Dodaj do ulubionych

sklepy bezglutenowe

24.02.09, 12:04
Drogie mamy.
Bardzo proszę o adresy sklepów bezglutenowych w Poznaniu a może jest
taki w Swarzędzu . Może ktoś zna pikarnie w których można kupić
chleb bezglutenowy. Od dziś musimy przejść na dietę bezglutenową i
jestem trochę podłamana. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bju Re: sklepy bezglutenowe 24.02.09, 13:27
      Witam
      W Sadach (kierunek Świecko, za Przeźmierowem) jest firma zajmująca się produkcją żywności bezglutenowej, mają naprawdę ogromny wybór - www.glutenex.com.pl
      Wiem że to nie w Poznaniu i nie po drodze ale może masz jakiś znajomych kto jeździ w tą stronę - może Ci kupować.
      • pipi321 Re: sklepy bezglutenowe 24.02.09, 16:43
        bardzo dziękuje
    • lena99 Re: sklepy bezglutenowe 24.02.09, 18:52
      Piekarni żadnej nie znam, chyba nie ma w Poznaniu. Ale są sklepy
      sprzedające pieczywo firm Glutenex, Balviten - jeden jest w Plazie
      (obok Piotra i Pawła), drugi na ul.Podgórnej (naprzeciwko Kupca).
      Tam możesz kupić chleby, bułki, także mąkę.
      • pipi321 Re: sklepy bezglutenowe 25.02.09, 12:25
        Dzięki dziewczyny mąż był w Plazie i kupił małe co nieco. Muszę się
        bardziej zorientować w tym wszystkim.
        • jula02 Re: sklepy bezglutenowe 26.02.09, 12:51
          Hej,

Jest ten sklep na Ratajach os Piastowskie - sklep "Jabłuszko" przy Biedronce,
          tam tez mają pieczywo, mąki, makarony bezglutenowe,słodkie co prawda pieczywo
          trzeba zamawiać raz w tygodniu ale można się do tego przyzwyczaić smile
          • earl.grey Re: sklepy bezglutenowe 26.02.09, 21:55
            nie trzeba juz zamawiac pieczywa, jest w stałej sprzedaży, jak nie w jednym
            sklepie, to w drugim. Słodkie, jasne chlebki, ciemne, bułki, co kto lubi.
            Kolejne sklepy:
            - u Adwentystów na Zeylanda, nazywa sie Vita Natura (uwaga: w soboty zamkniete)
            - prawie po drugiej stronie ulicy, na Mickiewicza, delikatesy Ekolandu maja miłą
            półeczkę z zywnoscią BG,
            - na Fredry prawie naprzeciwko koscioła, po schodkach na dół,
            - przy ulicy chyba Bogusławskiego, naprzeciwko przychodni na Kasprzaka, taki
            zielony sklepik, również Ekolandu.

Jeśli możesz wydac troche wiecej, to ja raczej pieczywo Glutenexu odradzam.
            Wielokrotnie widziałam ich chleb, jeszcze niby do jedzenia wg daty na
            opakowaniu, a już z pleśnią. Wywnioskowałam, że pleśń musi pochodzić z zakładu,
            bo chleb jest pakowany próżniowo. Po wizycie w zakładzie, zrozumiałam...
            Jedno co, to Kozie Mleczko super mają.
            Jest jeszcze na św. Antoniego (za Śródką) Celiko, robią mąki, galaterki itp.
            A my oststnio sprawilismy sobie maszyne do pieczenia chleba i sami pieczemy -
            najtaniej wychodzi, a smak nie do porównania.
            A w ogóle to nie cykaj sie, asortyment produktów BG poszerza się dosłownie z
            miesiąca na miesiąc, obserwuję to juz kilka lat smile Tak że nie jestes sama smile

Koniecznie zajrzyj tutaj:

www.celiakia.org.pl/index.php?lang=pl&subdir=dieta
            a w szczególności na tamtejsze forum.

W Poznaniu jest nawet restauracja/kawiarnia bezglutenowa smile

Przy okazji:

Polskie Stowarzyszenie osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej jest
            organizacja pozytku publicznego i mozna przekazać na jego działalność 1% swojego
            podatku:

1procent.celiakia.org.pl/

• lena99 do earl.grey 27.02.09, 09:51
              Czy możesz podzielić się przepisem na chleb bg? Też mamy maszynę,
              ale jeszcze bg nie piekłam. Piekliśmy tylko ciasteczka (w piekarniku
              ofkors) ale wyszły okropnie twarde sad
              I jeszcze jedno - gdzie jest ta restauracja??
              • allunia77 Re: do earl.grey 08.03.09, 21:56
                hej.
                - w Plazie jest strasznie drogo - odradzam.
                - najtaniej jest w glutnexie u producenta - trzeba tylko pamiętac,
                aby pieczywo po otwarciu trzymać a lodówce lub w zamrazalniku - a
                potem odsświeża się je przez króciutkie gotowanie w garnku na parze.
                - choc moje dziecko najleipeij lubi pieczywo firmy chyba niemieckiej
                Schafer - ja kupuje rpzez internet ze strony www.bezgluten.pl -
                według mnie finansowo opłaci sie jak się kupuje większe ilości - a
                jak czesto pojedziesz do jakiegos sklepu to nie dość, że stracisz
                czas to jeszcze czesto okazuje sie, że mają osttsnie pieczywo z
                krótkim okresem wazności
                • blizniaczka1 Re: do earl.grey 13.03.09, 13:18
                  W Swarzedzu przez chwile w ub. roku byl sklep z produktami eko i
                  bezglutenowymi, ale niestety zbankrutowal.
                  Na ul. Sredzkiej w takim spozywczako-warzywniaczku niepozornym "u
                  Beaty" czy jakos tak widywalam chleb z glutenexu, ale na pewno
                  taniej byloby sciagnac z Sadow (marze sklepowe nawet do 100%
                  dochodza, a u producenta maja fajne bulki ciemne, nawet jadalne wink))
                  A propos, to ja swojemu synowi, jak mial taka diete, tostowalam ten
                  chleb i bulki i byly bardzo smaczne, natomiast "na sucho" nie dalo
                  sie tego jesc, raz nawet mi sie prawie udlawil takim chlebem jak
                  sucha wata...
                  Ponoc w niektorych marketach (real i carrefour) mozna tez juz
                  znalezc pieczywo b/g znanych producentow, warto poszukac.
                  Dobrze zaopatrzone Carrefoury maja tez w ofercie rozne ciastka
                  bezglutenowe firmy Scharr, trzeba tylko poszperac na polkach ze
                  zdrowa zywnoscia lub w okolicach produktow sojowych (ewentualnie
                  zapytac w punkcie obslugi klienta)
                  Z bezglutenowych mozna jeszcze celowac w marketach w chlebki Chaber -
                  kukurydziany, kukurydziano-ryzowy oraz ryzowe, np. maja je w ETC w
                  Swarzedzu wink Sa bezpieczne.
                  Jeszcze w Poznaniu jest sklep z takimi produktami na dole w Starym
                  Browarze, na tej wysokosci, co PiP, w bocznej "alejce", ale tez jest
                  dosc drogi.
              • earl.grey Re: do earl.grey 20.04.09, 20:08
                piekę w maszynie Moulinex:

pół kg mąki krakowskiej Balvitenu lub mieszanki do pieczenia chleba BAlvitenu
                płaska mała łyżeczka drożdży w proszku
                400 ml wody
                2 łyżki oleju
                1 łyżka cukru
                pół łyżeczki soli
                na programie bezgluternowym

Restauracja jest w pasażu Apollo, ale jeszcze jej nie testowałam. Na forum
                celiakii chwalą
                • lena99 Re: do earl.grey 20.04.09, 22:53
                  Dzięki raz jeszcze!
                  • earl.grey Re: do earl.grey 21.04.09, 18:38
                    przepraszam, że tak późno, ale przynajmniej cały czas o tobie musiałam mysleć smile
                    • lena99 Re: do earl.grey 21.04.09, 20:48
                      smile smile
    • lunar1986 Re: sklepy bezglutenowe 17.02.15, 16:35
      Ul. Szczepankowo 191 w Poznaniu - tyłami przez Zalasewo to żabi skok. Zaraz za lasem, koło Tulec. Sklep się nazywa MUS Sklep spożywczy i jest on wyposażony w zdrową żywność. W porównaniu z innymi sklepami w Poznaniu ma spory wybór, a to czego się nie dostanie, to na zamówienie ściągną smile
      • berbelucha_pz Re: sklepy bezglutenowe 14.09.17, 16:22
        Od ponad 25 lat na ul. Podgórnej 19 między Szkolną a Wrocławską, na przeciwko Kupca Poznańskiego jest sklep Bliżej Natury. Mega duży wybór, okazjonalnie jakieś rzadziej spotykane smaczki. Mnóstwo produktów na zamówienie, pieczywa bg chyba z parunastu piekarni, a dodatkowo eko i wege. Od jakiegoś czasu można zamawiać na blizejnatury.net, nawet z dowozem do domu big_grin
    • gagulky Re: sklepy bezglutenowe 27.11.18, 11:07
      Witam.
      Polecam pieczywo i ciasta bezglutenowe w ETC w Swarzędzu na wyspie "Bułka z masłem". Codziennie rano mają świeże pieczywo.
    • zapracowanypoznaniak Re: sklepy bezglutenowe 02.12.18, 15:25
      Co do chleba - to koleżanka z pracy po prostu kupiła maszynkę do robienia chleba i sama go robi. ( tam się tylko daje produkty a ona resztę sama robi , miesza i piecze )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka