Dodaj do ulubionych

NIE WAWEL!!!!!!!!!!!

IP: *.gemini.net.pl 13.04.10, 17:01
”Niewątpliwie pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu byłby zaszczytem
dla Krakowa i Kraków tak przyjąłby decyzję rodziny – dodał” – Chyba
obrazą!!!! Jak można tak wypowiadać się w imieniu Krakowian!!!!
Kardynale Dziwisz – posłuchaj co mówi Kraków!!!! KRAKÓW KRZYCZY -
NIE!!!! NIE WAWEL nie bezcześćcie tego miejsca. Tą decyzją odrzecie
to wzgórze z całego majestatu!!!! To był po prostu tragiczny
wypadek, wstrząsająca śmierć, a nie męczeństwo w imieniu ojczyzny!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piast Kraków jest stolicą kultury, a nie polityki IP: 149.156.67.* 13.04.10, 17:10
      Tak, nie chcemy Kaczyńskiego na Wawelu.
      Może mieć uroczysty pogrzeb w Warszawie, ale nie ma nic wspólnego z
      Krakowem. Wawel jest zarezerwowany dla wybitnych Polaków, a nie dla
      prezydentów. Kraków jest stolicą kultury, a nie polityki.
    • Gość: zainteresowany Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: 174.46.4.* 13.04.10, 17:13
      ...no coz, sam kard. sekretarz tez nie pochodzi z Krakowa i nie
      czuje sprawy...
      • Gość: nonie Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:29
        Sekretarz??? Lokaj; kapciowy!
      • Gość: ślazak Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:30
        krakusy zabierzcie sobie ten Wasz Wawel, który zresztą do najpiekniejszych nie
        nalezy,Wywalic nalezałoby stamtąd Piłsudsckiego- awanturnika, rozwodnika,
        wulgaryste, skoro tak wam zalezy na tym waszym wawelu to przejdzcie sobie
        wieczorem pod jego mury zobaczcie tych wszystkich krakowskich pijaczków, którzy
        dosłownie szczaja wam na ten pseudozabytek.Szkoda że Niemcy wam tego Wawelu w
        1939 nie wysadzili w powietrze.POLSKIE PIEKŁO JAK TO DOBRZE ZE NIE NALEZE DO
        TEGO NARODU_WSTYD POLACY,
    • Gość: Gość Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 18:22
      Nie na Wawelu
      Krakowianie mówcie nie .

• Gość: Teresa Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 18:25
      Wiadomość o pochówku pary prezydenckiej na Wawelu , sam pomysł,jest
      conajmniej niestosowny. Sam Prezydent, gdyby żył, na pewno byłby
      przeciwny.
      To miejsce Królow, jedyne w swoim rodzaju, zachowane i uszanowane
      przez epokę komunizmu i niech takim pozostanie.
      • Gość: Janek Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 18:38
        to media nakręcają tą spiralę, z której za chwilę nie będzie się można wyplątać.
        Powstaje mitologia oderwana od rzeczywistości. Społeczeństwo dało się ponieść,
        bo potrzebujemy bohaterów a ich ani na lekarstwo, przy całym szacunku dla ofiar
        i ich rodzin, tylko tragicznego wypadku samolotowego. Dlatego też jestem za
        zostawieniem WAWELU w spokoju, nie używajcie go do politycznych rozgrywek.
    • Gość: A.Sz. Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.ip.netia.com.pl 13.04.10, 18:32
      także jestem przeciwna (jak i moja rodzina) pochowaniu Prezydenta na
      Wawelu, popieram Wasze głosy.

To zła i niepotrzebna decyzja. Przykro, że internetowe sprzeciwy
      będą teraz dochodziły do jego córki, bliskich, można było było tego
      uniknąć
    • ginztonikiem_1 Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! 13.04.10, 18:34
      tylko nie to,co za kretyński pomysł
    • Gość: warszawianka Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 19:22
      Ja też nie zgadzam sie na pochówek na Wawelu
      • Gość: ~muszka Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.gemini.net.pl 13.04.10, 20:55
        Tragedia jest tragednią, ale to nie upoważnia do takiego zachowania.
        Nie należy się wpychać tam gdzie nas nie chcą...
    • Gość: ja Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: 83.238.44.* 13.04.10, 21:05
      To już kampania wyborcza się zaczęła?

Jak można porównywać z cayłm szacunkiem dla śp. Pana Prezydenta
      Kaczyńskiego do tak zasłużownym dla Polski jak Sikorski czy
      Piłsudski.

Jake Pan Kaczyński ma zasługi?? Tylko dla tego, że zginął w
      katastrofie??

• Gość: Joana Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 21:57
      wspolczujemy ale nie jestesmy elektoratem. Panie Jaroslawie prosze sie opamietac.
    • Gość: Sarmata Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:03
      Wawel to miejsce mistyczne, tylko dla prawdziwie wielkich. Nie wystarczy głupio
      zginąć w wypadku lotniczym na skutek ludzkiego (być może własnego błędu lub
      nadmiernego chciejstwa), aby zasłużyć na pochówek na Wawelu. Powązki - tak,
      Wawel - nie. Kraków potrzebuje promocji - robi się niesmacznie!
    • Gość: myga a było tak pięknie... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.10, 22:06
      A było tak pięknie... Wszyscy razem, niezależnie od tego, czy byli
      zwolennikami prezydenta, czy nie byli. Wszyscy czuli smutek i żal. I
      nagle jedna nieprzemyślana decyzja wszystko to popsuła. Wielka
      szkoda!! Kto będzie chodził na Wawel odwiedząc grób prezydenta?
      Wycieczki szkolne może. A na Powązkach mogliby go odwiedzać wszyscy,
      którzy by chcieli. Rodzina, przyjaciele, zwolennicy, Polacy...
      Przecież groby stawiamy po to, by odwiedzać naszych zmarłych.
      Przecież tam jest grobowiec rodzinny. Nic nie rozumiem. Szkoda.
    • Gość: Janusz F. Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.04.10, 22:10
      Z wielkim smutkiem czytam wpisy Internautów kwestionujących decyzję pochówku Pary Prezydenckiej na Wawelu. Widać w nich ponure żniwo metodycznego rozmyślnego i konsekwentnego szkalowania Prezydenta od co najmniej 1992 roku. Obnażają one gigantyczne rozmiary niewiedzy i stopnia zbałamucenia większości Polaków za co odpowiedzialnością należy obciążyć szczególnie elity rządzące po 1989 roku.
      Ja jako osoba, ciężko doświadczona przez ponad 60 letnią sowiecką okupację Polski gorąco proszę szanownych Internautów o przemyślenie poniżej przedstawionych (z całą pewnością niekompletnych) argumentów, uzasadniających wiekopomność pomysłu uhonorowania PREZYDENTA i POLAKÓW miejscem wiecznego spoczynku na WAWELU.
      1. Nie było w dziejach świata tak tragicznego wydarzenia, które dotknęłoby urzędującego Prezydenta w trakcie wypełniania jednej z najważniejszych misji historycznej złożenia hołdu zamordowanym polskim oficerom w Katyniu i walki o ujawnienie sprawców tego mordu.
      2. Prezydent Kaczyński był osobą, która jako jedyna z wielu walczących z 60 letnią sowiecką i postkomunistyczną okupacją Polski i krajów byłego bloku wschodniego zdobyła w demokratycznych wyborach najwyższy urząd w państwie.
      3. Z ogromną determinacją budował podstawy silnej, niepodległej, opartej na uniwersalnych wartościach, wolnej od wpływów wewnętrznych i zewnętrznych sił politycznych, ekonomicznych, kryminalnych i powszechnie panującej patologii życia w III Rzeczpospolitej.
      4. Walczył o ujawnienie powiązań świata polityki, biznesu i nieznanych sił zagrażających budowanej demokracji, które sterują rozwojem kraju posługując się korupcją i szantażem.
      5. Demaskował fałsz i obłudę polityków posługujących się hasłami pracy dla dobra Polski, a żerujących na wspólnym dorobku dla osiągania własnych korzyści materialnych i wpływów.
      6. Niezłomny bojownik o prawdę historyczną nie mającego precedensu w przeszłości, katyńskiego mordu, walk Powstania Warszawskiego i jedyny Prezydent honorujący zasługi zapomnianych bohaterów „Solidarnościowego” zrywu.
      Na koniec proszę wszystkich oponentów tej idei o postawienie na jednej z szal wagi - zasług dla Polski osobistości spoczywających na Wawelu (np. Władysława Łokietka lub innych osób umiejscowione w kontekście historycznym), a na drugiej szali wymieniane obecnie zasługi Prezydenta Kaczyńskiego (już po fali kłamstw i oszczerstw na jego temat), po to aby sobie odpowiedzieć czy aby krytyczne uwagi nie dowodzą piramidalnej głupoty osoby je zgłaszającej.
      Jeśli ktoś zapyta jaką posiadam „legitymację” do tego aby zabierać głos w tej sprawie, odpowiadam. Pochodzę z inteligenckiej rodziny żyjącej przed wojną w Tarnopolu, która w ucieczce od inwazji sowieckiej straciła cały dobytek. W Powstaniu Warszawskim został zabity mój Ojciec, a ja zostałem uwięziony w obozie dla wypędzonych mieszkańców Warszawy w Pruszkowie w 1944 roku. W Katyniu zginęli dwaj bracia mojego Ojca. Byłem ministrantem wikarego Karola Wojtyłły. W Krakowie mieszkam od 1944roku. Nie byłem członkiem PZPR. Z wykształcenia jestem doktorem nauk humanistycznych.
      Z poważaniem Janusz F.
      • Gość: Michał Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.gemini.net.pl 13.04.10, 22:37
        Panie Januszu,

Niestety nie mogę się z Panem zgodzić.Mimo zaledwie 30 lat pozostaje
        w szacunku do walki Pana Kaczyńskiego o wolną Polskę w czasach
        Solidarności. W takim samym nie wiekszym, nie mniejszym jak dla
        wielu innych, choćby P.Walentynowicz, ale i P.Wałęsy, Michnika i
        wielu innych, którzy mając wtedy wspołnego wroga narażali swe życie
        i zdrowie dla nas.

Nie zmienia to faktu, że nie mogę zakaceptować postawy
        P.Kaczynskiego w ostatnim okresie. Zdobył on władzę za pomocą
        demagogicznych haseł walki o prawdę i prawo, sam zadając im klam.
        Żadna, ale żadna z wielkich afer o których mówił on i jego kukiełka
        P.Ziobro nie znalazła swojego finału w sądzie. P.Kaczyński przyjął
        taktykę z tego co wiem stosowaną przez propagandę sowiecką. Technika
        rzucania błotem, niedomówień, posadzeń. Jego piesek Maciarewicz miał
        w ręku cały raport, były też haki na Tuska, na Sikorskiego tylko
        jakoś ich nie widać. Siejąc nienawiść i krzycząc o prawdzie
        pospolitowal się z przestępcami. Ja rozumiem że musiał wraz z bratem
        zbudować ośrodek władzy, ale ktoś o niezłomnej teoretycznie postawie
        moralnej nie powinien nawet ręki Lepperowi podać. Zbiorowa histeria
        i medialna szopka, towrząca wrażenie że był kochany jest niesmaczna.
        Szkoda mi człowieka tak jak wielu innych -śmierć zawsze jest
        tragedią. Ale nie był on docenianym , ani lubianym prezydentem. I
        nie moge sobie przypomnieć ani jednej jego inicjatywy, poza Muzeum
        Powstania Warszawskiego, która godna byłaby wspomnienia.
        I dlatego uważam, że nalezy oddać mu honory prezydenta, ale w żadnym
        razie bohatera.
    • Gość: Sarmata Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:11
      Po głębszym przemyśleniu pozwalam sobie jeszcze raz zabrać głos w sprawie
      miejsca pochówku prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Proponuję Warszawską Świątynię
      Opatrzności Bożej. L. Kaczyński miał niemały udział w jej powstaniu. Niech
      będzie pierwszym prezydentem w niej pochowanym. Po nim następni. Niech to będzie
      nekropolia dla głów państwa III RP.
      • Gość: ~ha Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:23
        Obyśmy po raz 3 w historii nie zapłacili za nasze "nie" wyznawcy
        Urabana. A co wszyscy biegacie na Wawel na msze agnostycy . A cóż
        ten Łokietek oprócz prochów nagle znaczy , czy wieszcze przez
        gorzałkę natchnieni .
    • Gość: maciek Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: 78.8.105.* 13.04.10, 22:21
      Nie! ...nie!...nie Wawel!!!.
      KARDYNALE DZIWISZ jesteś zdrajcą Narodu!
      Jesteś Hańbą kapłanów podaj rękę pedofilom!
      Jesteś nikim dla mnie!
      • Gość: ~ha Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:25
        a kim ty wogóle jesteś !? maćkiem pedofilem
      • Gość: jateż Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:28
        A niech chowają! Kuriozalnie, ludzie szybciej o nim zapomną: kto przyjdzie
        zapalić świeczkę ot, tak, przy okazji przyjścia na "swoje" groby? A politycy,
        prezydenci, decydenci się zmieniają... Tyle, że mszy będą mieć dostatek.
    • cyndyndanda co jeszcze wymysla czarni i PISnekrofilska mafia? 13.04.10, 22:29
      Kanonizacje? Bylby sw. kaczor "malpeczka", patron pijaczkow i
      cwaniaczkow!!!
    • Gość: ~ja Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.gemini.net.pl 13.04.10, 22:59
      Zgadzam się z Sarmatą. Propozycja Warszawskiej Świątyni Opatrzności
      Bożej jest słuszna. Nie budzi kontrowersji, nie umniejsza zasługom.
      Prezydent był związany z Warszawą i podejrzewam, że gdyby nie
      wybuchła ta cała medialna nagonka i ogromne aspiracje Brata, całość
      uroczystości odbyła by się w należytym spokoju oaz szacunku do
      zmarłego, a tak bez względu na miejsce pochówku pozostanie niesmak…
    • obserwator34 Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! 14.04.10, 06:24
      Tak, to bedzie profanacja tego swietego dla Polakow miejsca. Dla
      myslacych Polakow! Opanujcie sie, politycy! Nie doprowadzajcie do
      takiego skandalu!!!!!
      • Gość: tadjan Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.154.rev.vline.pl 14.04.10, 06:44
        Spokojnie, może to jedyny sposób na uwolnienie go od wpływów złego i
        bezwzględnego brata. Może to wreszcie tam zostanie sam ze swoją
        żoną, z dala od Lepperowego koalicjanta i jeszcze dalej od
        supermanipulatora z toruńskiej centrali. Może to wreszczie tam
        będzie takim, jakim go dzisiaj komentatorzy widzą.
      • Gość: not-me Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 14.04.10, 08:00
        Dla myślących ludzi Wawel to tylko zabytek, żadne tam święte miejsce.
        Gdyby tam jedynie zasłużeni i poczciwi leżeli, ale towarzystwo i tak już tam zepsute. Co za różnica, gdzie spoczną?
    • kierowca-bombowca Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! 14.04.10, 06:49
      Szczerze powiem, spodziewałem się takiej reakcji, szczególnie że sprawa dotyczy Krakowa. Przy ogromnej sympatii do tego miasta, właśnie takie zachowania powodoują, że samych Krakusów większość ludzi uważa ża trzymających d...ę wyżej głowy. Cała ta demonstracja jest tego żywym dowodem, co niestety nie cieszy, ale smuci. Wspominacie, że córka Prezydenta jest biedna, bo dotrą do niej te protesty i będzie jej przykro. Zwracam się więc do Was - raz w życiu skłońcie swoje głowy, zamknijcie usta i przyjmijcie, że skoro ktoś ma taką wolę, należy ją szanować, ponieważ dotyczy śmierci. Śmierci człowieka, którego można było nie lubić, ale należało szanować.

Wykrzykiwanie na forum obraźliwych słów świadczy o Was, świadczy o tym, że żadna świętość nie ma dla Was znaczenia, że potraficie wyjść na ulicę nawet wtedy, gdy wiszą flagi, gdy cała Polska płacze wspominając ludzi, którzy zginęli w potwornej katastrofie. Gdzie byliście gdy trzeba było krzyczeć - Katyń!!!! Tam mordowano Polaków!!!! Gdzie?
      Siedzieliście w domach nawet nie wiedząc o co tyle krzyku jak sądzę, bo przecież to nie miało miejsca w Krakowie. Tak więc milczcie, bo każde słowo plami już i tak niezbyt ciekawy Wasz obraz.

Prywatnie uważam, że pogrzeb powinien odbyć się w Warszawie, bo cała ta Krakowska nacja za 50 lat bedzie się chwaliła że ot właśnie u nich leży pierwszy zmarły prezydent wolnej Polski. Nie zasługujecie na jego obecność, ale niestety nie da się przenieść Wawelu w inne miejsce, więc będziecie musieli przełknąć tą pigłukę i życzę Wam jednego - wolność słowa to jedno, ale w tym wypadku warto postawić wyżej poszanowanie dla tragicznie zmarłych ludzi.
      Mam nadzieje, że nie spotkam żadnego z Was podczas uroczystości na Wawelu.
      • Gość: Gość Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 14.04.10, 08:02
        To nie jest tylko zdanie "Krakusów". Ja jestem z Warszawy i również uważam, że
        Lech Kaczyński nie powinien być pochowany na Wawelu. Śmierć w katastrofie
        lotniczej nie predestynuje do takiego zaszczytu. W zbiorowej histerii
        zapominamy, że prezydentem był średnim. Za życia krytykowany, po śmierci
        gloryfikowany. A poza tym, od kiedy to rodzina (brat) decyduje o tym, czy ktoś
        ma być pochowany w nekropolii narodowej? Jarosławowi Kaczyńskiemu nie zabrakło
        buty i pychy nawet w takiej chwili.
    • Gość: Anna Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 06:56
      Tez nie rozumiem tej decyzji i mysle, ze rodzina to w tym wypadku
      glownie brat. Szkoda, ze w tym nieszczesciu nie udalo sie do konca
      zachowac godnosci i umiaru. Zastanawiam sie, gdzie po najdluzszym
      zyciu zostalby pochowany Prezydent Kaczynski.
      • nikita1001 Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! 14.04.10, 07:44
        Z szacunkiem dla zmarłego Prezydenta, lecz nie uważam by zasłużył się tak dla
        Polski jak inni wielcy nasi rodacy, by mógł być pochowany wśród wielu
        znakomitych rodaków na Wawelu. Niespełna pięcioletnia kadencja spowodowana
        tragicznym w skutkach wypadkiem. Miasto Kraków z którym nie wiązały go dobre
        wspomnienia. Gdyby nie katastrofa i nieszczęśliwy jej zbieg okoliczności byłby
        poruszany temat pochówku na Wawelu? Czy sam Prezydent chciałby być pochowany w
        miejscu gdzie tak niedawno nie chciano jego honorowego obywatelstwa ? Nie sądzę...
    • Gość: KASIA Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 07:58
      współczuje rodzinom, których bliscy zmarli w katastrofie lotniczej,
      ale wysdaje mi się, że pomysł z pochowaniem pary prezydenckiej na
      Wawelu nie został przez władze kościelne przemyslane. Wawel - to
      miejsce, które ma swoją symbolikę, wymowę. Laczenie tragicznej
      katastrofy lotniczej z patriotyzmem i ofiarą Kaczyńskiego dla narodu
      uważam za błąd i nieporozumienie. w tym trudnym momencie popatrzmy
      wstecz nie na samo wydarzenie z 10.04 a przez pryzmat prezydentury
      p.Kaczańakiego - nie uważam że wykazał się jakimiś szczególnymi
      zasługami dla narodu polskiego. Miejsce jego spoczynku to mogąbyć
      Powązki w Warszawie lub inne miejsce - JESTEM PRZECIWNA POCHOWANIU
      p.KACZYŃSKICH NA WAWELU
      Kasia - krakowianka[/i]
    • Gość: ciri Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 14.04.10, 08:09
      Popieram!

Ludzie, opamiętajcie się! Co to w ogóle za pomysł, żeby chować Prezydenta na
      Wawelu? Z całym szacunkiem, ale troszeczkę odstaje od tych wszystkich, którzy są
      tam pochowani.

Bezsprzecznie zginął śmiercią tragiczną ale nie róbmy z tego męczeństwa! Był
      "zwykłym człowiekiem" i niecha na "zwykłym cmentarzu" zostanie pochowany!
    • Gość: Józek Re: NIE WAWEL!!!!!!!!!!! IP: *.26.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 14.04.10, 08:19
      Nie znalazło się miejsce na Wawelu dla takich osobistości jak Paderewski czy
      Kardynał Tysiąclecia, a chcemy tam pochować osobę, której jedyną zasługą jest
      to, ze "wykonała polecenie Prezesa" i zginęła w wypadku. Miejsce na Wawelu
      należy szanować!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka