Dodaj do ulubionych

liberalizm or not to be?

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.05, 23:44
"...tradycyjne wartości lewicy powinny być realizowane poza rynkiem i za pomocą mechanizmów z nim nie kolidujacych. (...) Należy wspierać przedsiębiorczość i wolny rynek, bo TYLKO WTEDY można zapewnić stały wzrost gospodarczy i miejsca pracy oraz pozyskać środki na realizację lewicowego programu społecznego. (...) polityka MUSI mieć charakter LIBERALNY, ponieważ rynek w pełni ujawnia swoje możliwości TYLKO w warunkach wolności gospodarczej.
(...) liberalne decyzje naszego rządu (...) racjonalizacji wydatkow socjalnych, obnizenia podatków dla przedsiebiorców i poszerzenia WOLNOŚCI gospodarczej"

Ma facet rację, czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia i nie i tak IP: *.pkp.kielce.msk.pl 28.10.05, 02:06
    • Gość: odyn Re: liberalizm or not to be? IP: 212.160.192.* 28.10.05, 10:11
      temat rzeka - ale 1/ dzisiaj nie łatwo powiedzieć co to lewica a co prawica-
      stare modele marksistowskie sie wyczerpały, lewica jak i prawica redefiniuje
      swoja pozycje w globalizujacym, informatycznej wiosce jakim jest nasz glob 2/
      doświadczenie wiekow mówi wyrażnie że wszedzie tam gdzie tzw państwo /czyli my
      wszyscy/ stosowało najmniej ograniczęń dotyczących działalności gospodarczej -
      rozwój i przyrost gospodarczy szedł szybko / czasem za szybko/ po prostu
      działalnosc gospodarcza od początku jest prawem człowieka - task jak prawo
      dożycia itd. Oczywiście w umowie społecznej jaką zawieramy ze soba formalnie
      lub nieformalnie wolnosc / też nie znam jej definicji/ jest ciągle ograniczana -
      zawsze znajda sie różne izmy - ktore w zasadzie to prawo do działania zawsze
      ograniczają / oczywiści wszystko dla dobra czlowieka/ W kopńcu i tak ten drugi
      człoweik znajdzie spoasób aby to prawo obejść/ np wolnośc słowa - ibternet
      troche jej daje - ale juz są cenzorzy itd itd/. Nie jest mozliwa sytuacja kiedy
      Państwo odpuści wszystko - tylko cała sztryka poleka na tym co każdy konno
      jeżdżący człowiek wie - ba każdy wożnica też - jak ściągniesz konia lejcami za
      bardzo to stoisz jak mu odpuścisz to suie zabijesz - i trzeba sporo
      umiejetności i wiedzy jak tym grać - jak nie wiesz to sie za to nie bierz - po
      prostu wtedy wypi troche więcej siądż ba wóż puść konia wolno - on i tak
      znajdzie droge do domu - pozdrawiam
    • Gość: behemot kto to powiedział? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:08
      Nie napisałem jeszcze, kto to powiedział. Otóż jest to cytat z tow. Leszka Millera. Powiedział to we wrześniu 2005 r.
      Czy ktoś jest zaskoczony?
      • krzys23-1986 Re: kto to powiedział? 28.10.05, 11:14
        o kurw szczęka mi opadała...
        • bigbruno gacie w dół 28.10.05, 12:21
          Szkoda że głośno tego nie mówił w 2001:)
          Skoro jednak nawet KOMUNISTYCZNA Partia Chin zrozumiała oczywiste prawdy,a polskie elyty polytyczne toczą dyskusje pt"czy wolny rynek i liberalizm gospodarczy dobry jest?" to jaki jest poziom świadomości ekonomicznej pań i panów w parlamencie?! Chiński komunistyczny beton jest bardziej postępowy w kwestiach gospodarczych niż partia,która wygrała wybory w Polsce 2005! To już nawet nie jest chichot historii.
          Skąd ten cytat tow.Millera? Gdzie był taki śmiały w swych poglądach?
          • Gość: behemot Miller wprost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 13:04
            > Skąd ten cytat tow.Millera?

Jeden z ostatnich numerów Wprost.
          • formacja_infinity dlatego chiński beton tanio sprzedaje nerki i inne 18.11.05, 14:44
            ludzkie organy - są bardzo liberalni
    • Gość: odyn Re: liberalizm or not to be? IP: 212.160.192.* 28.10.05, 12:40
      czyli za mało wypil jak to mowił
    • ck_behemot Strajk w obronie robotników 28.10.05, 13:36
      Zwolennicy zwrotu na lewo piszą, że odpowiedzią na ograniczanie praw pracowniczych powinien być strajk, ze strajkiem generalnym włącznie, który sparaliżowałby całe sektory gospodarki. Tu się niestety plan obrony pracowników urywa - ironizuje Miller - autorzy nie piszą co dalej.

Trzeba mieć coś więcej niż serce po lewej stronie - ocenia lewicowych intelektualistów Miller.

Dedykuję wypowiedź MIllera kieleckim czerwonym betonom, którzy tak pięknie zablokowali zmiany w Szpitalu Miejskim ale nie chcą powiedzieć co dalej.
    • Gość: behemot kto to powiedział: "Zawsze popierałem kapitał" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:37
      Kto to powiedział ?

"Panowie, sam jestem kapitalistą, mój syn ma 300 hektarów, stada bydła... Zawsze popierałem kapitał"

"Panowie, pomyślmy logicznie! Na wybory zawsze trzeba te hasła trochę wyostrzyć, ale partia socjalistyczna nie ma dziś żadnych szans! Ja to sobie przemyślałem i wybrałem - jak to nazwałem - kierunek socjalliberalny."

"wspierać przedsiębiorców! (...) To czysta kalkulacja."

Dziennikarz: Szokujące! Nie poznajemy pana... Kilka miesięcy temu, nawet tygodni, mówił pan coś zupełnie innego. I innym tonem. Biznesmeni drżeli, a głosowali na pana głównie niezadowoleni, biedni, przegrani...

"Panowie, nie oszukujmy się... W kampanii trzeba rzucać proste hasła, by dotrzeć do ludzi. Pewne rzeczy wyostrzyć, podkreślić..."
      • krzys23-1986 Re: kto to powiedział: "Zawsze popierałem kapitał 18.11.05, 14:44
        to raczej proste,czyżby pan przewodniczący Lepper????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka