Dodaj do ulubionych

pytanie do mam z 3miasta

18.02.12, 17:26
witam, niebawem mam zamiar przeprowadzić się do 3miasta nie wiem jeszcze czy do Gdyni czy Gdańska, napiszcie proszę, czy:
- kobieta ok. 40 (dotychczas praca biurowa po administracji) łatwo może znaleźć pracę?
- szukam miejsca w miarę blisko morza mieszkania 4pokojowego nie w wielkiej płycie ( jaki przybliżony koszt)
-dzielnicy z dobrymi szkołami gimnazjum, liceum, klubami sportowymi dla dzieci, dobrą infrastrukturą i komunikacją
- wolę klimat średniego miasta niż metropolii, żeby dzieci same chodziły na zajęcia, a nie jeździły przez pół miasta, więc może Gdynia? proszę napiszcie jak Wam się żyje w 3mieście, czy jest to życie wygodne, miasto jest beżpieczne, przyjazne rodzinie?
Obserwuj wątek
    • echtom Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 18:07
      Z Twoich wymagań bardziej wychodzi mi Gdynia, bo gdańskie dzielnice nadmorskie nie cieszą się najlepszą opinią smile Wiele nie pomogę, dla mnie to obce miasto. Spróbuj może na forum Trójmiasto, ew. na portalu trojmiasto.pl.
      • nika3 Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 18:19
        Echtom, a Ty mieszkasz w Gdańsku? napisz proszę jak tam jest ze znalezieniem pracy? i w ogóle standard życia jaki jest komunikacja, szkoły itp. mąż bardziej skłania się w stronę Gdańska ja Gdyni .
    • missnooka Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 18:20
      Mieszkam w Gdańsku od trzydziestu paru lat (8 lat za granicą ,ale zawsze wracałam "jak na skrzydłach ").Z pracą bez problemów ale tak jest raczej w każdym ,większym mieście .Dzielnice lepsze i gorsze.Osobiście polecam Oliwę-super połączenie,wszystko w odległości kilku przystanków,Park Oliwski ,Trójmiejski Park Krajobrazowy, zoo-praktycznie pod nosem.Ceny mieszkań porównywalne momentami ze stolicą np.4-pokoje b.blisko morza (nie w wielkiej płycie) to około 450-600 tys. Zależy ,czego szukasz bo apartamentowce wyrastają jak grzyby po deszczu ,rzeczywiście wiele z nich prawie przy plaży ale ceny...mnie byłoby stać jedynie na przedpokój...Nie polecam Starówki (ceny mieszkań obłędne ),w sezonie ,szczególnie w czasie Jarmarku św.Dominika -masakra,hałas ,chyba że ktoś lubi takie klimaty i wycieczki pod oknami.Jeśli jesteś pewna decyzji ,nie będziesz żałować.Coś ,na co inni odkładają przez cały rok-czyli wczasy nad morzem ,masz za darmo.
    • demonii.larua Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 19:09
      Komunikacyjnie mi odpowiada, tzn zakorkowane 3miasto strasznie, ale skm i tramwaje (te tylko w Gdańsku) dają jako taką alternatywę przynajmniej przez centralne dzielnice.
      Z pracą nie powinno być problemów, rynek dość prężny. Z mieszkaniami zasada taka - im bliżej morza tym drożej zwłaszcza nowe budownictwo np.w Jelitkowie 4 pokojowe mieszkanie w budynku budowanym po 2000r. to koszt ok. miliona jak nie więcej . Mieszkam w Sopocie, więc codzienne życie w Gdańsku czy Gdyni znam jedynie z opowieści. Centra Gdyni i Gdańska raczej przypominają metropolię, klimat małego miasteczka ma Sopot ale wyłącznie poza sezonem-latem masakra big_grin W Gdańsku nadmorskie dzielnice nie cieszą się najlepszą opinią - zwłaszcza Stogi, Nowy Port - nie wiem jak Brzeźno. Zaspa, Żabianka czy Przymorze to okiem obserwatora blokowiska, ale nie wiem jak tam się mieszka. Szkoły, kluby itp. - tego w bród jest w czym wybierać - co kto lubi. Mi osobiście żyje się dość dobrze, narzekam tylko w sezonie - mam znajomych mieszkających w oddalonych od centrum dzielnic i tez nie narzekają.
    • baltycki Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 19:17
      nika3 napisała:

> witam, niebawem mam zamiar przeprowadzić się do 3miasta nie wiem jeszcze czy do
      > Gdyni czy Gdańska,

Gdynia?
      A gdzie jest Gdynia?
      To to miasteczko kolo Sopotu??? wink

Gdańsk, Gdańsk i jeszcze raz Piekny Gdańsk wink
      • suazi1 Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 10:37
        No dobra, ale nie zwróciłeś uwagi, że ma być bezpiecznie i w miarę kameralnie, a z tym jest już problem. A poza tym poza starówką w Gdańsku naprawdę nie ma nic pięknego. Wybacz, ale nie kojarzę innych miejść, do których warto pójść. No może ewentualnie zoo... Poza tym Gdańsk "zabija" jeżeli chodzi o ceny mieszkań. Poza tymjako gdańszczanin znajomością geografii nie grzeszysz wink
        • echtom Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 11:39
          > A poza tym poza starówką w Gdańsku naprawdę nie ma nic pięknego.

No, wypraszam sobie smile A Gdynię zasugerowałam, bo lepiej spełnia postulaty autorki.
    • beatulek Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 19:43
      1)Witaj - praca jest ale nie nastawiaj się na szybkie znalezienie dobrze płatnej pracy. No chyba, że będziesz miała szczęście.
      2) Gdynia centrum lub Gdynia Orłowo. Inne dzielnice blisko morza jak np. Babie Doły czy Oksywie odradzam ze względu na dojazdy do centrum i mało atrakcyjne plaże.
      3) Hm...co do infrastruktury, dobrych szkół to mi wychodzi jednak centrum - w Orłowie jest no dobre Liceum Plastyczne czy Ekonomik ale z centrum to zawsze więcej możliwości np. znane w całej Polsce III LO.
      Ceny mieszkań do zobaczenia np. tutaj: dom.gratka.pl/mieszkania-sprzedam/lista/pomorskie,gdynia,centrum%5Esrodmiescie,65,120,4,5,dz,mo,md,lpo,lpd.html

Ja na mieszkanie w Trójmieście nie narzekam ale pewnie równie szybko przyzwyczaiłabym się do innego miasta.
    • zolla78 Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 22:02
      Takie bardziej przyjazne mieszkańcom miasto to zdecydowanie Gdynia. Tam nawet jak mieszkanie kupisz nie w bezpośredniej bliskości morza czyli np. Witomino lub Karwiny, to do morza nie masz faktycznie daleko, komunikacja jest niezła.
      Dobre licea są raczej w centrum: II LO, VI LO, IV LO i słynne III LO. Z każdego punktu w Gdyni nastolatka można spokojnie puścić tam samego, komunikacja jest dobra. Pełna infrastruktura jeżeli chodzi o zajęcia itp.
      I ciągle blisko do Gdańska, gdyby się okazało, że pracę znalazłaś tam, a nie w Gdyni.
      Gdańsk jest zdecydowanie większy, odległości też. Najtańsze mieszkania są w dzielnicach dość odległych od centrum. Można wprawdzie spróbować uderzyć w mieszkania na Przymorzu, Zaspie lub nowe budownictwo w Jelitkowie, ale to daleko od centrum czegokolwiek i ceny też wyższe.
      Nowe budownictwo to min. 5600 za m2 i to raczej na peryferiach. Stare budownictwo to ok. 4500.
      • 18_lipcowa1 Re: pytanie do mam z 3miasta 18.02.12, 22:06
        na Przymorzu, Zaspie lub nowe budownictwo w Jelitkowie, ale to daleko od ce
        > ntrum czegokolwiek

mega daleko
        jakies 15 min tramwajem
        • paniusiapobuleczki Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 07:43
          Oj tam oj tam, z Przymorza tramwajem do Gdańska to trochę dłużej niz 15 minut, ze 20 a moze i nawet 25 smile, zalezy czy z Kołobrzeskiej czy Jagielońskiejsmile. Ja Gdyni dobrze nie znam, Przymorze czy Oliwę polecam, znajdą się nowe bloki, blisko morza, SKM. Ludzie kupują też na Chełmie, Morenie Jasieniu, ale to juz nie moje tereny, zupełnie inne miasto daleko od morza i kolejki (w sensie skm).
          • ger_berek Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 08:48
            W Gdańsku dobre licea to raczej centrum, w Gdyni podobnie.
            Gdańsk:
            - Żabianka, Przymorze, Zaspa - dzielnice "starzejące się" (nie ma problemu większego z przedszkolami czy szkołami), dobra infrastruktura, dość blisko morze, "sypialnie" Gdańska
            - Wrzeszcz - świetnie skomunikowany, dużo sklepów, raczej stare budownictwo, no chyba że Quattro Towers smile
            - Chełm - 5 minut tramwajem z centrum Gdańska, dobrze rozwinięta infrastruktura, głównie wielka płyta, do morza dojazd samochodem lub tramwajem
            - Morena, Jasień - 15-20 minut autobusem (tramwaje nie docierają), dużo nowych mieszkań, deweloperzy budują na potęgę, do morza dojazd samochodem lub autobusem, infrastruktura ok, tyle że mieszka tu sporo młodych rodzin, więc przedszkola czy szkoły są obładowane
            - Co do SKM - na razie nie ma połączenia z Moreną czy Jasieniem, ale to kwestia czasu - do 2015 r ma zostać uruchomiona Kolej Metropolitarna smile
            www.pkm-sa.pl
            • paniusiapobuleczki Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 12:30
              Przymorze to nie taka sypialnia, są nie najgorsze sklepy (Alfa z multipleksem), blokowisko ale z różnorodną architekturą no i nad morze i do innych terenów zielonych piechotą. Do liceów zawsze się dojeżdża. Ale ja jestem z Przymorza/ Oliwy więc mogę nie byc obiektywna.
    • ger_berek Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 08:53
      na tej stronie znajdziesz wyszukiwarkę mieszkań w całym Trójmieście i okolicach:
      dom.trojmiasto.pl/
      • phantomka Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 10:29
        Zdecydowanie Gdynia. I pisze to osoba, która całe życie spędziła w Gdańsku. Mieszkaliśmy kilka lat w Gdyni, od kilku lat tutaj pracuję i to jest naprawdę przyjazne miasto. Czyste, dobrze skomunikowane, dużo ciekawych inicjatyw. Gdańsk natomiast jest brudny, źle zarządzany.
        • suazi1 Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 10:44
          Tez to zauważyłam, bo w Gdańsku pomieszkuję od czasu do czasu. I szlag mnie trafia za każdym razem, bo korki, brak miejsc parkingowych, schamiali do bólu kierowcy, ludzie w wiecznym biegu, brak miejsc, gdzie można póść na spacer (no ile można łazić po Długim?, zresztą krótkie to i ma niewiele do pokazania), no i ceny... Ja z rodziną w ciągu najbliższych 2-ch lat przenosimy się do Gdynii, bo ta miejscowość z całego Trójmiasta jest najnormalniejsza.
    • beatulek Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 11:07
      Jeśli Gdynia to nie daj się "wkręcić" w takie dzielnice jak" Chylonia/ grabówek/ Leszczynki - mają złą sławę choć niektórzy twierdzą, ze to już minęło.
      Karwiny/fikakowo/ Dąbrowa/ Dąbrówka/ Kack - ciekawe młode ładne czyste osiedla ale dojazd do centrum przez Wielkokacką czy przez Wiczlino to koszmar.
      Tańsze mieszkania to może Witomino/ Chwarzno? Dojazd do centrum Kielecką lub do Gdańska Obwodnicą? Lub z drugiej strony - Obłuże/Oksywie? Niby nie centrum ale jednak komunikacja jest dobra....
      W każdym razie mieszkam w Gdyni prawie całe życie - jeśli masz pytania chętnie odpowiem.
    • aurinko Re: pytanie do mam z 3miasta 19.02.12, 12:23
      Od urodzenia mieszkam w Trójmieście, ostatnie kilka lat rzut beretem od Echtom wink Wychowałam się na sławetnych Stogach, za którymi - niesłusznie - ciągnie się zła opinia, powielana przez osoby, które nie mają pojęcia jak obecnie na Stogach się mieszka. Z Gdańska do innego dużego miasta nigdy bym się nie wyprowadziła, za bardzo kocham to miasto. Jeśli się z niego wynosić to tylko na wieś. Jestem nieobiektywna dlatego Ci nie poradzę niczego sensownego, ja po prostu dobrze się czuję w Gdańsku i dobrze mi tu z rodziną.
      • nika3 Re: pytanie do mam z 3miasta 20.02.12, 10:01
        dziekuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka