Dodaj do ulubionych

List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę?

IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:34
MPK jest świetne. Nie wiem czemu się tak czepiacie ;)
W piątek rano nie jeździło ... to teraz uwaga. Również w piątek, lecz w godzinach wieczornych k.22 była dokładnie taka sama sytuacja ... od ok.22 nic.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:40
      W piątek w godzinach porannych miałam problem z dostaniem się do Bronowic. Okazało się, że stało się "coś" z torami na wysokości ulicy Królewskiej. Życzyłabym MPK, aby wyszkoliło swoich kierowców z minimum uprzejmości, gdyż poziom ich komunikacjami z pasażerami pozostawia wiele do życzenia (wchodzą w to przekleństwa- i to te najgorsze). Czy Ci panowie pracują w MPK za karę? Niestety takie odnoszę wrażenie w 90% przypadków.
    • Gość: internauta Do niezorientowanego IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 10:42
      Po pierwsze: To nie MPK zmieniło trasę linii 173, tylko ZIKiT.
      Po drugie: Gdybyś czytał informacje w internecie lub gazetach, to wiedziałbyś, że w piątek po godz. 9 pękła szyna na trasie do Bronowic.
      • Gość: Gość Re: Do niezorientowanego IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:47
        Nie wspominając o awarii wodociągu koło Mostu Dębnickiego, która zdezorganizowała komunikację w całym mieście (zasada naczyń połączonych). Link tutaj:
        www.psmkms.krakow.pl/wiesci.htm#12
        • nick_othem Re: Do niezorientowanego 19.12.10, 11:03
          nie bredź o "naczyniach połączonych", bo awaria na Zwierzynieckiej ma się nijak do transportu do Bronowic
          • Gość: niedosniona Re: Do niezorientowanego IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 11:11
            jak nie ma?
            Przecież Dębnicki był zamknięty, autobusy z Podgórza do Bronowic (173, 103) jeździły objazdami. Więc logiczne, że się spóźniały
          • Gość: bzz Re: Do niezorientowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 11:13
            Chyba że ktoś koniecznie musiał się dostać z Bronowic na Zwierzyniecką, ale - jak twierdzisz - to jakaś brednia.
          • Gość: geeee Re: Do niezorientowanego IP: *.multi-play.net.pl 19.12.10, 11:30
            Ma, bo autobus zastępczy "za tramwaj" musi dojechać z zajezdni na Woli Duchackiej
      • Gość: maggg Re: Do niezorientowanego IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 11:57
        Czy twierdzisz, ze informacje w internecie lub gazetach tlumacza jakikolwiek brak informacji od MPK dla mieszkancow stojacych na przystankach, ze tory sa nieprzejezdne? Tlumacza brak zorganizowania komunikacji zastepczej? Czy dla MPK godzina czekania na autobus/tramwaj miesci sie w ramach typowych opoznien?
        • Gość: Jan Winnicki Re: Do niezorientowanego IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 12:03
          Komunikacja zastępcza ma być zorganizowana w 30 minut. Czyli jak autobus od Bagateli ruszy do Bronowic w 29-tej minucie a podróż zajmie jakieś 20 minut - to proszę bardzo - to jest owa godzina.
          Natomiast ciekaw jestem jakby przez pół dnia tramwaje nie kursowały, czy wszyscy potulnie jak baranki czekaliby na przystanku na informacje ze strony przewoźnika? Ludzie. Żyjemy w społeczeństwie dumnie mieniącym sie jako informacyjne. Komórki, internet, ba! nawet własna gęba. Ale po co? Lepiej stać i czekać, aż ktos przyjedzie i poinformuje.
          Gorzej jak ten,. co ma informować jest po drugiej stronie miasta i też musi dojechać na miejsce. Tylko po co to rozumieć? Ma byc i już.
          • Gość: maggg Re: Do niezorientowanego IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 12:58
            Twoj komentarz jest totatlnie oderwany od rzeczywistosci.
            Jesliby po 30 minutach byla zorganizowana komunikacja zastepcza z petli "Bronowice Male" (poczatek linii 8), to na przystankach przy bronowickiej autobus bylby po kolejnych 5 minutach. Wiec pytam jeszcze raz - gdzie jest ta godzina?
            Poza tym, jezdze juz MPK troche i jeszcze nigdy nie wsiadlem do tzw. komunikacji zastepczej. Z dwoch powodow - albo jej nie ma, albo (mimo 3 przystanku od petli) jest tak przeladowana, ze z 70 osob na przystanku wsiadaja 2. Czy uwazasz, ze puszczenie jednego (malego) autobusu zamiast kilkunastu tramwajow, ktore by w czasie godziny przejechaly, jest wystarczajace? Bo MPK najwyrazniej tak uwaza.
            • Gość: tomznh Re: Do niezorientowanego IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:49
              Najwyraźniej masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego...
              • Gość: maggg Re: Do niezorientowanego IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 15:57
                ???
          • Gość: gość Re: Do niezorientowanego IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 20:36
            A czy ktoś z Państwa sprawdzał jak działają telefony alarmowe MPK, których lista jest wywieszona na każdym przystanku? Z komórki nie można się na nie dodzwonić, czyli telefon stacjonarny mam nosić ze sobą czy szukać wiatru w polu (czyt. budki telefonicznej, które zostały w większości polikwidowane jako niepotrzebne)?
            • Gość: pasażer To zmień operatora IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 21:37
              > Z komórki nie można się na nie dodzwonić

Zmień operatora, jeżeli Twój blokuje połączenia z numerami alarmowo-informacyjnymi. Bo ja jakoś nie mam problemu, żeby się na nie dodzwonić z komórki.
            • Gość: Jan Winnicki Re: Do niezorientowanego IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 22:21
              Zapewne magiczna cyfra 12 (podpowiem Ci, jako, że pewnie w mieście od niedawna i może numeru nie przyswoiłeś) czyli kierunkowy do Krakowa wpisany przed numerem pomoże.
    • Gość: gorący kartofel Była awaria torowiska IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 10:43
      Tego dnia koło 9-tej była awaria torowiska koło Biprostalu na ul.Królewskiej i wszystkie składy w stronę Bronowic czekały w kolejce. Po prostu awaria.
      • Gość: tomznh Re: Była awaria torowiska IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:51
        Ale małpiątka winą obciążają MPK, chociaż MPK nie odpowiada za torowiska.
        Ludzie! (Choć ciężko mi to przychodzi) MPK tylko wykonuje przejazdy na zlecenie. Nie odpowiada za korki, stan dróg, torowisk, brak prądu itp. Jeszcze raz.
        • flamengista piszesz na zlecenie MPK? 19.12.10, 22:10
          Masz płacone od posta?

Bo sprawa jest b. prosta. W razie awarii torowiska MPK wysyła gościa w seicento z tubą, który objeżdża przystanki i mówi o awarii. Tak było zawsze, tym razem tego zabrakło.
          • Gość: MK MPK nie ostrzega bo zakłada blokady na koła IP: *.ksi-system.net 20.12.10, 03:02
            > Bo sprawa jest b. prosta. W razie awarii torowiska MPK wysyła gościa w seicento
            > z tubą, który objeżdża przystanki i mówi o awarii. Tak było zawsze, tym razem
            > tego zabrakło

Bo samochody MPK wożą teraz strażników miejskich z blokadami i zapinają samochody na ulicach którymi nie jeździ żaden tramwaj ani autobus. Tak było choćby pierwszego dnia opadów kiedy zamarzały zwrotnice, tramwaje stały w korkach a samochód MPK woził blokady i strażników a na moje pytanie wyjaśnił ze to "wspólna akcja MPK i SM".
            • Gość: Jan Winnicki Re: MPK nie ostrzega bo zakłada blokady na koła IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 07:21
              MPK nie odśnieża i nie czyści zwrotnic.
              A wspolne patrole SM+MPK są już od ponad roku.
              • Gość: MK Re: MPK nie ostrzega bo zakłada blokady na koła IP: *.ksi-system.net 20.12.10, 08:38
                > MPK nie odśnieża i nie czyści zwrotnic.
                > A wspolne patrole SM+MPK są już od ponad roku.

Od kiedy wożenie d..y i zakładanie blokad to "patrole"? A jaki interes ma płacący w podatkach i biletach pasażer w tym ze MPK wozi strażników z blokadami po ulicach którymi MPK nie kursuje podczas gdy pasażerowie bez żadnej informacji marzną na przystankach?
                • Gość: Jan Winnicki Re: MPK nie ostrzega bo zakłada blokady na koła IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 12:50
                  Bidaki ci co marzną. Jest zima i trzeba sie ciepło ubierać a nie jojcyć, że zimno.
                  A te patrole sa jak najbardziej na miejscu - przynajmniej tepia baranów, którzy nie znaja podstawowych elementów kodeksu drogowego.
    • Gość: Jan Winnicki List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:47
      1. MPK NIe organizuje komunikacji miejskiej w Krakowie. Zajmuje sie tym ZIKiT.
      2. Prąd do sieci trakcyjnej dostarcza Zakład Energetyczny.
      3. Konserwacja torowisk i sieci trakcyjnej (oba te składniki infrastruktury należą do Miasta Krakowa, nie do MPK) zajmuje się ZUE.
      4. Usuwaniem awarii wodociągów zajmuje się MPWiK.

A teraz szanowny czytelniku masz zadanie: mając powyższe informacje poszukaj:
      1. Informacji o braku napięcia w sieci trakcyjnej we wspomnianych w artykule godzinach.
      2. Informacji o awarii torowiska we wspomnianych godzinach.
      3. Informacji o awarii sieci wodociągowej i zamknięciu Mostu Dębnickiego.
      4. Informacji o czasie jaki MPK ma na zorganizowanie zastępczej komunikacji autobusowej.

Jak dodasz do siebie wszystkie informacje które znajdziesz o feralnym piątku napisz jeszcze raz, czy winę za te zdarzenia ponosi MPK.

I do Gazety Wyborczej. Publikujecie ostatnio takie pierdoły, że włos jeży się na plecach. Te "listy" biednych pokrzywdzonych mieszkańców, ich biadolenia, męki z komunikacją miejską.
      Wiem, że sezon jest jaki jest, ale może zróbcie znów konkurs na najbardziej zdewastowana droge w mieście. Zajmijcie się czymś pozyteczniejszym, albo zacznijcie do tych listów dodawać obiektyne wyjasnienia zaistniałych sytuacji.

Towarzysz Jan.
      • Gość: gość Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 11:05
        i jeszcze się 2 razy wywalił. Straszne.
      • Gość: LandyrynkaRushopfa Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 11:05
        Nieszczęsne to nasze Krakowskie MPK! Jak nie urok to sraczka. Jadąc na drugi koniec miasta zawsze stanie się tak, że biednym kierowcom się spóźni. A to czerwone ich złapie, a to kogoś puszczą, a to jadą jak by się bali jechać szybciej niż 10km/h!!!! Jednym słowem MPK jeździ jak chce, a rozkład to... rozkład? i kto by się nim przejmował. MPK może się zdarzyć gapa, ale ty szary człowieczku spróbuj pojechać na gapę to Cię zjedzą. I ciesz się jak Ci chociaż skarpetki zostawią na tym mrozie ;)
        • Gość: nickt Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 11:58
          Wsiadaj w taksówke i będzesz miała superkomfort!
          Dojedziesz zawsze i wszędziedzie błyskawicznie w komfortowych warunkach.
          A na dodatek dasz zarobić biednym taksówkarzom.
        • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:39
          A teraz się odpowietrz i przeczytaj uważnie ze zrozumieniem poprzedniego posta na którego odpowiedziałaś...
    • Gość: allow List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 10:50
      Społeczeństwo się starzeje. Jak jest zima to jest zimno... Taką Polskę kultywowaliście i taką teraz macie. To czego się czepiać.
      Mam radę:
      1. Wstaje rano, w zimie około 20 minut wczęśniej i włączam webasto (pilotem).
      2. Przemykam do środka komunikacji zbiorowej - zawsze czeka na moim prywatnym przystanku. Zabieram maksymalną ilość pasażerów tj. pięć osób i jedziemy do pracy około 45km z Krakowa bez mrugnięcia okiem i nikt nie mówi bóg zapłać!
      3. Nie narzekam i nie proszę o wyrozumiałość - są taksówki, ale trzeba mieć trochę kasy!

• Gość: Tinky-Winky Telefon alarmowy IP: 77.236.28.* 19.12.10, 10:53
      Na przystankach jest wypisany numer MPK, można zadzwonić i się dowiedzieć zamiast biadolić, że nikt nic nie wie.
      • Gość: x Re: Telefon alarmowy IP: 81.6.137.* 19.12.10, 11:09
        Jaki numer? Raz próbowałem się do niego dodzwonić i nie działał.
      • Gość: gość Re: Telefon alarmowy IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 20:42
        Powtarzam swój post raz jeszcze; A czy ktoś z Państwa sprawdzał jak działają telefony alarmowe MPK, których lista jest wywieszona na każdym przystanku? Z komórki nie można się na nie dodzwonić, czyli telefon stacjonarny mam nosić ze sobą czy szukać wiatru w polu (czyt. budki telefonicznej, które zostały w większości polikwidowane jako niepotrzebne)? Inaczej się nie da;(
        • Gość: pasażer Re: Telefon alarmowy IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 21:38
          > Powtarzam swój post raz jeszcze;

To i ja swoją odpowiedź:

> Z komórki nie można się na nie dodzwonić

Zmień operatora, jeżeli Twój blokuje połączenia z numerami alarmowo-informacyjnymi. Bo ja jakoś nie mam problemu, żeby się na nie dodzwonić z komórki.
    • Gość: ktos List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 11:00
      Wasze wpisy są żenujące , ile potrzeba wysiłku i dobrej woli by MPK poinformowało pasażerów czekających na przystankach że jest awaria , to jest spółka miejska utrzymywana za nasze pieniądze . To jest ich obowiązek a nie dobra wola .
      • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:40
        Ile razy będziemy wam jeszcze pisać, kto w Krakowie organizuje transport i że nie jest to MPK?
      • Gość: juzek Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 18:58
        Twój wpis jest żenujący, ile trzeba wysiłku by zrozumieć, że:
        Organizatorem komunikacji miejskiej w Krakowie jest ZIKIT i to ta instytucja odpowiada za liczbę i przebieg tras KM, za organizację ruchu KM i obsługę pasażerów w tym za informację, za uruchomienie komunikacji zastępczej, za tory, sieć trakcyjną, drogi i parę innych rzeczy. MPK zostało wyłącznie przewoźnikiem i nie dostaje ani grosza za darmo. Nie jest utrzymywane za Twoje pieniądze!. To co się dzieje to Wasza tak oczekiwana zmiana, czyli konkurencja w komunikacji, właśnie się sprawdza/nie sprawdza (nipotrzebne skreślić)
    • Gość: balusz List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.multi-play.net.pl 19.12.10, 11:02
      Ten pasażer coś kręci. Przecież majchrowski mówił że mamy jedną z najlepszych komunikacji w kraju :-)
    • Gość: tramwajarz List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.ver.abpl.pl 19.12.10, 11:13
      MPK: to nie my to ZIKiT !
      ZIKiT: to nie my ZUE !
      ZUE: to MPK i ZIKiT
      (wszyscy chórem) : To Starowicz !
      Starowicz: Tak, ten, oczywiście, khm... przyjrzeliśmy się sprawie i dziś już wiemy, że winy naszej w tym nie ma ! Tramwaj jest od tego żeby był zapchany i się spóźniał. A wasze działania w komiksach i na youtube to działania grupy nieodpowiedzialnej młodzieży! Tylko JA mam monopol na wiedzę dotyczącą transportu miejskiego !
      • Gość: krakus Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 02:17
        ja myślę, że to przez cyklistów. Że im ZIKiT nie odśnierzył tych dróg rowerowych, ale jeszcze przysypał - to teraz sabotują komunikację, wodociągi i Bóg wie jeszcze, do czego mogą się posunąć w swej ostateczności...?

A poza tym - to mamy najlepszą komunikację w Polsce. Więc nie wiem, o co wam chodzi?
    • Gość: szlagmnietrafi Szanowny autorze - wiesz gdzie mieszkasz? IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 11:14
      Mieszkasz w milionowym mieście, w którym może zdarzyć się milion przyczyn, opóźnienia autobusu, czy tramwaju. A jeśli zdarzy, że trzy takie przyczyny wystąpią w tym samym czasie - tak jak w piątek - no to mamy kataklizm. Niestety - miasto to bardzo wrażliwy mechanizm.

Oczywiście, z punktu widzenia pasażera, na każdym przystanku (na wszelki wypadek) powinien stać specjalnie zatrudniony delikwent do informowania wszystkich na wypadek awarii.

Jest też jednak inne wyjście. Przed wyjściem z domu włączyć sobie radio, TV, lub komputer i poszukać informacji o sytuacji w mieście. Stojąc na przystanku, zawsze można jeszcze zadzwonić na informację MPK. A poza tym, w zimie, zawsze warto mieć parę groszy na taksówkę.

Rozumiem, że te rozwiązania, dla autora, są za trudne. O wiele prościej walnąć list do "Wyborczej", która przecież (sfrustrowana porażką Kracika) wydrukuje wszystko, co uderza w funkcjonowanie miasta.

PS - panie Kracik - mistrzu komunikacji - jak tam pociągi do Niepołomic?
      • Gość: Bart Re: Szanowny autorze - wiesz gdzie mieszkasz? IP: 77.236.16.* 19.12.10, 11:26
        10/10.Hehehehehehehe.
      • Gość: TYR Re: Szanowny autorze - wiesz gdzie mieszkasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 00:21
        rzeczywiście, ostatnio same brednie są umieszczane jako listy od czytelników
      • Gość: btrbjrej Re: Szanowny autorze - wiesz gdzie mieszkasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 09:04
        b"panie Kracik - mistrzu komunikacji - jak tam pociągi do Niepołomic? "

Ponad 5 lat temu PKP PLK "zwinęły" tory do Niepołomic, został tylko nasyp.
    • Gość: sd Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 11:26
      Żenujące ze strony autora tego tekstu. Przecież wiadomo co się stało w piątek w Krakowie z powodu mrozu; wszyscy to wiemy tylko nie autor tego "donosu". A Gazeta po co to publikuje skoro doskonale wie o pękniętej rurze oraz pękniętym torowisku?
      • Gość: Jan Winnicki Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 12:04
        Komunikacja miejska to taki temat zastępczy na skale miasta, jak wałkowana w sejmie w wolnych chwilach aborcja i in vitro.
    • kurus7 List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? 19.12.10, 11:31
      Fakt iż MPK nie informowało pasażerów o zaistniałej sytuacji jest oburzający. Dobra rada: w podobnych przypadkach proszę zamówić taksówkę, poprosić o fakturę i z tym udać się po zwrot gotówki do MPK. Jeśli nie zapewnia przejazdu to mamy prawo do odszkodowania!
      • Gość: Jan Winnicki Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 12:08
        Ahahaha. Wiekszej głupoty jeszcze nie słyszałem. Na pewno Ci zwrócą za taksówkę. Na pewno. Pisz ludziom takie głupoty, niech się łudzą...
        To, że komunikacja nie funkcjonowała jak nalezy nie było winą przewoźnika. Wszelkie roszczenie kierujcie sobie do ZIKiTu, ZUE, MPWiK itp itd.
        Bo ja moge się założyć, że na pewno ktoś z informacją pojechał. A że objazd całego wyłączonego odcinka zajmuje kilkadziesiąt minut, stąd zapewne niektórzy moga odnieść wrażenie, że informacji nie było. Zwłaszcza, że to fizycznie niemożliwe, żeby na każdym przystanku stał ktoś jak słup ogłoszeniowy, bo przecież zawsze coś może się zdarzyć.
        • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:44
          No ale cóż się dziwić ludziom, że nie wiedzieli co się stało... skoro Gazeta podała pierwszą informację o 9.00, na dodatek niezgodną z faktami.
      • Gość: Grzegorz Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.multi-play.net.pl 19.12.10, 14:53
        lUDZIE ZAWSZE MAJA PROBLEM ZE COS NIE PRZYJEDZIE JA ZAWSZE GDY STOJE 5 MIN I NIC NIE WIDZE DZWONIE Z TEL DO MPK I ODRAZU WIEM CO ROBIC - NIE WIEM CZY TO TAKIE TRUDNE GDY WSZYSCY MAJA JUZ TELEFONY.
    • Gość: Jan Winnicki List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 11:51
      Po Krakowie jeździsz od dawna czy dopiero od października?
      Wiesz - co innego PKS jeżdżący dwa razy na dzień, a co innego ruch po krakowskich zakorkowanych ulicach. Ale oczywiście nie wszyscy to rozumieją. Bo i po co?
    • Gość: arcyklecha Żenująca propaganda IP: 77.236.26.* 19.12.10, 12:32
      List "zatroskanego obywatela" czyli donos rodem z czasów stalinowskich. Rozumiemy, towarzysze z wybiórczej - wicie rozumicie - wasze słuszne oburzenie. gdyby wybory wygrał wspomagany przez was z całych sił kręcik to tramwaje jeździłyby po Krakowie punktualnie i często, jak w niepołomicach.
      • flamengista żenujące, że nie rozumiesz problemu 19.12.10, 22:16
        najwyraźniej transportem publicznym poruszasz się incydentalnie i nie widzisz powagi sytuacji.

Jakość usług MPK pogorszyła się dramatycznie od czasów sprzed wakacji. Od września zlikwidowano wiele kursów, dodatkowo sporo kursów regularnie wypada i nic się nie dzieje.

Ja już cierpliwości do MPK nie mam. Przesiadłem się definitywnie na samochód i stoję w korkach. Lepsze to, niż czekanie na tramwaje, które istnieją jedynie w przestrzeni wirtualnej.
    • Gość: zibi List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.multi-play.net.pl 19.12.10, 12:35
      Cha, cha Niech wybiórcza założy osobny dział gazety. WYPŁAKIWALNIA.
    • peter.hound List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? 19.12.10, 12:39
      Dziwi mnie trochę jedno. W Dębicy ok. 8:30 w piątek rano dowiedziałem się, że w Krakowie są problemy z Dębnickim i torowiskiem tramwajowym na Królewskiej. Nie szukałem tych informacji, same do mnie dotarły.

Może więc warto rozważyć jazdę do pracy przez Dębicę w celu zasięgnięcia informacji na temat ewentualnych kłopotów?
    • Gość: ax List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 12:40
      Majchrowski o komunikacji: Jest dobrze i tak trzymać

"Najlepsza w Polsce i odpowiadająca potrzebom pasażerów. "Nie" dla metra i szybkiej kolei aglomeracyjnej. Prezydent Jacek Majchrowski podsumował funkcjonowanie komunikacji miejskiej za jego rządów (...) - Ulice nie są z gumy, a samochodów przybywa. Dlatego najlepszym sposobem poruszania się po mieście jest komunikacja zbiorowa, najlepsza w Polsce - przekonuje prezydent Majchrowski".

Więcej tutaj:
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35821,8746252,Majchrowski_o_komunikacji__Jest_dobrze_i_tak_trzymac.html
    • Gość: maciej List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: 79.139.93.* 19.12.10, 12:41
      Do wszystich ktorzy usprawiedliwiaja MPK, ze mrozy, ze korki ... ludzie, czlowiek ktory napisal ten tekst jasno na wstepie wyjasnia, ze rozumie, ze sa mrozy, ze sa zamiecie i komunikacja sie spoznia, ale dla tych co nie lapia o co chodzi ... w Krakowie w piatek bylo piekne slonce, czarne odsniezone drogi, i o dziwio w zasadzie brak korkow. Jezeli w taki dzien MPK nie jest w stanie zapewnic regularnych przewozow to w jaki jest? Po 2 peknieta rura na moscie debnickim, pekniete szyny tramwajowe, ok! ale czy tak trudno jest przejechac trasa przez samochod sluzbowy MPK z megafonem nadajac informacje o co chodzi? Kazecie sluchac radia, otwierac internet i sprawdzac ... z jakiej racji niby? MPK ma jezdzic wg rozkladu i to jest ich obowiazkiem, a nie pasazera, zeby sprawdzac codziennie czy przyadkiem cos sie nie stalo. a to kto zmienia rozklad, kto odpowiada za konserwacje torowisk itd, jest tu malo istotne!! MPK ma rozklad i wg niego ma jezdzic bo za to zgarniaja 2,50 PLN od czlowieka, jakby jezdzili harytatywnie, to co innego!
      • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:46
        A ty rozumiesz od czego w Krakowie jest ZIKiT, ZUE itp ? Bo widać że idziesz dalej w wypłakiwanie tylko nie tam gdzie jest problem.
      • Gość: kr Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 15:30
        > MPK ma jezdzic wg rozkladu i to jest ich obowiazkiem,

Jak ma po czym jechać - to jedzie. Ale jak nie ma po czym jechać bo inne służby tego nie utrzymały - to jak ma jechać?
        Pomijam już nawet fakt, że z tego co kojarzę komunikacji zastępczej nie uruchamia MPK samo z siebie, tylko po decyzji organizatora transportu - czyli ZIKiT.

> a to kto zmienia rozklad, kto odpowiada za konserwacje torowisk itd, jest tu malo istotne!!

Nie ważne kto odpowiada za chodnik przed Twoją klatką - jak akurat Ty z niej będziesz wychodził to wyżyję się na Tobie.

> MPK ma rozklad i wg niego ma jezdzic bo za to zgarniaja 2,50 PLN od czlowieka

Buhahaha!!!! Właśnie pokazałeś swoją totalną ignorancję w kwestii kto za co i od kogo bierze pieniądze. Sprawdź sobie następnym razem, co masz napisane na bilecie - bilet MPK Kraków, czy Komunikacja Miejska w Krakowie? Nie, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne to nie to samo co Komunikacja Miejska. I nie, to nie MPK "zgarnia 2,50 od człowieka".

> jakby jezdzili harytatywnie, to co innego!

Za określonym wynagrodzeniem wykonują określone kursy i - po zleceniu - organizują komunikację zastępcza w ilości zleconej przez organizatora komunikacji. Wszystko co ponad to byłoby działalnością charytatywną.

Dla Twojej wiedzy: jechałem wówczas w piątek w drugą stronę i też miałem problem z dostaniem się do Bronowic.
      • Gość: zamo Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: 193.164.254.* 19.12.10, 22:16
        Nie było korków, a gdzie nie było? Mała Panda z megafonem? Jak były ostatnimi czasy zamiecie to pługo-piaskarki stały w korkach bo w takim poważaniu inni kierowcy mieli żółte koguciki, dopiero w asyście straży miejskiej udawało im się przejechać. Czymże różni się samochód służbowy MPK od jakiegokolwiek innego stojącego w korku? To nie jest pojazd uprzywilejowany.
        Jeszcze pytanie, czy wiesz kto zgarnia te 2.50 zł za przejazd "Komunikacją Miejską w Krakowie"?
    • Gość: gosc List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.ghnet.pl 19.12.10, 12:46
      wzruszyła mnie twoja historia
      wkleilbym zdjecie z kotem z adidsaem na czole ale sie nie da
      pokoj, smutek i rozpusta niech beda z toba drogi pisarzu.

ps. niech lepiej mickiewicz pisze powiesci, ty sie najwyzej w pamietniku corki wpisz
    • Gość: SWIADEK NAOCZNY List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: 77.236.25.* 19.12.10, 12:59
      Tramwaje nie jeździły w piątek rano, bo około godz, 9-tej wybuchł mały pożar (na moich oczach) torów, a raczej podkładu na przystanku pod Biprostalem, wyglądało niewinnie, przyjechała straż pożarna, gasiła, a ognisko wzniecało się samo, dlatego tramwaje nie mogły jechać w stronę pętli. Akcja wyglądała na sprawną i szybką, straż się uwijała, robili co mogli, minute potem przyjechało pogotowie techniczne. Nie wiem jak długo to trwało, poszłam do pracy ne piechotę.
    • Gość: krakowianka List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: 77.236.25.* 19.12.10, 13:04
      Szalenie zabawne są komentarze broniące MPK,prawdopodobnie pisane przez kierowców tychże autobusów,ktorym nie chce się nikomu tłumaczyć co się tak naprawde stało. Zwłaszcza,że każdy kto wstaje rano,ubiera się i wychodzi z domu by się nie spoznic do pracy, włącza komputer by zaglądnąc do tej strony MPK i przeczytac czy przypadkiem szyna jakaś nie pękła.A co!

Największą porażką jest zabieranie połączenia mieszkancom Azorow z innnymi dzielnicami,bo przecież z tymi mieszkańcami nie trzeba się liczyc.Wytarczy,że pojawił się autobus 172 w stronę Kombinatu bo tam najwięcej uczelni,szkół,pracowdawców do których muszą sie przedostac mieszkańcy,ktorzy przeciez o ironio maja od tego 138.173 tak naprawdę ciągle stał w korku (pewnie pod wiaduktem w Łobzowie,a moze kierwcom samochodów przeszkadzała ta linia na trasie koło jednostki wojskowej-nieważne) i dlatego trzeba było ulepszyc dojazd.Mamy 772 i możemy teraz szybciej przedostac się do Bronowic przez budowę ronda Ofiar Katynia! tam dodatkowo poczekać na kolejną przesiadkę,zapłacic za dodatkowy bilet i gdzies wreszcie dojechać.Cudowne refleksje nasuwają się w stronę zarządu KM i osób które podarowały nam łaskawie tę wspaniałą linię 772.
      Pozdrawiam
      mieszkanka Krakowa
      • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:54
        Zabawna jesteś ty, bo komentujesz coś o czym nie masz pojęcia. MPK nie organizuje komunikacji w Krakowie. Rozumiesz? Więc to nie MPK likwiduje autobusy, zmienia rozkłady, trasy itp.
        Głucha czy ślepa?
    • Gość: krzychu List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 13:30
      ZGADZAM SIĘ Z AUTOREM LISTU W 100%,ALE ZASTRZEŻENIA KIERUJE PO CZĘŚCI NIE POD ODPOWIEDNI ADRES.W MPK PRACOWAŁEM OD 1991 DO 2005 ROKU,I WIEM JAK TO FUNKCJONUJE.OD 2004 R.ROZKŁADAMI MPK ZARZĄDZA ZIKIT.OD TEGO ROKU MPK WYKONUJE TYLKO USŁUGI PRZEWOZOWE,NA MNIEJ WIĘCEJ PODOBNYCH ZASADACH JAK MOBILIS.KAŻDE PODSTAWIENIE AUTOBUSU ZASTĘPCZEGO,LUB TZW REZERWY JEST KONSULTOWANE Z DYSPOZYTOREM, LUB INSPEKTOREM ZIKITU,KTÓRY WYDAJE ZGODĘ NA WYSŁANIE W TO MIEJSCE AUTOBUSU ZASTĘPCZEGO.
      • Gość: tomznh Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:52
        Zgadza się, ale.... nie krzycz ;)
    • Gość: w obronie List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 13:32
      Chciałabym zauważyć ze w piątek w związku z mrozami pękły tory w Bronowicach i tramwaje dlatego nie jeździły. dodatkowo autobusy miały opóźnienia ponieważ na moście dębnickim pękła rura i cały ruch autobusowy był kierowany przez ul. Ditla i Stradomską do Zwierzynieckiej. toteż nie ma się co dziwić ze autobusy jechały całkowicie poza rozkładem. Tego dnia w godzinach popołudniowych tramwaje z tych samych przyczyn nie jeździły ulicą Długą, a wieczorem przez 1h po ulicy Starowiślnej.
    • Gość: zizi List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówkę? IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.10, 14:04
      gościu złośliwie się czepiasz ! mamy najlepszą komunikację w polsce a może i na świecie ! mamy najlepszego prezesa mppk w polsce a może i na świecie (20 lat ten sam) mamy najlepszy tabor w polsce i może i na świecie (20 lat ten sam lub starszy) !!!!! nie czepiaj się jak nie wiesz - poza tym ten dystans to mogłeś pokonać na piechotę :) jesteś młody silny i zdrowy a nie zajmować miejsce w środkach komuniakcji - MPK ZROBIŁO NAM PO PROSTU DZIEŃ PIESZEGO PASAŻERA !!! i w śniegu i w znoju ! nikt nie mówił że dla ojczyzny będzie łatwo ! niech zyje Polska - podobno jeszcze nie zgineła (ps. może radny importowany z holandii ci pomoże)
      • Gość: lucqwer Re: List Czytelnika. Jaką tym razem MPK ma wymówk IP: *.compower.pl 19.12.10, 14:12
        zizi aleś ty mądry i błyskotliwy.Więcej takich komentarzy.Brawo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka