pindrals 29.09.08, 12:39 Kierowcy powinni odpowiadać jak za morderstwo. To, co się dzieje w kraju na drogach to już jakiś koszmar - masowa egzekucja pieszych na pasach, chodnikach czy przystankach! Czy władze to widzą? Chyba nie? Gd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 123 Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.sta.vectranet.pl 29.09.08, 17:05 ta tak władze to widzą na osobistm koncie bankowym każdego pierwszego dnia miesiaca. szczsgólnie widzi to ta władza odpowiedzialna za nasze bezpieczeństwo, która mieści się na seminaryjskiej 12 i jej 1-wszy murzyński kacyk. on jak czujne oko cze-ki widzi ten każdy problem dotyczący jego uposażenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.chello.pl 29.09.08, 18:35 A moze jakimś pomysłem zabłyśnie naczelnik ruchu drogowego kwp, bo jak był naczelnikiem w kmp tego samego wydziału to jakoś nigdy mu się to nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 17:13 Doczekalismy takich czasow, ze samochodu nalezy sie bac jak "broni masowego razenia", nie wiadomo gdzie uderzy , kiedi i w kogo, Najlepiej gdyby ranila tych , ktorzy za te drogowe zbrodnie ponosza odpowiedzialnosc,i nic nie robia w tym kierunku , aby powstrzymac idiotycznych kierowcow pedzacych z predkoscia swiatla, Grunwaldzka to centrum tego Klerykowa ,a nie autostrada!Policja napisze raport, podatnicy zaplaca za reszte,tzn, rehabilitacje, leki, leczenie....zycie toczy sie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 17:17 Pierwsze miejsce w Unii -polska zajmuje z uwagi na liczbe i rozmiar strat zwiazanych z wypadkami drogowymi.Widocznie stac nas na takie wydatki.Decydenci uspieni,policja prowadzi statystyki,a wypadkow coraz wiecej,Czas na zmiane prawa,bo na zapalenie lampy rozumu kierowcow nie mozemy liczyc,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiko Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 17:21 Wladze nie widza niczego, co dotyczy ludzkiego zycia i bezpieczenstwa,zajeci sa politykowaniem i odkladaniem kasy na liczne konta....nie wiadamo jaka obcja polityczna wezmie gore. i koniec stanowiska,Narod sam sie wybije i dobrze!!Im mniej tym lepiej,.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIP Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 17:23 I co z tego pisania na forum? A ludzkie tragedie rosna jak grzyby....Coraz wiecej krzyzy przy drogach, pasach, przystankach.Polsko!!! czy o taka walczyli nasi przodkowie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 17:29 Slusznie, nieodpowiedzialni,lekkomyslni kierowcy powinni odpowiadac jak za morderstwo.,brak dotkliwej kary jest przyzwoleniem na glupote,ktora skutkuje tysiacami ludzkich tragedii.Moze kolejny bialy marsz, bedzie sygnalem dla wladz Miasta,moze wzbudzi zainteresowanie bezpieczenstwem pieszych,na przejsciach ,przystankach i poboczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 18:56 sporo jezdziłem w wakacje po Polsce- to co sie dzieje w kieleckim jest chyba najgorzej TKI ale i TK - łamia własciwie wszystkie możliwe przepisy a chamstwo wrecz niesłychane - pogarda dla wszystkich i niesłychana buta bandytów w swoich 15 letnich szrotach powinny istniec jakies numery telefoniczne na policji zeby zgłaszAc przypadki zachowan takich morderców na drodze - oczywiście nie anonimowe - imie nazwisko - codziennie moge wskazac przynajmniej jeden przypadek niezwykłego grożniego zachowania miszczów kierownicy ze swiętokrzyskiego to będzie donosicielstwo - tak ale chcecie czekac az tych synusiów wychowają ich zapijaczone matki i ojce ? to mozecie nie doczekacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Nie przesadzajcie z tą krytyką! IP: *.chello.pl 29.09.08, 20:31 Potrącenia na pasach zdarzaja sie na całum świecie i nikt nie pisze o tym takich obraźliwych artykułów - tylko wyborcza. A ul.Grunwaldzka ma tzry pasy w jedną stronę i jest tam miejsce do delikatnego ścigania. zapewne pieszy nie upewnił sie w 100% czy może wejść na jezdnie i wydarzyłą się tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: Nie przesadzajcie z tą krytyką! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 21:15 zeby nie było ze bronie ale przejscie dla pieszych słabo oswietlone, goscie pewnie w szarych ubraniach, mogli ich nie widziec. Co oczywisicie nie zwalnia kierowcy z obserwowania co sie dookoła dzieje i myslenia o predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Nie przesadzajcie z tą krytyką! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 11:36 masz rację na całej Grunwaldzkiej i żytniej przejścia dla pieszych są bardzo słabo oświetlone w jesiennych warunkach nic na nich nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 21:21 Wróciłem właśnie z zachodniej Europy, tam każdy samochód ma OBOWIĄZKOWO zatrzymać się, gdy pieszy chce przejść przez jezdnię - to normalne przepisy, więc nie chrzańcie głupot o winie pieszego, niewidoczności itp. Kierowca, nawet u nas, zbliżając się do pasów powinien zwolnić i zachować ostrożność i tyle. Dlatego za taki wypadek powinni dostać kilkanaście lat więzienie, za zabójstwo z premedytacją. To chory kraj - jak ktoś wspomniał, rozum większości odebrało wraz z transformacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 22:14 tam nikt nie jedzie 50 na godzine to po pierwsze mój przedmówca ma racje - nie ma tam ze stanął jedna nogą na przejscie - czy stoi - ma pierszeństwo i kropka - to samochód ma stanąc inna sprawa jak pieszy wbiegnie na jezdnie - np wbiegnie na pasy - inna kwalifikacjja - ale jak tylko wykaze zamiar - idzie ku przejsciu lub stoi przed nim - ma pierszeństwo koniec kropka ta ulica jezdze codziennie - gosscie - głownie TKI jada ponad 100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: ... IP: 79.139.8.* 30.09.08, 22:29 Kiedyś mój kolega powiedział mi - jak sądzę - mądrą rzecz odnośnie przechodzenia przez jezdnię. Otóż kiedy zacząłem przechodzić przez przejście dla pieszych w niedalekiej odległości od nadjeżdżającego samochodu, który jak uważałem powinien się zatrzymać (bo przecież "pieszy na pasach ma pierwszeństwo") mój kolega powstrzymał mnie niemal w ostatniej chwili (kierowca wcale nie miał zamiaru się zatrzymać) a następnie powiedział coś, czego trzymam się do dnia dzisiejszego: "Pamiętaj kto ma dłuższą drogę hamowania - ty? czy samochód?" Od tamtej pory denerwują mnie wszyscy piesi, którzy bezmyślnie włażą na przejścia dla pieszych hołdując wspomnianej wyżej "zasadzie" o pierwszeństwie pieszych na pasach. Przykładem niech będą "kamikaze" pakujący się tuż przed samochodami na przejściach przy rondzie Giedroycia i czy rondzie Herlinga - Grudzińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmurfMądrala Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 20:48 dede napisał(a): > Wróciłem właśnie z zachodniej Europy, tam każdy samochód ma OBOWIĄZKOWO > zatrzymać się, gdy pieszy chce przejść przez jezdnię - to normalne przepisy, > więc nie chrzańcie głupot o winie pieszego, niewidoczności itp. W Szwecji wystarczy w dowolnym miejscu przystanąć na krawężniku a wszystkie samochody zatrzymują się w DUŻEJ odległości,dla pieszego droga wolna. Wspaniałe drogi i WOLNO jeżdżący kierowcy.Zaskakująca kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Re: ... IP: *.chello.pl 02.10.08, 08:40 No, jeszcze czego, mam wóz za 40 tysięcy i będę ostro hanował bo pieszy chce przejść, a tymczasem jakiś cham wpieprzy mi sie w tył. Zapracuj na taki drogi samochód to zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Someone Agnostyku IP: 83.14.146.* 24.11.08, 16:03 No, jeszcze czego, mam wóz za 40 tysięcy i będę ostro hanował bo pieszy chce przejść, a tymczasem jakiś cham wpieprzy mi sie w tył. Zapracuj na taki drogi samochód to zobaczysz. PoprzedniSortuj: drzewkood najstarszegood najnowszegodrzewko odwrotnedrzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne Pokaż wszystkie Następny Jakbys mial za 400 tys to jeszcze rozumiem. Wielkie mi 40 tys. A kto cham to widac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Agnostyku IP: 194.181.132.* 26.11.08, 09:59 ciekawa jestem jak na tych pasach zginął lub ucierpiał by ktoś z twojej rodziny, czy pomyślałałbyś wtedy "ma auto za 40 tys. nie dziwne że nie chamował, szkoda auta, a człowiek nie samochód da się naprawić" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Nie przesadzajcie z tą krytyką! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 21:14 mysle baranie ze nie trafiło na ciebie jestes pusta osoba niewarta spluniecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WAG Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 22:06 Nosmy wiec wchodzac na jezdnie kamizelki odblaskowe,moze ubranie przyniesie lepsze efekty,tak jak jazda na zapalonych swiatlach,....np, w Austrii kierowcy zblizajacy sie do przejscia dla pieszych zwalniaja n jednoczesnie na 7 pasach ruchu,jak na komende, to swiadczy o wysokiej kulturze i szacunku dla zycia,W Polsce auta moga przejezdzac miedzy nogami przechodniow,....hm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CB Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 22:10 TAAAk winien bedzie pieszy, bo wchodzi na jezdnie, w szarym ubraniu..... i kierowca ma wtedy problem-glupota ,glupota i miernota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 08:12 człowieku jechałeś kiedyś słabo oświetlona ulicą czy wsią ?? Widziałeś jak chodzą ubrani ludzie ?? Trabią zeby zakładać coś odblaskowego na ubranie. Napisałem że nic nie zwalnia kierowcy z myslenia. Zabił człowieka i powinnien za to odpowiedziec ale z drugiej strony ,mogli by to przejscie oswietlic troche lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
izaa27 Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej 30.09.08, 09:02 ludzie w polsce wstydza sie zakladac ubrania odblaskowe,co mnie strasznie dziwi, nie wiem czy nie zdaja sobie sprawy z tego , ze na prawde ich nie widac, po drugie kierowcy sa popierniczeni czuja sie na drodze bezkarnie zapominajac, ze to pieszy ma pierwszenstwo, nie piszcie o rzadzie polskim bo widac, ze nas polakow , ktorzy tworzymy ten kraj maja najdalej w dupie wszedzie sa jakies problemy w kazdej dziedzinie zycia , codziennie ktos umiera w wypadkach lub nie a przepisy sie nie zmieniaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 09:22 Przejście na wysokości szpitala wojewódzkiego-brak świateł? Ruch pieszych bardzo duży,często widać niepełnosprawnych, udających się na rehablitację,chorych i zestresowanych pacjentów. Przejście w godz.szczytu graniczy z cudem.Brak świateł-dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.chello.pl 30.09.08, 09:59 Są swiatła przy Jagiellońskiej, tylko trzeba dupę ruszyć sto metrów i można bezpiecznie przechodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli zlikwidować to przejście !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 15:21 przejścia przez jezdnię nie muszą być co 50 metrów np. przy dworcu PKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re:Do agnostyka11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 16:29 Życzę ci agnostyku11 byś musiał te sto metrów pokonywać jak będziesz się poruszał z pomocą kuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akrol Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 17:01 Fajnie jak jestesmy mlodzi, sliczni , bogaci i sprawni,w dodatku bez przezyc po tragicznie zmarlym.Kazdy dzien niesioe nowa tragedie, spowodowana glupota kierowy-bo mlody, bo wystraszony, za szybko jechal,nie zauwazyl pieszych na pasach.....itd,Nic nie zmienia przepisy , kara, dla sprawcow ludzkich tragedii, jesli my kierowcy nie pomyslimy o wlasnej odpowiedzialnosci siadajac za kierownice wlanczac wlasne