Dodaj do ulubionych

Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań

• jwojnar Znowu kamyczek do rządowego ogródka 23.11.09, 19:08
      Podobne sprawy nie są nowością, ale chyba żaden z ostatnich kilku rządów nie
      zrobił nic znaczącego, by ofiary takich Leopardów były pod prawną ochroną.
      Dlatego za pomysł zmian konstytucji, nierealny zresztą, panu Tuskowi stawiam
      pałę. Są sto razy ważniejsze, realniejsze i pilniejsze rzeczy do zmieniania.
      • Gość: ekolog z Arkadii Re: Znowu kamyczek do rządowego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.09, 19:17
        Jerzy ? To ty, chlopie ? Sam dr Jerzy Wojnar z Przyjaznego Miasta ?

• jwojnar To nie ja 23.11.09, 19:27
          Ani Jerzy, ani doktor, ani z Przyjaznego Miasta. Nie jednemu psu Burek.
          • Gość: prawie_ Re: To nie ja IP: *.chello.pl 23.11.09, 19:50
            Ochrona ustawowa... no to ciekawe... Chyba nie da się wprowadzić ustawowej
            ochrony przed głupotą, a wygląda na to, że Ci ludzie padli bardzie jej ofiarą,
            niż developera. Nie można zakazać ludziom zawierania umów cywilnoprawnych -
            należy zwiększać wiedzę prawną społeczeństwa, ale do ciężkiej cho.... nie można
            stanowić prawa jedynie zakazami. To nie komuna. Jeśli w umowie są niedozwolone
            klauzule, to idę do sądu i żądam stwierdzenia jej nieważności(bądź
            nieskuteczności wobec mojej osoby), a nie wierzę, że "jakoś to będzie"...
            • znajomy_jennifer_lopez Re: To nie ja 24.11.09, 02:42
              Nie mylcie "ucywilizowania" z komunizmem. Tak samo jak zakazany jest handel heroiną (ktoś ma wątpliwości co do zasadnosci?) tak samo powinna byc zakazana sprzedaż dziury w ziemi. Jedno i drugie moze bowiem miec podobnie druzgocąco destrukcyjny skutek dla życia danej jednostki. I podobnie jak narkoman biorący pierwszą działkę tak nabywca wpłacający pierwszą rate NIE ZDAJE sobie sprawy z powagi sytuacji i zagrożenia. W tych miejscach Państwo musi wkraczać wprowadzając pewne REGULACJE. Kapitalizm, nie-Komunizm to NIE JEST ANARCHIA, z którą chyba utożsamiacie "Wolność". Anarchia to jedyny i pełny poziom wolności?
      • paolo74 Państwo wspiera przedsiębiorczość 23.11.09, 19:37
        Właśnie banki, firmy takie jak Leopard itd... zrobili wiele żeby im ułatwić działalność "biznesową". Przy takich Leopardach taki prezes spółdzielni z filmu Alternatywy 4 z szafą pełną butelkowych prezentów - łapówek to mały miki. Na tym polega różnica między oboma systemami, w tamtym się kradło talon na samochód, a w tym kradnie się całą fabrykę.
      • Gość: vvv Re: Znowu kamyczek do rządowego ogródka IP: *.chello.pl 23.11.09, 23:04
        "Gość: Załamany 30.11.06, 23:52 Odpowiedz
        Hej,

Dzisiaj dowiedziałem się w moim banku (Pekao SA), ze nie dostane kredytu :(. Są
        nowe wpisy w księdze wieczystej na rzecz jakiejś firmy inwestycyjnej. Kwota
        niebagatelna bo 25 milionów. Firma ta nie zgadza się na wydanie takiego samego
        zaświadczenia jak Pekao BP tzn. o zwolnieniu mieszkań z obciążenia hipoteką.

Podobno żaden bank się nie zgodzi na kredyt w takim wypadku. Jak znajdziecie
        jakiś to dajcie znać :).

W Leopardzie potwierdzili mi te informacje i grzecznie zaproponowano wzięcie
        kredytu pod zastaw innej nieruchomości :D.

Macie jakiś pomysł co zrobić w tej sytuacji? "

Czyli sprawa była jasna niemalże od samego początku...
        • znajomy_jennifer_lopez Re: Znowu kamyczek do rządowego ogródka 24.11.09, 02:47
          Najśmieszniejsze jest to że gość nie jest załamany tym że mieszkanie jest obciążone "jakaś tam 25mln hipoteką" a tym że bank nie chce mu dać kredytu. Normalnie ręce opadają. Mógł sobie k... gotówkowy wziąć. Skoro na przepierd...

Właśnie przed taką głupotą jw powinno chronić prawo. Jak przed narkomanią.
    • Gość: Jacek Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.chello.pl 23.11.09, 19:26
      Czy przypadkiem nie powinno być jakiegoś rodzaju obowiązkowego ubezpieczenia od
      upadłości developera? Nikt tym ludziom nie powiedział, że płacenie na
      niewybudowane mieszkanie to hazard i albo się ubezpieczają, albo grają w ruletkę
      developerską?
      • Gość: POSZKODOWANA Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.09, 19:42
        1.PODISALIŚMY UMOWY PRZEDWSTĘPNE W FORMIE AKTU NOTARIALNEGO.
        2.W CHWILI PODPISANIA UMÓW NOTARIALNYCH DZIAŁKI NIE BYŁY OBCIĄŻONE,
        I
        DEWELOPER ZOBOWIĄZAŁ SIĘ SPRZEDAĆ MIESZKANIA W STANIE WOLNYM.
        3. UMOWA TA BYŁA SPORZĄDZDONA PRZEZ NOTARIUSZA I KONSULTOWANA Z
        PRAWNIKIEM
        4. PŁATNOŚCI BYŁY DOKONYWANE WRAZ Z POSTĘPEM PRAC NA BUDOWIE.
        CAŁY PRBLEM POLEGA NA TYM, ŻE:
        PEWNA INSTYTUCJA Z KAPITAŁEM ZAGRANICZNYM – MAJĄC SWOJEGO
        PRZEDSTAWICIELA W RADZIE NADZORCZEJ LEOPARDA ZADŁUŻYŁA FIRMĘ (TYM
        SAMYM POZWOLIŁA NA WYPRANIE BLISKO 250 MLN. ZŁOTYCH). ZADŁUŻYŁA
        DODATKOWO CO WARTO PODKREŚLIĆ NA 25 % ODSETKI, KTÓRE CAŁY CZAS SĄ
        NALICZANE POMIMO UPADŁOŚCI. FIRMA TA WIEDZIAŁA, ŻE POSZKODOWANYMI
        BĘDĄ ZWYKLI LUDZIE KTÓRYM TRUDNO BĘDZIE SIĘ BRONIĆ PRZED TAKIM
        PRZECIWNIKIEM. KAŻDY „RUCH” BYŁ SZCZEGÓŁOWO ZAPLANOWANY I
        DOPRACOWANY.
        DLACZEGO AGENCJA BEZPIECZEŃSTWA WEWNĘTRZNEGO, PROKUTRATURA NIC NIE
        ROBIĄ, NIE ZAMYKAJĄ ZŁODZIEI.
        OTÓŻ NIE JEST TO SPRAWA POLITYCZNA A OBYWATELE POZOSTAJĄ BEZBRONNI W
        STOSUNKU DO ZŁODZIEI, KTÓRZY DYSPONUJĄ MILIONAMI NA ADWOKATÓW,
        KANCELARIE PRAWNE, ETC. BYĆ MOŻE PRZED WYBORAMI COŚ SIĘ RUSZY, O ILE
        NAS DO TEGO CZASU NIE WYKOŃCZĄ.
        CO CIEKAWE SPRAWA „LEOPARDA” DOTYCZY RÓWNIEŻ INNYCH INWESTYCJI O
        PODOBNEJ WIELKOŚCI, KTÓRE LEOPARD I SPÓŁKA ZROBILI W TEN SAM SPOSÓB,
        ŁACZNIE JEST KILKASET OSÓB!!! I GRÓBE MILIONY
        W STANACH ZJEDNOCZONYCH OSZUSTWO NA TAKĄ SKALĘ SPOWODOWAŁO BY
        NATYCHMIASTOWE ZAMKNIECIE PRZEDSTAWICIELI FUNDUSZU. CIEKAW JESTEM,
        CO NA TO PAN AMBASADOR USA W POLSCE.
        MOŻE ZECHCE SIĘ ZAINTERESOWAC EWIDENTNYM OSZUSTWEM!!!
        • Gość: prawie Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.chello.pl 23.11.09, 19:57
          Pan Ambasador ma to w nosie, bo fundusz udzielił pożyczki, którą zabezpieczył na
          hipotece działki. Hipoteka w momencie dokonywania wpisu była czysta. Leopard
          kredytował budowę u klientów (nie lokatorów ani właścicieli), którzy wierzyli,
          że notarialna umowa przedwstępna przeniesie własność. Tak się nie stało. Fundusz
          figuruje w hipotece, Fiskus figuruje w hipotece, a klienci jak się obudzili z
          marzeń sennych to też się powpisywali. Pewnie coś im zostanie zwrócone, ale
          będize to fragment tego co wpłacili, a mieszkania... te zostaną sprzedane przez
          syndyka na wolnym rynku.

Jaki z tego morał? Czytanie co się podpisuje to za mało. Trzeba jeszcze rozumieć
          co się podpisuje!
    • Gość: szczery Znów to samo; mądry polak(czek) po szkodzie! IP: *.chello.pl 23.11.09, 19:37
      Ten naród nigdy nie zmądrzeje. Najpierw za 30-letnie pożyczki
      kupowali dziury w ziemi, byle szybko, byle już, przez co, przy
      okazji, windowali ceny nieruchomości. Teraz oczekują pomocy tzn.
      chcą by nie stosowano prawa. A wystarczyło myśleć przed,nie po. I
      nie oczekiwać cudów tylko oszczędzać, a następnie kupić wybudowane
      mieszkania. Przecież to takie proste, niestety nie dla naszych
      rodaków.
      • Gość: ditko Re: Znów to samo; mądry polak(czek) po szkodzie! IP: *.chello.pl 23.11.09, 19:58
        Jak ja się cieszę, że wszystko jest dla Ciebie takie proste. Też tak chcę....
        • plosiak Re: Znów to samo; mądry polak(czek) po szkodzie! 24.11.09, 00:21
          Ale to naprawdę jest proste. Czy jak chcesz zjeść śniadanie, to w niedzielę
          wieczorem płacisz z góry piekarzowi, mleczarzowi itd. ? Nie - kupujesz w sklepie
          już istniejący towar. Podobnie jest z pralką. A dlaczego jak kupujesz mieszkanie
          na 30 lat kredytu to godzisz się, by płacić od razu nieswoimi pieniędzmi ? Bo
          tego nie pojmuję.
    • Gość: obarex Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.pete.cable.ntl.com 23.11.09, 20:11
      Skandalem jest to, że są jeszcze w Polsce ludzie skłonni płacić za...nic!
      Jak można dac chocby 5 zł za cos co nie istnieje?
      Kupuje mieszkanie wtedy kiedy jest, kiedy deweloper czy jakis inny sprzedający jest w stanie przenieśc własnośc i kiedy jest wniosek o wpis do ksiąg wieczystych. I tyle.
      Jak mozna byc takim idiota żeby płacic za ... obietnice?!
      • Gość: kupujacy Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 20:54
        kupowałeś kiedyś cokolwiek nawet na allegro ? tam oglądasz obrazek i tez jest
        opcja zapłaty z góry .. wiec nie płacisz za obietnice ale za towar, szczególnie
        ze deweloper obiecywał to notarialnie
        • Gość: prawie_o_prawie Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:05
          Developer obiecał ZAWRZEĆ UMOWĘ PRZENOSZĄCĄ WŁASNOŚĆ a nie obiecywał Ci towaru.
          Różnica niby subtelna i nic nie znacząca, ale z punktu widzenia prawa niebywale
          istotna. Jeśli do tego nie uwidoczniłeś swojego roszczenia w KW i przelałeś całą
          należność przed przeniesieniem własności to tylko pogratulować...

• Gość: czytaj Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:13
            a co by dały te roszczenia ? nic ! dokładnie ta sama sytuacja
            • Gość: prawie_o_prawie Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:28

zgadza się... ale naprawdę nie wiem co sprawiło, że tym ludziom ubzdurało się,
              że podpisali umowę kupna-sprzedaży...umowa przedwstępna nie może być tytułem do
              spełnienia całego przyszłego świadczenia wzajemnego, a tutaj mieliśmy do
              czynienia właśnie z taką sytuacją... teraz zostaną bez pieniędzy (przy dobrych
              wiatrach dostaną część tego co wpłacili) i bez własności mieszkań...
              • Gość: hehehe Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:35
                pewnie te nazwy :) oni chcieli kupić deweloper sprzedać :)
              • Gość: Nick nie masz pojęcia o prawie to nie pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:08
                Gdyby klienci zawnioskowali o wpis roszczenia jak hipoteka była czysta to
                późniejsze obciążenie hipoteki byłoby bezskuteczne w stosunku do praw wcześniej
                ujawnionych. Czyli mimo wpisu iluś milionów klientowi przysługiwałoby prawo do
                wyodrębnienia lokalu bez obciążenia. Sytuacja byłaby odwrotna, to wierzyciel
                hipoteczny w momencie ustanawiania hipoteki wiedziałby o roszczeniach.

Tyle to powinien wiedzieć student prawa po egzaminie z prawa rzeczowego.
        • znajomy_jennifer_lopez Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 02:52
          Jest różnica jak coś kupujesz za 1000zł, które "w razie czego" jestes w stanie stracić a co innego jak bierzesz 500 000zł kredytu. Przelałbyś pół bańki na podstawie zdjecia na allegro? Wątpie, co najmniej byś chciał za zaliczeniem pocztowym albo odbiór osobisty.
          • Gość: zle Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.regis.com.pl 24.11.09, 08:30
            a co za różnica nawet jak widzisz telewizor w sklepie, klienci wpłacali i
            widzieli jak blok się buduje wiec w tym przypadku wyobraź sobie prawo ze
            kupujesz telewizor w sklepie po czym pan z niego wyjmuje jakaś płytkę i mówi ze
            ta płytka była jego kolegi a ty zapłaciłeś za to co stało na polce a nie za
            działający telewizor
    • Gość: Kim Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 20:12
      No cóż tak bywa przyke to, że ludzie dali sie oszukać. Ale nie
      roaumiem czego oni teraz chcą? Żeby Państwo im pomogło? Najlepiej
      spałacając długi dewelopera z pieniędzy podatników. Otóż ja nie mam
      nawet na własne mieszkanie i nie życzę sobie żeby moje podatki szły
      na czyjeś mieszkania. Przykro mi, współczuję ale od moich pieniędzy
      wara, pozwólcie mi uzbierać na moje mieszkanie, a nie dziurę w ziemi.
      • Gość: pewie lepiej dac g Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 20:46
        to jak zbierasz na to mieszkanie to życzę ci żebyś nie trafił na sprzedawce
        który pomiędzy wpłaceniem jakichkolwiek pieniędzy a wpisaniem hipoteki co trwa
        min 2 tygodnie nie ogłosił upadłości albo nie sprzedał go jeszcze raz bo wtedy
        pewnie inaczej będziesz mówił

współczuje tym ludziom
        • plosiak Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 00:24
          Nie masz racji. Własność przechodzi z chwilą złożenia podpisu, a nie z chwilą
          wpisania do kw. Ale lepiej wypowiadać się o czymś, o czym się nie ma pojęcia,
          prawda ?
          • Gość: Nick Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:38
            O ile jest założona księga dla nieruchomości księga wieczysta i ile nie jest
            spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu gdzie wpis jest konstytutywny.

ważne jest pojawienie się wzmianki w księdze, jak tylko się pojawi to już nie ma
            problemu, a to się z reguły dzieje z dnia na dzień, max 3 dni ma notariusz.
    • Gość: Pierzasty Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.aster.pl 23.11.09, 20:16
      ...a czy których z tych "baranów" którzy teraz tak ronią krokodyle
      łzy nad własną głupotą postarał się o wpis do działu III księgi
      wieczytej prowadzonej dla tej nieruchomości? koszt jakieś 100 wpis +
      notariusz pewnie jakieś 500 złotówek... czyli 600 zł i święty
      spokój, jego prawem syndyk już by tak swobodnie nie mógł
      rozporządzać a i kolejność zaspkojenia byłaby inna (zaraz po us /
      zus)... jaki z tego wniosek, oprócz tego że na głupotę i skompstwo
      lekarstwa jak na razie nie widać? Ludzie wydają po kilkaset tysięcy
      złotych ale już nie pytają nikogo jak się zabezpieczyć na wypadek
      wpadki... no ale przecież podobno to była taka dobra firma... ja tam
      żadnemu deweloperowi złotówki bym nie dał bez należytego
      zabezpieczenia, jak się nie godzi na wpis do działu trzego własne
      księgi dalekim łukiem od dziada... współpracowałem z kilkoma takimi
      firmami i wiem co mówię... szczególnie szmieszą mnie te "residance"
      i "developmenty" w nazwach...
      • Gość: madralinski Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 20:30
        i cale piękno tego co opisałeś polega na tym ze po tym wpisie był byś w takiej
        samej sytuacji jak ci ludzie teraz :) czyli jak syndyk sprzeda wszytko to
        zostanie tylko dla wierzycieli 1 kategorii... wiec strzeż się ze swoimi
        mądrościami bo nie znasz dnia ani godziny
        • Gość: Nick Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:22
          Otóż wyobraź sobie, że to ty się mylisz.
          Jakbyś wpisał roszczenie przed obciążeniem hipoteki przez fundusz i bank to
          byłbyś zaraz po US, ZUS i pracownikach, czyli właściwie byłbyś pewny, że
          dostanie wpłacone pieniądze.
      • Gość: prawie_o_prawie Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:15

i tak i nie... nawet jakby wpisał to co było w akcie notarialnym to byłoby to
        tylko roszczenie o zawarcie umowy przenoszącej własność. Obietnica na przyszłość
        a nie rozporządzenie. Efekt: na podstawie takiego roszczenia żaden sąd nie
        przeniesie Ci własności mieszkania. Dziwię się tym ludziom, że nikt nie
        podpowiedział tym ludziom że na podstawie tej umowy de iure niczego nie kupują.
        • Gość: Nick Bzdurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:29
          Z deweloperami zawiera się przedwstępne umowy ustanowienia odrębnej własności
          lokalu i przedwstępne umowy sprzedaży, ujawnia roszczenie jak Pan Bóg przykazał
          i jak stanowi art. 9 UstOWłLok. Wówczas przysługuje w razie problemów roszczenie
          o powierzenie przez Sąd wykonania umowy innej osobie na koszt i
          niebezpieczeństwo właściciela gruntu.
          Kolejna sprawa, obciążenia dokonane po wpisie roszczenia nie mają skutku do
          przedmiotu umowy.
          W razie uchylania się dewelopera od podpisania umowy przyrzeczonej Sąd może
          nakazać złożenia takiego oświadczenia i taki nakaz zastępuje to oświadczenie, a
          co za tym idzie można złożyć samodzielnie wniosek o założenie księgi wieczystej
          i wpis własności.

Za tak podstawowe porady naprawdę zapłacić trzeba niewiele więcej niż za dobrego
          fryzjera.
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 02:57
        Oczywiście, i dodam jeszcze że im wieksza firma tym nie większa pewność a... większa czujnność się przyda. I dotyczy to nie tylko devów ale i banków. Polecam arcik o Raiffeissenie - ładny cymes, powiedziałbym że typowy dla wielu banków na świecie. Ot, trzeba było "dokapitalizować" spółke by odzyskać swój dług. To jest dopiero przekręt z premedytacją.
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,7282657,Zainwestowali_w__bezpieczne__obligacje__Zostali_na.html
    • Gość: mieszkaniec Belgrad IP: 194.9.52.* 23.11.09, 20:20
      To osiedle wyglada jak ruiny w Belgradzie. A ta architektura... fuj... ohyda.
      Dziwie sie, ze ludzie placa grube pieniadze za mieszkanie w slumsach.
    • Gość: Ania Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są sami.. IP: *.96.80.17.telemedia.pl 23.11.09, 20:38
      ...sobie winni, to mi się scyzoryk otwiera.
      • Gość: prawie_o_prawie Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:09

A kto jest winny? Ja, Ty a może sprzedawca z warzywniaka... Zrozum, to strony
        mają swobodę kształtowania umów. To strony umawiają się co do czasu wypełnienia
        świadczeń wzajemnych. Jeśli jedna ze stron godzi się podpisać umowę, która
        zobowiązuje ją do zatajenia swojego roszczenia przed osobami trzecimi i później
        respektuje takie postanowienie umowne to zdaje celująco egzamin z głupoty.

Socjalizm się skończył, teraz każdy musi nauczyć się myśleć i odpowiadać za siebie!
        • Gość: adof Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:20
          masz racje "to strony
          > mają swobodę kształtowania umów. To strony umawiają się co do czasu wypełnienia
          > świadczeń wzajemnych" tylko co zrobić gdy jedna ze stron nie wywiąże się z
          umowy ? i zgodnie z prawem ogłasza upadłość ? myślę ze każdy z nas zna na pamięć
          prawo upadłościowe, karne, cywilne, handlowe i zakłada ze jak coś kupuje to
          firma z która podpisał umowę jutro nie będzie istniała, jak ty tak myślisz to ci
          współczuje, ja jak coś kupuje to mam nadzieje ze jak będzie zepsute albo tego
          nie dostane to zgłaszam reklamacje a nie zabezpieczam się na 1000 sposobów bo a
          noz ...
          • Gość: prawie_o_prawie Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:37

nie nie zabezpieczam się na tysiąc sposobów przy kupnie bułki, roweru, czy
            sprzętu AGD... ale jeśli podpisuje umowę z developerem to najpierw sam czytam tę
            umowę (z kodeksem w spokoju mieszkania), później czytam ją jeszcze raz, później
            daję ją do oceny kolegom i wskazuję co mnie niepokoi i dopiero wtedy pytam
            developera co rozumie przez takie a nie inne klauzule umowne i albo negocjuję
            zmianę, albo dziękuję.

Odnośnie kontrahenta - umowę podpisuje się aby otrzymać świadczenie wzajemne,
            ale pęd do tego świadczenia nie może przysłaniać zdrowego rozsądku i zwykłej
            ostrożności. A już skrajną głupotą jest czytanie i podpisywanie czegoś czego się
            nie zrozumiało myśląc, że jeśli to akt notarialny to wszystko będize ok.

Niestety stosunki gospodarcze w tym kraju polegają na (...) kontrahenta. Idealną
            transakcją w polskich warunkach jest taka gdy obie strony po spełnieniu
            świadczeń wzajemnych żyją w przeświadczeniu że oszukały kontrahenta.
            • Gość: zdumiony Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:42
              czyli zakładasz z góry ze umowa jest źle napisana i deweloper chce cie oszukać,
              gratuluje podejścia do życia, z tym ze nawet nie wiem jak byś się zabezpieczy
              umowami a deweloper upadnie to będziesz w identycznej sytuacji jak ci ludzie
              • Gość: prawie_o_prawie Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:49

zakładam z góry, że trzeba być naiwnym by podpisać coś czego się nie przemyśli,
                zapłacić z góry nie mając zagwarantowanego spełnienia świadczenia wzajemnego...
                zrozum człowieku, że te wszystkie klauzule to nie dlatego że zakładasz że umowa
                nie dojdzie do skutku - chcesz ją zrealizować i mieć mieszkanie - ale po to by w
                razie czego zminimalizować swoje straty... jeśli na podstawie umowy
                przedwstępnej płacisz całość należności za mieszkanie to jeśli coś się (...) to
                tylko siąść i płakać...
                • Gość: poprawie_prawie Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:53
                  w tym przypadku żadna forma umowy by nie pomogła
                  • Gość: Avanti 90% forumowiczów nie wie o co chodzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.09, 22:16
                    Przeczytaliście ?!! Chodzi o to że syndyk chce zabrać mieszkania tym co za nie
                    zapłacili i weszli w ich posiadanie na rok przed terminem ogłoszenia upadłości.
                    Nie chodzi o tych którym mieszkań w ogóle nie wybudowali. Wybudowali, ktoś kupił
                    , zapłacił, wydali zamieszkał , ktoś się wprowadził , a teraz syndyk mówi
                    wy...pie...ć. Najlepiej zarabia się na takich wykończonych i zamieszkanych
                    mieszkaniach bo nic nie trzeba robić ( dopłacać ).
                    • Gość: ... Re: 90% forumowiczów nie wie o co chodzi !!! IP: *.chello.pl 23.11.09, 23:06
                      "weszli w posiadanie"

a masz przeniesioną własność w formie aktu notarialnego? bo jak nie to sorry...
                      posiadanie to stan faktyczny a nie prawny i takim pseudoprawem jak posiadanie
                      się nie zasłonisz przed syndykiem... zapłacili za mieszkania... super... ale ich
                      właściciel - wciąż developer - nie przeniósł na nich własności nieruchomości(dla
                      ważności jakiegokolwiek grzebania przy prawie własności nieruchomości KC wymaga
                      aktu notarialnego) a oni nie mieli umowy przenoszącej własność... czyli
                      zapłacili za swoje ale przez głupotę mieszkają w cudzym i stracą to bo syndyk
                      nie odpuści... wpuścił ich do mieszkań dla świętego spokoju i tyle
                  • Gość: Nick Re: Forumowicze bez serc...jak czytam,że oni są s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 00:12
                    Pomogłaby, przedwstępna umowa ustanowienia odrębnej własności lokalu oraz
                    przedwstępna umowa sprzedaży wraz z wpisem roszczenia do księgi wieczystej
                    zgodnie z art 7 (o ile mnie pamięć nie myli) ustawy o własności lokali.

Prawa ujawnione przed wpisem hipoteki miałby przed nią pierwszeństwo, a w
                    przypadku upadłości klient jest zaraz za SP, ZUS i pracownikach jako osoba,
                    której roszczenie zostało ujawnione w KW.
        • znajomy_jennifer_lopez Wracamy do standardów średniowiecznych? 24.11.09, 03:07
          > Socjalizm się skończył, teraz każdy musi nauczyć się myśleć i odpowiadać za sie
          > bie!

Jeszcze jeden. Jezu, ludzie, zrozumcie. To że nie ma komunizmu nie oznacza że teraz ma być anarchia! W kapitalizmie, nawet najbardziej liberalnym TEŻ JEST PRAWO. I są rozmaite przepisy REGULUJACE różne sprawy społeczne, umowy. Inaczej już dawno mielibyśmy powrót do (jawnego) niewolnictwa, handlu ludzmi itp.
          To co zrobili klienci Leoparda to często "zgłoszenie się na niewolnika" do końca życia. Jak pisałem bowiem powyżej mają (będą mieć?) wkrótce nie tyle puste kieszenie a kieszenie pełne drogich kredytów gotówkowych (kredyt hipoteczny bez hipoteki?). A to oznacza że jesli np rata kredytu hipotecznego wynosiła im np 1500zł to za chwilę będa mieć ratę kredytu gotówkowego na poziomie 10 000zł albo wymagalnośc całej kwoty. Jedyne co im pozostaje to się dosłownie "sprzedać", może "Pan" wykupi długi w zamian za dozywotnią pracę "niewolnika" i jego żony.
    • Gość: motto ostrzegam przed HIRNY BD!! IP: *.146.31.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.09, 20:39
      nie kupujcie mieszkan u dewelopera HIRNY BD. megafuszerka, wykonawca
      robi rzeczy nizgodne ze sztuka budowlana, buduja mieszkania inne niz
      w projekcie i nie chca tego potem poprawiac. w Lodzi maja rok
      opoznienia w inwestycji ktora normalnie realizuje sie w cyklu
      jednorocznym a klienci juz w wiekszosci kontaktuja sie z nimi przez
      adwokatow.
    • Gość: freon Dlaczego mat bud,ziemia spadają a marże bez zmian? IP: *.ghnet.pl 23.11.09, 21:11
      jak to jest możliwe że ceny materiałów budowlanych,ziemi, robocizny mocno
      spadły a marże deweloperów są bez zmian i wynoszą przeszło 25 %??? Czy kiedyś
      ucywilizuje się ten rynek?
      kredytnadom.pl/artykuly-i-porady/artykul/zobacz/marze-deweloperow-wciaz-bardzo-wysokie-i-wynosza-ponad-25-proc.html
    • Gość: Emoryt No i mamy cud! IP: *.2.20.195.pp.com.pl 23.11.09, 21:27
      Nic się nie stało, bo mieszkania w tej spółce nie kupił Donald i Miler. nie ma
      szans na normalne rozwiązanie tej kwestii. Potrzebny jest marsz na rynek i
      zbiorowy protest taki, o którym będzie głośno w całej Europie. Takich
      przypałów z kradzieżami kamienic wraz z lokatorami jest nie do
      policzenia.Szambo Polska zwycięża wszystko. To w zasadzie IV rozbiór prawny
      Polski i tylko kosy na sztorc i palić jak bolszewicy ten bajzel! Tam zaczęli
      od podpalania banków!
      • Gość: prawie_o_prawie Re: No i mamy cud! IP: *.chello.pl 23.11.09, 21:44
        kradzieżami kamienic? tj. komu kradnie się taką kamienicę? lokatorom z
        kwaterunku płacącym grosze za mieszkania po 80 m. kw.? Którym się te mieszkania
        (z mniej lub bardziej bzdurnych powodów) "należą"? No to widzicie żuczki, tu
        zderzacie się z czymś co nazywa się "prawo własności" i to że za komuny
        mieszkaliście za bezcen w czymś co nigdy nie było wasze, nie oznacza że tak
        będize wiecznie. Państwowe się skończyło... Czynsze rynkowe albo ustawowy termin
        wypowiedzenia i good bye!

A to że będziesz krzyczał na rynku niczego nie zmieni, zajmujesz cudzy budynek i
        już!
    • Gość: Avanti Nie okradł was dewelope, tylko mafia sedziowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.09, 22:08
      Jakim prawem zabiera się ludziom skutecznie nabyte prawo własności !!! Dla
      przeciętnie wyrobionego prawnika wiadomo , że upadłość buduje się na
      uczciwych ludziach którzy nieopatrznie kupili od upadłego mieszkania w
      terminie do roku przed ogłoszeniem upadłości. Dodatkowo znowelizowano w roku
      2009 przepisy tak by wasze zabezpieczenia hipoteczne wygasły na podstawie
      decyzji skorumpowanych sędziów w oparciu o wniosek ich kolegów syndyków ( art.
      130 pruin ). Nie dajcie się , wyjdźcie na ulice, walczcie. Żądajcie ujawnienia
      nazwisk i partii którzy stali za takim właśnie uregulowaniem prawa
      upadłościowego. Czas rozliczyć tych sukinsynów z Ministerstwa Sprawiedliwości
      co reprezentuje mafie sędziowską.
    • Gość: Juzek Przeanalizowałem akt i problemem jest to... IP: 94.75.113.* 24.11.09, 00:03
      Przeanalizowałem akt i problemem jest to, że już w momencie
      podpisywania była obciążona hipoteka zarówno przez bank i fundusz
      inwestycyjny. Więc oni mają pierwszeństwo przy zaspokajaniu roszczeń.

Błędem kupujących było to, że nie dostali promesy na zgodę na
      wydzielenie lokalu bez obciążenia po wpłacie pieniędzy.

Jak kupowałem mieszkanie to w hipotece był tylko jeden bank i bank
      ten dał mi promesę na wydzielenie lokalu bez obciążeń po
      uregulowaniu należności umownej na wskazany rachunek powierniczy.

Więc nawet gdyby deweloper upadł, to bank jako jedyny wierzyciel
      musiałby wydzielić mi mieszkanie bez obciążenia.
    • Gość: ax Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 01:20
      Przecież ten syn prostytutki zwany deweloperem NA PEWNO ma osobisty
      majątek przekraczający 50 milionów. Jak nie on, to jego bandycka
      rodzinka.

Przydałaby się w Polsce tajna grupa, która takim ścierwom
      wypruwałaby żywcem flaki, filmowała i wstawiała na youtube. Inaczej
      nic się nie zmieni.
      • paolo74 Żadna tajna grupa, tylko bezpieka i PG i tyle 24.11.09, 15:03
        Gdyby taki numer zrobił ktoś za PRL, to siedziałby na Rakowieckiej z wybitymi zębami i przypomniał sobie gdzie ma ukrytą kasę.
        Istotą debilnego ustroju jest zrównanie w prawach osób prawnych i fizycznych. Własność spółki prawa handlowego chroni się tak samo jak własność osoby fizycznej, prywatność jeszcze lepiej, ale za długi odpowiadają udziałowcy do wysokości swoich udziałów, nawet nie do wysokości wypłaconych dywident, oczywiście magiczni udziałowcy to fikcja. W Polsce mamy np. kilkanaście spółek budowlanych, udziały w nich są totalnie pomieszane, jedna ma trochę udziałów w drugiej, druga w trzeciej, trzecia w pierwszej i czwartej. A na górze stoi jeden facet, podobnie wyglądają inne branże. Dlaczego mieszkania budują deweloperzy, a perspektywa zawiązania spółdzielni przez grupę ludzi chcących wybudować blok dla siebie wydaje się praktycznie nierealna, chociaż w PRL było to możliwe. Deweloper nie inwestuje własnego kapitału, buduje za kredyty i kasę od ludzi. Ma dojścia do administracji samorządowej, dzięki nim dojścia do gruntów, ma układ z bankiem i niczym nie ryzykuje. Czy wiecie kiedy i po co wymyślono spółki z o.o.? To był czas odkryć geograficznych i badań, gdzie ryzyko wtopy było olbrzymie. Udziałowcy odpowiadali do wysokości swoich wkładów, ale spółka była rejestrowana w sądzie czasowo i tylko do realizacji konkretnego przedsięwzięcia, dzisiaj jest to podstawowa forma działalności gospodarczej. Udziałowcy Leoparda powinni odpowiadać swoim majątkiem, a dług powinny dziedziczyć dzieci, tak jak ma to miejsce wobec każdego obywatela, który nie spłaci zaciągniętej pożyczki. Oszukanym mieszkańcom Wierzbowej radzę zaminować budynek.
        • Gość: Ulryk Re: Żadna tajna grupa, tylko bezpieka i PG i tyle IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 25.11.09, 09:30
          To nie jest tak do końca że sp. z o.o. odpowiada tylko do wysokości
          wkładu. Jeżeli nie starczy majątku to zarząd może odpowiadać
          finansowo. Kwestia kiedy zgłosił upadłość i takie tam. Dlatego np.
          trzeba dobrze się zastanowić gdy ktoś zaproponuje ci stanowisko
          prezesa :)
    • hugow Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 07:30
      zamiast protestować - wprowadzcie się i zameldujcie - wtedy nikt was
      nie ruszy
      • Gość: Nick Umarłem IP: 88.220.37.* 24.11.09, 09:01
        ze śmiechu.
    • Gość: W CHINACH Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.regis.com.pl 24.11.09, 09:04
      zapewne winnych by znaleziono w ciągu doby i rozstrzelano dla przykładu
    • emeryt21 Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 09:14
      To wszystko dlatego,ze ludzie kupuja obietnice a nie
      mieszkania.Kazdy chce miec nowe mieszkanie,czekac naiwnie na nie.
      Ja kupilem gotowe mieszkanie i taniej niz gdybym kupowal obietnice u
      dewelopera....
      Radze wszystkim tak robic.Deweloper musi miec srodki wlasne,budowac
      a dopiero potem sprzedawac swoj towar.Taki,ktory nie ma srodkow to
      juz sygnal,ze cos jest nie tak.Bank nie chce mu udzielic kredytu,bo
      taki klient nie ma zabezpieczenia.Zabezpieczeniem staja sie naiwni
      klienci.
      Kapitalizm panowie i panie to rowniez sztuka cwaniactwa....
    • Gość: dziwne to prawo Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.regis.com.pl 24.11.09, 09:21
      problem jest taki ze jeden z wierzycieli nie dość ze dostanie wszytko co
      "zainwestował" to nadal mu lecą odsetki wiec jemu jest na rękę czekać jak
      najdłużej bo więcej kasy dostanie !!!! a reszta nie nie dość ze nie odzyska
      tego co zainwestowała to jeszcze może nie dostać nic a mało tego będzie do
      końca życia płaciła kredyty... czy to nie jest dziwne prawo ??? deweloper
      czyli narzędzie do tego majstersztyku upada, czyli winnego nie ma ... i prawo
      na to pozwala ?
      • plosiak Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 11:39
        Odsetki w postępowaniu upadłościowym znajdują się w tej samej kategorii co
        wierzytelności tylko do roku przed ogłoszeniem upadłości. Nie chce mi się
        sprawdzać, jak to wygląda, gdyby hipoteka był kaucyjna i zabezpieczała też
        odsetki na więcej niż rok.
    • Gość: hans tylko naiwniacy placa deweloperowi za mieszkania IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.09, 09:27
      ktore jeszcze nie zostaly zbudowane.
      jak sie ma kase angazuje sie murazy, ciesli, paru gorali i buduje maly domek
      na przedmiesciu. ale jak sie jest idiota to bierze sie kredyt i idzie do
      dewelopera
    • ytzek.bloch Historia kołem się toczy moje drogie dziateczki... 24.11.09, 09:31
      Wy już tego nie pamiętacie, ale dziadzio Ytzek pamięta, że były
      takie lata 1999-2000. I wtedy też wybuchła bańka mieszkaniowa,
      cokolwiek mniejsza pod względem stosunku cen do zarobków, ale też
      była. Metr kosztował 2000-3000, ale co z tego, jak już wtedy ludzie
      w pijanym widzie kupowali słodkie obietnice deweloperów, którzy
      mamili ich wizją własnego "em" i wpłacali z osławionego
      kredytu "Alicja" po 70 po 100 procent, byle tylko kupić dziurę w
      ziemi za płotem, gdzie kiedyś miało ponoć stanąć ich mieszkanie. W
      tym to okresie pani redaktor Jaworowicz z TVP miała bardzo dużo
      tematów interwencyjnych, gdy się okazało, że pieniążków nie ma,
      domów i mieszkań nie ma, budowlańców nie ma, a są długi i
      wierzytelności spłacane po dziś dzień...
    • Gość: MEE A rachunek powierniczy to wymysl szatana? IP: 85.222.87.* 24.11.09, 09:41
      Co stao na przeszkodzie wplacac na rachunek powierniczy?
      • Gość: M Re: A rachunek powierniczy to wymysl szatana? IP: *.absystems.pl 24.11.09, 14:57
        mowisz o czyms co jest uchwalone pol roku temu - a sprawa jest
        sprzed 3 lat..sprawdz zanim cos napiszesz
    • Gość: inwestor Przepis na inwestycje zycia IP: *.regis.com.pl 24.11.09, 09:46
      jak z 50000000 zrobic 2000000000 w ciągu 3 lat:
      znajdujemy firmę z renoma np Leopard z jego spółeczkami a jak nie to
      pozakładamy jeszcze kilka firemek żeby łatwiej się księgowało, firma kupuje
      kilka dzialeczek w dobrej lokalizacji (np. Kijowska, Wierzbowa, Twardowskiego)
      twoi prawnicy konstruują takie umowy żeby przeciętny szarak się nie połapał w
      tym co podpisuje. Oczywiście na cały majątek firmy wpisujesz się jako
      wierzyciel hipoteczny, ludzie wpłacają kasę która wyprowadzasz poprzez szereg
      firm, firmy budują ci osiedla 9płacic im tez nie musisz), na koniec zadasz od
      ludzi kwot których i tak nie wpłaca bo wiadomo ze nikt nie ma na tyle
      pieniążków a banki już kredytów nie dadzą , wiec co ? zgłaszasz upadłość
      kasa którą ludzie wpłacili już wyparowała wiec jak odzyskać resztę ? czekasz
      sobie spokojnie aż wartość pozostałego majątku osiągnie wartość twoich odsetek
      i ściągasz wszytko co do grosza. ech prawo jest świetne jeżeli ma się gema
      mózgi w białych kołnierzykach :))) żyć nie umierać. jak to mówią pierwszy
      milion musisz okraść reszta już się sama mnożny. A ludzie no cóż naiwni byli ;)

• Gość: butla Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.146.240.130.ip.abpl.pl 24.11.09, 10:46
      Butla gazowa 11 kg, kanister beznyny na pokój , odkręcic zawór i podpalić.
      Jak maja zabrać moja własnośc, to nikt jej nie dostanie.
      O takie rozwiązania w tynm państwie bezprawia, chroniącym oszustów chodzi??
      O to abyśmy sprawy w swoje ręce wzięli?
      To weźmiemy.
    • Gość: jadwixx Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.brodnica.pl 24.11.09, 11:06
      powiem tak: mnie nie stac zeby kupic mieszkanie u developera, ale
      dlaczego z moich podatków państwo ma chronic tych którzy u
      developera kupili??? Od zawsze wiadomo ze mieszkania od dewelopera
      to niepewny interes. Pytam więc czemu, skoro ludzie świetnie o tym
      wiedzą decydują się na taką inwestycję, a Państwo ma ich ratowac??
      Czy złe inwestycje na giełdzie zwykłych szarych ludzi Państwo też
      powinno rekompensować? To też wielokrotnie są oszczędności całego
      życia.
    • Gość: GOSC Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: 20.142.116.* 24.11.09, 11:27
      Gdzie sa wielcy bojownicy o Prawo i Sprawiedliwosc? Co robili przez
      lata swoich rzadow i obecnie? Nadal scigaja urojone uklady i mafie?
      Niech wreszcie otworza oczy i spogladna na to co dzieje sie wokol
      nich i niech zajma sie sprawami dnia dzisiejszego a nie gadaniem
      frazesow o ukladach .... Panowie poslowie Ziober, Wasnerman, Pani
      posel Krupa....i cala reszta! Wszystkie te umowy podpisywane w
      waszym okresie i nikt sie nie zastanowil czy nie jest to lamanie
      prawa sprzedawac ludziom ich marzenia ...
      • steady_at_najx Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań 24.11.09, 12:19
        A co ma wladza do umow cywilno prawnych ? Podpisywals jak lemming
        cyrograf na swoja dusze a teraz masz pretensje ze Panstwo nie
        chronilo ? Jak by chronilo to byscie w pierwszych rzedach stali z
        flagami "precz od naszych wyborow, chcemy wolnosci".

To jest umowa podpisana dobrowolnie przez obie strony. Skoro
        podpisales ze grasz dobrowonie w rosyjska ruletke do kogo pretensje
        ze trafila sie kula ?
        • Gość: psedoznawca - Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.trans.net.pl 24.11.09, 12:55
          tez mi sie znalazł ekspert co wypociny swoje wystukuje -
          po to jest prawo by tego typu sytuacje prostować ! Nie kazdy
          głabie kapusciany obeznany jest na tyle w prawie zeby radzić sobie
          w takich sprawach - po to sa sądy , policja , prokuratura w tym
          Panstwie zeby w takcih sprawach interweniowac

• Gość: Autor Re: Klienci Leoparda: nie oddamy mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.09, 12:24
        PiS już dwa lata nie ma a ten dalej cało zło na nich rzuca... przeprany mózg
        przez TVN i GW po 10 latach będzie gadał, że to PiS za czasów swoich 2-letnich
        rządów (kiepskich jak każde inne do tej pory) jest wszystkiemu winny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka