Gość: pchełka IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 17:53 Mam pytanie. Otóż chciałabym oddać krew. Czy może mi ktoś poradzić, gdzie mam się zgłosić i jakie dokumenty są wymagane. Z góry dziękuję. Moze jakiś dawca opisze mi swoje przeżycia?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kojako1979 Re: honorowi dawcy krwi 10.04.03, 02:37 Hey Pchełko! Nie jestem z Kielc więc nie powiem Ci na jaką ulicę masz się zgłosić:-))) Poszukaj stacji krwiodawstwa i tam się udaj. Musisz mieć ze sobą dowód osobisty, żadne inne dokumenty nie będą Ci potrzebne. Przyszykuj się na 2 kłucia, najpierw pobiorą Ci próbkę do badań, a potem jeśli krew przejdzie pomyślnie różne testy, "wyciągną" z Ciebie 450 ml. Aha, wcześniej musisz przejść jeszcze badania lekarskie i wypełnić ankietę dotyczącą Twojego zdrowia. No, ale jeśli wszystko pójdzie dobrze, dołączysz do grona ludzi którym leży na sercu dobro innych. Trzymam za Ciebie kciuki!!! Bądź dzielna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdo Re: honorowi dawcy krwi IP: 212.244.153.* 10.04.03, 11:18 Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kielcach, ul. Jagiellońska. Niestety - numeru nie pamietam. Ale to przy skrzyzowaniu Jagielońskiej i Grunwaldzkiej, przy Woj. Stacji Sanitarno-Epidemilogicznej. Dowod osobisty musisz miec, wypelnisz ankiete, zostaniesz zbadana. Nalezy byc po lekkim sniadaniu. Osobiście polecam oddanie pełnej krwi - bez bawienia sie w plazmaforezy itp. Przy oddawaniu samego osocza istnieje ryzyko zakażenia, b.b.b. minimalne, ale jednak istnieje. Pilnuj aby pielegniarka miala rekawiczki zakaldane przy Tobie, ale tam na ogol nie ma z tym problemow. Jesli jestes zdrowa, dobrze sie czujesz - po oddaniu zadnych problemow nie powinno byc. Przysluguje dzień wolny od pracy (lub szkoly), 8 czekolad, kawa i zwrot kosztow podrozy. jesli jestes spoza kielc - zachowaj bilet. Pelna krew oddawac mozna co 2 miesiace. Na poczatku oddawania czulem ogromna wewnetrzna radosc, że choć tyle moge dac drugiemu czlowiekow. ;-) Teraz troche ta radocha mi spowszedniala, ale zawsze sie ciesze, gdy ide na donację...... a jak nie pojde, to tak jakos dziwnie sie czuje... Jednka to bardzo cenny dar dla innych.... ratujacy zycie... Zycze powodzenia, radosci wszystkim dawcom a biorcom zdrowia i jak najmniejszej ich liczby.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: honorowi dawcy krwi IP: *.czajen.pl / 192.168.10.* 12.04.03, 22:08 Pozdrawiam wszystkich krwiodawców to są wspaniali ludzie. Myślę,że będzie ich więcej bo krwi potrzeba dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krwiodawcysyn Re: honorowi dawcy krwi IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 10:36 Pewnie skocz po prostu Pchełko do Stacji Krwiodawstwwa (ktora ostano chyba zbankrutowała) i oddaj krew, nakłują cie dwa razy niedomytą igłą i w najlepszym przypadku złapiesz HCV (gorsze choróbsko od HIV). wirus uaktywnia się po jakis 7-10 latach to i tak jescze sobie pozyjesz zanim pojdziesz na pierwsza kuracje interferonem + rybawiryną. Potem rok przewy i nastepna... i kolejna... kazda ci przedłuży życie o 2, 3 lata. aż kipniesz na marskćść labo raka watroby. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: come back honorowi dawcy krwi IP: 80.51.101.* 15.04.03, 20:02 aktualizacja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koperta Re: honorowi dawcy krwi IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 20:41 Ja także chciałem oddać krew, jednakże dowiedziałem się nieoficjalnie, że może to uczynić jedynie osoba pełnoletnia. Czy to prawda? Czy nie jest możliwe pobranie krwi za zgodą rodziców czy opiekunów? Odpowiedz Link Zgłoś