Dodaj do ulubionych

Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakcyjny)

12.02.04, 13:46
Witam,
przygotowujemy specjalne wydanie gazety poświęcone dostawcom internetu w
Krakowie. Będziemy opisywać możliwości podpięcia się do sieci na terenie
miasta i porównywać różne typy ofert. Niestety - życie uczy że internetowa
rzeczywistość często wygląda o wiele gorzej niż w folderze, ulotce
przylepionej na drzwiach klatki schodowej i gładkiej mowie firmowego PR-owca.
Oprócz oficjalnych informacji potrzebujemy też głosu z drugiej strony
światłowodu. Sami nie dotrzemy do każdego bloku osiedle, by tam zweryfikować
opinie o sieciowcach a Wy jesteście wszędzie. :)
Zapraszamy: opiszcie Wasze doświadczenia z providerami: tymi wielkimi jak TP
S.A. i Chello jak i mniejszymi, osiedlowymi sieciami. Interesuje nas
wszystko: przerwy w transmisji, spadki przepustowości, limity przesyłu
danych, blokowane aplikacje sieciowe p2p i ftp, zawyżone rachunki. Także
niskie rachunki, doskonałe funkcjonowanie sieci, bezpłatne miejsca na
serwerach itp. Chwalcie i piętnujcie.
Najciekawsze posty wydrukujemy w gazecie

Zapraszamy

za redakcję

das_bot
Obserwuj wątek
    • sabbina Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 12.02.04, 13:56
      www.pp.com.pl/inter/internet.html
      Bardzom zadowolona,
      Dostarczają mi internet do biura, Budynek LOT Basztowa (tam jak biura
      poselskie, powiatowa siedziba SLD, ZZ AK), taniocha 50 zł, wszystko hula jak
      trza, jak coś sie dzieje - a dzieje się rzadko, to szybko poprawiają
    • peteen moje współżycie z tepsą... 12.02.04, 14:05
      namierzył mnie we wrześniu, tak gdzieś na początku, miś z tepsy, żebym se
      neostradę spróbował (mam sdi), za 1 zeta... jakiś taki zaspanay byłem, zmulony
      z deka, mówię: oki, montujta, na to on, że zadzwonią...
      faktycznie za 2 dni dzwonią, nadają mi numer klienta i pytają który termin
      dostawy urządzenia przez kuriera mi odpowiada...
      w umówionym terminie nikt się nie zjawia, po tygodniu dzwonię do błękitnej
      linii i rezygnuję z neostrady, po kolejnym tygodniu dzwoni pani podaje mi numer
      klienta, po czym się dziwi, że: mam już jeden, zrezygnowałem z neo...
      po tygodniu dzwoni pani z krzeszowic i mówi: zdurniałeś ? założą ci neo, ale
      musisz oddać sdi i jakbyś się rozmyślił co do neo, za powtórne podłączenie sdi
      apiat' 5 stów wybulisz - mówię: dużym flamastrem po raz kolejny mnie
      wykreślcie...
      po tygodniu kurier przywozi urządzenie, odmawiam przyjęcia...
      wyjeżdżam na groby bliskich poza kraków, po powrocie 3 listopada sdi nie
      działa, dzwonię do błękitnej, zgłaszam, sprawdzają, mówią: no pewnie, że nie
      działa, bo pan masz neo podłączone - ale ja NIE mam neo, NIE podpisałem umowy,
      NIE mam urządzenia - to dziwne mówią, wyjaśnią...
      po tygodniu dzwonię z interwencją ( w sumie dzwoniłem 18 razy do Gdańska,
      Warszwy, Lublina, Radomia, a raz nawet się Kraków zgłosił !!!), załatwią, ale
      nie mają podstawy do ponownego bezpłatnego podłączenia sdi, znów dzwonię, znów,
      znów, wreszcie - JEST, każą podpisać rezygnację z neo - jak mam podpisać
      rezygnację z czegoś, czego nie zamówiłem ? ciężko będzie, mówią, chyba nie do
      załatwienia...
      po tygodniu jedyna przy zdrowych zmysłach pani z tepsy, pracowik maleńkiego,
      wiejskiego punktu, podłącza mi ponownie sdi bez jednego papierka, nakazu,
      zakazu...
      wolę to sdi zapyziałe, które zamiast 115 kilo nadaje z prędkością ok 40 kilo,
      niż szczyty techniki oferowane przez coraz bardziej wyspecjalizowane służby
      tepsy, zmierzające prostą drogą do kafki...

ps. trochę nie na temat, ale jak mam opisywać działanie mojego parowozu przy
      waszych błękitnych strzałach nowoczesnej technologii ?
      :c)
    • Gość: 7 Re: Providerzy - Wasze dos´wiadczenia (spam redakc IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 17:17
      ja mam sdi i jestem raczej zadowolony.. nie zeby mi sie wszystko ladowalo blyskawicznie, ale
      jest przyzwoicie, jak cos sciagam to tez jakos idzie (chociaz widywalem juz duzo szybsze
      transfery:P). co jakis czas zdarza sie, ze mnie rozlacza z netem co kilkanascie minut, ale nie
      wiem czy to wina tylko sdi, czy moze routera:) a tak offtopic to tpsa to zlodziejska firma,
      dziekuje za uwage:P
    • gregry a ja 12.02.04, 18:18
      Ja korzystam z Compower.pl www.compower.pl/

Ta strona jest na pewno wielu forumowiczom bardzo dobrze znana <lol2> (czemu tu
      nie ma emotikonek? - oki, nie ten wątek).

Chcę powiedzieć, że od tamtej pory wiele się w sieci poprawiło. Jako userzy nie
      mamy już tak krytycznych wielomiesięcznych zgrzytów. Oczywiście często są
      jakieś problemy - i aż czasami żołądkiem rusza - ale trwają zbyt krótko, by
      ludzie ze złości zaczęli prosić o litość na forum ;).
      Niestety nie zostały spełnione obiecanki, (że to będzie najlepsza sieć w
      Krakowie). Ale i tak jest nieźle. Z pewnością jest to największa sieć w
      Krakowie? Jedyny mankament: ZA DROGO
      59 złotych dla przeciętnego mieszkańca Polski, to naprawdę majątek.
      Jestem pewny, że przy obniżeniu ceny do 20 zł, operator zyskałby niebywale
      więcej użytkowników i pieniędzy (no, ale na początek TPSA musiałaby obniżyć
      ceny. Chociaż, przyznam, że i tak nasz operator robi kolosalny biznes.
      Wystarczy sobie policzyć jest max 10 megowe łącze dla pewnie około 1000
      użytkowników. Teraz porównać to, co operator musi zapłacić tepsie i to, co
      zostaje mu na czysto.)
      A w Japonii
      hacking.pl/news.php?id=3097

ehh i jak ten feudalistyczny kraj chce się rozwijać? (mam na myśli Polskę)

PS
      Za te 59 złotych powninniśmy mieć forwarding portów lub zewnętrzne ip.
      A konta shelowe na serwerze, to obowiązkowo.
      • gregry dodam jeszcze 12.02.04, 18:33
        dodam jeszcze, że nasze państwo musi dorosnąć do myśli, iż ilość użytkowników w
        Internecie przekłada się bezpośrednio na biznes (biznes firm handlujących w
        Internecie, ludzi tworzących oprogramowanie, dostawców internetowych i na końcu
        oczywiście państwa-podatki).
        Zawsze którąś z dróg każdy z biznesmenów zyska (o tym wie nawet Microsoft. 80%
        ludzi biednych krajów korzysta z Windowsów nielegalnie, ale Microsoft i tak
        trzepie kasę, gdyż używają go wszyscy, którzy prowadzą legalny biznes za pomocą
        np. Internetu [i którzy tworzą jednocześnie usługi dla "zjadaczy Internetu" –
        ale aby tworzyć, muszą mieć na początku dla kogo]...
        Gdyby nas było na wszystko stać (jak Amerykanów Japończyków czy Niemców...) to
        przekładałoby się to bezpośrednio na interes państwa i każdego biznesmena.
        A tak - wyzysk, ale na niską skalę.
        Gdyby Tepsy dało się używać nielegalnie - to szybko zmonopolizowałaby cały
        świat i stała się bogatsza niż dziś. Na pewno miałaby wtedy więcej legalnych
        użytkowników (niż teraz), i oprócz tego nielegalnych - dojrzewających do bycia
        legalnymi.

„Kto daje ten zbiera”.

Feudalizm...
    • Gość: elo internet przy radzikowskiego IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 12.02.04, 19:12
      witam

ja w szczegolnosci chcialbym poznac opinie kogos kto mieszka w okolicach ul.
      radzikowskiego/podkowinskiego i komu internet dostarcza np. firma Waxpol albo
      ISTS (ceny, szybkosc transferu, awaryjnosc)

z gory dziekuje

elo
    • feldkurat Spine - Prądnik Czerwony 14.02.04, 00:17
      Ja używam kabelka dostarczanego przez pewną minifirmę w Nowej Hucie. I miałem okazję prześledzić ich rozwój od sieci amatorskiej do profesjonalnej. Krótko mówiąc na samym początku to była kompletna tragedia. Zdarzało się, że sieć nie działała przez cały miesiąc, bo pan admin sobie wyjechał na wakacje. Bardziej krewcy userzy sugerowali wybijanie szyb i podpalenia ;). Jakiś czas temu chłopaki postanowili jednak zmienić zwykłą sieć osiedlową w firmę i udowodnili że jeśli chcą, to potrafią. Awarie bardzo rzadko i nie trwają dłużej niż pół godziny. Transfer doskonały. Administrator mieszka w bloku obok i można z nim pogadać jak z człowiekiem a nie z Błękitną Linią. Rewelka. Absolutnie polecam sieci osiedlowe wszystkim, którzy mają taki wybór.
      • Gość: funny Re: Spine - Prądnik Czerwony IP: *.spine.pl 14.02.04, 21:07
        Ja też jestem podłączona do tej sieci, do zalet wymienionych wcześniej chciałabym dodać cenę - 48 zł za komputer, 60 - zł za 2 komputery, czyli można mieć podłączone 2 komputery taniej niż gdzieniegdzie jeden.
        • gregry Re: Spine - Prądnik Czerwony 14.02.04, 22:17
          u nas dwa komputery to oczywiście 59+59 zł (prosty rachunek prawda?) :)
          Ale za to gościu nic nie zarabia - bo każdy sobie potrafi rozdzielić bez jego
          pomocy i niewykrywalnie...

Ja na razie mam jeden.
      • Gość: wkurzony Re: Spine - Prądnik Czerwony IP: *.spine.pl 17.02.04, 18:48
        ja tez jestem podpiety do tej sieci...

nie jest tak kolorowo...

tranfer strasznie biedny zeby nie powiedziec tragiczny...na poziomie modemu
        dial-up do tpsa...(podobno mamy 3 mbity radiowe...)tylko o 4 nad ranem jest OK

przerwy w dostawie netu czeste...

nie wspominajac o kilku godzinnej przerwie w godzinach szytu...powod jakis Pan
        sobie wymienial plytki na podlodze i wypial caly blok...bez wczesniejszych
        informacji...

Jedyne co mnie trzyma przy tej sieci to cena abonamentu...38zl...

Gdyby nie to to juz by mnie dawno nie bylo...
        • Gość: Nike Re: Spine - Prądnik Czerwony IP: *.spine.pl 17.02.04, 23:38
          Jest faktem, że ktoś na czas remontu swojego mieszkania, wypiął na kilka godzin
          ludzi z sieci i to bez uprzedzenia! Na szczęście był to tylko jeden taki
          wybryk, który źle wpłynął na wizerunek całej firmy i mam nadzieję, że admin
          przywołał już gościa do porządku.
          A transfer? Jest dokładnie tak, jak pisze Wkurzony. Używając do pomiaru
          transferu strony: www.numion.com widać, że w ciągu dnia skacze między 2,5 i
          8kB, a dopiero późną nocą osiąga 30-40 kB. Przyczyny mogą leżeć po obu
          stronach, po stronie providera (Crowley.pl) również, ale odpowiedzialność za
          ten stan ponosi firma, która dostarcza Internet do mnie do domu, czyli
          spine.pl. Dlatego apeluję do admina, aby słowa, że "zrobi co się da" zamienił w
          czyn i spowodował stałą poprawę transferu. Jak wynika z wypowiedzi, jest nas w
          sieci spine.pl sporo...
          • gregry Re: Spine - Prądnik Czerwony 18.02.04, 00:10
            To chociaż tyle, że ja w swojej sieci mogę się o tej godzinie pochwalić takim
            transferem:

Throughput (2)
            61409 Bps
            bytes per second

Throughput
            491 kbps
            kilobits per second
    • Gość: compower.user Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.compower.pl 14.02.04, 19:10
      ja też jestem nieszczęśliwym użytkownikiem sieci Compower i niestety nie moge
      jej zmienić na żadną inną ponieważ spółdzielnia mieszkaniowa konsekwentnie nie
      wyraża zgody na wejście na osiedle konkurencji dla pana Krocza. Pragnę
      zaznaczyć, że o ile http działa przyzwoicie (kiedy nie ma zbyt dużo ludzi bo
      ostatnio wieczorami stronki łądują się baardzo wolno) to szalenie pomału działa
      ftp (nie wiem co z telnetem), a p2p praktycznie nie działa. No i ta cena...59 +
      opłaty za przekroczenie limitu
    • Gość: skdk Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.aine.pl 14.02.04, 22:29
      Częsc Podgórza i N.Huty - tu działa firma AINE. Firma chyba uczciwa, choć
      nieporadna. Stale zdażają się im problemy. Zawsze są to NIE ICH problemy.
      Zawcze zawala albo dostawca, albo złodzieje coś kradną, albo niewiadomo co :).
      Systematyczne przeerwy w łączności w sumie niezadługie, ale b. irytujące. Jak
      się do nich zadzwoni, to jakby nieobecni, problem jakby dopiero zauważyli.
      HTTP niezłe, p2p beznadziejne, z ftp nie korzystam. 50 zł, no limits. W sumie
      nienajgorzej z tym wszystkim, trochę mało konsekwencji wtym co się mówi i robi.
      Zainwestowałem w przyłącz 300zł, więc związałem się z nimi na dobre i na mniej
      dobre, a szkoda, bo słyszłem o tańszej firmie w okolicy.
      • gregry Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 14.02.04, 23:15
        To i tak masz szczęście. Ja zainwestowałem 500 zł (na początku kosztowało 650
        zł). Teraz zdaje się kosztuje 150 albo 200 zł. Do tego interesu musiałem sobie
        sam zakupić kartę sieciową (ale to już nie u niego).
        A pozostałe problemy - skąd ja to pamiętam (tak zaczyna chyba każdy operator –
        a to jego wymówki).
      • Gość: A Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.crowley.pl 15.02.04, 00:15
        Ja też mam neta z Aine.
        Generalnie zgadzam się z tobą.... firma dość nieporadna. Dość duzo czasu
        zajmuje im rozwiązanie problemów. Zdarzyło mi się, że przez ponad miesiąc
        miałam ciągłe przerwy w dostępie do internetu. Ciągle do nich dzowniłam i za
        każdym razem firma była wielce zdziwiona, że coś nie działa. W końcu po
        baaaardzo długim czasie rozwiązali problem, ale oczywiście twierdzili że to nie
        ich wina, ze tyle czasu to zajęło.
        Jesli chodzi o szybkość - czasem rewelacja (w ciągu sekundy otwierają się
        strony), a czasem potrzeba na to kilku minut :(
        • ballerinapl Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 15.02.04, 12:50
          Witam,
          U mnie na osiedlu dziala niejaka firma Frog-net. Uprzedzam, ze wszystko co
          powiem o dzialaniu sieci wiem z drugiej reki, a mianowicie reki mojego ucznia-
          sasiada. Firma zdobyla sobie monopol na robienie sieci na osiedlu.
          Porozwieszala ulotki. Na ulotce nazwa firmy i telefon komorkowy. W sieci nie ma
          strony internetowej takiej firmy, nie ma tez telefonu stacjonarnego - wyglada
          na to, ze po prostu nie ma siedziby. Z tych powodow nie zdecydowalam sie na
          podpiecie - nie chcialam dac 300 zł za podpiecie w ciemno, komukolwiek.
          Internet z ich firmy na osiedlu owszem, dziala, za calkiem przyzwoita cene 40
          zł- ale nawet to podobno nie jest adekwatne do jakosci. Siec postawili,
          uruchomili, ale nie bardzo sie o nia starają. Czesto nie dziala albo dziala
          powoli. Telefon komorkowy na ktory mozna zglaszac interwencje czesto nie
          dziala - sama probowalam sie kiedys dodzwonic wiedziona desperacja o posiadanie
          internetu :). W soboty i niedziele nie naprawiaja, bo nie pracuja. Na niektore
          problemy z siecia odpowiadaja w taki np sposob "serwer jest delikatny, nawet
          jak sie glosno trzasnie drzwiami od piwnicy, to sie psuje". Ja takiej sieci nie
          chce miec, zdesperowani sie na to godza. Moze ten provider to nie oszust, ale
          na pewno amator.

Pozdrawiam,
          • bartoo Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 16.02.04, 08:54
            Miałem internet od Softadaxu na Os. Cegielnianym. Forma działała tylko w dni
            powszednie a awarie najczęściej zdarzały się w weekendy i święta. Więc często
            nie było neta kilka dni. Z podłączającymi omawiałem się 3 razy zanim przyszli.

Co prawda przepraszali, ale cóż, trzy razy czekałem.

Zresztą montujący powiedzieli mi, że niepotrzebnie się pospieszyłem, bo za
            miesiąc miała być promocja (zamiast 250 za kartę i połączenie to tylko coś ok.
            100). Wysłałem maila do ich szefa czy to prawda i odpowiedział że oczywiście
            nie (no i promocji już w ogóle nie było...)
        • Gość: mala Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 20:18
          To Ci niezwykle zazdroszcze:)! U mnie awarie sa srednio 2 razy w miesiacu i
          dopiero po 12 telefonach (na linie neo i blekitna) oraz 5 dniach zaczyna sie
          cos naprawiac. Ale naprawa trwa czesto rowno 14 dni, nawet jezeli trzeba tylko
          zresetowac serwer na Kapelance:)!
          Ostatnio jakis cud sie zdarzyl i przylaczyli mnie do zrodelka informacji "juz"
          po 4 dniach. I chwala im za to.
          Zazdroszcze jeszcze raz i pozdrawiam
      • Gość: alojz Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.aine.pl 28.02.04, 19:43
        Podbijam temat, moze ktoś się jeszcze wypowie. Takie wypowiedzi to jest
        najlepsze rozpoznanie rynku w miescie.
    • Gość: irman Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 12:26
      Mam Neo i absolutnie nie narzekam. W moim przypadku Tepsa totalnie zaprzecza
      temu co się o nich mówi.

Po pierwsze zamówienie składałem 2 czerwca czyli gdy skończyła się promocja
      majowa,a jeszcze nie było modemów do instalcji we własnym zakresie. Powinienem
      więc zapłacić ponad 800 zet za instalację ale pewna miła pani w Telepunkcie się
      pomyliła i zapisał mnie jeszcze do promocji majowej dzięki czemu 400 zet tylko
      mnie to kosztowało.

Po drugie instalacja nastapiła tak jak to było obiecane w tydzień po zamówieniu.

Po trzecie miałem tylko dwie awarie i gdy zgłosiłem pierwszą po kilku dniach
      zadzwonił pan z Tepsy przepraszając mnie za to i obiecując,że będą się starali
      żeby coś takiego więcej nie nastąpiło. To był po prostu szok;).

Po czwarte transfer jest całkiem przyzwoity. Regularnie mierzę prędkość łącza i
      obecnie z ostatnich 21 pomiarów wychodzi mi średnia 274 kbps,więc nie narzekam.

Po piąte w listopadzie obniżyli mi abonament o prawie 50 zet i wcale nie
      musiałem nowych cyrografów podpisywać.

Podsumowując w moim przypadku Tepsa spisuje się na medal i oby tak dalej. Z
      innymi operatorami miałem same złe doświadczenia. Szczególnie dotyczy to firmy
      Internet Polska, której szefowa marketingu zachowywała się skandalicznie gdy
      chciałem zorganizować sieć w moim bloku.
      • Gość: mala Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 20:21
        To Ci niezwykle zazdroszcze:)! U mnie awarie sa srednio 2 razy w miesiacu i
        dopiero po 12 telefonach (na linie neo i blekitna) oraz 5 dniach zaczyna sie
        cos naprawiac. Ale naprawa trwa czesto rowno 14 dni, nawet jezeli trzeba tylko
        zresetowac serwer na Kapelance:)!
        Ostatnio jakis cud sie zdarzyl i przylaczyli mnie do zrodelka informacji "juz"
        po 4 dniach. I chwala im za to.
        Zazdroszcze jeszcze raz i pozdrawiam
        A to mialo byc tutaj:):)! Pozdrawiam jeszcze raz

• marceliszpak Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 16.02.04, 13:25
      ja mam tele2 radiowo , 128 kbitow ,gwarantowne, statyczne 2 ip , drogie ale
      pewne i fajne - co prawda nie warte swojej ceny ale takm wyszlo ze tylko to
      wchodzilo w gre.
    • Gość: OLO I Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 14:24
      Moja znajoma w śródmieściu wypowiedziała Neo - ma to na papierze, nie
      przysyłają jej za to rachunków a Neo hula dalej jak wtedy kiedy miała umowę :)
    • Gość: jur Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.02.04, 16:46
      chello:
      placimy fure kasy, niby dostajemy 512/128 (kilo bitow na sekunde,
      download/upload). w praktyce sciaganie z predkoscia 50kB/s (kilobajtow) to
      rzadkosc. awarie sie zdarzaja, niedlugie, pol dnia to maksimum.
      konto mail i www u nich to kpina. 10mb, czyste www, zero php czy cgi, do
      niedawna zmiana hasla, z domyslnego x.yyyyy (gdzie x to inicjal imienia a yyyyy
      nazwisko) kosztowala cos 20zeta, ostatnio za darmo.
      ograniczenie 15giga downloadu na miesiac, niby duzo, ale czasem za malo.
      dodatkowo czasem uprzyksza zycie 'transparent proxy', pocieszajace jest to, ze
      czasem im padnie i z tydzien nie dziala.
      zmienne ip (dawniej zmieniali raz na pol roku, ostatnio mialem czesciej) i
      zakaz stawiania serwerow (choc nikt nie blokuje portow jak i nic nie sprawdza).

nie mialem doswiadczen z innym isp, wiec mimo wymienionych niedogodnosci jestem
      calkiem zadowolony,
      pzdr
      • Gość: rye Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.02.04, 01:51
        Ja mam Chello i blokują porty. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nie.
        Zamknięty mam 21,23,25,a 80 filtrowany. Korzystanie z peer 2 peer u tego
        providera to moim zdaniem nieporozumienie. Od kilku miesięcy proszę o
        odblokowanie portu i cały czas dostaję odpowiedzi, że "sprawa jest w toku" i
        temu podobne bzdury. Najśmieszniejsze jest to, że jedyny kontakt z UPC jest
        możliwy telefonicznie, a po drugiej stronie słuchawki nie siedzi administrator
        tylko pan, który zapisuje problem na karteczce i każe zadzwonić za kilka dni -
        i tak w kółko.
        Też nie miałem innych doświadczeń, ale jestem niezadowolony.
        • Gość: from Compower Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: *.crowley.pl 18.02.04, 02:09
          tak sobie czytam widze paru kolegow z compower ktorzy narzekaja ze strony wolno
          chodza itd. ja powiem tak bull shit, stronki laduja sie w niecale 5,6 sekund
          onet,wp,interia doslownie w mgnieniu oka, jak bym sobie je z hdd otwieral, nie
          powiem ze nie ma zadnych awarii bo to sie zdaza u kazdego prowidera, ale nie
          zawsze musi to stac po jego stronie, wkoncu kazdy prowider dzierzawi jakies
          lacze, polpak, crowley, cyfronet etc. Nie ktorzy wogole nie rozumieja ze czasem
          prowider nie ma nic wspolnego z awaria, smiac mi sie chce jak ktos napisze na
          forum, znowi nie dziala gg, pewnie pan K. znowu cos majstruje :D A to nie
          dziala w ten sposob. Rozmawialem kiedys z administratorem naszej sieci i
          wieksza ilosc lacza jest wykorzystywana na www. wiec sie nie dziwie ze stronki
          chulaja. Wspominacie o kradziezach, u nas tez to sie zdaza, kradna switche,
          serwerownie raz tez okradli no ale tak to jest teraz w polsce :(

Pozdrawiam userow compower
        • Gość: jur Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.02.04, 08:30
          > Ja mam Chello i blokują porty. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że
          nie.
          > Zamknięty mam 21,23,25,a 80 filtrowany.

to ciekawe, slyszalem o problemach z 80, ale chwile stal u mnie i telnet (23) i
          ftp (21), i z dostaniem sie z zewnatrz nie mialem problemow.
          nie wiem czy znasz grupe dyskusyjna chello.pl.discussion, problem portow
          poruszano tam wielokrotnie.

> Najśmieszniejsze jest to, że jedyny kontakt z UPC jest
          > możliwy telefonicznie, a po drugiej stronie słuchawki nie siedzi
          administrator
          > tylko pan, który zapisuje problem na karteczce i każe zadzwonić za kilka dni -
          > i tak w kółko.

kiedys pisalem do nich maile. w jednym z nich pan odpowiedzial, ze nie blokuja
          swoim klientom zadnych portow. i faktycznie, problem ktory im opisalem zwiazany
          byl z konfiguracja ics <: a nie z nimi.

pzdr
          • Gość: rye Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.02.04, 16:05
            a możesz mi drogi Jurze powiedzieć jak masz ICS skonfigurowany - jakbyś mógł to
            najlepiej na maila ( raindown@o2.pl ).
    • Gość: Pan Romek LAMA INTERNET PROVIDER IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.02.04, 14:32
      Sieć Lamy działa od 2000 roku, obeccnie na terenie Prokocimia, Bieżanowa i
      Staromiejsciej Spółdzielni Mieszkaniowej (plus niedawne przejęcie klientów
      firmy Softadax gdzieśtam z Huty).

www.lama.net.pl/
      Ja jestem abonentem tejże sieci od 1,5 roku i jestem zadowolony. Meritum:
      instalacja kosztuje obecnie 170 zł a miesięczny abonament 49 zł. Za to
      otrzymuje się łącze o szybkości do 1mb, kartę sieciową, miejsce na serwerze i
      skrzynke pocztową (50 mb). Wszelkie dodatkowe usługi (jak np. zewnętrzne ip są
      oferowane za dopłatą). Sieć działa względnie szybko, wprost proporcjonalnie do
      obciążenia (czarna godzina to niedziela i prime time wieczorami). Awarie i
      owszem zdażaja się od czasu do czasu, lecz są naprawiane szybko (nie zdazyło mi
      się żebym nie miał netu przez kilka dni z wyjątkiem jednej kradzeży skrzynki).
      Jesli chodzi o P2P to wszystkie porty sa zablokowane, aplikacje P2P działają,
      ale tak, że nie ma sensu z nich kożystać. Na osłodę Lama udostepnia ekskluzywny
      HUB DC, dzięki któremu plikami wymieniają sie wyłącznie użytkowniczy sieci
      (transfery wahają się od 1kb do nawet 5mb w zalezności od podsieci z które się
      ściąga). Lama utrzymuje także serwery gier CS i MOHAA.

Usługi dodaktowe:

1. Zewnętrzny adres IP - 10,00 zł/miesiąc
      2. konto e-mail 50MB - 2,00 zł/miesiąc w domenie lama.net.pl
      3. konto e-mail 50MB - 3,00 zł/miesiąc w domenie v1.pl
      4. rozszerzenie konta e-mail - 3,00 zł/miesiąc każde dodatkowe 50MB
      5. konto FTP 50MB - 5,00 zł/miesiąc
      6. rozszerzenie konta FTP - 5,00 zł/miesiąc każde kolejne 50MB
      7. odblokowanie portów - 50,00 zł/miesiąc (wymagane zewn. adres IP)

PODSUMOWANIE: Miałem do czynienia z neostradą, chello i SDI i z tego powodu
      twierdzę, że LAMA ISP to lider w Krakowie (w kategorii cena/jakość). Polecam.
      • peteen panie romciu... 18.02.04, 14:34
        a pan aby nie pracownik lamy ? żaden wstyd, giewu sama prosiła o info...

bo jesli nie pracownik, jeno człek najnormalniej tak wielce lamie życzliwy, to
        mam pewność, że pan jesteś nowym wcieleniem św. franciszka z asyżu...
        • Gość: Romek Re: panie romciu... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.02.04, 14:37
          Nie jestem krewnym, powninowatym ani pracownikiem LAMY :P Przykro mi że cię
          zawiodłem niestrudzony tropicielu ściemy (pewnie płaci ci Frugo)
          • peteen toś jednak franciszek... 18.02.04, 14:39
            święty ?
            śnięty ?
            • Gość: Pan Romek Re: toś jednak franciszek... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.02.04, 14:43
              Nie masz się do czego przyczepić hehe, dyskusja z tobą jest bezprzedmiotowa.
              Przyznasz chyba sam że 49 nie równa się 149 nieprawdaż?
      • Gość: composer dla porownania ceny compower IP: *.compower.pl 18.02.04, 18:12
        Instalacja w bloku z dostępem do sieci osiedlowej 100Mb/s 150,00 zł.

Instalacja sieci w domku jednorodzinnym do 10 km od oś. Oświecenia 650,00 zł.

Abonament mc dostępu do naszych (sieci 100Mb/s) i INTERNETU 59,00 zł/mc

Abonament mc dla domku jednorodzinnego bez dostępu do sieci. 59,00 zł/mc

Zewnętrzne IP (Publiczne - Internetowe) 100,00 zł.

Ponowne uruchomienie (np.; za brak wpłaty) abonament płatny do 11 dnia mc.
        50,00 zł.

Podłączenie drugiego komputera do sieci (w tym samym lokalu) 100,00 zł.
        (abonament za drugi komp następne 59zł - tak pisało dawniej)

Przekroczenie limitu danych - za każdy przekroczony 1 MB 0,02 zł. netto

Obowiązuje limit na ściągnięte i wysłane dane, 4GB od 10.00 do 23.00.
        Od 23.00 do 10.00 limit nie obowiązuje.

Dawniej pisalo tez, że przekierowanie portow (np aby moc rozmawiac glosowo itd)
        +10 zł
      • Gość: panie Romciu Re: LAMA INTERNET PROVIDER IP: *.pl / *.77.classcom.pl 29.02.04, 10:02
        Z wrażenia to aż musiałem zajrzeć do słownika, czy nie tracę zmysłów - taki Pan wymowny, a tu... koŻystać, zdaŻyło się (czy w folderze reklamowym też tak macie?). Ale grunt, że jest Pan zadowolony
        • kocibrzuch panie Romciu 29.02.04, 10:06
          oj, coś mnie wyrzuciło i niezauważyłem, a tu wypada się podpisać pod wypowiedzią, a nie udawać anonima
          • Gość: Pan Romek Re: panie Romciu IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 03.03.04, 00:21
            nastepny, który nie może uwierzyć że ktoś jest zadowolony z usług swojego
            providera... nie mam zamiaru przekonywac nikogo że NIE JESTEM pracownikiem
            Lamy, lecz jej klientem. A zaczepki tego typu składam na karb frustracji
            spowodowanej brakiem możliwości podłączenia się do jakiegos "względnie
            normalnego"

Jescze raz radze się zapoznac moimi uwagami dotyczacymi relacji jakość/cena

ortografię mam gdzieś, to nie dyktando
    • kocibrzuch Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 29.02.04, 09:38
      Ja mam Classcom (ul. Wrocławska 48-50, tel 633-55-50). Łącze radiowe, w godzinach szczytu dość powolne, niekiedy zawodne, przerywa, ściąganie zależnie też od serwera - najszybciej miałem jakieś 120 kb, ale zwykle to jest kilkanaście, góra 30 kb. Tanio (45 zetów). Współpraca kiepska. Owszem, jak się coś skipści interweniują dość szybko, ale nie mogłem się ich doprosić o obiecaną przy montażu książeczkę płatniczą (3 telefony, 2 osobiste prośby do serwisantów, 2 maile - i guzik, tylko obiecanki i tak minęło 6 miesięcy, i stale wypełniać muszę co miesiąc formularz, no skandal, po prostu szlag mnie trafia, ale już się prosił nie będę, tylko ich tu obsmaruję, dobrze im tak, niech się wstydzą, a co, słowa nie umieją dotrzymać, a dawali kilka razy, paskudnicy, jak by była w okolicy jakaś konkurencja, to bym zaraz zmienił, uff). Ponadto ich strona internetowa jest nadal blank.
      • kocibrzuch Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 29.02.04, 09:44
        I chciałem jeszcze dodać, jak bardzo mnie wkurza, że mimo moich licznych interwencji i obietnic z ich strony nie dostałem książeczki płatniczej!
      • kocibrzuch Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 29.02.04, 09:47
        Aaaa, przypomniałem sobie, jak mieli montować, to na termin nie przychodzili albo się kilka godzin spóźniali, i tak było nie tylko ze mną.
      • kocibrzuch Re: Providerzy - Wasze doświadczenia (spam redakc 29.02.04, 09:50
        Aha, pochwalę ich, że się nie trzymają przesadnie terminów, jak kilka dni później zapłacę, dziękuję, to już wszystko.
    • Gość: Tomek Lama ISP IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 02.03.04, 19:49
      49 zł za dostęp (zależy jaki rejon). Pewnego czasu mieli problemy, dosc czeste
      zaniki sieci na kilka minut, uporali sie z problem i od tego czasu siec dziala
      stabilnie. Wiadomo, ze zdarzaja sie chwile, kiedy siec wolniej dziala, na pewno
      nie ma sytuacji w ktorych nic sie nie wczytuje. Na sieci lokalnej mamy do
      dyspozycji serwery CS, MOHAA oraz mirror serwerow ftp. Jest forum lokalne, na
      ktorym wszyscy uzytkownicy sie wymieniaja opiniami, lub rozmawiaja z BOK-iem.
      Dziala rowniez serwer Direct Connect, bardzo duzo uzytkownikow korzysta z tej
      uslugi, jestem z niej bardzo zadowolony. Podsumowujac, gdybym mial wybor na
      osiedlu, pozostalbym przy Lamie. Smialo moge polecic kazdemu.
      • Gość: logitech Re: Lama ISP IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 02.03.04, 23:26
        Ja również korzystam z usług Lamy, mieszkam na Bieżanowie, dotychczas myślałem
        iż nie mając czasami pół godziny internetu powinienem wyklinać ich pod niebiosa
        teraz widze czytając posty że powinienem ich po d...ie całować, awarie są i
        pewno zawsze będą to w końcu jest elektronika, nie są częste i nie długie a
        reakcja BOK-u natychmiastowa, jeśli chodzi o transfery P2P, jest różnie to
        fakt, raz jest 1-2 kilo, raz 20-30, nie wiem czym to spowodowane, no i mam
        darmowego maila i miejsce na strone www. Korzystałem do niedawna z mini sieci
        osiedlowej hihih płaciłem owszem 30 zł a mogłem przeglądać tylko strony i to
        tylko czasami ! Myślę że za 49 zł bo tyle teraz płace mam wszystko to czego
        potrzebuje, wiadomo człowiek to taki skur.... i zawsze będzie narzekał i ja
        pewno czasami też lecz czytając to wszystko dochodzę do wniosku że chyba
        grzechem jest narzekać na Lame
    • Gość: Pawjan Internet tam gdzie go wcześniej długo nie było ;-) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 03.03.04, 03:49
      A ja mieszkam na Rżące (ostatnie osiedle w Krakowie po prawej stronie jadąc w
      stronę Tarnowa ;-) ) i mam dostęp do Internetu dzięki firmie OZNET. Płacę 50
      PLN i jestem zadowolony z tego co mam. Stronki śmigają (transfery pod 100KB/s
      słownie sto), z P2P jest trochę gorzej, ale podobnież myślą nad tym jak to
      poprawić. Łącze biorą od firmy LAMA i nie ma co narzekać. Przez ostatni miesiąc
      u nas w sieci były jakieś lokalne problemy ( dało się odczuć ), ale teraz
      wszystko jest w porządku. Instalacja wynosi jedynie 244PLN, co jak myślę nie
      jest dużą kwotą z uwagi na to jakiej jakości udostępniają łącze - 2 Mb/s
      (wiadomo dzielone, ale da się poszaleć :-D ). Osobiście sam poleciłbym
      conajmniej takiego dostawcę każdemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka