bar_smok 16.02.04, 11:06 Nie goscilem dawno w tamtych okolicach i mam w zwiazku z tym pytanie: co pozostalo po tej linii; czy zachowaly sie ( choc fragmentarycznie) tory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adas29 Niepołomice 16.02.04, 11:21 Tory są. Niestety z trakcji elektrycznej zostały jedynie słupy. Żal mi tego szlaku. Ma swoją duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Niepołomice 16.02.04, 11:31 Pal licho trakcje. Najwazniejsze, ze tory sie trzymaja. Mam nadzieje, ze nie dojdzie do planowanej swego czasu przez wladze Niepolomic budowy drogi na miejscu tego szlaku kolejowego. Autobus szynowy sie marzy, nawet w zakresie polaczenia Niepolomic ze stolica powiatu. Teraz trase N.-Wieliczka pokonuja tylko busy. adas29 napisał: > Tory są. Niestety z trakcji elektrycznej zostały jedynie słupy. > Żal mi tego szlaku. Ma swoją duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Niepołomice 17.02.04, 14:25 Ta linia jest niestety przeprowadzona bez sensu i w obecnym kształcie nie ma szans na rewitalizację. Od stacji do rynku jest drogą chyba z 2 km przez pustkowia, co było może do przyjęcia w tzw. dawnych czasach (kiedy ta linia służyła głównie dla pociągów pancernych), ale nie w epoce samochodów i autobusów - po prostu nie ma szans na przyciągnięcie klientów :-( Myślałem kiedyś skądinąd o możliwości budowy odgałęzienia tej linii od terenów fabryki HMS do rejonu zamku i placu targowego, czyli ok. 200-300 m od centrum. Symulacja kosztów - przy założeniu budowy jednego toru o obniżonych parametrach naciskowych (tylko dla autobusów szynowych) i nie stosowania elektryfikacji - wykazała cenę ok. 22-25 mln złotych, bez kosztów wykupu prywatnych gruntów i przy założeniu minimalnego zakresu robót gruntowych. Niby do przejścia, ale też nie wiem czy znaleźliby się klienci, skoro busy stają na samym rynku... Może w przyszłości, jak na Wielickiej będą jeszcze większe korki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Niepołomice IP: 80.48.244.* 17.02.04, 18:02 czy ktoś zna plany władz Niepołomic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Niepołomice IP: 62.233.214.* 17.02.04, 18:20 Kracika na pewno cieszy że nie musi dokładac ani grosza do tej ruiny Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Niepołomice 17.02.04, 19:04 2-3 lata temu mówiło się o zbudowaniu północnej obwodnicy Niepołomic po śladzie toru, ale potem ucichło. Przypuszczam, że ktoś postukał się w głowę - korona wału jest przecież o wiele za wąska na jakąkolwiek jezdnię, a zniwelowanie wału na całej długości byłoby kompletnym absurdem ekonomicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Niepołomice IP: 62.233.214.* 17.02.04, 21:10 Poza tym Niepołomicom taka obwodnica niezbyt byłaby potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Niepołomice 17.02.04, 21:50 No, nie wiem. Sądząc z natężenia ruchu na drodze do Wieliczki, to chyba by się jednak przydała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Niepołomice IP: 62.233.214.* 17.02.04, 21:53 Zastanwaia mnie czemu tak mało osób jeździ p. Brzegi i Płaszów Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Niepołomice 19.02.04, 22:01 bar_smok napisał: > Najwazniejsze, ze tory sie trzymaja. Trzymają się, ale już są nieprzejezdne :( Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Podleze - Niepolomice 18.02.04, 09:15 Szkoda, ze akurat dwie najblizej polozone przy Krakowie gminy - Wieliczka i Niepolomice, posiadajace w dodatku specjalnie doprowadzone tory kolejowe nie robia nic w kierunku rozwoju tego srodka transportu. Unia stawia na kolej, samorzady innych gmin Malopolski robia wszystko, by uratowac lub reaktywowac kolej ( trasa Kalwaria - Bielsko, zabiegi o reaktywacje Szczucinki, lobbing o budowe szybkiej kolei z Sacza do Krakowa), a w najblizszych okolicach Krakowa dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Podleze - Niepolomice IP: 62.233.214.* 19.02.04, 07:25 Ale bądźmy szczerzy że dla Niepołomic dworzec nie leży szczęśliwie Odpowiedz Link Zgłoś