mk110 23.10.08, 12:38 Poszukuje opinii, dot. nauczycieli prowadzenia zajęc itp. Bede bardzo wdzieczna. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anul1 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 28.10.08, 15:57 Podciągam ten temat, bo sama chętnie bym się dowiedziała co słychać w tej właśnie szkole Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 29.10.08, 13:18 Witajcie, ja również zamierzam zapisać moje dzieci do tej szkoły. Póki co byłam tam i wypytałam o podstawowe rzeczy. Mam jednak nadzieję, że odezwie się mama, która posyła już tam swoje dzieci i ma jakieś spostrzeżenia i opinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olimama Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 17.11.08, 22:20 Podciągam temat. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i spostrzeżenia. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 19.11.08, 14:10 ..dowiedziałam się, że 6 grudnia od godziny 11.00 są Dni Otwarte Szkoły. Być może tam dowiemy się coś od innych mam. A w jakim wieku są Wasze dzieci?, może będą chodzić razem do klasy z moim. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
anul1 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 19.11.08, 19:24 My też się wybieramy na drzwi otwarte.Synek ma 6 lat. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
syl-wia-81 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 24.11.08, 12:51 Witam, ja również jestem zainteresowana aby moje dziecko poszło do tej szkoły. Moja córka ma 6 lat. Być może dzieci chodzą już do tego samego przedszkola? fajnie wiedziec że szkoła ma 6 grudnia dni otwarte .z pewnościa się tam wybiorę. z tego co czytałam na stronie internetowej ,,jedynki" jest dość dobrą szkoła. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olimama Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 25.11.08, 14:02 dzięki za informację. Moja córcia dopiero będzie miała 6 lat. Ale już się rozglądamy. Do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aga-1979 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 07.12.08, 18:27 Podciągam wątek, też myślę o tej szkole dla syna. Proszę rodziców uczniów 1 o opinię. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
syl-wia-81 Re: dni otwarte 6 grudnia 09.12.08, 11:04 witam, czy któraś z zainteresowanych mam była może na dniach otwartych tej szkoły? ja niestety nie mogłam być. proszę o jakies opinie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pola333 Re: dni otwarte 6 grudnia 31.01.09, 12:24 ja bam szkoła jak kazda ina. wydaje mi sie ze w tej chwli jedzie juz na opini. Po dyskusji z mezem stwierdzilismy ze nie bedziemy tam startowac- podobne warunki, fajne wycieczki oferuje szkola, ktora jest blizej nas na smolensku i nie chcemy ciagac syna przez cale miasto, po to tylko zeby chodzil do tzw "lepszej, krakowskiej " szkoly do "ktorej wypaDA" . Odpowiedz Link Zgłoś
edward_z Re: dni otwarte 6 grudnia 10.02.09, 10:14 > "lepszej, krakowskiej " szkoly Ale szkoła przy ul. Smoleńsk NIE jest "gorszą krakowską" szkołą! Moje dziecko chodzi do niej i jesteśmy bardzo zadowoleni. Jest to bardzo sensowna szkoła. Nie znam szkoły przy św. Marka, ale przypuszczam, że nie straciliście wybierając wygodniejszą dla Was lokalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
nissanmicra do edward_z 10.02.09, 10:27 A jak w "4" wygląda śiwetlica? Słyszałam,że nie ma żadnego nadzoru, dziecko może wyjść nawet nie zauważone ze szkoły. I czy zajęcia odbywają się w dwóch zmianach? Rano-popołudnie? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardz Re: do edward_z 11.02.09, 10:05 > A jak w "4" wygląda świetlica? Świetlica czynna od 7.30 do 16.30. Chyba jest niezła, bo znajomi dziwili się, że moje dziecko chce przebywać na świetlicy (ich dzieci, w innych szkołach publicznych, świetlicy unikały. Pomieszczenie (a właściwie dwa połączone ze sobą pomieszczenia) jest średniej wielkości. W przypadku, gdy w tych pomieszczeniach robi się zbyt tłoczno, część dzieci jest wyprowadzana np. do sali gimnastycznej, gdzie przebywają pod opieką jednej z pań "świetlicowych". Przy dobrej pogodzie dzieci mają możliwość (i korzystają z niej) wyjść na podwórko/boisko przylegające bezpośrednio do szkoły i odizolowane całkowicie od ulicy. W świetlicy są różne gry (nie wiem jakie) TV z odtwarzaczem (czasami chętni oglądają filmy). W ramach zajęć świetlicowych zainteresowani mogą sklejać modele (chociaż warunki do tego nie są najlepsze, bo sklejanie odbywa się w pomieszczeniu świetlicy w obecności wszystkich pozostałych dzieci ze świetlicy korzystających). Nie potrafię teraz powiedzieć, czy jest to stały punkt programu, ale zainteresowane dzieci są wyprowadzane na ok. 1 godzinę do sali lekcyjnej na odrabianie pracy domowej - też pod opieką pani świetlicowej. Ciekawą formą zajęć świetlicowych są częste wycieczki po mieście, w ramach których dzieci zwiedzają muzea, kościoły. Na świetlicy zawsze jest gar z czymś do picia (nie wiem czy jest to herbata czy kompot). Oczywiście w świetlicy jest gwarno i bardzo wrażliwemu dziecku może to przeszkadzać, ale trudno oczekiwać, żeby panowała tam cisza. > Słyszałam,że nie ma żadnego nadzoru, dziecko może wyjść nawet nie zauważone ze szkoły. Bywa, że pensjonariusze więzienia (gdzie trudno mówić o braku nadzoru) też wychodzą niezauważeni. Ciekawe czy istnieje szkoła posiadająca 100 procentowe zabezpieczenie przed takimi ekscesami. Budowanie opinii o całkowitym braku nadzoru na podstawie incydentu jest - delikatnie mówiąc - metodologicznie niepoprawne. Wróćmy jeszcze do świetlicy: jeśli przychodzę do świetlicy odebrać dziecko, a jego tam nie ma, to pani świetlicowa komunikuje mi, że moje dziecko jest np. w sali gimnastycznej albo w bibliotece. A dzieci do pilnowania jest całkiem sporo. Chyba jednak jakiś nadzór jest. > I czy zajęcia odbywają się w dwóch zmianach? Rano-popołudnie? W zasadzie obowiązuje system jednozmianowy, zajęcia rozpoczynają się o 8.00. Są drobne wyjątki. Klasy pierwsze rozpoczynają zajęcia trochę później (ok. dziewiątej do dziesiątej z minutami), ale kończą się zawsze nie później niż ok. czternastej, piętnastej. W starszych klasach może (ale chyba nie musi) zdarzyć się jeden dzień w tygodniu, kiedy zajęcia rozpoczynają się jedną lub dwie lekcje później. Tak przynajmniej było do tej pory. Podsumowując: nie twierdzę, że jest to szkoła idealna. Takich szkół nie ma. A ocena szkoły zależy też od indywidualnych preferencji oceniającego. Jeśli dla kogoś sensem życia jest szukanie dziury w całym, to będzie w stanie skrytykować każdą szkołę. Ja oczekuję, żeby w szkole było schludnie, bezpiecznie, poziom nauczania był odpowiednio wysoki (ale bez wyścigu szczurków). Oceniając szkołę biorę pod uwagę również to, w jakich realiach szkoła funkcjonuje oraz opowieści znajomych o ich doświadczeniach ze szkołami ich dzieci. Przy takim podejściu wychodzi mi, że nasz wybór był trafny. I jeszcze taka uwaga: na jakość naszych (a raczej naszych dzieci) doświadczeń w szkole ma wpływ nie tylko sama szkoła i jej nauczyciele, ale również to jakie dzieci do danej klasy trafią. Może się zdarzyć, że jeden czy dwa trudne charaktery skutecznie zmienią obraz całości. Elementem mającym wpływ na atmosferę panującą w klasie mają też rodzice. Ale te czynniki są nieprzewidywalne. Jeśli zdecydujesz się na "4" to warto wiedzieć, że będziesz miała możliwość wskazać preferowanego przez Ciebie wychowawcę klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: dni otwarte 6 grudnia 10.02.09, 19:42 pola333 napisała: > w tej chwli jedzie juz na opini.[...] Ach, i pewnie dlatego średnia ze sprawdzianu szóstoklasistów ( od 2001 roku ) jest sporo wyższa, niż średnia całego województwa... Rok szkolny Średnia szkoły Średnia województwa 2001/2002 34,91 pkt 30,43 pkt 2002/2003 32,64 pkt 29,48 pkt 2003/2004 31,12 pkt 26,12 pkt 2004/2005 35,00 pkt 30,35 pkt 2005/2006 31,16 pkt 26,39 pkt 2006/2007 34,09 pkt 27,42 pkt 2007/2008 31,3 pkt 26,71 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 09.02.09, 11:13 Witam i podciagam temat. Może znajdą się mamy dzieci, które już uczęszczają do tej szkoły lub te które zamierzają tam posłać swoje Maluchy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
syl-wia-81 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 09.02.09, 13:15 witam, ja zamierzam tam zapisać moja córkę. I chyba wybiorę się tam w tym tygodniu. Mam tylko nadzieję że sa jeszcze wolne miejsca, bo z tego co widziałam na stronie internetowej tej szkoły to już we wrześniu były dostepne karty zapisu dziecka do szkoły. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1008 Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka 11.02.09, 09:56 Hej syl-wia-81, napisałam do Ciebie na priva. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
celt Re: Szkoła podstawowa nr 1 na Marka rok szkoln2010 19.10.09, 17:59 Witam, Wygrzebałam ten watek ponieważ sama jestem na etapie szukania szkoły dla mojej 6,5 latki. Czy mamy które interesowały się tą szkołą rok temu zdecydowały sie na nią? A może są tu jakieś mamy dzieci uczęszczających do tej szkoły i mogą podzielić sie opinią? Odpowiedz Link Zgłoś