kzet69 19.11.09, 00:15 jedna uwaga w Polsce jeśli chcesz poleżec w łóżku kilka dni musisz iśc do lekarza po ... zwolnienie, moża pora ucywilizowac przepisy by pracownik powiedzmy 10-14 dni chorobowego mógł usprawiedliwic sobie sam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.multi-play.pl 19.11.09, 06:45 Jasne! Do tego jeszcze z 14 dni urlopu NŻ i 30 dni opieki nad psem. Do lekarza z tego, co mi wiadomo, chodzi się po diagnozę i sposób na wyjście z choroby a nie po L4 - to winno być jedynie jednym ze środków. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny 21.11.09, 14:35 ok, wiadomo, że do lekarza chodzi się po diagnozę a nie po L4, ale w artykule napisali (a potwierdzi Ci to każdy lekarz), że w przypadku grypy masz przez kilka dni leżeć w domu, aby się wykurować oraz nie zarazić innych. Dlatego właśnie masz telefonicznie skonsultować chorobę z lekarzem, a nie przychodzić do niego, aby nie zarazić lekarza oraz innych pacjentów przychodni. Jaki byłby sens telefonicznej konsultacji, jeśli następnie miałbyś iść do pracy i zarażać ludzi w autobusie, na ulicach, w sklepie oraz współpracowników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.ghnet.pl 19.11.09, 06:50 Oj, działo by się działo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania81 Internet zamiast przychodni. IP: 188.33.148.* 19.11.09, 08:32 Myślę, że w dobie internetu dobrym sposobem na uniknięcie ryzyka przypadkowego zarażenia w przychodni są np. konsultacje lekarskie online. Wczoraj miałam wątpliwą przyjemność stania ok 2h w kolejce do lekarza pierwszego kontaktu. Grono osób kichających i kaszlących które czekały razem ze mną zwiększyły prawdopodobieństwo zarażenia mnie grypą lub innymi chorobami :( No ale L4 dostałam. Mysle ze portale typu doctormed.pl gdzie można porozmawiać z lekarzem nie wychodząc z domu mogą być pomocne w walce z pierwszymi objawami choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdaa zadwoń do przychodni?! niezly zart! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 09:36 Proponuje sprobowac zadzwonic do przychodni ... to w Polsce nie mozlwie ... lekarz udzielajacy porady przez telefon? buahahha ... nie w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telegram29 Re: zadwoń do przychodni?! niezly zart! IP: 91.150.198.* 19.11.09, 11:36 Też mnie rozbawiły te zalecenia... Ciekawe, czy mieszkam w tym samym kraju, co redaktorzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Czytajcie uważnie! 19.11.09, 14:50 Przecież redaktory nie napisały z kim się konsultować i do kogo dzwonić. Można spróbowac na jakiś numer od 07xx coby leczniczo podyskutować z gorąca blondynką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zadwoń do przychodni?! niezly zart! IP: *.chello.pl 21.11.09, 11:37 a mieszkasz w Luxemburgu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: zadwoń do przychodni?! niezly zart! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.09, 17:48 "to w Polsce niemozlwie ... lekarz udzielajacy porady przez telefon?" W Polsce jest to nawet prawnie zakazane. Można miec za to kłopoty, na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Bus - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.chello.pl 19.11.09, 10:50 Jak mam zachować metr od kaszlącego w autobusie który jest przeładowany ? Co dziennie korzystam z połączenia Kraków - Miechów z dworca RDA , przecież tutaj jeden na drugim jedziemy , o jakiej grypie mowa chyba że inspekcja coś zmieni ale na bardzo krótko . Zmienię sposób przemieszczania się do pracy może jeszcze nic mi nie sprzedali w tym zatłoczonym kaszlącym Grzybie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estor Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 12:59 Nic nadzwyczajnego - sposób postępowania niemalże identyczny jak w przypadku np. przeziębienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.autocom.pl 19.11.09, 13:45 Redaktor udziela pisemnych porad na łamach: "Ale bezwzględnie idź do lekarza, jeśli: (...) jesteś dzieckiem do 2 lat" :D :D :D uśmiałem się po pachy!!! Dzięki za poprawienie humoru w ten ponury dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedm Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 11:08 Dokładnie! Aż monitor oplułam :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.net.autocom.pl 19.11.09, 16:26 Z pójściem do lekarza czekac do stycznia 0 NFZ nie ma funduszy na leczenie, tymczasem wstęp do wielkiej akcji - niech osoby wzmożonego ryzyka (np. emeryci)wymierają nieszczepione. Co za oszczędności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 żyjemy w XXI wieku,a ludzie zachowują się jak ok. IP: *.chello.pl 19.11.09, 23:20 400 lat temu.Mają auta,GPS,laptopy,a nie mają 30 zł i 15 minut aby kupić szczepionkę i się zaszczepić. U mnie w domu zaszczepiła się cała rodzina, babcia też.Zażywamy też witaminy,unikamy zgromadzeń,ja poruszam się tylko autem.Możemy oczywiście też zachorować ale będzie to przebieg łagodny.Jeżeli ludzie wymyślili szczepionki, są one po 30 zł, nie majątek - tyle co 1,20 kg szynki, jeżeli ci lekarze w TV z tych komisji ds. epidemii proszą aby się szczepić, to ja tak robię.Inna sprawa to fakt,że brakuje zwykłej szczepionki i aby szczepić 4 członków rodziny przez 10 dni w 3 aptekach "polowałem" na szczepionki,w Krakowie, w 2009 roku, w kapitaliźmie. To jest dopiero chore, jak ta grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata z usa Re: żyjemy w XXI wieku,a ludzie zachowują się jak IP: *.hsd1.ca.comcast.net 26.11.09, 05:57 tu gdzie mieszkam w kalifornii, tez brakuje szczepionek i w tv powiedzieli, ze do lutego zostana zaszczepieni wszyscy ktorzy chca., ale nie wszyscy chca, bo gwarancja niemal zadna, wiele osob choruje po szczepionce a poza tym duzo sie mowi o sztucznej nagonce o grypie aby w dobie tego strasznego kryzysu przemysl farmateutyczne nie upadl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savon de Marseille Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.dyn.iinet.net.au 21.11.09, 12:20 'Osiem kroków, jak postępować w przypadku wirusa A/H1N1 - tak ministerstwo zdrowia Luxemburga informuje swoich obywateli, jak sobie radzić z zakażeniami.' W jakim to jezyku jest napisane? Bo chyba nie po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawdzik Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 15:00 Widocznie artykuł był za długi by zadać sobie trud przeczytania całości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.wfd92.dsl.pol.co.uk 21.11.09, 15:23 i jedz duzo surowej cebuli.. a jesli jestes zdrowy/a, a w kolo ciebie choruja.. jedz duzo surowej cebuli(czosnek niekonieczny i smierdzi-chyba ze zostajesz w domu) po takich specyfiach prZychodzi ogromna ochota na sex, wiec zrezynuj jesli mozesz, lub jedz z parnerem/ka cebule.. smacznego wspolzycia.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam i jedz cebuli duzo IP: *.wfd92.dsl.pol.co.uk 21.11.09, 15:25 i jedz duzo surowej cebuli.. a jesli jestes zdrowy/a, a w kolo ciebie choruja.. jedz duzo surowej cebuli(czosnek niekonieczny i smierdzi-chyba ze zostajesz w domu) po takich specyfiach prZychodzi ogromna ochota na sex, wiec zrezynuj jesli mozesz, lub jedz z parnerem/ka cebule.. smacznego wspolzycia.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.dynamic.caiway.nl 21.11.09, 19:07 na zachodzie europy dzwonisz do doktora domowego oczywiscie odbiera asystetka i kaze ci wziac paracetamol potem doktor mowyi podwujna dawke paracetamolu takrze ludzie nie narzekajcie aze w polsce jest tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.aster.pl 21.11.09, 19:45 Bardzo by się przydało, żeby - jak w USA - pracownikom przysługiwało rocznie kilka "dni chorobowych", które można wykorzystać na życzenie, a jeśli się nie wykorzysta - dołączyć do urlopu. Te dni podlegają akumulacji i niewykorzystane można sobie odebrać nawet po kilkunastu latach. To coś w rodzaju urlopu na życzenie, ale to są dodatkowe dni, które nie liczą się do normalnego wymiaru urlopu. U nas, rzecz jasna, tzw. "pracodawcy" (jacyż z nich dawcy? biorcy przecież!) podnieśliby lament, że za dużo wolnego. Tymczasem to bardzo opłacalne, bo przy chorobie wirusowej typu przeziębienie czy grypa chory nie musiałby stać w kolejce u lekarza, który i tak go nie wyleczy. Takie choroby organizm sam zwalcza przy pomocy leżenia w łóżku (myślę, że to 90% wszystkich zachorowań). Chory szybciej wróciłby do zdrowia, a przychodznie nie byłyby zakorkowane przez ludzi, którzy potrzebują L4. Ale, panie, to się u nas nie przyjmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiaaa Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.unused.derbynet.waw.pl 21.11.09, 20:00 i napewno lekarz wystawi ci zwolnienie po takiej telefonicznej konsultacji. Powiedzieli co wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alan Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 22:06 ratunku! pomozcie bo nie wiem co mam robic. redaktor napisal ze trzeba isc koniecznie do lekarza jak sie ma ponizej 2 lat, a ja mam 2 lata i 2 miesiace i mnie troche lamie w krzyzu - isc w poniedzialek czy nie isc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania09 Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 23:10 Te porady to żart ??? Spróbujcie zadzwonić do lekarza,żeby was "skonsultował telefonicznie".Ja przeszłam grypę (jaką -nie wiem).Chciałam,żeby mnie lekarz osłuchał,ale nie mogłam się do niego dostać(w ciągu ostatniego miesiąca z mojej przychodni odeszło 3 lekarzy internistów)Podjechałam do prywatnej przychodni a tam ok 6o osób w kolejce.Wróciłam do domu,bo nie miałam siły czekać i położyłam się do łóżka.Ryzyk-fizyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata z usa Re: Grypa - instrukcja jak ochronić siebie i inny IP: *.hsd1.ca.comcast.net 26.11.09, 05:52 nie w Polsce ale w innych krajach tez. ja mam tylko 5 dni w roku na chorowanie, gdy chowuje 1-3 dni to dzwonie do pracy ale gdy mnie wqezmie na dluzej to musze miec zaswiadczenie od lekarza Odpowiedz Link Zgłoś