SUMIENIE!!!...jesli takie sanktuarium duchowe posiadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 17:06 Sluszna uwaga z tym oswietleniem przejsc dla pieszych na ul Grunwaldzkiej, skupia ona kompleks szpitali, apek , i tu nie trudno o wypadek, ludzie chodza zamysleni, chorzy, niesprawni.Jest takie przejscie blisko wiaduktu kolejowego,gdzie rosnie zywoplot i to on zaslania kierowcom pieszych zblizajacych sie do pasow....moze ktos z szanownej policji.,zauwazy ten problem , W tym miejscu bardzo duzo wypadkow widzialem, ale nikt nie pomyslal ,aby cos zmienic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.chello.pl 30.09.08, 20:44 Dobrze ale ile jest takich przypadków, że pieszy wchodzi bez upewnienia się czy nie zbliża się samochód, ile razy jest tak ze pieszy wchodzi bez zastanowienia się bo rozmawia przez telefon, a już o starszych ludziach nie wspomnę, jeżdżę po Kielcach dość sporo samochodem dostawczym, ile razy zdarzyły wam się przypadki jak ktoś wyskoczył jak byliście kilka metrów przed pasami. W artykule nic nie pisze o prędkościach więc nie wiadomo czyja to winna, znajomego samochód potracił, ale sam był sobie winny i nici z odszkodowania sąd orzekł jego winne. Wiec ludzi pomyślcie czasem zanim coś napiszecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 21:17 ale to nie ma zadnego znaczenia - ze pieszy wchodzi na pasy i patrzy gdzie indziej ma pierwszeństwo koniec kropka tu nie ma moze / moze samochód musi sie zatrzymac jezeli w tym kraju obowiazuje oczywiscie kodeks drogowy bo honoru to swołocz i ta w samochodach - TkI ani na ulicy nie ma zadnej i nie zalecał bym aby oprzec sie na sumieniu tych bandytów jest za to tysiace nie wykonanych technicznych usoprawnień oddzielających ruch pieszy od samochodów i mnóstwo prawnych prostych metod eliminujących zbrodniarzy jak nie od ludzi to przynajmniej od samochodu u nas dalej nikomu na tym nie zalezy to to sie zabijajie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.chello.pl 30.09.08, 21:31 Przestań się wygłupiać - pieszy,który wtargnął na jezdnę pod nadjeżdzający samochód ma pierszeństwo li tylko na w kolejce do stołu operacyjnego - jeśli oczywiście przezyje spotkanie z samochodem ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 21:34 wtargnięcie na jezdnie to jest zupełnie inna sprawa - tylko prosze to udowdni pieszemu który wtargnie na pasach - przejsciu dla pieszych ja mówię o normalnej sytuacji kiedy pieszy idzie do przejscia zupełnie spokojnie - i wchodzi na pasy kierowca musi zatrzymac samochód zatrzyma go jezeli jedzie 50 km na godzine ale w tym miejscu nikyt nie jedzie 50 km na godzine! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 21:36 to sie bierze stąd ze samochód u nas jest wazniejszy niz zycie człowieka prosty przykład - katastrofa luksusowego samochodu - ginie 5 osób - kazda dostanie góra 100 000 zł za samochód skasowany rodzina wezmmie 500 000 zł i o czym my mówimy wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.chello.pl 01.10.08, 14:44 Droga zatrzymania pojazdu z 50 km/h to jest około 30m. Jestem bardzo ciekaw czy osoby wpisujące się tutaj nigdy nie przekroczyły prędkości, nigdy im się nie spieszyło. Przejście przejściem ale na pewno jak pieszy wskoczy mi pod koła na owym przejściu to nie będzie moja winna. Jak ktoś nie uważa jego sprawa, a życie jest jedno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 15:08 jeżeli stannie sie to na przejsciu kierowca będzie winien zwykle jak wtargnął ewidentnie na jezdnie - tak jak to robia rowerzysci na przejsciach nie będzie swiadków i kierowca przegra kazdy proces ale wtargniecie to jest zupełnie inna opowieść ilu kierowców zatrzymuje sie przed przejsciem i przepuszcza pieszch? ilu wreszcie pieszych - jak to bywa w cywilizowanych krajach - czeka jak sytuacyjne grupa 2- 4 pieszych i wtedy przechodzą - nie widziałem w Polsce wrecz boje sie puszczc pieszych bo najczęściej w lusterku widzę jak pędzi za mna samochód i ja przepuszcze ale on walnie taka babcie na 100 procent albo wjedzie w mój bagaznik -przeciez to sie dzieje codziennie bo przepisy przepisami ale bez kultury i obyczajów sa nic nie warte nawet najostrzejsze - to jest miara cywilizacji której tu nie ma sposób w jaki zachowują sie na drodze w Polsce duzo mówi - nie ma umiejętności wspólpracy tak kierowców jak i pieszych - jest współzawodnictwo - wyścigi nie ma oddzielonego ruchu pieszych od pojazdów nawet w miejscach bardzo obciazonych stan techniczny dróg i srednio 13 letnich szrotów znany pijaków. ludzi niesprawnych i wręcz głupich - tysiące az dziw ze ginie "tylko" 4500 rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej 04.10.08, 09:10 a zabiłeś juz kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wega Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 17:15 Mozemy dyskutowac i rozwazac wszystkie mozliwosci ruchu pieszego i manewru kierowcy-ale ligiczne myslenie sprowadaza sie do jednego: do rozumu kierujacego pojazdem,to od jego zachowania na jezdni zalezy w 90% ludzkie zycie, Owszem pieszy ma miec oczy i uszy otwarte : najczesciej nie jest w stanie udowodnic przed sadem swoja niewinnosc: gdy brakuje swiadkow zdarzenia ilub nie wygra walki z pedzacym samochodem na jezdni w chwili zdarzenia.Pomyslmy o tym za kierownica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oficer Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 17:23 Brakuje nam szacunku dla ludzkiego zycia? a co na to Sw, Krzysztof -patron kierowcow??..abym mial oczy sprawne i nikomu nie wyrzadzil krzywdy, szczesliwie dotarl do celu!Wiele lat poruszam sie po jezdni ,bez szkody na ludzkim zdrowiu i zyciu,to prawda najgorzej jezdzi sie w Polsce-bez odpowiedzialnisci i wyobrazni.Zle drogi? przepisy ruchu drogowego.,kultury kierowcow,czy zabijamy z powodu pospiechu, bezmyslnosci, brawury.GLUPOTY?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 17:28 Nie myslimy, bo najczesciej mamy tysiac spraw na glowie. aby zdazyc , za wszelka cene, brak wspolpracy kierowcow, pieszego traktujemy jak intruza,przeszkode,i wjezdzamy na plecy pieszych, nie tylko na pasach. Na codnikach , poboczach,przystankach.I CO ZRODZI OPAMIETANIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małakopa Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.kielce.net.pl 02.10.08, 09:14 Więcej rozwagi. Mówię to do pieszych jak i do kierowców. Wczoraj jechałem autem i na przejściu dla pieszych przy ul. Czarnowskiej (na wysokości d. kina Romantica) idzie gość od PEKAESA ....żre wafelka ..i co prosto na pasy bez rozejrzenia się dookoła czy coś nie jedzie. Fakt - jechałem wolno ponieważ zbliżałem się do przejścia, ale więcej uwagi i rozwagi. Jezdnia to nie miedza przez którą się przechodzi ...ot tak nagle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 14:46 "małakopa" - gratuluję poziomu inteligencji. A co do przejść dla pieszych, Ty masz OBOWIĄZEK zachować ostrożność gdy się do nich zbliżasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mentat5 Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej 02.10.08, 15:21 Prawo o ruchu drogowym. Dział II Rozdział 2 Szczególnie polecam: " Art. 14. Zabrania się: 1) wchodzenia na jezdnię: a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, b) spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi; 2) przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi; 3) zwalniania kroku lub zatrzymywania się bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko; [...]" Potrzebna jest odpowiedzialność i partnerstwo na drodze wszystkich uczestników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ też polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 16:08 Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża. 3. Kierującemu pojazdem zabrania się: 1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany, 2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, 3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych. 4. Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez chodnik lub drogę (ścieżkę) dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu. 5. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio podczas jazdy po placu, na którym ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni. 6. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nie znajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej. 7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
mentat5 Re: też polecam 02.10.08, 19:13 Dzięki ale znam. Wkleiłem wybrany fragment dlatego że nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś w przedszkolu już uczono że przed wejściem na przejście należy spojrzeć w lewo i prawo i w trakcie przechodzenia w lewo. Mówiono też o tym by nie wchodzić bezpośrednio przed nadjeżdżający samochód. Zgadzam się że to na kierowcy spoczywa większa odpowiedzialność, ale wszyscy uczestnicy ruchu powinni zachowywać się poprawnie i nie będzie tylu problemów i agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatko Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 17:16 Super-gratuluje=w 90% za smiertelne kolizje drogowe odpowiada CZLOWIEK-KIEROWCA!! Jesli brakuje mu zdrowego rozsadku i refleksu moze tylko poruszac sie rowerem lub stanac w sytuacji pieszego, ..i miec szczescie przezycia bez najechania.Samochod nie sluzy do zabijania, tak jak noz :do krojenia chleba.Miejmy swiadomosc tych wszystkich poszkodowanych zapalajac silnik,Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 17:21 Kazdy kierowca niech ma swiadomosc , ze glupota nie prowadzi do niczego dobrego.Wystarczy pomyslec o tych,ktorzy sa na tej jezdni lub sie do niej zblizaja.Przeciez nie jest to wielkim wysilkiem.Samochod ma hamulce, to od kierowcy zalezy kiedy i w jakim stopniu ma wyorzystac swoje umiejetnosci, umiejetnosci polaczone ze zdrowym mysleniem.Piesi tej mozliwosci nie posiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzynka Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: 93.105.152.* 03.10.08, 21:39 Ludzie kochani, ta śmierć była z całą pewnością zbyteczna. Zginął ojciec, mąż, syn, brat, przyjaciel, sąsiad, kolega. Wspaniały człowiek!! Żeby jego śmierć nie była całkiem bezsensowna zastanówmy się wszyscy nad sobą i bijmy się w pierś. Nie bądźmy gamoniami. Wszyscy używajmy mózgu! To przecież nie boli!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:20 Racja.Zona jednego z tych panów została wdową z trójką dzieci. Bardzo współczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 23:04 Aby uderzyc sie w piersi, nalezy zaprzyjaznic sie z tzw, sumieniem,Widocznie wiekszosc naszych kierowcow takowego nie posiada.Gina ludzie uczciwi, pracowici, ambitni, pozostaja gamonie ....i cwaniacy...ooni przetrwaja kazde zdarzenie i najtrudniejsze doswiadczenie, jak glazy,bez rachunku i obciazenia, ...brak nam szacunku dla ludzkiego zdrowia i zycia,Czy to koniec swiata blisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.adsl.alicedsl.de 03.10.08, 23:33 Oceniacie ludzi nie widzac jak bylo. Niestety kazdemu z nas sie to moze przytrafic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 23:49 miara cywilizacji jest przestrzeganie prawa tutaj notorycznie się go łamie na drodze widać to najlepiej znaki, linie a wszystko z pogardy do drugiego człowieka jeżeli to się robi na drodze to czyni się podobnie w życiu - stad nie można mówić o poszanowaniu prawa a bez tego nie ma cywilizacji jak nie ma cywilizacji po prostu nie ma po co tu żyć w efekcie będzie coraz więcej nieszczęść i każdego z nas możne rozjechać jakiś małolat - i wszyscy będą się zastanawiać jakie to nieszczęście spotkało tego małolata bo ten który nie żyje już nie ma racji - szybko do piachu i zapomnieć a nad bandytą będą się lały łzy , obrońcy -i jak na niego wpłynie wiezienie a nie wzięto pod uwage ze moze miął tak zwana pomroczność jasna itd itd a to droga była zła, a ze zyła wodna w tym miejscu , a ze przechodniość nie widac zle sie ubieraja a ze ciemno itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzad Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 23:48 Wiec starajmy sie nie krzywdzic innych i uzywajmy ROZUMU ,nie tylko za kierownica,Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOGO Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 08:50 Pracuje w Anglii od 3 lat, w tym czasie m moim miescie-wielkosci Kielc doszlo do 5-u zdarzen na drodze, /codzien nie dojezdzam do pracy 80km,/w tym 3 zdarzenia z udzialem polskich kierowcow.Cos jest nie tak z naszymi mozgami, albo dokumenty wydawane za kase!!!!W Anglii policjant ma szerokie kompetencje , autorytet i solidne wynagrodzenie , nie musi dorabiac na drogach,Cos nie jest dobrze z naszym spoleczenstwem.Moze sami sprobujmy samokontroli, nie musimy miec zakazow i nakazow, aby unikac lydzkich tragedii, pomyslmy o tym siadajac za kolkiem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Jacka Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 08:56 To Twoim zasarnym obowiazkiem jest siedzac za kierownica rozgladac sie tyle razy , aby bezpiecznie skorzystac z jezdni, jesli Urzad wydal Tobie kierowco dokument, ...chyba ze nabyles go na straganie wsrod marchewki, i z taka marchewkowa glowe prowadzisz auto, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilczanin Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 09:05 Ogromne wyrazy wspolczucia dla zony tego Pana i Rodziny,. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Tragedia na przejściu na Grunwaldzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 16:22 Przerazajaca ilosc wypadkow drogowych powinna byc sygnalem dla wszystkich: dla kierowcow, policji , politykow i pieszych rowniez wchodzacych , czy nawet zblizajacych sie do toru jazdy kierowcow, .Nigdy nie wiadomo kto siedzi za kierownica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Do Agnostyka11-pustaka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 09:26 21.11 wydarzyła się kolejna tragedia. Zginęła, przechodząc po pasach 17-latka.Gdyby tam były światła być może by dziś żyła.Ciągłe apele o zainstalowanie świateł na tym przejściu(szpital),na mocowładcach nie wywierają wrażenia. Agnostyku11,ile jeszcze ludzi ma tam zginąć, byś zaprzestał pisać,że tam światła są niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (?) Re: Do Agnostyka11-pustaka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 11:12 Opisywana w poprzednich postach tragedia dotyczy innego przejścia. Ty dokonałeś wyboru: na tym przejściu światła! A na tamtym? A co z innymi przejściami i miejscami gdzie zginęli ludzie? A co z następnymi skrzyżowaniami ulicy Grunwaldzkiej gdzie nie ma świateł? Wszędzie światła. Taką dyskusją rozmydlasz problem. Z opisanych okoliczności wynika, że złamane zostały normy prawa. Jeśli wszędzie porobimy zamki (co nie jest realne), to nie znaczy, że zodziei nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk11 Re: Do Agnostyka11-pustaka. IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:55 Co ty mi tu ku... imputujesz? Że ja piszę że swiatła dla pieszych sa niepotrzebne? Chyba Cię pogieło, albo sensu nie łapiesz. Ja uważam, że przejście prze taka ulicę jak Grunwaldzka powinno sie odbywać li tylko na światłach. Zebry na dwupasmówkach bez swiateł sa dla samobójców, a kierowcy, którzy sie zatrzymują na takich ulicach by wpuścic na pasy przechodniów powinni za ewntualną tragedię stawać przed sądem. Również wciskanie kitu dzieciom i młodzieży, jakoby na pasach mieli bezwzgledne pierszeństwo, to jest skandal i totalna głupota dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś