Dodaj do ulubionych

Rośnie konkurencja dla Obic

13.02.08, 19:58
Już się cieszyłem, że temat lotniska w Obicach zszedł raz na zawsze z pola
widzenia. A tu znowu... Wściekliście się czy co? Jak długo poronione pomysły
chorych głów mają zajmować opinię publiczną?
Zabrać się za budowę dróg i remonty torów kolejowych, a nie śnić o potędze!
Obserwuj wątek
    • sceptyk31 Rośnie konkurencja dla Obic 13.02.08, 20:03
      Wybudujcie sobie dobra droge do Rzeszowa, tam pas startowy ma
      prawie 3 kilometry i może lądowac każdy samolot. A w Masłowie niech
      sobie ląduje wasz czołowy poseł.
      • Gość: berek konsultacje ciążgle z tymi samymi typami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:09
        Znowu konsultacje w tym samym kręgu miemożnosci. Kiedy oficjalnie
        marszałek Jarubas zaprosi Stowarzyszenie Lotnisko Kielce i prof.
        prof.Jarosinskiego i Nitę na kawę i jak człowiek z porządnymi ludźmi
        porozmawia.Pas 1300 m niczego zmieni i przyjmijcie do wiadomości, że
        pas 1700 m wg koncepcji prof. Jarosińskiego jest rozwiuązaniem.A
        Lubasiowe bajki odłużcie na bok- skompromitowały Was doszczętnie.
        • Gość: xtrmntr Luby to ma łeb! IP: *.triad.res.rr.com 14.02.08, 07:43
          Ludzie którzy się znają mówią mu że lepiej coś zmienić ale to jak groch o ścianę.
          Tak było ze zj...nym parkingiem na pl. Konstytucji (oby już nie wrócił ten
          poroniony pomysł!) tak jest i z lotniskiem.

No ale przecie Luby wie lepiej. Pusty łeb!
        • Gość: Cianek W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: *.chello.pl 14.02.08, 09:10
          Przecież z Radomia do Warszawy jedzie się niecałe 2 godziny, a jak skończą
          ekspresową 7 to jeszcze krócej. Więc po co im lotnisko, Kielce są o wiele dalej
          od Warszawy i nie mają połączenia tak szybkiego, ale tam się da a tu nie.
          Ciekawe ile, kto i komu daje w łapę, żeby tak było !!
          • Gość: ŚLV_zachodnie_CK Re: W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:38
            2 godziny to ja jade do warszawy z ck a z radomia na okęcie jest godzina drogi!
            po co im lotnisko jak mają obok warszawe??? o kielcach mówiono że wszędzie
            blisko ( do łodzi, krakowa, rzeszowa, warszawy) a tu nagle radom będzie mi9ał
            lotisko a czemu my też nie możemy mieć???

UKŁAD i jeszcze raz UKŁAD rządzi tymi sprawami!!!

Dlaczego w brukseli nie pozwolono nam przeznaczyć pieniędzy na lotnisko???
            • Gość: adi Re: W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: 82.139.38.* 15.02.08, 17:50
              W Radomiu jest lotnisko gotowe a w Kielcach nie ma.
              W Radomiu bedzie służyło jako zapasowe Wawy a w Kielcach jako...? No właśnie jako?
              W Radomiu na "pomysł" portu cywilnego wpadli ponad 10 lat temu a w Kielcach kiedy?
              Wiec nie bredź
              • Gość: ŚLV_zachodnie_CK Re: W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 09:54
                W Kielcach lotnisko będzie służyło jako regionalne!!! Każdy region w Polsce
                powinien mieć takie lotnisko, tylko w świętokrzyskim nie ma!!! Ja nie mam nic do
                lotniska w Radomiu, niech powstanie, tylko śmieszą mnie argumenty że jak mówiono
                o lotnisku w Obicach że będzie zapasowym dla Balic to pukano się w głowę ale w
                Radomiu może być zapasowe dla Okęcia?!?!?! widzę tu pewną niekonsekwencje...

Przeczytajcie artykuł o lotniskach w Polsce
                www.forbes.pl/forbes/2008/01/17/104_ladowanie_na_peryferiach.html
                "Ile jest czynnych lotnisk w Polsce, a ile w Czechach? My mamy ich 55, zaś Czesi
                98. Nic więc dziwnego, że Polska staje się lotniczym skansenem Europy, a kraj
                wielkości kilku naszych województw - regionalną potęgą powietrzną"

"Pojawienie się lotnisk spoza starego układu daje szanse na realne zmniejszenie
                kosztów przelotów krajowych i uczynienie ich rentownymi."

"Ostatecznym i najbardziej długofalowym efektem stworzenia kilkudziesięciu
                nowych portów lotniczych będzie rozwój zmarginalizowanych regionów.
                O tym, jak wiele można zyskać dzięki posiadaniu portu lotniczego, 30 lat temu
                przekonały się władze Salt Lake City. W dobie kryzysu energetycznego położona
                nieco na uboczu stolica stanu Utah stawała się miastem coraz bardziej
                prowincjonalnym. Pos-tanowiono wówczas zbudować lotnisko, Salt La-ke City
                Mu-ni-ci..l, i uczy-nić z miasta narciarską stolicę USA. I udało się. Obecnie
                ten port lotniczy odwiedza 6 mln osób rocznie, a Salt Lake City było gospodarzem
                olimpiady zimowej w 2002 roku.
                W Polsce korzyści z posiadania własnego lotniska odczuwa już Rzeszów, który
                przeżywa boom gospodarczy. W dwa lata po nawiązaniu re-gularnych europejskich
                lotów przez port lotniczy w Jasionce miasto tworzy już nie tylko park
                technologiczny, ale także trzy ogromne centra handlowe. O perspektywy
                pozostałych lokalizacji portów lotniczych nie ma się co obawiać. Latem głównymi
                kierunkami będą Mazury obsługiwane przez Szczytno i Podlasie pozostające w
                zasięgu Bia-łegostoku. Tym-czasem Nowy Sącz i Biels-ko-Biała wreszcie zapewnią
                szybki transport do kurortów narciarskich."
            • Gość: marl57 Re: W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 09:44
              że z CK do W-wy w 2 godziny, że niby z Krakowa,
              A moze by Ci za tę deklarację prawko jazdy na wieki zabrać, bo ludzi spowyzabijasz wszystkich podrodze jeśli Ci ona jedyn 2h zajmuje ....
              • Gość: ŚLV_zachodnie_CK Re: W Radomiu można w w Kielcach nie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:09
                lol:-) czytaj ze zrozumieniem, CK to znaczy Kielce i chodziło mi o statystyczną
                podróż samochodem jadącym 80-100km/h trase około 180 km, nie mówie o godzinach
                szczytu, ja teraz po wyremontowanym odcinku do Skarżyska jade około 25 minut a
                do Radomia z 50 minut, jeżeli cała "siódemka" będzie taka jak prawie dwupasmówka
                z Jedlińska pod Warszawe to podróż może wynieść z półtorej godziny

a o moje prawo jazdy się nie martw, zdawałem każdą kategorie za pierwszym razem
                (oprócz autobusów) i od 9 lat jeżdżę bezwypadkowo, i też nie cierpie piratów
                drogowych co zapie...ą na złamanie karku żeby tylko 10 minut zaoszczędzić!
      • Gość: inzynier Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 15:27
        Ty jestes chory psychicznie.........tyl ena ten temat..zostań
        narkomanet świat wyda CI sie o wiele bardziej kolorowy
    • Gość: mały kazio Warchoły do gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:46
      Niech im burakom warszawa lotnisko sfinansuje a od Świętokkrzyskiego
      won
    • Gość: lotnik kryj się Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:55
      Dokładnie. Do Radomia tory poprawić i w poniżej godziny można być na lotnisku. A
      skorzysta też Suchedniów i Skarżysko... Ale Lubawski jest uparty i będzie nam
      dalej wmawiał, że 2+2=6
      • Gość: życzliwy Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 13.02.08, 21:58
        A moze lepiej niech pilnuje swojego SAMO bo moze byc to samo co z
        SAMO..
    • Gość: ef Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.westside.kielce.pl 13.02.08, 22:04
      A po co na wsi lotnisko? Jakie miasto takie i obiekty w nim...
      • Gość: kiel Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:25
        Gość portalu: ef napisał(a):

> A po co na wsi lotnisko? Jakie miasto takie i obiekty w nim...

Niestety to prawda. Zamiast tracić kasę na lotnisko, lepiej zrobić dobry dojazd
        do Warszawy, Katowic i Krakowy. Drogi i kolej aż się proszą o remont i rozbudowe
      • Gość: ta Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:34
        Radom śni o lotnisku a tam bida taka i zacofanie, niech zaczną od
        prostszych inwestycji...
        • Gość: Adek Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:39
          Gość portalu: ta napisał(a):

> Radom śni o lotnisku a tam bida taka i zacofanie, niech zaczną od
          > prostszych inwestycji...

zacofany to jestes ty z takimi tekstami, a bida wcale nie wieksza niz w Kielcach.
          • Gość: zamohut Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:25
            Na pewno mniejsza. Rejestracje TK xxxxA mamy od kilku miesięcy, a w Radomiu WR
            xxxxA były już 2 lata temu.
            • Gość: elf Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:03
              Kogo obchodzi, że Radom jeździ szrotem za 5000zł? Bida tam taka jak w Czeczeni, no ale cóż, chciało się być pod Warszawką to się ma.
          • Gość: reRadom Re: Radom bida IP: *.chello.pl 14.02.08, 19:36
            Oj większa większa i to nieporównywalnie. Nie mam nic do Radomia, mam tam nawet kilku fajnych znajomych, ale prawda jest taka że Radom wygląda tak jakby był opózniony w rozwoju w stosunku do Kielc przynajmniej o 20 lat. I bezrobocie też o wieeeele większe.
            • Gość: Adek Re: Radom bida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:36
              Licytujecie sie czy większa czy mniejsza, a prawda jest jest taka, że bieda
              jest taka sama w Radomiu w Kielcach jak i w całym kraju. Jak ty widzisz
              opóźnienie między Radomiem a Kielcami, to chyba faktycznie byłeś 20 lat temu w
              Radomiu i dla ciebie Kielce to oaza nowoczesności i rozwoju :D a co do
              bezrobocia, to realne bezrobocie w Radomiu to jakieś 10%, które jakoś nie
              przeszkadza w rozwoju miasta. Tylko ślepiec nie widzi zmian, albo ktoś taki jak ty.
              • Gość: reeRad Re: Radom bida IP: *.chello.pl 15.02.08, 12:01
                W Radomiu bywam często ze względu na pracę i uwierz mi naprawdę nie mam nic przeciwko temu miastu i jego mieszkańcom ale prawda jest taka że Radom jest bardzo opóźniony w stosunku do Kielc. Przykłady można by tutaj mnożyć ale podam ci tylko kilka chociażby takich jak siedziby firm Koloporter, centrum biurowe spólek Sołowowa ( min Barlinek Cersanit Opoczno ) Exbud Skanska, Targi Kielce i wiele innych, apartamentowce czy przynajmniej nowoczesne budynki mieszkalne budowane przez deweloperów których w Kielcach powstaje naprawdę sporo w Radomiu tego typu inwestycji nie widać zupełnie. Następnym przykładem który w jakiś tam spośób również świadczy o rozwoju miasta są chociażby centra i galerie handlowe. Przykro mi ale w Radomiu są to zwykłe blaszaki takie jak Kielecki Real natomiast nie ma tego typu obiektów chociażby porównywalnych z obecną Galerią Echo Pasażem Św. Nie mówiąc o tym że za ok 2-3 lata powstanie bardzo nowoczesna 4 piętrowa Galeria IX Wieków, Plaza Center również bradzo nowoczesny projekt. Czy chociażby istniejące w Kielcach mniejsze sklepy np Pasaż Zielony bardzo nowoczesny ekskluzywny i drogi w Radomiu niestety nie ma nic porównywalnego. Porządne i nowoczesne hotele których w Kielcach jest już naprawdę sporo i powstają wciąc nowe. Kamienice "plomby" Budynki usługowo handlowe wciąż powstają nowe w Kielcach i można by tak wyliczać dalej. Naprawdę żal mi Radomia i jego mieszkańców ale mieszkam w Kielcach i przede wszystkim zależy mi na rozwoju mojego miasta, uważam że jest tutaj jeszcze bardzo dużo do zrobienia ale również jestem pewien że są miasta jak np Radom które są o wiele bardziej w tyle za Kielcami.
                • Gość: Adek Re: Radom bida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 16:40
                  Gość portalu: reeRad napisał(a):

> W Radomiu bywam często ze względu na pracę i uwierz mi naprawdę nie mam nic prz
                  > eciwko temu miastu i jego mieszkańcom ale prawda jest taka że Radom jest bardzo
                  > opóźniony w stosunku do Kielc.

A ja myślę, że bardzo rzadko bywasz i słabo dostrzegasz zmiany skoro wg Ciebie
                  nic sie nie buduje

Przykłady można by tutaj mnożyć ale podam ci ty
                  > lko kilka chociażby takich jak siedziby firm Koloporter, centrum biurowe spólek
                  > Sołowowa ( min Barlinek Cersanit Opoczno ) Exbud Skanska, Targi Kielce i wiele
                  > innych, apartamentowce czy przynajmniej nowoczesne budynki mieszkalne budowane
                  > przez deweloperów których w Kielcach powstaje naprawdę sporo w Radomiu tego ty
                  > pu inwestycji nie widać zupełnie.

Raczej napisz, że nie chcesz widzieć tego typu inwestycji, bo ja np widzę,
                  pierwszy lepszy przykład z brzegu wg Ciebie to nie są nowoczesne budynki mieszkalne
                  www.inwest.radom.pl/
                  www.intersol.pl/
                  Następnym przykładem który w jakiś tam spośób
                  > również świadczy o rozwoju miasta są chociażby centra i galerie handlowe. Przy
                  > kro mi ale w Radomiu są to zwykłe blaszaki takie jak Kielecki Real natomiast ni
                  > e ma tego typu obiektów chociażby porównywalnych z obecną Galerią Echo Pasażem
                  > Św. Nie mówiąc o tym że za ok 2-3 lata powstanie bardzo nowoczesna 4 piętrowa G
                  > aleria IX Wieków, Plaza Center również bradzo nowoczesny projekt. Czy chociażby
                  > istniejące w Kielcach mniejsze sklepy np Pasaż Zielony bardzo nowoczesny ekskl

Jak w Radomiu były te blaszaki to w Kielcach nie było takich w ogóle
                  a obecnie galerie też się buduje, ale przecież Ty nic nie widzisz, pierwsze z
                  brzegu przykłady

www.nowecentrum.pl/
                  www.inwestycje.radom.pl/z_0011.php
                  > uzywny i drogi w Radomiu niestety nie ma nic porównywalnego.

co do dróg to sa takie same jak w całym kraju i w Kielcach są nie lepsze. W
                  Radomiu tyle inwestycji drogowych, które są teraz to dawno nie było.
                  > Porządne i nowoczesne hotele których w Kielcach jest już naprawdę sporo i
                  powstają wciąc nowe. Ka
                  > mienice "plomby" Budynki usługowo handlowe wciąż powstają nowe w Kielcach i moż
                  > na by tak wyliczać dalej. Naprawdę żal mi Radomia i jego mieszkańców

a mi żal Kielc i kielczan
                  ale mieszk
                  > am w Kielcach i przede wszystkim zależy mi na rozwoju mojego miasta, uważam że
                  > jest tutaj jeszcze bardzo dużo do zrobienia ale również jestem pewien że są mia
                  > sta jak np Radom które są o wiele bardziej w tyle za Kielcami.

