Gość: Rafał Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.blokowe.pl 31.05.08, 07:16 Jestem dumny, że tu mieszkam i kocham to miasto. Uwielbiam patrzeć jak się zmienia - brawo dla pomysłodawców za filharmonię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommm Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.08, 10:18 Ja coprawda nie podzielam az takiego entuzjazmu z zycia w tym miescie ktorego nie znosze i jeżeli istnieje reinkarnacja to w popzrednim życiu musialem nieźle narozrabiać że teraz musze tu mieszkać. Ale budowie kibicuje i oby sie udała tak jak zaplanowali by w tym mieście coś powstawało. No i gdy bedzie już ta filharmonia to żeby już nie było niejakiego Lubawskiego którego jeszcze bardziej nie lubie od tego miasta podobnie jak jego kolesi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 21:34 podzielam opinie do nich bardziej pasuje budowa Cyrku na 5000 osób - albo jakiegoś Lunaparku Gigant - cos w rodzaju Disneyland-u albo Bałtów 2 to by było zgodne z ich poziomem umysłowym chyba ze budowa filharmonii to sa przejawy jakiegos rozsadku - ale to jest wątpliwe - raczej gdzieś trzeba utopić nasze pieniądze tylko dlaczego nie w komunikachję np miejską, tereny rekreacyjne, baseny? i jeszcze tysiace drobnych rzeczy ale zapomniałem to nie sa sprawy dla Wielkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.chello.pl 31.05.08, 09:39 Super!Oby tak dalej w Kielcach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Po co jest KCK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 10:54 Po co wywalono tyle kasy na gmaszysko KCK, skoro teatr jest osobno, filharmonia osobno itp. Miasto nie ma nawet prostych chodników i sprawnej komunikacji miejskiej i drogowej, a realizuje kolejne pomysły z księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielcz2 Re: Po co jest KCK? IP: 77.223.220.* 31.05.08, 12:50 Mali ludzie są od tyrania i odprowadzania podatków i danin od każdej złotówki,wielcy natomiast od wydawania na wielkie rzeczy.Bo małosci kazdy się wstydzi,czyż nie tak? Niektórym nawet wzrost się ciągle wytyka,a innym nieco większym już nawet fanfaronadę poczytuje się za wielkość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Po co jest KCK? IP: *.chello.pl 31.05.08, 16:49 Bardzo interesujący projekt. To dobrze że będzie spełniał więcej funkcji niż tylko koncertowo-widowiskową (jak rozumiem z opisu w GW) Co prawda mój znajomy - wykładowca na Wydziale Architektury PW twierdzi że wnętrza mają charakter dworcowy a rozwiązania elewacyjne powielają już wyświechtane pomysły sprzed wielu lat, ale jak na ogólny poziom kielecki ten projekt trzeba ocenić bardzo wysoko. Mam nadzeję że jeśli go wybudują przyciągnie większą liczbę słuchaczy - bo z doświadczenia wiem że frekwencja na koncertach FŚ nie jest rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiehiehie Re: Po co jest KCK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 23:00 Twój znajomy to będzie mógł sprawdzać bilety na wejściu, się do tego nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Po co jest KCK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:47 Po raz kolejny czytam wypowiedzi osoby podającej się za młodego architekta z Warszawy (chello) i przykro mi, że istnieją ludzie tak przerośnięci kompleksami. Jeśli jesteś choć w połowie tak dobry, jak sugerujesz to swoją kontestującą postawą, proponuję ci powrót do Kielc i podnoszenie poziomu tutejszej architektury poprzez swoje projekty i realizacje. Odnoszę jednak wrażenie, że twoje doświadczenie projektowe kończy się na kilku konkursach studenckich. Z taką wiedzą i stosunkiem do świata możesz co najwyżej strugać ołówki w biurze architektonicznym lub wycierać kurz z monitorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Po co jest KCK? IP: *.chello.pl 01.06.08, 18:41 Chello jest równiez dostępne w Kielcach. Ponad pół roku temu wróciłem do Kielc chociaż nadal pracuję dla pracowni warszawskiej, a kwestia miejsca zamieszkania w tej branży nie jest decydująca, chyba że ktoś nadal żyje w epoce miastoprojektów. Jeśli dobrze przeczytałeś to co napisałem to był cytat, a nie moja opinia. Ja się z nią nie muszę identyfikować. Z tego co pamiętam to chyba napisałem że projekt oceniam bardzo dobrze. Chociaż bardziej podobała mi się (moża mniej racjonalna) propozycja R. Loeglera. Kwestię oceny mojej osoby pozostawię bez komentarza. Ale zapewniam że zajmuję się dużo bardziej odpowiedzialnymi czynnościami niż struganie ołówków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla 33 Re: Po co jest KCK? IP: *.chello.pl 02.06.08, 17:57 interesujący projekt? - takie biurowe elewacje s w każdym małym niemieckim miasteczku i nikt się nimi nie zachwyca - ogólnie mówiąc nie widzę w tej elewacji ani grama sztuki, jest elegancka ale to biurowiec a nie filharmonia,.... nie wiem, może inne elewacje są lepsze?? jak na Kielce to dzieło sztuki, patrząc w szerszym wymiarze nic szczególnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.cable.ubr03.edin.blueyonder.co.uk 31.05.08, 10:54 projekt super, pytanie tylko jak nowy budynek wkomponuje sie w reszte zabudowy ulicy? Moim zdaniem bedzie niestety "odstawal". Czas chyba najwyzszy myslec Kielcach jako calym organizmie i patrzec bardziej kompleksowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAG Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.chello.pl 31.05.08, 11:01 Idea budowy filharmonii jest bardzo dobra, popieram głosy poprzedników, że równie ważny jest równomierny rozwój miasta tzn, ulice, chodniki itp. Mam tylko jedno pytanie do architektów - czy projekt filharmonii nie jest podobny do niedawno zbudowanej filharmonii w Łodzi????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 11:30 Nie jest podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla 33 Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.chello.pl 02.06.08, 18:00 jest podobna do tej w Łodzi - bo obie filharmonie są przeciętne i mało interesujące - mam nadzieje ze będzie miała lepszą akustykę bo ta w łodzi ma fatalną i nie da jej się poprawić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 po 3 Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 12:10 Mam tylko nadzieję, że wystrój wnętrza sali/sal koncertowych i akustyka będą w lepszym guście niż te w KCK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żora Gdzie to dokladnie ma być ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 13:35 Tam gdzie jest ten stary, opuszczony budynek ?? z zakratowanymi oknami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alta@ Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 14:24 I o to chodzi, żeby rewitalizować kwartał po kwartale straszące przechodniów zniszczone budynki i fragmenty miasta, a w raz z nimi i chodniki i bruki, ale tylko wtedy, kiedy już wszystko obok i w ziemi będzie ukończone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.gik.pw.edu.pl 31.05.08, 16:55 Moim skromnym zdaniem to niepotrzebne wydawanie pieniędzy skoro już stoi ogromne Centrum Kultury. Nie sztuka wywalić ogrone pieniądze na paskudne modernistyczne betonowo-szklane pudło. Myślę że główny motyw to albo chore ambicje wodza i jego ekipy - to pragnienie 'wielkości', pomników, prowincjonalna megalomania albo co gorsza przykrywka do wywalenia wielkich pieniędzy by dać zarobić kolegom z branży budowlanej. (cytat z Misia: 'Po co jest ten miś? ... Zapamiętaj: najlepsze puieniądze robi się an wielkich słomianych inwestycjach.') Nie w tym rzecz by budować, betonować, lać beton walić kostkę, ale by robić to z głową, z zachowaniem proporcji, dla ludzi a nie Historii. Czy nie można zadbać o zabytki, przyrodę, czystość, komunikację publiczną, po prostu poziom życia mieszkańców. Nie będzie w tym mieście dobrze jeśli nie potrafimy zadbać o małe wciąż goniąc za urojoną wielkością. Kielczanie otwórzcie oczy - nie żądzą wami mądrzy ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Naiwniacy i głupole kieleccy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 23:05 Ciesz was budowa,ale nie zastanawia was po co,dla kogo i dlaczego tyle pieniedzy ze wspólnej kasy regionu !Przez te kase na filharmonie, nie zalatwimy wielu waznych spraw w województwie! Jesli ktos chce miec takie kolosy z pierdołami typu hotel, garaz kilknascie metrow pod powierzchnia ziemi, to niech wywali forsę z kieszeni ! Kretyni !Pobudowano KCK jako uniwersalny obiekt ! Kur...a , w Gdyni stoi Teatr Muzyczny, a u nas nie może w KCK funkcjnonować filharmonia !?. Bo sie panu dyrektorowi zachcialo.I bedą mu budowac pseudo centrum europejskie !! A gów..o! Juz jeden tak postepował, co nie chciał przeprowadzić sie z Sienkiewkji do KCK, bal sie,że będzie musial robic porządny teatr ! Wiec przekonal pseudo smietanke kielecka, by popuerala go w pozostaniu w starej ruderze.I został, robi niby teatr, i tak bedzie do konca zywota. A ambicje ma ogromne.Mniemanie o sobie jeszcze większe.Ma siły , by smiac sie z takich rządcow w mieście i regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk krytyka Re: Naiwniacy i głupole kieleccy ! IP: *.gprs.plus.pl 01.06.08, 12:11 Nie zgadzam sie z przedmowca. Moim zdaniem KCK nie nadaje sie ani na teatr ani na filharmonie. Teatr Zeromskiego ma swoj klimat i lubie tam chodzic i mam nadzieje ze nowa filharmonia rowniez bedzie miala sprzyjajacy klimat do sluchania muzyki. Pozdrawiam krytyka. Kazdy ma prawo miec swoje zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Naiwniacy i głupole kieleccy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 12:40 A KCK powinno być powoli modernizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Naiwniacy i głupole kieleccy ! IP: *.chello.pl 01.06.08, 18:48 Problem modernizacji KCK jest oczywiście bardzo istotny, ale jeszcze jeden obiekt kulturalny w Kielcach napewno nie zaszkodzi. Tym bardziej że ma służyć Filharmonii co mnie osobiście bardzo cieszy. Poza tym to całkiem sensowny i dobrze wyglądający budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Naiwniacy i głupole kieleccy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:39 Naiwniacy ! Ktoś wam to wybuduje ? Tak, tylko z regionalnej kasy ma iśc 44 mln !!! Na głupotę ! I mamy oto efekty : nie ma dróg, ulic, komunikacji, chodnikow, czystiości w mieście, za to mamy obiekty w tzw. nadbudowie - stadion pusty, hala koszmarna, muzea do dupy, KCK w roli impresariatu ( co załatwiają jednoosobowe agencje - ha !!), pomniki, tablice, słupy, oratoria ( na których kilka osób sporo zarobilo i nadal zarabia, tylko nie miasto, ktore wyłozylo forsę !! hit stulecia ), promcje niczego i nijakich efektów za grube pieniądze, w Pacanowie pomnik głupoty ekonomicznej - pałac koziołka , który zamarzył sie profesorowi, więc budują !! ), lotnisko w Obicach , które nawet za 10 lat nie powstanie bo jest niepotrzebhne, inkubatory i centra technologiczne - dla starosty, marszłka i prezydenta kielc oddzielne !!,planowane biurowce dla marszałka i starosty - itd.A ludzie w miastach i gminach - jak w Kielcach - nie maja opływalni, sal sportowych, dróg, porządnych sieci telefonicznych, szkól, a przede wszystkim mieszkań !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 21:54 www Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: browar Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:13 teatr ma siedzibę, filharmonia ma siedzibę, telewizja będzie mieć siedzibę, to co będzie w KCK? Budują to wszystko aby po długich staraniach i ponad 16 letniej budowie wyprowadzić wszystkie te instytucje z KCK i sprzedadzą ten budynek na największą galerię To będzie gigantomania: największa i najwyższa galeria handlowa w polsce, a z sali widowiskowej zrobią "platynowe tarasy" i wtedy kielce ożyją... tłumy zakupowych turystów min z Krakowa i radomia zaczną przyjeżdżać i zwiedzać tę niegdyś wielce kulturalną galerię, to będzie mistrzowskie połączenie kultury i rozrywki gzie nigdzie w polsce to się nie udało... funckjonuje jedynie galeria silesia w katowicach z kaplicą kościelną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Architekci przygotowali ostateczny projekt filh.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 07:56 Budowa Filharmonii w Kielcach jest przedsięwzięciem oszołomów... Z budżetu województwa (naszych podatków) planuje się wydanie 58 milionów złotych na Filharmonię...pozostała kwota w wysokości 35 milionów ma się znaleźć z dotacji unijnych z Priorytetu XI Infrastruktury i Środowisko... W chwili gdy brakuje pieniędzy na drogi i lotnisko zarząd województwa wymyśla sobie budowę Filharmonii... 58 milionów teraz a ile będzie rocznie budżet województwa kosztować utrzymanie takiej instytucji? 5 , 10 czy 15 milionów złotych ? Czy muzycy nie mają gdzie grać? Czy w Kielcach jest tylu melomanów, że sala KCK jest za mała a koncerty to wielki sukces artystyczny? I podstawowe pytanie: Jak Zarząd uzasadnia ponadregionalny charakter budowy filharmonii? Tylko takie wnioski mają szanse na realizację w programie unijnym? Mam wrażenie,że tylko nazwą Międzynarodowe Centrum Kultur... nie ma się czarować ...papier wszystko przyjmie...tylko dlaczego mamy za fanaberie Zarządu płacić tak wysokie koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: browar Re: Architekci przygotowali ostateczny projekt fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:56 dokładnie ...wiktor...trafiłeś w sedno sprawy... to samo niestety tyczy się lotniska... Odpowiedz Link Zgłoś