Dodaj do ulubionych

Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę

13.08.11, 21:05
Jadę jutro na 5 dni zupełnie nieprzygotowana, bo miałam ciężki tydzień. Mam parę konkretnych pytań do osób, które znają region. Zamek w Pszczynie - naprawdę warto? Co ciekawego jest do zobaczenia w Wiśle, Bielsko-Białej, Cieszynie polskim i czeskim? Inne sugestie mile widziane smile I najważniejsze - czy na Czantorię i Palenicę da się wejść w adidasach, czy trzeba mieć na nogach coś bardziej specjalistycznego? Na Łysicę dałam radę bez problemu.
Obserwuj wątek
    • el_jot Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 21:19
      Byłam w lipcu z dzieckiem. W Ustroniu - Leśny Park Niespodzianek, polecam, bardzo, jeżeli lubisz zwierzęta - kozy, kozice, sarny, jelenie, daniele chodzą luźno, podchodzą do ludzi, można pogłaskać, karmić karmą kupioną przy wejściu. Jest gwiazda tgo parku - osiołek, do którego przychodzi karmić jedna mieszkanka okolic. Są też żubry, dziki. W samym centrum Ustronia jest staw kajakowy, można pożyczyć rowery wodne i kajaki. Z Ustronia Polany można wejśc na Równicę, a tam fajny park linowy, jeżeli lubisz. Na CZantorię nie trzeba żadnych butów specjalistycznych, spokojnie wystarczą adidasy, można też wjechać.
      Na zamek w Pszczynie warto, ale tylko jeżeli lubisz zwiedzać, przepiękny jest park wokół. A po drugiej stronie ulicy Zagroda Żubrów - jak widać nie trzeba jechać do Puszczy Białowieskiej, żeby zobaczyć te cuda. Jest spore stadko z małym. Są też mniejsze zwierzęta i kaczki, ale wszystko w klatkach. W Bielsku- Białej planowałam wjechać kolejką na Szyndzielnię, ale w końcu nie pojechałyśmy. A Cieszynie - zachowane są zabytki z początków państwa polskiego, dawno tam nie byłam, ale pochodzę z okolic, warto na pewno zobaczyć Studnię trzech braci. Cieszyn to romantyczne, urokliwe miasteczko.
    • el_jot Ochaby 13.08.11, 21:25
      Nie wiem czy będziesz jechać pociągiem czy samochodem.Jak samochodem z kAtowic przez Żory i Pawłowice to będziesz mijać miejscowość Ochaby, po lewej stronie pierwsze w Europie oceanarium prehisstoryczne. Wiem,ze to bardziej dla dzieci, ale niekeidy dorśli tez mogąbyć zainteresowani.
      Wisła - mnóstwo pamiątek po Małyszu. Malinka - skocznia, w Urzędzie Miasta - czekoladowa figura Małysza. Z centrum jeździ śmieszna ciuchcia na kołach, można pojechać do Wisły CZarne nad zaporę nad jeziorem CZerniawskim, po drodze wodospawdy, a dalej na piechotę Kasakady Rodła - naturalne, przepiękne wodospady. A dalej na Baranią Górę.
      • el_jot A,jeszcze jedno 13.08.11, 21:26
        W Wiśle w Hotelu Gołębiewski jest podobno świetny Aquapark, ale nie byłyśmy tam, wolałayśmy kąpiele w Wiśle.
        • karra-mia Re: A,jeszcze jedno 13.08.11, 21:31
          potwierdzam, super jest
    • sharpless6 Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 21:39
      Po Cieszynie mogłabym chodzić całymi dniami. B-B jest zamek Sułkowskich jak kogoś pociągają te klimaty to jest ok. bielsku Można wyjechać kojejką na Szyndzielnię albo wejść szeroką nartostradąi przejść na Klimczok. Jest tor saneczkowy na dębowcu(po drodze z Klimczoka) tańszy niż inne w regioniei fajny nawet dla dorosłych. bielsku Cygańskim lesie otworzyli basen otwarty na startowej. Lotnisko w B-B, za dużą oplatą można polecieć. Rolki -okolica Kmienicy. Konie - w wapienicy.
      Warto się przejechać autem -zrobić pętlę bezskidzką, Szczyrk, Ujsoły są fajne - koronki i takie tam.
      Paralotnie to góra żar i Skrzyczne.
      Jedzenie to polecam: adona, oreintalna kuchnia, samczna za grosze ale nie najwyższych lotów
    • sharpless6 Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 21:42
      W ogóle to teraz bielsko jest całe rozkopane-piastowska, żywiecka, stojałowskiego. Droga na Cieszyn ma objazd ale potem jest ok.
    • sharpless6 Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 21:48
      jeśli chodzi o koronki to muzeum koronkarstwa ikoniecznie: ziedzanie browaru Żywca i piwko na ich wielkim tarasie.
      • sharpless6 Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 21:49
        www.kamratowo.pl/pl/muzeum-koronki-koniakow
        można kupić słaetne stringi
    • gemmavera Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 22:07
      W Ustroniu masz świetny park linowy, jest także trasa dla dzieci.
      www.parklinowy.pl/
      • bi_scotti Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 22:09
        Falatowka w Bystrej Slaskiej kolo Bielska - bardzo urokliwe muzeum warte wizyty.
        No i zawsze jest Zywiec w okolicy wink
    • sharpless6 Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 13.08.11, 22:17
      jeszcze mi się przypomniało www.zofiakossak.pl/?artystyczne-lato-u-kossakow-2011-scena-muzyczna,210
    • echtom Dzięki, dziewczyny :) 14.08.11, 00:11
      Normalnie w głowie mi się zakręciło od tych wszystkich propozycji. Wydrukuję je i rozkminię z mapą, rozkładami jazdy, prognozą pogody i portfelem wink
    • aniorek Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 14.08.11, 00:51
      Bielszczanka sie zglasza. wink Bielsko, Pszczyna i Cieszyn sa bardzo ladne, w sam raz "do polazenia". Polecam wycieczke na Szyndzielnie i na Zar, jesli bedzie ladna pogoda.
    • echtom Sprawozdanie - długie ;) 22.08.11, 17:02
      Byłam, wróciłam. W ciągu 4 dni wykorzystałam tylko część propozycji, idąc na kompromis z młodą, bo jechałyśmy we dwie. Pierwszego dnia przedłużyłam przesiadkę w Pszczynie, żeby obejrzeć zamek i część parku z zagrodą żubrów. Następnego wybrałyśmy się do Wisły, zaliczając m. in. wjazd na skocznię, a stamtąd pojechałyśmy spontanicznie do Cieszyna. Cudna polska część z klimatycznym rynkiem, Wenecją i Górą Zamkową. No i fajne przejście na czeską stronę - jakbym mostem przez Motławę przechodziła smile W środę zrobiłyśmy górską rozgrzewkę na Równicy, zaliczając Extreme Park, ale trochę przyoszczędziłam na linowym, bo młoda stwierdziła, że wolałaby z koleżanką. Potem zjechałyśmy na Zawodzie do Leśnego Parku Niespodzianek, który uznałyśmy za satysfakcjonujący dla każdego przedziału wiekowego. Ostatni dzień zaczęłyśmy od parku ruchomych dinozaurów przy katowickiej obwodnicy, a wczesnym popołudniem wjechałyśmy na Czantorię, by zejść drugą stroną, przez Małą Czantorię, a potem żółtym szlakiem do Ustronia. Na drugi raz została nam wyprawa do źródeł Wisły, koronki, Żywiec i Bielsko-Biała. W drodze powrotnej zajechałyśmy do teściów w Kępnie, a stamtąd wracałyśmy przez Wrocław, gdzie umówiłam się na spotkanie z pewną miłą forumką smile
      • ola Re: Sprawozdanie - długie ;) 22.08.11, 17:08

Spóżniłam się na ten wątek
        Jestem wiślanka, mogłabym ci kilka rzeczy podpowiedzieć
        Ciesze się że spędziłaś u nas czas.
        • echtom Re: Sprawozdanie - długie ;) 22.08.11, 19:07
          > Jestem wiślanka, mogłabym ci kilka rzeczy podpowiedzieć

Dawaj, przyda się na następny raz smile Oprócz Malinki zaliczyłam rynek, Muzeum Spadochroniarstwa i luksusowe wnętrze hotelu Gołębiewski wink Mam niedosyt.
          • ola Re: Sprawozdanie - długie ;) 22.08.11, 21:30

Moim skromnym zdaniem Wisła najpiękniejsza jest "od góry"
            Tzn. w dolinach niewiele już pozostało z dawnej Wisły, rządzi zapiekanka i pistacje na elewacjach. Taki jarmarczno-pensjonatowy styl.
            Wystarczy jednak wejśc w którąś z dolin. W każdej dolinie droga asfaltowa przechodzi w szlak na któraś z okalających Wisłę gór. Na szczycie łączy się ze szlakiem czerwonym, który idzie szczytami do okoła Wisły: Kamienna, Trzy Kopce, Malinowa, Barania, Kubalonka, Mrózków, Kiczory, Stożek, Soszów, Czantoria. To przepiękny szlak, jak już wejdziesz na góre - prawie płaski, z fenomanalnymi widokami, klimatycznymi schroniskami. Można tę trasę zrobić pieszo lub na rowerach. Moje dziewczyny (4 i 1,5 roku) robią ją co roku, wabione perspektywą lodów w schronisku. To jest najlepsza perspektywa, z jakiej należy podziwiać Wisłę.
            Z innych rzeczy - nie ma piękniejszego miasta niż Cieszyn. I lepiej tam pojechać przez Cisownicę i Dzięgielow niz "autostradą", żeby wczuć się klimat cesarsko-królewskiego ducha tych okolic. Można wrócić przez polski Trinec i Jaworzynkę. Polecam też Zameczek Prezydencki i Czarne (z prostym szlakiem na Baranią). Zamiast Gołębia, gdzie tłok, lepiej wyskoczyć do Delfina w Skoczowie. Polecam tez jednodniową wycieczkę szlakiem cudnych czeskich miast zaraz za granicą: Novy Jicin, Olomunc, Frytek-Mistek.
            Wogóle nigdzie nie jest tak cudnie jak tam smile
            • ma2ma OLA Z WISŁY 22.08.11, 21:45
              Ola jam z Cieszyna...a powiedz ty mi kaj tam w Wiśle się na grzyby chodzi-bo ja chodzę do Ustronia Dobki, ale szukam czekoś ciekawego i nowego

a moze podrzucisz jeszcze jakąs trasę: chodzę na Kubalonkę i przez Poniwiec na Czantorię z 2x 4latka...znasz moze cos jeszcze fajnego na popoludnie...albo i dluzej
              • ola Re: OLA Z WISŁY 22.08.11, 22:00

po pierwsze grzyby:
                W Wiśle nie widziano ich od lat wink
                Ktoś tam kiedyś mówił, że gdzieś na Małym Stożku znalażł jakiegoś podgrzybka, ale to chyba plotki...
                Nie żartuję - od kiedy zaczęli wycinać na masowa skalę smreki, czasem znajdzie się jakiegoś rydza i tyle.

A co do fajnych tras - jest ich całe mnóstwo.
                Moje ulubione:
                - trasa na szybko "wokól domu": Kobyla, Stożek, Kiczory, Mrózków, Kubalonka.
                - trasa ulubiona: Kobyla, Stożek, Cieślar, Soszów, Czantoria.
                - Kubalonka, Przysłup, Barania, Czarne (jak już trzeba zejść), albo dalej, przez Malinową, Trzy Kopce do Centrum.
                No i trasa wyzwanie (trzeba wcześnie wstac wink - z Kubalonki przez Baranią, dalej przez Malinową na Skrzyczne, Klimczok i Szrenicę

Można też z drugiej strony -zaczynać od Kamiennej i Trzech Kopców w stronę Baraniej.
                Polecam jeszcze - spacer z Kubalonki na Stecówkę. Przez Bukową do Dobki
                • ma2ma Re: OLA Z WISŁY 22.08.11, 22:07
                  Dzieki wielkie, 2 ostatnie to znam i praktykuje....ale te nowe na pewno poznam z chlopakami tej jesieni..dziekuje ci bardzo za tipy...szkoda tylko z tymi grzybami, bom grzybiara straszna, ale nie tutejsza i ciagle szukamsmile
      • iin-ess Re: Sprawozdanie - długie ;) 22.08.11, 18:50
        echtom napisała:

> Byłam, wróciłam.

łał, cóż za intensywnie spędzony czassmile
    • iin-ess Re: Ustroń i okolice - atrakcje na szybko proszę 22.08.11, 18:46
      echtom napisała:

I najważniejsze - czy na Czantorię
      > i Palenicę da się wejść w adidasach, czy trzeba mieć na nogach coś bardziej spe
      > cjalistycznego? Na Łysicę dałam radę bez problemu.

da sięsmile
      >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka