Dodaj do ulubionych

Miechowianka - Dąbie Park

IP: *.zax.pl 21.12.10, 22:07
Witajcie,

Jestem zainteresowany tą inwestycją: dabiepark.pl.
Pytanie co sądzicie o tej inwestycji i firmie Miechowianka jakie są wasze doświadczenia z tym developerem?

Dzięki za informacje!
Obserwuj wątek
    • Gość: boru Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 24.12.10, 22:22
      hej Alex ja tez jestem zainteresowany ta lokalizacja
      jak poprowadzisz Lema do meissnera zeby palaczyc z Aleja Pkoju to po ktorej stornie maja byc te bloki?
      • Gość: mecenas Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.acn.waw.pl 10.03.11, 21:02
        te bloki będą stały tuż obok lema, raczej spory ruch, dabie park jak osiedle przy parku od zieleni oddzieli wielka ulica pod oknami, ale co kto lubi.
        • Gość: Iza Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 16:39
          Nieprawda! Sprawdz lepiej na mapie. Jezeli chodzi o Dabie park to ulicy nawet nie bedzie widac, zas osiedle przy parku ma tylko jeden budynek bezposrednio przy Lema. Fakt ulica oddziela osiedla od parku, ale sama przyjemnosc nowiutka i tak ladna ulica pojsc do parku. Dobra komunikacja tego miejsca to wielki plus. Ja kupilam mieszkanie w dabie parku i bede mogla jezdzic tramwajem z mogilskiej badzz alei pokoju.
          • gaissa Re: Miechowianka - Dąbie Park 30.03.11, 11:32
            I masz sąsiad TV 24 godziny na dobę? Nazwa "Park" w odniesieniu do tych trzech budynków ściśniętych między Lema a nową inwestycją, która się właśnie zaczyna, nieodmiennie mnie śmieszy. Ładny mi park, kawałek zagrodzonego trawnika ;)
            • Gość: kkaa Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 01.04.11, 10:17
              Osiedle przy parku nie znaczy, ze bloki musza bezposrednio graniczyc z parkiem! Wystarczy przejsc Lema i jestes w parku, a to znaczy ze osiedle jeswt przy parku! Powiedz lepiej gdzie w Krakowie masz osiedle, ktore byloby zlokalizowane z dala od wiekszej ulicy, bezposrednio przy parku i nie graniczyloby z zadnym innym osiedlem? Chyba na wsi jak sobie dom wybudujesz to mozesz oczekiwac takich warunkow. Mi inwestycja bardzo sie podoba. Co prawda nie kupilabym mieszkania, ktorego okna bezposrednio wychodza na Lema, ale pozostale sa ok, nawet bardzo ladne. Do tego miejscowka super.
              • gaissa Re: Miechowianka - Dąbie Park 01.04.11, 14:16
                Wiesz, oglądałam wizualizacje tych bloków na stronie dewelopera - miały tonąć w zieleni :P I myślę, że ludzie, którzy tam kupili mieszkania, mogą czuć się oszukani, bo zamiast zieleni mają trzy bloki jeden za drugim, w tym jeden sąsiadujący z chwilowo nieczynną dwupasmówką, a kolejny - z jakąś dużą inwestycją.
                Nie musisz mnie przekonywać, że jeśli się chce mieszkać w mieście, to generalnie jest coś za coś. Wiem o tym doskonale. Tyle że ja wybierałam mieszkanie w pełni świadomie, godząc się z hałaśliwym sąsiedztwem w zamian za bliskość centrum ;)
                • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 01.04.11, 21:34
                  gaissa napisała:

> Wiesz, oglądałam wizualizacje tych bloków na stronie dewelopera - miały tonąć w
                  > zieleni :P I myślę, że ludzie, którzy tam kupili mieszkania, mogą czuć się osz
                  > ukani, bo zamiast zieleni mają trzy bloki jeden za drugim, w tym jeden sąsiaduj
                  > ący z chwilowo nieczynną dwupasmówką, a kolejny - z jakąś dużą inwestycją.
                  > Nie musisz mnie przekonywać, że jeśli się chce mieszkać w mieście, to generalni
                  > e jest coś za coś. Wiem o tym doskonale. Tyle że ja wybierałam mieszkanie w peł
                  > ni świadomie, godząc się z hałaśliwym sąsiedztwem w zamian za bliskość centrum
                  > ;)
                  >

Witam Państwa,

Co do wizualizacji - bo jedyną jaką ta inwestycja póki co ma jest ta: wizualizacja.
                  no cóż to marketing deweloperów ;-) musi być pięknie, kolorowo :)
                  ale ale.. Miechowianka i tak nie przesadziła bo pokazała położenie bloku "A" oraz "B" jest z perspektywy mniej więcej tego: miejsca.
                  A w tym miejscu jest zielona trawka ;-) byłem na miejscu i z resztą na zdjęciu satelitarnym to widać.

Proponuję zobaczyć sobie wizualizację osiedla Myśliwska Budimexu i pojechać na miejsce - przeżyjecie Państwo niezłe rozczarowanie. Na wizualizacji wygląda to: tak, a na miejscu z jednej strony jest kilkaset metrów garażów oraz osiedle a z drugiej plac dla tirów i stare fabryczne hale.

Oczywiście tak na serio to każdy poważny klient, jedzie na miejsce i ogląda lokalizację na żywo. Osiedle sąsiaduje z jednym z największych parków w Krakowie tj. Parkiem Lotników zajmującym 60ha. Odległość od samego końca osiedla do parku lotników to nieco ponad 350 metrów: odległość. Bloki oddane w ostatnim trzecim etapie będą miały do parku kilka kroków - przejście na drugą stronę ul. Lema.
    • Gość: boru Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 24.12.10, 22:29
      jak ktos ma jakies oponie o dabska park prosze sie podzielic moj mail tom.borek@yahoo.com
    • wicehrabia.julian Re: Miechowianka - Dąbie Park 25.12.10, 16:16
      Gość portalu: Alex napisał(a):

> Pytanie co sądzicie o tej inwestycji i firmie Miechowianka jakie są wasze doświ
      > adczenia z tym developerem?

poczytaj o innych inwestycjach miechowianki, co do dąbie park to wszystko fajnie, ale najciekawsze mieszkania były już zarezerwowane PRZED wystawieniem oferty, zostały plewy
      • Gość: tilf Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 91.216.202.* 27.12.10, 13:51
        Nie wiem co o nich mysleć byłem zainteresowany zakupem mieszkania, ale mam dosyć zwodzenia przez Pana z biura sprzedaży. Nie odpisuje na e-maile, telefonicznie nie podał ani jednej konkretnej informacji, a wszystkie interesujące mnie mieszkania dziwnym trafem zarezerwowano w ciągu 1 dnia... Co do lokalizacji to mi odpowiada, więc za 2 miesiące kiedy ruszy sprzedaż BRE Locum na tej samej ulicy to pewnie coś wybiorę dla siebie.
        • Gość: edward Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 00:00
          Ja rowniez szukam czegos, szczegolnie teraz w okresie zimowym licze na jakies promocje :) , a przy okazji znalazłem to inwestycje-krakow.pl/mieszkania/dabie-park/
          • Gość: tilf Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 91.216.202.* 29.12.10, 10:30
            Oferta powinna informować że ul Dąbska na mapie terenów zalewowych Biura Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta Krakowa jest obszarem oznaczonym jako Q 0,1.
            • Gość: qwerty Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 193.24.68.* 29.12.10, 11:10
              z tego co widze na planie to jest to teren Q 1 % (a nie Q 0,1 %) czyli zagrozony woda stuletnia...
              • Gość: mik Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.ghnet.pl 29.12.10, 11:16
                nie za bardzo, planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=104
                Jest Q 0.1% tak jak pisano wczesniej
                • Gość: qwerty Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 193.24.68.* 29.12.10, 11:50
                  to zobacz na ta mape:

www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&dok_id=27735&sub_dok_id=27735
                  K2 - Środowisko przyrodnicze i kulturowe - kierunki i zasady ochrony i rozwoju

na tej mapie jest zaznaczony jako Q 1%

Chyba juz nie pamietasz jak na wiosne Galeria Plaza byla podtopiona, wiec pewno ten teren tez jest zagrozony podtopieniem...
                  • Gość: tilf Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 91.216.202.* 29.12.10, 12:38
                    W maju 2010 w garażu podziemnym Plazy było pełno wody, a nie jest to poziom -1 tylko cos jakby -0,5. To samo czeka osiedla Miechowianki i BRE Locum bo teren jest tam niższy wzgledem parkingów plazy, a dodatkowe jego zabudowanie napewno nie poprawi sytuacji.
                    • Gość: mik Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.ghnet.pl 29.12.10, 14:09
                      W ktorym miejscu bedzie BRE Locum wzgledem Miechowianki?
                      • Gość: mik Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.motorola-solutions.com 04.01.11, 16:29
                        Z RZGW dostalem informacje ze jest to teren powodziowy Q0.1%. Wiecej info tutaj:

chomikuj . pl / mikel262 / Dokumenty / dabska

usun spacje w linku powyzej
        • Gość: sasanka Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 193.164.255.* 08.02.11, 10:03
          Miałam to samo - pan z biura zachowywał się tak, jakby robił łaskę. Poza tym, po 2 godzinach dziwnym trafem zarezerwowaly się mieszkania, o ktore pytalam rano... z garazami na poziomie 0 to samo... nie ma żadnych, a pan mowi ze moze 2 by się znalazły (to ciekawe czemu mają status zajętych :/) wg mnie ten deweloper robi szum i ferment wokół tego osiedla. Manipulują ludzmi, chcąc wypchnąć na poczatek gorsze mieszkania i ZALEWOWE garaże na -1 (teren uznany za zalewowy - potwierdzone przez dewelopera). Poza tym podnoszą ceny mieszkań, jesli jest duże zainteresowanie (tu też słowa pana z biura... :/). Teren nie będzie ogrodzony ani monitorowany - ot taki wolnostojący blok jakch niemało z wielkiej płyty. I za co te ceny?? Za dziure w ziemi?

PS. Ludzie zastanówcie się... to majątki Waszego życia, których nie warto płacić za mieszkania, jakie akurat zostaną (czytaj: zostaną wskazane w drodze manipulacji dewelopera). Poza tym jeszcze ich nie ma... a w tych czasach, zeby rzucać się na dziurę w ziemi? dziwne to...
          Ja szukam na innym osiedlu albo z 2 ręki...

Pozdrawiam i życze powodzenia wszystkim, którzy szukają mieszkania :)
          • Gość: Iza Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 16:52
            Na tym wlasnie polega status zarezerwowany, ze moze sie zwolnic i wtedy cos by sie znalazlo. Ja byam 3 na liscie do mojego wymarzonego mieskznaia i na poczatku p. Pawel powiedzial, ze raczej nie uda mi sie na nie zalapac, bo osoba przede mna deklaruje zakup. i co? mieszkanie sie zwolnilo i kupilam sliczne 2 poziomowe mieszkanie w super cenie. A czy niewarto rzucac sie na dziure w ziemi???? To pokazuje cena zakupu takiej dziury i cena mieszkania po wybudowaniu bloku. Wiadomo ryzyko jest, ale dlatego tez wiekszy zysk, jezeli wszystko jest ok. A deweloper raczej zaufany.
    • Gość: Max Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 109.110.223.* 29.12.10, 21:15
      Fajna loklizacja, dobra cena ale co sadzicie o wiarygodności inwestycji ? Macie jakieś doświadczenia ? Właśnie się decyduję i ciekakawe jakie jest Wasze zdanie, dzięks !
      • Gość: kruel Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 193.111.166.* 18.01.11, 16:36
        ciekawe jak długo lokalizacja będzie fajna. Czy liczył ktoś jakie będą koszty zwiazane z kredytem na przykład. przy założeniu że kupujemy dzisiaj a wprowadzamy sie za dwa lata to jakaś kosmiczna suma rat odsetkowych. pozdr.
        • Gość: Iza Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 16:56
          Z ta kosmiczna suma to bym nie przesadzala. Kredyt bedzie dla nas drozszy o jakies 8000 tych poczatkowych odsetek. Nalezaloby porownac to do ceny po jakiej mozna by bylo sprzedac wybudowane mieszkanie. Jezeli wszstko pojdzie ok z budowa to nie ma opcji zeby na tym stracic.
      • Gość: maniek Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 22:19
        sprawdziłeś własność działki na której ma powstać inwestycja ?
        • Gość: alek Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.ghnet.pl 19.01.11, 22:24
          tak, jest nia miechowianka, a masz moze inne informacje?
    • Gość: Tamika Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.opera-mini.net 08.02.11, 01:15
      Ruszyli cos z budowa? Ostatnio oddali 2 inwestycje,wiec moze sa wiarygodni?Sam nie wiem co o tym sadzic.Fajna lokalizacja,tylko co z tymi terenami zalewowymi???
      • Gość: Tola Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 19:38
        Budowa ruszyła :) poziom -1 wylany; dźwig i aktywni robotnicy na placu budowy.
        • Gość: Tamika Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.opera-mini.net 14.02.11, 15:09
          W koncu dzis sie wybralam na budowe. Faktycznie poziom -1juz jest. Ale ten jedyny zamieszkaly domek,ktory kadzi koksem,to totalna porazka,zwłaszcza ze zarezerwowalam mieszkanie ktorego okna beda wychodzyly na kominy tego domku. Ehh, jednym slowem buduja po krakowsku,okolica byle jaka. Nie wiem czy nie zrezygnuje.
          • Gość: Paweł Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.ghnet.pl 04.03.11, 14:50
            My właśnie zrezygnowaliśmy z zarezerwowanego mieszkania. Prawnik sprawdzający naszą umowę, którą deweloper nam podsunął do podpisania budzi wiele wątpliwości i w przypadku ogłoszenia upadłości zostalibyśmy bez kasy i bez mieszkania. Oni sie tam zabezpieczają na wszystkie strony a klient godzi się w 100 % na ich warunki. Podsumowując: wielkie ryzyko związane z ew. upadłością dewelopera. Prawnik odradził, poza tym jest to teren zalewowy .Do tego dodam, ze deweloper na swojej stronie ciągle zmienia status mieszkań. Wolne są zajęte, za chwilę są zajęcte są zarezerwowoane. Robią miom zdaniem szum, że niby klientów pełno zainteresowanych mają. Słyszeliście o inwestycji Żubr w Niepołomicach? Ludzie zostali właśnie bez kasy i mieszkań. Także ja czekam aż się wybuduje i wtedy zakupy.
            • Gość: Magda Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 81.219.128.* 06.03.11, 14:00
              Jestem jedna z tych, którzy już zdecydowali się na zakup. Trwało to trochę, ponieważ zwlekałam z decyzją, szukając potwierdzenia wiarygodności Dewelopera. Oglądałam inne inwestycje. Przekonało mnie min. to, że szukając oferty kredytowej trzy poważne banki, bez problemu zaakceptowały Dewelopera, jako wiarygodnego i pomimo stopnia zaawansowania inwestycji, kredyt zostanie udzielony, bez żadnych problemów. Każdy musi zdecydować się sam.... Ja "w to" wchodzę i mam nadziej, że nie będę żałować....
              • Gość: Seba Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.11, 10:32
                Witam forumowiczów Miechowianki :)
                I ja się przyłącze do dyskusji.
                Powiem tak:
                Gość, który sprzedaje mieszkania w biurze w Węgrzcach ciągle mydli oczy. Na stronie internetowej jest sztuczny tłum, który polega na tym, że niby większość mieszkań jest zajęta a w praktyce to można kupić 90 % mieszkań. Po prostu okazuje się że mieszkanie jest już zajęte, ale jak się szybko zdecyduje to można wejść przed poprzedniego kupca. I tym sposobem nakręca się sprzedaż. Kupienie dziury w ziemi stanowi ogromne ryzyko. Ponieważ w nawet w ostatnim miesiącu przed oddaniem inwestycji deweloper może wziąć kredyt na inną inwestycję pod zastaw tej i zostaniemy z kredytami naszymi plus dewelopera. Inaczej zabiorą nam mieszkania komornicy. Czytaliście umowę przedwstępną, którą podsyła do podpisania Miechowianka?
                Proponuje przejść się z nią do prawnika to Wam powie jakie cuda są tam zapisane.
                Ja rezygnuję.

• Gość: Janusz Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.11, 20:11
                  Jeżeli już byłeś u prawnika, to powiedz co masz na myśli, mówiąc o cudach zapisanych w umowie. Zaoszczędzisz innym czas i pieniądze.
                  • Gość: gampp Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.ghnet.pl 16.03.11, 15:39
                    tez chetnie sie dowiem o co chodzi. ja kupilem mieszkanie wlasnie na tym osiedlu, znajomy prawnik nie mial zastrzezen do umowy a pan w biurze sprzedazy wcale nie mydlil oczu. co do argumentow o tym, ze tam maja otworzyc ulice Lema to dla mnie nie jest to zaden minus. no ale wiadomo, malkontenci zawsze sie znajda.
                    • Gość: Magda Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.11, 12:54
                      Byłam dzisiaj na budowie i wg mnie prace posuwają się ! Mam nadzieję, że teraz zacznienmy widzieć bardzo szybki postęp .....
              • mida5 Re: Miechowianka - Dąbie Park 20.08.12, 18:06
                czy mieszkanie jest już odebrane, coś więcej możesz opisać na temat jakości wykonania oraz ewentualnych opłat?
    • Gość: Iza Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 16:33
      Witam,

Jestem nabywca mieszkania w osiedlu na Dabskiej i poki co nie zaluje swojej decyzji. Miechowianka wszedzie jest wychwalana jako zaufany deweloper (mam na mysli banki, w ktorych staralam sie o kredyt oraz znajomych, ktorzy kupili mieszkanie w osiedlu przy parku, wybudowanym przez Miechowianke). Ceny biorac pod uwage lokalizacje byly naprawde niskie. Oczywistym jest ze w miare postepu prac biuro podnosi ceny. Kupno dziury w ziemi jest bardziej ryzykowne, ale wiadomo im wieksze ryzyko tym wiekszy zysk. Nie powinno wiec to nikogo dziwic, ze mieszkania, ktore sie nie sprzedadza do czasu wybudowania budynku znacznie zdrozeja. Jezeli chodzi o pana Pawla z Miechowianki to nie mam zastrzezen. Rzeczywiscie mogloby sie wydawac, ze nie daje konkretnych odpowiedzi, ale w przypadku gdy sprzedaje kilkadziesiat mieszkan w przeciagu 4 miesiecy to ciezko oczekiwac konkretow. Mieszkania, ktore byly porezerwowane mogly sie zwolnic itd. Ja bylam 3 na liscie do jednego mieszkania i raczej nie liczylam, ze uda mi sie je nabyc, wiec mialam zarezerwowane inne. Okazalo sie ze to moje wymarzone sie zwolnilo, wiec ja zwolnilam tez to pierwotnie zarezerwowane mieszkanie. Przypadkow takich pewnie bylo pelno. W umowie akurat kar dla Miechowianki za nieterminowe wykonywanie prac nie ma, ale umowa jako taka jest w porzadku, no moze z wyjatkiem niskiego zadatku. Doswiadczony prawnik nie stwierdzil tam zadnych haczykow. I ostatnia kwestia - tereny zalewowe. Praktycznie wiekszosc dobrych lokalizacji w krakowie to tereny zalewowe. Do Wisly jest kawalek wiec raczej nie spodziewalabym sie zalania tych terenow. Zreszta Q 0,1 to wody tysiaclecia. Prawdopodobienstwo jest male a jezeli juz to nie bedzie to powodz tylko zle dzialanie kanalizacji. Reasumujac- ja jestem zadowolona z zakupu- ceny super, lokalizacja swietna, zaraz obok park, plaza, m1, teren przyszlosciowy, powstaje tam duzo nowych osiedli, po drugiej stronie ma powstac osrodek wielki osrodek sportu. Jak dla mnie bomba:)
      • Gość: ludziska Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.play-internet.pl 02.04.11, 08:00
        czy wy pogupieli? jak w dzisiejszych czasach można być tak naiwnym i dawać wpłaty na podstawie kilku renderingów, dziwnych opisów i opinii tych co mieszkają w innym bloku wybudowanym. Zróbcie sobie sondę na ulicy dla poprawy samopoczucia. Teraz jest i będzie jeszcze większy wysyp inwestycji - "kup pan dziurę w ziemi" rynek nie ma siły nabywczej więc te ceny z oczywistych powodów będą raczej małały. To że banki dają kredyt to nic nie znaczy, nawet jak firma upada wyduszą z ciebie każdy grosz z odsetkami. W tedy jest nieborak bez mieszkania, bez kasy bo to co miał dał na wpłatę, z kredytem na 20-30 lat, ale z bezcennym doświadczeniem... ha ha Kupować !
        • Gość: Kuba Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.11, 20:24
          Jakiego dewelopera reprezentujesz ? :)
        • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 04.04.11, 23:44
          Witam Państwa,

Uwaga o ostrożności przy zakupie mieszkania, kiedy nie jest jeszcze wybudowane jest jak najbardziej słuszna. W pamięci mamy kłopoty klientów Leoparda czy osiedla Żubr.
          Ryzyko należy zbadać poprzez rzetelną weryfikację i prześwietlanie dewelopera na wylot. U nas niestety nie ma takiego przepisu jaki jest w Danii, gdzie mieszkanie można sprzedać dopiero jak już jest gotowe.
          A w trakcie budowy jeśli ktoś się decyduje na zakup to koniecznie należy sprawdzić:
          - poprzednie inwestycje, porozmawiać z mieszkańcami, sprawdzić jakość i terminowość oddanych inwestycji
          - sprawdzić czy deweloper nie ma przeterminowanego zadłużenia w KRD (Krajowy Rejestr Długów)
          - sprawdzić dewelopera w KRS
          - sprawdzić księgi wieczyste gruntu (dostępne w internecie)
          - sprawdzić projekt budowy
          - sprawdzić pozwolenie na budowę
          - i inne...

Także uwagi o ostrożności - popieram.

Natomiast z uwagami o głupocie i naiwności nie zgodzę się bowiem nie pasują do prowadzonego tutaj wątku dotyczącego inwestycji Dąbie Park dewelopera Miechowianka.

Kilka faktów:
          - Nie zgadzam się z opinią, to że banki dają kredyty nic nie znaczy. Znam przykłady banków, które odmawiały kredytu bo dana inwestycja była realizowana przez takiego i takiego dewelopera (bez nazw).
          - Miechowianka ma bardzo dużą wiarygodność w bankach
          - kredyt udzielony przez PKO na inwestycję Czyżyńska Miechowianka spłaciła przed terminem
          - sama wiarygodność jest niezwykle ważna bo nikt tak dokładnie i rzetelnie nie prześwietla dewelopera jak analitycy z departamentów ryzyka banków - w przypadku Miechowianki potwierdzone to już zostało przez kilku doradców i klientów, którzy bez problemów na każdy złożony wniosek o kredyt na mieszkanie Dąbie Park Miechowianki - otrzymywali pozytywną odpowiedź - zgoda na kredyt
          - Miechowianka jest również generalnym wykonawcą to bardzo ważna rzecz, na którą mało osób zwraca uwagę
          - na dzień dzisiejszy jest już blisko 60% sprzedanych lokali - to zapewnia finansowanie inwestycji
          - stan zaawansowania budowy z dziś tj. 04.04.2011 - wylany poziom -1, ruszyła budowa poziomu 0 w budynku "A" - częściowo wylany strop, wybudowane szyby do wind
          - nikt tu nie płaci całej ceny od razu, jest system transz rozłożony aż do prawie końcówki 2012 roku i każdy wpłaca transze po zakończeniu kolejnych etapów budowy.

Dodać należy jeszcze fakt, że w tej inwestycji jak i w innych mieszkania na etapie "dziury w ziemi" były po prostu najtańsze. Teraz deweloper podniósł ceny i z chwilą gdy będzie budowa piąć się w górę = również ceny będą się piąć w górę. Taka jest zasada rynku w tej branży.
          • Gość: Anna Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 93.159.160.* 07.04.11, 18:10
            Witam, obserwuję rozmowę dot. tej inwestycji. W grudniu miałam do wyboru Myśliwską Budimexu i Miechowiankę. Zarezerwowałam Myśliwską,(otoczenie gorsze, teren też zalewowy cena trochę niższa ale przekonało mnie to że termin oddania mieszkań ten sam a tam już wszystko ładnie stoi tzn. stan surowy zamknięty, właśnie ocieplają i tynkują, okna etc już są). Na jakim etapie jest teraz budowa Miechowianki???
            Ps. jeżeli ktoś ma umowę Miechowianki na mailu (to bardzo proszę o przesłanie na adres mailowy sandraaaa19@interia.pl).
            Z góry dzięki, pozdrawiam
            • Gość: Anna Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 93.159.160.* 07.04.11, 18:57
              ehh sorki termin oddania trochę inny... Miechowianka 4 kw.2012, Myśliwska 1 kw.2012...
    • Gość: taka prawda Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.11, 21:19
      nie tylko miechowianki ale i własne. W takich przypadkach płaci się się podwójnie a szans na własne m żadnych.
      Deweloper na swoim :)
      rodzina na wynajmowanym :(
      To właśnie uroki dziurki w ziemi
      Pozdrowienia dla naiwnych optymistów
      • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 21:19
        Powiem tak. Ryzyko jest zawsze. Nawet kupując już wybudowane mieszkanie (wiem o tym na przykładzie swoich znajomych). Ja postanowiłem zaufać Miechowiance i "kupiłem" tam własne "M". Miechowianka jako deweloper jest na pewno bardziej polecana niż niepolecana. Wiadomo, że to nie jest 100% argument ale zawsze to plus. Po drugie planują tam dalej budować (kolejne budynki), zwłaszcza, że są właścicielem tam prawie 2ha ziemi. Po trzecie umowa przedwstępna jak na dewelopera jest całkiem ok - zwłaszcza, że przy przedłużeniu terminu oddania mieszkania o więcej niż 60 dni, Miechowianka płaci karę.
        Natomiast co do brania kredytu pod tę nieruchomość - zgodnie z umową, Deweloper jest zobowiązany do oddania i spisania aktu notarialnego z przyszłym właścicielem na mieszkanie (wraz z gruntem), które jest wolne od obciążeń itp.

Pozdrawiam
        • Gość: fandziurywziemi Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.04.11, 16:40
          Szanowni Państwo.
          Uprzejmie proszę szybciej decydować się na wolne mieszkania, które są w ofercie. Z pewnością deweloper chciałby już liczyć zyski z ich sprzedaży. Na każdym mieszkaniu może zarobić średnio ok. 80.000 tyś zł. Biorąc pod uwagę, że sprzedaje dziurę w ziemi prawdopodobnie jest w stanie zejść ze swojej marży do niższego poziomu np. 75 000 zł zysku. Dlatego nie ma się co zastanawiać, trzeba brać okazję, póki jej jeszcze nie ma :)
          Dziękuję za uwagę.
          • Gość: Jakub Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.11, 20:09
            zastanawiam się, dlaczego osoby, które nie są zainteresowane kupnem "dziury w ziemi ", wchodzą na to forum ??? Forum jest dla tych naiwniaków, w gronie których jestem również, którzy chcą konstruktywnie czekać na "wypełnienie dziury", wspierać się, doradzać sobie wzajemnie, podpowiadać rozwiązania. Cwaniaki od "starej tkanki" poszukajcie sobie własnego lokum na innych portalach, forach. Polecam "Krajowy Rynek Nieruchomości". Odnoszę wrażenie, że czekacie, na to , żeby Miechowiance "podwinęła się noga". No chyba, że to konkurencja mąci. Mnie się podoba moja dziura :)
            • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.if-pan.krakow.pl 13.04.11, 08:04
              Dokładnie. Posłuchajcie Kolegi wyżej - Prawdopodobnie negatywne opinie sieje konkurencja:) Natomiast co do "okazji" to na rynku ich po prostu nie ma. Ceny mieszkań na Dąbie Park są całkiem atrakcyjne dlatego właśnie, że inwestycja jest w toku. Jeśli wszystkie mieszkania się nie sprzedadzą do zakończenia budowy to będą pewnie z 500 zł/m2 droższe. Po drugie na sam koniec zostają najgorsze mieszkania w całej inwestycji bo w końcu ktoś ich w ogóle nie chce kupić. Więc kupowanie "dziury w ziemi" ma jak wszystko plusy i minusy:) Choć jak dla mnie więcej plusów:)
              Wczoraj byłem pod wieczór na budowie i robota w stosunku do ubiegłego tygodnia się posunęła, tzn. przygotowywany jest szalunek do wylania płyty na poziomie "0" w Budynku "A".
    • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 22:33
      Za informację na temat stanu budowy nie ma sprawy:) Staram się być tam chociaż raz w tygodniu więc co jakiś czas mogę zdawać relację jak wygląda sytuacja. Natomiast co do kolegi, który twierdzi, że za 5-10 lat poczujemy ból. Nie wiem o co Ci chodzi? Cena na Dąbie Park patrząc na ceny w Krakowie jest, można powiedzieć, atrakcyjna. Po drugie nie ma szans kupić w tak dobrym miejscu, mieszkania w takiej cenie. Po trzecie, zdaje sobie sprawę, że za tę kasę można wybudować dom ale trzeba mieć działkę, a poza tym ja wole mieszkanie i lepszą lokalizację niż dojeżdżać codziennie ze wsi 30 km do granicy Krakowa:) Wracając jeszcze do ceny i tego stwierdzenia odnośnie 5-10 lat - to Ty zobaczysz ile to mieszkanie będzie kosztowało właśnie za 5-10 lat:) Chociaż nie przeczę, że ceny mieszkań, w całym Krakowie, są strasznie wysokie ale trzeba to zrozumieć, że będzie tylko drożej a nigdy już taniej więc nie rozumie w czym problem. Jak Cię stać to kupujesz, jak nie to odpuszczasz, ale nie siejesz głupot na forum - PROSTE!
      • Gość: Jakub Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 20:49
        Uwaga, uwaga :) Ponieważ już wkrótce właściciele garaży w budynku A, zobaczą swoje M, myślę, że dla tych którzy chcą mieć wodę w garażu, przyszedł czas kontaktu z kierownikiem umowy :)
        Myślę, że ci, którzy są faktycznie zainteresowani budową powinni zignorować "dobre rady Życzliwych" , a skoncentrować się na wsparciu i konstruktywnych radach !!!
    • Gość: Paweł Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.gemini.net.pl 16.04.11, 15:49
      Jako mieszkaniec sąsiedniego osiedla Przy Parku mogę państwa uspokoić i polecić Miechowiankę. Dobra jakość wykończenia i terminowość oddania inwestycji. Co do powodzi, to jedynie mogę powiedzieć, że przy ostatniej powodzi nie było tutaj żadnej wody. Jedynie przy M1 wylała studzienka i trochę wody stało w parku (przy parku doświadzeń).
      • Gość: Jakub Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.11, 16:37
        Dzięki !!!
        • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.if-pan.krakow.pl 19.04.11, 08:57
          Relacja po kolejnej wizycie na budowie:) Płyta w Bud. A wylana i zaczęły się pojawiać palety pustaków do murowania w górę:) W bud. B prace też posunęły się troszkę do przodu w stosunku do ubiegłego tygodnia natomiast nie widać aż tak znacznego postępu jak w Bud. A:) Jak narazie praca idzie dobrze, do przodu :)
          • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 19.04.11, 23:01
            Dublo2 dzięki za info o stanie budowy!

Według oficjalnego harmonogramu do 30 kwietnia ma być gotowy już stan zerowy czyli wylana cała płyta pod "A" i "B".

BTW: Ostatnio odkryłem, że ktoś założył forum dla tej inwestycji: krakow-dabie-park.mojeosiedle.pl. Podobne forum ma inne osiedle Miechowianki sąsiadujące z Dąbie Park tj. osiedle Przy parku. Jego mieszkańcy widząc po postach bardzo intensywnie z niego korzystają wymieniając się informacjami.

Na forum Dąbie Park jest post z fotkami z budowy więc jak ktoś z Państwa ma okazję bycia tam często tak jak Dublo2 i może wrzucić jakąś fotkę raz na miesiąc będzie miło :)
            • olka_krakow Re: Miechowianka - Dąbie Park 20.04.11, 00:42
              Ciekawa jestem czy ktos kupił mieszkanko dwupoziomowe,ktorego taras wychodzi wprost na kominy jedynego domku, sasiadujacego z tymi blokami. Ehhhh,fajne by bylo mieszkanko gdyby nie te kominy i ten ohydny domek po sasiedzku.
              • Gość: OjTam Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.241.101.84.rev.sfr.net 21.09.11, 23:18
                A pomyślałaś może że w tym ohydnym domku ktoś mieszka? Dawniej mieli słońce o poranku a teraz jakieś 8 metrów od nich będzie około 50 okien i budynek który wszystko zasłania a zwłaszcza słońce,,,, hymmm ..... punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia... dawniej był tam dom stodoła i stajnia a także studnia ,,żuraw'' reszta to pole i przestrzeń którą właśnie wypełniają 3 bloki..... nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale i wasze mieszkania mogą komuś przeszkadzać :/ po za tym to Wy przychodzicie a oni tu są...
                No ale to tylko parę osób mieszkających tu od ... kilku pokoleń...

Miłego mieszkania życzę

• Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.if-pan.krakow.pl 20.04.11, 11:14
              Na forum już się zalogowałem :) Co do fotek to uważam, że na pewno da się coś zrobić :)
              Myślę, że może "sensownie" będzie przenieść dyskusję przyszłych właścicieli już na to forum? :)
            • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:38
              Kolejny raport z budowy:) Dzisiaj byłem aż zszokowany jak pracę się posunęły w porównaniu z tym co widziałem w weekend. W Bud. B wszystko jest przygotowywane do zalania pierwszej płyty, natomiast w Bud. A "powstał", został wymurowany, pierwszy róg, do tego została już zazbrojona duża część powierzchni budynku w celu betonowania słupów na poziomie parteru. Z tego co wywnioskowałem, budynki będą miały konstrukcje szkieletowe - słupy betonowe + wypełnienie z pustaków Porotherm i Leier:) Poza tym, wokół Bud. A zasypywane są stopniowo fundamenty, izolacja wygląda na dość solidnie i porządnie zrobioną:)
              • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 21.04.11, 00:13
                Dublo2 - dzięki za raport :)

Prosimy o jakas fotke, tutaj jest post, gdzie można je umieszczać:
                krakow-dabie-park.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=67997
                • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.if-pan.krakow.pl 21.04.11, 09:29
                  Następnym razem postaram się zrobić fotkę, wtedy wrzucę na forum:) A post już znam, jak i całe forum:)
                  • Gość: Agnieszka Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 16:50
                    Pytanie co sądzicie o tej inwestycji i firmie Miechowianka jakie są wasze doświadczenia z tym developerem?

Moje doswiadczenie z Miechowianka jest bardzo pozytywne. Balam sie bo nic nie wiedzialam wtedy o tej firmie no i w kredyt sie na 30 lat wpakowac i nie mieszkac to juz w ogole dramat bylby (jestem typem panikary :) ). Ale ale mieszkanie kupilismy z mężem w inwestycji przy ul. Strzelców 4a juz kilka lat temu. Jakość mieszkania, obsługa, odbior - z wszystkiego jestem zadowolona (z wynajmujacych mieszkania w moim bloku studentow troche mniej :P ). Nie było tez żadnych problemów w banku a kredyt załatwialiśmy dosłownie na ostatnią chwilę, w jednym nie mieliśmy zdolności ale w dwóch pozostałych pozytywna decyzja no i tez dostaliśmy informacje zwrotną że deweloper jest zaufany i ma bardzo dobrą opinię. Gdybym miala teraz kupowac mieszkanie na tym osiedlu zdecydowala bym sie.

Jako mieszkaniec sąsiedniego osiedla Przy Parku mogę państwa uspokoić i polecić Miechowiankę. Dobra jakość wykończenia i terminowość oddania inwestycji

Zgadzam sie z tym w 100%
                    • Gość: Jakub Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 20:04
                      Byłem dzisiaj na "budowie" . Mury pną się do góry :)
                      • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:30
                        I do tego zalana została płyta pomiędzy Bud. A i B. Na tej płycie będzie szła droga, m.in. będzie to dojazd do garażu podziemnego w Bud. A:)
                        • Gość: Bronek Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.11, 15:27
                          kryzys się zaczyna na całego w Polsce.
                          ceny mieszkań polecą w dół. Ludzie zdolności kredytowej nie maja i nie mogą kupować już drogich mieszkań. W przyszłym roku będzie jeszcze gorzej. Mieszkanie za 4500 zł będzie trudno sprzedać.
                          Przykre.
                          • Gość: Roman Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.gemini.net.pl 13.05.11, 20:26
                            Coś nie tak z moimi zmysłami. O kryzysie i dużym spadku cen słyszę od lat. Gorzej ze wzrokiem bo kryzysu nie widzę. Miłego wynajmowania :-)
                            • Gość: Dublo2 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.if-pan.krakow.pl 16.05.11, 07:24
                              Roman, dokładnie:) Całe życie słyszę o kryzysie i spadających cenach, a gdzie się nie popatrzę i nie obrócę to cena albo taka sama, albo wyższa:) Z resztą wystarczy zobaczyć co się stało na przełomie ostatnich pięciu lat na rynku nieruchomości. Mieszkanie w lokalizacji i standardzie jak na Dąbie Park, pięć lat można było kupić za ok. 3 500 zł/m2. To gdzie te spadające ceny?:)

PS. W obecnych czasach nie ma szans na spadek cen, choćby nie wiem co. Jak surowiec będzie taniał to ceny i tak będą na tym samym poziomie co teraz, po prostu będzie jeszcze większy zarobek dla sprzedających:) Taka jest gospodarka:)

Pozdrawiam
                              • Gość: placyk Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 12:58
                                Az przykro sie robi jak się czyta Twoją opinię kolego jeden z drugim. Zobaczycie jaka bida się zbliża szybkimi krokami. Kryzys dopiero się zaczyna w Polsce. Firmy (centra) uciekają z Krakowa. Przykłądem jest Tesco, które zamyka w Krakowie biura i przenosi się do Indii. 500 osób w Twoim wieku idzie na bruk. Podejrzewam, że 90 % z nich ma kredyt. Jak go spłąci?
                                Kolejne centra w ciągu najbliższych 3 lat sie przeniosą, to kolejne osoby z kredytem.
                                W przyszłym roku na rynku pojawi się kilkanaście tysięcy mieszkań, które są teraz w budowie. Co się stanie z cenami? odpowiedzcie sobie sami. Koniec z kupowaniem dziury w ziemi po 7 koła.
                                • Gość: tola Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 22:55
                                  Firmy (centra) uciekają z Krakowa??? A ja slysze o tym jak sie rozbudowuja i nowe powstaja, ktore chca zatrudnic setki ludzi. Kryzys jest przereklamowany. Nawet jezeli nastapi to nie znaczy ze nagle deweloperzy zaczna sprzedawac mieszkania za grosze. Poczekaja az gospodarka sie ozywi by znowu sprzedac drogo. Fakt ceny mieszkan spadaja ale nie oczekujmy, ze mieszkania po 3500zl/m2 kiedys wroca. Mozna czekac az niedokonczone mieszkania zostana wybudowane i deweloperzy znacznie obniza ceny z powodu braku popytu, ale tez mozna nigdy tego sie nie doczekac i nadal wynajmowac z nadzieja ze ceny spadna. Mieszkan bedzie wiecej ale POlacy tez sa coraz bardziej bogaci i chetni do inwestycji w nieruchomosci.
                                  • Gość: aleks :) Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 00:59
                                    no i zaczęło się. Bida przyszła szybciej niż Wam się wydawało. Deweloperzy nie mają komu sprzedawać a mają kredyty we franku i ich rata poszła w górę o 100 % czyli zamiast płacić do Banku np 70 000 zł miesięcznie płacą 120-140 tyś. Szybko bankrutctwa będą. A jak tam Wasze kredyty na dziury w ziemi?
                                    Jesteście jeszcze pewni że skończą budowę?
                                    Bo ja nie. Za rok cena mieszkania to mks. 4500 tyś.
                                    Pozdrwawiam trzeźwo myślących.
                                    Frankowcom współczuję. Dajcie swoim synkom na imię FRANEK haha
                                    • Gość: piotr Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 13:16
                                      Dziure to ty masz w glowie :]
                                      eh az mi sie nie chce twoich glupot komentowac, idzze sobie gdzies chlopie do lasu na grzyby skorzystaj ze slonca, a nie zasmiecaj takimi bzdurami tego watku, piszesz kompletnie nie na temat i na dodatek same glupstwa :/
                                      • Gość: piotrze Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.fn.pl 08.08.11, 17:17
                                        ty masz dziurę między zębami bo ślina Ci głupoty na język przynosi. Nie zaklinaj rzeczywistości.
                        • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 10.10.11, 22:40
                          Obecnie w budynku "A" sytuacja wygląda tak, że jest już końcówka 5go piętra i w środę będzie wylewana płyta, potem piętro 6 i koniec stanu surowego otwartego. Dach ma zostać położony do końca listopada. W budynku "B" (tym dłuższym a tym samym większym) również pracę przebiegają sprawnie i z postępem, obecnie 4 piętro pnie się do góry.

Zdjęcia z budowy jak i forum z różnymi innymi informacjami z budowy znajduje się pod adresem krakow-dabie-park.mojeosiedle.pl
                          • Gość: silverlight1104 Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 13:26
                            Jak dla mnie standard obsługi klienta w miechowiance to porażka. Nie zachęca to do zakupu mieszkania u nich. Pan w biurze to ignorant, traktuje klientów z wielka laska,
                            rezygnuje z zakupu mieszkania u nich....po prostu im nie ufam.
                            • Gość: Peterchessplayer Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 11:45
                              Kupiłem mieszkanie w budynku B, umowa nie budziła zastrzeżeń prawnika, rozmowy i negocjacje u developera przebiegały w milej atmosferze z tym ,że ja rozmawiałem z Panią Elą.
                              Lokalizacja jest OK, jedyną rzeczą która mi się nie podoba to ta chałupa na przeciwko bloku, i widok na kominy chyba elektrociepłowni, ale ideałów w Krakowie nie ma.
                              • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.mmds.pl 09.11.11, 10:16
                                W tej chałupie ludzie mieszkają i jakby mieli wybór to nie wybudowali by sobie bloku przed oknem.
                                • Gość: elka Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.nsystem.pl 18.11.11, 20:03
                                  No wlasnie mialam tam kupic mieszkanko, ktorgo taras wychodzil wprost na komin tego domku, no i nie podobal mi sie taki widok, a zwlaszcza zapach z tego komina ;-((. A szkoda, fajne mieszkanka i sasiezi pewnie tez by byli OK.
                          • Gość: Jakub Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.11, 20:03
                            W budynku A, MONTUJEMY OKNA !!!!
                            • Gość: krakowianka Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 213.134.163.* 24.11.11, 21:41
                              zastanawiam się nad tą inwestycją, a jak ceny, ile mozna utargować na metrze.
    • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.mmds.pl 25.11.11, 15:29
      Witam!
      Mieszkam w tej okolicy od kilkunastu lat i mogę coś na temad podmokłych terenów powiedzieć.
      W zeszłym roku po powodzi było mokro, ale nie z rzek tylko z wód gruntowych. Tak było w całym Krakowie i okolicach. Nie da się ukryć, że na tym terenie były kiedyś stawy z których został tylko jeden. W parku AWF po zeszłorocznej powodzi do grudnia stała woda w okolicy Parku Doświadczeń i tam gdzie teraz budują halę.
      Dlatego muszą suszyć i drenażować teren. Miechowianka jak zaczęła budować to też osuszyła teren tak, że ludzie z okolicznych domów nie mają wogóle wody w studni, choć w zeszłym roku był jej nadmiar. W tej chwili notomiast jest strasznie sucho. Nie było tak źle, że nie można w tej okolicy mieszkać. Co najwyżej przy takich ulewach jak były w zeszłym roku może stać woda w garażach i piwnicach bo studzienki miejskie nie będą wydalać.
      • martynka_nana Re: Miechowianka - Dąbie Park 25.11.11, 22:00
        Miechowianka jak zaczęła budować to też osuszyła teren
        jak to niby zrobili? hmm i skąd w ogóle wiesz że osuszyli teren? :>
    • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 25.11.11, 22:11
      Drogą dojazdową do osiedla Dąbie Park Miechowianki będzie nowa Dąbska wybudowana między osiedlem Miechowianki a Brelocum. Będzie ona przyłączona do Ul. Lema. Dobudowanie brakujących kilkadziesiąt metrów Lema (a tym samym połączenie z Al. J. Pawła II) jest planowane na 2013 rok . Miechowianka jako pierwsza będzie oddawać mieszkania w tym rejonie spośród 3 deweloperów - I etap do 31.12.2012. Ul. Lema powinna być już otwarta przynajmniej do skrętu na osiedle. Alternatywą jest dojazd od strony Policji i ABW droga asfaltowa, która kończy się 80 metrów przed wjazdem na osiedle Dąbie Park.

Co do powodzi wiosna 2010 to teren gdzie powstają mieszkania czy był zalany? nie wiem. Wiem, że woda była np. kilkaset metrów dalej w garażu w Plazie, oczywiście nie była to woda z Wisły jak wiele osób uważa ale opad deszczowy, którego nie odprowadziły studzienki (nie wyrabiały z taką ilością co też spowodowało że je wybiło i stało się co się stało).
      • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.11.11, 16:15
        Nie będzie dojazdu od strony ABW. Nadal pozostanie w takim stanie jakim jest. Będzie dojazd od strony Decathlonu.
        A teren nie był zalany, ale był podmokły z dużej ilość wód gruntowych.
        To prawda, że Plaza miała wodą w podziemnym ze studzienek i pradą jes też, że ul. Kosynierów była zmknięta bo Białucha wylała przez cofkę z Wisły. Oraz to, że Policja pompowała wodę z piwnic przez 4 dni dzień i noc bo kanały burzowe nie wytrzymały.
        • martynka_nana Re: Miechowianka - Dąbie Park 27.11.11, 17:57
          kula napisałeś, że Miechowianka jak zaczęła budować to też osuszyła teren
          nie znam się na tym ale jak oni niby to zrobili?
          hmm i skąd w ogóle wiesz że osuszyli teren?
          • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.11.11, 19:14
            Osuszali teren tak jak to robi w tej chwili Mostostal na terenie budowy hali od strony ogrodu doświadczeń.
            A wiem bo widziałam. Prawie 24/h chodził agregat/pompa, od której odchodziły plastikowe rurki.
            Też dokładnie się nie znam na tym, ale wiem jedno. Jak miałam pełną studnię wody po powodzi to po zaczęciu budowy przez Miechowiankę, jest sucho.
            • martynka_nana Re: Miechowianka - Dąbie Park 28.11.11, 23:20
              Jak teraz budują halę to przeczytałam, że "wykonano prace związane z zabezpieczeniem terenu przed wodami gruntowymi. Zbudowano ściankę przeciwfiltracyjną, studnie odwadniające oraz zainstalowano piezometry, badające poziom wód gruntowych."

Czy ktoś się orientuje czy taką ściankę przeciwfiltracyjną oraz studnie odwadniające zrobiła przy budowie osiedla Dąbie Park Miechowianka??
              • Gość: budowlaniec Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.11, 14:02
                na pewno tego nie zrobili, to są ogromne koszty, powinni zastosować chociaż ciężką izolacje fundamentów, a grunt powinni wzmocnić przez palowanie, jak nie jest wzmocniony to może być to samo co w Plazie
                • Gość: gosc_portaluX Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 81.21.196.* 02.12.11, 14:23
                  A co jest w Plazie?
                  • Gość: budowlaniec Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.11, 19:17
                    na parterze popękały płytki podłogowe
                    • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.12.11, 13:40
                      Plazę palowali, ale tam było wcześniej jeziorko (oprócz tego co jest). Poza tym na takim terenie nie buduje się takiego budynku w rok. W blokach Miechowianki nie powinno być takiego problemu bo bardzo długo robili i duuuuuuuużo wylali betonu na fundamenty i garaże.
                      Natomiast może byż taki efekt w budynkach Semaco.
                      • Gość: budowlaniec Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 213.134.163.* 04.12.11, 14:25
                        A co jest z fundamentami bloków Semaco? Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej okolicy, ale boje się posadowienia na tym gruncie, najwyżej wybiorę bloki budowane w drugim etapie, jeżeli nic się nie będzie działo u lokatorów z I etapu. Okolica jest fajna, duzo zieleni tylko zobaczymy jak trzej deweloperzy rozwiążą sprawę infrastruktury. Może orientujesz się co planują wybudować na sąsiednich działkach.
                        • alexalexalex Re: Miechowianka - Dąbie Park 04.12.11, 16:21
                          Co powstanie na sąsiednich działkach zobaczyć można w poście Plan osiedla i sąsiedztwo forum osiedla Dąbie Park Miechowianki krakow-dabie-park.mojeosiedle.pl
                        • Gość: kula Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: *.mmds.pl 05.12.11, 10:04
                          Z fundamentami chyba nic, ale strasznie szybko bydują i kto wie jak się budynek zachowa.
                          O, które działki Ci chodzi?
    • Gość: shane Re: Miechowianka - Dąbie Park IP: 57.66.195.* 18.05.12, 12:49
      jesli chodzi o dewelopera to: przy parku oddane na czas, tynki byly odparzone trzeba bylo je skuwac i klasc na nowo. deweloper o tym wiedzial ale sam usterki nie naprawil, probowal wcisnac takich mieszkan ile sie da, dopiero jak ktos sie pokapowal to naprawiali. Uczciwy deweloper wiedzac o usterce sam by ja naprawil a nie liczyl ze ktos tego nie zauwazy. w umowie notarialnej byla wpisana telewizja azart, deweloper jej nie wykonal i powiedzial ze mozna sobie kupic pakiet podstawowych kanalow u dostawcy TV, czyli plac frajerze dwa razy a ja biore pieniadze za TV AZART do kieszeni bez ponoszenia zadnych kosztow. Proby kontaktu koncza sie fiaskiem, prezes nie jest laskaw zadzonic, chyba sie boi. Pani radca prawy na spotkaniu ze wspolnota powiedziala ze nie zna tego tematu ale szybko odpowie... minelo dwa miesiace i zero odpowiedzi. Proby kontaktu ignoruja, a jesli zechca cos powiedziec to ze moge sobie kupic pakiet podstawowych programow u dostawcy TV, nie wspominaja dlaczego z umowy notarnialnej nie chca sie wywiazac. Wiec prosze miec to na uwadze, to ze cos jest wpisane do aktu notarialnego nie oznacza ze deweloper sie z tego wywiaze, wtedy trzeba wchodzic na droge sadowa. usterki bramy ciagnely sie ponad rok. domofon od strony Lema nie dziala do dzis. prosze tez uwazac gdy bloki beda oddane czy deweloper nie podpina sie tam do pradu, bo rachunek bedzie placic wspolnota. tak wiec prosze dobrze przemyslec zakup u miechowianki. na koniec, podejscie do klienta jest u nich na bardzo slabym poziomie, prezesi, managery itd itd a rzetelnej rozmowy nie da sie z nimi przeprowadzic
    • Gość: 2` de IP: *.mota-engil-ce.eu 06.11.12, 12:56
      prezes CAb to nieuprzejmy, bezczelny facet ,ma w głębokiej ....., klienta ,który w końcy go utrzymuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka