Gość: xxL IP: 195.150.133.* 12.10.10, 08:11 Jacek Łodziński się cieszy... a co z jego żoną, Barbarą, która przecież pali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łukasz Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.chello.pl 12.10.10, 08:14 W Anglii jest całkowity zakaz i też były obawy. Jak knajpy pękają w szwach tak pękają nadal tyle, że w końcu po sobotniej nocy nie trzeba prać wszystkich uwędzonych łachów. Niesamowita różnica. Jak ktoś ma ochotę zajarać to wychodzi na 5 minut i po temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 78.133.244.* 12.10.10, 08:40 kłamiesz albo nie wiesz oczym mówisz (piszesz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkoholik zabronić jeszcze picia, pijaki śmierdzą strasznie IP: *.chello.pl 12.10.10, 09:18 będę mógł wreszcie wtedy pójść do knajpy bez ryzyka, że się upiję teraz się boję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a'tomek Re: zabronić jeszcze picia, pijaki śmierdzą stras IP: *.home.aster.pl 12.10.10, 09:32 Gość portalu: alkoholik napisał(a): > będę mógł wreszcie wtedy pójść do knajpy bez ryzyka, że się upiję > teraz się boję ojej ale biedny jesteś, naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gosc portalu Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.5-3.cable.virginmedia.com 12.10.10, 21:06 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > kłamiesz albo nie wiesz oczym mówisz (piszesz) Akurat ma racje, wiec powiem prosto - klamiesz albo nie wiesz o czym mowisz (piszesz) Odpowiedz Link Zgłoś
pilupilu Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 12.10.10, 11:43 tyle, że w Anglii jak w zimę temperatura spadnie do -5 to ogłaszają klęskę żywiołową. A u nas wychodź sobie przed pub na fajkę przy -20. nawet zapalniczka ci nie odpali :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydebil Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.chello.pl 12.10.10, 14:00 zostań w domu Odpowiedz Link Zgłoś
pilupilu Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 12.10.10, 14:24 typowo buraczany komentarz. Zakazać wszystkiego i nakazać ludziom siedzenie w domach to wreszcie BEDZIE spokój! poziom Kononowicza - gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwawelski Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 77.236.26.* 12.10.10, 16:00 ciekawe. palacze boja sie, ze sie zaziebia na zewnatrz, ale rak pluc ich nie przeraza... he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeloo Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:33 W Szwecji masz podobną pogodę i ten system zdaje egzamin. Swoją drogą nie spotkałem się tam z pomieszczeniami dla palaczy wewnątrz budynków. W zimie po prostu można wystawić ogrzewanie ogrodowe, albo w naszym kraju padnie na koksowniki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 213.180.137.* 13.10.10, 11:06 to idź do lokalu, gdzie jest palarnia - w artykule kilka wymieniono :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.chello.pl 12.10.10, 13:44 Palacz papierosów może i sobie może wyjść na 5 minut. Za to nie wyobrażam sobie wychodzenia z knajpy na pół godzniny, żeby wypalić fajkę czy cygaro. Pozostaje nadzieja, że powstaną przywatne kluby, w których będzie można się spotykać w gronie miłośników dobrego tytoniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izydor Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 12.10.10, 13:54 Jak chodzę po barach od wczesnych lat 90tych to jeszcze nikogo z cygarem nie widziałem a tym bardziej z fajką. No chyba że ktoś lufkę potajemnie ciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.chello.pl 12.10.10, 08:16 I super , jak dało się np. w Irlandii to dlaczego ma sie nie udać w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.fk Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: 77.236.26.* 12.10.10, 08:23 Kompletna bzdura i ograniczanie wolności. Knajpa to nie urząd publiczny czy szpital tylko PRYWATNY interes. To właściciel knajpy powinien decydować co w jego lokalu można i jaką chce klientelę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:49 Co za bzdura - właściciel lokalu powinien mieć możliwość zrobienia lokalu dla palących lub niepalących i tyle !!! Jak ktoś nie chce palić, śmierdzieć czy palić biernie - niech idzie do knajpy dla niepalących i po sprawie, skoro tych osób jest tak dużo to i knajp dla niepalących będzie więcej - zgodnie z prawem popytu i podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 213.180.137.* 13.10.10, 11:09 a o pracownikach tego "lokalu" pomyślałeś choć przez chwilę? praca w zadymionym pomieszczeniu, to praca w szkodliwych warunkach tak samo jak w hucie czy w kopalni - nie wszyscy barmani palą, a zatrudnianie 'tylko palących' to z kolei jawna dyskryminacja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleaar Spadek obrotow to bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 08:29 Jak w tytule. To jeden z najbardziej nietrafionych kontrargumentow. Tego samego bano sie np. we Francji, a po dwoch latach od wprowadzenia zakazu palenia ludzi w knajpach jest tyle samo, ile bylo. I tak samo bedzie w Polsce, bo palenie w knajpie nie jest kwestia konsumpcji, tylko kwestia obyczajow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.chello.pl 12.10.10, 08:31 Faktycznie - nawet w Holandii, gdzie niedawno jeszcze z wielkim żalem wchodziłem do knajp, teraz jest po prostu miło, a kto chce zapalić - robi to przed knajpą (zapewniam, że są pełne). A co do zakazu - pomyślcie sobie, że ludzie tam pracują i nie przychodzą raz w tygodniu, tylko muszą to wdychać cały czas :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.absystems.pl 12.10.10, 12:13 nie znam barmana, barmanki czy kelnerki ktora nie pali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M2 Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.chello.pl 12.10.10, 19:47 A ja znam i to sporo. I wyobraz sobie, ze musza kisic sie w tym dymie po kilkanascie godzin. Takie dodatkowe "umilenie". Tylko blagam, bez argumentow ze moga sobie zmienic prace -jedni moga, inni nie, a inni nie chca, ale woleliby nie byc podtruwani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Jedna rzecz mnie zastanawia IP: *.pl 12.10.10, 08:41 Czy właściciel lokalu ma płacić za to, że wbrew zakazowi na jego terenie klient zapali papierosa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Jedna rzecz mnie zastanawia IP: *.chello.pl 12.10.10, 08:53 Nareszcie jakas pozytywna wiadomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowska Dym bez dymu???? IP: 178.56.103.* 12.10.10, 09:28 świat się kończy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: Dym bez dymu???? IP: *.uek.krakow.pl 12.10.10, 09:40 klękajcie narody! WRESZCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conchis no i super, wreszcie wyrzucą śmierdzieli z knajp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:46 pozwolę sobie dodać że sam czasem zapalę, ale zawsze wkurzali mnie maniacy z papierosem w jednej ręce, a z widelcem w drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAgdunia Super wiadomość!!! IP: *.chello.pl 12.10.10, 10:23 w końcu będzie można pójść do knajpy nie narażając się na utratę zdrowia i ładnego zapachu włosów i ubrań :) i nie będzie kaca "spalinowego"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik borewicz i bardzo dobrze bo juz mam dosc smierdzacych ubran IP: 77.236.26.* 12.10.10, 10:27 od tego syfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alq Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: 213.134.162.* 12.10.10, 11:13 "- Zakazem palenia obejmiemy dwie pierwsze sale, gdzie jest dojście do baru i do toalety. Pozostała część, do której wchodzi się przez szafę, zostanie dla palaczy. Myślę, że to wystarczy - mówi Jacek Żakowski, właściciel zadymionej Alchemii." Ten pan dobrze myśli (i robi). Nie mam nic przeciwko paleniu w lokalach, pod warunkiem, że palacze są dobrze oddzieleni (niekoniecznie odizolowani), a do sal dla niepalących/baru/toalety trzeba przechodzić przez kłęby dymu. Bo to zwyczajnie szkodliwe i nie powinno się ludzi na to narażać, jeśli nie chcą. Dało się w restauracjach, da się i w knajpach - przepisy jeszcze się pozmieniają i przystosują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kay nareszcie! IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.10, 11:45 i w końcu będzie można pójść do knajpy bez odruchu wymiotnego i bez konieczności prania wszystkiego co się miało na sobie następnego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paninka palaczka Re: nareszcie! IP: *.238.spine.pl 12.10.10, 12:01 Hahaha, to spoko że ubrań po imprezie nie pierzesz, tylko chodzisz po parę dni w tych samych... To co to za różnica czy będziesz śmierdział potem, czy też dymem papierosowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydebil Re: nareszcie! IP: *.chello.pl 12.10.10, 14:03 Zapach potu to bryza przy smrodzie petów Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: nareszcie! 13.10.10, 11:53 Kurtkę, płaszcz, czy w czym tam chodzisz zimą, też pierzesz codziennie? Bo dotąd w zasmrodzonych knajpach bynajmniej nie lądowały w hermetycznych szafeczkach, wędziły się jak wszystko inne. Serio wydajesz dzień w dzień np. 35 PLN za czyszczenie puchówki? Nieźle, nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palaczka ale pachn Re: nareszcie! IP: 92.4.37.* 16.10.10, 12:29 ale ty skretynialy jestes. jasne ze ciuchy po imprezie od razu laduja w pralce, ale chyba nie musze szalika, kurtki i torebki prac co weekend! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: nareszcie! IP: *.absystems.pl 12.10.10, 12:12 moze to byc nie lada problem - pojscie - wiekszosc bywalcow bedzie stac przed lokalami palac,:-) tym samym psuje sie humor wszystkim spacerujacym - a jak wiadomo - knajp w krakowie niemalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lEn Re: nareszcie! IP: *.82-134-23.bkkb.no 12.10.10, 13:01 przeciez chodnik to miejsce publiczne, wiec tam powinien tez byc zakaz palenia Odpowiedz Link Zgłoś
surykat101 Re: nareszcie! 16.10.10, 04:45 Gość portalu: lEn napisał(a): > przeciez chodnik to miejsce publiczne, wiec tam powinien tez byc zakaz palenia Wbrew pozorom, to nie jest miejsce publiczne. Taki polski absurd prawny:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1kabat Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 11:45 O dzięki ci Panie.Nareszcie idąc nawet na krótką kawę nie będę wracała do domu śmierdząc jak menel z Plant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuwajka Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 11:53 Jakoś to typowe dla Gazety, ze dziennikarzom nawet nie chce się sprawdzać informacji, które gdzieś usłyszą. Pan Jacek Łodziński nie jest już od jakiegoś czasu właścicielem Cherubino. Mało tego, w sumie chyba nigdy nim nie był, a jedynie jego dzieci, które jakiś czas temu sprzedały lokal. Wiem, że nie jest to najważniejsze w tym artykule, ale na takich błędach ocenia się poziom całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.10, 20:26 No własnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.ists.pl 12.10.10, 12:01 BRAWO PO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paninka palaczka Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.238.spine.pl 12.10.10, 12:07 Ja jestem za zakazem jeśli mówimy o lokalach typu restauracje, jesli natomiast mówimy o klubach, pubach itd. to wg mnie właściciel powinien decydować... Wtedy każdy mógłby zdecydować o tym czy chce iść do klubu z zakazem palenia czy też nie. P.S nikt nikogo nie przymusza do chodzenia po klubach, nie chcesz śmierdzieć to nie wchodź na imprezę, trzeba dochodzić do jakiegoś konsensusu, chcesz imprezować, to po imprezie się wykąp i po sprawie (woda na prawdę nie gryzie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaab Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 217.147.104.* 12.10.10, 12:35 ja dopiero w Londynie polubiłem clubbing, jak się okazało, że można świetnie bawić się bez kłębów smrodu. I kac następnego dnia mniejszy. Dla dziewczyn argumentem może być, że ich fryzury lepiej wyglądają, jak się włosów tak nie gazuje. Dla mnie dym z petów jest równie nieprzyjemny jak zapach brudnej toalety, więc kąpanie się po nie rozwiązuje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mam nadzieję, że następnym krokiem IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 13:12 będzie całkowity zakaz picia alkoholu w knajpach. Dość mam zarzyganych ABS-ów zaczepiających moją kobietę. Po papierosie NIKT nie napada, nie morduje, ani nie kradnie, nie rozjeżdża samochodem. Po alholu - jak najbardziej. Więc co jest bardziej szkodliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui konsekwentnie wprowadzić zakaz jazdy samochodem 12.10.10, 13:40 w miastach. spaliny szkodzą i smrodzą na potęgę przecież. dozwolone - meleksy i samochody elektryczne. to oczywiście tylko logiczna konsekwencja argumentów małych komucho-faszystów od zakazywania wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 13:45 To tendencja światowa . Dobrze że do nas dotarła......... Szkoda że do nas dociera tylko to za co trzeba zapłacić co wiąże sie z kolejnymi kosztami dla właścicieli co oczywiście odbije sie na pracowniku:) Ale jakoś pensje nie docieraja na równi ,dodaki socjalne równierz i nic po za tym co mogło by pomoc szaremu podatnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.rwd.prospect.pl 12.10.10, 14:59 Faktycznie światowa www.psz.pl/tekst-32598/Grzegorz-Mazurczak-Strefa-Gazy-strefa-dobrych-pomyslow jednak jakoś nie mam ochoty na taką światowość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balsen Wreszcie koniec terorru palaczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 95.45.199.* 12.10.10, 14:12 Wspaniała wiadomość dla osób, które chcą wyjść do pubu a nie chcę wdychać tego wstrętnego dymu!!! Pozdrawiam z Irlandii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Den Smrodziarze - wypisujecie tutaj bzdury! IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 14:38 Czas skończyć z tym największym smrodem! I bzdury wypisujecie tutaj - nie ma wolności do smrodzenia dymem papierosowym komuś w twarz, tak jak ja nie mam prawa was zdezynfekować odświeżaczem lub, co bardziej adekwatne, pierdzieć wam w twarz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepalący Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... IP: *.chello.pl 12.10.10, 14:44 "świetnie", qwa, do tej pory jak nie chciałem wdychać dymu to po prostu nie wchodziłem do knajpy. a teraz, według tego co jest napisane w artykule, nie będę mógł przejść ulicą na starym mieście żeby nie zostać biernym palaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lEn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.82-134-23.bkkb.no 12.10.10, 15:09 przeciez chodnik to miejsce publiczne, wiec tam powinien tez byc zakaz palenia Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 12.10.10, 16:15 Gość portalu: lEn napisał(a): > przeciez chodnik to miejsce publiczne, wiec tam powinien tez byc zakaz palenia w publicznej przestrzeni typu przystanki - pełna zgoda. ale knajpa to lokal PRYWATNY i tam powinna być dowolność. niestety zaroiło się tu od małych faszystów , którzy chcieliby rządzić cudzą własnością. won naziole i komuchy, zróbcie sobie własną knajpę bez dymu skoro was tak wielu, a nie rządźcie się cudzym mieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Den Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 16:32 Bzdury piszesz. Zgodnie z twoją teorią ja jutro mogę sobie otworzyć knajpę gdzie goście będą się mogli bić, oblewać kwasem, pluć na siebie. To że jest to teren prywatny nie oznacza, że wolno wszystko. I nie dotyczy to tylko knajp ale nawet twojego i mojego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.rwd.prospect.pl 12.10.10, 17:30 A dlaczego nie, jezeli sa sporty w których dwóch gości na....a się aż jeden dostanie ciężkiego wstrząsu mózgu z utratą przytomności włącznie, to czemu zabronić oblewnia się kwasem jeżeli nie oblewa się tych którzy nie chcą (nie ma przymusu wchodzenia do takiego lokalu a informacja o oblewniau jest na drzwiach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Co za idiotyczne rozwiązanie! IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 16:43 Popielniczki przed lokalem? Już widzę te chmury dymu przed knajpami! Do dooomu z papierosami! Nie widzę żadnego powodu, bym musiał przedzierać się przez te śmierdzące zony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Czekamy na zakaz palenia g......a na ulicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:22 Niech żule palą w domach Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości lo... 12.10.10, 20:44 a co mnie wkurza: Palę świadomie i nie chcę, aby państwo decydowało za mnie czy mogę palić czy też nie. Godzę się na potencjalnego raka płuc za cenę wolności wyboru. W pubach większość bywalców pali, ustawa faworyzuje mniejszość co nie jest demokratyczne. Następnym krokiem będzie wznowienie prohibicji tym razem u nas a później zakaz spożywania tłustego jedzenia i słodyczy, na końcu zakażą nam się smucić bo jeszcze dostaniemy wrzodów i niepotrzebnie skrócimy sobie okres egzystencji (bo życiem już tego nie nazwę) i społeczeństwo stanie się tak stare, że poumieramy z głodu bo młodych nie będzie wielu i nikt na nas nie będzie harował. Wszystko się zawali i na końcu na zgliszczach nie będzie można nawet dymka puścić. Mimo braku kontroli, państwa, urzędów. Minie kilkaset lat i mając na uwadze na pierwszym miejscu zdrowy rozsądek nikt już nikomu nigdy nie zakaże palenia, szkoda tylko, że to nie będziemy my. My jesteśmy ofiarami ustroju totalitarnego pod nazwą kapitalizmu. Nawet za faszyzmu nie było takiej kontroli obywatela jaka jest teraz. Szlag mnie trafia jak czytam o kolejnych 'świetnych' pomysłach naszych troskliwych rządzących, nie tylko rodzimych ale również tych z Waszyngtonu i Brukseli, pies ich wszystkich jeb*ał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaLiza Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 195.150.70.* 12.10.10, 21:05 Większość pali w pubach? Dlatego, że tacy jak ja, którzy nie znoszą dymu nie chodzą do pubów przez takich jak ty. Z logika u ciebie nie po kolei bo pewnie ci te fajki już mózg do cna wypaliły, a i kultury za grosz. Dobrze, że mniej takich chamideł będzie w knajpach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gosc portalu Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.5-3.cable.virginmedia.com 12.10.10, 21:14 Brawo AnnaLiza! A komentujac bardziej ogolnie: ja tez niesamowicie sie ciesze, ze wreszcie bedzie mozna wyjsc na kawe, piwko czy po prostu cos zjesc w restauracji bez wszechobecnego fetoru papierosow. W czasach studenckich czlowiek sie moze tak nie przejmowal efektami biernego palenia, ale ubrania i tak nadawaly sie od razu do prania, smrod wlasnych wlosow i skory przesiaknietej dymem byl tez nie do zniesienia, nienawidzilem tego. Od dawna praktycznie przestalem chodzic w Krakowie do knajp ze wzgledu na ten cholerny smrod. Jednak alleluja, nadchodza lepsze czasy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 00:41 co do kultury to co miałaś na myśli pisząc ze 'fajki mi mózg do cna wypaliły'? i 'chamidło', to też zauważyłem, to chyba wyraz obraźliwy, prawda? taki znany cytat przytoczę: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem". jak możesz oskarżać kogoś o brak kultury skoro w swojej wypowiedzi obrażasz rozmówcę? nigdy nie przyszło mi do głowy żeby kogoś obrazić na jakimkolwiek forum bo nie to za wysoce nieodpowiednie, stwierdzenie 'pies ich jeb*ał' mówi tyle co stwierdzenie 'do cholery z nimi' i odnosi się do bardzo szerokiej grupy osób ale nikogo jednostkowo, wyrażam w ten sposób swoją dezaprobatę dla ich DZIAŁAŃ a nie dla nich samych. zauważ proszę tę subtelną różnicę zanim kolejny raz kogoś obrazisz. to jest narzędzie, które użyte w dyskusji blokuje ją i kieruje na złe tory. swoją drogą byłem ciekaw jak ktokolwiek odpowie na moją historiozoficzną opinię dotyczącą tej ustawy ale nikt nie pokusił się o komentarz nad czym ubolewam. chyba że znajdzie się chętny, byłbym więcej niż zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geist Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.c3-0.hnc-ubr1.chi-hnc.il.cable.rcn.com 13.10.10, 01:38 To ja Ci odpowiem. Robisz typowy błąd - picie alkoholu nikomu nie przeszkadza (chyba, że ktoś się nawalił i się drze lub zaczepia innych), podobnie z niezdrowym jedzeniem. A palenie generuje dym, w którym nie dość, że jest od groma różnego syfu, to jeszcze śmierdzi. Obrażając się na ustawę zachowujesz się jak dziecko - nie dość, że niektórzy nie palą, to im się jeszcze smród nie podoba! Nie przyszło mi do głowy, że fakt, że ja nikomu nie psuję powietrza i oczekuję w rewanżu tego samego dowodzi mojego egoizmu. Jeśli jednak uważasz, że każdy ma prawo smrodzić innym, to chyba nie protestowałbyś, gdyby Ci koło domu postawiono Bacutil? Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 02:17 przeczytaj moje pozostałe posty. wyjaśnią dlaczego się mylisz w ocenie tego, co napisałem. jeśli uważasz że dym papierosowy śmierdzi - w porządku, mogę to zrozumieć. palacz też może nie chcieć go czuć kiedy sam akurat nie pali, ja sam czasem go nie znoszę. ale nie każę go nikomu wdychać ergo proponuję rozdzielenie pubów na przyjazne i nieprzyjazne palaczom lub podzielenie ich wewnątrz. i tylko pubów, restauracje powinny być zupełnie wolne od dymu > Obrażając się na ustawę zachowujesz się jak dziecko - nie dość, że niektórzy ni > e palą, to im się jeszcze smród nie podoba! nigdzie nie napisałem że ma się wszystkim smród podobać. natomiast stwierdzenie 'zachowujesz się jak dziecko' nic nie wnosi do dyskusji a jedynie mnie obraża. proszę o argumenty a nie hasła. w obrażaniu każdy jest mocny, zwłaszcza, jeśli jest przy tym anonimowy Odpowiedz Link Zgłoś
ibsen82 Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 15.10.10, 18:55 Taaa, a knajpy i dyskoteki to tak naprawdę świetlice środowiskowe dla grzecznych panienek, gdzie można sobie posiedzieć przy kawce i wuzetce. W Hiszpanii rozwiązano to tak, że właściciel decyduje czy w lokalu wolno palić czy nie. Na drzwiach każdej kawiarni, baru czy pubu jest znaczek informujący o polityce względem palaczy. To powinno tak wyglądać a nie, że ktoś decyduje za właściciela. Niepalącym nikt nie broni chodzić do lokali dla niepalących, tak samo jak nie zmusza ich do chodzenia do lokali gdzie się pali tytoń. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 12.10.10, 21:22 prtzn napisał: > Palę świadomie i nie chcę, aby państwo decydowało za mnie czy mogę palić czy te > ż nie. A zatem pal sobie świadomie w otoczeniu, które nie będzie miało nic przeciwko temu, że palisz. > Godzę się na potencjalnego raka płuc za cenę wolności wyboru. W pubach większoś > ć bywalców pali, ustawa faworyzuje mniejszość co nie jest demokratyczne. Następ Co to znaczy "faworyzuje"? Nie zagalopowałeś się aby nieco? > nym krokiem będzie wznowienie prohibicji tym razem u nas a później zakaz spożyw > ania tłustego jedzenia i słodyczy Twoja dieta, niezależnie od tego jak będzie niezdrowa, nie wpłynie w żaden sposób na zdrowie osób konsumujących posiłek przy stoliku obok. Podobnie alkohol spożyty przez Ciebie będzie się miał nijak do wątroby pana dwa stoliki dalej. Papierosy tak neutralne niestety nie są, więc zaprzestań z łaski swojej wypisywać takie bzdury. W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mNH Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 89.108.233.* 12.10.10, 21:46 "Podobnie alkohol spożyty przez Ciebie będzie się miał nijak do wątroby pana dwa stoliki dalej" - niestety z tym się nie zgodzę, bo o ile na wątrobę wpływu nie będzie miał, to na stan zdrowia tego pana dwa stoliki dalej moze mieć, bo ludzie różnie się zachowują po alkoholu... A co do tematu, to jestem palaczem, ale mnie nie będzie przeszkadzało wychodzenie na papierosa przed knajpę, jednak gdybym to ja był właścicielem lokalu i państwo miało decydować za mnie czy na moim terenie można palić czy nie to szlag by mnie trafił. Powinny być lokale dla palących i lokale dla niepalących, każdy by sobie wtedy poszedł gdzie mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niapalący Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.chello.pl 13.10.10, 01:14 >A co do tematu, to jestem palaczem, ale mnie nie będzie przeszkadzało wychodzenie na >papierosa przed knajpę... A mi będzie. Wolałbym żeby palący zostali w lokalach, a nie żebym musiał się miedzy nimi przepychać na ulicy wśród kłębów dymu. >Powinny być lokale dla palących i lokale dla niepalących, każdy by sobie wtedy poszedł gdzie mu pasuje. I z tym się całkowicie zgadzam. Do tej pory, gdy chciałem zjeść na mieście, nie miałem problemu żeby znaleźć lokal dla niepalących. Gdy szedłem napić się piwa to, szczerze mówiąc, nawet nie szukałem takiego bo jestem w stanie zaakceptować fakt że wchodzę do lokalu gdzie można palić. Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 00:28 > A zatem pal sobie świadomie w otoczeniu, które nie będzie miało nic przeciwko t > emu, że palisz. to otoczenie zostaje wyrzucone na zewnątrz. dotychczas mogłem sobie usiąść i wypić filiżankę kawy, tego mi będzie bardzo brakować > Co to znaczy "faworyzuje"? Nie zagalopowałeś się aby nieco? faworyzuje ponieważ ich faworyzuje, to oczywiste. niepalący otrzymują przywilej a palący otrzymują zakaz, dotychczas zakazów nie było dla żadnej ze stron poza lokalami dla niepalących które zostawiałem niepalącym. > Twoja dieta, niezależnie od tego jak będzie niezdrowa, nie wpłynie w żaden spos > ób na zdrowie osób konsumujących posiłek przy stoliku obok. Podobnie alkohol sp > ożyty przez Ciebie będzie się miał nijak do wątroby pana dwa stoliki dalej. Pap > ierosy tak neutralne niestety nie są, więc zaprzestań z łaski swojej wypisywać > takie bzdury. jak wyżej. nie dmucham nikomu w twarz, staję z dala od niepalących i nikogo nie namawiam. Wy tylko kiwacie palcem i zabraniacie w imię rzekomego wspólnego dobra. a moim zdaniem tutaj ginie jednostka i jej prawa. i nie mam tu na myśli praw spisanych a prawa wynikające z ludzkiego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 00:54 prtzn napisał: > faworyzuje ponieważ ich faworyzuje, to oczywiste. niepalący otrzymują przywilej > a palący otrzymują zakaz, dotychczas zakazów nie było dla żadnej ze stron poza > lokalami dla niepalących które zostawiałem niepalącym. Jakoś na okazję zakazu palenia w miejscu pracy nikt nie wypisywał epistoł na forach internetowych, a można się podpierać podobną argumentacją. Zakaz palenia na przystankach, w szpitalach i urzędach też nie budził kontrowersji. Tylko teraz nagle okazuje się, że mniejszość urządza zamach na prawa większości. Żarty po prostu... > jak wyżej. nie dmucham nikomu w twarz, staję z dala od niepalących i nikogo nie > namawiam. Nie obrażaj mojej inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 01:13 > Jakoś na okazję zakazu palenia w miejscu pracy nikt nie wypisywał epistoł na fo > rach internetowych, a można się podpierać podobną argumentacją. Zakaz palenia n > a przystankach, w szpitalach i urzędach też nie budził kontrowersji. Tylko tera > z nagle okazuje się, że mniejszość urządza zamach na prawa większości. Żarty po > prostu... mam na myśli mniejszość w pubach - nie zapominajmy o kontekście. cały czas piszę o paleniu w pubach, nigdzie indziej zatem argumentacja dotycząca miejsc pracy, przystanków, szpitali i urzędów nie trafia. uważam że swoista kultura pubów nie obędzie się bez papierosa i to próbuję cały czas powiedzieć > Nie obrażaj mojej inteligencji... niepalący wchodzą mi do pubu i każą się wynieść i cały czas namawiają do rzucenia palenia. jeśli masz na myśli papierosy w restauracjach wyraziłem swoją opinię w innym poście więc nie będę jej powielał tylko dodam, że jestem za zakazem palenia w restauracjach. jeśli masz na myśli jeszcze co innego to piszesz zbyt enigmatycznie żebym mógł odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 08:25 prtzn napisał: > mam na myśli mniejszość w pubach - nie zapominajmy o kontekście. cały czas pisz > ę o paleniu w pubach, nigdzie indziej zatem argumentacja dotycząca miejsc pracy > , przystanków, szpitali i urzędów nie trafia. uważam że swoista kultura pubów n > ie obędzie się bez papierosa i to próbuję cały czas powiedzieć Z propozycją rozdzielenia miejsc na palące i niepalące jestem w stanie się zgodzić, tylko do tego potrzebujemy cywilizowanego kraju i społeczeństwa. Pozostawienie decyzji w rękach właścicieli zaowocuje brakiem jakichkolwiek zmian (vide wypowiedzi właścicieli restauracji/pubów w tym wątku), bo im kalkulacja biznesowa mówi, że robienie na przekór palaczom im się nie opłaca. > niepalący wchodzą mi do pubu i każą się wynieść i cały czas namawiają do rzucen > ia palenia. Nie namawiam Cię do rzucania palenia, jedynie apeluję o zaprzestanie palenia w ramach koegzystencji w miejscach publicznych, w tym przypadku - w pubach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko dzbanko Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 195.69.214.* 14.10.10, 15:21 prtzn napisał: > uważam że swoista kultura pubów n > ie obędzie się bez papierosa i to próbuję cały czas powiedzieć I tu z hukiem upada caly twoj wywod, bo po prostu sie mylisz (i to grubo). Przytoczone juz powyzej przyklady Irlandii i Wielkiej Brytanii dowodza tego najlepiej. A moze dla ciebie w tych krajach nie ma juz "kultury pubow"? Wybierz sie na weekend to Dublina albo Londynu to szybko zmienisz zdanie na temat pt. "palenie nieodlacznym elementem kultury pubow", zareczam ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 22:48 ale ja się nie godzę na raka płuc! jak chcesz zapalić to nie tam gdzie inni jedzą, z resztą tego wymagała kultura osobista od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
prtzn Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 01:01 nigdy nie palę w otoczeniu ludzi którzy spożywają posiłki. nie mam nic przeciwko wprowadzeniu tego zakazu do restauracji, kiedy w takich miejscach bywam zawsze siadam przy stoliku dla palących (już prawie wszędzie są oddzielone od reszty lokalu) ale jest to dla mnie niewiele znaczące udogodnienie i jestem w stanie z niego zrezygnować bez oporów. nie jestem natomiast zwolennikiem zakazu palenia w pubach. tak zwana kultura kawiarniana zawsze wiązała się z kawą/piwem i papierosem, zawsze przyciągała ludzi z charakterystycznym stylem bycia i życia objawiającym się specyficznym, nonszalanckim podejściem do kwestii diet cud i porad typu 'Jak poprzez odpowiednią mowę ciała możesz zainteresować kobietę nie wypowiadając nawet słowa?'. ludzie ci zazwyczaj mają dość wysoko rozwiniętą samoświadomość i wolność wyboru uznają za swój przywilej i, w sensie humanistycznym' obowiązek. ja właśnie tej wolności bronię. i jak najbardziej ucieszyłbym się z dwóch wyjść: podzielenia lokali na lokale dla palących i niepalących; wydzielenia sal dla palących w lokalach. nie chciałbym natomiast żeby jedyną możliwością zapalenia papierosa było wyjście na zewnątrz, zwłaszcza w zimie przy -10. na zachodzie Europy, gdzie zimy są lżejsze może nie być to tragedią ale tutaj to jest po prostu nierozsądne. to jest nic innego jak kopiowanie cudzych wzorców i przenoszenie ich w inne miejsce bez uwzględnienia, ogólnie pojmowanych, warunków lokalnych Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 13.10.10, 12:02 > nigdy nie palę w otoczeniu ludzi którzy spożywają posiłki. Ale mnóstwo ludzi to dotąd robiło, mając dokładnie w doopie to, że inni dookoła jedzą, więc bardzo miły jest fakt, że wreszcie usankcjonowano to prawnie. Skoro społeczeństwo en masse nie jest na tyle cywilizowane, żeby do niego docierało, że palenie przy niepalącym spożywającym posiłek jest równie uprzejme, jak zdjecie przy nim spodni i walnięcie klocka na podłogę, to trudno, musiało wkroczyć prawo. BTW, w knajpach bardzo często wręcz nie dało się znaleźć miejsca w sali dla niepalących (standardowa sytuacja w Trattorii Soprano) , zaś w salach dla palących było pustawo, ale odór jednego palącego palanta skutecznie czynił je niezdatnymi do użytku - to tak tyle w temacie "mniejszości narzucającej wolę większości". Cry me a river. Odpowiedz Link Zgłoś
rys.kolargol Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości 14.10.10, 15:31 prtzn napisał: > tak zwana kultura kawiarniana zawsze wiązała się z kawą/piwem i papierosem, > zawsze przyciągała ludz i z charakterystycznym stylem bycia i życia objawiającym > się specyficznym, nonszalanckim podejściem (...) > ludzie ci zazwyczaj mają dość wysoko rozwiniętą samoświadomość i wolność > wyboru uznają za swój przywilej i, w sensie humanistycznym' obowiązek. > ja właśnie tej wolności bronię. Och, czy nikt na tym forum nie widzi, ze Pan Prtzn jest wyjatkowa osoba? Precz z motlochem, ktory probuje go powstrzymac przed proba obrony wolnosci (swojej, mojej, naszej - spoleczenstwa!) powodowana szczytnym humanistycznym obowiazkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 213.180.137.* 13.10.10, 11:04 "W pubach większość bywalców pali, ustawa faworyzuje mniejszość co nie jest demokratyczne." - że tak powiem G-prawda... większość 'bywalców' pali, bo niepalący nie bywają nie mając ochoty na wdychanie tego smrodu i pranie ciuchów po każdej wizycie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepaląca Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 08:47 a ja nie chcę palić i to jest moja decyzja, mimo tego PAŃSTWO (ludzi epalćy) czetso zatruwaja mnie w miejscu publicznym dymem papierosowym. niby z jakiej racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 213.180.137.* 15.10.10, 11:06 Zauwaz, ze knajpa nie jest miejscem publicznym w ktorym musisz przebywac, tylko prywatnym punktem uslugowym, w ktorym zasady ustala wlasciciel. Nie masz obowiazku tam przychodzic, jak np do pracy, urzedu, wiec masz wolny wybor, czy Ci sie podoba ten zadymiony punkt, czy wolisz isc do innego - niezadymionego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś krzyś Re: Kraków: Całkowity zakaz palenia w większości IP: 77.236.26.* 16.10.10, 11:20 To, że ty się godzisz na potencjalnego raka płuc, nie znaczy, że osoby w twoim otoczeniu które nie palą, godzą się na niego:] I o jakiej mniejszości ty tu gadasz człowieku? z tego co wiem to raczej na 40mln naród, nie palący jest troszeczkę więcej niż połowa:] Odpowiedz Link Zgłoś