Dodaj do ulubionych

Jak odkwasic bigos??

23.10.05, 12:41
Od wczoraj go pichce i kwasny jak ocet siedmiu zlodziei, nie lubie takiego.
Gotowalam go z kapusty kwaszonej i swiezej, ale moze powinnam wiecej tej
swiezej dac? Ale czy to ma sens teraz, zeby dodac swiezej jak on juz
calkiem "przegryziony" jest? Czy sa jakies inne sposoby?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 12:51
      Dodaj świeżą i dolej szklanę porządną czerwonego, wytrawnego wina. Możesz też
      dać trochę miodu lub zwykłego cukru.
      • xemxija Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 12:54
        Dzieki, dodam swiezej, a potem poeksperymentuje z miodem.
        Bo wino mam biale...ino:))
        • ba_nita Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 12:56
          Możesz jeszcze odlać większość soku, który się wytworzył i uzupełnić wodą.
          • zlotoslanos Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapusty. 23.10.05, 12:58
            A na przyszłość przelej kiszoną kapustę pod kranem i wyduś.Cukier dobry do
            złamania kwasu.A bigos jeszcze lepszy jak proporcje zachowane.Kapusta kiszona
            musi być.I niech zgadnę-sklepową dawałaś?Toż tam sam ocet ,stąd ten kwas.
            • xemxija Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 13:04
              Sklepowa, zdobyta z narazeniem zycia prawie ze (gotuje ten bigos w Londynie).
              Jest to kapusta calkiem niezla, jak na sklepowa, w woreczkach, nazywa
              sie "Marzenie" chyba. I rzeczywiscie, tak dawno juz nie gotowalam bigosu, ze
              zapomnialam przelac woda tej kwasnej kapusty, glupia baba. Bede probowac tez z
              pozbyciem sie tej kwasnej cieczy i zastapieniem jej woda...bardzo Wam dziekuje:)
              • ba_nita Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 13:10
                Zamiast przelewać kranówą lepiej jest podgotować w sporej ilości wody i wtedy
                odcedzić.
                • xemxija Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 13:37
                  Czuje, ze moj nastepny bigos to bedzie jakis poemat kapusciany po prostu:)))
                  • paprotka-gd Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 14:21
                    Xema , odlej tak jak pisał Ba_nita ten kwas z bigosu i zalej bulionem ,
                    może być nawet taki zwykły z kostki
                    • xemxija Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 14:29
                      Czesc Paprotka:)
                      Bigos wyglada juz na uratowany po uskutecznionych zabiegach, ja tak drzalam o
                      niego bo wszystkie skladniki na wage zlota, grzybki mialam prawdziwki same,
                      najlepsza wieprzowinka (bo ja kielbasy nie lubie w bigosie za bardzo), boczus
                      palce lizac, tylko ten kwas...ale teraz...aaahh, ale teraz!!!:)))
                      Juz jest dobry! Troszke kwasny tylko.
                      Ludzie dobrzy mi potrawe uratowali:)))
                      • Gość: angieblue Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust IP: *.ppp.tiscali.fr 23.10.05, 14:31
                        Dodaj biala kapuste i 3 marchewki (pozniej je wyjmiesz), jesli nie pomoze - 2
                        lyzki cukru.
                        • paprotka-gd Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 15:37
                          Angieblue też dobrze radzi .
                          Skoro masz bigos odkwaszony jako tako , zostaw go teraz , on
                          przegryzie się i po każdym odgrzewaniu powinien być mniej kwaśny i
                          przejdzie smakiem grzybów i mięcha .
                          Jutro będzie dobry , pojutrze będzie super smakował .
                          Też tak mam , że do bigosu nie dodaję kiełbachy tylko same mięsa
                          podpieczone , grzyby oczywiście i często dodatkowo sos z pieczeni /
                          zamrożony z jakieś pozostałości / i hop do do bigosu
              • ampolion Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 23.10.05, 15:41
                Lepiej może zastąpić rosołem lub bulionem, nie rozwodnisz pozostałych smaków.
              • glasscraft Re: Jak odkwasic bigos??Gotować ze swojej kapust 24.10.05, 19:38
                Ja gotuje z kapusty sloikowej z Asdy (albo Sainsbury's ale ostatnio cos jej tam
                nie ma) - jest do zniesienia - nie jest okropnie kwasna.
                Pozdrowienia bigosowe.
        • jagoda85 Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 15:32
          Dodaj słodkie powidło śliwkowe. Ja zawsze dodaję, smak jest fenomenalny.
          • xemxija Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 15:37
            Skad wiesz, ze przypadkiem mam slodkie powidlo sliwkowe?:)))
            Dodam troche, juz tylko dla wykonczenia smaku:)
            • ampolion Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 15:44
              Polskie powidła. Angloamerykańskie plum butter zupełnie do niczego.
              • xemxija Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 15:54
                Polskie mam:)
                • zlotoslanos Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 19:03
                  Zresztą suszone śliwki daje się w tym celu.Zamiast cukru by złamać kwas.
                  • zlotoslanos Re: Jak odkwasic bigos?? 23.10.05, 19:05
                    I teraz zmień botwinkę w wizytówce na fotę bigosu :D
                    • Gość: AnkaKw Re: Jak odkwasic bigos?? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 24.10.05, 12:25
                      Moja mama ( ja też) ZAWSZE dodaję do bigosu powidła śliwkowe.I to całkiem
                      sporo.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka