Dodaj do ulubionych

ul. sw. Leonarda w Kielcach

IP: 192.168.2.* 27.11.01, 08:51
Pewnie malo kto pamieta juz, ze obecna ul. sw Leonarda
nazywala sie kiedys Moniuszki, a jeszcze wczesniej
Leonarda. Boleje nad faktem, ze czarna wtedy Rada
Miasta wykazala sie taka bezczelnoscia i odwazyla sie
przemycic kolejnego swietego do nazwy ulicy w Kielcach.
Jesli wszakze te debile myslaly, ze przed wojna
istniala ulica sw. Leonarda, to nie zasluguja na
zasiadanie w Radzie Miejskiej miasta, ktorego nie znaja
historii. W takim razie zmiane tej nazwy nalezy uznac
za nielegalna jako dokonana przez ludzi
niekompetentnych.
P.S. Ja i moi znajomi uzywamy nadal nazwy Moniuszki.
Proponuje robic to samo, takze odnosnie ulicy Gwardii
Ludowej, Swierczewskiego i wielu innych. Nie dajmy
wykorzenic z naszysz umyslow naszego dziedzictwa.
Obserwuj wątek
    • dm_ Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach 27.11.01, 08:54
      przyznam Ci sie ze sama nie moge sie przyzwyczaic do nowych nazw ulic. Ja tez
      nazywam Leonarda - Moniuszki, Paderewskiego - Buczka, a Piecka tez ma inna
      nazwe chyba teraz. Nie wiem po co byly zmieniane te nazwy jak nikomu nie
      przeszkadzaly...
      • Gość: Kaczusia Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 09:15
        dm_ napisał(a):

> przyznam Ci sie ze sama nie moge sie przyzwyczaic do nowych nazw ulic. Ja tez
        > nazywam Leonarda - Moniuszki, Paderewskiego - Buczka, a Piecka tez ma inna
        > nazwe chyba teraz. Nie wiem po co byly zmieniane te nazwy jak nikomu nie
        > przeszkadzaly...

A mi przeszkadzały wolę Paderewskiego od Buczka, Dużą od Świerczewskiego i tak
        dalej. Dla mnie panowie pokroju Buczka i Świerczewski nie zasługują na takie
        wyróżnienia tak samo jak każdy kto utrwalał dawny system. A jeżeli już chodzi o
        zmiany nazw. Byłem, jak pisałem już wcześniej, na Ukrainie między innymi w Iwano
        Frankowsku, jesto miasto, które kiedyś nazywało się Stanisławów. Obecna nazwa
        pochodzi od nazwiska najwybitniejszego poety, czy pisarza Ukraińskiego
        (przepraszam nie pamiętam dokładnie, nie znam się na literaturze Ukraińskiej) i
        pomimo tego rozważają powrót do starej nazwy. Nie dla tego, że kochaja polskość,
        tylko dlatego, że chcą wrócić do tradycji.I niestety nowa nazwa kojarzy im się z
        czasami kiedy to w imię wykorzeniania polskości i ukrainskości niszczono wszystko
        co nie było rosyjskie, np. z cmentarza zrobiona park. Zrobiono tzn. wszystkie
        nagrobki wywieziono poza miasto, ciała nadal niestety są na dawnym miejscu,
        wylano z asfaltu alejki, posadzono drzewka i krzewy, zamontowano ławki.
        Przepraszam, za długą wypowiedź ale jak czytam takie jak wcześniej nostaligiczne
        teksty za starymi czasami, to mi sie krew gotuje. Jeżeli przeszkadzają komuś
        przemiany jakie zaszły w Polsce po 1989 r. to proszę bardzo pojechać na wschód i
        zobaczyć tą biedę, jaka jest w krajach, w których reformy się wloką. Tu chcę
        wyjaśnić, że nie uważam Polski za kraj mlekiem i miodem płynący. Widzę jaka jest
        u nas bieda, ale też wiem, że bez tych zmian żyłoby nam się znacznie gorzej.
        • Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 09:20
          Wiesz jakie sa koszty zmiany ulicy dla sredniej firmy?
          50 tys. zl.
          Oddasz mi te pieniadze? Czy oddzadza mi je ludzie
          pokroju tych co wymyslaja takie zmiany?
          • Gość: Kaczusia Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 09:39
            Gość portalu: Strazak napisał(a):

> Wiesz jakie sa koszty zmiany ulicy dla sredniej firmy?
            > 50 tys. zl.
            > Oddasz mi te pieniadze? Czy oddzadza mi je ludzie
            > pokroju tych co wymyslaja takie zmiany?

A wiesz ile ludzi zgineło w łagrach, więzieniach prowadzonych przez UB, SB, NKWD,
            w lasach. na Syberii, czy wiesz że obóz w Oświęcimiu był wykorzystywany po wojnie
            przez NKWD jako obóz przejściowy dla Ślązaków, Niemców, Polaków niepoprawnych
            politycznie przed wywiezieniem wgłąb Rosji. A jeżeli chodzi o koszty dla firmy
            proszę bardzo powiedz skąd się biorą? Druk nowego papiru fimowego, każda firma
            wcześniej czy póżnie musi zrobić nową partię materiałów reklamowych, pieczątki,
            zmiana w Urzędzie, w banku itp. i ty to porównujesz do tysięcy ludzi zabitych w
            imię kretyńskiej ideologi. Nieuważam, że należy bezmyślnie zmieniać nazwy ulic,
            ale są takie które naprawde nie zasługują na istnienie. Oczywiście zgodzę się, że
            nazwa ulicy Moniszki mogła pozostać, jak zapewne pare innych, ale nie te, które
            są związane z najczarniejszą stroną historii.
            • Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 09:57
              A czy wiesz ile istnien ludzkich zabila inkwizycja i
              jej swieci czlonkowie?
              • Gość: leninus Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 217.97.156.* 27.11.01, 10:10

> A czy wiesz ile istnien ludzkich zabila inkwizycja i
                > jej swieci czlonkowie?

Cóż, ja ci moge powiedzeć ile: nie wiececej niz władza ludowa w ciągu kilku lat
                po wojnie. Nie wspomne o wcześniejszych zbrodniach komunistow mi.n tych których
                ccziły nazwy naszych ulid - takich jak dfzierżyński. Jeżeli tak chronisz pamiec o
                niektorych ciekawych nazwiskach to jest jeszcze kilka innych ciekawych postaci
                takich jak np Adolf Hitler tak że w porwówniu do komunizmu inkwizycja do betka.
                Drogi patrioto "strażaku" chowany na lekturkach w stylu "Nie" - poczytaj sobie
                choćby Herlinga Grudzińskiegio (żeby już tak regionalnie bbyło jak przystoi na
                forum lokalne) - to dowiesz się coś na ten temat. Jeżeli Cię to naprawde
                interesuje.
                Przypadek Strażaka doskonale ilusrtustruje słynne tezy :) jakie wysunąłem w
                legendarnym :) wątku pt "dlaczego Kielce są czerwone?".
                Pocz atkowo myślałem że Strażakowi chodzi tylko o te koszt związane ze zmianą
                nazwy ulicy ale ten post o inkwizycji co tu inkwizycja ma do rzeczy w ogóle? To
                jedynei przejaw typowego dla sporej grupy kielczan ludowego antyklerykalizmu.
                • Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 10:33
                  A co tu ma do rzeczy SB, UB I NKWD?
                  Czyzby Moniuszko nalezal do jednej z tych organizacji?
                  A moze byl ukrytym komunista, a w swych utworach slawil
                  piekno sierpa i mlota.
                  • Gość: Kaczusia Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 12:33

> A co tu ma do rzeczy SB, UB I NKWD?
                    > Czyzby Moniuszko nalezal do jednej z tych organizacji?
                    > A moze byl ukrytym komunista, a w swych utworach slawil
                    > piekno sierpa i mlota.

Czlowieku postaram się napisać dla Ciebie prościej. Zgadzam się,że nie wszystkie
                    nazwy powinny być zmieniane np. Moniuszki (pisałem o tym wyżej). Wspominałem też
                    o UB, SB, NKWD po to, żeby powiedzieć iż są takie ciemne strony naszej historii i
                    jej główni bohaterowie jak M. Buczek, K. Świerczewski, którzy nie zasługuja na
                    takie wyróżnienie. Ku twojej informacji jestem przeciwny wszelkim skrajnościom i
                    tym czerwonym i tym czarnym, żadne z nich nie prowadzą do dobrego. Tak był w
                    czasach wspomnianej przez ciebie inkwizycji, jak również za komuny.
                    • Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 14:42
                      Mnie interesuje tylko dlaczego nazwe "leonarda"
                      zmieniono na "sw. Leonarda". To chyba nie to samo.
                      Jesli juz chciano przywrocic nazwy przedwojenne to
                      czemu tego nie zrobiono?
                      A tak w ogole proponuje dodac "sw." do wszystkich nazw
                      ulic w Kielcach (zostalo ich jeszcze jakies 80%).
                      Wtedy bedziemy mieli sw. manifestu Lipcowego, sw.
                      Niecala i sw. Kalcytowa.
                      • Gość: Kaczusia Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 15:02

> Mnie interesuje tylko dlaczego nazwe "leonarda"
                        > zmieniono na "sw. Leonarda". To chyba nie to samo.
                        > Jesli juz chciano przywrocic nazwy przedwojenne to
                        > czemu tego nie zrobiono?
                        > A tak w ogole proponuje dodac "sw." do wszystkich nazw
                        > ulic w Kielcach (zostalo ich jeszcze jakies 80%).
                        > Wtedy bedziemy mieli sw. manifestu Lipcowego, sw.
                        > Niecala i sw. Kalcytowa.

Widziesz tej skrajności jaką tu prezentujesz nie cierpię.
                        • Gość: awa Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.multinet.pl 27.11.01, 16:27
                          Szanowni Goście !!!
                          Czemu my mieszkańcy tego pięknego kraju jesteśmy barbarzyńcami:
                          -zmieniamy co chwilę nazwy ulic,placów,alej
                          -burzymy pomniki
                          -upodlamy się wzajemnie /poprzez swoją "wiarę" ?/
                          -a jednocześnie jesteśmy tacy "chrześcijanie" jak dawniej ZCHN a obecnie LPR
                          i PiS
                          Kto mnie na to odpowie??????-
                          • Gość: leninus Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 217.97.156.* 27.11.01, 18:02
                            Gość portalu: awa napisał(a):

> Szanowni Goście !!!
                            > Czemu my mieszkańcy tego pięknego kraju jesteśmy barbarzyńcami:
                            > -zmieniamy co chwilę nazwy ulic,placów,alej
                            > -burzymy pomniki
                            > -upodlamy się wzajemnie /poprzez swoją "wiarę" ?/
                            > -a jednocześnie jesteśmy tacy "chrześcijanie" jak dawniej ZCHN a obecnie LPR
                            > i PiS
                            > Kto mnie na to odpowie??????-

odpowiadam:
                            1)w nszym mieście nie jest silne ACHN czy LPR lub PiS więc straszeni tymi
                            ugrupowaniami jest w Kielcach conajmniej nie na miejscu.
                            2) z tego co pisze awa można wnieść że ktoś tu ciągle zmienia nazwy ulic - kto i
                            kiedy ostatnio zmianił nazwę ulicy w Kielcach???
                            3) kto ostatnio burzył jakiś pomnik????
                            4) najwększe kuriozum to wypowie o upadlaniu się przez "wiarę" - tu już nie
                            wiadomo co "autor miał" na myśli prawdopodobnie stary slogan antyklerykalny
                            głoszący że całe zło świata to czarna mafia etc - zauważcie ten pogląd głoszony w
                            kielcach które jak wiadomo są czerwone zasługuje na osony wątek na forum - ta
                            czerowno-czarna hipokryzja.

• Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 10:02
              Uwaga 2.

Czy normalne jest nazywanie ulic nazwiskami ulic
              jeszcze zyjacych? To bylo na porzadku dziennym tylko w
              hitleryzmie, stalinizmie i, jak sie okazuje, jest w
              klerykalizmie.
              • Gość: leninus Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 217.97.156.* 27.11.01, 10:32

> Uwaga 2.
                >
                > Czy normalne jest nazywanie ulic nazwiskami ulic
                > jeszcze zyjacych? To bylo na porzadku dziennym tylko w
                > hitleryzmie, stalinizmie i, jak sie okazuje, jest w
                > klerykalizmie.
                ale u nas rzadzi SLD - to oni sa klerykałami?
                • Gość: Strazak Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 192.168.2.* 27.11.01, 10:35
                  Gość portalu: leninus napisał(a):

> Gość portalu: Strazak napisał(a):
                  >
                  > > Uwaga 2.
                  > >
                  > > Czy normalne jest nazywanie ulic nazwiskami ulic
                  > > jeszcze zyjacych? To bylo na porzadku dziennym tylko
                  w
                  > > hitleryzmie, stalinizmie i, jak sie okazuje, jest w
                  > > klerykalizmie.
                  > ale u nas rzadzi SLD - to oni sa klerykałami?

Zapomniales o podstawowej zasadzie polityki: wladze ma
                  ten kogo boi sie oficjalna wladza.
                  • Gość: leninus Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 217.97.156.* 27.11.01, 18:04

> Gość portalu: leninus napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Strazak napisał(a):
                    > >
                    > > > Uwaga 2.
                    > > >
                    > > > Czy normalne jest nazywanie ulic nazwiskami ulic
                    > > > jeszcze zyjacych? To bylo na porzadku dziennym tylko
                    > w
                    > > > hitleryzmie, stalinizmie i, jak sie okazuje, jest w
                    > > > klerykalizmie.
                    > > ale u nas rzadzi SLD - to oni sa klerykałami?
                    >
                    > Zapomniales o podstawowej zasadzie polityki: wladze ma
                    > ten kogo boi sie oficjalna wladza.

czyli w wg ciebie w Polsce nie rządzi Kwach i Miller a Glemp? a w CK nie Długosz
                    & comapny a biskup??
        • dm_ Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach 27.11.01, 09:39
          Gość portalu: Kaczusia napisał(a):
          > A mi przeszkadzały wolę Paderewskiego od Buczka, Dużą od Świerczewskiego i tak
          > dalej. Dla mnie panowie pokroju Buczka i Świerczewski nie zasługują na takie
          > wyróżnienia tak samo jak każdy kto utrwalał dawny system. A jeżeli już chodzi o

z ul.Duza i Mala sie zdodze. To stare nazwy tych ulic.
          Ale naprawde nei wszystkie zmiany byly konieczne.
          Jako ciekawostka.:Mieszkalam pare lat przy ulicy "X" a kiedy nadeszly wybory ,
          (nie pamietam juz jakie) okazalo sie ze nie ma mnie na liscie wyborcow. Wtedy
          dopiero dowiedzialam sie ze nei mieszkam juz przy "X" a przy "Y". NIkt nie wyslal
          nawet informacji niekomu z mieszkancow ze od jakiegos czasu mieszkamy przy "Y".
          To mala uliczka, moze nie duzej rangi w miescie, ale olali nas równo.
          • Gość: Kaczusia Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 09:42
            dm_ napisał(a):

> Gość portalu: Kaczusia napisał(a):
            > > A mi przeszkadzały wolę Paderewskiego od Buczka, Dużą od Świerczewskiego i
            > tak
            > > dalej. Dla mnie panowie pokroju Buczka i Świerczewski nie zasługują na tak
            > ie
            > > wyróżnienia tak samo jak każdy kto utrwalał dawny system. A jeżeli już cho
            > dzi o
            >
            > z ul.Duza i Mala sie zdodze. To stare nazwy tych ulic.
            > Ale naprawde nei wszystkie zmiany byly konieczne.
            > Jako ciekawostka.:Mieszkalam pare lat przy ulicy "X" a kiedy nadeszly wybory ,
            > (nie pamietam juz jakie) okazalo sie ze nie ma mnie na liscie wyborcow. Wtedy
            > dopiero dowiedzialam sie ze nei mieszkam juz przy "X" a przy "Y". NIkt nie wysl
            > al
            > nawet informacji niekomu z mieszkancow ze od jakiegos czasu mieszkamy przy "Y".
            >
            > To mala uliczka, moze nie duzej rangi w miescie, ale olali nas równo.

No to się zgadzamy, też uważam, że są pewne nazwy które żlesię kojarzą i trzeba
            je zmienić, a robic to nalezy z rozwagą.
    • Gość: mafioso Re: i bardzo dobrze! IP: 192.168.2.* 27.11.01, 09:15
      I bardzo dobrze!
      Czlowiek o nazwisku Leonard byl przedwojennym komunista
      i morderca kaplanow. Dobrze mu tak!
      • Gość: rz Re: i bardzo dobrze! IP: *.kielce.uw.gov.pl 27.11.01, 11:53
        jak przeczytałem post rozpoczynajacy wątek to pomyślałem, że to taka trochę
        złośliwa prowokacja sprawdzająca stopień czerwoności Kielczan. Okazuje się
        jednak, że to na poważnie! :) na wszelki wypadek wyjaśniam co poniektórym:
        dawne Kielce to zaledwie kilka uliczek - jedną z pierwszych była droga do
        Leonarda nazwana później ulicą Leonarda. Prowadziła ona do kościółka
        św.Leonarda, którego dzieje sięgają XVI w. W końcu XVIII w. biskup Sołtyk
        postanowił wznieść przy kościółku klasztor ze szpitalem z prawdziwego
        zdarzenia. Upaństwowienie miasta zastało budowlę w stanie surowym. To właśnie
        istnienie Gmachu Leonarda zdecydowało o przeniesieniu właśnie do Kielc w 1816r.
        siedziby władz województwa krakowskiego - stał się on siedzibą Komisji
        Wojewódzkiej. Od tego momentu zaczął się rozwój Kielc jako regionalnego ośrodka
        administracyjnego. W 1974 r. koledzy Strazaka Gmach zburzyli. Zdaje się, że
        dbamy o trochę różne dziedzictwa ( =:-O )
        coś czuję, że kilkadziesiąt lat temu ludzie mający trochę inne spojrzenie na
        dziedzictwo mogliby nie wyjść z rąk Strazaka żywi...
    • jello_b Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach 27.11.01, 15:39
      O ile z Moniuszką może rzeczywiście przesadzili, to jednak zdecydowanie
      bardziej podoba mi się nazwa ul. Paderewskiego niż Buczka, to samo dotyczy NRD-
      owskiego komunisty Piecka. Do tej pory żałuję, że z rozpędu nie zmieniono też
      Manifestu Lipcowego (może i z formy brzmi poetycko, ale treścią zalatuje
      bolszewicką...) na coś bardziej neutralnego. Ale teraz już nie ma klimatu na
      zmiany...
      • Gość: rz Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: *.kielce.uw.gov.pl 27.11.01, 16:02
        a tak nawiasem mówiąc szkoda, że nie przywrócili pierwotnej nazwy ulicy (dziś)
        Paderewskiego... mielibyśmy skrzyżowanie Żytniej z Czystą :D
        • Gość: leninus Re: ul. sw. Leonarda w Kielcach IP: 217.97.156.* 27.11.01, 18:05
          Gość portalu: rz napisał(a):

> a tak nawiasem mówiąc szkoda, że nie przywrócili pierwotnej nazwy ulicy (dziś)
          > Paderewskiego... mielibyśmy skrzyżowanie Żytniej z Czystą :D

a to je dobre!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka