Dodaj do ulubionych

Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 23:07
Niesamowite... szkoda, że tego nie widziałem,.
Obserwuj wątek
    • Gość: nanana Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.chello.pl 18.03.10, 23:09
      Za bardzo nie wiem co napisać, to takie jakieś...smutne.
      • Gość: uhu hu hu a kto to sprzątał ? IP: *.chello.pl 18.03.10, 23:14
        takie mam pytanie
        • Gość: cecylia malik Re: a kto to sprzątał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 18:38
          firma sprzątająca, za pieniądze niemieckiego ministerstwa kultury i
          sztuki
      • Gość: Ma-ryja Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.10, 12:52
        ulica Smolensk w Krakowie? Nie zmieniono jeszcze nazwy na bardziej czcigodnego
        patrona? Przecez Smolensk traci Rosja i komunizmem! Gdzie tu konsekwencja?
        Pomnik Koniewa bedzie zniszczony, wiec i ulice Smolensk nalezy przemianowac na
        bardziej nowoczesnego patrona. Jak juz odcinac sie od korzeni i przeszlosci to
        na calego. Radni powinni sie tym koniecznie zajac i budowac swoj kapital
        polityczny. Nastepne wybory tuz tuz.
        • Gość: Szmul Oj, Ma-ryja... IP: 77.236.0.* 20.03.10, 20:37
          Jeśli radni będą tyle wiedzieli o etymologii nazwy tej ulicy, co Ty, wszystko jest możliwe.
    • Gość: błażej_s Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: 109.243.199.* 18.03.10, 23:14
      .ten tekst powinien dostać nagrodę!!
      • Gość: ... Darwin'a? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 19.03.10, 01:40
    • Gość: autor Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 23:15
      Czad! Krakowska defenestracja! Samemu chciałoby się powyrzucać co nieco przez
      okno!
      • konikdrewniany07 super 18.03.10, 23:52
        kocham krakóweczek...!

ale szkoda, że nie wyrzuciły wanny....

....no i dobrze, że same na koniec nie wyskoczyły...

a poza tym to była Debalkonizacja, a nie Defenastracja Krakowska, bo panie
        rzucały z balkonu, a nie przez okno...

...poza tym taka metoda przeprowadzki jest tańsza i szybsza, niż wynajmowanie
        ekipy i znoszenie krzesełek, jedynym problemem wydaje się posprzątanie, ale
        można było ogłosić,że świadkowie mają sobie wziąć po kawałku na pamiątkę i że
        to za darmo dzieła Sztuki Wysokiej(bo spadało z 3. piętra, więc dlatego Wysoka -
        z 1. piętra byłaby Niższa)

...można by zrobić Dzień Wyrzucania Przez Balkon Różnych Przedmiotów - na
        pamiątkę ustanowić datę np. 18 marca....
        • Gość: śmiech na sali śmiech na sali IP: *.ghnet.pl 19.03.10, 00:04
          a raczej rozpacz. Już prawie druga dekada XXI wieku.
          A państwo artyści się obrazili i stwierdzili, że ze złości zniszczą
          swoje mienie, wyrzucą pamiątki, zdjęcia, meble i pluszowe misie z
          meblami (rama łóżka wygląda na całkiem nową). I może ktoś sie nad
          nimi zlituje - i np podaruje im odnowiony dworek z wyposażeniem???
          Do pracy, zarobić, wynająć / kupić mieszkanie.
          Ciekawe czy właściciel kamienicy wyraził zgodę na to przedstawienie.
          Na jego miejscu jeśli bez zgody - skierowałbym sprawę do sądu.

I BARDZO JESTEM CIEKAW ILE FINALNIE KOSZTOWAŁA TA AKCJA
          (wartość zniszczonego mienia, sprzątania i organizacji akcji).
          A gAZECIE proponuję zająć mniej tendencyjne stanowisko. Ci państwo
          niepotrzebnie blokowali ruch na ulicy. Czy były wcześniej tablice,
          ze ulica będzie zamknięta. Hałasowali innym mieszkańcom ul.
          Smoleńsk, nabrudzili, napaskudzili - jak dzieci w przedszkolu...
          • Gość: oberpolicmajster [...] IP: *.autocom.pl 19.03.10, 00:32
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: krakuska Re: śmiech na sali IP: *.ghnet.pl 19.03.10, 08:59
            A zwróciliście uwagę na stan mieszkania? Nie dziwię się właścicielowi,
            że się ich pozbył :] Oburzamy się, że piękne budynki niszczeją a
            patrzcie do czego dopuścili państwo "artyści".
            • Gość: mika artystom wolno (?) IP: *.236.spine.pl 19.03.10, 09:18
              Ktoś (tyż "artysta") niedawno powiedział , że "artystom wolno więcej
              niz innym". No wiec czemu się dziwicie?
          • garnek_z_neolitu Dzien Sw. Patryka 19.03.10, 11:04
            Moim zdaniem latajace meble to nie byl performens tylko efekt przedluzonych
            obchodow dnia sw. Patryka. Wszycy wiemy jak stodowisko artystyczne potrafi
            imprezowac.
          • podpantoflem Re: śmiech na sali 19.03.10, 12:32
            Do śmiech na sali:
            Współczuję horyzontów, wyznaczających ramy twojego świata. Naprawdę szczerze
            współczuję.
            Pod rozwage podaję ci też jednak, abyś spróbował nie pisać na forach, ponieważ
            tracisz w ten sposób trochę roboczominut, a mógłbyś je przecież wykorzystać do o
            wiele rozsądniejszych, przynoszących pożytek (dochód?) działań.
            • garnek_z_neolitu Kurcze, chyba zostane artysta. 19.03.10, 13:21
              Nie bede placil czynszu i bede wyrzucal tapczany przez okno... tylko od jabcoka
              cos mnie cofa!
            • setlers5 Re: śmiech na sali 19.03.10, 14:17
              Ty też spróbuj nie pisać na forach. Oszczędzisz mi w ten sposób cierpień
              intelektualnych, które odczuwam w trakcie czytania twoich postów.
            • Gość: krolmrowek Re: śmiech na sali IP: *.chello.pl 19.03.10, 18:18
              Jeśli masz takie szerokie horyzonty to nie rozumie czemu tej rodziny
              nie przyjąłeś jeszcze pod swój dach? Wiele krzyku i oburzenia bo ktoś
              dał im wymówienie ze swojego domu. Ale jeśliby zaproponować któremuś z
              tych oburzonych przyjęcie tej rodziny pod swój dach, rozeszliby się ze
              spuszczonymi głowami...
          • Gość: cecylia malik Re: śmiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 18:36
            To nie państwo artyści, bo oni nic nie mówiąc zabrali swoje rzeczy i
            się wyprowadzili, tylko głos ich dorosłych córek. to był performens
            w którym artyści zabrali głos w dyskusji społecznej nie tylko w
            swoim imieniu ale setek takich samych osób
            • Gość: śmiech na sali Fortepian Chopina IP: *.ghnet.pl 20.03.10, 01:45
              to takie niby nawiązanie do fortepianu Chopina.
              tylko tam naprawdę miała miejsce eksmisja z wyrzucaniem rzeczy.
              A tutaj po prostu przeprowadzka. I po co robić taki pokaz,który nic
              nie zmieni?
              Część mieszkań w obrębie plant zniknęła już dawno - po prostu życie
              w zamkniętej strefie (brak dojazdu) jest ciężkie. Do tego głośno,
              goli Anglicy biegają po rynku, koncerty co jakiś czas i tandetne
              budy z grzanym winem na święta. Część ma sie dobrze, bo są tacy
              ludzie, którzy za każdą cenę CHCĄ tam mieszkać. Ale nie dlatego że
              żyją tam od 100 pokoleń. Bo to często ludzie z zewnątrz. Ale chcą i
              płacą. A ludziom z małym dochodami, skoro nie stać ich na czynsz w
              centrum - argument zajmowania mieszkania od 100lat nie jest
              argumentem.
              Są dalej mieszkania w obrębie strefy C (jak na smoleńsku). Część
              kamienic to banki/hotele/salony. Ale banki już wynoszą swoje cenra
              obsługi na obrzeża do nowych biurowców, a w centrum zostają tylko
              punkty obsługi klienta, szkoły językowe, motele. Są też mieszkania.
              W większości wynajęte studentom. Drogo - ale są tacy co dalej
              mieszkać nie będą. Są w tym rejonie i bloki (Dietla). Ich na hotel
              raczej nie przekształcą. A więc ludzie w centrum zostają - tylko
              inni. Ci którzy chcą tam mieszkać.

A żalenie się na wyprowadzki z centrum - wielu ludziom zamieszkanie
              na spokojnym osiedlu jest na rękę, ale nie potrafią się z sentymentu
              rozstać z zajmowanym przez lata lokum.
          • Gość: Kto Ciebie Oj Panie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 19:12
            tu wpuścił?

Straszni mieszczanie ze swoimi zapyziałymi komentarzami.
            Czym byłabyś strupieszała hordo bez krzty polotu,
            gdyby nie Wasi artyści?

O strupieszałej hordzie "Gazeta" nie napisze.
          • Gość: Bombadilowa Re: śmiech na sali IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 19.03.10, 19:17
            No właśnie się nie obrazili, chodziło im o coś całkiem innego. Właśnie z tego
            "innego" powodu nie mieli już jakim sąsiadom przeszkadzać. Proponuję przeczytać
            dokładnie treści z początku ich bloga.
            • Gość: śmiech na sali re: Re: śmiech na sali IP: *.ghnet.pl 20.03.10, 01:33
              Akurat przeczytałem.
              Wiem, ze w tej kamienicy będzie hotel i sąsiadów już nie ma. Ale ta
              kamienica nie stoi na uboczu. Są sąsiednie kamienice, są kamienice
              na przeciwko - tam też mieszkają ludzie - i ich miałem na uwadze.
              Ludzi z centrum się usuwa - tonie do końca tak jest. Są prawa rynku,
              ale też mieszkanie w centrum jest ciężkie. Sam mieszkam dość blisko
              ul. Smoleńsk, i już mam tego serdecznie dość. Bo w miejscu
              zamieszkania ceni się spokój, ciszę, zieleń, przestrzeń - a tej w
              ścisłym centrum nie ma. Psa nie ma gdzie przewietrzyć, a stężenie
              pyłu powoduje, ze okna myję co miesiąc by światło wpadało.
              • Gość: Bombadilowa re: Re: śmiech na sali IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 21.03.10, 12:57
                Hmm... Ja też mieszkam w centrum, pod czarnymi od sadzy oknami ryczą aleje,
                dzień i noc. Smród spalin, jazgot syren i drżenie podłogi to codzienność. Jednak
                jeszcze od czasu do czasu mogę wieczorem stanąć w oknie i zobaczyć w innym
                ciepłe światło nocnej lampki; zimą mrugają domowe choinki, wiosną znajomi
                palacze marzną na balkonach w porannych dezabilach. Lubię to. Nie chcę wszędzie
                pionowych żaluzji i ciemności po 18tej. Pewnie, że wolałabym wynieść się gdzieś,
                gdzie zieleń jest zielona, a ptaki nie przekrzykują zepsutej hydrauliki w
                drzwiach autobusów, które mają przystanek tuż obok moich okien. Póki co nie mogę
                i wszytko wskazuje na to, że wiele lat przyjdzie mi mieszkać w tym mieście, z
                którego zakamarkami wiązało się i moje dzieciństwo. Jednorazowa akcja z hukiem
                spadającej szafy naprawdę nie robiła by mi różnicy, zwłaszcza, że choć moje
                poczucie estetyki woli inne doznania, to rozumiem i popieram zasadniczą "idee
                fiks" przedsięwzięcia. Tak się składa, że rozumiem też stanowisko właścicieli,
                ale uważam, że czasem warto poszukać złotego środka. Nie chodzi mi tu tylko o
                sytuację państwa Malików, ale o podobne sytuację, których świadkiem również
                bywałam, kiedy z mieszkań zajmowanych od lat wyrzucani bywali dawni lokatorzy
                mimo, iż dbali o lokal, płacili czynsz, współtworzyli klimat danego miejsca.
                Wszytko wskazywało na to, że właściciel, który zarabiał również na lokalach
                usługowych, nie umarł by z głodu nadal pobierając czynsze od stałych lokatorów.
                Wolał jednak bank lub wielki i szpetny baner o wolnych lokalach uwieszony na
                ukwieconym niegdyś balkonie. Jeśli więc sumienia tych co są zbyt chciwi oraz
                tych co rządzą miastem sięgły bruku, dlaczego tak razi roztrzaskana o ten bruk
                szafa, czy bielizna? Organizatorki zadbały o zabezpieczenie miejsca i
                posprzątanie bałaganu, może więc warto skupić się na problemie ważniejszym,
                czyli tym, że lada dzień nadejdzie taki czas, że nie będzie od kogo pożyczyć
                soli i z kim ponarzekać na zbyt głośnego (nomen omen) sąsiada. Na forum...
                starej, krakowskiej klatki schodowej, czy zacienionego podwórka.
    • Gość: gugcia0 Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.chello.pl 18.03.10, 23:16
      przepraszam, czy te meble i reszta leciały na asflat ulicy i
      blokowały ruch? Chyba nie, raczej na jakjeś podwórko. To nie jest
      jasno napisane.Gdyby meble leciały na ulicę i jadące auta to chyba
      jakiś kierowca wezwałby policję? Tak myślę. Po drugie co to za
      sensacja,że właściciele kamienic pozbywają się lokatorów z
      kwaterunku. To normalne - mają inne plany co do nieruchomości, a
      lokatorom z przydziału państwowego w PRL (w artykule piszą,że od
      pokoleń ta rodzina tam mieszkała) inne mieszkanie powinno zapewnić
      państwo lub gdy są inne okoliczności niż w 1945 roku, np. rodzina ma
      normalny dochód i może wynająć sobie 2 pok z kuchnią w N.Hucie, to
      powinna to zrobić.Nie widzę naprawdę powodu aby zdrowym,młodym
      ludziom, a ci chyba zdrowi jak szafę targają na balkon, państwo
      miało fundować tanie mieszkania kwaterunkowe w centrum. A,że
      artyści. No to co. Ja też jestem ze starego rodu artystycznego
      Krakowa, dziadek ma ulicę swojego imienia w Podgórzu, ciotka
      aktorka,kuzyn największy z aktorów polskich,ojciec kompozytor,inny
      dalszy kuzyn to jeden z największych grafików polskich, połowa
      rodziny i znajomych w encyklopediach. I co? Nikt mi żadnego
      mieszkania nie zafundował. Zarobiłem sobie na nie przez 15 lat pracy
      latem w RFN. Dom nam zabrała Komuna w 1977.I trudno. Los,historia-
      teraz kapitalizm mści się inaczej na innych. Ale jak są młodzi i
      zdrowi to proponuję 15 lat pracy za granicą i zakup lokalu na wolnym
      rynku, jak ja.Niestety jakoś mi trudno im współczuć.
      • Gość: ojciec Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: 93.159.26.* 18.03.10, 23:23
        Bardzo ciekawy i rozsadny glos!
        • Gość: Kondi Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.03.10, 23:37
          Głos pierwsza klasa. Nic dodać, nic ująć...
      • Gość: pogromcadebili [...] IP: *.autocom.pl 19.03.10, 00:12
        • Gość: edward gierek Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 07:41
          Zapominasz o jednym: w żadnym cywilizowanym kraju tak bezduszne
          prawo nie funkcjonowało i nie funkcjonuje (nawet w finansowej
          stolicy kapitalizmu - nowym jorku - gdzie obowiązuje rent control)
          które pozbawiałoby własciciela nieruchomości JAKIEGOKOLWIEK wpływu
          na swoją własność przez 50 lat. O tym kto będzie mieszkał w
          prywatnej kamienicy, gdzie i za ile przez cale lata PRL-u decydowali
          urzędnicy wydziałów lokalowych.
        • garnek_z_neolitu Samobójco 19.03.10, 11:26
          Powiedz mi czemu ja nie dostalem miszkania tylko musze, kruca, wynajmowac? Ile
          masz pokoi w sowim mieszkaniu? Podaj mi swoj adres to sie wprowadze, bede ci sie
          dorzucal do zarcia, jak mi sie bedzie chcialo. Nie mozesz egoistycznie zajmowac
          powierzchni mieszkalnej ludziom bezdusznie wykorzystywanym przez prywaciarzy. Ja
          MUSZE mieszkac w centrum Krakowa i chcialbym placic gora 150 zlotych! Jesli
          panstwo nie potrafi mi tego zapewnic to zrob to ty, milosierny, hojny czlowieku.

A nowy jork jest taka stolica kapitalizmu jak Hawana.
          • Gość: Nie wiem jak Ci to Garnku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 19:43
            ...powiedzieć, ale niestety nie zrozumiałeś ANI SŁOWA z postu, do którego się
            odnosisz.
            Taka prawda.
      • konikdrewniany07 Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i 19.03.10, 01:11
        nie popisuj się, bo nie masz czym - w tym mieście każdy ma ciotkę/matkę/kuzynkę
        aktorkę, wujka/stryjka malarza i kuzyna/dziadka powstańca, za szafą Kossaka, a
        kompozytorów w tym mieście od groma i co nie otworzysz jakiejś encyklopedii to
        ci się wujenka objawia - tylko my się NIE CHWALIMY, bo to obciach
      • Gość: roots Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.237.spine.pl 19.03.10, 09:50
        Mam nadzieje ze Ci panstwo uprzatneli balagan albo przynajmniej zaplacili za
        sprzatanie. Ktos powiedzial, ze artysta moze wiecej. G prawda.
      • garnek_z_neolitu Nie trzeba pisac bo widac na zdjeciach 19.03.10, 11:12
        Ze lecialy na ulice a nie na podworko.

Natomiast z reszta wpisu siem zgadzam.
      • Gość: cukrowy konik Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 17:12
        Największy z aktorów polskich to był Tadeusz Łomnicki; ale każdy ma "swojego"
        największego, więc darujmy sobie takie wyliczanki.
      • Gość: ze starego rodu No i powiedz nam Gugciu0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 19:17
        artystycznego, jak się teraz czujesz, kiedy już przyznałaś publicznie,
        że przez piętnaście lat oszukiwałaś niemiecki system podatkowy
        i to na kwotę, która pozwoliła Ci kupić mieszkanie??

Uważasz to za powód do dumy?
      • Gość: Bombadilowa Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 19.03.10, 19:26
        ...tato mój do pieca sięga, moja mama taka tęga, moja mama taka mała, a ja
        jestem... :)
        Nie rozumiem co Cię powstrzymało przed podaniem nazwiska dziadka od od Podgórza,
        wzrostu największego aktora, numerów stron w encyklopediach.
    • Gość: wojaczek Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.10, 23:20
      Świetny pomysł!! Jak nie doceniałem siły performancu tak teraz zwracam honor !
      Niestety sztuka czasami wymaga poswiecen czasami moze zbyt dużych...
      • Gość: gość Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 00:17
        a po Malikównie na drzewach już myślałem, że rodzina jest bardziej
        oryginalna
    • Gość: somebody [...] IP: *.multi-play.net.pl 18.03.10, 23:27
    • Gość: hmnm Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: 83.238.173.* 18.03.10, 23:27
      zaśmiecanie miasta i tyle - szok!
      performance - poglupieli, za zaśmiecanie miasta sa mandaty i sory,
      tez powinien byc, dobrze, że są zdjęcia to się udokumentuje;)
      • Gość: havi Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.chello.pl 18.03.10, 23:46
        powinni im kare przyp.... za stwarzanie zagrożenia w miejscu publicznym, ciekawe czy przedtem ogrodzili teren, choćby taśmą, no i ciekawe czy posprzątali to wszystko...

...wielcy artyści happeningów sie zachciewa, że zdomu wyrzucają?, wielkie histerie!
        właściciel ma prawo...
        • Gość: ZiKiT A zgoda na zajęcia pasa jezdni była? IP: *.ghnet.pl 18.03.10, 23:55
          Happening czy tam performance- proszę bardzo.
          Ja się pytam:
          A zgoda na zajęcie pasa jezdni była?
          A zabezpieczenie terenu aby nikomu szafa głowy nie roztrzaskała była?
          A ochrona pilnująca by nikt tego zabezpieczenia nie przekroczył?
          I kto to potem posprząta. Rodzinie artystów przypominam, że kartki
          rozwiane wiatrem też należy pozbierać.Za zaśmiecanie są mandaty.
          O kwestiach prawa właściciela i możliwościach wynajmu pisali przede
          mną. Wolny rynek.
          A patrząc na to mieszkanie - zwłaszcza łazienkę, to Państwo Artyści
          doprowadzili to mieszkanie do ruiny. Bez malowania. bez remontu.
          łazienka z lamperią i grzybem. To standardy lat 70 UBIEGŁEGO wieku.
          Aż śmiech...
          Ciekawe ile kosztował happening (wywóz śmieci, zgoda,
          zabezpieczenie, ewentualnie mandaty).
          Mnie sie pomysł nie podoba.

• Gość: Haha Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 13:39
          Lokator ma prawo płacić i .... ODDYCHAĆ...
    • Gość: Darek L Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: 195.150.66.* 19.03.10, 00:05
      Prawo w tym i zasady rynku są takie same dla wszystkich również dla artystów
      są zwykłymi obywatelami.
      Zresztą nie dziwię się że właściciel podniósł czynsz.
      Skoro mieszkali w tamtym miejscu tyle lat to jak rozumiem odpowiadają również
      za stan tego mieszkania, który jak widać na zdjęciach jest opłakany. Jeden
      wielki syf....
      Właściciel będzie musiał wyłożyć sporo kasy żeby doprowadzić to mieszkanie do
      przyzwoitego stanu.
    • Gość: nbv Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.ghnet.pl 19.03.10, 00:11
      Ciekawe jak by to było opisywane gdyby tak studenci na MS urządzili taką akcję...
    • Gość: ciekawski Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.03.10, 00:26
      Czy policja zainteresowala sie juz ta sprawa? Przeciez wyrzucanie
      ciezkiej szafy przez okno stwarza zagrozenie dla zycia przechodniow?
    • Gość: szlagmnietrafi Ale niechby jakiś pies tam zrobił kupę - uuuu... IP: *.ghnet.pl 19.03.10, 00:45
      Ileż by było wrzasku n/t brudasów. Co innego jak artyści wywalają śmietnik na
      ulicę - to się nazywa perfomens. Więc mój pies też będzie robił od dziś
      "performensy" - jasne?
    • Gość: smog_wafelski Opowiem wam jak było IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 01:49
      1. Auta nie jeździły bo Smoleńsk to ślepa ulica i od dwóch dni stały znaki
      zakazu zatrzymywania na dzisiejszy dzień.
      2. Policji nikt nie wzywał bo była na miejscu. W dodatku cymbały postawili
      radiowóz na zakazie, prawie pod balkonem - cud że nie mają jakiejś kanapy na
      wyposażeniu teraz ;) Do tego byli prywatni ochroniarze.
      3. Sama akcja była nudna jak akcja w polskim filmie: ... nuda panie,.... nic się
      nie dzieje,.... dialogi nieciekawe.... - opis tego jest dwa razy bardziej
      pasjonujący niż oglądanie tego na żywo.
      4. Po akcji performensi posprzątali. Więc nie marudźcie.

Akcja bez sensu, jak dla mnie, ale... nie takie rzeczy Kraków widział to
      latające szafy mu nie dziwne.

Co do samego zastępowania mieszkańców przez banki - to zupełnie inna sprawa,
      której rozwiązania nie chce nikt z radnych czy urzędników bo większość ma w tym
      interes.
    • Gość: tina Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.187.243.3.ip.abpl.pl 19.03.10, 02:07
      Wlasciciel ma prawo zadac takiego a nie innego czynszu, z czegos
      przeciez ta kamenice musi utrzymywac i zapewnic sobie srodki na
      zycie. Jesli kogos nie stac na mieszkanie w centrum, trudno. Tez
      chcialabym mieszkac przy Rynku, ale mnie na to nie stac. Natomiast
      wladze miasta nie powinny tak masowo zezwalac na przksztalcanie
      kamienic w centrum w hotele i hostele. Krakow zyje w duzej mierze z
      turystyki, a turysci nie przyjezdzaja tu ogadac hoteli, tylko
      intersuje ich klimat miasta i jego mieszkancy. Mieszkancow w centrum
      coraz mniej, coraz mniej normalnego zycia... Czy zamienienie Rynku i
      okolic w jeden wielki hotel, to rzeczywiscie dobra droga?
    • Gość: aaaaaaaaaaaa Mogli te rzeczy oddac potrzebujacym IP: *.eburwd4.vic.optusnet.com.au 19.03.10, 02:39
      a nie robic taki cyrk.......... ehh
    • Gość: SMOLEŃSK Zdjęcia z ulicy Smoleńsk - Zobaczcie WIĘCEJ! IP: *.146.165.199.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.03.10, 03:07
      artaktualia.blogspot.com/2010/03/ulica-smolensk-228-czyli-mozna-swoj-los.html
      • Gość: ASR Re: Zdjęcia z ulicy Smoleńsk - Zobaczcie WIĘCEJ! IP: 83.142.184.* 19.03.10, 12:45
        żenada i tyle...a ta autopromocja i samouwielbienie w opisie...Po ile Wy macie
        lat? 16? 18? "Artyści..."

"Może nie znam się na sztuce, ale jestem cholernym papieżem i wiem co lubię"...
    • Gość: ja Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 05:30
      mój sąsiad jak się upije, robi taki sam performance. Do tej pory nie
      wiedziałem, że to artysta.
      • szto_tawariszczi Re: Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i 19.03.10, 05:49

no cóż rozstali się z mieszkaniem z ułańską fantazją :-)

a graty - mieszkanie było zapewne WIELKIE
        i te graty do nowego mieszkania po prostu by się nie zmieściły,
        a niektórych to pewnie nawet nie dałoby się wnieść
        tak czy siak trzeba się było ich pozbyć...

/wiem bom sam się przeprowadzał z wielkiego do małego/
    • Gość: Michał Gdybym tam był, od razu wezwałbym policję IP: *.pl 19.03.10, 07:14
      Przecież takie przedmioty wyrzucany z trzeciego piętra mogłby komuś
      spaść na głowę i nieszczęście gotowę. Organiazatorzy akcji nie
      wykazali się nawet odrobią myślenia.
      • Gość: ewka Re: Gdybym tam był, od razu wezwałbym policję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 08:13
        zobacz zdjęcia zanim posądzisz kogoś o brak myślenia (jest policja,
        taśmy, ochroniarze-wystarczy?)
    • Gość: Palcza Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 07:36
      Ale syf w tym mieszkaniu. Jak tak można było mieszkać?
    • Gość: góral No cóż, prawo właściciela do swobodnego dysponowa- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 08:05
      nia majątkiem to jedno, przekwalifikowanie lokali mieszkalnych na
      usługowe (w tym hotel) to drugie, a wymieranie centrum miasta i
      opróżnianie go z mieszkańców na rzecz instytucji to trzecie (chyba
      najsmutniejsze), smutne jest to że na zakup mieszkania w centrum
      Krakowa stać już tylko milionerów...
      W dłuższej perspektywie miasto bardzo na tym straci...
      To będzie taki nasz Kraków ale z obcym sercem...
      • Gość: Bartosz Klimek Re: No cóż, prawo właściciela do swobodnego dyspo IP: 193.111.41.* 19.03.10, 13:06
        Czyli co, lepiej, żeby wprowadzić niskie ceny urzędowe mieszkań, i żeby to jakiś
        urzędnik decydował, kto ma gdzie mieszkać...? To że w centrum Krakowa mieszkało
        i mieszka tylu stosunkowo ubogich ludzi, to wyłączenie zasługa PRL, które ich
        lub ich przodków tam zakwaterowało. Niestety, wysokie ceny w centrum miasta to
        rzecz najnormalniejsza na świecie.

Moim zdaniem państwo Malikowie sobie poradzą. Jeśli ich sztuka jest naprawdę
        wartościowa, to na pewno znajdzie się chętny nabywca. Wszystko będzie dobrze.

A swoją drogą, performance mnie mocno zniesmaczył. To jednak muszą być bardzo
        zasobni ludzie, skoro roztrzaskali swoje mienie. Powiedziałbym, że jaki artysta,
        taki performance.
        • Gość: góral Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział IP: *.autocom.pl 19.03.10, 19:09
          że to nie o ten jeden konkretny przypadek (Malików) mi chodziło
          tylko o sytuację gdy centrum Krakowa zapełnia się instytucjami i
          turystami - a mieszkańy idą precz.
          "To że w centrum Krakowa mieszkało i mieszka tylu stosunkowo ubogich
          ludzi, to wyłączenie zasługa PRL, które ich lub ich przodków tam
          zakwaterowało" - wyobraź sobie drogi kapitalisto że część ludzi
          wylądowała w mieszkaniach "zasługą" PRLu, który zabrał im
          zdecydowanie większe mienie (dworki, wille, działki, etc)
          "Niestety, wysokie ceny w centrum miasta to rzecz najnormalniejsza
          na świecie" - może w twoim (a to znaczy że mało widziałeś) zobacz
          np. centrum Barcelony (niekoniecznie te projektu Gaudiego)
          "Moim zdaniem państwo Malikowie sobie poradzą. Jeśli ich sztuka jest
          naprawdę wartościowa, to na pewno znajdzie się chętny nabywca" -
          kolejna "święta" racja drogi kapitalisto, tak było np. z Van
          Goghiem - tyle że już tego nie doczekał, no ale, prawo rynku, popyt-
          podaż, etc. - JASNE
          Ciekaw jestem ile masz lat - stawiam na 22 ;-))) (taka
          charakterystyczna mieszanka pychy i rzekomej wrzechwiedzy właściwa
          przejściu z wieku chłopięcego w męski)
          • Gość: martyna Re: Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział IP: *.ros.sgsnet.se 19.03.10, 19:19
            szkoda tylko ze lansujac siebie wielkie artystki osmieszaja wlasna
            rodzine, narazajac ja na tak obrzydliwe komentarze
          • Gość: są nagrody? Czy za teksty najlepiej pointujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 22:20
            Bo chciałbym przyznać temu tekstowi (c:
      • Gość: Bombadilowa Re: No cóż, prawo właściciela do swobodnego dyspo IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 19.03.10, 20:05
        No właśnie, rzecz w tym, że on już coraz mniej nasz. To co mocno i głośno bije
        to chyba jednak nie jego stare, znajome serce.
    • Gość: Jacek Myczka Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.autocom.pl 19.03.10, 08:31
      Ze zdumieniem przeczytałem tekst. Ani słowa potępienia. Wyraźne
      wrażenie sympatii dla zwykłego chamstwa. Państwo Malikowie mieli 19
      lat na rozwiązanie tego problemu. Jak znam życie "za komuny" marzyli
      aby właśnie uszanowano święte prawo własności. Z zadowoleniem
      korzystali z "komuny" która im kiedyś to mieszkanie, kosztem
      właściciela, przydzieliła. Płacili grosze a zapewne wymagali
      remontów itd. Sumienie ich wówczas nie ruszało. Pytam gdzie milicja
      i prokuratura!!!???
      • zgr-edo gdzie była Straż Miejska ? 19.03.10, 08:49
        przecież to opróżnianie mieszkania , musiało trwać dość długo.
        Takie zachowanie to zwykłe chamstwo.
    • Gość: endriu antyredowy Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.smolensk.petroinform.com 19.03.10, 08:53
      Też mieszkam na ulicy Smoleńsk i jutro o godzinie 14 w południe też
      urządzam przedstawienie- będę wyrzucał resztki po obiedzie na ulicę!!
      Boże jaki ja jestem inteligentny i artystycznie odjechany, elitarnie
      zakręcony, dlatego proszę o przydział 150 metrowego mieszkania w
      centrum za 400 zł miesięcznie żebym mógł zrobić z niego chlew.
    • Gość: szok redaktor GW Niemczycka, powinna powiadomić Policję IP: *.chello.pl 19.03.10, 08:58
      wiedziała o zamiarze popełnienia złamania prawa, powodującym
      zagrożenie życia przechodniów i uszkodzeniu mienia, a jednak nie
      zpobiegła temu zdarzeniu , tylko sama w nim uczestniczyła i poprzez
      durny reportaż , nawołuje innych do podobnego zachowania.
    • Gość: fgkk Na ulicę Smoleńsk leciały z nieba tapczany i szafy IP: *.centertel.pl 19.03.10, 09:03
      każdy nadęty pseudo artysta myśli że jest co najmniej Matejką a o
      tym kompletnie nieznanym nazwisku właściwie nikt nie słyszał więc
      trzeba zaistnieć metoda dowolna
    • zablokowany-obrazliwy-nick dostały mandat za zaśmiecanie 19.03.10, 09:13
      i niszczenie mienia publicznego-chodnika?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka