Dodaj do ulubionych

Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety

24.04.10, 15:43
Zgódźmy się ze sobą chociaż w jednej kwestii - że w niedzielę grzebaliśmy
majestat Rzeczypospolitej.

Nie. Bo jakkolwiek Lech Kaczyński piastował stanowisko, to nijak nie
reprezentował "majestatu". Na to trzeba jeszcze klasy, a nie wiecznego
pieniactwa i małostkowości.
Obserwuj wątek
    • Gość: warszawiak Wawel to miejsce święte IP: *.acn.waw.pl 24.04.10, 16:08
      ponieważ jest to ośrodek polskiej władzy już od ponad 1000 lat, od
      czasów, gdy najprawdopodobniej książę Mieszko I oddał we władanie
      Wzgórze Wawelskie swemu najstarszemu synowi Bolesławowi Chrobremu.
      To świadek wszystkich naszych klęsk i sukcesów, zaborów jak i
      największej potęgi. Dlatego byłem i jestem przeciw pochowaniu tam
      prezydenta Kaczyńskiego z małożonką - bo to dla mnie tryumf bieżącej
      polityki nad wielkowiekowym majestatem Rzeczpospolitej. Zresztą
      niech ktoś mi powie dlaczego Archikatedra Warszawska, obok
      prezydentów Narutowicza i Mościckiego, męża stanu Paderewskiego,
      noblisty Sienkiewicza i prymasa Wyszyńskiego, to zbyt niegodne
      miejsce dla tragicznie zmarłego prezydenta ???
      • ohayoo Re: Wawel to miejsce święte 24.04.10, 18:50
        nikt z osób, które potrafią zachować choćby minimum umiaru w swoich
        wypowiedziach nie stwierdził, iż Archikatedra Warszawska to miejsce niegodne
        pochówku zmarłego Prezydenta.

sugestie, że inne miejsca są niegodne i dlatego pochówek odbył się na Wawelu
        płynęły natomiast nieustannie z GW i Tvn ...
    • Gość: mnm Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.ists.pl 24.04.10, 16:11
      nie zgadzamy się!
    • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 16:17
      Nie zgadzam się i nigdy się nie zgodzę na ten Pana wymyślony "majestat".
      Pan chyba nie do końca zna znaczenie tego słowa?
      Dla mnie Wawel został zbrukany kimś kto marnie zasłużył nawet na aleję zasłużonych.
      • Gość: tak Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.acn.waw.pl 24.04.10, 17:50
        dokładnie, splugawiono świete dla polaków miejsce...
        • pfg Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 25.04.10, 10:15
          Gość portalu: tak napisał(a):

> dokładnie, splugawiono świete dla polaków miejsce...

Nie popadajmy w przesadę. Tak, jak sam pochówek na Wawelu w niczym
          nie wywyższył tragicznie zmarłego Lecha Kaczyńskiego - choć
          oczywiście coś takiego będzie się usiłowało nam wmówić! - tak
          sarkofag Kaczyńskiego nie umniejsza Wawelu. Kiepskich byśmy mieli
          bohaterów narodowych, gdyby miało okazać się, że obecność jednego
          nieudanego prezydenta miała ich "plugawić". Nie mówmy więc, że
          wawelski pochówek Lecha Kaczyńskiego coś splugawił, a tylko
          *spokojnie, bez krzyków, inwektyw i świętego oburzenia* powtarzajmy,
          że Lech Kaczyński na taki pochówek nie zasłużył.
    • Gość: ryt Samo stanowisko stanowi o majestacie. IP: *.chello.pl 24.04.10, 16:30
      j.w.
      • guru133 Zbyt wiele "majestatów" na stanowiskach już się 24.04.10, 16:37
        w Polsce skompromitowało, więc takie stanowisko jest wielce nieuprawnione. A na
        honor pochowania na wawelu trzeba sobie jednak zasłużyć czymś więcej niż
        stanowiskiem. Przynajmniej zgodnym z interesem narodu sprawowaniem tego stanowiska.
    • Gość: ogór Polacy nie żydzi IP: *.chello.pl 24.04.10, 16:31
      • Gość: maciej ...i swój Wawel mają IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:14
        a dokładniej Katedre Kościoła Rzymsko-Katolickiego na Wawelu , gdzie chowani
        mogą być wyłącznie katolicy i to wyłącznie za zgodą zwierzchnika tj biskupa
        krakowskiego aktualnie Stanisława kard. Dziwisza
    • Gość: ruko Kontrowersyjny ten wywiad. IP: *.chello.pl 24.04.10, 16:32
      Ani slowa o najwiekszym skandalu, jakim byl pochowek Jozefa Pilsudskiego i jak
      wielka dyskusje on wywolal.
    • guru133 Tym razem pochowaliśmy ideę plitycznego 24.04.10, 16:33
      awanturnictwa. Tylko czy takiej idei należało się miejsce na Wawelu?
      • Gość: maciej Re: Tym razem pochowaliśmy ideę plitycznego IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:16
        awanturnictwo sieje nie kto inny jak środowisko GW.
        sprawa kościoła katolickiego,stała się dyskutowana przez ludzi nie mających nic
        wspólnego z kosciołem sic !!!
        ewentualnie ochrzczonych i nie praktykujących.....
        małostowość i pieniactwo michnikowszczyzny
        • Gość: perdito Re: Tym razem pochowaliśmy ideę plitycznego IP: *.chello.pl 25.04.10, 00:28
          Gość portalu: maciej napisał(a):

> awanturnictwo sieje nie kto inny jak środowisko GW.
          > sprawa kościoła katolickiego,stała się dyskutowana przez ludzi nie mających nic
          > wspólnego z kosciołem sic !!!

Wielu z tych ludzi jeszcze niedawno chodziło do kościoła, ale zachowanie kleru
          ich do tego skutecznie zniechęciło.
    • wacikowa Ogierze!! 24.04.10, 16:43
      A Wawel to zwykły cmentarz?Kawałek pola z krzyżami?
    • Gość: kq Re: Cicho bydlęta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.10, 16:48
      prywatna opinie mozna miec na temat co posadzisz w przydomowym ogrodku a nie. kaczynski jak zostal prezydentem przestal byc osoba prywatna, a wawel nigdy nie bedzie prywatny, co za dziwne pomysly.
      • Gość: maciej Re: Cicho bydlęta IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:18
        w ramach co jest czyje przypominam jedynie że katedra wawelska jest własnością
        kościoła katolickiego, więc sprawą kościoła jest kto i jak spoczywa w budynkach
        kościelnych
        Amen.

• Gość: Mam na imie umiar Re: Cicho bydlęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 22:20
          Wiec Wawel jest wlasnoscia kosciola, ale za moje pieniadze. Bo gdyby nie doplaty
          ze skarbu panstwa, to dawno by sie rozsypal.
          • Gość: maciej Re: Cicho bydlęta IP: *.compower.pl 24.04.10, 22:31
            wiele firm i przedsiębiorstw prywatnych otrzymuje różne dotacje i wsparcie czy
            to z budżetu PL czy z UE i nikt nie podważa praw właścicielskich do owych
            przedsiębiorstw.

tak i katedra wawelska, ale nie zapominajmy że dzięki niej mamy turystów w
            krakowie i wiele kościołów to nasza wizytówka w świecie , pokazywana w tv,necie
            i na pocztówkach....
            wiec właściciel otrzymując wsparcie nie traci swojej własności, to nie PRL bejbe
        • pfg Re: Cicho bydlęta 25.04.10, 10:20

> więc sprawą kościoła jest kto i jak spoczywa w budynkach
          > kościelnych

Ale Kościół to wierni, nie biskup. Wierni mogą swojemu biskupowi
          powiedzieć, że podjął błędną decyzję, tym bardziej, że nie dotyczyła
          ona kwestii religijnych.
          • Gość: maciej Re: Cicho bydlęta IP: *.compower.pl 25.04.10, 21:12
            1, to niech wierni wypowiadają się w swoich kościołach -parafianie katedry
            wawelskiej, a nie jakiś lud siejący wokół zgorszenie i chamstwo.
            2, biskupi zarządzają majątkiem
            • pfg Re: Cicho bydlęta 27.04.10, 23:35

> 1, to niech wierni wypowiadają się w swoich kościołach -parafianie
              > katedry
              > wawelskiej

Mój drogi, nie wiem, czy zauważyłeś, że zdecydował nie proboszcz
              katedry, tylko arcybiskup metropolita. Do niego trzeba kierować
              protesty, tym bardziej, że znaczenie kard. Dziwisza jest daleko
              szersze, niż lokalne.

> a nie jakiś lud siejący wokół zgorszenie i chamstwo.

Chyba sobie z tego zrobię .siga, jak z innych inwektyw rzucanych pod
              moim adresem :-) FYI, "zgorszenie" wywołała decyzja o pochowaniu
              tragicznie zmarłego prezydenta na Wawelu, zresztą wbrew woli córki
              państwa Kaczyńskich. "Chamstwem" zaś popisywali się prawicowi, pożal
              się Boże, publicyści: Marcin Wolski, Zdzisław Krasnodębski, Jan
              Pospieszalski i im podobne persony.

> 2, biskupi zarządzają majątkiem

Cóż, czy nie uważasz, że sprowadzanie sprawy pochówku Lecha
              Kaczyńskiego na Wawelu do kwestii majątkowych jest pewnym
              uproszczeniem? Powiadasz, że co, Dziwisz pozwolił pochować
              Kaczyńskiego na Wawelu, bo chciał zarobić na biletach do krypty?

Nawiasem mówiąc, biskupi powinni zarządzać majątkiem kościelnym w
              porozumieniu z wiernymi. To nie jest prywatny majątek biskupów.
    • Gość: TLM Dajcie spokój Panu Prezydentowi IP: *.home.aster.pl 24.04.10, 16:49
      Każdy kiedyś umrze w tym Wacikowa (oby żyla jak najdłużej). Nie
      chciałbym aby nad niczyim grobiem dyskutowano. Jest to nieludzkie.
      Niehumanitarne. Czy to jesteście w stanie zrozumieć.
      • wacikowa Re: Dajcie spokój Panu Prezydentowi 24.04.10, 17:04
        Nie,nie jestem w stanie zrozumieć:)
        Mówmy dobrze o tych którzy na to zasłużyli. Obojętne czy żyją czy już nie.
        Czy jesteś w stanie to ogarnąć?
      • Gość: mnm Re: Dajcie spokój Panu Prezydentowi IP: *.ists.pl 25.04.10, 10:49
        To że dyskutuje się nad tym grobem nie jest winą tych, których to bulwersuje.
        Podejmując tą decyzję ktoś wiedział że tak będzie i ją podjął. Do niego
        proponuję kierować ewentualne pretensje.
      • antion Re: Dajcie spokój Panu Prezydentowi 27.04.10, 22:50
        Co za idiotyczny pomysł: "o zmarłych mówimy tylko dobrze" . Może w
        rodzinie tak, ale gdy ktoś jest osobą publiczną - powinien byc
        rozliczany sprawiedliwie, równiez po śmierci. A co, niby, może mam
        głosić, że Hitler był czułym i szlachetnym mężem stanu, a Stalin
        łagodnym barankiem zatroskanym o losy świata? Przecież obaj nie
        żyją, ba o ile mnie pamięć nie myli jakby zginęli dość tragicznie...
    • Gość: kaska Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 17:08
      a moje zdanie jest takie: ci co protestowali przeciwko pochówkowi Kaczyńskich
      na Wawelu to pewnie nawet do kościoła nie chodzą, a w końcu to miejsce święte
      i tu decyduje episkopat....
      • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 17:18
        A o którym kościele mowa? O tym co mściwego Boga wyznaje? O tym co to przed
        Mariackim skandował skandal bo TVN? A może o tym co należy do niego Saakaszwili
        albo Peres?
        • pfg Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 25.04.10, 10:23
          No, Peres to chyba do żadnego Kościoła nie należy...
      • anders76 Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 18:38
        To jest miejsce narodowe, nie tylko koscielne. Tam jest miejsce nawet dla
        ateisty, byle byl tego godny swoim zyciem i postepowaniem. A faktycznie
        administracje Wawelu powinno sie KK odebrac i przekazac panstwu.
        • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:29
          juz byli tacy co zabierali własność prywatną mieszkańcą i kościołowii mordowali
          patryjotów z AK.
          nazywali się władzą ludową. tj PRL
          zapytaj michnika co jego braciszek robił z AK-owcami.........i skąd ma kase na
          GW.......
          gratuluje ci opcji politycznych,ale mamy państwo prawa i jestesmy w europie-wiec
          nie macie szans
          • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 20:01
            Jakie opcje polityczne taka i gramatyka.
            • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 20:33
              proszę o merytoryczne kontrargumenty. pisze niestety dość szybko

pani wacik :-)
              • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 20:40
                Ależ drogi Panie Macieju jaki rozmówca takie i kontrargumenty :)
                • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 22:26
                  no cóż w Pani przypadku marne.
                  widać zero znajomości polityki i wywieraniu wpływu na ludzi- zajmuje się reklamą
                  a studiowałem politologie i się tym interesuje.
                  cóż pani jako -emerytowana?-polonistka nie potrzebnie wypowiada się o polityce.
                  prosze zająć sie ortografią i gramatyką to wyjdzie pani na dobre
                  :-)
                  • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 22:57
                    Wstyd młody Panie Macieju! Po studiach? Wątpliwe! Czyżby nauka tak zeszła na
                    psy? No ale jacy mentorzy z ziemi wolskiej takie i nauczanie:]
                    • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 23:05
                      o sobie Pani pisze?
                      prosze o konkretne pytanie, postaram sie odpowiedzieć
                      jednak z zakresu politologi i ew wpływu na zachowania ludzi:-)
                      chetnie wszystkie wątpliwości wyjaśnie
                      • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 23:30
                        Ależ proszę bardzo:
                        Dlaczego osoba, która "zajmuje się reklamą i studiowała politologie" nie zna podstaw gramatyki? W dobie internetu(przeglądarek i programów podkreślających i poprawiających błędy)robi takie byki?
                        I drugie pytanie-tym razem retoryczne:
                        Czy człowiek uważający się za PATRIOTĘ powinien znać Hymn narodowy ?
                        • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 23:47
                          1. gdyby Pani pracowała w biurze widziała by pani ze w "szybkich mailach"
                          zdarzają sie literówki różnego typu. presja czasu i celu, a celem nie są ładne
                          wypracowania a treść.(nowoczesne społeczeństwo internetowe)
                          2. hymnu narodowego uczą od podstawówki, wiec niewątpliwie każdy zna hymn. czy
                          znajomość hymnu to oznaka patriotyzmu, a czy znajomość języka polskiego(w
                          mowie)to oznaka patriotyzmu?
                          to jest coś wyuczonego
                          skoro wyuczonego to standardowego. patriotyzm to kwestia uczuć i działań czy
                          działasz na szkode dla własnej ojczyzny, czy też współuczestniczysz w jej
                          rozwoju. współuczestnictwo to też min. uczciwe płacenie podatków-bo za ich
                          pomocą budowana jest infrastruktura i edukowani są młodzi ludzie-którzy beda
                          pracować na wasze renty.
                          ale też i rozliczenie tych co niszczyli Polske w PRL-napisze w nastepnej odp bo
                          mogą ocenzurowac wpis-
                        • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 23:50
                          np dlaczego brat michnika sedzia i kat żołnierzy AK ukrywa się zagranicą, i
                          Wajda nie pisze w tej sprawie listów otartych.
                          wie Pani skąd wywodzą sie ludzie polskich mediów?
                          p.s. czym się Pani zajmuje i wykształcenie, oraz prosze podac ten rażący błąd
                          orto. że pośiweca mu pani kilka komentarzy,a ja ciagle pisze nowe rzeczy.
                          PO miała być liberalna a jest socjalna.
                          ja chce podatków gdzie ci co zarabiają więcej bedą płacić niższe stawki
                          podatkowe. odwrotnie jak teraz np najbogatsi 3%, a najmniej zarabiający 17-20%.
                          mogę powiedziec dlaczego, ale teraz zbieram się na impreze więc moge później odp
                          • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 25.04.10, 09:12
                            Poza "michnikowymi" obsesjami ma Pan jeszcze inne objawy?
                            Np. TVN Twój wróg?
                            Obsesje,fobie trzeba leczyć. Tak jak uzależnienie od manipulacji.
                            Rozumni ludzie mają swój rozum a nie narzucony przez innych. Wiem,wiem nic Pan
                            nie kuma.Ale na szczęście nie mój problem:) Dając pracę młodym ludziom nie
                            patrzę na ich edukację ale na to co mają w głowie.
                            Gdybym Ci rządni zemsty(tacy jak Pan i śp.Kaczyński) mieli mnie utrzymywać to z
                            głodu bym umarła.
                            Na szczęście mój syn na Pana robić nie będzie.
                            Dla Pana i Pana podobnych ludzie którzy dobrze zarabiają i do czegoś doszli to
                            złodzieje.I trzeba ich udupić. Dla mnie i dla większości normalnych to ludzie
                            którzy potrafią myśleć i na głupocie innych zarobić.
                            Plus taki,że tacy jak Pan potrzebni. Tacy co to każdy kit można im wcisnąć.
                            Zamiast myśleć o rozliczaniach i mściwości trzeba było się uczyć na tych
                            studiach logicznego myślenia.
                            Teraz dla Pana już za późno. A od mojej kasy wara. Zakasać rękawy proszę i do
                            roboty bo jak Pan na siebie nie zarobi to będzie Pan musiał okradać tych
                            myślących. A to dobrze nie rokuje na Pana przyszłość.
                            Mniej gadania więcej myślenia:)
                            Co do tłumaczenia o szybkim pisaniu to w podstawówce dzieciaki tak kombinują.
                            Jeszcze niech Pan wyjedzie z dysleksją i dysortografią i obraz "dzieciaka"
                            powstanie.
                            Widzi Pan ja Patriotką nie jestem a hymn znam. Tak jak znam podstawy
                            poprawnej polszczyzny.Niech Pan zwróci uwagę,że wymagam od Pana minimum.
                            Proponuje pisać pomału a może i zacznie Pan myśleć z biegiem czasu?
                            • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 21:42
                              1. znam ludzi i z tvn i polsat i innych
                              2.Obsesje,fobie trzeba leczyć. -prosze leczyć się samemu, bo ja nie mam obsesji
                              na punkcie tego kto lezy a kto nie na wawelu, uważam jedynie że chamstwem jest
                              wyrażać opinie w nieswojej sprawie
                              3.Dla Pana i Pana podobnych ludzie którzy dobrze zarabiają i do czegoś doszli to
                              złodzieje.I trzeba ich udupić - proszę wykazać się odrobiną kultury osobistej i
                              w moje usta nie wkładać nie moich słów oraz prosze nie używać wulgaryzmów,tak
                              elokwentna kobieta nie potrafiąca znaleźć wyrazu bliskoznacznego dla
                              udupić!?!?!? -szok :D heheh
                              • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 21:44
                                3.Dla Pana i Pana podobnych ludzie którzy dobrze zarabiają i do czegoś doszli to
                                złodzieje.I trzeba ich udupić - proszę wykazać się odrobiną kultury osobistej i
                                w moje usta nie wkładać nie moich słów oraz prosze nie używać wulgaryzmów,tak
                                elokwentna kobieta nie potrafiąca znaleźć SYnonimu dla udupić!?!?!? -szok :D heheh
                                4. A od mojej kasy wara. Zakasać rękawy proszę i do
                                roboty proszę mi powiedziec ile kasy i kiedy od PANI Wziąłem -bo jakoś nie
                                pamiętam żeby mi ktoś coś kiedyś dał za darmo
                                5. ni Patriotka ni katoliczka ni myśląca a wielce komentuje sprawy które jej nie
                                dotyczą - gratuluje
                                6. jesli mi bedą płacic za poprawne pisanie to będe pisał poprawnie.
                                7. miałem nadzieje na rozsądną dyskusje, ale gdy Pani głupota i pustostan
                                umysłowy dały o sobie znać - pozostaje mi życzyć aby Pani żyło się jak
                                najlepiej(taka nienawiść ludzi takich jak ja, zawsze życzę ludziom-nawet
                                przeciwnikom tego co najlepsze)pani na to nie stać
                                a przykład na mściwość kaczyńskiego to to że zaprosił jaruzesliego na samolot do
                                moskwy.
                                8. to że Pani prowadzi budke z kebabami na tandecie nie robi z pani
                                inteligentki-co widać w pani wypowiedziach
                                9. współczuje synowi takiej matki jak pani
                                • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 22:16
                                  aha ciesze sie że zgodziła się pani zemną że znajomość hymnu nie jest oznaką
                                  patriotyzmu. natomiast jako nie patriotka nie ma pani powodów do wypowiadania
                                  swoich opinii na tematy państwowe.
                                  czy brała pani udział w wyborach prezydenckich?
                                  jeśli nie to mam nadzieje że zdaje sobie pani z tego sprawe że wybrała pani
                                  kaczyńskiego na prezydenta (teorie polityczne mówią że nieobecni popierają wole
                                  większości)
                                  i jak słusznie zauważył kwaśniewski udział w wyborach to wyraz patriotyzmu XXI w.
                                  a PRL trzeba rozliczyć, bo pozabierali ludziom majątki,porozwalali dwory. a w
                                  latach 90 zamiast oddać właścicielom to rozparcelowali pracownikom i osobą które
                                  nigdy tej własności nie miały. to tak jakby pani budkę z kebabami zabrali spod
                                  tandety i dali jej pracownikom a pani niech się martwi. Nie mówie o
                                  pomordowanych patriotach i uczonych.
                                  p.s. gdzie te moje rażące błędy logiczne i merytoryczne ?
                                  • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 07:51
                                    Słowotok zbędnych słów. I nic na temat.
                                    Do myślenia proponuję jeszcze czytanie ze zrozumieniem:)
                                    Niech Pan weźmie coś na uspokojenie.
                                    Do pisania"szybciej" dodam mniej a na temat.
                                    "Współczuję synowi takiej matki"?
                                    "Budka z kebabami"?
                                    Taaaa jeszcze dziadka z Wermachtu poproszę,małpę w czerwonym i spieprzaj dziadu
                                    Pan zapoda i pośmiejemy się wszyscy:]
                                    Może powinnam też personalnie uderzyć w Pana rodziców?
                                    Niech Pan już się nie kompromituje bardziej i weźmie się za naukę.
                                    Bo na nią nigdy nie jest za późno chociaż w Pana wypadku kasa wyrzucona w błoto:]

• Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 09:35
                                      starałem się Pani nieco przekazać faktów i wiedzy.
                                      ale opór umysłu zbyt wielki, proszę poczytać książki i zwiększyć ilość źródeł
                                      informacji-wtedy będzie pani w stanie samodzielnie formułować swoje opinie-o ile
                                      nie jest za późno.
                                      a to że stara się mnie pani obrazić, to tylko pokazuje jak Pani jest Prosta i
                                      małostkowa. nie poznaliśmy wykształcenia nawet.
                                      nie na temat moje wypowiedzi? hymmmmm
                                      po prostu wkładała mi pani nie moje słowa w moje usta i przekłamywała to co
                                      pisałem-sugerowałbym czytać to co się do Pani pisze ze zrozumieniem.
                                      aha i media tj gazety , tv itd nie są źródłami wiedzy tylko informacji proszę
                                      jednego z drugim nie mylić :-)
                                      koncze te wywody możemy porozmawiać gdy Pani troche się pouczy i zdobędzie
                                      wiedzy merytorycznej oraz ogłady towarzyskiej:-)
                                      • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 12:37
                                        A coś od siebie?:) Bo o nauce to było do Pana:]
                                        No chyba,że pustka w głowie i trzeba brać od innych pomysły?:]
                                        • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 19:51
                                          gdybym miał pustke w głowie unikałbym odpowiedzi na pani ataki i pytania.
                                          Pani natomiast nie była w stanie pochwalić się ani swoim wykształceniem, ani
                                          uczestniczyć w dialogu, używając rubasznych określeń typu"udupić"co nie uchodzi
                                          ludziom na pewnym poziomie,(ja nie odważyłbym się użyć wulgaryzmu w publicznej
                                          debacie).A jeśli brakuje Pani słów proponuje poczytać kilka książek.
                                          jedyne na co Panią było stać to inwektywy oraz rozwijanie fałszywych
                                          informacji,których ja nigdy nie powiedziałem-a są w pani podświadomości pełnej
                                          lęku,nienawiści,wyrażającej się poprzez małostkowość. Pani niewiedza oraz
                                          ten typ komunikowania się nie godzi nazywać się dialogiem.
                                          nie jestem alfą i omegą, naiwne z mojej strony było by mówienie że wiem wszystko.
                                          Znam się na politologii, oraz psychologi człowieka ponieważ w tych dziedzinach
                                          ciągle uczę się i rozwijam. Nie jestem mistrzem ortografii,powiem więcej nawet
                                          nie zwracam uwagi na to czy piszę gramatycznie czy też nie,poprostu wylewam
                                          myśli na klawiature.
                                          Pani o pokorze nie ma pojęcia,a wiedza politologiczna to wiedza używana u cioci
                                          na imieninach-profesorskie określenie ludzi którzy uważają się za znawców
                                          polityki,a takich którzy nigdy nie przeczytali ani jednej pracy naukowej z
                                          dziedziny polityki.jedyne co wiedzą to to co zobacza w tv lub poczytaja w
                                          gazecie(najczesciej jednej bo na drugą MOPS nie dał keszu :d )
                                          • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 21:15
                                            "Znam się na politologii, oraz psychologi człowieka ponieważ w tych dziedzinach
                                            ciągle uczę się i rozwijam."
                                            Siebie proszę przekonywać o tym:)
                                            Nadal uważam,że pieniądze wyrzucone w błoto.
                                            Że tak pojadę...."Kończ Waść! Wstydu oszczędź" :)
                                            • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 21:35
                                              " kto ma uszy niechaj słucha, kto ma oczy niechaj patrzy"
                                              mimo wieku zachęcam Panią do edukacji :-)
                                              amen
                                              • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 22:27
                                                A ja proponuję ruszyć głową i coś swojego wymyślić:)
                                                Nie ładnie małpować. Trzeba być sobą w każdej sytuacji.
                                                • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 22:49
                                                  dość przewrotna uwaga
                                                  Pani wolno posługiwać się cytatami,a ja jeśli zacytuje to już małpuję.
                                                  życzę spokojnej nocy
                                                  • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 27.04.10, 07:48
                                                    Thaa .
                                                    Gdyby Pan potrafił myśleć logicznie to wiedziałby Pan,że odniosłam się do tego
                                                    zdania.
                                                    "mimo wieku zachęcam Panią do edukacji :-)
                                                    amen"
                                                  • Gość: gosc Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 18:21
                                                    No i miażdży cię Pani Wacikowa oj miażdży :). Daj już spokój bo cały net już się
                                                    z Ciebie śmieje :). Czyżby Warszawiak co to jajami za mandaty płaci ?? :)
      • Gość: perdito Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.chello.pl 25.04.10, 00:33
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> a moje zdanie jest takie: ci co protestowali przeciwko pochówkowi Kaczyńskich
        > na Wawelu to pewnie nawet do kościoła nie chodzą

I tu się mylisz. Mnóstwo praktykujących katolików też protestowało, bo to nie
        jest kwestia pochówku w katolickiej świątyni, tylko w miejscu, którego Kaczyński
        nie był godny i tyle. Nie ma to nic wspólnego z wiarą, praktykami religijnymi
        itd. Podobnie jak zapewne paru ateistów było za pochowaniem LK na Wawelu.
        • Gość: m Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 22:00
          dlaczego więc ty uzurpujesz sobie prawo do decydowania kto jest godzien a kto nie.
          jako praktykujący i wierzący katolik, przyjmujesz to co ci powiedzą ojcowie
          kościoła.
          całe prawo i Katechizm Kościoła Katolickiego pisał tzw kler a obowiązuje on
          wszystkich wiernych.
          i albo to przyjmujesz albo jesteś wolny
    • Gość: gość portalu Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 17:23
      Ludzie a skąd wiecie jacy byli Królowie, jaką sławą byli opiewani, jakie mieli
      życie i jak sprawowali swój urząd. Niezależnie od tego kim byli, na pewno nie
      byli ideałami, też robili rzeczy niezgodne z częścią narodu - zawsze znajdzie
      się osoba, której cos nie pasuje. Dlaczego nie podyskutujecie o wadach ludzi,
      którzy już tam spoczywają? Nigdy ich nie mieli, czy po prostu się o nich nie
      mówi?
      • Gość: hahaaaaaaaaaaaaa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.acn.waw.pl 24.04.10, 18:00
        ale byli KRÓLAMI. nie czaisz różnicy, kmiotku?
        • Gość: m obraz prawości i miłości fana GW IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:30
          żal mi was :-)
    • kibic_rudego "Spieprzaj dziadu" i idea, he,he, he wolne żarty 24.04.10, 17:25
    • guru133 Jak piszesz do ludzi, to nie patrz do lustra (to 24.04.10, 18:16
      tak apropos bydląt). No i przestań być cenzorem. To nie PRL z jedyną słuszna
      racją i ludzie mają prawo oceniać czy na należącym do całego społeczeństwa (a
      nie do kardynała Kapciowego czy tez nawet całego episkopatu) wawelu, ktoś jest
      bądź nie jest godzien aby go tam pochować.
    • ohayoo Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 24.04.10, 18:45
      o twojej klasie świadczy łatwość z jaką oceniasz innych. jakby tego było mało,
      postrzegasz ich przez pryzmat własnej małostkowości, pieniactwa, zacietrzewienia
      - a to czyni twoje opinie w tych kwestiach pozbawionymi wartości.
      • Gość: polakmały Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.nycmny.east.verizon.net 25.04.10, 02:22
        Treść i forma - klasyczne dla prostego chama i zacietrzewonego,
        małoskowego pieniacza.
    • Gość: kruk51 Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 18:55
      Jestem skłonny iść za Pańskim systemem pojęciowym, poglądowym i wywo
      dami w tym kierunku. Ale stało się coś co nie długo Polacy sobie uzmy
      słowią, bez podpowiedzi intelektualistów. Wy Panowie intelektualiści o tym
      wiecie ale inteligentnie milczycie, bo polski intelektualista nie
      odważy się publicznie głosić swego wolnego nie zależnego poglądu.
      Otóż twierdzę, że doszło do spisku. Spisku przeciw nam Polakom. Istotnie !
      Kraków, Wawel i krypty królewskie to coś co w sercu każdego
      Polaka jest najbardziej święte. Co do Pana św.p. Lecha Kaczyńskiego nie
      rozumiem zupełnie pojęcia majestatu. Przy pomocy kleru wdarł się
      na urząd prezydencki i tylko duchownym był spolegliwy. Tak to rzeczy
      wiście była wielka szansa Kościoła, która się już może nie powtórzyć.
      Którą to szansę Kościół w pełni wykorzystał. Pochówek na Wawelu daje
      bratu wielką szansę na polityczny i wyznaniowy spadek. A Kościołowi
      dalsze możliwości rozwoju i tyranii wyznaniowej. Jakie to proste a
      jak trudno powiedzieć narodowi prawdę by się nie narazić. Takie czasy
      ! Pan Dziwisz bijąc w katolickie dzwony mówi o szlachetności, dobroci
      patriotyzmie, polskości i wybaczeniu, kłamie ! Bo jaki był Pan Prezy
      dent Kaczyński ? Prezydent nie wszystkich Polaków to my Polacy akurat
      wiemy. Panie Profesorze ! Pokąd my Polacy będziemy okłamywani, pokąd
      będziemy podzieleni na równych i równiejszych, nie będzie dobrze i nic dobrego
      nas nie spotka !
      • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:37
        jeden z nie wielu rozsądnych wpisów, chociaż zupełnie się z nim nie zgodze. ale
        jako chyba jedyny nie oranicza sie do inwektyw ale bierze na tablice cały
        problem i podejmuje się polemiki.
        otóż i pan miller lubił bywac pośród kleru i otaczać się kościelnymi liderami
        (naj mniej sie krył z tych z SLD)
        i druga rzecz, to był prezydent wszystkich polaków ponieważ
        a) zdobył najwięcej głosów w wyborach powszechnych i równych)
        b) głosowali również na niego ci którzy nie brali udziału w wyborach(teoria
        politologiczna że nie obecni poprzez swoj marazm oddają się wyborowi większości
        głosujących-pokrótce
        c) taki już jest układ że prezydent jest wszystkich polaków w imie konstytucji
        d)ani premier ani rząd ani marszałek nie mają takiej mocy, nie ają legitymacji
        Narodu bo nie pochaodza z bezposrednich wyborów
        itd
      • Gość: Zyzio Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.nsystem.pl 24.04.10, 20:39
        Pan Dziwisz bijąc w katolickie dzwony mówi o szlachetności, dobroci
        > patriotyzmie, polskości i wybaczeniu, kłamie !
        Ale zeby kardynala tak wystawic???
        Dosc, ze PO kolo niego skakalo, Ras sekretarz robil wejscia dla
        brata posla Rasia, cala PO modlila sie w Lagiewnikach. Juz sie
        dzielila Polska na kosciol lagiewnicki i torunski i nagle trach...
        taki nietakt... taki despekt... takie cos co sie w glowie krakowskim
        pogrobowcom UW nie miesci. To musi wscieklosc budzic.
        Oj...
        • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 24.04.10, 22:28
          kościół katolicki jest jeden i niepodzielny, ani nie torunski ani nie
          łagiewnicki jeno święty rzymski

:-)
    • Gość: maciej Roma locuta, causa finita est IP: *.compower.pl 24.04.10, 19:08
      żal bierze gdy czytam GW, co za małostkowość i prostota.
      podburzają ludzi do buntu, ahh jak pięknie manipulują umysłami "inteligentów".
      Cóż to idea wyborczej to Polska jako"brzydka panna bez posagu".
      Kaczyński i wielu którzy tam polegli uważali inaczej-stąd nienawiść
      michnika(on zapewne nigdy w Katedrze kościoła Katolickiego nie spocznie)
      najpierw podburzają do buntów i demonstracji,dzielą polaków - a dziś teraz
      coby to zmiana taktyki ?!?!?!?!
      rozliczyć komunistów i stalinowskich katów!!!(brata michnika też)
    • Gość: krakus Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.10, 22:17
      Wiec mysle, ze kontekstu w tym akurat przypadku nie braknie. Beda wszystkie
      lapsusy jezykowe, potyczki z wiecznymi piorami, mikrofonami i jezykiem
      polskim, spieprzaj dziadu, bedzie orzel z glowa w niewlasciwa strone i blad w
      napisach na sarkofagu.
    • Gość: gość Panie Rożek IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.10, 01:45
      miałem Pana za inteligentnego i niezależnego faceta,

ale widzę, że i pan uległ psychozie i obsesji "majestatycznie
      bohaterskiej i męczeńskiej śmierci Małego Rycerza".

i chyba już mniej Pana poważam niż dotąd.
    • pfg Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 25.04.10, 10:09
      pj.pj napisała:

> Zgódźmy się ze sobą chociaż w jednej kwestii - że w niedzielę
      grzebaliśmy
      > majestat Rzeczypospolitej.

>
      > Nie.

A jednak tak. Lech Kaczyński był niedobrym prezydentem, ale był
      prezydentem. Szacunek dla zmarłego prezydenta oznacza szacunek dla
      jego wyborców, dla samego procesu demokratycznego i dla państwa,
      którego tragicznie zmarły prezydent był głową. W tym więc sensie od
      tragicznej katastrofy do pogrzebu sprzed tygodnia oddawano hołd
      majestatowi Rzeczpospolitej. Liczni komentatorzy polityczni nie mogą
      tego zrozumieć, interpretując oznaki żałoby po prezydencie i
      wszystkich innych ofiarach jako przejawy nagłego poparcia dla jego
      polityki lub uwielbienia dla samej osoby Lecha Kaczyńskiego.

Co nie oznacza, że Kaczyńskiego trzeba było chować na Wawelu. Polską
      tradycją było chować zmarłych prezydentów w stolicy kraju, w
      Warszawie. Trzeba więc było tragicznie zmarłemu prezydentowi urządzić
      uroczysty pogrzeb, z całym ceremoniałem wojskowym i zagranicznymi
      delegacjami, na Powązkach lub w warszawskiej katedrze św. Jana. Teraz
      zaś należy liczyć się z tym, że obóz polityczny braci Kaczyńskich
      zacznie nam wmawiać, iż tragicznie zmarłego Lecha pochowano na
      Wawelu, gdyż był bohaterem narodowym, lub przynajmniej że wawelski
      pochówek zrównuje go z bohaterami narodowymi. To zaś będzie
      uzurpacja.
      • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 21:58
        ludzie jedna rzecz, nie ma w PL żadnych tradycji pochówku prezydentów
        powiedzcież mi gdzie spoczywają prezydenci RP powołani zgotnie z tzw Konstytucją
        Kwietniową. Dopiero po roku 89 zaczęto zwracać uwage na miejsce ich pochówku
        • pfg Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 27.04.10, 23:39

> ludzie jedna rzecz, nie ma w PL żadnych tradycji pochówku
          > prezydentów

Jak to nie ma, skoro jest? Wszyscy w Warszawie. Gabriel Narutowicz i
          Ignacy Mościcki w Archikatedrze Św. Jana. Stanisław Wojciechowski i
          Bolesław Bierut (też posługiwał się tytułem prezydenta) na Powązkach.
    • Gość: Kain Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: 91.123.169.* 25.04.10, 17:11
      Pan profesor minął się z prawdą. Bardzo nieładnie i nie sądzę aby wynikało to z
      niewiedzy.

"Jeden z najpiękniejszych pogrzebów, który połączył Polaków, to pochówek Józefa
      Piłsudskiego w 1935 roku. Tym razem do Sapiehy przyjechała delegacja z listem od
      prezydenta Polski Ignacego Mościckiego; arcybiskup wyraził zgodę."

Awantura o pochówek Piłsudskiego była straszna a sprzeciwiał się temu właśnie
      Sapieha. Skapitulował dopiero kiedy zorientował się jak wielka była popularność
      Marszałka (a działanie wbrew opinii byłoby niepolityczne) zaś strona rządowa
      zagroziła że zaprzestanie wypłacania pieniędzy dla biskupów wynikających z
      konkordatu.

W ogóle rodzi się pytanie, czy tak istotne miejsce dla kraju powinno być
      administrowane przez prywatną, zagraniczną organizację jaką jest kościół
      katolicki a nie przez rząd Rzeczypospolitej?
      • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 25.04.10, 22:06
        kontekst pochówku Piłsudskiego jest znacznie szerszy
        nie zapominamy że przez część swojego życia był on ewangelikiem no i był z PPs u :-)
        i ciesze się że Pan jako jeden z 3 rozmówców używa konkretnych argumentów, a nie
        prostych inwektyw rodem pani waciakowa :D
        odbieranie Katedry kościołowi to działanie rodem z PRL, nie lepiej wybudowac
        jeden państwowy panteon narodowy, powołac komisje która nie omylnie decydowała
        by kto tam spocznie.
        • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 07:55
          Zabolało?:] Prawda czasem boli. Koszulkę niech sobie Pan zrobi z napisem
          "wacikowa Twój wróg":D
          • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 09:14
            demokracja jest tak pięknym ustrojem, że nawet dla poglądów wacikowej musi być
            miejsce.
            • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 12:38
              Ależ nie wielb mnie aż tak. Czyżby Kaczyńscy nie wystarczyli Panu do wielbienia?
              • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 19:32
                błąd w logicznym myśleniu- gdyby Pani była na studiach to by Pani bez logiki
                pierwszego roku nie zaliczyła.
                to nie jest czyjekolwiek uwielbienie, jedynie uznanie praw jakimi rządzi się
                demokracja.....
                zachęcam do lektury książek z dziedziny logicznego myślenia, w przerwach między
                czytaniem bibli jaką dla Pani jest GW (Gazeta wyborcza- przypominam Pani bo
                widze że ma Pani problem z odczytywaniem pewnych treści)
                • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 21:18
                  > błąd w logicznym myśleniu
                  Proszę w takim razie jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem:]
                  Kocham tych co to narzekają na GW a siedzą tu i "dupę liżą"(pupunie-bo dzieciaki
                  nie używają słowa dupa) Michnikowi:]
                  Czyż to nie piękny widok?:]
                  • Gość: maciej Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.compower.pl 26.04.10, 21:33
                    nie liże "dupy" nikomu, a już na pewno nie Michnikowi.
                    a czytam GW z jednego prostego powodu:
                    otóż dla szerszego obrazu sytuacji czytam i Rzeczpospolitą (najbardziej
                    profesjonalną gazetę opiniotwórczą,zalecaną na większości uczelni. Gdzie
                    specjaliści od spraw europejskich nie mylą budżetu UE z perspektywą finansową
                    UE, RADY europy z radą europejską co zdarza się ostatnio bardzo często w
                    GW-czego Pani zapewne nie zauważa) czytam lewacką GW, jak i Dziennik polski lub
                    gazete prawną,wprost czasem polityke zawsze forbsa.
                    dzieki temu potrafię posiadać własną opinie na otaczający mnie świat a nie
                    powielam opinii jedynie słusznej gazety. słucham PR1,TOK FM,RMF FM,PR3
                    • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 22:39
                      Trochę potrwa zanim Pan siebie przekona.
                      Niech Pan rzuci gazety i wyjdzie do ludzi. A może stanie się cud i odnajdzie Pan
                      własne zdanie a nie to wyczytane? Wiem..No wiem! Ale ja wierzę w cuda:]
      • Gość: akurat Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 16:37
        Pan profesor minął się z prawdą. Bardzo nieładnie i nie sądzę aby
        wynikało to z niewiedzy.
        Awantura o pochówek Piłsudskiego była straszna a sprzeciwiał się
        temu właśnie Sapieha
        .

Awantura straszna nie była o pochówek (który Marszałek sobie
        wcześniej, podczas zwiedzania Grobów Królewskich, "zaklepał"), tylko
        o przeniesienie dwa lata później trumny z krypty św. Leonarda pod
        Wieżę Srebrnych Dzwonów, co przeszło do mhostorii pod nazwą
        konfliktu wawelskiego
        .
        Raczej więc Rożek z prawdą się nie minął.
    • ivyzz "Zawsze mogą znaleźć się idee, które.... 26.04.10, 11:11
      ...tam będziemy chcieli pochować."

Trafne określenie:) W tamtą niedzielę pochowaliśmy idee jedynie
      słusznej partii braci klonów:) I jak będzie trzeba, to pochowamy tam
      nawet Bielana na schodkach w przedsionku przedsionka:) - oczywiście
      w cynkowej trumnie, co by nie zatruwał środowiska:)
      • Gość: Bronio Re: "Zawsze mogą znaleźć się idee, które.... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 15:10
        ivyzz napisał:

> ...tam będziemy chcieli pochować."
        >
        > Trafne określenie:) W tamtą niedzielę pochowaliśmy idee jedynie
        > słusznej partii braci klonów:) I jak będzie trzeba, to pochowamy
        tam
        > nawet Bielana na schodkach w przedsionku przedsionka:) -
        oczywiście
        > w cynkowej trumnie, co by nie zatruwał środowiska:)

Oto jak niektórzy wyrażają się o innych, oto jaki mają szacunek dla
        zmarłych, oto cynizm, brak wychowania i kultury. Brak nawet odrobiny
        pokory i dystansu. Kompletny upadek.
        • Gość: Tirol Re: "Zawsze mogą znaleźć się idee, które.... IP: *.171.140.106.static.crowley.pl 27.04.10, 11:37
          A jak Upadek to tylko z Michael'em Douglas'em :) Szacunek należy się
          zmarłym, nie zagracającym przejście do krypty Piłsudskiego.
    • ryszard-2 Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 26.04.10, 15:39
      O ile mnie pamięć książkowa nie myli to odebranie nekropolii
      królewskich od kościoła rozważano już w okresie międzywojennym,po
      przeniesieniu trumny Marszałka z krypty św. Leonarda pod Srebrne
      Dzwony.Naród domagał się ustanowienia własności Rzeczypospolitej nad
      Wawelem.Wojna przerwała tą sprawę.
    • Gość: drugi_t Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:02
      Komuniści w ataku. Nie dajmy odebrać naszych podziemi. Wara czerwoni od
      kościołów. 20 lat temu już to próbowaliście. Życzę takich samych, mizernych
      efektów.
      • wacikowa Re: Na Wawelu spoczywają idee, nie szkielety 27.04.10, 14:23
        Ej też chcę to samo co Ty bierzesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka