Gość: Yahagi IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 21:10 ... a w dzisiejszym METRZE napisali, że Akademia Świętokrzyska będzie stawiać obserwatorium astronomiczne na budynku za EXBUD-em .. i to już w przyszłym roku .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 08:06 Gość portalu: Yahagi napisał(a): > ... a w dzisiejszym METRZE napisali, że Akademia Świętokrzyska będzie stawiać > obserwatorium astronomiczne na budynku za EXBUD-em .. i to już w przyszłym > roku .... czytałem już o tym gdzieś (wyborcza ?) chyba w zeszłym roku, ciekawe, czy im się to uda ? Z czego to ma być finansowane - z pożal się boże budżetu państwa ? Jeśli tak, to chyba nie można temu przedsięwzięciu wróżyć świetlanej przyszłości... Chyba, że AŚ znalazła sponsora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 08:39 Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie (w miescie) kto choc troche interesuje sie astronomia nigdy w zyciu nie zgodzilby sie na taka lokalizacje. Za duzo swiatel, za duzo dymu i gówno widac. teleskop powinien stanac nie blizej jak w Cedzynie. W warszawce tez jest teleskop umieszczony na budynku którejs z tamtejszych szkól wyzszych która kiedys stala na obrzezach miasta i zostala wchlonieta przez inna zabudowe. Teleskop nie pracuje juz od lat bo nic przez niego nie mozna zobaczyc oprócz poswiaty zmiasta. A tak na marginesie to ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU. Odpowiedz Link Zgłoś
jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 08:47 Gość portalu: Hamster napisał(a): > Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie znając się na astronomii jak kura na pieprzu nie śmiem podważać zdania poszukiwacza cywilizacji pozaziemskich ;-) ale może ktoś to jednak przemyślał i doszedł do wniosku, ze taka lokalizacja ma sens ? Choć z drugiej strony może to naiwność przeze mnie przemawia... może znowu (jak to w Polsce) chodzi tylko o wyciągnięcie kasy z budżetu ? > A tak na marginesie to > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU. tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yahagi Re: Observer.... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 10:13 > > Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie Się z tym zgadzam... może to więc nie będzie obserwatorium 'wyczynowe', bo mimo wszystko nas na takie nie stać, a raczej tylko na sztukę, co by sobie można było popatrzeć na Saturna i przekonać, że naprawdę ma pierścienie ..??? W Olssztynie też jest obserwatorium ; prawie w centrum miasta..... W Kielcach nie ma ani kasy, ani kadry, która mogłaby zająć się takim przedsięwzięciem w naprawdę poważny sposób. Więc w/g mnie będzie to pewnie jakiś 'Newton', abo co takiego i kropka... No bo co można więcej zmieścić w kopule ośrednicy 5,5 metra...??? Pieniądze - z tego co czytałem - nie takie znów wielki; nie całe 500 tyś wyłożyć ma AŚ (która liczy na wsparcie miasta...) Ale mimo wszystko pomysl fajny.. > > A tak na marginesie to > > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi > > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU. > > tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej... ..:))) no właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 11:53 Gość portalu: Yahagi napisał(a): > > > Ale glupota stawiac teleskop w takim punkcie > Się z tym zgadzam... może to więc nie będzie obserwatorium 'wyczynowe', bo mimo > > wszystko nas na takie nie stać, a raczej tylko na sztukę, co by sobie można był > o > popatrzeć na Saturna i przekonać, że naprawdę ma pierścienie ..??? W Olssztynie > > też jest obserwatorium ; prawie w centrum miasta..... > > W Kielcach nie ma ani kasy, ani kadry, która mogłaby zająć się takim > przedsięwzięciem w naprawdę poważny sposób. Więc w/g mnie będzie to pewnie > jakiś 'Newton', abo co takiego i kropka... No bo co można więcej zmieścić w > kopule ośrednicy 5,5 metra...??? Pieniądze - z tego co czytałem - nie takie znó > w > wielki; nie całe 500 tyś wyłożyć ma AŚ (która liczy na wsparcie miasta...) > Ale mimo wszystko pomysl fajny.. > Newton to moze nie ale Cassegrain o zwierciadle chyba 0,5 m. A pomys owszem super, zawsze o tym marzylem. Tylko zeby byl do tego dostep takze dla "normalnych" ludzi a nie tylko studentów AS. Ale tego miejsca w centrum to im nie wybacze..... > > > A tak na marginesie to > > > ten teleskop nie bedzie na budynku EXBUD-u tulko na budynku Akademi > > > Swietokrzyskiej który jest obok budybku EXBUDU. > > > > tak właśnie napisał autor wątku, nie inaczej... > > ..:))) no właśnie... dobra dobra, zle przeczytalem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 12:23 Gość portalu: Hamster napisał(a): > Ale tego miejsca w centrum to im nie wybacze jakiego miejsca w centrum ??? ne vim o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamster Re: Observer.... IP: 195.117.18.* 30.11.01, 12:32 jello_b napisał(a): > Gość portalu: Hamster napisał(a): > > > > Ale tego miejsca w centrum to im nie wybacze > > jakiego miejsca w centrum ??? ne vim o co chodzi... Jak to? Nie wiesz ze budowanie teleskopu prawie w centrum oswietlonego miasta to bzdura. Przez zanieczyszczenie i lune swietlna nad miastem gówno zobaczysz nie gwiazdy. Ale przynajmniej AS bedzie mogla sie pochwalic ze je ma. Ale po co???? Jak cos budowac to z glowa a jak sie nie ma pieniedzy na inwestycje i wybudowanie nawet malego budyneczku pod kopule poza miastem to radze poczekac i uzbierac a nie wyrzucac forse w bloto na pokazówke. Odpowiedz Link Zgłoś
jello_b Re: Observer.... 30.11.01, 12:57 Gość portalu: Hamster napisał(a): > Jak to? Nie wiesz ze budowanie teleskopu prawie w centrum oswietlonego miasta > to bzdura. :-))) okej, nie zrozumiałem cię, kiedy mówiłeś, że nie darujesz im miejsca w centrum - nie złapałem skrótu myślowego, wiem o co chodzi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś