Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeciwk...

IP: *.crowley.pl 17.02.04, 21:56
jestem bardzo zły na miato Kraków , ze chca , znisczyc, teren zielini w
krakowie , tam gdzie jest troszke zieleni , od razu by zbudoeali , pewnei
jakies osiedle domków jednorodzinych , dla bardzo bogatych ludzi , zielen ,
jest wazniejsza, bo w koncu , oan , pokazuje, jakie maisto Kraków jest
piekne !!!! nie niszczmy wałsnego miasta , ani siebei , bo wkoncu , natura
daje nam tlen , a nieodbierajmy sobie go !!!!!!!! Popieram mieszkanców Woli
Justowskiej ,trzeab dbac o zielen , !!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Eks-Wolanin Kto podpalił kościół na Woli Justowskiej? IP: 213.199.198.* 18.02.04, 07:29
      Może "nieznani sprawcy", którzy po raz kolejny podpalili
      kościół na Woli Justowskie,j nie są tacy nieznani. Mieszkałem
      na Woli wiele lat i już wtedy słyszałem, że trwa zażarty spór
      o tereny sąsiadujące z kościołem. Warto tym się zainteresować.
      • hm_tak Re: Kto podpalił kościół na Woli Justowskiej? 18.02.04, 18:52
        Jakkolwiek Twoje podejrzenie jest makabryczne, to może okazać się prawdziwe.
    • Gość: ula Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 08:43
      Nie wiem czy była jakaś inwestycja ,która nie byłaby oprotestowana przez
      mieszkańców. Stało sie to juz regułą.Szczególnie protestują ci którzy juz
      mieszkaja na Woli Justowskiej , w okolicy ul.Kasztanowej. My możemy ale inni
      nie - to motto wszystkich protestujących.Proponuję tym bezimiennym mieszkańcom
      którzy nie chcą wyjawic swoich nazwisk, aby rozmawiali z inwestorem, szukali
      wspólnych rozwiązań dobrych dla obu stron. Życie toczy sie dalej, a
      protestującym życzę trochę zimnej wody na podwyższone emocje.
      • blue.angel Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci 18.02.04, 11:35
        Przecież na spacery tam chodzą mieszkańcy całego Krakowa, a nie tylko Woli!!!
        gdzie potem będą spędzać czas, w supermarketach?? czy to właśnie o to chodzi?
        Własność własnością, przypominam po raz kolejny, że działka była jeszcze na
        początku lutego wyłącznie rekreacyjna, przed co najmniej kontrowersyjną decyzją
        radnych.
        Aha, wczoraj było zebranie rady dzielnicy, zjawił się radny Twaróg. I co?
        powiedział, że głosował 'za klubem', ale przemyślał decyzję i teraz wie, że
        zrobił błąd. Trochę za późno:(
        Ten teren powinien zostać przeznaczony pod park miejski, tak zeby mogli z
        niego korzystać wszyscy mieszkańcy Krakowa. A nie tylko kilku.
        Pozdrawiam
        blue
    • Gość: andrus Nie jestem za zabudową Wesołej Polany IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:02
      ale rozwiązanie jest tylko jedno wykupić ten teren ,bo argument my tam chodzimy
      na spacery jest poprostu śmieszny.To jest prywatna własność jak ja będę miał
      ochote pospacerować po ogródkach tych co wypowiadają te słowa to zostane
      poszczuty psem.Ci ludzie wyznają poprostu zasadę "Co jest Twoje to jest moje
      ale mojego nie rusz bo leje w morde."
      • blue.angel andrus! 18.02.04, 11:54
        Gość portalu: andrus napisał(a):

> ale rozwiązanie jest tylko jedno wykupić ten teren ,bo argument my tam
        chodzimy na spacery jest poprostu śmieszny.To jest prywatna własność jak ja
        będę miał
        > ochote pospacerować po ogródkach tych co wypowiadają te słowa to zostane
        > poszczuty psem.Ci ludzie wyznają poprostu zasadę "Co jest Twoje to jest moje
        > ale mojego nie rusz bo leje w morde."

Ale przecież nie tylko my tam chodzimy na spacer, na litość boską!! Idź sobie
        tam w sobotę albo niedzielę i popytaj ludzi skąd są, mimo wszystko wątpię, żeby
        mieszkańcy Woli musieli podjeżdżać samochodem, jak się wybierają na spacer do
        lasu :)
        Nie zauważyłeś, że RM podjęła decyzję dobrą WYŁACZNIE dla inwestora, a dla
        mieszkańców Krakowa (nie >tylko< Woli) po prostu szkodliwą? I podjęła ją, mimo
        ze przeciwko był prezydent, Zarząd Zespołu Jurajskich Parków Krajobrazowych,
        Rada Dzielnicy (to skandal, żeby RD nie miała w tej sprawie NIC do
        powiedzenia!!)? Moim zdaniem to jest jeden wielki przekręt. I w grę wchodzą
        łapówki. Ktoś się tym powinien zająć, bo ta sprawa po prostu cuchnie!!
      • Gość: reactor Re: Nie jestem za zabudową Wesołej Polany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 13:23
        tak pięknie to nie jest. To że jesteś właścicielem działki wcalę nie uprawnia Cię do robienia z nią co Ci się żywnie podoba. Jak by Ci sąsiad spalarnie śmieci wybudował obok na działce, która jest jego własnością to co? też byś dalej obstawał przy swojej dewizie / "Co jest Twoje to jest moje ale mojego nie rusz bo leje w morde."/

Dlatego są przepisy administracyjne, które w ten lub inny sposób chronią sąsiadów i ich prawa.

Problem właśnie w tym żeby znaleźć właściwy kompromis między słusznym prawem właściciela do rozporządzania własną rzeczą a interesem innych właścicieli..
      • Gość: Mieszkaniec Woli Re: JESTEM za zabudową Wesołej Polany IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 17:48
        Nie badzcie hipokrytami. Ma racje ten, kto pisze, ze kazdy ma prawo budowac
        dosbie domy na swoim terenie. Porównywanie tego do spalarni smieci jest
        idiotyczne. Przeciez tu chodzi o zabudowe, taka jak w okolicy, a nie jakis syf.
        Jakby mi ktos mojego domu zabronił na mojej działce budowac, to tez bym sie
        wściekł! Moja dzialka i juz, wara innym od tego. Jak nie smrodze, nie buduje
        farbyki itp. to co innym do tego??? Wezcie sobie kupcie dzialke za ciezkie
        pieniadze (10 tys dolcow za ar) a potem niech ktos wam zabroni budowac!
        Co do mieszkancow Krakowa to wkurza mnie, ze smrodza mi pod nosem, parkuja byle
        gdzie (na Woli) niszczac zielen, czasami blokujac mi wyjazd z posesji, bo
        ida "do lasku Wolskiego" albo tego rezerwatu. A tu kompletnie warunkow nie ma
        by ich przyjmowac... Bez sensu!
        • tzzz Re: A ja nie 29.02.04, 13:40
          > Nie badzcie hipokrytami. Ma racje ten, kto pisze, ze kazdy ma prawo budowac
          > dosbie domy na swoim terenie. Porównywanie tego do spalarni smieci jest
          > idiotyczne. Przeciez tu chodzi o zabudowe, taka jak w okolicy, a nie jakis
          syf.

No właśnie tu sie mylisz - tam beda trzykondygnacyjne bloki a nie taka zabudowa
          jak w okolicy.

> Jakby mi ktos mojego domu zabronił na mojej działce budowac, to tez bym sie
          > wściekł! Moja dzialka i juz, wara innym od tego. Jak nie smrodze, nie buduje
          > farbyki itp. to co innym do tego??? Wezcie sobie kupcie dzialke za ciezkie
          > pieniadze (10 tys dolcow za ar) a potem niech ktos wam zabroni budowac!
          > Co do mieszkancow Krakowa to wkurza mnie, ze smrodza mi pod nosem, parkuja
          byle

Inwestor - Inwest Akord - kupili dzialke za smieszne pieniadze bo byla
          niebudowalna (scislej: dwie byly calkowicie niebuwolane, na jednej mozna bylo
          kontynuowac dzialalnosc tej restauracji co tam stoi). Warta to ona jest krocie
          dopiero po decyzji Rady Miasta (na wniosek Rachwała z LPR), która zrobiła
          firmie kilkumilionowy prezent. Czy takie prezenty daje sie za darmo - pytają
          obrońcy, którzy wiedza, że radny Rachwał jest z tej samej branży i świetnie zna
          inwestora?

> gdzie (na Woli) niszczac zielen, czasami blokujac mi wyjazd z posesji, bo
          > ida "do lasku Wolskiego" albo tego rezerwatu. A tu kompletnie warunkow nie ma
          > by ich przyjmowac... Bez sensu!

Nie przesadzaj - zbudowali wielki parkin przy wjezdzei do Zoo, jak kto chce to
          tam parkuje. Nie sadze by najlepszym sposobem na zajezdzanie trawnika i
          blokowanie Ci wyjazdu bylo zabudowanie Wesołej Polany blokami. Choć na pewno
          wtedy raczej nikt nie bedzie przyjezdzal spacerowac po blokowisku.

Dlaczego na innym forum piszesz jako Krakus?
    • Gość: anonim Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.02.04, 13:38
      Nie zgadzam sie na zabudowe tego terenu. Czy ta firma nie moze budowac tych
      domow gdzie indziej. To jest jedyne miejsce w calym krakowie ktore ma swoj urok
      poprzez ogrom zieleni a nie poprzez budynki i bloki. Jak bede chcial jezdzic na
      rozwerze i spacerowac w otoczeniu betonu, to sie wybiore na osedle swoje.
    • Gość: logo Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.admin.pk.edu.pl 18.02.04, 14:00
      Po zabudowaniu Polany proponuję rozważyć projekt zabudowy maleńkiego pasa Błoń,
      wdłuż Piastowskiej, ale tym razem naprawdę dla najbogatszych klientów!
      • Gość: hcx Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.golebia.clarus.com.pl 18.02.04, 14:38
        Moim skromnym zdaniem i chyba nie podlegającym dyskusji problem leży po stronie
        władz naszego miasta i prowadzonej przez nich polityki przestrzennej. Dowodzi
        to również jak niewiele mają do powiedzenia w tej sprawie specjaliści związani
        z planowaniem przestrzennym jak też nowopowołane ciało doradcze prezydenta
        miasta - MKUA
    • Gość: tadek owca Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.net-resource.net 18.02.04, 15:55
      mieszkam w stanach od 25 lat i widze dewastacje terenow zielonych przez budowlancow
      nie ma miesc spacerowych, parki zanikaja, politycy wymyslili ze w tym wypadku najlepsze rozwiazanie to wprowadzic prawo zabraniajace posiadanie psow,zeby
      nikt nie nazekal. Mieszkancy miast zakladaja prywatne organizacje zeby zbierac pieniadze na wykupywanie budynkow i zamienianie ich na tereny zielone.
      Jest to proces bardzo kosztowny i ciezko zdobyc wieksze powiezchnie, Jesli jest szansa zeby uniknac tego bledu popolnionego w ameryce, polegajacego na
      zabudowaniu wszyskiego co mozliwe, to chcialbym zaapelowac to liderow rzadzacych tym krajem, aby szanowali kazdy teren zielony - jest to skarb ktory latwo
      stracic, a bardzo trodno odzyskac
      • Gość: Doktor Re: Mieszkańcy Woli Justowskiej protestują przeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 17:41
        Pomyślcie o tym, że protestujący mieszkańcy Woli Justowskiej to przede
        wszystkim Obyawatele Miasta Krakowa i również w imieniu wszystkich swój protest
        wyrażają. Jestem lekarzem, pracuję w Krakowskim Centrum Rehabilitacji, tuż obok
        Wesołej Polany. Nasi pacjenci chodzą tam na popołudniowe spacery korzystając z
        przerw między zabiegami i wolnych chwil. Czy na pewno należy im te chwile
        przyjemności w walce o zdrowie odebrać? Ja sam, jako dziecko wędrowałem na
        piechotę z odległych Dębnik zimą (nawet kilka razy na skróty przez zamarzniętą
        Wisłę), żeby na Wesołej pojeżdzić na nartach! Przecież to miejsce od
        niepamiętnych czasów służyło całemu Krakowowi do spacerów, wypoczynku i
        rekreacji i to nie tylko w zimie, ale przez cały rok! Ten teren ponadto od 1953
        roku stanowił wiecznie zieloną otulinę rezerwatu przyrody Skały Panieńskie oraz
        powstającego wokół przeniesionego z Komorowic Śląskich przepięknego drewnianego
        kościółka, z początkiem lat siedemdziesiątych nawet Miasto wymieniało
        właścicielom położonych tam działek grunty na inne, budowlane. Dla myślących
        ludzi nie jest tajemnicą, dlaczego spalono Kościółek! Nie ma skansenu, nie ma
        sprawy! Broń Boże nie piję tu do obecnego właściciela, bo w czasie pożaru
        jeszcze nim nie był, ale, że kupił teren niebudowlany w "złej wierze", wiedzac,
        że sobie załatwi prawo zabudowy, to pewne. No i sobie rzeczywiście załatwił.
        Dziwić musi natomiast fakt, że Rada Miasta zupełnie nie licząc się z opinią
        miejscowej społeczności, ani Prezydenta Miasta i innych opiniujących negatywnie
        taki pomusł Urzędów tak haniebną uchwałę podjęła. Resztki zieleni, jakie w
        naszym mieście pozostały należy chronić przed zabudową, a przede wszystkim
        przed budową osiedli willowych! Jest w mieście tyle plomb, tyle obskurnych
        ruder do wyburzenia - ten kierunek zabudowy powinna wskazać Rada Miasta, a
        pozostałe tereny zielone utrzymać za wszelką cenę dla tych którzy przyjdą po
        nas!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka