wojciech.domagala 26.09.03, 21:23 Czy za wejście do parku będzie pobierana opłata ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jakub Re: Rajd na Święty Krzyż IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 22:48 Biletów nie było, bo to pielgrzymka przecież. Ale za to było ładnie, oblaci mi się spodobali. Może, gdy już będę na emeryturze, to i ja się zapiszę do oblatów? Byłoby fajnie opierniczać przewodników z Kielc, że się za mało starają i włażą gdzie nie trzeba. :) Oblatom dziękuję za pomoc. Ludzi żerujących z upodobaniem na turystach było nawet dużo, więc msza św. polowa dla nich sprawowała się przed portalem muzealnym, imprezka też była polowa. Babcie - przewodniczki świętokrzyskie naprzywoziły pełno tego narybku przewodnickiego i było trochę marudzenia. Jedna nie całkiem mała dziewczynka żaliła się w piwnicy benedyktyńskiej na przewodnika, że pomylił trasę i przeszła zamiast 14 km aż 15 km. Jak ona to wyliczyła? A swoją drogą przewodnik musiał być z Sandomierza, bo kielecki by się nie pomylił (to dogmat). Ja, podżarłszy sobie nieco, chciałem śpiewać w tej piwnicy benedyktyńskiej pieśni, co oczywiste, pielgrzymkowe, ale okazało się, że z winem są kłopoty! Wielka mi piwnica, z bigosem a bez wina. Słyszycie oblaci? Nastawcie parę beczek na zimę, to na przyszły sezon będzie już dobrze wyleżakowane. Było pełno znajomych dziewczyn z Kielc, tylko na co im te dodatkowe dwadzieścia lat? Koledze Władziowi Osuchowi (Kielce i parafia goźlicka) dziękuję za życzliwą pomoc spóźnionemu pielgrzymowi, który był dopiero w połowie swojej trasy pielgrzymiej. Pielgrzym dotarł do domu, choć godzinkę musiał pielgrzymować już w całkowitych ciemnościach. No to jeszcze sobie zaśpiewam przewodnicką pieśń pielgrzymkowo - dziadowską: Taaam, na Swiętym Krzyżu kościół murowany, Świco się z daleka pobielane scia-a-ny. Cierp, cierp duszo moja, a będziesz zbawiona, Bo jak nie przecierpisz będziesz potępio-o-naaa. Aaaa tam w Sandomirzu musi że Afryka, Chodzą przewodniczki nawet bez stani-i-kaaa. Cierp, cierp duszo moja, a bedziesz zbawiona, Bo jak nie przecierpisz ... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Ponoć pilnowali IP: proxy / 10.1.0.* 27.09.03, 23:32 Ale strażnicy ponoć pilnowali aby żaden z pielgrzymów na gołe borze nie wszedł. I bardzo dobrze!!!! Pielgrzym winien być z dala od gołego borza!!!! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Ponoć pilnowali IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 00:06 Możliwe, że tak było, bo stali tu i ówdzie. Na następne XXV-lecie wyznaczy się wszystkie trasy pielgrzymkowe przez gołoborze, wszerz i wzdłuż, i zygzakami. Odkujemy się na strażnikach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Ponoć pilnowali IP: proxy / 10.1.0.* 28.09.03, 00:15 Jednak chcąc być uczciwym, to dobrze, że pilnowali. Kto chciał na gołe borze mógł sobie przecież kupić bilet. Za rozpustę trzeba płacić!!!! Jedna tylko myśl nie daje mi spokoju: czy na gołym borzu można złapać syfa?! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Ponoć pilnowali IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 00:31 Chłopoki, chłopoki od Świetego Krzyża, Po co wy lotota aż do Sandomirza. Lotomy, lotomy, bo Góry Pieprzowe, Bo tam ładne panny i pomidorowe. Melodię cytuje i bardzo ładnie opracowuje Witold Lutosławski w jednym ze swoich utworów. Nie raz miałem ochotę, jako słuchacz, wstać z fotelika w czasie koncertu i w czasie kiedy orkiestra rzeźbi ten ludowy cytat, zaśpiewać to sandomierskim głosem. :) Kiedyś to zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Ponoć pilnowali IP: proxy / 10.1.0.* 28.09.03, 00:35 Gość portalu: Jakub napisał(a): > Chłopoki, chłopoki od Świetego Krzyża, > Po co wy lotota aż do Sandomirza. > > Lotomy, lotomy, bo Góry Pieprzowe, > Bo tam ładne panny i pomidorowe. > > Melodię cytuje i bardzo ładnie opracowuje Witold Lutosławski w jednym ze swoich > > utworów. Nie raz miałem ochotę, jako słuchacz, wstać z fotelika w czasie > koncertu i w czasie kiedy orkiestra rzeźbi ten ludowy cytat, zaśpiewać to > sandomierskim głosem. :) > Kiedyś to zrobię. Namawiam i jestem "ZA" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Ponoć pilnowali IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 00:38 A więc, rozpoczynam trening. Do-do, re-re, mi-mi, fa-fa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Ponoć pilnowali IP: proxy / 10.1.0.* 28.09.03, 00:50 Gość portalu: Jakub napisał(a): > A więc, rozpoczynam trening. Do-do, re-re, mi-mi, fa-fa... Nie zawiodłeś mnie !!! Popieram profesjonalistów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Ponoć pilnowali IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 00:54 Mogą mnie wyrzucić z sali przy pomocy cieciów, to mi nie przeszkadza. Ale nie darowałbym sobie, gdybym fałszował. Mi-mi-mi-miiii, złap ten tooon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Ponoć pilnowali IP: proxy / 10.1.0.* 28.09.03, 00:59 Gość portalu: Jakub napisał(a): > Mi-mi-mi-miiii, złap ten tooon... Nie złapię, bo drewniane ucho mom! Odpowiedz Link Zgłoś