exciter79
08.07.09, 19:32
Witam. Jestem zrozpaczoną mamą 16 miesięcznego synka. Bardzo się boję, że moje dziecko cierpi na autyzm. Synek ma opóźniony rozwój mowy, prawie nie gaworzy, wydaje dziwne dźwięki typu gardłowe mruczenie, jakby miał chrypkę. Jedyne co się nauczył to tata i mama a tak tylko jakieś dziwne odgłosy.Mój synuś niestety unika jak może kontaktu wzrokowego z nami, czasami zdarzy mu się, że spojży się na nas. Zauważyłam, że nie zachowuje się tak jak większość dzieci, bawi się sam, nie szuka z ludźmi kontaktu. Obcych się boi, dzieci również. Oczywiście niepokoi mnie, że średnio raz dziennie kręci się wkółko i ma radochę, że mu się kręci w głowie. Jest bardzo ruchliwy, wręcz nadpobudliwy.
Ogólnie to jestem załamana. Wiem, że to co teraz napisze to zgrzesze - ale ja naprawdę nie mogę sobie z tym poradzić, brak mi chęci do życia. Boję się diagnozy, ale z drugiej strony chciałabym już wiedzieć i nie wiem, jak wtedy sobie poradzę. Jeżeli ktoś ma jakieś namiary, gdzie w Poznaniu można zdiagnozować autyzm to bardzo proszę o pomoc.