mamuniaolunia 13.09.11, 09:58 Możecie jakiś szczególnie polecić? Oglądałam na Marusarzówny, Sprinterów, Wioślarskiej i Karolewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia-1976 Re: ŻŁOBEK Retkinia 13.09.11, 16:30 Witam Ja Ci polecę na Marusarzówny. Nie wiem jak tam z miejscami, ale żłobek jest super.Chodziło tam dwoje moich dzieci. Syn właśnie poszedł do przedszkola, ale żłobek wspominamy naprawdę dobrze. Bardzo fajne opiekunki, kierowniczka tez fajna i do tego jest lekarzem. Dziecko odbierałam zawsze zadbane, najedzone, czego nie mogę powiedzieć o przedszkolu. Mój syn chodził tam bardzo chętnie bez żadnego płaczu. Tam nauczył się samodzielnie jeść i załatwiać na nocnik. Naprawdę dużo umiejętności zawdzięczamy właśnie temu żłobkowi. Jak masz jakieś pytanie chętnie odpowiem pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaolunia Re: ŻŁOBEK Retkinia 14.09.11, 08:45 Ciesze się, że ktoś odpowiedział A powiedz mi proszę, czy dzieci mają tam jakiś ogród z placem zabaw? Często z niego korzystają przy ładnej pogodzie? Byłam w budynku, ale nie zwróciłam uwagi na podwórko. DOdatkowo trafiłam w kiepską porę, bo dzieci akurat jadły podwieczorek i nie mogłam zajrzeć do środka. Jak wygląda sala? Mają osobne pomieszczenie na opsiłki, czy całe życia żłobkowe kręci się wokół jednego pokoju? Pani rzeczywiście zrobiła na mnie dobre wrażenie, dzieci w probu też się na mnie nie rzuciły z prośbą o pomoc, więc chyba im tam dobrze Niestety nie było kierowniczki, więc nawet nie miałam szans spytać o wolne miejsca, chciałam zapisać synka od kwietnie przyszłego roku, muszę się chyba jeszcze raz tam wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
monia-1976 Re: ŻŁOBEK Retkinia 14.09.11, 15:52 No więc tak. Odpowiadając na twoje pytania. Dzieci maja ogródek i latem starsza grupa wychodzi na dwór. Z maluszkami to różnie bywa, ale raczej rzadko wychodzą bo wiadomo to są dzieci jeszcze leżące i jest trudno-choć widziałam kilka razy, że wózki były wystawiane na taras. Sale są róże w zalezności od wieku dziecka. Tam są 3 grupy- jedna do roku, druga tak od 1-2 -2,5 roku i trzecia najstarsza. Szczerze mówiąc w tej najstarszej grupie to nawet nie byłam w klasie tylko widziałam ja jak odbieram dzieci. Ale ogólnie jest ok sale dość duże i co najważniejsze dzieci się nudzą -tym najstarszym ciocie organizują różna zabawy, dzieci malują, lepią itp. Naprawdę w tym żłobku dziecko się rozwija. Kierowniczka jest bardzo sympatyczna , wiele spraw można z nią załatwić. Ja zapisałam mojego syna jak byłam w końcówce ciąży do tego żłobka, a poszedł jak miał 10 miesięcy. Z miejscami było dość krucho- długa lista rezerwowa. MOże teraz coś się zmieniło. Ja naprawdę polecam ten żłobek. I co jeszcze jest ważne opiekunki pracują tam długo-Moja córka skończyła chodzić do tego żłobka 5 lat temu i tam są w 90% te same ciocie. I do tego naprawdę fajne wg mnie może za wyjątkiem jednej, która jest taka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Re: ŻŁOBEK Retkinia 24.09.11, 20:52 Również polecam żłobek na Marusarzówny. Potwierdzam, że kierowniczka jest bardzo sympatyczną osobą A przy okazji widać, że dobrym menagerem. W ciągu ostatnich 2 lat, kiedy moja córka chodziła do tego żłobka - zostały wymienione wszystkie okna, odmalowana większość pomieszczeń, widziałam, że stale są dokupywane meble, postawiony nowy płot na podwórku - żeby uniemożliwić dzieciom "niesankcjonowane" dotarcie do bramy wyjściowej. Talent menagerski dyrektorki żłobka mogę teraz porównać z przedszkolem na Olimpijskiej, do którego od września chodzi moja córka (zakładami, że i żłobek i przedszkole są państwowe) - stare obdrapane okna, prawie zerowy stan zabawek, niedzialające i wiszące na jednym sznurku żaluzje, toalety pamiętające czasy świetności socjalizmu, niesprawny od miesiąca dzwonek wejściowy i t.d. a przy okazji pani dyrektor zapraszająca rodziców na zebraniu o dokonanie "dobrowolnej składki" na przedszkole pod postacią sprzętu nagłaśniającego za 3.000 zł. (dodam, że sprzęt będzie wykorzystywany na imprezy przedszkolne max 2-3 razy do roku) - wrrrrrr.... Jedyny plus, że poza wyposażeniem, kadra wychowawcza jest świetna - córka wychodzi z przedszkola zachwycona mnogością zajęć i cała w skowronkach. A wracając do żłobka - wychowawczynie są sympatyczne i bardzo w porządku - ciekawie organizują dzieciom spędzanie dnia (wiem z relacji córki), prawie codziennie dostawałam relacje na temat zachowania i postępów mojego dziecka. I moja córka bardzo je lubiła. Mają duży ogródek z placem zabaw - ale, jak pisała poprzedniczka pisała, wychodzi tam głównie grupa starsza i to tylko w dobrą pogodę. Jednym słowem ja osobiście bardzo polecam ten żłobek na Marusarzówny. Zresztą dopiero teraz wychodzi z opowieści wychowaczyń przedszkolnych, że moja córka "jest bardzo samodzielna i uspołeczniona, posiada dużą wiedzę na temat otaczającego świata, zna mnóstwo piosenek i wierszyków" - w dużej mierze jest to zasługa właśnie edukacji żłobkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
monia-1976 Re: ŻŁOBEK Retkinia 25.09.11, 08:50 Dokładnie tak jest jak pisze night. Moja córka po ukończeniu żłobka poszła do przedszkola na Olimpijskiej. Przygotowanie do edukacji szkolnej miała powiedzmy prawie perfekcyjne. W pierwszej klasie wzorowy uczeń i zero problemów, czego nie można powiedzieć o innych dzieciach. Jednak samo przedszkole , jego wygląd i podejście pani dyrektor do wielu rzeczy pozostawia wiele do życzenia. Teraz mój syn poszedł do przedszkola, ale już innego i widzę jak bardzo przedszkole na Olimpijskiej różni się na minus od innych. Do obecnego przedszkola bez problemu mogę wejść do sali dzieci, zobaczyć co robią, porozmawiać z nauczycielką. Niestety na Olimpijskiej było to nie możliwe. Kilka słów w "locie" i to nie zawsze od nauczycielki musiało mi starczyć do konsultacji lub zebrania. Poza tym samo podejście dyrekcji do wielu rzeczy jest zupełnie inne w obu przedszkolach. Zresztą można by tu wiele opowiadać. Kiedyś wydawało mi się że tak musi być i jest dobrze. Teraz dopiero widzę, jak bardzo się myliłam. Wracając więc do żłobka na Marusarzówny. Z cała pewnością jak tylko będą wolne miejsca zapisujcie tam swoje pociechy. Jest to naprawdę miejsce przyjazne dziecku. pozdrawiam wszystkie mamy Monika Odpowiedz Link Zgłoś
nymeriia Re: ŻŁOBEK Retkinia 15.09.11, 15:31 Czytałam coś dobrego o żłobku na Wyszyńskiego... chyba nawet tutaj ale chętnie przyłącze się do wątku. Wnioskując z opinii o żlobkach na retkinii, w gre wchodzilyby wlaśnie Marusarzówny i Wyszyńskiego. Może ktoś, kto korzysta aktualnie ma coś do dodania? Czytałam też ofertę prywatnych ale nie znam nikogo, kto w tej chwili korzysta i mógłby podzielić się opinią. --- Piekła nie ma... Wszystkie diabły są tutaj. W.Shakespeare Odpowiedz Link Zgłoś