Dodaj do ulubionych

Autobus 425

10.02.02, 21:12
Czasami zastanawiam się nad racjonalnością wykorzystywania taboru przez MPK.
Chcę to przeanalizować na przykładzie autobusu 425.
O ile autobusy 115 i w mniejszym stopniu 125 są przepełnione, to 425,
szczególnie po godzinach szczytu robi "puste" kursy.
Ponieważ często podróżuję po jego trasie, to mam okazję widzieć go w różnych
miejscach o różnym czasie. I dochodzę do wniosku, że powinien zostać pojazdem
szczytowym tzn. kursującym tylko w godzinach 5-7 i 13-16( jak to miało w jego
wypadku miejsce przez ostatnie dwa lata w czasie wakacji). W
pozostałychgodzinach ten autobus jest po prostu pusty, a wieczorem ( ostatnio
pierwsi pasażerowie wsiedli do niego dopiero na Mogilskim- w kierunki
BIskupińskiej!!!).
Pytam się więc - po co ten autobus kursuje po godzinach szczytu, skoro tobor z
niego możnaby przeznaczyć w tym czasie na inne , przepełnione linie ( np.
puszczenie 163 poza szczytem co 20 minut, dzięki czemu autobus w kierunku
Bieżanów/ Kurdwanów jeździłby co 10 minut -163 na zmianę z 174)?
Skoro MPK chce racjonalizować politykę przwozową, to powinno się zastanowić nad
sensem utrzymywania w określonych godzinach takich autobusów jak 425.
Obserwuj wątek
    • _hektor Re: Autobus 425 10.02.02, 22:15
      według strony mpk linia 425 jest już dublującą, czyli chyba szczytową.
      • malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 08:54
        To, że jest dublująca nie znaczy, że jeździ w szczycie. Z dublujących linii
        tylko 428 i 439 jeżdżą wyłąznie w szczycie, a 444 i 425 przez cały dzień.
        • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:25
          a więc skoro autobus niepotrzebnie cały dzień jeździ to pozostaje tylko wysłanie
          maila do mpk, tak?
          • malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 15:26
            Jasne, podaj adresik :)
            • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:31
              zarzad@mpk.krakow.pl czy może tym razem jakiś inny?

• malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 15:34
                Tylko jest sprawa. Jużzwracałem im uwagę telefonicznie i powiedzieli
                że...autobus jest przeładowany ! Ręce opadają :(
                • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:41
                  a skapowali że chodzi oto, że tylko w niektórych porach pusty jeździ??
                  • malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 15:43
                    Mówiłem szczegółowo... Może jakieś VIP-y tam mieszkają ?
                    Albo chodzi o dojazd kierowców do zajezdni Płaszów. Tak czy siak nie wien\m,
                    jak skutecznie zadziałać.
                    • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:48
                      w wyborczej jest coś takiego jak krakowska opinia publiczna. można tam zgłaszać
                      różne nieprawidłowości itp. możnaby tam spróbować. jest szansa wtedy że to jutro
                      wydrukują i może jeszcze wyjaśnią, co robią czasami. dzisiaj tzw. dyżur jest pod
                      mailem malgorzata.skowronska@krakow.agora.pl
                      • malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 15:52
                        No to można wysłać mój począkowy post w tym wątku.
                        • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:56
                          czyli wysyłamy oboje, czy tylko Ty, czy tylko ja?:)
                          • malopolanin Re: Autobus 425 11.02.02, 21:56
                            Jak chcesz, ja jutro będę miał czas dopiero po południu, Jak chcesz, to wyślij
                            sam, może na podstawie mojej wypowiedzi wprowadzającej.
                            • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 13:10
                              wysłałem wczoraj (12 lutego) i nie wydrukowali. ale trudno, dziś wyśle znowu.
                              dzisiejszy adres dyżurujący to: olga.szpunar@krakow.agora.pl
                              • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 21:26
                                wysłałem ale tym razem tymbardziej nie wydrukują, bo przed chwilą dostałem
                                odpowiedź, że takia adres (olga.szpunar@krakow.agora.pl) nie istnieje. czyli
                                tylko pogratulować gazecie wyborczej, choć niech nie myślą, że jutro nie wyśle
                                pod jutrzejszy 'dyżurujący adres'.
                                • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 21:34
                                  Ja sprobuje dzisiaj. Przelesz mi na skrzynk ten list, a ja go sprobuje wyslac
                                  ok ?
                                  • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 21:41
                                    jako list wysłałem Twój pierwszy post.
                                    nie moge Ci nic na skrzynke wysłać, bo jak napisała gdzieś gazeta, wszytskie
                                    skrzynki założone po 8 lutym mają jakoś awarie i nic sie nie da robić póki nie
                                    naprawią.
                                    a Ty na jaki mail chcesz to wysłać, bo ten co dzisiaj podawali w gazecie to nie
                                    istnieje, jak sie niedawno przekonałem
                                  • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 21:42
                                    Wysłałem mój pierwszy post z tego wątku na adres tej Pani. Już wysyłam także na
                                    adres
                                    redakcja@krakow.agora.pl
                                    • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 21:44
                                      no to zobaczymy jutro czy ich to zainteresuje. chyba że zmowa milczenia na temat
                                      linii 426 ogarnęla także redakcje gazety.
                                      • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 21:48
                                        Faktycznie skrzynka Pani Olgi nie istnieje. Wyslalem do Redakcji i zrobie to
                                        tez jutro do Redaktora Dyzurujacego. Mam tylko prosbe : jutro nie bede chyba
                                        mialGazety, czy gdybys kupil, to moglbys mi podac adres do dyzuracego ?
                                        • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 21:50
                                          jasne, prawdopodobnie kupie jutro gazete, więc napisze na forum adres
                                          dyżurującego.
                                          • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 21:56
                                            Sęk ju :)
                                            • _hektor Re: Autobus 425 13.02.02, 15:02
                                              dzisiejszy adres dyżurujący to aleksandra.nalepa@krakow.agora.pl
                                              wygląda jednak na to, że gazeta olewa tego typu maile, bo nic dziś nie
                                              wydrukowali. wysłałem im też maila, żeby sprostowanie dzisiaj dali, bo wczoraj
                                              napisali że na targi udekacyjne można dojechał linią 12 :). oczywiście olali
                                              wszystko i żadnego sprostowania nie ma.
                                              • malopolanin Re: Autobus 425 13.02.02, 15:11
                                                Już ślę :)
                                                Możesz też poprzeć utworzenie forum ekspertów nt komunikacji i przyszłego
                                                kształtu Małopolski ? ( odpowiednie adresy podałem w wątku na ten temat).
                                                Pozdrawiam
                                              • malopolanin Re: Autobus 425 13.02.02, 15:17
                                                Jak nie odpowiedzą, to napiszemy do Dziennika Polskiego i Gazety Krakowskiej.

Podaję adresy:
                                                Dziennik Polski
                                                Janusz Święs
                                                Dział Miejski
                                                kierownik
                                                (tel. 619-92-60)

jswies@dziennik.krakow.pl

Gazeta Krakowska :
                                                krakow@naszemiasto.pl

Już ślę maile do tych dwóch Gazet.
                                                • _hektor Re: Autobus 425 13.02.02, 15:20
                                                  ok, to ja też śle.
                                                  • malopolanin Re: Autobus 425 13.02.02, 15:23
                                                    Do Konkurencji też ? :)
                                                  • _hektor Re: Autobus 425 13.02.02, 15:26
                                                    no tak. może jak jedni przestaną olewać maile, to drudzy pójdą w ich ślady.
                                                  • _hektor Re: Autobus 425 14.02.02, 14:06
                                                    nie wiem jak inne gazety, ale wyborcza nic dziś nie wydrukowała :(
                                                  • malopolanin Re: Autobus 425 14.02.02, 14:53
                                                    Wiem. Niestety "konkurencji" nie czytam :(
                                                  • _hektor Re: Autobus 425 14.02.02, 21:15
                                                    przeglądnąłem sobie specjalnie w empiku dziennik polski i tam też nie znalazłem:(
                                                  • malopolanin Re: Autobus 425 14.02.02, 21:19
                                                    Szkoda.
                                                    A Gazeta Krakowska ?
                                                  • _hektor Re: Autobus 425 14.02.02, 21:24
                                                    krakowskiej niestety nie widziałem. pozostaje tylko mieć nadzieje. bo tam
                                                    częściej drukuje tego typu 'interwencje'. ale nadal pozostaje pytanie, czemu
                                                    wyborcza i dziennik tak konsekwentnie olewają maile.
                                                  • malopolanin Re: Autobus 425 14.02.02, 21:32
                                                    Nie mam pojęcia. Ja przekonałem się, że często się sprawdza powiedzenie : jeśli
                                                    nie wiesz o co chodzi, to chodzi o pieniądze :(
                                                  • malopolanin Jest ! 15.02.02, 12:10
                                                    Nie wiem, czy to Twoja wypowiedź, czy kogoś innego, czy może moja skrócona. W
                                                    każdym razie na drugiej stronie Gazety w Krakowie jest sprawa autobusu 425.
                                                  • _hektor Re: Jest ! 15.02.02, 13:42
                                                    właśnie zobaczyłem, rzeczywiście jest. można tylko jeszcze żałować, że nie
                                                    została wyjaśniona (śladem kop-a to się chyba wtedy nazywa). ale i tak dobrze że
                                                    wreszcie wydrukowali.
    • geograf Re: Autobus 425 11.02.02, 11:22
      właśnie taki jest problem takiego systemu komunikacyjnego jaki macie wy, warszawianie i inne miasta. Sam w innym watku stwierdziłeś, ze nie wiesz ile macie linii autobusowych (warszawianie to dopiero maja pecha pod tym względem;)

W Krakowie macie około 111 linii autobusowych (dzięki hektor). Zaleta czegoś takiego jest to, że jest sporo linii bezpośrednich, dzieki którym mozna dojechac do celu bez większych przesiadek. Jedan minusem tego wszystkiego jest mała częstotliwośc kursowania autobusów (a nawet tramwajów-kiedyś przegladajac stronę waszego MPK znalazłem linie (chyba w Nowej Hucie), która ma częstotliwośc 1-2 pojazdy an godzine).
      W Łodzi ammy "tylko" 52 linie dzienne (bez jakichkolwiek podziałów) natomiast te najbardziej uczęszczane, czyli jeżdżace do centrum z wielkich osiedli itp. w godzinach szczytu jeżdża nawet co 5-6 minut. Jedna lini (57) przez cały dzień, od 5 do 21 jeździ z częstotliowśica co 6-7 minut (autobusy na tej linii kursuja od 4 do 23).
      I nikt nie narzeka, najbardziej oblegane autobusy może i sa przeładowane, ale niedługo rpzyjeżdża następny pojazd i nie ma problemu.......
      • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 15:24
        sporo większość linii tramwajowych kursuje dość często - tzw. magistralne co 10
        min. główne linie autobuse też znów tak rzadko nie jeżdżą. o ile chce sie
        przesiedać, to długo na przystanku sie nie stoi.
        • geograf Re: Autobus 425 11.02.02, 17:14
          chciałem tylko anpisac, ze wŁodzi takich problemów nie ma, bo jeżeli autobusy na linii jeżdża puste po godzinach szczytu to po prostu jest tylko jeden kurs w tej godzinie (jest taka jedna linia)
          i ogólnie chciałem tylko zauważyc, że u nas, przy mniejszej liczbie linii nie ma takich problemów....
          • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 19:22
            a jak wygląda w takim razie Wasza sytuacja z ilością linii autobusowych i
            trmawajowych także?
            • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 11.02.02, 19:31
              mam nadzieję, że napisze to o co Ci chodziło:)

-linie autobusowe dzienne: 52, bez podziału na miejskie i podmiejskie. Wszystkie należa do MPK (no, za wyjatkiem jednej) ale i tak jest utrzymana ciagłóśc numerów
              -linie autobusowe nocne: 8 miejskich (MPK)i 1 linia (busowa) podmiejska (inna spółka).
              -linie tramwajowe miejskie: 15 o różnych częstotliwościach
              -linie tramwajowe podmiejskie: 5.Należa one do 2 różnych spółek, które je obsługuja.

ogólnie o częstotliowście nie npisałem, bo o autobusach wspomniałem gdzieś wcześniej, a tramwajowe: jedna linia przez cały dzięn co 6 minut, 8 linii co 7-8, a 6 co 10 minut z dwoma szczytami komunikacyjnymi.
              • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 19:35
                no to rzeczywiście macie mało linii, a biorąc pod uwage to jak duża jest Łódź w
                porównaniu z krakowem, to bardzo mało. czyli model mniejszej ilości linii ale
                częściej jeżdżacych bardziej się sprawdza niż więcej linii a rzadziej. ciekawe
                czy tylko w Łodzi.
                • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 11.02.02, 19:47
                  szczerze mówiac nie wiem, musze się zapytac u mnie an forum "ekspertów" ;)
                  pozdrowienia z Łodzi
                  • _hektor Re: Autobus 425 11.02.02, 20:01
                    dzięki za pozdrowienia i za rozpowszechnienie tej sprawy także na łódzkim forum.
                    pozdrawiam także!
      • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 21:55
        Tylko , że w Łodzi taki system się sprawdza ponieważ Łódź ma mniejszą
        powierzchnię od Krakowa( Łódź - 295 km2, Kraków 327 km2, a przy tym więcej
        ludności ( ok. 810 tys. podczas, gdy Kraków 740 tys.). Tak więc w Krakowie z
        racji rozległości potrzebnych jest więcej linii o mniejszej częstotliwości ,a w
        Łodzi odwrotnie.
        • _hektor Re: Autobus 425 12.02.02, 22:00
          aha, czyli to w ten sposób sie przedstawia, bo na łódzkim forum nikt niestety nie
          wyjaśnił tego.
          • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 22:03
            Tak przypuszczam.
            • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 12.02.02, 22:18
              jaki jest adres GUS-u, bo coś mi się zdaje, że Łódź nie jest o tyle mniejsza...
              a później wyjaśnię jakie sa moje przypuszczenia nt. częstotliowści kursowania....
              • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 22:21
                To są dane z Rocznika Statystycznego wydawanego przez GUS.
                • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 12.02.02, 22:26
                  dobrze, miałeś racje, teraz jakbyś tylko mógł mi podac jakiś adres do internetowej mapy Krakowa... najlepiej jakby były tam uwzględnione zabudowania...
                  aprawdzam swoja teorię:))
                  • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 22:27
                    Nie wierzysz mi :( ?
                    • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 22:29
                      Najlepiej wejdź na
                      www.polska.pl/
                      Tam jest nawigator po całej Polsce( po Łodzi też :) ).
                      • malopolanin Re: Autobus 425 12.02.02, 22:32
                        I dalej
                        www.pilot.pl
                        A jak nie wejdzie to spóbuj po prostu
                        www.krakow.pl/
                        albo
                        plan.naszemiasto.pl/plan_krakow.html
                • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 12.02.02, 22:34
                  moja teoria:
                  Łódź jest o tyle dziwnym miastem, że na jej terenie mogłaby mieszkac rzesza 2 mln mieszkańców. Co za tym idzie mamy bardzo dużo wolnych terenów (kiedyś czytałem, że jesteśmy największa gmina rolnicza (chyba pod względem mieszkańców)). Nasze linie tramwajowe poruszaja się prawie wyłacznie po terenach zabudowanych, czyli po osiedlach blokowisk- sa od tego wyjatki ale tylko 3, a właściwie 2.
                  linie autobusowe kursujace z duża częstotliwościa(a jest ich większośc) kursuja również pomiędzy tymi mocno zabudowanymi terenami, a centrum (i nie tylko). Linie, które jeżdża do osiedli, które stanowia domki jednorodzinne, badź wiejskie (a sa takie, sa takie osiedla, na których nie widac, że to miasto..) maja bardzo niska częstotliwośc(od raz na godzine do co 20 minut...)
                  Większośc linii stanowia te z duża częstotliwościa (te z min co 10 min. w szczycie), te z mniejsza jest kilka.
                  Po terenach wiejskich właściwie nie jeżdża autobusy bo nie ma dróg utwierdzonych (większośc terenów wiejskich została właczona w 1989r.).
                  tak więc nie kłamaliśmy, a jeżeli już to nieumyślnie..
                  niestety na mapce MPK Łódź nie ma zaznaczonych zabudowan, szkoda. Musicie mi uwierzyc na słowo;)
                  pozdrowienia z Łodzi
                  • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 14.02.02, 18:21
                    dlaczego nikt nie opowiedział na moja teorię?
                    małopolaninie, dlaczego nic nie napisałeś??
                  • malopolanin Re: Autobus 425 14.02.02, 20:38
                    Już odpowiadam - właściwie to jest to, co ja po części mówiłem wcześniej -
                    Łódź , ma z reguły zwartą zabudowę i tam częstotliwość kursowania linii jest
                    duża, bo główne arterie komunikacyjne miasta prowadzą z dużych osiedli do
                    centrum.
                    Zupełnie nie wiedziałem natomiast o duży obszarze wiejskim w Łodzi - ale z tego
                    co mówisz komunikacja funkcjonuje tam prowidłowo ( jeden kurs na godzinę).
                    A propos Krakowa sprawa jest bardziej skomplikowana - oprócz Nowej Huty, a
                    właściwie jej starej części, osiedla powojenne tworzono w zupełnym chosie
                    architektonicznym - najpierw je budowano, a dopiero później zapewniano dojazd.
                    Stąd w Krakowie nowe osiedla są rozrzucone po całym mieście i dlatego potrzeba
                    jest więcej linii autobusowych, by zapewnić wszystkim mieszkańcom w miarę
                    wygodny dojazd. Ale za to autobusy kursują z reguły rzadziej niż w Łodzi, bo
                    nie ma wielu (owszem są , ale nieliczne ciągi komunikacyjne przebiegające przez
                    kolejne osiedla - np. na Kurdwanowie, czy przy Dobrego Pasterza) osiedli
                    zbudowanych w ciągach komunikacyjnych.
                    • Gość: geograf Re: Autobus 425 IP: 10.0.219.* 14.02.02, 21:57
                      no to już wszystko rozumiemy.
                      W Łodzi jak budowano osiedle, to najpierw duza arteria, najczęsciej z wydzielonym torowiskiem, a później, owszem, chaotycznie, ale wewnatrz osiedla. tak właśnie budowano Retkinie- 60 tys. i po środku torowisko wydzielonem Chojny, Teofilów, Widzew, wszędzie sa duże arterie.

W takim razie rozwiazaliśmy problem i przyczynę częstoltiwości kursowania naszym miejskich linii:)

A na terenach wiejskich to właściwie autobusy jeżdża co pół godziny- za miasto najczęsciej wyjeżdżaja co godzinę - ale sa wyjatki....
    • Gość: ruppert Re: Autobus 425 IP: 192.168.3.* 18.02.02, 16:47
      Bo 425 kursuje i odjezdza z Biskupinskiej! A jak wiadomo tam jest zajezdnia
      Płaszów i trochę ludzi stamtad zabiera.
      • Gość: Kuba Re: Autobus 425 IP: *.v1.pl 18.02.02, 17:08
        425 jeździ do zajezdni bo zabiera stamtąd jej pracowników i kierowców, a z
        drugiej strony jest potrzebny jako uzupełnienie 125, która jest pełna mniej
        więcej do Tandety, i na tym odcinku właśnie powinna mieć większą częstotliwość,
        a do położonego na ekhm.. "odludziu" os. Złocień jedzie tylko kilka osób.
    • malopolanin Hektor, Kuba, Geograf 03.03.02, 10:40
      Na skrzynkę wysłałem Wam list do MPK w sprawiew autobusu 425 ( bo nie
      wysyłaliśmy go do MPK tylko do gazet).
      Jeśli możecie, proszę Was o wysłanie go na adres:
      zarzad@mpk.krakow.pl
      • _hektor Re: Hektor, Kuba, Geograf 03.03.02, 11:07
        ok, poszło.
        • malopolanin Re: Hektor, Kuba, Geograf 03.03.02, 11:10
          Dzięki.
          • kuba203 Re: Hektor, Kuba, Geograf 03.03.02, 16:44
            Poszło również, chociaż się z tym nie całkiem zgadzam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka