > > Wśród tarnowskich rzemieślników znajdują się także kontynuatorzy wielowiekowych > tradycji miasta, znanego w kraju m.in. ze szlifierni kryształów (w Tarnowie > zarejestrowanych jest np. około 50 zakładów rzemieślniczych, w którym > przedmiotem obróbki jest szkło). Tarnów słynie w kraju także z pracowni > płatnerskich, gdzie powstają między innymi kopie zabytkowych przedmiotów z > metalu (np. dla potrzeb przemysłu filmowego). > > Tarnów oferuje korzystne warunki inwestycyjne dla kapitału zewnętrznego, który > został zaangażowany już w ponad 120 spółkach w Tarnowie. Do tej pory > zainwestowali w Tarnowie: brytyjski Invensis Brook Hansen Group (Fabryka > Silników Elektrycznych TAMEL S.A.), LENZE (technika napędowa i systemy > automatyki przemysłowej), Shell, Aral Polska i BP Polska (stacje paliw na > terenie miasta), amerykański Goodyear (Centrum Logistyki), austriacka firma > LEIER (Tarnowskie Zakłady Ceramiki Budowlanej S.A.), Ahold Polska (supermarkety > ). > > W ostatnich latach, dzięki swojej dogodnej lokalizacji na przecięciu głównych > szlaków transportowych Tarnów stał się miejscem lokowania centrów logistycznych > i dystrybucyjnych. Dotychczas swoje inwestycje w ten rodzaj działalności > gospodarczej w Tarnowie i okolicach poczyniły m.in. takie firmy jak: Wincanton, > Goodyear, Ahold czy Roleski. Miasto z powodzeniem zabiega o lokalizację > kolejnych centrów logistycznych, czego przykładem jest zainteresowanie Tarnowem > przez kolejnych inwestorów z tej branży. > > Tarnów to także miejsce, w którym klimat sprzyja przedsiębiorcom. Wśród > instytucji otoczenia biznesu prężnie działają Izba Przemysłowo-Handlowa, > zrzeszająca około 140 członków i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej > Przedsiębiorczości (zrzeszająca 6 cechów -Tarnowski Cech Rzemiosł Różnych > zrzesza obecnie 236 zakładów rzemieślniczych). Obie Izby czynnie uczestniczą w > życiu gospodarczym miasta, monitorując na bieżąco potrzeby lokalnych > przedsiębiorców i wychodząc im naprzeciw. Miasto Tarnów wspólnie z władzami > powiatowymi czynnie współdziała z tarnowskimi przedsiębiorcami, czego przykłade > m > jest utworzenie Rady Gospodarczej Regionu Tarnowskiego. Rada Gospodarcza jest > ciałem doradczym dla tarnowskiego samorządu, skupiająca tarnowskich > przedsiębiorców oraz organizacje okołobiznesowe działające w mieście i regionie > tarnowskim. > > Większość zakładów które wymieniłeś jest na krawędzi bankructwa.......Azoty?.....kilka tysięcy ludzi juz zwolnionych......zakłady mechaniczne?.....podzielone i większość spółek wydzielonych jest na granicy upadku.....centrum logistyczne w Dębicy?.......to juz województwo Podkarpackie.....Karpacka Spółka Gazownictwa?........poczekaj zmieni się władza a zmieni siebę przeniesie się do Rzeszowa.....są juz przymiarki........ I jeszcze jedno.....dlaczego około 30% mieszkańców do pracy jeździ do Krakowa? A samo miasto?...centrum miasta w domach są piece na węgiel któreg sięzużywa kilka tysięcy ton zatruwając i smrodząc ile się da...no masz rację cos się zmieniło...po trzech latach zaczęli pasy na jezdniach malować.....bo dzir jeszcze nie łatają.......no masz rację.....odnieśli sukces Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pramerica Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:59 Mowisz jak potluczony. Tarnow bedzie mial autostrade bo lezy na trasie A-4 ktora byla juz wyznaczona lata temu, i przynaleznosc do Krakowa nic tu nie ma do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Re: województwo świętokrzyskie.... 18.05.05, 18:10 Gość portalu: Pramerica napisał(a): > Mowisz jak potluczony. Tarnow bedzie mial autostrade bo lezy na trasie A-4 > ktora byla juz wyznaczona lata temu, i przynaleznosc do Krakowa nic tu nie ma > do rzeczy. Taaak jest......tylko trzeba wyburzyć np. Wojnicz..... i w stronę Krakowa też kilaka miejscowości trzebaby przenieść bo inaczej autostrada nie przejdzie....a Kraków ma do rzeczy......nie jechałeś nigdy od Krakowa do Tarnowa w ciągu dnia?....a gdzie obwodnica Pilzna?.......Dębicy?....w jednym masz rację .....jeszcze kilka lat trzeba poczekać aż coś zaczną robić koło Tarnowa.....najszybciej na świetego DYGDY chyba...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O.O Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:22 Jesli uważasz że przynależność do regionu świętokrzyskiego jest powodem do wywyższania się nad Małopolską, to nic mnie już nie zdziwi w tym kraju. Zabrzmiało to jakby w Bośni mówiono - A co tam do nas jakieś prowincjonalne Włochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterxy Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 23:12 A co ma wspólnego Radom z Warszawą, albo Częstochowa z Katowicami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeswietokrzyskiego Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:46 Nie utrzyma się,obecne województwo zostało wyproszone u kwacha i na siłe zrobili ten twór którego już niedługo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: województwo świętokrzyskie.... 17.05.05, 10:53 (po)twór to jestes TY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 17.05.05, 11:13 podaj moze wiecej konkretnych informacji ciemniaku Swietokrzyskie jest-bylo-i bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: województwo świętokrzyskie.... 17.05.05, 11:15 A czy ten zeswietokrzyskiego to nie signal piewca ziemi rzeszowskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 17.05.05, 12:04 ty to masz nosa ;) dziwni sa tam ludzie to fakt, jacys zakompleksieni pzdr; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeswietokrzyskiego Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:01 podaj moze wiecej konkretnych informacji ciemniaku Swietokrzyskie jest-bylo-i bedzie typowa odpowiedż jak na kieleckiego buca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 17.05.05, 12:07 wiesz po czym buc buca poznaje, typowe okreslenie wystepujace w podkarpackim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pramerica Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 01:22 Kielce maja nieprzerwanie status miasta woj. od 1918 i nie widze powodow dla ktorych mialoby sie to zmienic wiejski bucu. Jak ci sie nie podoba w twojej wsi w swietokrzyskiem to wybierz sobie inne miejsce do zycia, jakby nie bylo to wolny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 217.96.6.* 17.05.05, 17:44 Obawiam się,że masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r NIECH ŻYJE WOJEWÓDZTWO LUBAWSKIE!!! IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 20:41 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 217.96.6.* 17.05.05, 17:52 Ludzie,zwłaszcza Kielczanie nie obrażajcie innych,inaczej myślących.Kielce faktycznie załatwił Kwaśniewski,każdy to widział,no i SLD,które podtrzymywało swój elektorat lewicowy.Ale mimo,że nie jestem mieszkańcem Kielc,ale Ponidzia-a mam bliżej do Krakowa niż nad Silnicę,nie jestem całkowicie przekonany do likwidacji województwa.Bardzie potrzebna jest zmiana opcji politycznych rządzących naszym województwem jak i samorządami lokalnymi.W większości te władze wywodzą się ze starego ustroju-niektórzy się faktycznie sprawdzili,ale w wielu gminach nie dzieje się nic poza układami,klikami i nepotyzmem.Ale nie widzę następców.PO udaje,że istnieje,PiS podobnie,bardziej medialny niż faktyczny,o LPR lepiej nie mówić,PD-cisza.No i pozostają "stare dobre" SLD i PSL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 195.117.63.* 17.05.05, 19:01 rzeszowiak ten twój rzeszów to jest większa wieś 150 tys mieszkańców a robicie z niego metropolię i polskie eldorado a prawda jest taka że tam jest jeszcze większ bieda niż w Kielcach i jak nie daj Boże będą zmiany administracyjne to Rzeszów jest pierwszy do zlikwidowania jako stolica regionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:00 Rzeszów nie ma telewizji regionalnej,uniwersytetu i lotniska i on nadaje się pierwszy do utraty województwa.Mam racje Prezio? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:20 W żadnej z obecnie rozpatrywanych wersji woj.podkarpackie nie jest przewidziane do likwidacji, w przeciwieństwie do świętokrzyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:25 Chciałem dodać jeszcze że Rzeszów jest stolicą dość dużego regionu (18 tys km) i włączenie go pod Kraków czy Lublin jest realnie patrząc niemożliwe. Kraków jest położony na ścisłym zachodzie małopolskiego, nie wyobrażam sobie dystansów typu Kraków-Przemyśl. Kielce, Opole i inne miasta leżą blisko dużych ośrodków miejskich, np Warszawa, Kraków, Lublin, Łódź, (bez względu na to co myślicie) Radom. Rzeszów ma szczęsliwsze położenie - na całym obszarze Podkarpacia nie ma żadnego miasta stanowiącego dla niego zagrożenie. Najbliższe duże ośrodki miejskie to Kraków i Lublin, ale leżą za daleko by administrować takim obszarem. W Rzeszowie wzbudziłoby to ogromne protesty, myślę że w Krakowie też (większy region to więcej problemów), w Lublinie, nie radzącym sobie z obecnym lubelskim, tym bardziej. Nikt nie powiedział wprost że likwiduje świętokrzyskie, a nawet jeśli taka propozycja wyjdzie, zawsze możecie zaprotestować. I jeszcze o liczbie mieszkańców - po powiększeniu miasta o dotychczasowe przedmieścia wynosi ok 180 tys i w związku z budową nowych osiedli, ma spore perspektywy na wzrost. Nie zapominajmny też o prawie 60 tys studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.kielce.msk.pl 17.05.05, 20:33 ale po co ta propaganda, i po co te okrzyki, nikt ze swietokrzyskiego nie chce nic wam zabierac wiec zachowaj dystans do tego co jeden czy drugi wykrzykuja powyzej ze lublin to a krakow tamto pewnie...spierac sie mozna, ale lepiej rozmawiac w przyjacielskiej atmosferze i bez niepotrzebnych emocji wyluzujcie, z biegiem czasu wyjasni sie ktore wojewodztwo zostanie ktore odpadnie(nie mowie o swietokrzyskim i podkarpackim) lepsza jest zdrowa konkurencja niz chorobliwa zawisc (kto lepszy) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 17.05.05, 20:50 Jezu ten Signal jest porąbany.Mozna oczywiście zazdrościć Rzeszowowi lotniska,Uniwersytetu/choc z tego co wiem to marny uniwresytet/,ale na Boga cały ten Rzeszów to metropolią nie jest.Jakaś chora wybujała ambicja mieszkańców tego miasta (co niektórych),kompleksy ?Często zaglądam na forum Rzeszów i wątki tam poruszane świadczą o kondycji umysłowej mieszkanców tego miasta/sklepy,hipermarkety,sprawa powiększenia obszaru miasta,Rzeszów metropolitarny itp./cały czas tez wchodzą na forum Lublin i porównują sie z Lublinem,a właściwie to dyskredytują to miasta,jakoby Rzeszów na wschodzie Polski potęgą juz był co nie miara.To wszystko świadczy o pyszałkowatym egocentryźmie mieszkańców tego 160 tysiecznego miasta.Ja tam z Kielc nie robię potęgi,ale nie zapominajmy,że tradycje stołeczności wojewódzkiej mają Kielce o wiele dłuższe niż Rzeszów.A Kielce nie brane były pod uwage tylko dlatego w reformie 1998r ,gdyz nie było konsensusu z Radomiem,inaczej byłaby restytucja dawnego kieleckiego sprzed 1975roku.Suma sumarum nie wiem czym to ogromne i silne Podkarpacie jest lepsze od malutkiego i"słabego" Świętokrzyskiego? Mówią często,że Kwaśniewski załatwił Kielcom Świętokrzyskie,może tak może nie.Wiem natomiast,że Krzaklewski/nota bene z Kolbuszowej/załatwił Rzeszowowi/na siłę Uniwersytet za rządów AWS mimo,że nie spełniał kryteriów tak jak obecnie AŚ nie spełnia.Na początku lat 90tych ówczesny minister sprawidliwości z PSLu niejaki Bętkowski/z Rzeszowa/ załawtił Rzeszowowi Sąd i Prokuraturę Apelacyjną.Więc z tym załatwianiem to drodzy Rzeszowianie ostroznie.A póki co mentalność macie małomiasteczkową,a nie metropolitarną.Spierajmy się,rozmawiajmy,ale merytorycznie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: województwo świętokrzyskie.... 18.05.05, 07:32 Sęk w tym jest jeden wiecznie ignorowani na forum Lublina. Musiał znaleźć gdzieś swoje miejsce do upustu nadmiaru fantazji. W piekny sposób zignorowany w Przemyślu, znalazł się tutaj. Panie Corega Tabs czy wy czasem nie archidiecezja przemyska, a przed wojną województwo lwowskie. Aha i pogrzeb przy monitorze bo u mnie jest różowy, nie czerwony :) Różowy jak okulary przez które patrzysz :) Poza tym ty pierwszy wyszydziłeś pewne rzeczy ad personam na forum Lublin, więc jesteś dla mnie EROTOMANEM-GAZWĘDZIARZEM-REGIONALISTĄ. Pamiętaj ty pierwszy zacząłeś :) Jak nie będziesz pamiętał to Ci przypomnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal województwo świętokrzyskie.... 18.05.05, 12:53 Polecam zwłaszcza koledze Corega Tabs www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050518/ekonomia/ekonomia_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:25 Ten idiota dalej przeżywa. I po raz 100 ten sam link, w którym jest nawet twoje własne województwo. Daj sobie na luz palancie, zachowujesz się jakbyś miał obsesję, każdy dawno olał sprawę a ty przezywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 18.05.05, 14:46 przestan wyzywac to po pierwsze, bo nie masz doszynienia z gowniarzami nikt tu nie wstydzi sie rankingu swietokrzyskiego i nie przezywa tak tego jak ci sie wydaje, a moze macie inna mentalnosc zachwycajace zcharmonizowanie pojawien z Coregatapsem na forum Kielce, smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: województwo świętokrzyskie.... 18.05.05, 15:03 Po pierwsze nie jestem idiotą, a to jest naruszeniem dob osobistych, a jak dobrze pan wie nikt nie jest w internecie anonomiowy. po drugie jest tam moje własne województwo proszę Pana, ale nie traktuję tego jako powodu do jakieiś obsesji. Po drugie wyrazenie palancie jest również obraźliwe, jak wyżej. Po trzecie nikt tu Pana nie zapraszał do dyskusji, a nawet jak się w niej uczestniczy, to obowiązuje pewien poziom kultury. Dlatego won stąd jak nie rozumie pewnych zasad :) P.S. Słowa idoiota i palant z ust takich jak Pana to jak balsam na wrzody. Jak się nie ma argumentów to zostaje agresja, poprta "metropolitarnym" słownictwem". Ale jaka metropolia takie słownictwo. Nie pozdrawiam nie mam przyjemności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:26 Polecamy loty z tej "prowincji" do Frankfurtu i Londynu od października + Monastir (Tunezja) na wakacjach i w perspektywie Barcelona, Santa Cruz i Rzym. 7 dni w tygodniu w obie strony. Bilety od 54 pln. Rzeszów od listopada ma tyle samo lotów co Wrocław. Szóste pod względem znaczenia lotnisko w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 213.199.233.* 18.05.05, 14:49 och joj, podstawcie jeszcze autobus do Kielc bo za daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:13 Polecamy loty z tej "prowincji" do Frankfurtu i Londynu od października + Monastir (Tunezja) na wakacjach i w perspektywie Barcelona, Santa Cruz i Rzym. 7 dni w tygodniu w obie strony. Bilety od 54 pln. Rzeszów od listopada ma tyle samo lotów co Wrocław. Szóste pod względem znaczenia lotnisko w kraju. Signal a kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: województwo świętokrzyskie.... 18.05.05, 15:25 i ten pomnik w centrum miasta nazywany nawet przez mieszkanców miasta pomnikiem wielkie ci..y , nie wiem czemu wykasowano to wczesniej jak tak jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommili rze Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 20.05.05, 17:11 ludzie!!! znam dobrze kielce i rzeszów a także te województwa, mamy wiele wspólnego a takie głupoty o sobie wypisujemy, wspólnie walczmy by zostały nasze województwa, a nie udowadniajmy sobie kto jest biedniejszy, kto rymityw itp. Pozdrawiam waszą sienkiewkę z nasze 3-go maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Do pana marcmal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:29 W porządku, przepraszam za sformułowanie, poniosło mnie. Po prostu od pewnego czasu widzę wielką nagonkę na moje miasto, patrzę na jakiś artykuł a zaraz potem obraźliwe komentarze, w których Rzeszów nazywany jest wsią, biedną prowincją itd. Jestem przywiązany do tego miasta i boli mnie to gdy ktoś je obraża. Przepraszam za zdenerwowanie, nie chciałbym się z nikim kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Re: Do pana marcmal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:36 Marcmal, nie wiem czy widziałeś jaka była reakcja na forum Szczecina gdy pojawiła się informacja o nowych lotach ze Szczecina i Rzeszowa. W każdym razie obraźliwe słowa to mało powiedziane. Nikt nie zaczynał konfliktu a dowiedzieliśmy się że jesteśmy burakami z bieszczad, rolnikami z drewnianych chat, dzikusami z bieszczadkich lasów i w ogóle gorszym gatunkiem który nie zasługuje na nic dobrego. Podpierano się tego typu statystykami (obejmującymi województwo). Dowiedziałem się tez że mieszkańcy Rzeszowa to banda wieśniaków chodzących w tureckich spodniach i "rozbijających się polonezami po krzywych ulicach". Dlatego zareagowałem nerwowo gdy zobaczyłem znowu ten artykuł. Przepraszam za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Do pana marcmal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 19:59 Cytuję kilka wypowiedzi marcmal który obraził się za dwa określenia. Te słowa były kierowane do mnie - Signala. "Aha i odpi... się od Biłgoraja. Piekne miasto i nie ma tam żadnego padłego zakładu kołku." "Znalazł się erotoman-gawędziarz-regionalista" "TO NIE JEST ŚMIESZNOŚĆ TYLKO PATRIOTYZM LOKALNY. POZA TYM OŚMIESZASZ SIĘ TY NIE JA, JEST MAŁYM ŻAŁOSNYM MARNYM CHAMEM, DO KTÓREGO SIĘ POWIE D..PA I SIĘ SMIEJĘ. JEŻELI UWAŻASZ, ŻE NIE MASZ Z KIM ROZMAWIAĆ TO WON STĄD." "RZADKO PISZĘ AD PERSONAM, ALE DO NIEKTÓRYCH TRZEBAPOWIEDZIEĆ S... BO INACZEJ NIE ZROZUMIEJĄ. :)" I widzisz tylko jedną stronę, a nie dostrzegasz jak mnie obrażałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Do pana marcmal IP: *.kielce.msk.pl 18.05.05, 20:12 co za wysilek prosze Pana, skakac po forach i zbierac dowody, mam obawy jako naoczny swiadek waszych dyskusji co do nich (nieumiescil Pan calego dialogu a tylko wycinki odpowiedzi na te bardziej agresywnijsze zaczepki z Pana strony) Mam nadzieje ze Pan Marcmal nie znizy sie do takiego poziomu jak Pan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Signal Re: Do pana marcmal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:15 Przepraszam bardzo, ale wszystkie wypowiedzi są wzięte z tego wątku. Ja tak samo zostałem obrażony zwrotami typu "kołku" czy "chamie". I jeszcze raz powtórzę - nie chcę się z nikim kłócić. Ja się za te słowa nie obrażam, pokazuję tylko że nie wszystko jest czarno-białe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Tarnów = sukces w Małopolsce IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 21:50 Tematy poszczególnych wystąpień były rozmaite – od oceny pierwszego roku członkostwa w UE w kontekście Województwa Małopolskiego, przez zagadnienie „swobodnego przepływu usług” czy analizę procesu wdrażania funduszy strukturalnych dla małych i średnich przedsiębiorstw, omówienie problemów Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrostu Konkurencyjności Przedsiębiorstw, po podsumowanie naboru projektów na dotacje dla mikroprzedsiębiorstw i gwarancje i poręczenia ze środków Krajowego Funduszu Poręczeń Kredytowych. Przy tej okazji okazało się, iż szereg przedsiębiorstw nie może skorzystać z unijnych form pomocy, ponieważ w ubiegłych latach wykazywały „straty”; problemem są również wymagane gwarancje, tak niechętnie udzielane przez banki raczkującym przedsiębiorstwom i zaporowe, biurokratyczne procedury. Omawiano ponadto rolę Regionalnej Strategii Innowacji we wzmacnianiu pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw w regionie (Jadwiga Widziszewska z Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej); z tematem „Modyfikacja Strategii Lizbońskiej na podstawie doświadczeń Stanów Zjednoczonych” wystąpiła Urszula Gacek („Red Square Tarnów”), zaś Elżbieta Wojnicka z Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, zarazem reprezentant WSIiZ w Rzeszowie – z wykładem „System innowacyjny Polski z perspektywy przedsiębiorstw”. Wśród prelegentów byli także: Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł, prezes Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego Marzena Piszczek, dyrektor Departamentu Gospodarki i Infrastruktury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Józef Węgrzyn oraz Stanisław Wolnik z Banku Gospodarstwa Krajowego i Janusz Chwajoł z Małopolskiego Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców. Niewątpliwie wielu uczestników konferencji z niecierpliwością czekało na dwa wystąpienia – Rafał Parczewski z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan” mówił o „czarnej liście barier” w działalności gospodarczej ((posłuchaj rozmowy (((mp3))). Barier tych jest wiele – bodaj największą jest niestabilność prawa i zagmatwane przepisy, konstytuujące dużą uznaniowość administracji. Z kolei poseł Tomasz Szczypiński mówił o ustawie o wolności gospodarczej, odpowiedzialności urzędniczej i prawie podatkowym, jako narzędziach kreujących rozwój gospodarczy. Jakkolwiek już samo sformułowanie „ustawa o wolności gospodarczej”, „odpowiedzialność urzędnicza”, czy „prawo podatkowe” zestawione ze stwierdzeniem „narzędzia kreujące rozwój gospodarczy” brzmi śmiesznie, bo jak wiadomo mówić tu należałoby raczej o krępowaniu – to temat wystąpienia był niewątpliwie ciekawy ((posłuchaj rozmowy (((mp3))). Zdaniem posła rząd „majstrując” przy naszym prawie zbyt często zasłaniał się regulacjami unijnymi, zaś stopień ograniczeń w działalności gospodarczej jest większy, niż na początku lat dziewięćdziesiątych – mimo iż każdy kolejny rząd obiecywał to zmienić. Zapytany o brak odpowiedzialności urzędników za złe decyzje, Tomasz Szczypiński stwierdził, iż „polowania na czarownice nie będzie”: - chcemy uniknąć sytuacji, w której w ogóle trudno będzie uzyskać jakąkolwiek decyzję ze strony urzędnika. Dlatego o odpowiedzialności urzędnika i jego partycypacji w kosztach wyrządzonej szkody decydować powinien sąd. Wiem, że dla wielu nie będzie to rozwiązanie satysfakcjonujące, z uwagi na mozolne procedury, ale nie możemy iść na skróty. To musi być świadome naruszenie prawa, przekroczenie kompetencji; dobrym przykładem byłyby tu decyzje urzędników skarbowych i „cassus Kluski”. Mi jednak w tym miejscu trochę żal, że propozycja PO nie sięga dalej – uwzględniając w karaniu za niszczącą przedsiębiorcę działalność urzędniczą także brak kompetencji urzędników z jednej strony – a niekompetencję ustawodawców z drugiej. Cóż, faktem jest jedno: rynek jest przeregulowany, tak naszymi przepisami, jak i przepisami unijnymi. Z kolei już sama lektura nazw organów, instytucji, agencji itp., których przedstawiciele brali udział w konwentyklu, przyprawa o zawrót głowy; być może wkrótce liczba lokalnych, regionalnych, centralnych i europejskich „agend” przerośnie liczbę istniejących na „wolnym” rynku firm – pytanie tylko, kto wówczas będzie utrzymywał wszystkie te „nowe miejsca pracy”. W dodatku nie mogę się oprzeć wrażeniu, że urzędnicy, wszelakiej maści „specjaliści od wdrażania” i „analizy zagrożeń”, pewni swej ważności i niezbędności, zadziwieni są, że „przedsiębiorca ich słuchać nie chce” a niektórzy z urzędników zachowują się jakby to oni właśnie wytwarzali produkt krajowy brutto, nie zaś przedsiębiorcy. Przecież przedsiębiorcy na co dzień spotykają się w praktyce wyznawaną przez urzędy wiarą, że rozwój gospodarczy stymulują „ustawy i regulacje” nie zaś wolny rynek. I choć z pewnością właściciele firm, którzy zdecydowali się wziąć udział w forum, z pewnością na tym skorzystali, to jednak była to w sporej mierze (a dzieje się tak nie po raz pierwszy) swoista „konferencja przedsiębiorców” bez przedsiębiorców. Ale tak to już jest, że ludzie na co dzień prowadzący swoje małe firmy wolą trzymać się z daleka od „regionalnych strategii”, „systemów innowacyjnych”, „sektorowych programów” „projektów”, „funduszy” i „gwarancji”; przede wszystkim jednak daleko od polityki, przedwyborczego, ostrożnego łowienia jak najszerszej grupy elektoratu i urzędniczej nowomowy po prostu ... Konferencja, zorganizowana z inicjatywy posła Aleksandra Grada przez Małopolskie Forum Wspierania Inicjatyw Lokalnych, odbyła się przy wsparciu Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego oraz Tarnowskiego Klastera Przemysłowego S.A. Patronat honorowy objęli m.in. Minister Gospodarki i Pracy, Marszałek Województwa Małopolskiego i Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop B E Z R O B O C I E IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 22:03 Rzeszów 9,5 % Tarnów 12,3 % Kielce 15,8 % P.Sandomierski 16,7 Tarnobrzeg 18,2 Powiat ziemski tarnowski 19,1 powiat ziemski rzeszowski 19,2 powiat kielecki 29%!!!!!!!! Komentarz Kielce żyją z wyzysku reszty powiatu, podobnie w Rzeszowie Tarnów posiada najbardziej zrównoważone stopy bezrobocia i dosyć niskie CIEKAWOSTKA KTÓRE POWIATY W WOJ.ŚWIĘTOKRZYSKIM MAJĄ NAJMNIEJSZE BEZROBOCIE MNIEJSZE NIŻ MIASTO KIELCE KTO ZGADNIE ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: B E Z R O B O C I E IP: 213.199.233.* 19.05.05, 08:00 Prosze Pana, jest ogolnie przyjeta zazada, ze jak sie wskazuje jakies dane to trzeba podac ich zrodlo, Pan tego nie uczynil, co uniewiarygadnia podane przez Pana informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redwhite Re: Tarnów = sukces w Małopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 08:41 najmniejsze bezrobocie jest w Busku a największe w powiatach koneckim,ostrowieckim i skarżyskim www.bezrobocie.net/stat_powiaty.php Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: Tarnów = sukces w Małopolsce 19.05.05, 09:35 A niech wam będzie każdy ma oznaki słabości, a otrzeźwienie przychodzi wieczorem. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Re: Tarnów = sukces w Małopolsce 19.05.05, 10:41 Kochani piszecie o sukcesie Tarnowa w Małopolsce o planach budowy autostrady koło Tarnowa.......zacznę od autostrady......jeśli ma ona powstać na podstawie obecnej trasy Kraków - Rzeszów życze powodzenia tylko mam pytanie......co zrobicie z miejscowościami przy tej trasie np. miejscowość Ładna, Pogórska Wola, Pilzno itd......wyburzycie je?.....bo autostrada to droga o conajmniej dwóch pasach ruchu w jednym kierunku a tam niestety nie ma na to miejsca ....stoją zabudowania i kilka stacji benzynowych jedna właśnie w budowie.......co do samego miasta......czy próbowaliście zarejestrować nowy samochód w wydziale komunikacji?......ludzie to jest koszmar .....zapisy do kolejki a potem dostajesz dowód tymczasowy ( nie wiem dlaczego ) a po miesiącu znów zapisy do kolejki i stanie w kolejce i powtórne opłaty.......a samo zycie w Tarnowie?......ceny porównywalne z Krakowskimi lub Warszawskimi ( kupiłem ostatnio koszulkę w sklepie firmowym po promocji.....dwa dni później w Kielcach na Sienkiewce też w firmowymn sklepie ta sama koszulka tańsza o 20 zł i bez promocji)......bezrobocie?......około 30% ludzi pracuje poza Tarnowem dojeżdza do Krakowa pociągami ( 1,5 godziny jazdy) lub samochodami ( 2 - 2.5 godziny jazdy)......a samo miasto......wczoraj od 2003 roku zobaczyłem jak w godzinach szczytu i w czasie deszczu malowano pasy na jezdni pomijam fakt ze jezdnie to prawdziwy tor przeszkód dla samochodu ( najlepiej się jeździ samochodami dużymi terenowymi)......zieleń?.....no jest jeden park Strzeleckiego gdzie można z dzieciakami połazić i nic więcej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: Tarnów = sukces w Małopolsce IP: 80.244.128.* 24.05.05, 11:12 Facet piszesz głupoty i tyle. Po pierwsze chyba nie masz pojęcia o budowie nowych dróg bo jak sobie wyobrażasz ze autostrady buduje się przez wsie albo miasta ???? Droga taka jest tyczona poza zabudowaniami i nie będzie wcale przebiegać przez te miejscowości które wymieniłeś ale 15 km wyżej na północ a tam są tylko lasy. 2) Zarejestrować samochód było bardzo trudno nie tylko w Tarnowie ale w każdym wydziale komunikacji w Polsce, ze względu na ogromną liczbę rejestrujących. Utrudnienia takie dotyczyły zeszłego roku, teraz jest znacznie łatwiej. 3) Jakie 30 % ludzi pracuje za miastem to jakieś brednie !!!! 4) Droga Tarnów -Kraków chodż bardzo, bardzo obciążona to dla wprawnego kierowcy 1,5 do 2 maks godz. w szczycie. Optymistyczna wiadomość to autostrada która znacznie udrożni ruch do krakowa i wdedy może faktycznie 30 % ludzi bedzie pracować w Krakowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 Re: Tarnów = sukces w Małopolsce 24.05.05, 12:49 ) Zarejestrować samochód było bardzo trudno nie tylko w > Tarnowie ale w każdym wydziale komunikacji w Polsce, ze względu na ogromną > liczbę rejestrujących. Utrudnienia takie dotyczyły zeszłego roku, teraz jest > znacznie łatwiej.......TO ZESZŁY ROK TRWA JESZCZE?.....CODZIENNIE PRZEJEŻDŻAM KOŁO STAROSTWA I WIDZĘ KOLEJKI OD 5 RANO......( znajoma zapisała sięna poczatku maja w kolejkę do rejestracji i czeka na koniec maja i ma nadzieję ze dostanie dowód tymczasowy choć kupiła nowy samochód).......... Jakie 30 % ludzi pracuje za miastem to jakieś brednie !!!! BRADNIE?.......A GDZIE PRACUJĘ LUDZIE Z ZUS?......SIEDZIBA PRZENIESIONA DO NOWEGO SĄCZA.......TELEKOMUNIKACJA?......KRAKÓW LUB RZESZÓW.......widać mieszkasz i nie zansz rynku swgo miasta....... Droga Tarnów -Kraków chodż bardzo, bardzo obciążona to dla wprawnego kierowcy 1,5 do 2 maks godz. w szczycie.......NORMALNIE JEDZIE SIĘ GODZINĘ...........I MASZ RACJĘ DLA WPRAWNEGO KIEROWCY......RESZTA SIĘ TŁUCZE PRAWIE 3 GODZINY....... Po pierwsze chyba nie masz pojęcia o budowie nowych dróg bo jak sobie wyobrażasz ze autostrady buduje się przez wsie albo miasta ???? Droga taka jest tyczona poza zabudowaniami i nie będzie wcale przebiegać przez te miejscowości które wymieniłeś ale 15 km wyżej na północ a tam są tylko lasy............NO TO RZECZYWIŚCIE BLISKO TARNOWA BĘDZIE AUTOSTRADA.....A CZY WIESZ CHOCIAŻ CZY SĄ JUŻ GOTOWE PLANY I WYKUPIONY TERAN POD AUTOSTRADĘ?......GWARANTUJE CI ŻE NIC NIE JEST ZROBIONE....... MAŁO ZNASZ SWOJE MIASTO I REGION...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:10 mylicie pojęcia - Małopolska a woj. Malopolskie to dwie różne rzeczy! Malopolska jako region dochodzi kilkadziesiat km na północ od Kielc! Dlatego Radom byl siedziba kasztelana w sredniowieczu... pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82opolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NY Re: województwo świętokrzyskie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:21 Małopolska sięga do Iłży dalej to Mazowsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop MALOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 23:06 www.siedlce.um.gov.pl/miasto/wit_historia.cfm HISTORYCZNA MAŁOPOLSKA i nie tylko to obszar Polski który daleko sięga na pólnoc od Radomia !!!!!! Granica Małopolski przebiega na Pilicy !!! i co najciekawsze na rzece Liwiec dlatego to Łuków i SIEDLCE TO TEŻ MAŁOPOLSKA Historia Siedlec sięga ponad 455 lat. Pierwsza wzmianka o mieście pochodzi z 1448 r. Teren, na którym leżą obecnie Siedlce, stanowił niegdyś najbardziej na północ wysuniętą część małopolskiej ziemi łukowskiej i wraz z nią wchodził w skład województwa sandomierskiego, a od 1474 r. do lubelskiego. Ten stan przynależności terytorialnej zachował się do III rozbioru Polski. Tak więc ta najbardziej na północ wysunięta część ziemi łukowskiej graniczyła od zachodu wzdłuż rzeczki Muchawki z ziemią czerską i liwską. Od północy i wschodu Liwiec stanowił granicę z Podlasiem. Ten mało dostępny zakątek w widłach rzek Muchawki i Liwiec, położony był z dala od głównych szlaków komunikacyjnych. W średniowieczu tak szlak "Podlaski", prowadzący od Gdańska przez Łomżę, Węgrów, Drohiczyn do Łukowa i dalej do Lublina, jak i "Warszawski" łączący Warszawę z Litwą i wiodący przez Stanisławów, Liw, Węgrów, Sokołów, Wysokie, Drohiczyn i Brześć, omijały pierwotnie Siedlce od północy. siedlce leżą tak daleko na pólnoc jak Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: MALOPOLSKA 22.05.05, 17:21 Tak , o Siedlce i Warszawę Krakówek może sobie powalczyć. Kielce , Sandomierz i inne świętokrzyskie miejscowości mają was gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 07:43 Witam ,wiem że temat tego postu spowoduje ,ze znajdą się tu wrzuty pod moim adresem ,ale mam to gdzieś . Uważam ,że pożal sie boże świetokrzyskie to pomiot wybujałych ambicji polityków SLD z regionu - no i poniekąd pomiot częsci społeczeństwa ziemi kieleckiej - którym zryto beret -obiecujać ,ze jak będzie stolica województwa to będzie cacy - i co ? - i jajco! Wszyscy w województwie Was nie lubią, rozwój Kielc jest wręcz "oszałamiający" (buhahahaha) W wielkiej stolnicy wojwództwa czuć wiochę ... możecie sobie mydlić oczy,ze coś znaczycie - a faktycznie - jak ktoś tu już pisał - jak sie pojawi mozliwoć wchłonie nas Kraków - bo w przeciwieństwie np. do 130 tys.Opola - który też jest bliziutko od innych dwóch centrów adm. (Wrocław i Katowice),ale doskonale prosperuje - u nas są tylko ambicje . AMBICJAMI NIC NIE ZROBICIE!!!. W sumie w różnych dyskusjach pojawiają ie tylko dwa województwa do likwidacji : świętokrzyskie i lubuskie (lubuskie zostało również "dołożone " do i tak przeładowanego nowego podziału administracyjnego - przyniesione w teczce przez SLD ) PRECZ Z WIEŚNIACKIM ŚWIĘTOKRZYSKIM!!!! PS. A tak w ogóle to sami sobie tej kadłubkowatości jesteście winni - nie dogadaliście sie z Częstochową i Radomiem - bo po prostu chcieliscie zabrać wszystko ... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 08:27 a po co sie odzywasz skoro nei znasz tematu ?? Chcesz isc pod Kraków ?? Zobacz jak wygląda radom , Tarnów , Częstochowa. Mało ?? Wszytskie miasta 'wojewódzkie' zjadaj kase a dal tych wymienionych nie ma grosza. Mało ?? bedziesz jezdzic do Krakowa za kazda pierdołą do sądu itd . itp ?? przeciwieństwie np. do 130 tys.Opola - który też jest bliziutko od innych dwóch centrów adm. (Wrocław i Katowice),ale doskonale prosperuje Dlaczego porównujesz miasto ktore czerpie miedzy innymi zyski z tego ze jest blisko granicy z Niemcami ?? Co to za porównanie ?? Co do Czestochowy i Radomia , przypomnij sobie kto chciał wszystko!!! I teraz popatzr realnie dlaczego słychac głosy ze Czestochowa sie chce odłaczyc od woj. Ślaskiego ?? Dlaczego słychac głosy ze Radom powienien odłaczyc sie od Mazowsza ?? P.S Pomysl zanim cos napiszesz !! Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 08:28 dobrze ze twoje Skarzysko nie traci wiocha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starachowiczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:12 popieram Skarzyszczanina zniszczyć to województwo Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:25 Jakbyś się jeszcze mógł zalogować jako ostrowiczanin, opatowianin, sandomierzanin, konecczanin, buszczanin, pinczowiak, itp itd. Było by całkiem miło. To wymaga niewiele wysiłku dopiszesz tylko popieram powyższych:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 10:25 Szanowny panie nie ma sensu zniżać się do ich poziomu. Pytanie retoryczne czy gdyby dyrekcja Dróg była w Krakowie byłaby obwodnica Skarżyska czy zakopianka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:40 Szczerze- wali mnie to - bo ja patzę z perspektywy miasta , które nie ma NIC z tego ,ze Kielce są stolica województwa, dla mnie Radom , Kielce , Kraków czy Warszawa - wsio ryba ... a skoro tak to patrząc z ekonomicznego punktu widzenia mnożenie urzedasów wojewódzkich jest niepotrzebne ... Kochany Krakowie witaj i uwolnij nas od zapyziałych "wielkomiejskich" (buhahaha) Kielc!!!!! Co do tego ,ze trzeba będzie jeżdzicć do Krakowa żeby coś załatwić - demagogia!!!! Ile spraw załatwiłeś w ciągu tych kilku lat w UW? - wiec nie mów że to jest jakaś kara boska... Co do: >Co do Czestochowy i Radomia , przypomnij sobie kto chciał wszystko!!! >I teraz popatzr realnie dlaczego słychac głosy ze Czestochowa sie chce odłaczyc wy ludzie macie amnezję? Dobrze amietam - jak Kielce układały się z Częstochową za plecami Radomia , a faktycznie radom na koniec zostł postawiony pod murem : u nas UW w częstochowie UM a u was (w radomiu) - d... - jak tak sie sprawy załatwia to nie dziwota ,że radom sie na taki układ wypiął.... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:45 cos Ci sie pmyliło kolego radom od poczatku chciał byc w wiekszym Mazowieckim. nie mieszaj faktów. Amnezje masz Ty , albo nie znasz faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:51 dobrze pamietam - radom miał do wyboru dwie drogi : mazowiecką i staropolską - logiczne ,ze jak mam być w takiej samej sytuacji - miasta powiatowego (bo kielce nic nie zproponowały) to wolę być z silniejszym... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:52 ale pierniczysz głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kghm Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:46 Teraz juz Kielc SLD nie uratuje,sytuacja sie zmieniła,województwa juz nie wytańczycie pod sejmem. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:50 i widzisz tu Cie boli. W Kielcach nikt z prawicy nie wygra wyborów a woj. nie zlikwidują i nikt nie bedzie musiał tanczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:53 no włanie niech wygra SLD !!! - to nawet lepiej ... PO z PiSem rozwalą w pizd. ten cały SLDowski świetokrzyski kremik... :) A wtedy dio tańca pozostanie tylko marsz pogrzebowy (oby) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:54 nickami sie juz nie bawisz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 10:16 Ale czego oczekujesz, że Kielce dadzą ci wszystko. Popatrz na Starachowice i Ostrowiec, same sobie wywalczyły. Więc nie rob demagogi. Nie byłym w Krakowie i nic nie załatwiałem i nie chcę. Końcówka wypowiedzi wskazuje wyrażnie twe pochodzenie, więc nie podszywaj się przynajmniej, bo ja takie odnosze wrażenie, ale mogę sie mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:51 Rzeczywiście - mylisz się -jestem synem Skarżyska z krwi i kosci... A co do wywyalczenia sobie czegoś ... - która z instytucji wojewódzkich istnieje w Starachowicach lub Ostrowcu? Odpowiedz Link Zgłoś
dowciapny Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 12:55 ale debil z Ciebie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:02 Coś ci się dziecko pomyliło - pisząc poprzedniego posta pewnie prztoczyłeś reakcję słowną twojego lustra w łazience jak myłes ząbki ? - tak - współczuję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 13:15 Gość portalu: Skarżyszczanin napisał(a): > Coś ci się dziecko pomyliło - pisząc poprzedniego posta pewnie prztoczyłeś reak > cję słowną twojego lustra w łazience jak myłes ząbki ? - tak - współczuję!!!! I widać jaki poziom sobą reprezentujesz---brakuje Ci jakichkolwiek argumentów to do dziecinady i chamskich odzywek sięgasz. Wstyd! Popraw się! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: IP: 213.199.233.* 23.05.05, 09:18 tu w swietokrzyskim mieszkaja ludzie ambitni i robia duzo a nie zyja ambicjami, twoja wypowiedz to nic wiecej jak zlewki dla swini ktora jak to zje to zwroci bo wczesniej taki wiesniak jak ty zarazil glupotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:48 tu w swietokrzyskim mieszkaja ludzie ambitni i robia duzo a nie zyja ambicjami, > > twoja wypowiedz to nic wiecej jak zlewki dla swini ktora jak to zje to zwroci > bo wczesniej taki wiesniak jak ty zarazil glupotą taaa- a świstak siedzi i zawija... chociaż , przepraszam : idiotyczne pomysły w stylu : zróbmy se tramwaj w kielcach świadczy o ludziach z ambicjami (buhahahah) i jeszcze jedno : ambicji to moze ludzie tutaj mają trochę - ale ty mój drogi w swoich wypocinach stajesz sie zaprzeczeniem twej tezy... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: 23.05.05, 09:49 swistak siedzi to fakt. A Ty pozmieniaj sobie jeszcze pare nicków. Dziecko idz do szkoły sie uczyc historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starachowiczanin Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:51 jak mówi wam się prawde zaczynacie pieprzyć o nickach.Taka prawda dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starachowiczanin Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:54 ale mnie rozbawiłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_borsuk Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku 23.05.05, 09:56 dobrze Ci idzie ze zmianami nicków dzieciaku. Pomysl zanim cos napiszesz albo popatzr na przeszłosc , troche histori sie kłania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:56 Jak myślisz że ja i Starachowiczanin to jedno - to się mylisz - przy drobnej wprawie (o co Cię nie posądzam ) to jest do sprawdzenia... np. nasze IP... Pozdrowienia dla Starachowiczanina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starachowiczanin Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:58 również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarzyszczanin Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:59 To przy okzji sprawdź jeszcze kghm ... Wszędzie czaisz prowokację? Współczuję Ale musisz mój drogi pogodzić się z tym ,że "prowincja " województwa tak mysli - i jak przyjdzie czas na rewizję podziału administracyjnego to bez nas nic nie zdziałacie... A my świętokrzyskie mamy gdzieś bo NIC tego nie mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku 23.05.05, 10:19 Czekam jeszcze tylko, który huknie Radom i Region Radomski i będzie po ptakach :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: prawda to w oczy kole ale Ciebie dzieciaku 23.05.05, 10:20 Gość portalu: Skarżyszczanin napisał(a): > Jak myślisz że ja i Starachowiczanin to jedno - to się mylisz - przy drobnej wp > rawie (o co Cię nie posądzam ) to jest do sprawdzenia... np. nasze IP... > > Pozdrowienia dla Starachowiczanina! Wiesz że IP można w bardzo latwy sposób zmieniać, bez wysiłku :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 09:28 Gość portalu: Skarżyszczanin napisał(a): > Witam ,wiem że temat tego postu spowoduje ,ze znajdą się tu wrzuty pod moim adr > esem ,ale mam to gdzieś . Uważam ,że pożal sie boże świetokrzyskie to pomiot wy > bujałych ambicji polityków SLD z regionu - no i poniekąd pomiot częsci społecze > ństwa ziemi kieleckiej - którym zryto beret -obiecujać ,ze jak będzie stolica w > ojewództwa to będzie cacy - i co ? - i jajco! Wszyscy w województwie Was nie lu > bią, rozwój Kielc jest wręcz "oszałamiający" (buhahahaha) W wielkiej stolnicy w > ojwództwa czuć wiochę ... możecie sobie mydlić oczy,ze coś znaczycie - a faktyc > znie - jak ktoś tu już pisał - jak sie pojawi mozliwoć wchłonie nas Kraków - bo > w przeciwieństwie np. do 130 tys.Opola - który też jest bliziutko od innych dw > óch centrów adm. (Wrocław i Katowice),ale doskonale prosperuje - u nas są tylko > ambicje . AMBICJAMI NIC NIE ZROBICIE!!!. W sumie w różnych dyskusjach pojawiaj > ą ie tylko dwa województwa do likwidacji : świętokrzyskie i lubuskie (lubuskie > zostało również "dołożone " do i tak przeładowanego nowego podziału administrac > yjnego - przyniesione w teczce przez SLD ) > > PRECZ Z WIEŚNIACKIM ŚWIĘTOKRZYSKIM!!!! > > PS. A tak w ogóle to sami sobie tej kadłubkowatości jesteście winni - nie dogad > aliście sie z Częstochową i Radomiem - bo po prostu chcieliscie zabrać wszystko > ... Takie wypowiedzi na forum rzeczywiście sprawiaja, że trąci wiochą, po drugie lepiej mięeć ambicje i wydać nawet jakiś pomiot nić tylko krytykować. Po trzecie Radom chciał na gwałt do Warszawy, a Częstochowa chciał odebrać Włoszczowę. Po czwarte nie spotkałem się z oznakami nielubienia, chyba ze od Ciebie, ale nigdy nie wiadomo skąd naprawdę jesteś :) Krytykować Twoja rzecz, ale po co w tak ładną pogodę, koc wziąźć dziewczynę i na Rejów jechać, bo chyba jako mieszkaniec Skarżyska wiesz gdzie to jest :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grzes90 skarżyszczanin i staracowiczanin 23.05.05, 11:05 Plecam wam stronę no np. www.ripe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarzyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:58 Co do zmian IP -no tak może i mam zryty beret ale nie tak bardzo ,żeby sobie kilkanaście razy ciągu kilkunastu minut zmieniać IP - poza tym providera nie zmienisz... Co do kwestii częstochowy i Radomia - miałem na myśli projekt woj. staropolskiego - więc tłumaczenie ,że Częstowchowa chce włoszczowę jest nietrafiony Co do Rejowa - wczoraj tam byłem przy okazji wizyty w Muzeum orła białego .. ale to chyba nie na temat..Popytaj ię mnie jeszcze gdzie jest hermes , bartek czy pl. staffa ... - proszę!!!! może dotrze do ciebie ,że jestem rzeczywiscie ze skarżyska - i to zachwieje twoim światem... Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 13:05 Gość portalu: Skarzyszczanin napisał(a): > Co do Rejowa - wczoraj tam byłem przy okazji wizyty w Muzeum orła białego .. al > e to chyba nie na temat..Popytaj ię mnie jeszcze gdzie jest hermes , bartek czy > pl. staffa ... - proszę!!!! może dotrze do ciebie ,że jestem rzeczywiscie ze s > karżyska - i to zachwieje twoim światem... Też mam w domu plan miasta Skarzyska - Kamiennej :))) Dziwi mnie że plujesz na Skarzysko Skarżyszczaninie vel Starchowiczaninie, itp., na śwój region. Porządny orzeł w swoje gniazdo nie sra. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 13:19 Cha teraz zobaczyłem nie ten sam. Punkt dla Ciebie, ale może przejdźmy do meritum? No właśnie obwodnica Skarżyska czy zakopianka ? poza tym Kielce nie zawsze żrą do siebie vide basen w Kazimierzy Wielkiej, może tylko czasami trzeba wniosek, ale najlepiej zwalić na Kielce? Poza tym popatrz jak warszaiacy popisali odwołania od rozdziału środku unijnych, Kraków jest studnią bez dna :) A co do PIS PO nie obawiałbym się poseł Gosiewski, poseł Miodowicz. Co pan na to Panie Szanowny ? (zwłaszcza ciekawi mnie Zaopiana vs. obwodnica) Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 13:13 Gość portalu: Skarzyszczanin napisał(a): > Co do zmian IP -no tak może i mam zryty beret ale nie tak bardzo ,żeby sobie ki > lkanaście razy ciągu kilkunastu minut zmieniać IP - poza tym providera nie zmi > enisz... > Co do beretu się nie wypowiadam, provider jest chyba ten sam, ale nie ważne. > Co do kwestii częstochowy i Radomia - miałem na myśli projekt woj. staropolskie > go - więc tłumaczenie ,że Częstowchowa chce włoszczowę jest nietrafiony > Oczywiście, że jest trafiony poczytaj zapędy radnych powiatu częstochowa i przypomnij sobie wypowiedź pani prezydent Częstochowy z tamtych lat. > Co do Rejowa - wczoraj tam byłem przy okazji wizyty w Muzeum orła białego .. al > e to chyba nie na temat..Popytaj ię mnie jeszcze gdzie jest hermes , bartek czy > pl. staffa ... - proszę!!!! może dotrze do ciebie ,że jestem rzeczywiscie ze s > karżyska - i to zachwieje twoim światem... Muzeum tak, zapomniałeś dodać plac Floriański, piłsudskiego, osiedle Bór i inne o to nie chodzi :) Może po NIPie dojdziemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarżyszczanin Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:27 Po NIPie spoko :) Oczywiście ustosunkuję sie do Twoich pytań - (min. w kwestii "obodnicy" Skarzyska , która tak nprawde obwodnicą nie jest...)- ale póżniej bo teraz wychodze - zapraszam wieczorkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 23.05.05, 14:43 Oj wieczorkiem nie mogę "odbluzgam" ci rano, sorry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC_RADOMSKI Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM IP: *.dc.dc.cox.net 26.05.05, 07:22 Przeczytalem "atak" Skarz... na woj Swietokrzyskie oraz "obrone" tych co uwazaja obecne rozwiazanie za dobre dla mieszkancow Kielc i okolic. Ze smutkiem musze stwierdzic, ze bronicie obecny status slabo. Widocznie nie ma czego bronic. Wiadomo tez, ze podzial administracyjny zostal zrobiony zle a politycznie "dobrze" dla bylych komunistow a nie dla mieszkancow tego regionu. Na radomskim forum mozna poczytac o projektach znacznie lepszych i logicznych a nie politycznych. Jak komunisci zostana naprawde odsunieci od wladzy to natychmiast nastapi zmiana administracyjna jako logiczny wniosek a nie polityczny cel. Dlatego do tego nalezy sie dobrze przygotowac a nie bronic obecnego stanu. Jak to robicie to tym samym popieracie skompromitowanych komunistow, ktorzy utraca stolki i wplywy. Daj Boze jak najszybciej! Proponuje zastapic slowo Swietokrzyskie na Staropolskie i pociagnac dalej dyskusje a takze wziasc pod uwage likwidacje Swietokrzyskiego, rozwazajac korzysci a nie straty. Kazdy gada o startach wiec podyskutujmy o korzysciach dla regionu staropolskiego. Razem czy osobno z Radomiem i Czestochowa? Ja zgadzam sie raczej ze Skarżyszczaninem chyba najlepsze rozwiazanie to byc RAZEM. Pozdrowienia dla tych co ZA i dla tych co PRZECIW. Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: PRECZ Z KADŁUBKOWYM ŚWIĘTOKRZYSKIM 30.05.05, 08:29 Odpowiem ci tu, bo tu gałązkę oliwną wyciągasz, a gdzie indziej gromy ciskasz, ale taki twój urok :) Gość portalu: KIBIC_RADOMSKI napisał(a): > Przeczytalem "atak" Skarz... na woj Swietokrzyskie oraz "obrone" tych co uwazaj > a > obecne rozwiazanie za dobre dla mieszkancow Kielc i okolic. Ze smutkiem musze > stwierdzic, ze bronicie obecny status slabo. Widocznie nie ma czego bronic. > Wiadomo tez, ze podzial administracyjny zostal zrobiony zle a politycznie > "dobrze" dla bylych komunistow a nie dla mieszkancow tego regionu. Na radomski > m > forum mozna poczytac o projektach znacznie lepszych i logicznych a nie > politycznych. Jak komunisci zostana naprawde odsunieci od wladzy to natychmias > t > nastapi zmiana administracyjna jako logiczny wniosek a nie polityczny cel. > Dlatego do tego nalezy sie dobrze przygotowac a nie bronic obecnego stanu. Jak > to robicie to tym samym popieracie skompromitowanych komunistow, ktorzy utraca > stolki i wplywy. Daj Boze jak najszybciej! Rozwiązanie jest dobre dla mieszkańców Kielc i okolic, szeroko pojętych - zgadzam się, dla mnie mieszkkańca regionu podział został zrobiony politycznie fakt, ale jest dla mnie dobry - tylko dlatego jestem byłym komunistom (cóz retoryka Giertycha). Tu nikt nie popiera skompromitowanych komunistów, jak dobrz się orientujesz włądze wojewódzkie zostały namaszczone w Warszawie, wygra PiS czy PO będa inne. Natomiast w samorządzie rządzą jak to się mówi wybrańcy narodu, demokracja lokalna -chyba łapiesz o co mi chodzi. Projekty na forum radomskim są logiczniejsze ale dla Radomian, którzy chcieli województwa mazowieckiego i nikt im tego nie bronił, więc w imię czego mamy się łączyć. www.iss.uw.edu.pl/zarycki/pdf/swietokrzyskie.pdf > > Proponuje zastapic slowo Swietokrzyskie na Staropolskie i pociagnac dalej > dyskusje a takze wziasc pod uwage likwidacje Swietokrzyskiego, rozwazajac > korzysci a nie straty. Kazdy gada o startach wiec podyskutujmy o korzysciach > dla regionu staropolskiego. Razem czy osobno z Radomiem i Czestochowa? > > Ja zgadzam sie raczej ze Skarżyszczaninem chyba najlepsze rozwiazanie to byc RA Szczerze to juz wolę z Częstochową, nawet biorąc pod uwagę podział instytucji samorządowo-rządowych, wększy potencjał. Radom miał swą szanse, można było sie dogadać, ale nie Radom chciał do Warszawy.To nie władze Kielc się skompromitowały, ale władze Radomia i wojeództwa, któy był grabarzem wojeództwa, a teraz wszyscy płaczą nad rozlanym mlekiem :) Z tego co zdorzyłem się zorienotwać chyba jesteś za wielką wodą, więc miej na uwadze, że Polska nie wygląda tak jak na forum gazety.pl, na miejscu sprawy mają sie troszkę inaczej. > ZEM. > > Pozdrowienia dla tych co ZA i dla tych co PRZECIW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia z Lublińca Re: województwo świętokrzyskie.... IP: 80.51.222.* 23.05.05, 15:04 Mogli by tak śląskie zlikwidować!!! Ahh, marzenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
marcmal Re: województwo świętokrzyskie.... 23.05.05, 15:09 Czemu, witam i co w zamian ? Odpowiedz Link Zgłoś