Może i Radom jest w tyle, ale na pewno nie az tyle żebyś mydlił oczy tak jak
                  wyżej. A Kielce nie są wcale oazą dobrobytu, więc daruj sobie te porównania, bo
                  doskonale wiadomo czyim kosztem sie rozwinęły.
                  • Gość: asdfgh Re: Radom bida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 14:33
                    Kielce powiatem na 100%
                    samorzad.pap.pl/index.html?d=802151753483838
                    jak sie rozwiniecie było pracowac z polnocnymi stronami gór
                    swietokrzyskich za pozno była w planach staropolska aglomeracja ale
                    sie cofnelismy a CK sra dla siebie
            • Gość: 18letni radomianin Re: Radom bida IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 01:53
              Gość portalu: reRadom napisał(a):

> Oj większa większa i to nieporównywalnie. Nie mam nic do Radomia,
              mam tam nawet
              > kilku fajnych znajomych, ale prawda jest taka że Radom wygląda tak
              jakby był o
              > pózniony w rozwoju w stosunku do Kielc przynajmniej o 20 lat. I
              bezrobocie też
              > o wieeeele większe.

A wiesz z czego to wynika? takie bezrobocie? :) ( ps ja tez nie mam
              nic do kielc i nie rozumie tego sporu rad-kiel)
              Za komuny byliśmy silnym ośiodkiem przemysłowym ( przemysł ciężki,
              odzierzowy, wojskowy) Same RADOMSKIE zakłady łuczbik zatrudniły
              ponad 14tys osób- czyli tyle ile wynosi różnica w dzisiejszej ilośc
              mieszkańców. Kiedy nastąpiły przemiany UPADŁO 4 wielkie zakłady,
              gdzie pracowało 20% ludzi żyjących w mieście to dużo prawa?! Ci
              ludze stanowili masę bezrobotnych, przez upadek dużych zakładów
              upadło wiele małych firm, taki łańcuszek... Dlatego niesamowicie
              wzrosło u nas bezrobocie w ciągu 2 LAT! Władze miasta (jeszcze
              czerwoni, nic nie robili bo nie chcieli robic, za dobrze pamiętały
              jak spaliliśmy im komitet , wyjeliśny szynki i inne towary jakie tam
              trzynmali gdzie nigdzie nie można było ich kupić!!! ZA TO DOSTALIŚMY
              tak w skórę, że cześto ślady widać do dziś. Zapraszam można zobaczyć
              pozostałości upadłych zakłądów. Duża cześć jest już zagospodarowana
              ale tak to jeszcze za mało....

A jeszcze jedno, kiedy my byliśmy mastem przemysłowo-handlowym u was
              jeszcze rolictwo górowało nie mówie tego po ro żeby wam kielczan
              obraźić ale stwierdzam tylko fakt.

pozdrawiam z ustronia dzieliny miasta koło naszego lotnika
              • haxman Re: Radom bida 20.02.08, 02:02
                No widziasz, a dziś jest na odwrót ;-)
    • Gość: PolakKielczanin Platforma Obywatelska = TKM IP: *.kolornet.pl 13.02.08, 22:07
      Brawo Donald Tusk, tym gorzej w Polsce tym lepiej dla nas Platformy Obywatelskiej!!!!
      Jak coś zepsujemy, zgonimy na PiS, na Gosiewskiego.
      Lekarze dla nas strajkowali, nasza posłanka Sawicka lody dobrze kręciła jest ok.
      Jest pan bardzo dobrym ekspertem ekonomicznym i mądrym politykiem,
      pokazał pan swoje umiejętności przy debacie politycznej - ( dokopał pan byłemu prezydentowi A. Kwaśniewskiemu jak pana zapytał o podatki w Irlandii.)
      Przy panu Monty Python to pikuś, Orwell to chłoptaś a Niccolo Machavelli to panu do pięt nie dorasta.

Po drugie my „piąta kolumna” nie pozwolimy, aby Lotnisko Balice okradać i
      pomagać Kielcom, które chcą 50 mil wycyganić na budowę lotniska w Obicach od
      Unii Europejskiej , my nie chcemy drugiego planu Marshalla!!!!!.

Po trzecie jestem z pana dumny za twarde słowa „Nie” – poco biednym regionom
      Polski pomoc z Unii Europejskiej. Niech tylko poczekają Polaczki jak wygramy
      wybory ? (Kiedy ofiara zacznie głosować na kata). To wtedy ufundujemy
      Polaczkom „ELDORADO”

Ciemna masa kupiła nasze sztandarowe hasła :

„Niech wśród nas, zwierząt, zapanuje pełna jedność, pełne braterstwo, solidność w walce. Wszyscy ludzi to nasi wrogowie. Wszystkie zwierzęta są braćmi”.

Odbyło się też głosowanie dotyczące tego, czy dzikie zwierzęta, jak króliki czy szczury są braćmi czy wrogami. Większość była za tym, że jednak braćmi. Major dawał kolejne rady oraz przedstawiał całe swoje przemyślenia dotyczące losu zwierząt. Mówił:

„Pamiętajcie, że walcząc z człowiekiem nie wolno się wam do niego upodobnić. Nawet wtedy, kiedy go zwyciężycie nie przejmujcie jego wad. Żadnemu zwierzęciu nie wolno mieszkać w domu, sypiać w łóżku, nosić ubrania, pić alkoholu, nawet dotknąć pieniędzy, czy też zajmować się handlem. (...) Przede wszystkim jednak żadnemu zwierzęciu nie wolno tyranizować własnego gatunku. Słabi czy silni, mądrzy czy nierozgarnięci, wszyscy jesteśmy braćmi. Żadnemu zwierzęciu nie wolno zabić innego. Wszystkie zwierzęta są równe”.

Polak Kielczanin
      • Gość: ala Re: Platforma Obywatelska = TKM IP: *.klc.vectranet.pl 14.02.08, 09:29
        A czytałeś coś Machiavelliego?
    • jgalka Rośnie konkurencja dla Obic 13.02.08, 23:40
      Jasli dojade do lotniska w czasie ponizej godziny to lotnisko moze
      byc i w Radomiu. Nie jest to normalne kiedy na wakacje lece 2-3
      godziny a potem do domu samochodem z Warszawy 3 godziny lub
      pociagiem 4. A pan prezydent jak nie ma co zrobic z pieniedzmi to
      moze niech na silnicy wybuduje port dla transatlantykow. Podobno ta
      forma podrozowania zaczyna przezywac renesans.
    • Gość: pipi dlaczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 08:09
      jak to jest? Kiedy Obice chciały budować lotnisko jednym z głównych
      kontrargumentów była bliskość do lotnisk w Warszawie i Krakowie, a
      kiedy Radom buduje odległość do Warszawy już nie jest przeszkodą.
      • Gość: repipi Re: dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 08:25
        Droga Pipi!Radom nie musi budować lotniska.Radom je ma z pasem
        startowym i całą infrastrukturą lotniskową. Jednak w Radomiu myślą i
        to dobrze.Na Euro 212 przyleci taka ilość samolotów jednego dnia, że
        napewno Okęcie ich nie pomieści/ zdarzało się tam nie jeden już
        raz/I dlatego kibice tanich linii wyląduja w Radomiu, Sochaczewie,
        Mińsku, Modlinie i dojadą autobusami do stolicy.
        A drugi wątek myslenia po radomsku- pozytywny. Przecież lotnisko
        może mieć charakter wojskowo- cywilny,Na terenach przyległych do
        lotniska zbudują termianl cywilny, będzie odprawiał pasażerów i
        przyjmował cargo a cywile będą korzystać na zasadzie użyczenia z
        wojskowego pasa startowego. W Kielcach za dużo wśród władz jest tzw.
        znawców lotniska a za mało myslenia kategoriami realnych potrzeb i
        możliwości, stą d taki marazm, bo wszyscy myślą i nikt niczego
        sensownego nie potrafi wymyśleć. Bo do tego potrzebna jest głowa
        między uszami, a nie sama głowa
    • Gość: Peter Do Radomia w 45 min IP: *.156.udn.pl 14.02.08, 09:33
      A trzeba bylo sie dogadac i nie jakies tam Obice zludnego
      Gosiewskiego, czy Sadkow Radom -ktore juz jest faktem tylko kwestia
      czasu jak szybko, i zrobic miedzy Kielcami a Radomiem w polowie
      drogi wilk by byl syty i owca cala.
      I jak by o tym duzo wczesniej myslec to by sie juz budowalo a takto
      dupa zbita ,Obice to jak powstaje w Radomiu Lotnisko utopia
      pieniedzy to tak jak Wloszczowa-katastrofa ekonomiczna!!!!!
      Kielce i Radom zaczna dopiero tracic jak zaczna sie tworzyc super
      regiony jak Trojmiasto, Slask, Bydgoszc Torun.
      Kasa nam dopiera zacznie uciekac wzgledem innych.
      A my jak stary klutliwy Polak,brawo!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: elf Re: Do Radomia w 45 min IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:07
        Trudno, Radom to inne województwo, inny świat, my mamy swoją małą ojczyznę - Świętokrzyskie i zajmijmy się sobą a nie tym co planują w innym regionie.
        • Gość: slajdolot Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 17:56
          Gość portalu: elf napisał(a):

> Trudno, Radom to inne województwo, inny świat, my mamy swoją małą ojczyznę - Ś
          > więtokrzyskie i zajmijmy się sobą a nie tym co planują w innym regionie

Dlaczego ? Warto wyremontować tory do Radomia i być poniżej godziny na lotnisku.
          2 pieczenie na 1 ogniu - dodatkowo szybciej do Warsiawki. A na Sadkowie
          skorzysta też Skarżysko i Starachowice. Po co wyważać otwarte drzwi ?
          • Gość: elf Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 18:18
            Może po to, że każdy region powinien mieć swój port lotniczy? Radom niech sobie buduje, ale to nie nasza sprawa.
            • Gość: pankracy Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 20:21
              Gość portalu: elf napisał(a):

> Może po to, że każdy region powinien mieć swój port lotniczy? Radom niech sobie
              > buduje, ale to nie nasza sprawa.

Właśnie że to też nasza sprawa. Po co obciążać region budową nierentownego
              lotniska ? Lepiej zainwestować w już istniejące oraz w drogi i kolej. Z szybkiej
              kolei i dobrych dróg skorzysta znacznie więcej osób niż z lotniska.
              • Gość: elf Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:01
                Lotnisko będzie rentowne jeżeli powstanie Cargo, usługi pasażerskie to tylko przystawka. A drogi i kolej to nie mają nic wspólnego z budową lotniska w Radomiu, a raczej jego przekształcaniem. Darujmy sobie takie teksty.
                • havi1 Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? 14.02.08, 21:09
                  problem w tym że cargo będzie pierwsze w radomiu, więc hipotetyczne obice musiałyby konkurować nie tylko z balicami ale i radomiem, któremu pasażerów może napędzać także wawa (lotnisko zapasowe), oraz mieszkańcy lublina i okolic (bliżej do radomia).

Poprostu kielce leżą na granicy obszarów obsługi lotnisk: balickiego i okęcia, jeśli pierwszy będzie radom, kielce wejdą obszarowo w strefę obsługi sadkowa.
                  • Gość: lol Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:11
                    Tylko co Radom będzie transportował za pomoca cargo? Napoje Zbyszko?
                    • Gość: ala Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.klc.vectranet.pl 14.02.08, 21:57
                      A Kielce co? Majonez kielecki? Może od razu rakietą w kosmos. Po co
                      się ograniczać?

Sny o potędzę przesłoniły ci rzeczywistość.
                      • Gość: hehe Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 22:34
                        jesteś idiotką, więc się nie udzielaj
                        • Gość: ala Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.klc.vectranet.pl 15.02.08, 08:57
                          W porównaniu z tobą nikt nie jest idiotą.
                          • Gość: ostry_sos Re: Po co wyważać otwarte drzwi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 23:39
                            ty jesteś, tylko idiota zakłada vetra-net
                • Gość: lobo Cargowe głupki ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 22:00
                  A skad weżmieie towary do przewiezeinia samolotami ? no skąd ? Z
                  nieba ? Czy w Kielcach lub w Radomiu jest na tyle produktów, by je
                  wozić samolotami ?No wymieńcie kilka ? Gupki dyskutuja. tak jak i w
                  kielcach urzędasy magistrackie i marszałkowskie.
                  • Gość: hahahah Re: Cargowe głupki ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 22:36
                    Pierwsze co to ciebie wywieziemy.
                    • Gość: lol-srol Re: Cargowe głupki ?! IP: *.klc.vectranet.pl 15.02.08, 08:58
                      To w psychiatryku pozwalają wam korzystać z internetu?
                      • Gość: danius Re: Cargowe głupki ?! IP: 82.139.45.* 25.02.08, 15:32
                        Wezmiemy cie zapakujemy w pudło drewniane i przykleimy napisa AFRICA!!! I alivederci
                        • Gość: srututu Re: Cargowe głupki ?! IP: *.klc.vectranet.pl 29.02.08, 15:50
                          Widz, że macie już dokładnie opracowane trasy przelotowe. Obice -
                          Afryka. Buhahaha.
      • Gość: pstryczek Po co Radom jak jest Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 18:41
        To czy lotnislko w Radomiu powstanie czy nie powstanie nie ma dla
        Obic żadnego znaczenia. Obice mogą powstać tylko wtedy, kiedy bedą
        miały szanse stać się ośrodkiem krystalizacji wokółlotniskowego
        ośrodka magazynowo-handlowo-przemysłowego. Np dla importowanych
        drogą powietrzną towarów z Chin, Indii czy eksportowanych towarów
        rolno-spożywczych o małej trwałości. Pasażerowie liczą się tu w
        niewielkim stopniu i byli tylko pretekstem do wyrwania
        dofinansowania Z Unii. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zbudowałby w
        szczerym polu lotniska stricte pasażerskiego. Ale duży port Cargo
        gdzieś musi powstać albo Tarnów albo Kielce. A co do rozbudowy
        Masłowa albo 1700 m albo szkoda pieniędzy. Lotnisko z którego będzie
        można latać tylko do Warszawy i Krakowa nie ma sensu !!!!
        • Gość: pankracy Re: Po co Radom jak jest Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 20:24
          > szczerym polu lotniska stricte pasażerskiego. Ale duży port Cargo
          > gdzieś musi powstać albo Tarnów albo Kielce. A co do rozbudowy
          > Masłowa albo 1700 m albo szkoda pieniędzy. Lotnisko z którego będzie
          > można latać tylko do Warszawy i Krakowa nie ma sensu !!!!

Lotnisko tutaj nie ma żadnego sensu. Kielce i okolice potrzebują dobrych dróg i
          szybkiej kolei.
          • Gość: haha Re: Po co Radom jak jest Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:02
            Toś wymyślił, zgłoś się po Nobla.
          • Gość: maju Re: Po co Radom jak jest Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:47
            ...a może tak w końcu zarejestrować sobie na stałe we łbie, że na lotnisko idą
            inne pieniądze z Unii ( inny program) niż na drogi i kolej, i brak inwestycji w
            Świętokrzyskim oznacza ,że te pieniądze pójdą gdzie indziej, a lotnisko w
            Radomiu tak bardzo chca nam przypodobać z jednego jeszcze powodu...jeżeli do
            idei lotniska w radomiu przyłaczą sie wladze świętokrzyskiego to pewnie pójda na
            to pieniądze z programu dla najbiednijszych województw, do których to radom na
            razie nei ma żadnych praw
            • Gość: xavery Re: Po co Radom jak jest Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 01:24
              Cała ta heca z Radomiem jest bardzo na rękę
              kieleckim "lotniskowcom", ponieważ na fali niechęci do radomskiej
              prowokacyjnej propozycji, wyrwania kieleckich pieniędzy na wsparcie
              lotniska w Radomiu wzrośnie poparcie dla lotniska w Kielcach.
    • Gość: Lotnik I znów jak zawsze, bajki "lotniskowców" ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 09:41
      PSL-owsi szef rady nadzorczej spólki lotniskowej , nadal
      konsultuje , gada, tylko z kim ? Z aeroklubem !- instytucją, która
      przez pięć lat istnienia spólki robiła jej wbrew, klub był
      przeciwny wszelkim pracom modernizacyjnym lotniska, uruchomieniu
      komunikacji lotniczej,nie raczył zmontować urzadzen nawigacyjnych,
      które od osmiu lat leżą w garażu! Przez dwa lata dyrektor aeroklubu
      był takze prezesem spólki. Siedział na jednym stołku za dwa
      wynagrodzenia !! I z takim partnerem mozna jeszcze rozmawiac ?
      Usmiac się z tak fachowych facetow w spólce, jej radzie.
      A to co wydaguje "lotniskowiec" Wrzałka, to opowieści z cyklu
      odgrzewane stare ignoranckie bajki dla plebsu.Bujajcie sie panowie
      dalej, to was szybciej wypieprzą.
      Bo ludzi wreszcie zdenerowuje arcy wałkonienie sie urzędasów
      samorządowych , którzy gadaniem głupot chca przykryć swoje
      niekompetencje.
      A w Radomiu od kilku lat konsekwentnie załatwiają sprawy i ruszą z
      komunikacja lotniczą .
      W Maslowie na lotnisku za to powstanie skansem im. Jarubasa i
      Wrzałki - "Niemozności samorządowej wynikającej z braku
      umiejetności zarządzania". Pogratulować.
      • Gość: gazda stare proncie w nowym froncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 20:37
        Czy Wam się nie wydaje, że po klęsce pod Obicami znowu te same stare
        lotniskowe proncie znowu odżywają Ino patrzeć jak Lubawski stanie na
        czele Spółki Lotnisko Kielce po 5 latach skutecznego zawracania dupy
        społeczeństwu.Powolać natychmiast nowy honorowy komitet budowy
        lotniska
        • havi1 Re: stare proncie w nowym froncie 14.02.08, 21:03
          Ożywi sie przed wyborami i znów zmami ludzi...
          a lotnisko w radomiu to lepsze rozwiązanie razem z mniejszym w masłowie,(dla leni, lub wygodnych dolot do radomia lub warszawy czy krakowa)
          starachowice i skarżysko mają bliżej. z Lubieni k/starachowic jest tylko 54 km do radomia. Ze świętokrzyskiego można tam dojechać dwoma drogami 7 i 9. A po kiego wojtuś wymyślił sobie lotnisko koło morawicy, aby wiekszości mieszkancom świetokrzyskiego utrudnić życie? Przecież wiekszość ludzi skoncentrowana jest w północnej części województwa.
          • Gość: elita Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 21:18
            Już w 2012 roku hołota będzie latać z Balic a elita z Obic.
            • Gość: kukunamuniu Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 15.02.08, 08:34
              A może z miotłą po jakimś PARKU w specjalnym mundurku? Kto to wie ?
              Wizje bywają złudne...:)))
          • Gość: ccx Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.chello.pl 15.02.08, 12:08
            Tylko że Skarżysko I Starachowice są trochę za małe żeby z ich powodu zmieniać plany budowy lotniska.
          • Gość: do havi1 Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.klc.vectranet.pl 18.02.08, 09:59
            a pomyslales o kosztach? ruszasz sie gdziekolwiek głąbie zeby
            wiedziec ze bilety regionalne sa porownywalne w cenach z biletami
            tanich linni lotniczych do UK albo NIemiec??? po to lotnisko ma byc
            kur... pod Kielcami zeby nie tluc sie do niego cztery trzy ani nawet
            godzine tylko 15 minut!!!
            • Gość: gyp Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 15:18
              Dobrze powiedziane, takie są standardy w UE, im szybciej do nich dojdziemy tym lepiej dla nas, ale co on wie, on z zaścianka jest...
              • Gość: havi Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:56
                lotnisko powinno być 15 min drogi zarowno z kielc jak i starachowic, ciekawe czemu wojtus chciał zrobić lotnisko za morawicą, a swoją drogą to masłów wystarczyłby dla niespełna 1,5 mln wojewodztwa
                • Gość: Staropolanin1 Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:00
                  Nam potrzebne jest lotnisko a nie prowizorka jak w krakowie.
                  • Gość: havi Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 01:07
                    no to wybudujcie,i utrzymujcie ZA SWOJĄ kasę!!!!
                    zobaczymy jaki bedzie ten AIRPORT KIELCE CITY
                    • haxman Re: stare proncie w nowym froncie 20.02.08, 01:17
                      znalazłem coś ;-)
                      www.obice.doroz.com/
                      • Gość: havi Re: stare proncie w nowym froncie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 01:20
                        to ostatnie pierdnięcia wąsatego...
    • Gość: sebastian Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.centertel.pl 15.02.08, 10:52
      "Do Kielc z Radomia jest niespełna 90 km"

Do Kielc z Radomia jest 70 km.
      • haxman Re: Rośnie konkurencja dla Obic 20.02.08, 01:30
        Kielce-Radom to 75km
    • Gość: fdf Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 12:01
      lec melodio lecwww.um.ostrowiec.pl/index.php?
      zx=ofertainwestycyjna2.txt&z=04gospodarka&typ=tekst
      • Gość: dgd Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 12:04
        www.um.ostrowiec.pl/index.php?zx=ofertainwestycyjna2.txt&z=04gospodarka&typ=tekst
        • Gość: WR Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.tkdami.net 15.02.08, 12:51
          A jednak Kielczanie Wy też uprawiacie szowinizm.
          Dojazd do lotniska zajmie:
          - do Obic 20 min.
          - do Sadkowa 50 min. (po wybudowaniu niebawem expresówki i kolejowej
          ósemki);
          - do Balic 1,5 godz.
          - do Okęcia 1 godz 50 min.
          Liczby w przeciwieństwie do komentarzy nie kłamią.
          Dlaczego nie cieszycie się, że będziecie mieć blisko na lotnisko?
          • Gość: buda wzorowe konsultacje;70% pertrakuje z 5% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 20:23
            Podobają mi się te PSL-owskie konsultacje; przedstawiciel marszałka,
            który ma 70% udziału pertraktuje z Aeroklubem, który ma 5% i nie ma
            żadnej koncepcji.Efekt murowany - żadnych zmian
          • Gość: ŚLV_zachodnie_CK Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:30
            www.forbes.pl/forbes/2008/01/17/104_ladowanie_na_peryferiach.html
            czytając ten artykuł dochodzę do wniosku że i lotnisko w Radomiu i lotnisko pod
            Kielcami będzie potrzebne, a to w Obicach będzie też cargo

"O popyt na coraz tańsze przewozy pasażerskie nie ma się co martwić - według
            Urzędu Lotnictwa Cywilnego transfer lotniczy w Polsce do 2030 r. wzrośnie z 14
            do 75 mln pasażerów. Do tego dochodzą również usługi przewozu towarów, które co
            roku rosną w Polsce o 10 procent."

Więc nie ma się co kłócić tylko wspólnie działać na rzecz tworzenia nowych lotnisk!
          • haxman Re: Rośnie konkurencja dla Obic 20.02.08, 01:37
            Od wylotu ulicy Tarnowskiej do Obic jest około 18 km, więc jak można 18 km jechać w 20 minut? A od granicy miasta do Obic jest około 13 km.
    • Gość: kielczak Kielce- Radom Airport IP: *.centertel.pl 16.02.08, 11:09
      I Sadków, i Obice to totalna bzdura; Obice nawet większa. Kielce i
      Radom nie powinny mieć żadnych osobnych lotnisk, oba miasta są
      bowiem za blisko Warszawy, Łodzi, Krakowa, Katowic. Powinny za to
      mieć jedno wspólne lotnisko, zlokalizowane gdzieś w połowie drogi
      między nimi i zarazem w geograficznym centrum wspólnego kielecko-
      radomskiego regionu. Taki KIELCE-RADOM AIRPORT gdzieś np. pod
      Skarżyskiem albo Starachowicami, tym bardziej że i miejsca tam pod
      dostatkiem. Lotnisko takie służyłoby także mieszkańcom Trójmiasta
      nad Kamienną, Konecczyny, Opoczyńskiego.
      Niestety, w naszym regionie za dużo partykularyzmu.

"Konkurekcja dla Obic" - ha, ha, ha. Konkurujcie sobie dalej a świat
      ucieka. Bo świat - wbrew pozorom - ze sobą współpracuje, a nie
      konkuruje. "Konkurowanie" wmówiono maluczkim i maluczcy w nie
      ochoczo uwierzyli.
      • Gość: Jacek Re: Kielce- Radom Airport IP: 82.139.38.* 16.02.08, 12:51
        Aha a lotnisko w Radomiou-sadków zburzyć, a Radom- Piastów postawić supermarket?
        W Radomiu lotnisko jest kupe lat, nie trzeba go budować, wiec wywalanie kasy na lotnisko gdzieś w polu jest tak samo uargumentowane jak budowa z publicznej kasy Obic. Pozdr
      • Gość: danius Radom i Kielce = Woj. Swiętokrzyskie? IP: 82.139.45.* 25.02.08, 15:35
        A co jakby radom wstąpił do województwa Świetokrzyskiego?? Wtedy oba te miasta
        by współpracowały anie tak jak teraz rywalizowały!!!
    • Gość: PolakKielczanin Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.kolornet.pl 16.02.08, 11:52
      Witam ciepło mieszkańców Kielc i moich rodaków z najpiękniejszej krainy polskiej - świętokrzyskiego!!!!!

Obiecuje wam drodzy Polacy, Kielczanie, że „Międzynarodowe Lotnisko Kielce – Obice” powstanie na 1000 procent, czy to się podoba „gnidom antypolskim” czy nie.

Tak nam dopomóż Bóg!
      Polak Kielczanin – Jan Kotyniewicz

PS.
      Nie robię z gęby cholewy, jak Platforma Obywatelska.

• mutek1992 Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% 16.02.08, 16:57
        Nie wzywaj boga na daremnie!!!!!! gnidą jesteś ty antypolska powiedz
        gdzie mieszkasz to cię do sądu pośle o zniesławienie!!!!!
        • Gość: Wacek Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 17:59
          radom niech się weżmie za drogi a nie o lotnisku myśli. W miasteczku
          powiatowym smród,brud, ubóstwo i 30 % bezrobocie.Chyba z tego
          lotniska będą latać w jedną stronę na wyspy
          • Gość: KG Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.unknown.vectranet.pl 17.02.08, 09:23
            Ja proponowal bym tobie rozejrzec sie w tym grajdole co mieszkasz czy jest
            kraina miodem i mlekiem plynaca.
            • Gość: PolakKielczanin Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.kolornet.pl 17.02.08, 11:06
              Witam Polaków

Ten grajdoł nazywa się Polska!!!!
              PS.
              Teraz rozumiem jak czuli się Polacy, kiedy Polska odzyskiwała niepodległość w 1918 r , a anty polscy rzucali im kłody pod nogi !!! .
              • mutek1992 [...] 17.02.08, 13:38
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: fu Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 15:35
                  Nic nas to tutaj nie obchodzi gdzie mieszkasz i jak to wygląda dzieciaku. Skończ 21 lat potem zabieraj głos.
            • Gość: Wacek Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 17:58
              wolę w grajdole wojewódzkim mieszkać niż na wsi powiatowej.Może i
              scyzorykowo w porównaniu z Poznaniem czy Krakowem wygląda blado ale
              w zestawieniu z Radomiem to las Vegas
              • Gość: Maciek Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: 82.139.38.* 17.02.08, 21:07
                Tiaaaa...... a świstak siedzi
          • Gość: Ludzie! WTFF Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 02:17
            Gość portalu: Wacek napisał(a):

> radom niech się weżmie za drogi a nie o lotnisku myśli. W
            miasteczku
            > powiatowym smród,brud, ubóstwo i 30 % bezrobocie.Chyba z tego
            > lotniska będą latać w jedną stronę na wyspy

Chyba cię matka nie koHHa? 30 %%??
            12% nie ma na chwile obecną!!
            • Gość: a Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 03:09
              W Radomiu jest ponad 21%...może teraz spadło do 20,5%
              • Gość: Adek Re: Lotnisko Kielce - Obice na1000% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 17:46
                Niech sobie będzie nawet 40% o co to zmienia w kwestii lotniska?
    • Gość: 11 Re: Rośnie konkurencja dla Obic IP: 88.156.160.* 17.02.08, 21:18
      zeulandia.myminicity.com
    • Gość: qba Rośnie konkurencja dla Obic IP: *.75.48.102.mielec48.ptc.pl 18.02.08, 09:29
      Zamienic hektary w Obicach na tor Formuły 1
      www.gazetaprawna.pl/?
      action=showNews&dok=2156.218.0.39.6.2.0.1.htm
    • Gość: pilot praktykant Kraków się poddaje,Balice aut! Obice.kup hektary ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 22:43
      W styczniu tego roku na podkrakowskim lotnisku odnotowano tylko 2-
      procentowy wzrost ruchu pasażerskiego.Wyniki lutego mają POKAZAĆ,
      CZY TENDENCJA SPADKOWA ZATRZYMA SIE,CZY SKONCZYŁ SIE OKRES SZYBKIEGO
      WZROSTU LICZBY PASAZERÓW !!

Przed rokiem w styczniu 2007 Krakow bił rekordy - 58 proc. wzrostu
      pasażerów !!!Od kwietnia zaczęła maleć rzesza pasażerów,w grudniu
      było juz tylko 10-roc.przyrostu.

I co młotki świętokrzyskie,zadufki i marzyciele o porcie lotniczym w
      Obicach !Treaz moze Lubawski rece zacierac,z radosci,że Krakow pada.
      Za to w Obicach czas najwyższy sprzedawac grunty , zakupione lub
      zarezerwowane przez ludzikow Lubawskiego.

Co powie grono PSL-owskich "lotniskowców", Łach, Wrzalka, Jarubas.
      Daliscie sie omamic przez Lubawskiego, sluchaliscie jego zapowiedzi
      o boomie na loty do 2025 roku ! I co ? Krewa.

Dlatego ktos was rozliczy z tych głupot wobec lotniska w Maslowie, o
      zaniedbywaniu majatku województwa !!Od dwóhc lata mozliwe bylo loty
      komunikacyjne, tylko poprzedni i obecny marszalek maja w dupie
      Masłow !
      • Gość: dupek koniec konsultacji lotniskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 07:55
        Już skończyły się konsultacje w sprawie Masłowa. Tow. Łach spotkał
        się z tymi, co od 5 lat Spółki Lotnisko kielce nie umieją
        zarejestrować w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego. Niejaki Wrzałuś
        twierdzi, że to skomplikowana procedura. To jest proste jak drut,
        trzeba tylko zawiadomić, kto przejął zarządzanie nad lotniskiem. Ale
        jak marszałkowskie pisać do Warszawy nie potrafią, to niech tak
        zostanie czyli totalny brak gospoidarza.
    • Gość: rolnik W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 15:27
      Nie bedzie lotniska, więc zanosi się,iz dla wykorzystania terenów,
      które kupił już magistrat,urzędeasy magistrackie maja uprawiac
      wierzbe energetyczna !Do podpalania kociołka w magistracie.
      • ramzes_z_wroclawia Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich 24.02.08, 17:59
        To jakiś koszmar! Najpierw peron we Włoszczowie, a teraz marzenie o lotnisku w
        Kielcach? Ludzie, z takimi kosmicznymi pomysłami to wy już zawsze będziecie
        "Polską B"! Chyba, że to jest właśnie plan rozwoju waszych władz - im bardziej
        się ośmieszą, tym więcej będzie się mówiło o Świętokrzyskim...
        • Gość: Kielczanin Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 23:04
          Albo o EXPO w poniemieckiej dziurze bez niczego. Was nikt w ośmieszaniu się nie przebije, "Polsko zza Buga".
          • ramzes_z_wroclawia Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich 29.02.08, 12:33
            My we Wrocławiu mierzymy wysoko - i co z tego, że i tym razem nie dostaliśmy
            EXPO. Mamy marzenia i ambicje, którym warto się poświęcić. Nazywasz to
            ośmieszaniem się? Najpierw zastanów się, gdzie zbudowano peron Gosiewskiego i
            gdzie jest zamiar budowy nierentownego lotniska. Swoją postawą i mentalnością
            pokazujecie reszcie kraju, że wciąż jesteście zapadłą prowincją, gdzie nie ma
            żadnych perspektyw na przyszłośc.
            • Gość: hannibal z kielc Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 14:35
              Sam jesteś prowincją obwiesiu z Białorusi, gdyby nie Lwów to nic by tam nie było, żadnej uczelni wyższej na poziomie, prócz paru poniemieckich brzydkich zabytków nic tam nie ma do dziś dnia, u nas są inwestycje, lotnisko i tak powstanie, a peron to sobie wsadź w dupę, wielka afera o 2 mln zł, podczas gdy pajacyki z PO rządzące Wrocławiem utopiły znacznie więcej w promocję swojej dziury na EXPO i tylko się ośmieszyli na miedzynarodowej arenie. Żegnaj frajerze, i nie pisz więcej o swojej prowincji.
              • ramzes_z_wroclawia Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich 29.02.08, 15:49
                Gość portalu: hannibal z kielc napisał(a):

> Sam jesteś prowincją obwiesiu z Białorusi, gdyby nie Lwów to nic by tam nie był
                > o, żadnej uczelni wyższej na poziomie, prócz paru poniemieckich brzydkich zabyt
                > ków nic tam nie ma do dziś dnia, u nas są inwestycje, lotnisko i tak powstanie,
                > a peron to sobie wsadź w dupę, wielka afera o 2 mln zł, podczas gdy pajacyki z
                > PO rządzące Wrocławiem utopiły znacznie więcej w promocję swojej dziury na EXP
                > O i tylko się ośmieszyli na miedzynarodowej arenie. Żegnaj frajerze, i nie pisz
                > więcej o swojej prowincji.
                Po pierwsze, nie pochodzę z Białorusi - urodziłem się we Wrocławiu i to jest
                moja ojczyzna(swoją drogą, czy Lwów przypadkiem nie znajduje się na Ukrainie?).
                Po drugie - parę poniemieckich brzydkich zabytków? Widać, że jesteś z prowincji,
                bo chyba nigdy nie wyściubiłeś z niej nosa. W roku 1939 we Wrocławiu mieszkało
                650 tys. osób - ile w Kielcach? Ci ludzie pozostawili po sobie masę dzieł
                sztuki, które są znane nie tylko w Polsce (np. Hala Stulecia wpisana na listę
                UNESCO - chyba wiesz, czym jest ta organizacja). Przykładem "brzydkich
                poniemieckich zabytków" są według ciebie modernistyczne kamienice z początku XX
                wieku, XVIII-wieczne pałace, gotycki ratusz czy XIX-wieczna zabudowa centrum?
                Mógłbym wymieniać bez końca, no ale po co? Ty i tak w swojej głupocie uznasz to
                za nic.
                Po trzecie -
              • ramzes_z_wroclawia Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich 29.02.08, 16:15
                Gość portalu: hannibal z kielc napisał(a):

> Sam jesteś prowincją obwiesiu z Białorusi, gdyby nie Lwów to nic by tam nie był
                > o, żadnej uczelni wyższej na poziomie, prócz paru poniemieckich brzydkich zabyt
                > ków nic tam nie ma do dziś dnia, u nas są inwestycje, lotnisko i tak powstanie,
                > a peron to sobie wsadź w dupę, wielka afera o 2 mln zł, podczas gdy pajacyki z
                > PO rządzące Wrocławiem utopiły znacznie więcej w promocję swojej dziury na EXP
                > O i tylko się ośmieszyli na miedzynarodowej arenie. Żegnaj frajerze, i nie pisz
                > więcej o swojej prowincji.
                Po pierwsze, nie pochodzę z Białorusi - urodziłem się we Wrocławiu i to jest
                moja ojczyzna(swoją drogą, czy Lwów przypadkiem nie znajduje się na Ukrainie?).
                Po drugie - parę poniemieckich brzydkich zabytków? Widać, że jesteś z prowincji,
                bo chyba nigdy nie wyściubiłeś z niej nosa. W roku 1939 we Wrocławiu mieszkało
                650 tys. osób - ile w Kielcach? Ci ludzie pozostawili po sobie masę dzieł
                sztuki, które są znane nie tylko w Polsce (np. Hala Stulecia wpisana na listę
                UNESCO - chyba wiesz, czym jest ta organizacja). Przykładem "brzydkich
                poniemieckich zabytków" są według ciebie modernistyczne kamienice z początku XX
                wieku, XVIII-wieczne pałace, gotycki ratusz czy XIX-wieczna zabudowa centrum?
                Mógłbym wymieniać bez końca, no ale po co? Ty i tak w swojej głupocie uznasz to
                za nic.
                Po trzecie - co rozumiesz przez "nic tam nie ma do dziś dnia"? A więc od czasów
                wojny nic według ciebie się nie zmieniło? Nadal żyjemy w dymiących ruinach
                kamienic? Piszesz o inwestycjach. Jakich? Na pewno nie takich, jakie mają
                miejsce obecnie we Wrocławiu. Może słyszałeś tam w Kielcach o tym, że Wrocław ma
                największy wzrost gospodarczy i największy po Warszawie budżet (ponad 3mld
                złotych), powstaje tu najwyższy budynek w Polsce (www.skytower.pl/), masa
                apartamentowców (np.
                www.angelwings.pl/html/index.php?lang=pl&m=angel_wings) i biurowców
                (www.globiswroclaw.com.pl/), nowe hotele, jak Hilton czy Rialto, nowe
                drogi, autostradowa obwodnica, budowa drugiego terminalu na lotnisku (pomieści
                maksymalnie 7 mln pasażerów rocznie), nowe linie szybkich tramwajów.
                Przygotowywany jest też plan rewitalizacji przedwojennej zabudowy, odbudowana
                będzie także część rozebranych po wojnie cennych pałaców i kamienic w
                Śródmieściu. Wrocław jest miastem, gdzie powstanie oddział Europejskiego
                Instytutu Technologicznego - jedna z siedzib wielkiego naukowego projektu UE. Co
                powiesz na to?
                Po czwarte - Wrocławiem nie rządzi PO, ale niezależny, czyli bezpartyjny prezydent.
                Po piąte - Wrocław wygrałby EXPO, gdyby dostał wsparcie od rządu PiS. Ale PiS
                był zajęty budowaniem peronów i lotnisk w Świętokrzyskim. I jeśli już ktoś się
                tu ośmieszył, to właśnie rząd Kaczyńskich. Zaraz po tobie.
            • Gość: Filip Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich IP: *.dsl.bell.ca 29.02.08, 16:22
              "...szanowny panie Zdrojerwski..."

...jeszcze raz przeczytaj dokladnie to co napisales !
              ...mam nadzieje ze nie jestes tym ...ministrem od "KULTURY PO"...z
              Wroclawia...a raczej z "Bazy Zbozowej"...specjalista od japonskich
              zrodelek...chipnej produkcji z Honkongu...!...zalewajacej swiat
              ___________________________________________________________________

>>>My we Wrocławiu mierzymy wysoko - i co z tego, że i tym razem nie
              dostaliśmy
              EXPO. Mamy marzenia i ambicje, którym warto się poświęcić. Nazywasz
              to
              ośmieszaniem się? Najpierw zastanów się, gdzie zbudowano peron
              Gosiewskiego i
              gdzie jest zamiar budowy nierentownego lotniska.
              ....................................................................

...no wlasnie gdzie...?....pokrako !

...a ponizej - sam sobie odpowiadasz..

...odwracajac twoja wersje...celow, funkcji i lokalizacji...
              (nieuku)...transportu powietrznego w nowoczesnie rozwijajacej sie
              Europie...wnioskuje ze najlepszym miejscem na lokalizacje lotnika
              byla by jakas przestrzen w centrum Warszawy...gdzies pomiedzy Sala
              Kongresowa...a Dworcem Centralnym....bo wszedzie mozna by dojechac
              tramwajem....

>>>Swoją postawą i mentalnością
              pokazujecie reszcie kraju, że wciąż jesteście zapadłą prowincją,
              gdzie nie ma
              żadnych perspektyw na przyszłośc.<<<

• Gość: niestety Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich IP: 81.219.134.* 29.02.08, 13:34
          A ośmieszają się w każdej dziedzinie potwornie.Że też komuś udało
          się stworzyć taki zgrany zespół ośmieszaczy miasta hmm..to
          dziwne.Ale czemu koszty takiego spektaklu mamją ponosić mieszkańcy ?
          Na początku,gdy był chaos, należało zrobić listę architektów
          dalekosiężnych podniebnych planów ,w dalszej kolejności fanów
          fantastów i teraz wiadomo byłoby od kogo egzekwować kasę posianą w
          obickich piaskach.A tak to tylko wstyd i totalme ubóstwo.Skandal na
          całą Europę.
          • Gość: Filip Re: W Obicach dnieje,uprawa gruntów magistrackich IP: *.dsl.bell.ca 29.02.08, 16:42
            >>>A tak to tylko wstyd i totalme ubóstwo.Skandal na
            całą Europę.<<<

...niestety to jest ten sam "skandal" ...chyba odwieczny juz ...na
            cala Europe....a tym skandalem jestes TY - HOMOSOWIETIKUS ...pokrako
            PRLowska...!
            ...w oparciu o taki potecjal ludzki....cywilizacji nie zbudujesz.

Radom powinien zrezydgnowac z ubiegania sie o srodki na
            lotnisko...Radom powinien byc jedynie podlaczony do Obic szybka
            koleka ...jak Lagiewniki z Krakowem.
            Kielce sa bardziej reprezentacyjne....i tu potrzeban jest wspolpraca
            i owopolne zrozumienie wladz Radomia i Kielc....
            Ci ktorzy planuja lotnisko w Radomiu sa w wielkim bledzie...a
            wszelkie przekamazanie sie opoznia jedynie proces postepu...proces
            ktory w czasie - kosztuje miliardy zlotych.

• Gość: Filip Re: Radom rezygnuje z lotniska.................. IP: *.dsl.bell.ca 29.02.08, 16:50
              ...moze jeszcze dodam ze ten Radom jest mi niezwykle bliski....ale w
              sprawach ekonomi, polityki wykorzystania infrastruktury nie mozna
              kierowac sie emocjami....Infrastruktura...i dotychczasowy plan
              rozwoju regionu Swietokrzyskiego...wrecz w logiczny i racionalny
              sposob wymuszaja - OBICE....kto tego nie rozumie...nie rozumie
              podstawowych prawidel gospodarczych.
              • Gość: kielczanin Re: Radom rezygnuje z lotniska.................. IP: 81.219.134.* 29.02.08, 18:09
                Motywacje i szlachetne pobudki, dla których człowiek używa zamiast
                argumentów "subtelnych komplementów" mogą tylko dowodzić,ze
                te "podstawowe prawidła gospodarcze " są tak samo pokraczne jak styl
                wypowiedzi, rodem z magla przerobionego na Sorbonę.
              • Gość: bize Filip z ...magistratu !! Tak tzymać ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:48
                Adwokat Lubawskiego się znalazł ? Czy urzędnk z magistratu ? Robisz
                to w stylu osmieszajacym.Tragicznie.Traci na tym prycypał.
                • Gość: lektor To jest akt komedii lotniskowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 17:44
                  Popis polityczny Rady Nadzorczej Lotnisko- 1300m?

Autor: Gość: Projektant IP: *.ded.ameritech.net 02.03.08, 15:50

Piątkowe posiedzenie rady nazdorczej spółki Lotnisko Kielce to popis
                  polityczny p. Łacha i jego kolegów. Same brednie i niczym nie
                  poparte pomysły. Mówi się o rozbudowie lotniska do 1300m ale w żaden
                  sposób nie zastanawia się nikt nad projektem technicznym i
                  wykonaniem. Sam prezes Aeroklubu p. Kwapisz (kto go wybrał nie mam
                  pojęcia), pokazał jasno swoją niewiedzę w zakresie czego naprawdę
                  chce. Z jego słów wynika, że najlepiej nic nie rozbudowywać, bo ma
                  wszystko:pas, dworzec, drogi dojazdowe..., no może zrobić kawałek
                  dróżki do niejakiego pasa drogowego Modrzewiowej bo ulicą tego nie
                  można nazwać i tamtędy poprowadzić zygzakiem drogę wojewódzką (a co
                  tam wydłużyć pas do 1300 czy 1600 nie ma znaczenia - reszta jest
                  milczeniem, bo on i tak nie wie jakie tam samoloty będą startować i
                  lądować). Nie wspomnę tu o jego kulturze osobistej i zachowaniu
                  wobec zwierzchnika jakim jest wicemarszałek (wyborcze żarty jak
                  najbardziej nie na miejscu). Kolejny to wójt Sitkówki-Nowiny p.
                  Barycki (co ma piernik do wiatraka tego nie wie w radzie nadzorczej
                  nikt)- chyba super specjalista od lotnisk. Panowie nie tędy droga
                  zacznijcie wreszcie mysleć zgodnie z obowiązującymi przepisami.
                  Spodobał mi się pomysł urzędników Masłowa tego młodego sekretarza
                  gminy p. Krukowskiego i p.Wójta Korony. Jedynie oni na tym spotkaniu
                  racjonalnie myśleli, chociaż też miałbym zastrzeżenia co do
                  niektórych rzeczy. Tak naprawdę pozostali uczestnicy np.
                  przedstawiciele dróg wojewódzkich i powiatowych nie mieli siły
                  przebicia, potwierdzili jedynie słuszność przełożenia drogi
                  wojewódzkiej wg II koncepcji gminy, wskazując na tańsze i
                  bezkonfliktowe wykonanie zadania. Ale wynika z tego, że służby
                  marszałkowskie (rada nazdorcza i zarząd) na siłę chcą wyburzać i
                  wpychać się w drogie tereny mieszkańców. Czyli jak nic się nie
                  działo na lotnisku do tej pory tak długo nie będzie żadnych zmian,
                  bo koflikty społeczne są najgorsze, najdłuższe i najdroższe.

• regolit2 A nawet mają swoją stronę. 27.09.08, 09:54
      Bidulki w tych Obicach. Nawet mają swoją stronę internetową www.obice.pl a nie chcą żeby tam było lotnisko ja tam jestem za :
      • Gość: antyWEL Metropolia z lotniskiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.08, 10:19
        WELowi zostały jeszcze co najmniej 2 lata...

Co w tym czasie jeszcze wymyśli ?
        • Gość: brele Sadków jak Masłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 11:27
          Oglądając mapę satelitarną Sadkowa, widać że nic z tego nie
          będzie,poprostu ktoś tu robi sobie z nich jaja.
        • Gość: jot Fabryka pieniędzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 14:56
          Co wymyśli ? Produkcje pieniedzy, bo jakoś musi zapełnić kase, po
          zaciagnietych kredytach, rozpopczętych inwestycjach, a z dworu
          marszałkowskiego nadchodzą wieści,ze juz tak łatwo Kielce nie
          dostana forsy z RPO ! Bo marszałek dostał opr za popieranie
          urzednika kieleckiego.
      • Gość: pilot Obice markotne,zrezygnowane Wojtusiowa klapą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 14:52
        Tak, nawet w Obicach nie wierzą w międzykontynentalny port lotniczy
        im.Woj.Lub.,mimoże niektórymj udało sie wcisnąć kieleckim
        magistrantom zapyziałe i bezu.zyteczne morgi.
        Na dowód cytat ze strony www. obice.pl :

Plany budowy lotniska
        Niestety w chwili obecnej nie ma zbyt wielu pozytywnych informacji
        na temat budowy lotniska.

Koniec, kropka. Pozostajmy przy nadziei, że Woj.Lub. sie ocknie z
        marzeń i snu o potędze lotniskowej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka