Dodaj do ulubionych

Którą stronę Tatr wybiorą narciarze?

IP: *.171.9.18.static.crowley.pl 16.12.09, 08:08
Jedźcie na Słowację! Tam na drogach juz czeka słowacka policja i
straże miejskie. Obie te służby zatrzymują wuyłącznie samochody na
polskiej rejestracji, i tak długo szukaja pretekstu, aż wezmą mandat
(tzn. oczywiści ełapówke do kieszeni bez pokwitowania). Tak jest
np. na Orawie, na trasie do Trsteny, na Spiszu na trasie z Łysej
polany, czy tez na autostradzie i przy zjździe do Besenovej!
Zapraszamy serdecznie! Można się pozbyć nawisów inflacyjnych!
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysztof to tylko nas Polakow wina IP: 193.200.46.* 16.12.09, 08:17
      jest tylko jeden sposób górali w Zakopanem przywrócić do porządku to jest totalny bojkot tego miejsca i okolic na cały sezon ajak nie pomoże to i lato i kolejną zimę.Tylko ekonomiczne wżględy mogą ich otrzeźwieć.Nic poza tym.Ale wiem że to marzenie ściętej głowy i w tym kraju nie ma możliwości tego zrobić.Fakt Zakopane obecnie to zaścianek,brud,pijaństwo,horendalne ceny i nic poza tym.Kilka km dalej na Słowacji choć tam waluta euro ale inny świat i kto raz tam pojedzie to podziękuje Zakopanemu i polskim góralom.Otrzeźwiejcie panowie z Zakopanego
      • krycha_z_gazowni Re: to tylko nas Polakow wina 18.12.09, 10:06

I znowu "nasi" górale straszą słowacką policją,
        złodziejstwem po słowackiej stronie, ich brakiem
        uprzejmości i traktowaniem nas jak drugorzędnych klientów.

Chyba na wszystkich możliwych forach... Panowie, weźcie
        się do roboty, przestańcie sami okradać i zaczniejcie
        szanować turystów a dutki do Was wrócą. Bo na razie
        uciekają - z każdym dniem, z każdą godziną...

Polecam Tatry po słowackiej - w porównaniu do Zakopanego i okolic
        to niebo a ziemia. I nie wierzcie bredniom wypisywanym
        na forach - to nasi próbują "walczyć o klienta".
        W tandetny i kłamliwy... czyli tradycyjny sposób.
        • dfgfdg Góralska atmosfera 18.12.09, 11:42
          Ta góralska atmosfera, dla której warto przyjeżdżać na Podhale nie zmieni się
          - uważa Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański.

Góralska atmosfera czyli drozyzna, kiepskie stoki, fatalne zarcie i naciaganie
          klientow na czym tylko sie da? No tak, starosta ma racje, to na pewno sie nie
          zmieni.
          • Gość: Aaron Nieróbstwo - góralski klimat IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.09, 13:50
            Panie Starosto Gąsiennico-któryś-tam: KLIMAT to może Pan sobie w
            gacie włożyc! Wasi klienci potrzebują komfortu! Więc weź się Pan za
            robotę, albo siedź po uszy w tym swoim "klimacie"... Wkrótce bez
            klientów.
    • Gość: T_Jurgów Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 204.104.55.* 16.12.09, 08:21
      Bo na Słowacji przepisy są po to żeby ich przestrzegać, jednak dla Polaka
      przestrzeganie przepisów to jest coś czego nie robi się na co dzień. Czasami
      nawet od święta ciężko ich przestrzegać...
      • Gość: masztaf Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.autocom.pl 16.12.09, 08:29
        Koleś ja sam często jeżdżę na Słowacje i jakoś mnie ichniejsza policja nie
        zatrzymuje , dlaczego ??? Bo jeżdże zgodnie z ich przepisami ... Tylko ty masz
        dziwne jazdy że każdy na Ciebie poluje może zacznij się leczyć z kompleksów ...
    • Gość: Asde Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.09, 08:44

Taa.. bo nam naszej fantazji ułańskiej na drogach nie pozwalają pokazać to widny
      znak że to spisek na nasze biedne złotówkowe portfele.
      Jeżdżę ostatnio dużo służbowo na Słowację i jedyne auta jakie przez teren
      zabudowany tną 70-80 km/h są na polskich numerach.
      Większego bezhołowia kierowców niż jest w Polsce to się tylko w Rosji
      naoglądałem (choć u Arabów podobno jest jeszcze gorzej)
    • Gość: tomggg Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 08:46
      Dokładni- trzeba w końcu zbojkotować to cholerne Zakopane!!! Tycm
      góralom naprawdę poprzewracało się w głowach. Ja w tym roku jadę do
      Austrii- ceny podobne, a wyciągów sto razy więcej.
    • Gość: st Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.ericpol.pl 16.12.09, 08:52
      Nikt oczywiście nie wspomniał że jak podliczyć to zamiast na Słowację to za
      niewiele większe pieniądze można lecieć do Austrii na lodowiec, tym bardziej z
      Warszawy i Gdańska - skoro już i tak mamy lecieć. Prawda jest taka że odkąd
      ceny są w Euro to jest tam strasznie drogo. Nie licząc Zakopanego to w Polsce
      jest teraz sporo taniej. Faktem jednak jest że można by zrobić lotnisko czy
      Zakopiankę, lub poważnie zainwestować w nowe trasy.
      • Gość: joolka Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 12:04
        to prawda - jedynym problemem są ceny - byłam w zeszłym roku w
        Tatrzańskiej Łomnicy i karnet jednodniowy kosztował 30 euro.
        Oczywiście było bardzo dużo śniegu i chyba dlatego przez cały
        tydzień czynna była tylko połowa stoku bo Słowacy nie wiedzieli jak
        przygotować całość. Stok jest oświetlony ale czynny do 16.00 -
        dłużej tylko we wtorek i sobotę (nie pytajcie dlaczego).
        Ale za to hotel bardzo tani - dwoje dorosłych i ośmiolatek za
        tydzień z wyżywieniem i basenem zapłaciło 2 tyś zł.
        We wszystkich miejscach publicznych Słowacy słysząc język polski
        zaczepiali nas i pytali czy naprawdę u nich jest drogo i czy
        przyjedziemy w przyszłym roku...
      • Gość: Krzysztof Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.stk.vectranet.pl 16.12.09, 22:17
        Taniej? Bzdura, np. Soszów (Wisła) - dwie trasy + 1 krzesełoko i 3
        orczyki - 90 zł /dzień Jaworzyna Krynicka 95 zł/dzień, Bukowina ok.
        90 zł /dzien, Velka Raca - 22 euro/dzień
      • Gość: o Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 22:34
        Słowacja - wykupiłem hotel 3 * z naprawdę genialnym jedzeniem,
        bufety, kilka rodzajów gorących dań, i nie do wyboru, a wszystko
        można skonsumować jak da się radę!Byłem tam już 3 razy, hotele
        ostatnie po szczytem Krivan, zapłaciłem za pokój 4 osobowy 270 Euro
        na tydzień dla 4 os. rodziny, dzieci już prawie dorosłe.W hotelu na
        łóżkach z prawdziwymi materacami, a nie starodawnych kołyskach ,
        gdzie nogi wychodzą za okno!Z basenem, z codziennymi darmowymi
        usługami kosmetyczno-leczniczymi, blisko stoków. Czyli taka cena za
        7 noclegów , 4 osoby, HB jak All incl. i gdzie tu Zakopane i jeszcze
        ten sztuczny lans niby kultury góralskiej stworzonej na potrzeby
        przmysłu turystycznego 20 wieku. A co w innych rejonach Polski są
        mniej gościnni!? Bzdura! I ta nazwa:tak-to powinno być zakopane!
    • Gość: narciarz Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 09:18
      dojazd dojazdem ale dalej na Podhalu nie ma gdzie jeździć na nartach
      nie licząc zapchanego Kasprowego
    • Gość: narciarz Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.chello.pl 16.12.09, 10:17
      W Polsce jest tylko jedna góra na której da się jeździć - Kasprowy, cała reszta to ośle łączki dla początkujących. Niestety nawet na samym kasprowym są tylko 2 trasy, chociaż dało by się zbudować więcej, nie ma armatek i są straszne kolejki. Jakoś Słowacy mogą rozbudowywać swoje ośrodki w Tatrach wysokich, a my dziwnie nie, chociaż góry te same.

Przed wojną były plany budowy więcej takich ośrodków jak Kasprowy w tatrach wysokich np. na czerwonych wierchach, ale komuniści wszystko zepsuli. Teraz właśnie powinniśmy zmodernizować te plany i zbudować kilka porządnych stacji narciarskich.

Dopóki tego nie zrobimy, będe śmigał na Słowacji, albo w Alpach i tam wydawał swoje pieniądze.
      • Gość: Antyigorant! Góry są te same?! IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 16.12.09, 18:11
        Kolego mapy na oczy nie widziałeś!? Jaki procent Tatr leży po polskiej, a jaki
        po Słowackiej stronie? W szczególności: jaka jest powierzchnia słowackich Tatr
        Wysokich w stosunku do polskich?
        • Gość: Cold Wydal kase w Alpach, na mape zabraklo... IP: 217.153.97.* 16.12.09, 20:24
          • Gość: Antyigorant! W Alpach, które mają powierzchnię = 68% Polski? IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 16.12.09, 21:11
            Niesamowite jak on się nie pogubił w tych skromnych 220 tyś km2? :)

Dla porównania: całe Tatry to 785km2, a w Polsce leży zaledwie ok 175km2. W
            topografii Tatr się gubi, a w Alpach nie?! NIESAMOWITE :).
            • Gość: narciarz Re: W Alpach, które mają powierzchnię = 68% Polsk IP: *.chello.pl 17.12.09, 01:02
              O widze że ktoś nie uważał na geografi, Alpy możesz sobie porównywać nie do Tatr tylko do Karpat. Co prawda też są mniejsze, ale wcale nie tak dużo. Najpier się doucz zanim coś napiszesz.
              • Gość: Antyigorant! Tak, szczególnie pod względem wysokogórskiego IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 17.12.09, 12:32
                charakteru i możliwości budowy stacji narciarskich w prawdziwego zdarzenia. Jaki
                procent powierzchni Karpat ma powyżej 1500 m n.p.m, a jaki procent Alp?

Kto wyżej napisał, że w Polsce jedyna góra po jakiej da się jeździć to Kasprowy?
                Dlaczego?

Widzę też, że do tezy, iż "Tatry Wysokie po polskiej i słowackiej stronie są
                takie same" już nie wracamy?
      • Gość: Tiger Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 62.189.175.* 18.12.09, 16:05
        Oczywiście że "dało by się zbudować więcej" ale to nie znaczy że trzeba tak zrobić.
        Po drugie: Czerwone Wierchy nie leżą w Tatrach Wysokich.
    • Gość: Bart Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: 89.108.245.* 16.12.09, 10:25
      Tu nawet nie ma o czym dyskutować!! Jak macie wybór to tylko Słowacja!!
      Tydzień temu byłem na Słowacji. Przekraczaliśmy granicę na Łysej Polanie. Od
      granicy droga oczywiście posypana po naszej stronie nie... choć było bardzo
      ślisko. Całe miasto Wysokie Tatry jest bardzo zadbane w przeciwieństwie do
      Zakopanego. Tam czuć klimat kurortu a u nas czuć smog. Słowacy mają
      elektriczkę która łączy podtatrzańskie miejscowości a my mamy śmierdzące busy.
      Oni mają piękne Hotele (np. Grand Hotel Praha w Tatrzańskiej Łomnicy) a my
      komunistyczne bloki. Na Słowacji można płacić kartą np. za bilety na kolejkę u
      nas na Kasprowy Wierch nie można. Poza sezonem letnim miejsca parkingowe na
      Słowacji są free. U nas trzeba płacić. Bez problemu można dogadać się po
      polsku albo angielsku w Zakopanem nie uraczysz. Na Słowacji wstęp do TANAPu za
      free u nas za wstęp do TPN trzeba płacić. Jedyny plus dla PR za nowe
      połączenia kolejowe do Zakopanego choć czas przejazdu pozostawia wiele do
      życzenia. Można powiedzieć, że to tylko szczegóły a jednak dla wielu mają
      decydujące znaczenie.
      • Gość: gosc123 Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.ip.netia.com.pl 16.12.09, 10:42
        Generalnie masz racje poza cenami parkingów. w listopadzie za
        godzine postoju w Szczyrbskim Plesie i Tatzranskiej łomnicy placilem
        1,70 euro caly dzien to 5,90 euro.
        Ale to ze jest spokojniej i kulturalniej to sie zgadzam.
    • Gość: cato Nie wierzcie tej propagandzie na temat Słowacji!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 12:07
      Po pierwsze na Słowacji jest drogo (a na pewno nie jest taniej niż w polskich tatrach).
      Po drugie powszechnym zwyczajem jest zamykać wyciągi o 16-tej (bez względy na ilość narciarzy).
      Po trzecie nie uświadczysz tam takiego klimatu jak na podhalu (knajpy, górale itp.)
      Po czwarte bądzcie gotowy że zaraz po świetach mniejsze wyciągi dopiero zaczną być przygotowywane do sezony bo wcześniej chłopcy słowacy mieli wolne.
      Generalnie Słowacja to europejskie ceny, miejscami europejska infrastruktura i post-komunistyczna mentalność.
    • zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 16.12.09, 12:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jestemzukladu Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 16.12.09, 16:30
      Piszę z Gdańska. Byłem dwa razy w życiu w Zakopanem i dziękuję więcej moja
      noga tam nie stanie. Samo miasto to nic specjalnego i nie rozumiem skąd jego
      popularność. No ale ok, gdyby były jeszcze jakieś inne zalety. A tu nic...
      Drogo, brudno, niesympatycznie, wszędzie pazerni górale chcą wyłudzić kolejne
      pieniądze. Dojazd fatalny - drogowy i kolejowy. Dlatego wolę pojechać kawałek
      dalej, mieć ciszę, spokój, świeże powietrze i ludzkie warunki. Czasem zapłacę
      drożej, czasem taniej ale przynajmniej na Słowacji jest więcej życzliwych ludzi.
      • Gość: sid Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 19:54
        nie wiem gdzie spałeś że miałeś nieludzkie warunki, ja bardzo miło wspominam ostatnie 3 wakacje w Tatrach. Jeśli chodzi o pazerność górali to się zgodzę bo widać to na każdym kroku, nie ważne czy jest sie na Krupówkach, w busie czy w Dolinie Chochołowskiej. Chyba wiesz czemu ns słowacji jest czysto i tanio? Pojedziesz to zobaczysz, u nas też tak było.

Co do inwestycji w Tatrach to cieszę się że u nas nie decydują pismaki ani górale i oby tak pozostało. Szkoda mi słowackiej części mimo że jest dużo większa, niszczyć okolice Łomnicy albo Štrbské Pleso to głupota.
      • Gość: gość Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.09, 13:35
        nie tylko ciebie poraża " kurortowość" zakopanego: mało jeżdzenia , dużo
        wydawania i stresująco-męcząca droga.
    • Gość: x Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.geod.agh.edu.pl 16.12.09, 16:47
      No i dobrze że strzygą chamskich gó...arzy i buraków w
      zdezelowanych beemeach na łysych oponach i bez chlapaczy, nie
      używających migaczy, przekraczających prędkość gdzie popadnie ...
      Każdego roku przejeżdżam 2-3 tyś. kilometrów drogami Spisza i Orawy
      i wrażenie jest niezmiennie takie: żeby to nasza policja była tak
      sympatyczna ...
      • Gość: Ziggy Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.09, 21:13
        Cóż, ja mam przeciwne wrażenia. Między innymi po tym jak za przypadkowe złamanie
        zakazu zawracania w pustym mieście zapłaciłem dwa razy więcej niż Słowak, który
        chwilę po mnie zrobił dokładnie to samo.
        Wniosek mam jeden - Polaków tam nie lubią
        • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.autocom.pl 18.12.09, 19:30
          Skoro "chwilę po tobie" jakiś Słowak zrobił to samo, to chyba nie było to takie
          "puste miasto"... Poza tym skąd wiesz ile zapłacił Słowak - pochwalił ci się ?... ;)
    • 2mek99 Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? 16.12.09, 16:48
      Nasi górale to krwiopijcy bez dówch zdań.

Ja jednak i tak wybiorę Polskę. W góry jadę nie tylko pojeździć na
      nartach (jak dla kogoś Tatry za niskie to niech jedzie w Alpy).
      Choćby nie wiem jakie inwestycje robić w Tatrach to i tak Alpom nie
      dorównają.

Na Słowację jednak dalej a poza tym nudno. Smutno tam jakoś i szaro.
      A jak wspomniałem nie tylko na narty jadę. Mamy wreszcie jakieś
      Aquaparki (daj Boże więcej) plus całą góralską (i nie tylko)
      gastronomię.

I wreszcie gdy zostawię kasę w Polsce to trafi ona do naszego
      biednego budżetu :-)
      Być może co nie zostanie przepite (a więc w większości trafi do
      budżetu) zostanie zainwestowane.

Żródło góralskiej kasy w Chicago wysycha. A nuż poprawi to poziom
      usług w Zakopcu.

• Gość: Xav Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? - Alpejską. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 17:43
      Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? - Alpejską.
    • Gość: gniewko_syn_ryba Mam pytania do Sz. P. Ałtora: IP: 195.117.37.* 16.12.09, 18:43
      1. Którędy (przez jakie miejscowości) prowadzi autostrada łącząca
      Tatry Wysokie i Niżne ???

2. Co to są te Niżne Tatry i gdzie się znajdują ?
      Wschodniosłowiański przymiotnik "niżne" sugeruje, że gdzieś w Rosji,
      na Białorusi lub na Ukrainie... ? Bo na Słowacji są Niskie
      (słow.: Nizke)
      Tatry...
    • Gość: Piotr Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.tktelekom.pl 16.12.09, 18:43
      A może Góry Świętokrzyskie ?
      • Gość: qwe Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.chello.pl 16.12.09, 20:02
        Czy nasze ośrodki są takie złe? Nie wszystkie. Na plus wyróżnia się np.
        Wierchomla. Rozsądne ceny, dobrze przygotowany stok i dobra i tania gastronomia
        pod wyciągiem. W Słowacji po prostu jest drogo. 25 euro za 1 dniowy karnet w
        większych ośrodkach, stok otwarty przeważnie do 16:00, fatalne i drogie jedzenie
        na pewno nie przyciągnie turystów z Polski.
    • Gość: Cold Zdecydowanie słowacja IP: 217.153.97.* 16.12.09, 20:20
      W Szczyrku tragedia, w Korbielowie rowniez, ale w Zakopanem jest najwieksza
      kaplica. Jesli ktos chce pojezdzic na nartach, a nie obzerac sie w knajpach to
      zdecydowanie Slowacja.
    • Gość: Andy Re: Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.multi-play.net.pl 16.12.09, 20:40
      Przez ostatnie pół roku przejeżdżam Słowację w drodze na Węgry średnio dwa razy
      w miesiącu tam i z powrotem. W tym czasie nie spotkałem nawet żadnego patrolu
      nie mówiąc już o jakimś mandacie. Więc z całym szacunkiem przestań bredzić i
      siać jakiś zaściankowy szowinizm. Jeśli ktoś jedzie przepisowo nie ma powodu do
      nakładania kar.
    • Gość: grigor Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.icpnet.pl 16.12.09, 21:12
      "Pozostaje nam stworzyć wspólną ofertę polsko-słowacką wokół Tatr. Słowacy oferują nowoczesne wyciągi, a my klimat podhalański, który przyciąga do Zakopanego i w okolice tłumy turystów. Ta góralska atmosfera, dla której warto przyjeżdżać na Podhale nie zmieni się - uważa Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański."

haahahah :D dobre co ? wspolna oferta... czyli slowacy sie dogadali, zainwestowali i ciezko pracowali na to co maja w tej chwili a my si epodlaczymy i bedzie fajno?

no z takim mysleniem to nie widze przyszlosci dla zakopca..
      wiecie co? kocham tatry i zakopane ale nie pojawiam sie tam od lat jesli nie musze w wysokim sezonie..
      ten plynacy przez krupowki tlum, rzygac sie chce zero klimatu jeden wielki bazar + jakies niby stoki z niby wyciagami.
      btw 25 euro to tak strasznie duzo za dzien jazdy? sory na szymoszkowej chyba jednak wyjdzie drozej.. kasprowy? dajmy na to ze chce pojezdzic 6 godzin na kasprowym: nawet nie chce mowic o ktorej musze wstac zeby dojechac i wjechac na gore (kolejka do kolejki) 30 zl wjazd na gore + UWAGA 90 zl za sama gasiennicowa ! nagoryczkowa drugie 90 zl (przynajmniej tak wynika z cennika) na kasprowym nie bylem od lat - szkoda nerw wybieram czechy, slowacje, alpy przynajmniej wiem ze pojezdze :)

pozdrawiam i gratuluje dobrego humoru wladzom zakopanego i jak i tym ktorzy wybiara w tym roku Stolice
    • Gość: aaaby Którą stronę Tatr wybiorą narciarze? IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.09, 21:46
      Od trzech lat jeżdżę na Chopok. W zeszłym roku pojechałem na 2 dni do
      Szczyrku. Z 8 godzin jakie spędziłem na górce 6 godzin stałem w kolejkach do
      wyciągów, za 3 karnety zapłaciłem 210 zł o ile dobrze pamiętam, na orczykach
      masakra, jeden podjaz i nogi wysiadały bo koleiny rozwalone były na maksa.. po
      prostu szok, XIX wiek
      Wolę na Chopoku, zapłacę 90 Euro za 3 osoby ale wiem że proporcje jazdy do
      stania w kolejkach będą zupełnie odwrotne. Nie mówiąc już o wygodnych krzesełkach.
      Mówią, że na Chopoku drogo, 7 dni w ubiegłym roku kosztowało mnie 4 tys pln,
      dwa dni w Szczyrku (sobota, niedziela) 1,7 tys zł. Taniej w Polsce to chyba
      tylko na Telegrafie w Kielcach.
    • Gość: greg Żadną! IP: *.nat.tvk.wroc.pl 16.12.09, 22:15
      Polskie, Słowackie, czy nawet Czeskie stoki to syf. Kto był w Alpach, rozumie co
      mówię.
    • Gość: Szukać po słowacku a co masz interes w zakopcu? i słabo idzie? IP: *.chello.pl 16.12.09, 22:29
      Jeżdżę często na Słowację i przez Słowację nigdy nie miałem problemów z
      tamtejszą policją. Jest tylko jedna zasada: po przekroczeniu granicy noga z gazu
      i jedziemy tak jak miejscowi. A od roku są tam wprowadzone drakońskie kary za
      wykroczenia drogowe. I jak jest zabudowany to się jedzie 50 a poza do 90
      autostrada do 130 i tyle. W wakacje były zakazy ruchu dla ciężarówek. Na terenie
      Słowacji widziałem dwie, włoskie-obie stały a przy nich policjanci. W Polsce też
      są takie ograniczenia.....
      Ile ciężarówek jeżdzących widujesz w letnie weekendy?
      A co do narciarstwa na SK poprzedni sezon mieli fatalny bo ceny zrobili już
      alpejskie a infrastruktura i mentalność zupełnie inne. Dodatkowo załamanie
      złotówki doprowadziło do tego że Polacy w większości zostali po swojej stronie.
      Rezultat tłok kolejki do wyciągów i w ogóle beznadzieja. Ci co pojechali na
      Słowacje zapłacili więcej ale mieli luźne stoki i zdecydowanie lepsze piwo.
      W tym roku złotówka się trochę odbiła,ceny na Słowacji (na pewno w gastronomii i
      hotelarstwie) spadły.
      Ale nadal w porównaniu do Alp tras mniej, niezharmonizowane skipassy, praca do
      16:00 i szlus etc. Jak urealnią ceny w tym roku powinno wszystko wrócić do
      normy. Szkoda że nie wszystkie penziony przetrwały:(
      • barnacle.bill.the.sailor Re: a co masz interes w zakopcu? i słabo idzie? 16.12.09, 23:04
        Gość portalu: Szukać po słowacku napisał(a):

> Ale nadal w porównaniu do Alp tras mniej

Hehehe, nie zauważyłeś, że w porówenaniu do Alp, to tych Tatr
        też "trochę" mniej ?... Więc jakim cudem miałoby się tu zmieścić
        tyle samo tras ???... ;)))
    • Gość: czesio Klimat podhalański:-)))) IP: *.28-79-b.business.telecomitalia.it 16.12.09, 22:49
      Koń by się uśmiał. Klimat to jest w normalnych krajach, a nie w
      średniowiecznej Polsce. Rozwiązać te cholerne parki narodowe, albo zmienic
      chociaz ich statuty. Ludzie siedzą na złocie w całej południowej Polsce i
      nawet o tym nie wiedzą. Wystarczy zmałpowac od Słowaków, Czechów, nie mówiac o
      Włochach, czy Austriakach. Szkoda gadać.......
      • barnacle.bill.the.sailor Co do klimatu, to masz rację - 16.12.09, 23:08
        - kapele góralskie grające węgierskie czardasze to rzeczywiście
        odwieczna tradycja... ;)))

natomiast co do małpowania od Słowaków, Czechów, Włochów, czy
        Austriaków, to mas zjakiś pomysł na zmałpowanie takiej ilości gór
        jakimi oni dysponują ?... Równie dobrze możesz proponować małpowanie
        od Kalifornijczyków i Australijczyków... surfowania po Bałtyku... ;-P
    • Gość: bos-ski alpy IP: *.chello.pl 16.12.09, 23:03
      a ja i tak wole Alpy albo Dolomity - caly koszt to 2.700 za tydzien
      jazdy (dojazd autokarem, nolegi HB, karnet 7d i opieka instruktora)
      po swietnych stokach w super grupie - srednio robie 250 km/tydzien -
      wykresy w necie - bez stresu i 250 km tras na jednym karnecie -
      czasami to juz nawet wole posiedziec i posmiac sie po prostu przy
      piwku siedzac na tarasie z widokiem na piekne gory - w kazdym
      momencie moge po wstac i zalozyc narty (nie trzeba ich targac
      wszedzie ze soba jak w Polsce) i dalej cieszyc sie swobodą....piekna
      rzecz.
      • Gość: bos-ski Re: alpy IP: *.chello.pl 16.12.09, 23:16
        i jeszcze jedno - jesli na narty to Alpy, jesli na lodki - to
        Mazury, jesli na wakacje - to Wlochy albo Grecja, jesli na kate'ing
        to Rodos, jesli na rower - to Skandynawia, jesli na weekend - to
        Rzym - inwestujcie w podroze, tego wam nikt nie zabierze, a bardzo
        duzo mozna dowiedziec sie dzieki nim o sobie, bo malo kto zdaje
        sobie sprawe jakim egocentrykiem jest w oczach innych ludzi (sic!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka