Dodaj do ulubionych

badania genetyczne

10.08.03, 16:48
Razem z mężem bardzo chcemy mieć dziecko. Jednak najpierw chcielibyśmy
wykonać badania genetyczne aby upewnić się, że wszystko jest w porządku i że
możemy mieć zdrowe dziecko. Czy wiecie może gdzie w Krakowie można wykonać
takie badania?

Obserwuj wątek
    • mamaadama4 Re: badania genetyczne 13.08.03, 12:06
      Poradnia genetyczna jest w Dziecięcym Szpitalu w prokocimiu. Poza tym w
      Instytucie Onkologii na ul.Garncarskiej. Ale nie przypuszczam, aby tam robiono
      takie "badania profilaktyczne". Na garncarskiej raczej zajmuja się rodzinnymi
      nowotworami. Myslę, że jeżeli robi sie takie badania to tylko w przypadku gdy
      stwierdzono juz w rodzinie wady genetyczne. jeżeli natomiast chodzi ci o płatne
      badania to w Krakowie na pewno się ich nie robi.
      danka
      • nika791 Re: badania genetyczne 13.08.03, 13:48
        Dzięki za informacje ale mam jeszcze jedno pytanie. Odpowiedź na nie
        zaoszczędzi mi zapewne wiele czasu na szukanie dodoatkowych informacji.
        Napisałaś na forum, że w Krakowie na pewno nie robi sie płatnych
        profilaktycznych badan genetycznych, nazwijmy to na "życznie pacjentki". Czy
        możesz powiedzieć skąd wiesz, że tak właśnie jest? Sprawdzałaś osobiście czy
        może wiesz o tym z innego źródła? Wielkie dzięki za informacje.
        • trisso Re: badania genetyczne 13.08.03, 23:30
          Poradnia genetyczna w IP w Prokocimiu to strata czasu sad( i totalne
          nieporozumienie ( miałam z nimi regularny kontakt przez ponad 3 lata - moje
          pierwsze dziecko urodziło się z Zespołem Downa- w końcu dałam sobie spokój, bo
          do niczego to nie prowadziło). W dużej mierze wynika to z faktu, że IP to
          kombinat i wszystko idzie w ilość, nie zawsze popartą jakością. Część badań (
          np. kariotyp) mozna zrobić "prywatnie" czyli przez tzw. Fundację , jeśli nie
          chcesz jednak płacić, czeka cię wielomiesięczna kolejka...
          O ile wiem, w Krakowie nikt nie wykonuje badań genetycznych - na ogół odbywa
          się to tak, że dostajesz skierowanie na takie badania do łodzi lub Wa-wy (
          najczęściej są to badania odpłatne)

Jeśli macie powody/wskazania do przeprowadzenia badań genetycznych, najlepiej
          udać się/ skontaktować z Centrum Matki Polki w Łodzi ( ja tam robiłam, tj. tam
          mój lekarz prowadzący wysyłał wyniki do testu potrójnego, na szczęście nie
          było wskazań do amniopunkcji)
          • mamaadama4 Re: badania genetyczne 14.08.03, 00:14
            Z tego co zrozumiałam to badania chcecie przeprowadzić przed ciążą a nie w
            trakcie?
            danka
    • doska76 Re: badania genetyczne 18.08.03, 11:01
      nie jestem jeszcze z Krakowa i nie wiem czy piszecie o tym samym miejscu, ale w
      jakiejs gazecie znalazlam takie namiary, gdzie podobno wykonuja takie badania.
      Zaklad Genetyki Medycznej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego
      ul. Wielicka 265
      tel. 658 02 56, 658 20 11 wew. 1043, 1051, 1059
      Jesli wprowadzilam w blad to przepraszam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka