Gość: agol IP: *.ds2.agh.edu.pl / *.ds2.agh.edu.pl 05.01.04, 21:56 na czym polega feny czy fenoly... chodzi o chorobe genetyczna fenylekonturia lub podobni ebrzmiaca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blle Re: fenylokenturia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:00 znam tylko podręcznikową definicje.. chcesz taką? :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agol Re: fenylokenturia IP: *.ds2.agh.edu.pl / *.ds2.agh.edu.pl 05.01.04, 22:10 oki jak tylko zrozumiala dla zwyklych ludzi to dawaj,zobacze.z gory dzikeuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blle Re: fenylokenturia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:16 a więc: (uwaga-dyktuje chociaż nie wiem czy to jest zrozumiałe :/) Jest to brak enzymu przekształcającego w tyrozynę. Fenyloalanina gromadzi sie i przekształca w toksyczny kwas fenylopirogronowy. Powoduje to uszkodzenia układu nerwowego. Nieleczona feny...-coś tam ;] prowadzi do uposledzenia umysłowego. nadmiar jest wydalany z moczem chorego. Zapobieganie wystąpieniu objawów chorobowych polega głównie na stosowaniu diety ubogiej w fenyloalanine. ufff..:D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: fenylokenturia 06.01.04, 11:30 Gość portalu: agol napisał(a): > oki jak tylko zrozumiala dla zwyklych ludzi to dawaj,zobacze.z gory dzikeuje!! To sięzdaje się nazywa FENYLOKETONURIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina fenyloketonuria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:35 Polecam Ci kazda ksiazke do biochemii, najlepsza to wg mnie Harper. Ludzka odpowiedz na Twoje pytanie mozesz znalezc w " Zywieniu czlowieka" pod red. Jana Gaweckiego. Tam jest to fajnie napisane. Przykro mi bardzo, ze podalam tylko literature, ale zepsul mi sie skaner, a przepisywac paru ladnych kartek nie ma sensu. W skrocie- masz za duzo fenyloalaniny oraz jej metabolitow we krwi i moczu. Przewleklepodwyzszenie tego aa moze doprowadzic do uszkodzenia mozgu lub smierci. O wystepowaniu choroby decyduje niedobor aktywnosci hydroksylazy fenyloalaniny (PAH). Nie mozna spozywac produktow zawierajacuch fenyloalanine (np: czesc slodzikow) Mam nadzieje, ze w miare jasno to napisalam. Po szczegoly odsylam do biochemii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromboosia-genetyk Re: fenylokenturia IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.01.04, 23:34 u dzieciakow sa specjalne testy ktore wykrywaja to zaraz po urodzeniu we krwi, niestety leczenie zwykle trwa cale zycie - polega miedzy innymi na konkretnej diecie. Obecnie jest w kregu zainteresowan genetykow - jako model to terapii genowej :-) jak chcesz wiecej to pisz na gazetowa skrzyneczke bromboosia@... Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: fenylokenturia 06.01.04, 11:33 www.glutenex.com.pl/gtxl07.html Tu masz coś - napisane (częściowo) po ludzku Odpowiedz Link Zgłoś