Dodaj do ulubionych

kielczanie zmiencie swoja mentalnosc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:13
ostatnio jestem zmuszona przebywac w Kielcach, jest to najgorsze miejsce w
jakim kiedykolwiek bylam, jestem tu sluzbowo i slowo daje nie moge sie
doczekac kiedy stad wyade, i mam nadzieje ze juz nigdy nie bedzie mi dane tu
powrocic!!! w zyciu nie spotkalam tak niezyczliwych, wscibskich ludzi, ludzie
zmiencie swoja mentalnosc to moze bedzie szansa na rozwoj miasta. jestem
przerazona jaki wplyw na zycie, podejmowanie decyzji itd maja wplyw ksieza,
ludzie przestancie im tak slepo wierzyc i robic to co wam powiedza wiecej
wiary w siebie, to wy decydujecie o tym co chcecie robic to jest wasze
zycie!!!jest tu duze bezrobocie, wiekszosc czeka az ktos da im prace, nie
czekajcie, sami cos zrobcie, tu jest tak wiele do zrobienia, wescie sprawy we
wlasne rece i nie bojcie sie otwierac wlasnych chociazby malych biznesow!!!
stworzcie tu miejca do zabawy, nie ma tu zadnych fajnych klubow gdzie bez
krepaci mozna sie pobawic do rana!!! zrobcie cos z tym.. A teraz kilka slow
do KOBIET: jesli nie macie ochoty gotowac mezowi obiadku nie robcie tego wy
tez macie prawo do zabawy do rozwijania wlasnych zainteresowan, do normalnego
zycia!!! niech maz sam sobie ugotuje jak jest glodny, a wy zacznijcie
bardziej dbac o siebie t siebie bardziej szanowac to wtedy inni tez beda was
bardziej szanowac!!
Obserwuj wątek
    • diana74 Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc 10.06.06, 21:10
      moze i racja-chociaz jestem rodowita kielczanka, tez nie podoba mi sie
      mentalnosc mieszkajacych tu ludzi:( ale na szczescie nie slucham, ksiezy i z
      checia bym ich stad wywalila !!!!!!!!!!!!!! a ze rzadzi kasa-to chyba prawda...
      jestem zona-ale obiadkow nie gotuje-chyba, ze sama mam na to ochote :P
      ale nie mow, ze jest to najgorsze miejsce!! kielce sa bardzo ladnym miestem,
      polozonym w pieknym miejscu, mamy duzo zabytkow, ciekawych miejsc-jest co
      zwiedzac :D
    • Gość: kielczanka z zagłę Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 12:02
      widziałam dużo gorsze miasta i miejsca, jeżeli ocenia się miasto i ludzi tylko
      na podstawie tego czy można balować do rana to współczuję takiej osobie.Może
      lepiej coś poczytać i przypomnieć sobie ortografię, a nie "sadzić byki"
      typu "weście" i inne.My Kielczanie nie chcemy takich osób w naszym pieknym
      mieście, oby Pani wyjechała stą jak najszybciej.
      • Gość: darek Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 83.238.121.* 27.06.06, 21:02
        Kielce są prowincjonalne i w tym ich urok,co do mentalności ich mieszkańców to
        można mieć różne opinie.Ale ja bym nie uogólniał.Warszawce i mentalności
        tzw.przyjezdnych warszawiaków tez można byłoby to i owo zarzucić.
        Warszawa tez mnie nie powala o ile chodzi o mentalność ludzi,a i sam
        wygląd,wystarczy pojechać do innycnh stolic europejskich i Wawa wypada zupelnie
        blado,powiedzialbym wręcz wsiowo.Pozdrawiam upalnie.
        • Gość: Odniesienie Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.futuro.kielce.msk.pl 30.07.06, 17:32
          marne.Na tle innych miast Europy Waraszawa jest niestety wschodnio-europejską
          wioską.To widać gdy się wróci chociażby z Budapesztu.Powrót z Paryża ,czy Rzymu
          to juz duży stres .Mentalnośc...no cóz...nie da się ukryć ...mało -
          formatowa.Ale miasto jako twór urbanistyczny zrobiło duży skok
          cywilizacyjny.Jest piękne,a że nadbudowa nie nadąża? to chyba problem nie tylko
          naszego miasta.
      • Gość: mistrzo Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 193.59.91.* 13.05.09, 16:34
        jestem scyzorem z dziada pradziada. Nigdy nie podejmowałem decyzji
        pod naciskiem nikogo. Niestety również czasowo służbowo w Warszawie
        i też z niecierpliwością czekam na powrót - to już wkrótce :)
        Nie wiem w jakim środowisku autorka wątku przebywa, ale wokół mnie w
        Kielcach nie ma scibskich ludzi. Wszyscy moi przyjaciele pracują
        bądź prowadzą biznesy. Patologie jak wiemy wszędzie można znaleźć.
        I jak chcę w Kielcach pobalować do rana to też wiem gdzie pójść
    • Gość: Kielczanka Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 212.80.172.* 07.07.06, 19:18
      Wydaje mi sie zes bezrobotna a nie sluzbowo w Kielcach. Warszawianka, chyba z
      Grojca.
      • ziiba Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc 30.07.06, 16:43
        NIe ma się co obrazać, takie reakcje świadczą na ogół o kompleksach...
        A swoją drogą, chociaż Kielcom brakuje otwartości myślenia typowej dla
        wielkomiejskich ośrodków (mam na myśli małą jeszcze tolerancję dla odmienności
        np.) to jednak to, o czym pisała koleżanka z Warszawy to problem w skali całego
        kraju!!! Czasem warto wychylić nos z duzego miasta, bo rodaków najlepiej poznać
        mozna właśnie na prowincji (rozumianą jako wszytsko, co sie nie zmieściło w
        Warszawie).
        • Gość: gość Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 19:13
          No niestety zaściankowoci nam nie brakuje,kompleksów również.Ale to wszystko
          jest do szybkiego nadrobienia.Fakt,że Kielce są pięknym miastem i tylko
          od nas mieszkańców zależy czy zostaniemy nietolerancyjnymi prowincjuszami?
          Jak nas widzą, tak nas piszą.
          • Gość: HEHE Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.futuro.kielce.msk.pl 30.07.06, 21:15
            Znam dużo ludzi ,kórzy wyjechali do Warszawki /ze swoją oczywiście
            mentalnościa ,rodem z Klerykowa / i teraz pewnie oni,gdy trafia im się okazja /
            delegacja służbowa np./ próbują nas pouczać ,wychowywać ...Znam tez sporo
            rodowitych Warszawiaków,nietolerancyjnych bufonów /n.b. mam takich w
            rodzinie !/,ktorych niestety nie toleruję.Myślę ,ze to jacy jesteśmy ma związek
            z biedą ,za którą odpowiedzialni są rządzący tym regionem.Wyższy poziom życia
            to lepszy kontakt ze światem ,kulturą co z kolei przekłada się na nasze
            poglądy ,zachowania i opinie.
    • honorata.20 Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc 31.10.06, 23:05
      PRZECIEŻ NIE KAŻDY CZŁOWIEK JEST TAKI SAM. A TU OPINIĘ WYRAŻASZ ZA
      WSZYSTKICH.AKURAT TOBIE SIĘ NIE PODOBA TUTAJ.KIELCZANIE SĄ DOBRYMI LUDZMI
      TRZEBA WZIĄŚĆ SWOJA MENTALNOŚĆ POD UWAGE BY MÓWIĆ O INNYCH.ŻONY SĄ ŻONAMI I
      DOBRZE WIEDZĄ CO DO NICH NALEŻY.ABY SPĘDZIĆ MILE CZAS NIE MUSZĄ WYCHODZIĆ DO
      GRONA TY CHYBA NIE JESTEŚ ŻONĄ I NIEWIESZ JAK JEJ ROLA WYGLĄDA,NAPEWNO NIE STAN
      WOLNY OBOJĘTNY
      • Gość: Gosc Re: pozytywnie IP: *.bb.online.no 19.11.06, 18:35
        Kochani. Napisala kobieta co zobaczyla, nalezy jej tylko wspolczuc, ze bedac
        sluzbowo w Kielcach zetknela sie z ludzmi, ktorzy wywarli na niej takie niemile
        wrazenie. Ja przyjezdzam do Kielc kilka razy w roku na kilka dni, widze jak
        miasto pieknieje i jak wiele sie zmienia na lepsze. Ci kielczanie, ktorych
        znam, sa przemili, uprzejmi,kulturalni. Nawet pani w urzedzie juz zrozumiala,
        ze "klient nasz pan". Podoba mi sie tutaj, bardziej niz w mojej rodzinnej
        Lodzi, moze sie tu przeprowadze, kto wie... Zycze kielczanom, aby ich miasto
        nadal sie tak pieknie rozwijalo, badzcie dumni ze swojego miasta.
    • Gość: agata Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:55
      Ostatnio jestem zmuszona przebywać w Warszawie i jest to najgorsze miejsce w
      którym kiedykolwiek byłam. Brzydkie, brudne miasto, obskurne budynki, nawet, a
      zwłaszcza w centrum. Wszędzie aroganccy, spretensjonowani bufoni, którzy
      myślą,że są pępkiem świata, a innych traktują protekcjonalnie. I nie przyjmują
      krytycznych uwag. Atmosfera zgniłej warszawki skutecznie obrzydza codzienne
      życie i zabiera wiarę w ludzi. Nic dziwnego, że ludzie zamykają sie w domach.
      No, chyba że idą poszpanować do modnej knajpy. Mam nadzieję, że szybko stąd
      wyjadę. Kielczanie nie zmieniajcie sie zbyt mocno.
    • Gość: Teresa Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.12.06, 05:38
      Ale się ubawiłam czytając refleksje Pani na służbowym wyjeździe. "Pani" taka
      nowoczesna, wyzwolona, taka kulturalna i takie dobre rady daje nam,
      Kielczankom. Bo Pani z Warszawy, czuje się od nas lepsza, mądrzejsza i bardziej
      światowa co według niej daje jej prawo aby nas, małomiasteczkowych prostaczków
      z wyższościa pouczać....
      Droga Pani z Wielkiego Miasta, my cenimy sobie swój spokój, swoje
      przyzwyczajenia i naszą kielecka mentalność. Nam jest z tym dobrze i nie
      czujemy potrzeby aby słuchać rad takich zarozumiałych laluniek jak Pani. Nasze
      piękne miasto ma swój klimat i urok. Jeśli Pani tego nie widzi to tylko
      dlatego, że pani stołeczny warszawski nos tutaj nie pasuje. Nikt Pani tu nie
      zatrzymuje ani specjalnie nie przejmie sie jak Pani zniknie z naszego kochanego
      miasta. Kobieto, wracaj do swojej stolicy i dobre rady zachowaj dla siebie.
      Może kiedyś zrozumiesz znaczenie słów "kultura osobista", " takt", "dobre
      wychowanie". Na razie Twoje warszawskie pochodzenie nie na wiele się zdaje, bo
      jak to u nas mówią, słoma wiechciami wyłazi Ci z Twoich warszwskich buciorów!
    • Gość: Marta Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 06.01.07, 22:39
      powiem tak: jesli miałabym wybierać miejsce do zycia z trzech: Warszawa-Kraków-
      Kielce, wybrałabym oczywiście Kielce! :)
      Warszawa jest pusta, brudna i zabetonowana, zakorkowana i płaska. Zbieranina
      ludzi z całej Polski. Kazdy dba tylko o siebie i swoje interesy.
      Kraków, niby stolica kulturalna, ale ludzie jeszcze gorsi od tych z Warszawy.
      Koszmarne hamburgery robione na 'odwal sie'..
      Kielce, nie są wielkim miastem, ale przynajmniej mamy trawniki i mnóstwo
      drzew!! góry, zalewy, jaskinie, zamki etc.. Studiuję w Kielcach, i najgorsi są
      wykładowcy spoza naszego miasta, często bezczelni i grubiańscy, dostzregają
      jedynie czubek własnego nosa.

minus: kielczanie lubią sobie pomarudzić, ale nie znaczy, że im źle, po prostu
      lubią sobie pogadać.

Przyjedz sobie do GB to zobaczysz jacy bezczelni potrafią być ludzie, zaśmiać
      ci sie prosto w twarz (myslac, ze nie rozumiesz po angielsku), albo dosłownie
      wywalić cie z żarciem ze sklepu - bo oni zamykaja wlasnie i chca isc juz do
      domu (autentyczny tekst z King Burg: "macie 5 minut!")
    • Gość: Neon Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 212.160.172.* 10.01.07, 09:32
      Pani Ewo,

mieszkam w Warszawie od lat 10. Przeprowadziłem się z Kielc za pracą.Później
      okazało się, że również po żonę:).
      Proponuję Pani naprawdę trochę pokory i umiarkowania w osądzaniu, bo jak Pani
      zauważyła, jeżdżą po Pani, jak po łysej kobyle.
      Kielce, maja swoje wady, owszem, ale nie te które Pani wymieniła.
      Warszawa? jest brzydka, to fakt, ale ma za to piękne miejsca, np. Stary Mokotów
      na którym mieszkam.Chce się mieszkać.
      Wadą jest to, że np. "warszawiacy" nie szanują chodników, pełno, za
      przeproszeniem gówien psich na chodnikach.
      A poza tym, jest całkiem miło.Zona opowiadała mi, jak rownież teściowie, że to
      nie ta sama Warszawa co kiedyś....
      • Gość: kielczanka Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 78.88.230.* 02.09.07, 22:57
        jak nie poszanujesz sama siebie to nikt nie poszanuje Ciebie.Kielce
        sa ładnym miastem i musze powiedziec ze jesli chodzi o mentalnosc to
        w kazdym miescie zyja rózni ludzie i dziwne ze akurat Kielce wypadły
        tak zle.Tu mieszkaja ludzie dobrzy zyczliwi.Służa pomoca.Pozdrawiam
        Kielczan Kielczanka
    • Gość: bess Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 18:44
      ale smieszny post.Heh
      • Gość: Przemek Ewciu... IP: 193.59.89.* 02.04.08, 14:24
        Ewciu kochana to wracaj do swojej brudnej, wielkiej , zepsutej
        warszawki gdzie nie ma warszawiaków tylko samo przyjezdne bydło z
        nadzarzyna, legionowa, grójca itp
    • Gość: ela z Krakowa Ewo z Warszawy IP: *.markom.krakow.pl 07.03.08, 11:01
      Wybacz,ale sądząc po języku jakim się posługujesz ("krępacja" i
      inne) powinnaś wrocić do szkoły, przeczytać kilka książek i dopiero
      wtedy oceniać innych i udzielać rad.
    • Gość: 1 internauta Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 09:18

Szanowna Pani punkt widzenia zawsze zależy od miejsca siedzenia.
      Wszędze jest dobrze gdze nas nie ma.
      Pochodzę z Warszawy a miszkam w Kielcach.
      Wszystko mnie tu uwira ale pocieszam się że gdzieś indziej uwirało
      by mnie jeszcze bardziej.
    • Gość: mofo oni już tacy są - niestety IP: *.chello.pl 16.03.08, 17:07
      Mieszkam w tym mieście od 6 lat. Jedyne co mi się w nim podoba to klomby na
      dużych skrzyżowaniach. Z drugiej strony te klomby, piękne skąd inąd, to jawna
      kontynuacja socjalistycznego czynu społecznego :), dzięki któremu Zieleń Miejska
      chyba funkcjonuje.
      Jeżeli chodzi o mentalność, całkowicie zgadzam się z Ewą. Podstawowym zajęciem
      kielczan jest chyba czekanie na cud, bo sami nie potrafią nic zrobić, chyba że
      jeździć na Kolberga po zasiłek.
      Wyjątki w postaci Sołowowa czy Klickiego to może odstępstwa od reguły, jednak
      weźcie pod uwagę to ile p. Klicki płaci swoim pracownikom (czarna rozpacz).
      Ślepy zauważy, że ich firmy nie są przenoszone do dużych aglomeracji tylko i
      wyłącznie ze względu na tanią siłę roboczą jaką mają w Kielcach. W Warszawie,
      łodzi czy Gdańsku nikt by nie pracował w takich firmach za te marne ochłapy.
      A co do życia kulturalnego (a raczej jego braku). Całe Kielce radują się jak
      przyjeżdża Bajm, Doda, czy inna Gosia. Dla tych ludzi to szczyt gwiazdorstwa i
      wysoka kultura.
      Knajpy? O 22 w piątek czy sobotę to chyba można tylko do McDonalda iść, bo już
      wszystko pozamykane (nie mówię tu o podrzędnych spelunach okupowanych przez
      dresów, jak Gaudi czy Arizona).
      Koszmar, jedyne co pozostaje to jak najszybciej stąd uciekać bo przyszłości
      zarówno dla dorosłych, jak i dla młodzieży czy dzieci brak.
      jakaś urażona Kielczanka napisała, że w mieście jest tyle zabytków. Pytanie w
      którym mieście? Może jej chodziło o Sandomierz.
      Inna się zacietrzewiła, że ludzie są wspaniali, szczerzy i och i ach.
      No chyba nie miałem okazji poznać bardziej zawistnych i zakłamanych ludzi niż w
      Kielcach.
      • haxman A ty jeszcze gorszy - niestety. 16.03.08, 18:45
        Trzeba było siedzieć na dupie w swojej wsi.
      • Gość: jazzfanka Re: oni już tacy są - niestety IP: *.play-internet.pl 30.01.18, 12:23
        Nigdy nie osądzałam ludzi po miejscu zamieszkania, nie regionalizowałam. Niestety do czasu jak trochę ludzi stamtąd poznałam a w tym rodzinę Szwagra, który ma z kieleckiego żonę.
        Nigdy w życiu nie spotkałam się z taką zawiścią, zakłamaniem, mściwością ale przede wszystkim chytrością na pieniądze. NIe można oczywiście generalizować i wszystkich umieszczać w jednym garnku, ale zaczęlam wierzyć w te różnice w charakterach ludzi mieszkających w róznych regionach. Trochę zjeżdziłam kraju i świata i jestem mocno rozczarowana tamtejszymi ludźmi. Jestem zdania, że każdy jest kowalem swojego losu i myślę, że czasem na taki los jaki nas spotyka, sami sobie zapracowujemy.
        • iza_m7 Re: oni już tacy są - niestety 11.02.18, 23:10
          Zgadzam się z Twoją opinią. Nie znoszę Kielc, nie znoszę wielu Kielczan, zwł. zw. z UJK. Nieprawdopodobna zawiść i nienawiść. Najgorsze miejsce, w jakim przyszło mi żyć - rodowita Kielczanka.

PS. Rodowici Kielczanie spychani są na margines przez wiochę podkielecką - szczególnie zw. z PSL i SLD; teraz przed wyborami samorządowymi ta PSL-wska wiocha przenosi się do PiS-u. Glosowałam na PiS bo myślałam, że rozwali te betonowe układy, a tu okazuje się, że nic z tego;ta betonowa wiocha przenosi się do partii JK, byle utrzymać się przy korycie! "Dobra zmiana" - dobre sobie. Chyba dla tej PSL-wsko, SLD-wskiej wiochy, która jak okazuje się, że nie traci władzy, a utrzymuje ją. Reszta Kielczan sie nie liczy; sięga się po nich tylko wóczas, gdy potrzebuje się głosów przed wyborami.DNO! NIe ma sensu tu dłużej zostawać. W Kielcach karierę można robić wyłącznie za przynależność partyjną; kiedyś w PZPR, później SLD i PSL, a teraz PiS.
    • Gość: qwert Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 11:51
      Oczywisty jest fakt, że Kielce są ładniejsze od Warszawy jako
      miasto, przynajmniej mamy ładne centrum, no i są fajne tereny pod
      miastem na wycieczki rowerowe i piesze, piękne krajobrazy (GÓRY!!!),
      w Warszwie jest tylko blaszany bazar i parking pod PKiN - wstyd
      przed Europą.
      a co do mentalności, owszem bywa, że kielczanie są trochę
      zaściankowi, ale i tak wolę ich od warszwskich japiszonów, dla
      których liczy się tylko kasa, od czasu do czasu idą się pobawić do
      tych snobistycznych klubów, których tak tej pani w CK brakuje, a
      potem wracają na te swoje grodzone, strzeżone osiedla, gdzie
      odgradzają się od prawdziwego świata i myślą że są naj...bufony.
    • Gość: Goja Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: 81.26.0.* 03.04.08, 13:24
      Droga Pani Ewo,najwyraźniej nie zjawi się Pani już nigdy w naszym
      mieście, a szkoda bo gdyby naprawdę chciała Pani gdzieś sie zabawić
      znalazłaby Pani ciekawe oferty.Mieszkam tu od urodzenia i widzę jak
      to miasto zmieniło się.Powstało wiele rozrywkowych klubów,chociażby
      dla zaspokojenia potrzeb jakże spragnionych podobnie jak
      Pani,wystawców Targów Kielce.A takich bez krępacji jest wcale
      niemało wystarczy zapytać.Może poprostu Pani się krępowała?Co do
      kobiet dbających o domowe ognisko sa takie,które gotują obiadki i
      takie ,które nie gotują,byleby obu stronom to odpowiadało.Ludzie
      proszę Pani wszędzie tacy sami.Myślę że w Warszawie jest więcej
      jednych i drugich bo i miasto większe i miejsc rozrywki więcej.Jeśli
      chodzi o nasze bezrobocie to jakoś sobie radzimy.Kielczanie równiez
      wyjeżdżają za pracą do innych miast i dalej i pewnie też narzekają
      na gościnność.Niestety nie da się wszystkim dogodzić.Cóż, Pani miała
      to szczęście ,że urodziła sie nad Wisłą,gdzie wszystko jest
      lepsze,piękniejsze.Reasumując proszę do nas więcej nie
      przyjeżdżać,dość mamy swoich wariatów z kielc i okolic.Z poważaniem
      Goja.
    • Gość: Ewa Kielce Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:40
      No, cóż, a ja powiem tak: najgorszym miejscem, w którym kiedykolwiek byłam to...
      oczywiście Warszawa! I mówię to na podstawie doświadczenia kilkuletniego, a nie
      kilkudniowego :D Wyjechałam stamtąd z prawdziwą radością i mam nadzieję, że
      nigdy więcej nie będę musiała tam mieszkać!!! W życiu nie spotkałam tak
      nieżyczliwych, aroganckich i zarozumiałych ludzi. Warszawiacy zmieńcie swoją
      mentalność, to będzie szansa na to, że nawet szara, brzydka, brudna, zasyfiona
      spalinami, depresyjna Warszawa może za lat parędziesiąt [;-)] zmieni się w
      miasto, w którym od biedy da się żyć :D

pozdrawiam typową warszawiaczkę [mimo wszystko]
    • Gość: - do Ewy Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 21:08
      - na migrenę - najlepsze przedmieście Warszawy - Radom .
    • Gość: Przemo Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.virtual-future.net 06.06.09, 09:48
      W znakomitej większości zgadzam się z argumentami autorki wpisu o mentalności. Mieszkam w Kielcach od 4 lat. Gdy tu przyjechałem to pierwszym co mnie uderzyło było chamstwo mieszkańców, z którym spotykałem się na każdym kroku. W sklepie, szpitalu, w kiosku, na ulicy... Dziś to się nie zmieniło, ale ja już się przyzwyczaiłem. Wasze podejście do ludzi przypomina mi czasy socjalizmu gdy "pani w mięsnym rządziła osiedlem" , "pani w kiosku robiła łaskę, że sprzeda mi gazetę" a "pani w rejestracji przychodni była oburzona, że przerywam jej picie kawy". Przykro mi Kielczanie, ale tak właśnie u was jest i dopóki tego nie zmienicie to nie spodziewajcie się jakiegoś wielkiego rozwoju. Sami zniechęcacie ludzi do pobytu tutaj.
      Na koniec wspomnę jeszcze, że wasz miejscowy język typu "złape" zamiast złapię czy "uszczype" zamiast uszczypię nie ma nic wpólnego z poprawną polszczyzną!!!
    • Gość: taki ktoś Re: kielczanie zmiencie swoja mentalnosc IP: *.ilabs.pl 11.10.09, 19:55
      studiuje w Kielcach od 4 lat, i po ich skończeniu nie wiąże z tym miastem
      przyszłości. Miasto mi się nie podoba, sorry. Pochodzę z mniejszego miasta
      (Tarnów), które wg mnie jest dużo bardziej atrakcyjne do zamieszkania (np. b.
      ładna starówka) a tutaj w Kielcach jedna "fajna" ulica. oczywiście CK mają tez
      swoje plusy: są tu Targi, galerie (nie takie jak W-wie, ale i tak lepsze od tych
      w Tarnowie (które dopiero się budują), i jest się gdzie zabawić w tygodniu, a
      nie tylko na weekendzie. Bezrobocie i zarobki takie samo w obu miastach a to
      przecież Ck jest stolicą województwa, a Tarnów prowincją Krakowa (choć ja tak
      nie uważam). Ale zachowania niektórych ludzi , ich mentalność to tragedia (choć
      i w moim mieście tak pewnie jest)- znajomych czy w ogóle kolegów to z samych
      Kielc mam niewielu, znaczna większość jest z poza miasta. Potencjał Kielce
      mają, ale chyba za bardzo ciąży na nich, że tak powiem, "bieda" całego
      województwa. chociaż widać jakieś przebłyski rozwoju w dobrym kierunku. Mimo
      wszystko na pewno miło będę wspominał to miasto jak ukończę studia, ale nie
      osiedle się tu na stałe. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka