Gość: beti IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.06, 22:43 Trudno jednoznacznie stwierdzić. Jedno jest pewne, na pewno pujde na ten film, ZACHECAM WSZYSTKICH GORĄCO! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kielczok Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: 81.6.130.* 21.05.06, 23:07 Czytałem tę książkę - jak i również kilka innych tego samego autora. Nic szczególnego - taki sobie sensacyjny kryminalik. Na film jednak się wybiorę - dlatego przede wszystkim bo CZARNYCH "krew zalewa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedszkolak Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 23:30 Czytałem dwa razy. Za pierwszym razem przeczytałem w ciągu soboty i niedzieli. Drugi raz czytałem już bardzo długo ale za pomocą podręcznikow historycznych. Wszystko się zgadza. Dzięki tej książce zafascynowałem się życiorysem papieży. Religioznawstwo w szkołach to jest ogłupianie młodzieży. Niech prawda będzie prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 09:07 w szkołach nie ma religioznawstwa a religia. to bardzo duża róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedszkolak Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:46 Co to znaczy bojkot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziQ Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:53 Czy "da" na pewno znaczy "da"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pujdek Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 23:02 BETI !!! pujdź na ten film,ale pujdź przez "u" kreskowane!!!! hehehehehe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pujdek Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 23:05 Gość: pujdek 22.05.06, 23:02 + odpowiedz BETI !!! pujdź na ten film,ale pujdź przez "u" kreskowane!!!! hehehehehe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie Tak Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:14 Cos Ci się pokrochmaliło. Nie ma "u" krekowane. Jest "o" kreskowane. Jak będziesz dużo czytał (Kodu... nie czytałes!!!) to będziesz "zdrowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczok Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: 81.6.130.* 23.05.06, 10:27 We wczorajszym programie telewizyjnym "Warto rozmawiać" redaktor Pośpieszalski, jakiś CZARNY z "Opus Dei" i kilkunastu tzw. "przedstawicieli katolickiego społe- czeństwa" na książce, jej autorze, filmie, jego reżyserze itd. nie pozostawili SUCHEJ NITKI. Ciekawe co powiedzą na ten temat wtedy gdy frekwencja widzów na tym filmie "przebije" znacznie frekwencję na horrorze pt. "Pasja" - zrobioną dzięki przymusowemu uczestnictwu dziatwy szkolnej "nakręconemu" przez SUKIENKO- WYCH i oddanych im bez reszty dyrektorów szkół ? I co gorsze, o zgrozo - bedzie to miało miejsce w okresie tzw. wizyty sympatycznego Benia XVI. Jak w "Krzyża- kach" gdzie ubrany w gustowny biały płaszczyk z czarnym krzyżem Wielki Kontur Zakonu Najświętszej Maryji Panny mówić raczy - POGAŃSKI KRAJ, POGAŃSKIE OBYCZA- JE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Rozumek człona SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:34 Gość portalu: kretyn z SLD napisał: > Ciekawe co powiedzą na ten temat wtedy gdy frekwencja widzów na > tym filmie "przebije" znacznie frekwencję na horrorze pt. "Pasja" - zrobioną > dzięki przymusowemu uczestnictwu dziatwy szkolnej "nakręconemu" przez SUKIENKO- > WYCH i oddanych im bez reszty dyrektorów szkół ? No co będzie? Zdarza się np. tak, że kupa kretynów głosuje na przestępcę Włodzimierza Stepnia, który w dniu 01.09.2005r. popełnił przestepstwo pojąc wyborców alkoholem. Zdarza się także, że jeszcze wieksza kupa kretynów oddaje głos na Ola Komsomolca Kwaśniewskiego, który jest bolszewickim przyjacielem zbrodniarzy. I co z tego głuptolu z SLD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn z SLD Re: Rozumek człona SLD IP: 81.6.130.* 23.05.06, 10:43 Faktycznie różne rzeczy mają w tym Kraju miejsce - zdarza się np. to, że nijaki "babetka" choć NIE MA MÓZGU pisze o wszystkim nadzwyczaj "mądrze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Rozumek człona SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:47 Widzisz SLD-owska kanalio, wczoraj w Radio Kielce członek SLD katolik Henio Milcarz opowiedział się publicznie przeciwko filmowi i książce. Myślę, że podobnie sądzi gorliwy katolik Wojtek Olejniczak. Bo katolicy sąw SLD najmądrzejsi. Nawet Joasia Grzela gorliwie uczestniczy w mszach świętych, a Jola Kwaśniewska wali się na kolana przed każdym czarnym i ślini jego dłoń. A ty pozostaniesz zawsze głupim SLD-owskim łajnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn z SLD Re: Rozumek człona SLD IP: 81.6.130.* 23.05.06, 11:42 W gronie dość licznych niestety PRAKTYKUJĄCYCH Członków SLD są przede wszystkim ci, którzy mieli nieszczęście urodzić się na wsi lub w małych miasteczkach gdzie przedstawiona w filmie "Pasja" BAJECZKA jest nadal bardzo popularna. A w SLD tzw. swiatopogląd materialistyczny nie jest obowiązujący - co nie znaczy aby tolerowano w Sojuszu DEWOCJĘ. A jak pamiętam to Pani Prezydentowa Jolanta Kwaś- niewska całował nie PALUCHY nijakiego Karola z Wadowic, a noszony przez niego tzw. "pierścień Piotrowy" - będący prawdopodobnie falsyfikatem jak wszystko w kościele Watykańskim. Prawdziwą tragedią i kompromitacją Polski było natomiast to, że uczynił to również KACZOR będący przez nieporozumienie Głową Państwa - jak jakiś afrykański kacyk z Afryki. Natomiast co do Szanownej Pani dr Joanny Grzeli, będącej Kandydatem SLD na Prezydenta Kielc to nigdy nie MANIFESTUJE Ona swojego "przywiązania do wiary ojców" - odwrotnie jak obecny Prezydent Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Rozumek człona SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:38 I co to wszystko ma do rzeczy SLD-owska gnido? To, że Jola Kwaśniewska ma predyspozycje do padania na kolana przed księżmi i ślinienia ich po rękach jest faktem. Toi, że pan Kaczyński nie slini, bo nie uchlewa się jak świnia lub Olo Kwaśniewski, także jest faktem. To, że szefem Biura SLD w Kielcach jest SB-ek, który jest przyjacielem ze służby mordercy Piotrowskiego jest także faktem. To, że takie, jak ty SLD-owskie łajno nie ma nic do powiedzenia także jest faktem. To, że Włodzimierz Stepień jest przestępcą jest faktem niezaprzeczalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Do członków SLD. IP: 82.139.30.* 23.05.06, 11:49 Uwaga członkowie SLD. Koniecznie musicie się walić na kolana jak tylko zobaczycie CZARNEGO na horyzoncie. Automatycznie stajecie się mądrzejsi! Każde walnięcie na kolana powoduje, podniesienie waszej inteligencji o jednego SLD-ebila. A tak pytanie do działaczy SLD. Czy poseł na Sejm RP H. Milcarz wypowiadał się w radiu jako członek SLD czy też we własnym imieniu? Nie słyszałem tej wypowiedzi a powyższy "prostak" to tylko kupa kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn z SLD Re: Do "agnostyka1" IP: 81.6.130.* 23.05.06, 12:30 Dla wyjaśnienia "agnostykowi1" - słuchałem tej audycji z udziałem Pana Posła Henryka Milcarza i innych Posłów. Jego wypowiedź była moim zdaniem jeszcze naj- bardziej wyważona. Kostek Miodowicz i Halinka Olendzka WALILI w ten film ile ty- lko wlezie twierdząc min. że "katolickie społeczeństwo" zgodnie z apelami koś- cioła OLEJE seanse w kinach. Milcarz powiedział natomiast, że na ten film się "nie wybiera" dlatego iż nie ma czasu nawet na oglądanie lepszych filmów. Powie- dział też, że jego zdaniem frekwencja w kinach będzie wysoka min. z uwagi na re- klamę jaką "robią" temu filmowi APELE jego przeciwników. Jeśli słuchał tej audy- cji nasz Fioletowy Bażant Kaziu Ryczan to pewnie NAGRODZI kielecką tercjankę Pa- nią Poseł dr Halinkę Olendzką, która aż PIAŁA Z ZACHWYTU o ponad 95% katolików w Polsce /z których ten film opatrzy pewnie z około 60%/ oraz Pana Posła Pułkowni- ka Kostka Miodowicza, który JECHAŁ RÓWNO ale był na tyle elegancki /podobnie jak w sprawie Jaruckiej/, że nie "wnioskował" o zamkniecie w przepełnionych więzie- niach dystrybutorów filmu. A potem było o wszystkim innym - czyli o niczym tj. o strajku lekarzy i pożyczce moskiewskiej - czyli o tym, na czym najbardziej ZNA SIĘ synek Towarzysza Alfreda Miodowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Do "agnostyka1" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:42 Dzięki Alfredowi Miodowiczowi, który był jednym z wodzów PZPR tolerowano cię tam takie bolszewickie łajno, jak ty i Mareczek szef biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Do "agnostyka1" IP: 82.139.30.* 23.05.06, 13:03 Dzięki. I tak sądziłem, że wrodziny takt Pana Posła H. Milcarza poradzi sobie z tak dla niego trudnym tematem. Rozumiem osoby, które starają się stać "okrakiem" na dwóch ideologiach. Miałem w swoim życiu do czynienia z wielu podobnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Do ogółu. IP: 82.139.30.* 23.05.06, 13:09 Jak zawsze prostak kłamie. Jeżeli mu bezpośrednio zaprzeczą to "nagina" fakty do swojego poziomu inteligencji i sądzi, że inni są jeszcze od niego głupsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Głupi Józiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:13 Gość portalu: pułkownik Józef Niedziela napisał: > Jak zawsze prostak kłamie. Jeżeli mu bezpośrednio zaprzeczą to "nagina" fakty > do swojego poziomu inteligencji i sądzi, że inni są jeszcze od niego głupsi. Ja nigdy nie kłamię. Henio0 Milcarz, jako gorliwy katolik szczodrze wspomagający datkami kościół katolicki, potępił publicznie w imieniu książkę i film. Uczynił to z pewnością na polecenie gorliwego katolika, szczodrze wspomagającego datkami kościół katolicki, Wojtka Olejniczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Głupi Józiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:09 Gość portalu: pułkownik Józef Niedziela napisał: > Dzięki. I tak sądziłem, że wrodziny takt Pana Posła H. Milcarza poradzi sobie z > > tak dla niego trudnym tematem. Rozumiem osoby, które starają się > stać "okrakiem" na dwóch ideologiach. Miałem w swoim życiu do czynienia z wielu > > podobnymi. Ty nie stałeś okrakiem. Ty cały bez reszty oddałeś się bolszewickim sku...nom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Głupi Józiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:41 Gość portalu: pułkownik Józef Niedziela napisał: > Uwaga członkowie SLD. Koniecznie musicie się walić na kolana jak tylko > zobaczycie CZARNEGO na horyzoncie. Automatycznie stajecie się mądrzejsi! > Każde walnięcie na kolana powoduje, podniesienie waszej inteligencji o jednego > SLD-ebila. A tak pytanie do działaczy SLD. Czy poseł na Sejm RP H. Milcarz > wypowiadał się w radiu jako członek SLD czy też we własnym imieniu? Nie > słyszałem tej wypowiedzi a powyższy "prostak" to tylko kupa kłamstwa. To, że nie słyszałeś tej wypowiedzi świadczy tylko o twojej głuchocie. A do studia są zapraszani przedstawiciele ugrupowań politycznych i wypowiadają się w imieniu tych ugrupowań. I Henio Milcarz w imieniu SLD opowiedział się przeciwko książce i filmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskup Re: Głupi babetka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:44 reforma słuzby zdrowia zrobiona za czasów "TWOICH" polityków i Twojego ulubinego WELa nie pomaga Ci w chorobie psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Głupi babetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:47 Natomiast SLD-owskie łajna, jak robią reformę to oznacza, że trzeba liczyć ile ukradli. Tak jest zawsze. Nawet świniarz Cimoszewicz przy reformach skorzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Głupi babetka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:12 czy łajno którym tu rzucasz to Ty wydaliłas z siebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Głupi babetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:14 Moje "wydaliny" są o wiele szlachetniejsze od kretynów z SLD zwanych intelektualnym i moralnym łajnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn z SLD Re: Głupi babetka IP: 81.6.130.* 23.05.06, 14:10 Jednak ty "babetka" naprawdę NIE MASZ MÓZGU. Najgorsi z Członków Lewicy to przy towbie HIMALAJE INTELEKTU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Głupi babetka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:47 babetko rzuciło Ci na głowkę ? jak mozna swoje łajno nazwać moralnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Głupi babetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 15:25 W porównaniu z kanaliami z SLD wszystko jest moralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laluś Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:36 I czytałem i oglądałem film. Nic szczególnego. W każdym najgłupszym kryminale np. Agatki, jest więcej wiedzy jak zabijać niż w tym "Kodzie...". Najciekawsze jest to, że księża w ogóle nie reagują na filmy, gdzie trzeba wyjaśnić, iż każdy z wodzów tego świata powołuje sie na Boga i zabija ludzi, bo to w interesie tego narodu skąd ten wódz. A jak pokazano masochistęto aj waj, klęska kościoła. Ludzie opamiętajcie się. Ten Kod... toż to beletrystyka i film ala kryminalny i tak trzeba to odbierać. A dla ciekawych polecam film National Geographic - "Prawda czy fikcja. Kod Leonarda Da Vinci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da vinko Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:37 film ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Kpiny z naszej religii czy fik IP: 82.139.30.* 23.05.06, 15:01 Kardynał Paul Poupard z Papieskiej Rady do spraw Kultury: „To (popularność książki) szokujący i niepokojący fenomen kulturowy, który odzwierciedla z jednej strony ignorancję milionów ludzi, z drugiej zaś, zmysłową rozkosz, jakiej doznają media w promowaniu dzieł, niemających nic wspólnego z prawdą. Jestem zaniepokojony tym, że uczciwi ludzie, niemający odpowiedniego wychowania religijnego, wezmą ten nonsens za rzecz prawdziwą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 62.04m Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.onkol.kielce.pl 23.05.06, 15:38 Nie ma potrzeby obrzucać się na forum błotem.Kto będzie chciał zobaczyć film czy przeczytać książkę to uczyni to bez względu na wyznanie,przynależność polityczną, czy kolor skóry .Czasy inkwizycji minęły bezpowrotnie.Z tego co wiem wielu duchownych widziało ten film lub czytało książkę ,świadczą o tym również ich wypowiedzi w programach telewizyjnych ,więc pozwólcie aby w końcu każdy mógł decydować za siebie.Widziałem film i nie mam zamiaru z tego się spowiadać ,a dziś obejrzę Szczęki VIII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 23.05.06, 17:30 Arcybiskup Angelo Amato, sekretarz watykańskiej Kongregacji Nauki Wiary, wzywając katolików do bojkotu filmu, tłumaczył: „To, że Jezus Chrystus był mężem Marii Magdaleny, a potomkowie tego związku mają żyć do dzisiaj, co chrześcijaństwo jakoby konsekwentnie zataja, stanowi fundamentalną sprzeczność z prawowiernym Nowym Testamentem”. W wystąpieniu na rzymskim Uniwersytecie Santa Croce hierarcha podkreślił, że wchodzący na ekrany „film jest zbiorem obelg oraz błędów historycznych i teologicznych”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 23.05.06, 19:12 Kard. Camillo Ruini przewodniczący episkopatu Włoch papieski wikariusz dla diecezji rzymskiej: „Film stanowi rady i całkowicie bezpodstawną kontestację istoty wiary. Jest symptomem szerzącej się w zachodnich społeczeństwach nienawiści do Kościoła katolickiego. Ale nie możemy ulegać pesymizmowi. Kościół winien wykorzystać zainteresowanie wywołane przez film i pomóc ludziom odróżnić fakty dotyczące pochodzenia i historycznego rozwoju chrześcijaństwa od fantazji i fałszerstw". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oryganion Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 19:33 madry kardynał wie że mozna odwrocic bieguny zainteresowań wielu wierzących a niewiele wiedzacych moze to skłonic do przeczytania np Ewangielii Ilu wierzacych przeczytało choc jedna Ewangielię Ilu wierzacych ludzi w Polsce ma w domu Biblie? a ilu czytało Katechizm Kościoła Katolickiego? myśle że mały procent Dla przecietnie oczytanego człowieka w Polsce / czyta niewielu w ogóle/ i wierzacego ten film moze tylko byc jakiś wybrykiem fikcji literackiej on w swoim gatunku przecietny , film jeszcze gorszy / w tym gatunku jest wiele bardzo dobrych pisarzy modernistów. post modernistów itd i dziesiatki dobrych ksiązek ale dotyka sprawy w kregu kultury protestanckie bardzo czułej mianowicie antypapizmu - historia kilku setek lat dodatkowo trafia w tym kregu na Pokolenie X, które nie cierpi każdej instytucji nie tylko koscielnej ale każdej i w działaniach Państwa widzi spisek i zbrodnie na takiej glebie ksiazka sie bedzi dobrze sprzedawać - bo to jest w ten krąg kuturowy puszczona książka i reklama ale i nie kto inny jak Kosciół a bardziej jego wierni przyzwyczajeni do optyki My - Oni podnosi odpowiedzialność z taki stan wiedzy ludzi co najmniej trzech pokoleń. pielgnowanie uczuć i wiary dla wierzącego jest sprawa podstawowa - ale może mniej pisanek a więcej czytanek dobrze to zrobi tak pasterzom jak i owieczkom i dyskusja nad fikcja literacka bedzie na jakimś poziomie w końcu co przeszkadza aby je3den z drugim siadł i napisał dobrą książke katolicką- zareklamował ja, promował, jeżdził po świecie jak osiągnie sukces czego szczerze życzę to i znajdzie sie scenariusz i producent - 100%. Nikt nikomu nie zabrania. Przy 2 miliardach wiernych na całym świecie? - przecież sukcers murowany - do pióra!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 23.05.06, 19:40 Dolbhy D’Souza, rzecznik Zgromadzenia Katolików Bombaju (Indie): „Będziemy pikietować kina wyświetlające film. Jesteśmy bardzo urażeni i bardzo rozgniewani. Jeśli rząd niczego nie zrobi, spróbujemy naszych sposobów zablokowania pokazów filmu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 23.05.06, 21:45 Biskup Wiktor Skworc, ordynariusz tarnowski: „Całe zastępy speców od marketingu, sztaby ideologicznych wrogów chrześcijaństwa chcą posiać zwątpienie, okraść człowieka z fundamentalnej nadziei, będącej pochodną wiary w bóstwo i zmartwychwstanie Jezusa”. Wyraził ubolewanie, że literackie fikcje przynoszą gigantyczne zyski antychrześcijańskim autorom. Dodał, że „wielu wierzących chłonie antychrześcijańskie treści bardziej niż Ewangelię, którą rzadko albo wcale nie biorą do ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assek Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.05.06, 00:42 całkiem dobry film-polecam:) własnie niedawno wrociłem z seansu o 21:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 09:48 Papież BenedyktXVI potępił „wszelkie próby zanegowania prawdy o zmartwychwstaniu Chrystusa”. Te słowa przyjęto jako kolejną krytykę przez kościół powieści Dana Browna „Kod Leonarda da Vinci” i jego ekranizacji. Papież przypomniał, że zmartwychwstanie stanowi centralne wydarzenie chrześcijaństwa i podstawową prawdę, której trzeba bronić. Podkreślił, że „negowanie tej prawdy oznacza uczynienie wiary daremną”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczok Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 81.6.130.* 24.05.06, 10:10 Sympatyczny Benio XVI ma ŁEB - wie co GADA. Pewnie sam obejrzał ten film ze swoim PRZYSTOJNYM sekretarzem w "zaciszu domowym". Ostatecznie jak zwał tak zwał ale to obrona KORYTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Marek Sochacki z SLD na pewno oglądał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:17 Marek Sochacki i Grzesio Piotrowski zawsze interesowali się wiarą, kościołem i księżmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oryganion Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:10 moze niezbyt pilnie przeczytałem książke a i na filmie nie byłem jeszcze ale nigdzie w ksiązce nie znalazłem negacji zmarchwystania Chrystusa - przynajmniej zaprzeczenia. Dyskusja o prawdzie jest bezprzedmiotowa - bo na szczescie jest jeszcze Tajemnica,i zmarchwystanie nie potrzebuje dowodów.Albo sie ma łaske wiary albo nie ma - i na to juz rady nie ma. A patent na prawde - jej posiadanie - to juz byłbym ostrozny bowiem sa trzy rzeczy wieczne - Prawda , Dobro i Piekno - tylko zdefiniowanie ich było i jest niemozliwe . Wierzący mają ta łaske że wiedza lub czują że zawiera sie to wszystko w miłości Boga i nie muszą już tego definiować - mają to razem z łaską. Gorzej mają ci którzy łaski nie dostąpili ich czeka droga - wątpię, myśle wiec jestem / dobito, cogito ergo sum/ - ale czy bedę? no właśnie wątpie czy ma sens to co pisze Ksiazke nad tym sie Brown nie zastanawia - on tyrafia z ksiązjka w pop kulture modernistyczna czy raczej postnmodernistyczna - i oczekiwanie odwieczne ludzi na bajanie, opowieść. Trafia dobrze bo antypapizm w świecie protestancki jest bardzo zywy od wieków - a jeszxcze ogladacze Archiwum X 0- czyli wieczy spisek instytucji- no to maja 100 procent pwowdzenia całośc należy do pop kultury i ksiązka tez jest w rytmie disco - polo - taka muzyka płynie z tej ksiązki i Pospieszalski ze swopimi gosćmi i cała TV to jest też pop kultura - bedzie dobrze jak wielu ludzi po tej ksiazce sięgnie po Biblie czy Ewaggielie - i moze dowie sie że byłu jeszcze inne teksty nie tylko np Judasza jednym słowem więcej czytanek mniej pisanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 13:13 Ale Oryganionie "nazawijałeś": <bedzie dobrze jak wielu ludzi po tej ksiazce sięgnie po Biblie czy Ewaggielie - i moze dowie sie że byłu jeszcze inne teksty nie tylko np Judasza> Nie wiem czy sam nie wiesz, czy starasz się wprowadzić kogoś w błąd, czy jesteś naiwny. Przecież cały Nowy Testament jest oparty tylko na czterech ewangelistach. A gdzie pozostałe ok. 30 uznane jako apokryfy czyli nie uznane jako kanon USTANOWIONY PRZEZ KOŚCIÓŁ. Właśnie kościół je przed wiernymi UKRYŁ ( bo to jest dosłowne tłumaczenie greckiego słowa "apokryphos". W jakim celu? Pewnie mu nie pasują. A że ewangelia Judasza sie "wylała" i kościół nie mógł temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 13:17 Papieski kaznodzieja kapucyn Raniero Cantalamessa: „Pewien film, który niedługo będzie miał premierę”, oznacza, że Chrystus jest współcześnie sprzedawany nie przywódcom Sahedrynu za trzydzieści srebrników, lecz wydawcom i księgarzom za miliony dolarów. Bo ludzie dzięki zręcznemu manipulowaniu antycznymi legendami, wierzą, że Jezus z Nazaretu nie został nigdy ukrzyżowany, a nawet, że uciekł z Marią Magdaleną. Nie możemy pozwolić, aby milczenie wierzących zostało wzięte za ich zakłopotanie, a dobra wiara, łatwowierność milionów osób była w prostacki sposób manipulowana przez media". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 15:45 Arcybiskup Canterbury Rowan Williams w wielkanocnym kazaniu skrytykował zaprezentowane w książce „spiskowe teorie". Stwierdził, że fałszywie przedstawia Ewangelię jako zmowę, która ma chronić władze i przywileje. Williams zauważył, iż książka Browna, która rozeszła się w 40 min egzemplarzy, odwołuje się do cynizmu głęboko zakorzenionego , naturze ludzkiej i pogoni człowieka za sensacją. Zapewnił, że „za Nowym Testamentem nie stoi żadna spiskowa teoria dziejów, lecz rewolucyjna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 17:35 Marco Carrogio, odpowiedzialny w Opus Dei za kontakty z mediami: „Film zawiera sceny podstępnej przemocy. Warto zadać sobie pytanie, czy nie należałoby uznać tego filmu za niedozwolonego dla dzieci. Jeśli dorośli potrafią odróżnić fikcję od prawdy, to dziecku w obliczu manipulacji historią brak kryteriów pozwalających na krytyczne podejście. Opus Dei nie zamierza jednak wstąpić na drogę sądową przeciwko twórcom filmu, ponieważ nie chce robić mu promocji”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oryganion Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:04 oczywiście ze zawijam jak moge ale w sumie i tak nie uda mi sie sprowakowac dyskusji poza Toba idzie mi o to ze niewielu ludzi w ogóle wierzacych zna podstawowe teksty uznane jak i wyrzucone poza a dyskusja moze byc tylko popmiedzy ludżmi którzy maja troche podstaw i nie opieraja sie wyłacznie na tym co pasterz im powie z ambony na soborze w Nicei uzgodniono które teksty sa be a które cacy droga bardzo demokratyczna - przez głosowanie ale w religii panujacej - dzielacej sie władza i rządzacej juz o demokracji mowy byc nie moze - no i efekty dzisiaj mamy spółka wiary i korony wiele razy cyklicznie doprowadzała do załamania sie Kościoła - władzy to nie przeszkadzało oczywiście i dzisiaj mamy podobnie - kryzys chrześcijaństwa jest widoczny na całym świecie i w Polsce mimo ogromnej zadymy - moze sie okazać z dnia na dzień jak to rzeczywiście wygląda - moga nie pomóc nawet zwolnienie wszystkich z pracy i nauki od piatku - a jak sie bedzie oceniac gdy dajmy na to frekwencja na pielgrzymce papieza bedzie bardzo niska - co jest czarnym snem hierarchi - co wtedy - nawet zadyma nie popmoże - król bedzie nagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 22:02 Arcybiskup Genui kard. Tarcisio Bertone zorganizował specjalne seminarium w celu „ przypomnienia prawdy” jego zdaniem wypaczonej w książce i zwrócił się do katolików by jej nie czytali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 24.05.06, 22:06 Nie sprowokujesz gdyż wiedza na te tematy w społeczeństwie jest bardzo uboga i w związku z tym zdecydowana większość fajda ze strachu w portki. Pasterze wiedzą, ze strach jest dobrem samym w sobie - nie trzeba nawet pilnować, wystarczy straszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:12 Gość portalu: pułkownik Józef Niedziela napisał: > Nie sprowokujesz gdyż wiedza na te tematy w społeczeństwie jest bardzo uboga i > w związku z tym zdecydowana większość fajda ze strachu w portki. Pasterze > wiedzą, ze strach jest dobrem samym w sobie - nie trzeba nawet pilnować, > wystarczy straszyć. Powinien pan, pułkowniku Józefie Niedziela zamiast słowa "fajda" użyć słowa "sra" to jest chyba bliższe pańskiemu koszarowemu poczuciu "godności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komandos Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:31 panie Pułkowniku, zamiast sprzeczać się z Babetkiem, czy nie lepiej dać mu po mordzie? Chętnie pomożemy. Byli komandosi z ...Dywizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:38 Józio jest bliżej "komandosów z SB". Taki "komandos" Grześ Piotrowski jest Józia idolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 25.05.06, 09:56 Nie jest to poprawne rozwiązanie sprawy. Jednak dziękuję za pomysł. Ten typ się sam wykańcza. Ja mu w tym jedynie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 25.05.06, 09:58 Katolicka zakonnica, 61 – letnia siostra Mary Michael, przez 12 godzin na klęczkach protestowała przed katedrą w angielskim mieście Lincoln przeciwko filmowaniu książki, choć jak powiedziała dziennikarzom – nawet nie wzięła jej do ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk1 Re: Kod da Vinci? Po co ta panika IP: 82.139.30.* 25.05.06, 10:33 No i na zakończenie: Dziekan katedry w Lincoln (Anglia) ks. Alec Knight określił książkę jako „kupę bzdur”. Zgodził się jednak na kręcenie w świątyni scen do filmu, gdy amerykańska wytwórnia filmowa Sony zaoferowała mu 146 tys. euro. Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś