Gość: Hydrolog Chcą nam zabetonować Dunajec! IP: *.zeneris.pl 14.10.09, 08:50 Jestem ciekaw czemu w tym artykule są brane pod uwagę Tylko wypowiedzi "jednej" strony, a nie wszystkich zainteresowanych. A cytowane wypowiedzi urzędników państwowych nie przystoją zajmowanych przez nich funkcji oni powinni być poza podziałami i działać w imię obowiązującego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
yav-anna Ważna jest równowaga 16.10.09, 11:29 Takie inwestycje są potrzebne Polsce, UE wprowadziła duże wymogi dotyczące ograniczania emisji. Jednak zielona energia jest tylko wtedy ekologiczna, kiedy jest dobrze zaplanowana i nie wyrządza szkód w środowisku naturalnym. Polecam bardzo ciekawy wywiad z Władysławem Mielczarskim, członkiem European Energy Institute. Na portalu www.ChronmyKlimat.pl porównuje on opłacalność energii atomowej z OZE oraz mówi o przyszłości energetyki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Betonowy Dunajec 16.10.09, 12:18 Dokladnie na Zachodzie istnieja bardzo rygorystyczne obostrzenia co do budowy zapor rzecznych. Poza tym dzieki protestom obywatelskim oraz organizacjom ekologicznym udalo sie wstrzymac budowe kilku tam w dolinie Loary, a cztery w ogole zburzono!!! Czy Polska musi zawsze odkrywac wszystko 100 lat pozniej za innymi???!!! www.wprost.pl/ar/119372/Polska-piramida/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Betonowy Dunajec IP: *.pool.mediaWays.net 16.10.09, 13:03 Dlaczego nie uczyc sie na przykladach? W Niemczech na rzece Neckar (podobnej do Dunajca) zbudowano juz pod koniec XIX wieku parenascie stopni z elektrowniami-od ujscia do Renu po Heilbron-tez przez przelom.Celem byla wprawdzie splawnosc tego odcinka, ale korzysci przynosi teraz energia.O szkodach mozna sie przeciez poinformowac. Mniejsze rzeki gorskie juz dawno mialy stopnie i sztuczne odnogi-tzw. mlynskie potoki, na ktorych pracowaly wlasnie mlyny.To dalej funkcjo- nuje , teraz sa tam tylko elektrownie. W tym roku pierwszy raz przyuwazylem, ze na jakims stopniu buduje sie fundamenty na turbine- mimo ze te istniejace elektrownie maja pierszenstwo do tej wody. Co tu duzo gadac-u nas na Slasku tez tak bylo.Teraz znowu naturalnie -dziko i zabagnione. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Betonowy Dunajec 16.10.09, 14:42 To nie o to chodzi, zeby nie budowac tylko budowac z sensem. Wiele rzek w Niemczech zostalo tak uregulowanych, ale to niestety odbilo sie na ekosystemie. Poza tym regulacja Neckaru wiazala sie przede wszystkim z transportem wodnym, a nie energetyka. Z tego co rozumiem takich planow co do Dunajca nikt nie przewiduje, bo z reszta i po co. Obecnie, na Zachodzie gdzie mozna coraz czesciej sie rezygnuje ze scislej regulacji na rzecz bardziej pronaturalnych rozwiazan, oczywiscie nie dotyczy to szlakow zeglugowych. Racje ma jeden z piszacych ze Dunajec wymaga prywatnych inwestycji - tego nikt nie neguje, ale czemu nie ma odpwiednego ustawodastwa? Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Beton 16.10.09, 13:32 nie wiem dlaczego ale beton zawsze mi się kojarzy ze ściekiem fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2004727,2,1,ps.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz_3000 Betonowy Dunajec IP: *.zeneris.pl 16.10.09, 14:27 Forma powyższego artykułu obrazuje jednostronne podejście do użytkowania rzek. Widać jak lobby wędkarskie próbuje wywierać naciski na zaniechanie proekologicznych inwestycji, które są szansą prawdziwego rozwoju dla regionu. Dunajec, a szczególnie jego dolny odcinek prezentuje obraz całkowicie zdegradowanego ekosystemu rzecznego i tylko inwestycje prywatnych przedsiębiorców mogą pomóc uratować Dolinę Dunajca. Po stanie utrzymania międzywala widać, że RZGW od niepamiętnych czasów nic nie zainwestowało choćby w zabiegi pielęgnacyjne. Dla bogatego lobby wędkarskiego nie liczy się bezpieczeństwo ludzi zamieszkujących Dolinę Dunajca, możliwości nowych miejsc pracy i rozwoju lokalnego. Dla tych paru osób utarło się tylko dziwne stwierdzenie, że MEW zabije im ryby w rzece i stracą weekendowe hobby! Szkoda tylko, że dyrektor RZGW tak mało wie o hydrotechnice i staje po niewłaściwej stronie co nie przystoi urzędnikowi państwowemu takiego szczebla. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowe G.. wiys! 16.10.09, 14:57 A ja wiym ze g.. wiys. Lobby wedkarskie? Pieprzycie panie Przelomu Dunajca nikt w Sromowcach nie da. A i w Szczawnicy i w Kroscienku ludzie beda walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz_3000 Re: G.. wiys! IP: *.zeneris.pl 16.10.09, 15:28 Chyba Ty nie wiele wiesz skoro nawet nie zauważyłeś że w Sromowcach jest już zapora:) Kolejny internetowy ekolog, który tylko pisze tu i tam a kraju nie widział!! Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowe Re: G.. wiys! 16.10.09, 16:10 Ino co ma zapora do przełomu panie wedkarskie lobby? Pietrzenie wody przed Kroscienkiem jesli juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Betonowy Dunajec IP: 195.150.87.* 17.10.09, 00:17 Idz sobie na Kamienicę oglądnij dobrze Mew a później pisz. Reprezentujesz inwestora ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Zabobon "odnawialnej" energii IP: *.unassigned.ntelos.net 16.10.09, 14:34 Jednym z najglupszych zaklec lewactwa jest powtarzana bezmyslnie magiczna formulka: "odnawialna energia". Tlumy skolowane przez geszefciarzy paraduja po ulicach, wrzeszcza i tupia jak stado feministek i wymuszaja na politykach dotacje na tamy, wiatraczki i zwierciadelka. Nawet wsrod nawiedzonej czeredy ekolo-patolo zaczelo juz switac, jak straszliwym obciazeniem dla srodowiska sa te lewackie "wynalazki". Smierdzace zalewy na Woldze, zamulone zbiorniki na Colorado River, huczace, masakrujace ptaki farmy wiatrowe, czy szklana pulapka pietnastu hektarow potluczonego szkla na pustyni Mojave - pamiatka po utopii Cartera i spolki - to tylko pojedyncze przyklady. Ciemne lewackie masy, niczym zapity kwach w rynsztoku zaprzeczaja oczywistosci i zapieraja sie wszystkimi czterema racicami, kiedy im tlumaczyc, jak kosztowne i nieodwracalne jest marnotrwastwo "odnawialnej energii". Bez kija, do glupa nie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Zabobon "odnawialnej" energii IP: *.pool.mediaWays.net 16.10.09, 15:47 Gorsza jest wiara w cudowna przyszlosc energi atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
uki11 Natura 2000 szansą dla Dunaja 16.10.09, 16:48 Przykre jest to, że tylko praktycznie program Natura 2000 jest w stanie uratowac nasze rzeki przed hydrotechnicznym lobby !U nas niestety cały czas pokutuje "komunistyczne " podejście do rzek, a więc- prostowanie i betonowanie cieków wodnych, budowa wielkich zbiorników retencyjnych jak i ustawianie wałow przeciwpowodziowych "metr" od brzegu rzeki itp... A do tego dochodzi teraz budowa MEWEK, które są źródłem energii tylko dla pojedyńczych inwestorów !! A nasze rzeki muszą się zmierzyc z kolejnym zagrożeniem !Nie ma na co czekać, trzeba objąć dolny Dunajec ochroną natura 2000, bo tylko to może bardzo ograniczyć zabudowę hydrotechniczną rzeki !W Tylmanowej udało sie zablokować budowę Mewki, więc jest cały czas szansa, że większość planowanych inwestycji w dolinie Dunajca nie powstanie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mojo123 Peak Oil 16.10.09, 17:50 Wobec Peak Oilu to jedyna droga, mysle ze to wrecz za malo, musimy budowac setki takich elektrowni. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Small ist beautyfull 16.10.09, 18:37 Ile jest progow na polskich rzekach? Wszedzie tam idzie wbudowac standartowe jednostki energetyczne.Kazda taka jednostka oszczedza setki albo tysiace ton wegla rocznie.Przy okazji sie te progi ekologicznie zmodernizuje.Potem to juz samo leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruja_polaca Betonowy Dunajec IP: 78.24.136.* 16.10.09, 18:34 "...wnioski będą rozpatrywane według dotychczasowych zasad, czyli przede wszystkim mają sprawdzać prawidłowość norm technicznych elektrowni, a nie ich liczba. Pozytywna opinia oznacza rozpoczęcie budowy." Jak to pozytywna opinia według norm technicznych, no a gdzie miejsce na procedury oceny oddzialywania na srodowisko??? A co z wydaniem deklaracji srodowiskowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Chcą nam zabetonować Dunajec! IP: 195.150.87.* 17.10.09, 00:05 To ja zbuduję chlewnie kołoPana domu ekologiczną albo ekologiczną utylizację śmieci i odpadów pasuje ? Jak się nie wie o czym sie pisze to lepiej nie pisać. Dunajec to dobro narodowe Gorce, Pieniny to najbardziej urokliwe miejsca w Polsce. Niech rządzący wezmą się za sprawy uchwalania przepisów chroniącyh dobro narodowe bo wnuki nam tego nie wybaczą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 Na rzece może powstać nawet kilkadziesiąt elektrow 17.10.09, 00:30 A na lądzie jedna węglówka, która będzie rezerwą dla tych wodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bw Betonowy Dunajec IP: *.toya.net.pl 17.10.09, 14:29 Jestem ogromnym zwolennikiem ochrpony przyrody, ale nie ukrywam,że tzw. "ekolodzy" są dla mnie "ciałem obcym". Niewątpliwie, każda ingerencja w przyrode przynosi zmiany i na pewno często niekorzystne, ale kraj i jego gospodarka to nie tylko naturzlne środowisko. "Ekolodzy" protestują zawsze i wszędzie, elektrownia wodna - tak, ale nie, elektrownia węglowa nie bo lepsza wodna, ale wodnej też nie robić bo będzie zakłócony ekosystem, to może atomowa, NIE!!!, lepiej wiatrowa, ale nie tu bo zepsuje krajobraz i wyniosą się ptaki... itp., itd. Ci sami ekolodzy posługują się tak jak wszyscy inni laptopami, komórkami, jeżdżą rowerami, żądaja dobrych dróg rowerowych, asfaltowych lub podobnych, jeżdżą samochodami, bo nie wszędzie rowerem można... I to cała nasza kochana ojczyzna! Tak samo jak z wysypiskami śmieci. Muszą powstać, ale nie tu, lepiej tam. Tam? skądże znowu!? Tu też przeszkadza. To trzeba jednak gdzie indziej. A gdzie indziej - to znaczy gdzie? Tu też nie! Specjalnie piszę w formie bełkotu, bo te wszystkie protesty, to głownie bełkot. MA BYĆ DOBRZE!, ale dla mnie, co tam kraj i inni ludzie, moje poglądy są jedynie słuszne, a kto się ze mna nie zgadza, ten wróg śmiertelny i głupek... itd.itp. Jak ja bym chciał żyć w normalnym kraju, gdzie nie protestuje sie dla samego protestowania, gdzie myśli sie o całokształcie gospodarczym, a nie o każdym jego aspekcie oddzielnie. CZy to kiedykolwiek w Polsce nastąpi? Retoryczne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Jarecki Betonowy Dunajec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 18:59 Chory pojebany kraj!!!!!!! zabetonujmy wszystko qwa!! fuck slów barkuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Kruszewski- Betonowy Dunajec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 13:03 Każdemu inwestorowi elektrowni wodnej Zarząd Gospodarki Wodnej i Marszałek Województwa powinien postawić warunek: przepławka dla ryb, która mogła być jednoczesnie przeprawą dla kajaków, albo nie ma zgody na budowę. U nas na Narwi 30 lat temu wybudowano 6 jazów, bez przepławek. Na 53 km rzeki zrobiła się "pustynia" rybna, nie ma ptaków, ktore filmował tu Włodzimierz Puchalski. W górze rzeki jest podobnie.Zupełnie zmienił się krajobraz. Tragedia! Dlatego warto walczyć o przwpławki. Elekrownie tak, ale z przepławkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp A co rabią urzędnicy????? IP: *.karor.com.pl 19.10.09, 12:23 Teraz urzędnicy łapią się za głowę a program zabudowy Dunajca, napisany zresztą na zlecenie RZGW w Krakowie istnieje już od 2007 roku. Odbyła się konferencja na której szanowne grono profesorskie wskazło na konieczność zabudowy Dunajca ze względu m.in. na jego erozję i postępujące pustkowienie terenów przyległych ( obniżanie lustra wody). Należy zrozumieć argumenty ekologów ale także należałoby nie robić nagonki na inwestorów, każdy kto posiada kapitał chce go w sposób naturalny mnożyć a nie chować do skarpety. Gdyby w Polsce powstała mapa rzek i miejsc uzgodnionych pomiędzy stronami obecnego konfliktu nie mielibyśmy obecnie tak kuriozalnej sytuacji. Tym czasem ani Rząd ani Mnisterstwo wraz z podległymi mu Zarządami Gospodaki Wodnej łoży od lat grosiaki na utrzymanie rzek a w sytuacjach powodziowych rozkłada ręce i daje zapomogi??? Zafrasowany Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chucie Re: A co rabią urzędnicy????? 19.10.09, 13:21 Hehe, a wiesz skad ta wzmozona erozja wzglebna i obnizanie lustra wod gruntowych? Ano stad, ze Czorsztyn i Roznow przechwytuja material transportowany przez rzeke. Lekarstwem na szkody wyrzadzane przez te zapory ma byc budowa kolejnych... Bareja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: A co rabią urzędnicy????? IP: *.centertel.pl 21.10.09, 17:22 Hola, hola ja nie kwestinuję żadnych racji, tak jak wcześniej pisałem. Idąc dalej to nie moja opinia a jedynie przytoczyłem opinie,zgodnie z przywołanym we wcześniejszym wpisie opracowaniu grona profesorskiego zleconego przez RZGW(byłem na odczycie). Sam reprezentuję pogląd, że każda strona ma racje, problem upatruję nie w ekologach czy potencjalnych inwestorach a w obłędnym kole braku decyzyjności w naszym kraju. Tak na marginesie zajmuję się tematem od 7 lat i cały czas oczekuję, że ktoś wraszcie wytypuje cieki wodne i miejsca do posadowienia farm wiatrowych - marzenie?! . I co tu więcej dodać????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawodzianka Chcą nam zabetonować Dunajec! IP: *.tomaszow.mm.pl 25.10.09, 09:43 Postawia most15 ton w zamian ,tylko ze do mostu nie bedzie drogi z obu stron .To po co ta inwestycja . Panie Cebula bron Pan Dunajca i jego naturalnego biegu . Odpowiedz Link Zgłoś