Dodaj do ulubionych

gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu

08.07.09, 19:32
Witam. Jestem zrozpaczoną mamą 16 miesięcznego synka. Bardzo się boję, że moje dziecko cierpi na autyzm. Synek ma opóźniony rozwój mowy, prawie nie gaworzy, wydaje dziwne dźwięki typu gardłowe mruczenie, jakby miał chrypkę. Jedyne co się nauczył to tata i mama a tak tylko jakieś dziwne odgłosy.Mój synuś niestety unika jak może kontaktu wzrokowego z nami, czasami zdarzy mu się, że spojży się na nas. Zauważyłam, że nie zachowuje się tak jak większość dzieci, bawi się sam, nie szuka z ludźmi kontaktu. Obcych się boi, dzieci również. Oczywiście niepokoi mnie, że średnio raz dziennie kręci się wkółko i ma radochę, że mu się kręci w głowie. Jest bardzo ruchliwy, wręcz nadpobudliwy.
Ogólnie to jestem załamana. Wiem, że to co teraz napisze to zgrzesze - ale ja naprawdę nie mogę sobie z tym poradzić, brak mi chęci do życia. Boję się diagnozy, ale z drugiej strony chciałabym już wiedzieć i nie wiem, jak wtedy sobie poradzę. Jeżeli ktoś ma jakieś namiary, gdzie w Poznaniu można zdiagnozować autyzm to bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 09.07.09, 18:15
      Zdaj to pytanie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
    • marychna31 Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 13.07.09, 20:43
      Cześć, jestem mamą autystycznego chłopca. NIe polecam
      diagnozowania w Poznaniu. Zapisz się na diagnoze w Synapsis w
      Warszawie. NIestety tam się czeka rok na termin. W międzyczasie
      zgłoś się do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej na Trybunalskiej,
      to dostaniesz tam pierwsze wskazówki oraz prawo do wczesnego
      wspomagania rozwoju (niezależnie od tego co dziecku jest). W
      Poznaniu polecam też psychiatrę dziecięcego dr Agnieszkę Słopień.
      • agare-76 Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 13.07.09, 23:44
        Witaj smile
        Jestem mamą 4-letniej dziewczynki - od ponad roku rehabilitowanej (na początku diagnoza była mało budująca - Autyzm atypowy - psychiatra dziecięcy, jednak tego nie potwierdził) Polecam Tobie Centrum Stymulacji Rozwoju Dziecka na Smochowicach, a tam p. Iwonę Palicką. Bardzo kompetentna osoba - neuropsycholog. Wszystko, niestety prywatnie, ale nie spotkałam się z terapią autystów na NFZ. Dodatkowo jeszcze stowarzyszenie Pro-Futuro (stowarzyszenie rodziców dzieci autystycznych) na Szamarzewskiego - nic więcej oprócz tego, że istnieje, nie wiem, ponieważ nie korzystałam z ich usług. Moja córeczka miała podobne objawy do Twojego synka (nadal bardzo słabo mówi - jednak stwierdzony został opóźniony rozwój psychoruchowy, chodzimy na terapię SI, logopeda, zajęcia grupowe z pedagogiem specjalnym - widać szalone postępy). Napisałam to wszystko po to, żebyś wiedziała, że pewne zachowania niekoniecznie muszą być autystyczne - czasami są to bardzo poważne zaburzenia integracji sensorycznej - systematyczne ćwiczenia dają efekty smile)) Głowa do góry smile
        podaję linki:
        www.centrumdziecka.republika.pl
        pro-futuro.org/
      • marychna31 cd 13.07.09, 23:53
        Przepraszam-musiałam przerwać.
        tak jak forumowiczka poniżej polecam Pro-Futuro. Mój synek był pod
        ich opieką przez kilka miesięcy zanim nie trafilismy na Oddział dla
        Dzieci Autystycznych - to jedyne miejsce w Poznaniu gdzie
        prowadzona jest prawdziwa profesjonalna, w adekwatnym wymiarze
        terapia autystyków (25h tygodniwo)-wszystko bezpłatnie:
        www.tfcom.pl/autyzm/index.php?a=category&id=1
        Bardzo trudno sie tam dostać ale warto!
    • marychna31 Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 14.07.09, 18:33
      Exciter, jesli chcesz to pisz do mnie na maila gazetowego. Chetnie
      pomogę smile
    • aagawek Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 22.07.09, 12:10
      Diagnozę główną polecam w PPP nr 1 na Trybunalskiej. U nas poszło szybko i
      sprawnie.
      Na diagnozę SI zapisz się do PPP-S na Dębcu. Tam jest fantastyczna terapeutka SI
      i masz szansę na terapię bezpłatną.
      Polecam też OWI na Dębcu (chcą skierowanie od lekarza specjalisty). Mieliśmy tam
      wiele konsultacje. Skoro Twój synek ma dopiero 16 m-cy, to nie uczęszcza do
      żadnej placówki integracyjnej i może tam załapać się na terapię psychologiczną,
      logopedyczną i na rehabilitację. Wszystko tam jest bezpłatne, a Panie fantastyczne.
      • earl.grey Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 29.08.09, 14:19
        i w ogóle zgłos sie na diagnoze jak najszybciej./ W ptzypadku mojej córki objawy
        "autyzmopodobne" ustąpiły po zdiagnozowaniu... celiakii i wprowadzeniu
        odpowiedniej diety.
    • wseiii.poznan Re: gdzie diagnozować autyzm w Poznaniu 16.09.13, 10:59
      Szanowni Państwo,

wczesna diagnoza i wspomaganie rozwoju, leczenie i założenia terapeutyczne, organizacja edukacji włączającej dla dzieci z autyzmem – wokół tych tematów będzie się koncentrowała tematyka III Ogólnopolskiego Forum Autyzmu organizowanego 28 września 2013 r. przez Wyższą Szkołę Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu oraz Fundację Na Rzecz Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym „Nowa Nadzieja”. Konferencja będzie miała charakter wykładowo-warsztatowy i jest adresowana nie tylko do nauczycieli, lekarzy czy terapeutów, ale także do rodziców dzieci zmagających się z autyzmem.

Konferencja odbędzie się w Poznaniu w Domu Aukcyjnym Adam’s przy ul. J. Matejki 62.

Szczegółowe informacje oraz warunki uczestnictwa dostępne są na stronie internetowej WSEIiI: www.wseiii.pl.

Zapraszamy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka