nini6 18.10.10, 11:16 Ile powinnam zapłacic niani za opiekę nad dzieckiem w godzinach 8-15? Opieka u mnie w domu, wyłącznie zajmowanie się dzieckiem? Stawka miesięczna czy godzinowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Stawka dla niani 18.10.10, 13:23 zalezy jak sie z nianią umówicie my placilismy za godzine z kolei znajomi maja ustaloną stawkę meisieczną, z zaznaczeniem, że nie może być godzin więcej niż... zapytaj także nianię jak wyobraza sobie wynagrodzenie w czasie wakacji, gdy ona nie przychodzi do pracy my ie placilismy, sa osoby płacące pół stawki, a sa takei które płaca całośc znane mi stawki za 1h to 9-15zł, także rozbieżnośc spora Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_44 Re: Stawka dla niani 19.10.10, 15:37 Nie piszesz gdzie mieszkasz, w Poznaniu nie wyobrażam sobie mniej niż 10 zł za godzinę, bo tyle to bierze sprzątaczka, natomiast w małej wiosce mój kumpel z pracy ma panią, która przychodzi do nich na cały dzień, gotuje dzieciom i i całej rodzinie i jeszcze trochę sprząta i dostaje 1000zł na miesiąc (czyli średnio około 6 zł/godz) i jest bardzo z tego układu zadowolona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martawie2 Re: Stawka dla niani 20.10.10, 12:30 witam dziewczyny, nie popadajmy w paranoję z tym wynagrodzeniem dla opiekunke. wiem , ze to wazna sprawa by nasze dzieci miały dobrą opiekę, ale nie zawsze wysokosc wyn idzie w parze z dobra opieką. ja mam panią- na emeryturze, która przychodzi do mojego synka na 3 godziny dziennie- za 8 zł za godzinę i jestesmy obie bardzo zadowolone. ona cieszy się, ze moze pomóc, wyjsc z domu a ja ciesze się, ze ją mam. kolezanka tak samo - ma panią na emeryturze, która wychowała juz swoje wnuki i płaci jej 6 zł/ godzinę. mieszkamy obie na winogradach. jasne ze były panie- zwłaszcza studentki, które chiały po przeszło 10 zł / godzine, czesto miały doswiadczenie przy swoim rodzeństwie lub dzieciach znajomych u nas na winogradach z tego jak się orientowałam, to nianie mają od 1200-1500 za 8 godzin za miesiąc. wiem, ze na ratajach tez tak jest- nawet taniej. kolezanka tez ma nianie za 900 zł za 8 godzin, tez straszą panię. takze zalezy w którym rejonie poznania mieszkasz i czy dla niani to jest jedyne zródło utrzymania- jesli tak wtedy na pewno bedzie chciała wiecej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: Stawka dla niani 20.10.10, 13:32 Poznań, Rataje. Argument o sprzątaczce do mnie nie trafia, znam budowlańców pracujących za 8 zł/godz a praca raczej z opieka nad dzieckiem nieporównywalna. Obecnie płacę niani 50 zł dziennie/250 zł tygodniowo bez względu na to czy przepracuje te 5 dni czy nie i czy jest 7 h czy nie - a zdarza się jej stosunkowo często nieobecność. Zapłaciłam jej także za nasze wakacje i jej nieobecności spowodowane chorobą albo naszym urlopem (pojedyncze dni). Np. za wrzesień wyszło 1200 zł. Za październik wyjdzie 1200 zł. Niania chce podwyżkę, chcę mieć rozeznanie w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
maggy4 Re: Stawka dla niani 20.10.10, 14:02 poznań, winogrady my płacimy miesięcznie 1200 zł za 9 godzin dziennie uważam, że to dużo. robiliśmy kastingi, było ok. 10 pań (chciały pomiędzy 800 a 1000 zł), ale na każdą córka reagowała placzem. Odpowiedz Link Zgłoś
martawie2 Re: Stawka dla niani 22.10.10, 22:23 witam ponownie mi się wydaje , ze płacisz sporo jak na takie warunki. ma u ciebie jak pączek w maśle ja jak miałam pierwsza nianie do córki- to za nieobecnosc z jej winy ( np musiała cos załatwic ) nie płaciłam w ogóle, a jesli było to z naszej winy ( np jak zostawałąm w domu, czy babcia była) to płaciłam normalnie. za wakacje płaciłam połowe wyn. ustal moze z nią nowe warunki i zobaczysz jak ci wyjdzie. bo jesli jej czesciej nie ma czy jest i jescze chce wiecej kaski to chyba nie jest w porzadku. wiem , ze łatwo tak mówić, dziecko się przyzwyczaja a my jestesmy w kropce. na ratajach z tego co wiem opiekunki sa tansze ( mówie tu o starszych paniach, bo studentki to raczej wszedzie tak samo). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cegielka612 Re: Stawka dla niani 29.10.10, 18:03 Niani się w głowie przewraca - za tą stawkę spokojnie znajdziesz inną Panią - nie żeby nianię zmieniać ale uświadomić, że bierze naprawdę sporo a się nie przepracowuje, bo standardowo niania pracuje 9h. Odpowiedz Link Zgłoś
cegielka612 Re: Stawka dla niani 29.10.10, 18:01 10 zł za godzinę? Nie znam nikogo kto tyle płaci, prosta matematyka 9 h dziennie - 90 zł x 22 dni - 1980 zł. Sprzątaczka owszem bierze 10 zł ale jak przychodzi raz w tygodniu na parę godzin. Nie znam sprzątaczki, która za "etat" zarabia 2 tys na rękę. Znajomi w Warszawie, za drogą nianię płacili 1800 i to było dużo. Ze znajomych w Poznaniu koleżanka płaci 800 zł za 9h tyle że dowozi dziecko, inna 6 zł za godzinę. Moja niania bierze 900 zł za 7h - przyszło parę pań i KAŻDA na taką ofertę się zgodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
magrittka Re: Stawka dla niani 27.10.10, 16:59 Mieszkamy na Grunwaldzie i płacimy 1200 zł za 9 godz. Za urlop, chorobowe i z naszej winy niania otrzymuje 100%. Koleżanka z Piątkowa też płaci 1200 zł, ale za 8 godz. A ile płacicie za dwójkę - bliźniaki bądź dzieci z małą różnicą wieku? Odpowiedz Link Zgłoś