Gość: basior IP: *.chello.pl 02.05.10, 09:52 Nie zamieniajcie asfaltu na inna nawierzchnie. To zabije rolkarstwo na bloniach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.146.168.170.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.05.10, 09:57 Świetnie, że pas dla pieszych i rowerzystów/rolkarzy będą rozdzielone. Skończy się terrororyzowanie pieszych przez ludzi na kółkach, którzy mają gdzieś to, że jeżdzą po pasie dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.ha Będzie dzika awantura 02.05.10, 16:58 W Krakowie obowiązuje zarządzenie prezydenta Krakowa nr 2103/2004 z 26 listopada 2004 roku oraz polecenie służbowe PS 2/2005 z 26 stycznia 2005. Zarząd Infrastruktury Sportowej ma psi obowiązek ich przestrzegać i w związku z tym żadna przebudowa się "przed wakacjami" nie zacznie bo ma być zrobiony audyt rowerowy - a na razie nic w tej sprawie nie wpłynęło. ZIS nie ma sił intelektualnych, żeby ogarnąć problematykę rowerową i lepiej, żeby nie dotykał ścieżek rowerowych. W półtora miesiąca raczej nie rozstrzygną przetargu. Nie wiem, na jak genialne pomysły wpadli architekci, ale jak pomysły są sprzeczne z w/w dokumentami to będzie dzika awantura. Sam pomysł "przerzucania pasa rowerowego" pod płot parku Jordana jest idiotyczny. W dodatku jest w uzgodnieniach bardzo zły projekt przebudowy ul. Piastowskiej, który znacząco pogorszy możliwość wjazdu na Błonia od strony miasteczka akademickiego; jest też od ponad dekady ogromny problem z przejazdem rowerzystów wzdłuż Rudawy w poprzek ulicy Piastowskiej. Czy te projekty są ze sobą jakoś powiązane? Raczej powinny. marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Los Lokos witamy Pana Marcina H. - członka koła PO-Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 12:27 co tam Panie Marcinie w polityce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platfus Re: witamy Pana Marcina H. - członka koła PO-Krak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 15:17 Nie ma czegoś takiego jak "koło PO Kraków". Kół Platformy jest w Krakowie kilkanaście i liczą łącznie 2,5 tysiąca członków. W Krakowie rządzi prezydent Majchrowski do spółki z PiS (Prawem i Sprawiedliwością) - właśnie to towarzystwo przepchnęło budżet i nie tylko). Platforma Obywatelska jest w Krakowie w opozycji. Wybory samorządowe odbędą się jesienią i wybór będzie prosty: majchrowszczyzna lub Stanisław Kracik plus Platforma Obywatelska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pule Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.ists.pl 02.05.10, 09:59 Największym błędem będzie danie powierzchni innej niż asfalt! - to zabije sens jazdy na rolkach i na rowerze - jazda po uginającej się powierzchni jest jak jazda w smole! Dobrymi chęciami jest piekło brukowane - przez taką zmianę możemy po prostu zabić rolkowanie wokół Błoń! P. Odpowiedz Link Zgłoś
matthew.z Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem 02.05.10, 09:59 Pomysł z przerzuceniem ścieżki rowerowej na drugą stronę Alei 3-go maja jest świetny. Dla rowerzystów Błonia nie są miejscem docelowym, po którym jeżdżą, a raczej wygodnym kanałem transportowym w jedną bądź drugą stronę. Dlatego nie ma większego problemu z tym, że dzikie hordy będą się przeprawiały przez jezdnię, ponieważ krążyć tam będą nieliczni. Najważniejsze jednak jest to, że wreszcie ożywiona zostanie przestrzeń po stronie Parku Jordana. Jeździłem dzisiaj rano na rolkach na Błoniach i najbardziej przeszkadzały pasy na przejściach dla pieszych przez pas rowerowy po stronie Focha - malowane mocno chropowatą farbą, taką jak linie odgraniczające. Nie sposób ich ominąć inaczej niż jadąc po pasie rowerowym. Warto zwrócić uwagę przy wyborze nowej nawieżchni na jej gładkość oraz przyczepność przy zawilgoceniu. Są to może detale, ale skoro planowana jest modernizacja, to warto ją wykonać możliwie idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchał Re: Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już la IP: 87.204.150.* 04.05.10, 10:51 a pomyslales o ilosci wypadkow gdy rozpedzony rowerzysta bedzie wpadac na dzieci wychodzace z parku jordana ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaccord Na drugą strone? IP: *.ghnet.pl 02.05.10, 10:08 Nie przerzucajcie ścieżki rowerowej na drugą stronę! To nie ma sensu! Autor artykułu ma rację - głupio będzie jak nie będzie się dało objbechać spokojnie pętli bez przerw na przejście przez jezdnie. Zresztą czemu tak? A teraz jest źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Dewastacja błoń! IP: *.chello.pl 02.05.10, 10:26 Co za głupi pomysł! Dokończenie pętli dla rolkarzy - ok, ale nie kosztem drzew, a juz budowa parkingu dla ciężarówek to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Nadmiar środków do wydania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 10:32 Wygląda że część ulepszeń wymyślono na siłę! Tak jakby realizatorzy dysponowali nadmiarem środków do wydania i tylko wymyślają na co by je tu przeznaczyć... Ciekawe jak rowerzyści będą omijać wyjścia z parku pełne wybiegających dzieci?!? Albo jak będą dzielić tą wąską (z braku miejsca) ścieżkę wzdłuż parku z rolkarzami (chyba że rolkarze zostaną na części dla pieszych co chyba nie miałoby zbytniego sensu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Zlikwidować jezdnię! IP: *.chello.pl 02.05.10, 10:40 Najlepszym rozwiązaniem jest zamknięcie Al. 3 maja dla samochodów i przekształcenie jezdni w trakt pieszo-rowerowy. W ten sposób poprzez połączenie błoń z Parkiem Jordana powstałby wspaniały, bezpieczny kompleks rekreacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolman Wreszcie!!! Tyle czasu na to czekałem. IP: *.ramtel.pl 02.05.10, 11:00 Zdecydowanie popieram te plany. Jeżdżąc na rolkach wielokrotnie miałem problemy na odcinku przy ul. Piastowskiej, bardzo wąski i nierówny jest także odcinek wzdłuż Rudawy a jest możliwość sporo go poszerzyć. Wątpliwości mam jedynie co do nawierzchni, nie może to być coś w rodzaju tartanu jaki stosuje się na boiskach sportowych! Sprawdzałem kiedyś i ostrzegam, że na tym nie da się jeździć na rolkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.chello.pl 02.05.10, 11:46 Pamietam ten pomysl rzucony kiedys luzno, a potem mocno oprotestowany przez niektore media, czy tez ludzi z urzedu miasta. Domkniecie petli jest swietnym pomyslem, ale nie kosztem budowania nowych wiat - po co, skoro sa juz lawki? A jak pada deszcz to i tak na rolkach ludzie nie jezdza, a miejscowe pijaczki beda miec swietne miejsce na imprezy... Pamietajcie prosze o nawierzchni - nie moze byc miekka bo rolki na tym nie jezdza! I cos, co mnie najbardziej zastanawia - przerzucenie rowerzystow na druga strone. Jaki status maja rolkarze? Po drogach rowerowych nie moga jezdzic wiec zostana tu gdzie zawsze mam nadzieje. Bardzo niebezpieczne sa miejsca gdzie piesi w przejscia od parku Jordana wchodza na Blonia, dzieci jada na trzykolowkach dokladnie w poprzek sciezki wtedy, psy na smyczy lub bez ciagna w strone drzew i trawy. Trzeba uwazac dwukrotnie bardziej niz zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-rolkarz Precz z rolkarzami! IP: *.ghnet.pl 02.05.10, 11:53 Jak można wciskać rolkarzy tam gdzie jeżdżą rowerzyści?! Obecnie i tak większość rolkarzy jeździ po ścieżce rowerowej, nawet jak nie ma ludzi! Jedzie taki bałwan ze słuchawkami na uszach całą szerokością i nawet nie ma jak go ominąć - zwróci mu się uwagę to się jeszcze głupio śmieje. Coraz więcej ich się pojawia tez na ścieżce do Tyńca - tam to w ogóle nie ma jak ich ominąć! Apel do wszystkich rowerzystów - upominajcie rolkarzy, spychajcie ze ścieżek, stop terrorystom na rolkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pule Re: Precz z rolkarzami! IP: *.ists.pl 02.05.10, 13:48 jasne motocykliści! spychajcie rowerzystów z ulic, kierowcy - zajeżdżajcie drogę motocyklistom, piesi - przeganiajcie matki z wózkami z chodników (pojazd kołowy), właściciele rottweilerów - przeganiajcie wyprowadzających jamniki, itp itd. gratuluję intelektu P. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: Precz z ekoterrorystami 02.05.10, 15:36 Nie dla terrorystów na rolkach i rowerach! Jeden pies ich trącał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Precz z ekoterrorystami IP: *.chello.pl 02.05.10, 15:47 Jeździć wolno tylko samochodami.I wprowadzić zakaz poruszania się pieszo! Kto nie siedzi w samochodzie do odstrzału! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Precz z rolkarzami! IP: 77.236.16.* 02.05.10, 17:24 szanowny/?/ AntyRolkarzuNaRowerze... ta droga do Tyńca to jest zdaje się droga z zakazem ruchu wszelkich pojazdów /nie dotyczy rowerów/... czemu chcesz z niej przepędzić pieszych/rolkarzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchosyndykalica Uwaga - trudne słówko: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.10, 12:07 Audiatur et altera pars Elementarz dziennikarstwa, Panie kochany. Odpowiedz Link Zgłoś
greganton Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem 02.05.10, 12:47 Fatalny pomysł z tym przerzuceniem ścieżki rowerowej na drugą stronę jezdni, zupełnie nie rozumiem czym by to miało być uzasadnione, poza chyba tylko chęcią utrudnienia życia rowerzystom. Sam często jeżdżę tam rowerem dookoła, a dwa przejazdy przez jezdnię nie bardzo pozytywnie wpłyną na przyjemność i bezpieczeństwo. Mam też zasadnicze wątpliwości co do tych wiat - tworzy się kolejny precedens, którego nie powinno być, a dostawienie kilku ławek po obwodzie i ewentualnie stojaków na rowery zupełnie by w tej kwestii wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: 109.243.35.* 02.05.10, 13:07 super pomysl, wytnijcie jeszcze pare starych drzew i posadzcie mlodsze bo lumpy klada sie na lawkach majac parasol przed deszczem.Szeroka drozke zrobcie zeby dla rowerow tez byla.Wreszcie ktos pomyslal.To samo z ogrodem botanicznym zrobcie wejscie od powstancow warszawy tam od tylu ogrodu kolo Grzegorzeckiego Ronda a ludzi bedzie do ogrodu przychodzic 3 razy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Gładka jazda.. IP: 109.243.88.* 02.05.10, 13:10 Nie przerzucajcie ścieżki rowerowej na drugą stronę al. 3 maja!!! Jak to, matki z dziećmi na rowerach jeżdżąc dookoła Błoń będą musiały przejeżdżać ruchliwą ulicę, tory tramwajowe, na dodatek tamując ruchliwą ulicę. Ktoś tam nie ma wyobraźni. To jest niedorzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm To nie takie proste IP: 77.236.28.* 02.05.10, 15:51 Matka z dzieckiem może legalnie (a nawet powinna) jeździć po chodniku, więc dookoła błoń może przejechać bez przekraczania jezdni. Żaden argument. Inni sobie poradzą z przejazdem, a jeżdżenie wokół błoń dla człowieka dorosłego to raczej jakaś fanaberia. W 2008 tylko jeden chłopak wieczór w wieczór trenował na rowerze szosowym sprinty. I tyle regularnych bywalców błoń jeżdżących dookoła na rowerze. A kiedyś tam często biegałem i po twarzy rozpoznawałem większość rolkarzy, biegaczy i tylko jednego rowerzystę. A przerzucenie ścieżki ma swoje zalety i wady. Zalety: Będzie można jechać szybciej, bo nie będzie ryzyka, że ktoś wejdzie, wjedzie pod koła. Nie będzie dzieci biegnących prosto pod rower ze swoim balonikiem. Imprezy masowe nie będą ograniczały ruchu rowerowego. Bo kiedy na drodze rowerowej na Błoniach stanie ciężarówka albo płot to przejazd potrafi być mocno utrudniony. Zimą piesi nie będą robić dziur obcasami w oblodzono-odśnieżonej części drogi rowerowej. Równo oblodzona nadaje się do jazdy, podziurawiono oblodzona to koszmar. Wady: Wyjście z Parku Jordana stanie się bardzo niebezpieczne i będzie musiało się zdarzyć wiele wypadków zanim ludzie nauczą się siebie nawzajem - rowerzyści zwalniać, właściciele psów nie puszczać ich samopas, rodzice pilnować dzieci. Podobnie na rondzie Mogilskim było: na początku koszmar - piesi na ścieżkach, rowerzyści gnający na złamanie karku, a obecnie już coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem! IP: *.173.17.226.tesatnet.pl 02.05.10, 13:55 Fajnie byłby również wkomponować w cały pomysł takie "skrzynki" ( jak np. na basenie na kluczyk) na rzeczy, bo jak wiadomo nie fajnie biega się lub jeździ na rolkach z plecakiem na plecach. Ja mieszkam blisko Błoni, więc dla mnie to nie problem przebiec lub przejechać w dresie, ale może byłoby to udogodnienie dla osób które, po pracy lub z drugiego końca Krakowa wybierają się na Błonia. pozdrawiam p.s. Skrzynki (dobry design)mogłyby być gdzieś na uboczy może pętla tramwajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj W sondzie brakuje opcji "niczego"... IP: *.multi-play.net.pl 02.05.10, 17:40 Niczego nie ruszajcie na Błoniach, zostawcie je tak jak są! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rower Re: W sondzie brakuje opcji "niczego"... IP: *.chello.pl 02.05.10, 22:57 Szanowni Piesi zajmijcie się sobą bo czesto chodzicie po ściezkach rowerowych a jak rowerzysci jezdża po chodniku to nazywa sie ich terrorystami. Co do 3 Maja pomysł mi sie nie podoba , wole jezdzic po stronie Błoń , jestem ciekaw czy wyremontują nawierzchnie od strony Parku Jordana , bo jak ma tam być sciezka to trzeba poszerzyc pas asfaltu . Zanim zabiora się za Piastowska najpierw niech zakaza tam postoju aut , bo one sa najwiekszym problemem , nie da sie tam kompletnie przejechac a jak trafi sie jakis pieszy to nie ma miejsca do omieniacia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agape Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.web.vodafone.de 02.05.10, 23:03 Pomysl z przerzuceniem sciezki rowej jest bardzo dobry. Jestem zapalona rowerzystka, ale b. lubie tez rolki. I wlasnie jezdzac na rolkach wiele razy zostalabym potracona prez rozpedzonego rowerzyste.Jest to niebezpieczne zarowno da jednych jak i dla drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOR Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 00:34 Widząc stan krakowskich chodników i ulic ten odcinek moim zdaniem jest naprawdę w dobrym stanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anioł stróż Ograniczniki prędkości IP: *.183.224.36.dsl.dynamic.eranet.pl 03.05.10, 10:22 Mam nadzieję, że planiści miejscy uwzględnią na planowanej trasie progi spowalniające zwłaszcza na przełomie trasy w pobliżu Alei, a także na ostrych zakrętach koło Cichego Kącika i przy zjeździe z Piastowskiej wzdłuż Rudawy. Może to i śmieszne, ale niektórzy kółkarze naprawdę szybko zasuwają na swoich sprzętach, a jak się taki zagapi, to w ostatniej chwili próbuje skręcać, a rzadko zakładają ochraniacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zelo Pan Dawid H. - prawie jak ekspert! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 12:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żulek wiaty - super na flaszeczke IP: 87.204.150.* 04.05.10, 11:14 Wiaty .. swietny pomysl wreszcie bedzie gdzie w spokoju i zadaszeniu wypic falszeczke na bloniach .. a i zdrzemnac sie po zawietrznej .... Gratulacje dla pomyslodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skatro Gładka jazda wokół Błoń będzie możliwa już latem IP: *.chello.pl 04.05.10, 12:37 Dla rolkarzy każdy przejazd przez szyny tramwajowe jest niebezpieczny, grozi upadkiem i wypadkiem. Natomiast rowerzystom nie stanowi zagrożenia. Według mnie, zamiast przerzucać ścieżkę przez tory tramwajowe, lepiej byłoby zaprojektować łagodniejszy profil łuku, który teraz ma kąt prawie 180 stopni Dobrze byłoby zadbać w projekcie modernizacji o to, żeby nie dochodziło do kolizji rolkarzy z deskorolkarzami wyskakującymi nagle z boku i małymi dziećmi na rowerkach, tudzież za wózkami dziecięcymi pchanymi przez rodziców. Także kierunek jazdy powinien być ustalony, by nie wpadali jedni na drugich jadąc wzajemnie pod prąd. Przypominam, że nagłe wytracenie dużej prędkości , często ok 40kmh, na rolkach jest dużo trudniejsze niż na rowerze Pozdrawiam Romanwrotkarz skatro Odpowiedz Link Zgłoś