Dodaj do ulubionych

Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę

IP: *.cityconnect.pl 14.03.11, 23:11
no prosze w koncu jakis autobus z pradnika na górke, chyba przestane jezdzic samochodem
Obserwuj wątek
    • tokar.84 Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę 14.03.11, 23:57
      Hmm...a nie możnaby było puścić przynajmniej jednego kursu na godzinę na Kleparz? Albo dwa ostatnie kursy na Kuźnicę puścić z Kleparza? Wtedy większość ludzi byłaby zadowolona, a koszty by znacząco nie wzrosły...
    • Gość: st Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 00:03
      Mnie ta zmiana podobała by się pod warunkiem, że autobusy kursowałyby 2x częściej niż do tej pory. W taki sposób niezależnie o której wychodząc na przystanek bez problemu trafiałoby się na autobus 137. Podobnie wracając i lądując na pętli tramwajowej przy Krowodrzej Górce także nie byłoby problemu. Trzeba dodać że gdy jeździłem tym autobusem to nigdy nie było on o czasie. Może po skróceniu linii się to uda.
      • helenka17.2 Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra 15.03.11, 09:20
        Gość portalu: st napisał(a):

> Mnie ta zmiana podobała by się pod warunkiem, że autobusy kursowałyby 2x części
        > ej niż do tej pory. W taki sposób niezależnie o której wychodząc na przystanek
        > bez problemu trafiałoby się na autobus 137. Podobnie wracając i lądując na pętl
        > i tramwajowej przy Krowodrzej Górce także nie byłoby problemu. Trzeba dodać że
        > gdy jeździłem tym autobusem to nigdy nie było on o czasie. Może po skróceniu li
        > nii się to uda.

Mmm - "...Krowodrzej Górce...". Marzenie... Witamy w Krakowie:

ta Krowodrza Górka
        tej Krowodrzy Górce
        tej Krowodrzy Górce
        tę Krowodrzę Górkę
        z tą Krowodrzą Górką
        o tej Krowodrzy Górce
        Krowodrzo Górko!

A jeśli przymiotnik - to tak, jak z ulicą prowadzącą do Krowodrzy, czyli - Krowoderską.
        • Gość: lol Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 15:38
          kogo czego Krowodrzy Górki, chyba taki jest dopelniacz?
    • Gość: MD Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 00:30
      Mam nadzieję, że ZIKiT zmieni propozycję biletu czasowego - 15 min za 2 PLN, bo to premiowanie przesiadek takie naciągane :)
    • Gość: ogienr Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 00:49
      Szanowny Panie Redaktorze,
      proszę o rzetelne sprawozdanie ze spotkania. W artykule nie ma ani śladu o glosach dużej ilości niepełnosprawnych, którzy zamieszkują nasze osiedla i ta zmiana wprowadza dodatkowe uciążliwości w i tak już ciężkiej komunikacji z centrum. Głos rodzin tych osób był znaczący w spotkaniu. Słowa zacytowane są tylko parafrazą tego, co zostało powiedziane na spotkaniu.
      Nie ma tu nic o nowej linii proponowanej przez mieszkańców. Ani o tym, że zmiana linii 137 nie była konsultowana z mieszkańcami.
      Panie redaktorze, pracując w branży trochę mi wstyd za Pana, że nie przedstawił Pan dokładnie tego co było na spotkaniu z mieszkańcami.
      :((
      • Gość: gość Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 01:09
        Nie rozumiem z jaką linią tramwajową dublował się autobus 137. Być może potrafi to ktoś z władz miasta wskazać. Zwracam uwagę, że była to jedyna normalna linia autobusowa z Górki Narodowej do "centrum" Krakowa (bo Nowy Kleparz to jeszcze nie centrum). Teraz mamy, w zamian, połaczenie z innm peryferyjnym osiedlem. Czy Górka Narodowa to jakieś przeklęte osiedle? Tak samo jak inni płacimy podatki, ale odmawia się nam dostępu do komunikacji zbiorowej. Dlaczego?
        • Gość: JK Gość portalu: gość napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 10:26
          > Nie rozumiem z jaką linią tramwajową dublował się autobus 137. Być może potrafi
          > to ktoś z władz miasta wskazać. Zwracam uwagę, że była to jedyna normalna lini
          > a autobusowa z Górki Narodowej do "centrum" Krakowa (bo Nowy Kleparz to jeszcze
          > nie centrum). Teraz mamy, w zamian, połaczenie z innm peryferyjnym osiedlem. C
          > zy Górka Narodowa to jakieś przeklęte osiedle? Tak samo jak inni płacimy podatk
          > i, ale odmawia się nam dostępu do komunikacji zbiorowej. Dlaczego?
          Wlasnie o to chodzi, ze 137 ani 287 nie dublowalo zadnej lini tramwajowej na dlugich odcinkach, tak jak w przypadku innych lini autobusowych, ale glupi zikit tego nie zauwaza... no coz, zbieranina ludzi z lapanki nie polepszy nam komunikacjii w miescie, wrecz ja popsuje :(
      • Gość: os. Gotyk cała prawda o wczorajszym spotkaniu - zobacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:00
        krakow.super-nowa.pl/a.6240.Mieszkancy_Gorki_Narodowej_i_os_Gotyk_wyrazaja_swoj_sprzeciw__POK.html
    • Gość: gość_mieszkaniec Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.play-internet.pl 15.03.11, 07:14
      Ta część miasta jest zapomiana przez władze Krakowa. Brak dróg, paraliż w czasie szczytu, ruina i totalny syf wzdłuż drogi wylotowej w kierunku stolicy kraju. Porównjcie tę część miasta np. do Kurdwanowa (komunikacja miejska, drogi). A przecież płacimy też podatki. Może należy zablokować wyjazd na Warszawę, aby zwrócić uwagę władz miasta
      PS
      Proszę pomyśleć o tym przy następnych wyborach samorządowych (na górce narodowej mieszka prawdopodbnie ok 5tys wyborców)
    • Gość: trzym Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.policja.gov.pl 15.03.11, 08:30
      A mnie się zmiana już podoba. Proszę zwrócić uwagę, że teraz nawet w godzinach szczytu po 16.00 można wejśc do autobusu (i nawet usiąść). Autobusy jeżdzą punktualnie. W soboty i niedzielę pozwalają co pół godziny dojechąc np. do tramwaju 50. A poprzez niego we wszystkie rejony miasta. Naprawdę, proszę sprawdzić. Poza wszystkim mieszkańcy Górki (w tym i ja) wiedzieli jak wygląda tam komunikacja. Jestem za!!
      • Gość: meadow Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 08:57
        Mnie tez juz w sumie ta zmiana jest obojętna, bo przez nią w końcu kupiliśmy długo odkladany w czasie samochoód, dodajac w ten sposob kolejną cegiełkę do korkowania miasta. Nie wiem czy o to chodzi Zikitowi - ale nam rece opadly. Jeszcze tylko nastepny zakup motor dla mnie (samochod dla żony) i w koncu w ludzkim czasie będzie się można dostać do pracy.
        • Gość: kris Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:51
          My mamy już dwa auta :)
          • Gość: jan Górka Narodowa obumiera!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:13
            nic tam nie ma: dróg, chodnikow, szkoly, przedszkola, teraz autobusu- niech sobie tam sam majchroewski mieszka - ja sie wyprowadzam !!! moi znajomi tez to zrobili, nikt tam juz nie kupuje mieszkan, to os. nie ma zadnej przyszlosci nie polecam trzeba sprzedawac domy i mieszkania i wyprowadzic sie do innych dzielnic- wstyd mik, ze mam w Krakowie takiego prezydenta, radnych i zikit- niech sami sobie mieszkaja na tym martwym osiedlu. sąsiadom z os. Gotyk tez daje radę- uciekajcie!
      • Gość: os. Gotyk co ty piep..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:06
        ten autobus i tak stoi w korkach na 29. i na mackiewicza, pozniej jedziesz na tramwaj na Krowodrze, tam nie kazdy jedzie na Kleparz- wiekszosc pl. towarowy, stamtąd na nogach na kleparz- droga wydluza sie o 20 minut, nawet jesli 137 stalby w korku pod kleparzem. wszystk oladnie jak jest sucho i cieplo a co w zimie w nocy- sam sobie chodz po tym patologicznym parku przy kleparzu- nie mowie juz o powrocie do domu wieczorem- wystarczylo dojechac do kleparza i wskoczyvc do 137- teraz zeby zdążyć na 137 na krowodrzy musisz 30 minut wczesniej z miasta leciec- tylko ze ja pracuje i nie moge wyjsc wczesniej z pracy!! moge jechac innym wiesniakami z kleparza ale musze pozniej na nogach zapieprzac 10-15 minut!!!

zikit do likwidacji!!!!!!!!!!!!!!! koniec zikitu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zwolnic wszystkich z Zikitu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mieszkanka Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:03
      137 jedzie na pętle nową, gdyż tam coraz więcej autobusów dojeżdża, do szkoły prywatnej prezydenta. Mój błąd że na niego głosowałam. ŻĄdam przywrócenia 137 na kleparz, a nie wszystkie autobusy dla studentów prezydenta, tymbardziej że długość trasy taka sama!!! SKANDAL!!!
      • Gość: os, gotyk popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:07
        koniec zikitu!
    • Gość: os. gotyk nie bylo chyba tam tego co napsal ten artykul- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:58
      jakby dziennikarz gazety został na spotkaniu dluzej niz 20 minut wiedziałby że chodzi tu dokladnie o mieszkancow Gorki Narodowej i os. Gotyk, a nie calego Pradnika Bialego ,wiedziałby że mieszkancy przeprowadzili glosowanie za tym zeby 137 wrocil na stara trase, a mieszkancy os. Gotyk chca autobusu bo nie maja go od kilku lat!! a ten urzedas z zikitu powinien stracic prace za taka arogancje- zikit w ogole nie zna naszego zdania to kpina- caly PradniK Bialy bedzie pisal do Majchrowskiego o usnuniecie kilku pracownikow Zikitu na czele z tą kobieta szefową ktora na niczym sie nie zna - no moze na arogancji
    • Gość: klara Re: Linia 137 na Dworzec a nie na zadupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:18
      zikit nie wie ze dworzec to centrum Krakowa?
    • Gość: w Re: Linia 137 - super jest IP: 151.193.220.* 15.03.11, 10:55
      To super rozwiązanie... jestem pod wrazeniem i bardzo sie cieszę. Wreszcie ktoś pomyślał...

Chciało by się tylko jeden jedyny dodatkowy kursik np. o 24 żeby można było z rynku dotrzeć...
    • Gość: malgry Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 11:02
      ZIKiTowi należy pogratulować pomyślunku, 137 i 287 przeniesione na Górkę + 267 jeżdżące tam od początku czyli 3 linie na Górkę i jedna ( 115 ) co 30 min ( w weekend co 1 h ) do Kleparza. Najgorzej jest z droga powrotną - wracam z rejonu Nowego Kleparza - jadę wiochopędem ( jeśli jakiś akurat ma odjazd ) na Zdrową i tam czekam na zalecaną przez ZIKiT przesiadkę - czekam min. 10 min aby następnie mieć do wyboru wszystkie linie jadące na Górkę Narodową zderzak w zderzak stadem. Nie wiem kto układa rozkłady jazdy - podobno mamy najzdolniejszym informatyków w Europie z tym ze ZIKiT zapewne nie korzysta z ich usług. Górka Narodowa to rejon na który da się dotrzeć bez problemu tylko rowerem ...
    • Gość: izazet Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 12:54
      Przesiadki juz niedlugo beda nie premiowane a WYMUSZONE . Tez mi premia bilety czasowe . A odkad to przesiadki skracaja czas przejazdu ? Jezeli komunikacja jest tak "zsynchronizowana " jak u nas to na nastepne polaczenie czeka sie i to sporo . A co z frajerami korzystajacymi z biletow okresowych ? Przeciez one sa wystawiane na trase a nie na czas . To jest po prostu wymuszenie kupna biletu na cala siec , w najlepszym razie na 2 linie - a dotad starczala jedna . I to jest prawdziwa skala podwyzek cen biletow okresowych a nie te pare zlotych o ktorych wygaduja przedstawiciele Zikit-u . Reasumujac za duzo gorsza i duzo dluzej trwajaca - ale psiakrew nie na moje zyczenie - usluge placic mam 2 razy tyle . Przesiadam sie w samochod .
    • Gość: Kajuga Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.jagiellonia.krakow.pl 15.03.11, 14:18
      Szkoda, że nie opisano rzetelnie zebrania mieszkańców. Nie napisano o dzieciach, które do tej pory dojeżdżały do szkół jedną linią, a teraz muszą się przesiadać i dwa razy czekać na tramwaj i autobus. Nie napisano o zwiększonych kosztach przejazdu. Do tej pory jeden bilet lub karta na jedną linię. Teraz? Droższe bilety godzinne lub droższe karty.
      I jeszcze jedno. ZIKIT do tej pory mówił, że na wniosek wspólnoty mieszkaniowej skrócono linię 137. Ta wspólnota składała ten wniosek w czasie, gdy ul. Długa była remontowana i nie jeździły nią tramwaje. Teraz jest on bezzasadny.
      Skrócenie trasy 137 bardzo utrudniło nam życie.
      • Gość: ... Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.nsystem.pl 15.03.11, 14:30
        albo ja jestem głupi albo na Nowy Kleparz jeździ z Górki Narodowej autobus linii 164. W takim razie po cholerę go dublować z linią 137 ??? Proszę o sprostowanie jeśli tak nie jest.
        • Gość: meadow Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 14:35
          Sam sobie odpowedziales w sumie. 137 obsluguje w zasadzie głównie kuźnicę i gotyk. Do 164 jest w .....u drogi - zwlaszcza ze czesc jej odbywa sie bezchodnikowym poboczem.
          • Gość: ... Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.nsystem.pl 15.03.11, 15:48
            W takim razie dlaczego nikt nie wpadł na pomysł, aby zwyczajnie wydłużyć trasę autobusu linii 164 aby jechał kawałeczek dalej i kończył bieg, tam gdzie teraz kończy 137 ... i po problemie
            • Gość: reDone Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.ghnet.pl 15.03.11, 17:50
              A widzisz - nie orientujesz się w sytuacji. Otóż historia też jest taka, że tutejsi mieszkańcy od dawna narzekali też na to iż w 137 jest poważny tłok, co wynika z tego, że 137 jest krótkie (w sensie nie przegubowe) - ale to jest ta wersja krótsza z tych krótszych. Dlaczego tak jest? Otóż wedle Zikitu czy Mpk, dłuższe busy nie są w stanie przejechać Kuźnicy Kołłątajowskiej (gęsta zabudowa, kręta) - co oczywiście nie znajduje potwierdzenia bo w wypadku awarii - parokrotnie dłuższe busy już tamtędy jeździły. Natomiast 164 jak wiesz jest przegubowy, więc raczej się faktycznie nie zmieści jadąc przez Kuźnicę - tu już cudów nie ma. Trzeba by więc 164 skrócić - co byłoby też kompletnym bezsensem, biorąc pod uwagę jego trasę, i liczbę ludzi nim podróżujących.

• Gość: felcia dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.60.citypartner.pl 15.03.11, 20:07
                Rozwiązanie dla większego autobusu (ale raczej nie przegubowca) by się znalazło. Ale trzeba by wyburzyć przynajmniej jeden domek , który stoi akurat na samym zakręcie (ostry zakręt w prawo jadąc od miasta) przy ul.Kuźnicy K. (kto jeździ tą trasą to wie o którym piszę) .
                A drugie, to zlikwidować magazyn "pod chmurką" należący w tej chwili do Grudnika , ten niedaleko "Lewiatana". Beznadziejne miejsce na robienie takiego składowiska.
                Juz nie wspomnę o estetyce tego miejsca, które "przyozdabia" okoliczne domki mieszkalne.
                Jeżeli zapomniałam o innych utrudnieniach , to mnie proszę "wyprostować" :)
                • Gość: ... Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.nsystem.pl 16.03.11, 09:12
                  ale jesteście wygodni tam na tej Kuźnicy ... ho ho ho a 164 nie mógłby po prostu nie skręcać w Bociana tylko jechać prosto i potem robić gdzieś nawrotkę na rogatkach miasta ? Wtedy nie trzeba by nic burzyć, autobus byłby jeden dla wszystkich. Przecież chyba te 5 minut możecie podejść do 29-listopada, nie musicie mieć autobusu pod samym nosem(blokiem) ...
                  • Gość: reDone Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.ghnet.pl 16.03.11, 11:19
                    Słaba sugestia. Po pierwsze jak juz wspomniano 164 nie pojedzie dalej bo nie ma jak w kuźnicę. A żeby jechał na Witkowice to chyba też nie ma sensu, żeby dublował 115? Po drugie 137 obsługuje również osiedle Gotyk, z którego jest około 20 min na nogach - część nie oświetlonym poboczem przez Siewną - więc masz rację poczucie luksusu i wygody ma tu wiele do znaczenia. Ludzie z Gotyku zresztą nie mają do jakiegokolwiek przystanku 50 metrów, tylko 5-10 minut w zależności od położenia bloku. W jakim celu się w ogóle wyzłośliwiasz nie mając pojęcia jak to wygląda?
                  • Gość: felcia Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.60.citypartner.pl 16.03.11, 17:04
                    Baranku lub owieczko.... nie mieszkam na Kuźnicy K. tylko na ul.Felińskiego , czyli na oś. Gotyk.
                    Do najbliższego przystanku mam 700 m. A mieszkam prawie na samym początku Felińskiego. Moi sąsiedzi z tej ulicy mają jeszcze gorzej, bo z ostatnich bloków jest grubo ponad 1 km do przejścia do przystanku.
                    A usytuowanie bloków, czy domków na Kuźnicy znam , bo często jeżdżę 137. Jest to najczęściej kursujący autobus, który obsługuje m.in. moje osiedle.
                    Dobrze, że nie pracujesz ZIKiT, bo pewnie mając na uwadze nasze "dobro" to pokasowałbyś wszystkie autobusy z tego rejonu i kazałbyś chodzić wszystkim na piechotę ,conajmniej do ul.Opolskiej.
                    Weź pod uwagę, że nie wszyscy mają po 20-30 lat, nie wszyscy mają tak wyśmienite zdrowie jak ty, jest wiele osób starszych, niepełnosprawnych bardziej lub mniej itd.
                    Dla nich każde przejście dodatkowych 100 m , to jednak spory wysiłek. Ale co ty możesz o tym wiedzieć......
                    • Gość: Jan Winnicki Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.11, 19:24
                      Niestety baranami to byli ci, którzy w takim dupianym miejscu kupili sobie mieszkania.
                      I teraz beczą, że nie ma komunikacji, beczą o przedszkole, beczą o szkołę, beczą o dojazd do centrum, beczą o Rynek (a przecież to tylko 5 km w linii prostej).
                      Nawet w Beskidzie Niskim przy wypasie owiec nie słychać takiego beczenia.
                      • Gość: felci Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.60.citypartner.pl 16.03.11, 19:43
                        Skończ pan te swoje beznadziejnie monotonne wywody, bo robi się już człowiekowi niedobrze, jak się je czyta.
                        Za trolla pan robi, płacą panu za tę gadaninę ?
                        Gadasz, pan , gadasz..... i nic z tego nie wynika.
                        • Gość: Jan Winnicki Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 18:32
                          I vice versa. Niby czemu mam być za skoro moge też być przeciw?
                      • Gość: felcia Do towarzysza Winnickiego IP: *.60.citypartner.pl 16.03.11, 19:48
                        Baranku.... jeszcze jeden.
                        Jak się wprowadzałam kilka lat temu na Felińskiego, to mieliśmy mikrobus z osiedla, który jeździł do centrum. Bylo miło, ale się skończyło. Nie mieliśmy na to wpływu.
                        Jak się wprowadzałam kilka lat temu na Felińskiego, byłam w miarę zdrowa i sprawna.
                        Było miło, ale ... się skończyło. Nie miałam na to wpływu.....
                        Panimajesz towarzyszu Winnicki ?
                        • Gość: Jan Winnicki Re: Do towarzysza Winnickiego IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 18:36
                          To skoro jest źle, skoro jest za mało, za krótko i za daleko, a zdrowie szwankuje i sprawność spada nasuwa mi się jeden wniosek. Trzeba zmienić miejsce zamieszkania.
                          Aaaaa... ale... hmmm... za wiele to się tam za mieszkanie nie dostanie - przedszkola nie ma, szkoły nie ma, komunikacja leży, a i te 5 km od Rynku to chyba jest trochę naciągane...
                          Kto by tam chciał mieszkać. I jeszcze ta nazwa - Gotyk. Brzmi tylko trochę lepiej niż Magiczne Wzgórze w Węgrzcach.
                      • Gość: reDone Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.ghnet.pl 16.03.11, 21:15
                        Miejsce jest całkiem dobre patrząc z mojej perspektywy, bo w zasadzie i tak stosunkowo blisko do miejsc, które nawiedzam, większość klientów akurat mam w okolicy Nowego Kleparza. Z Kurdwanowa, czy Płaszowa byłby o wiele większy problem, nawet pomimo dobrej komunikacji. Zresztą 80% pracy i tak wykonuje z domu. Co nie zmienia faktu, że ZikiT daje ciała organizując tutaj ruch busowy.

Natomiast dziwne dla mnie jest to Panie Winnicki, że odbiera Pan prawo ludziom o domaganie się poprawy swojej sytuacji od miasta na, które między innymi łożą swoje podatki. Taka mentalność wyciągnięta niemalże z jakiegoś zamordystycznego ustroju. Wietrzę w Panu zaciekłą konserwę (w ujęciu polskim).

Zresztą jak Pan to widzi? Miasto rośnie, normalne jest że stopniowo powiększa swoją powierzchnię we wszelkie możliwe strony, i normalnym zdaje się być, że wraz z tym powinien iść rozwój infrastruktury. Od tego są władze miasta, żeby się tym zajmować i problem rozwiązywać, a ludzie są od tego, żeby takie problemy zgłaszać i sygnalizować, a nie tak jak Pan by chciał, trzymać buzię na kłódkę. W ten sposób promuje Pan leserstwo urzędów/ośrodków władzy wszelkiej czci i maści, usprawiedliwia ich potencjalną nieudolność, "nie chciejstwo". Z takim podejściem, faktycznie nigdy w tym kraju normalnie nie będzie.

Po za tym - stricte - co złego Panu zrobili ludzie z Kuźnicy czy z Gotyku, że okazuje Pan im (nie tylko pod tym artykułem) tak daleko posuniętą pogardę? Okradziono tu Pana? Obito twarz? Ktoś Pana zwyzywał? Potknął się Pan o wystającą płytę chodnikową? Ma Pan tu byłą kochankę lub byłą żonę, której trzeba płacić alimenty? Czy może to jakieś dalekie i podświadome reminescencje dotyczące stosunku do wojny secesyjnej i niechęci do Północy?
                        • Gość: felcia reDone :)) IP: *.60.citypartner.pl 16.03.11, 21:48
                          Cytat: "Po za tym - stricte - co złego Panu zrobili ludzie z Kuźnicy czy z Gotyku, że okazuje Pan im (nie tylko pod tym artykułem) tak daleko posuniętą pogardę? Okradziono tu Pana? Obito twarz? Ktoś Pana zwyzywał? Potknął się Pan o wystającą płytę chodnikową? Ma Pan tu byłą kochankę lub byłą żonę, której trzeba płacić alimenty? Czy może to jakieś dalekie i podświadome reminescencje dotyczące stosunku do wojny secesyjnej i niechęci do Północy? "

reDone jesteś ..... boski :))
                          Pozdrawiam serdecznie .
                        • Gość: Jan Winnicki Re: dałoby się większy autobus na Kuźnicy K. IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 18:42
                          Nikt mi krzywdy na Gotyku (boszzz... co za nazwa) nie zrobił. Irytuje mnie jedynie płaczliwe skamlenie mieszkańców którzy są przez to poszkodowani, że tam mieszkają. Tak jakby ich tam przesiedlono z rajskiego ogrodu, gdzie są szerokie autostrady i przystanek pod dużym pokojem albo na balkonie.

A domagać to się trzeba było od deweloperów, żeby zanim zabudują każdy centymetr powierzchni - wtedy był czas na lepszą drogę, lepszy dojazd itp. A teraz co? Kuźnicy ma się zamienić w dwupasmówkę?

Zamiast psioczyć, utyskiwać na , słuszne zresztą, decyzje ZIKiTu może powinniście ruszyć z petycją o jak najszybszą budowę tramwaju na Górkę Narodową. Wtedy 137 dojeżdżałby do pętli i dziękuję. Jakość transportu wzrasta o 200 albo nawet 300%. A czas na naciski o tramwaj jest ku temu najlepszy.
    • Gość: Gość Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 19:39
      No to trzeba - jak zaproponował jeden z uczestników spotkania, zablokować 29. na wysokości Kuźnicy na pół godziny i zobaczymy co wtedy na to ZIKiT ;))
      • Gość: :/ Gość portalu: Gość napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 19:51
        > No to trzeba - jak zaproponował jeden z uczestników spotkania, zablokować 29. n
        > a wysokości Kuźnicy na pół godziny i zobaczymy co wtedy na to ZIKiT ;))
        Ja propnuje protestowac pod budynkiem zikitu w sprawie tych trzech autobusow, plus zrobienie blokady wjazdu i wyjazdu na teren zikitu a takze blokade drogi prowadzacej to tego powalonego urzedu!!
        • Gość: felcia Re: Gość portalu: Gość napisał(a): IP: *.60.citypartner.pl 15.03.11, 20:09
          Nie lubię spać na twardym materacu ;))
          • Gość: sz Re: Gość portalu: Gość napisał(a): IP: *.ghnet.pl 18.03.11, 19:26
            Skoro żadne argumenty nie trafiają do ZIKiTu to blokada jest chyba faktycznie jedyną opcją jaka pozostaje.
    • Gość: mech Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: 89.174.106.* 15.03.11, 19:46
      Jakże się cieszę, że kupiłem samochód. Od dwóch lat z MPK korzystam sporadycznie, ale za każdym razem utwierdzam się w przekonaniu, że autem jest szybciej, taniej i wygodniej. Pozdrawiam
      • Gość: ryty Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.ghnet.pl 15.03.11, 20:44
        Potwierdzam.
    • Gość: psycholog Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.ghnet.pl 16.03.11, 04:51
      Jestem bardzo zadowolony zmiana trasa i linia 137 do Krowodrza niż do Nowego Kleparza
      • Gość: dorota Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.ip.netia.com.pl 16.03.11, 21:42
        Ciekawe że przy skróceniu trasy autobus linii 137 już któryś raz z rzędu "wypada" z rozkładu w okolicy godziny 16; czyżby przy pętli Krowodrza Górka jakieś wielkie korki panowały? a może na takiej peryferyjnej trasie MPK nie zależy na dotrzymywaniu rozkładu jazdy?
        Dla mnie zmiana trasy oznacza codzienny spacer do ronda przy Siewnej. Było kiepsko , teraz jest tragicznie
    • Gość: Meiera Linia 137 bez możliwości powrotu na starą trasę IP: *.centertel.pl 23.03.11, 19:28
      Podstawowe zarzuty w stosunku do ZIKiT:
      - brak konsultacji z mieszkańcami - na spotkaniu przegłosowano przywrócenie starej trasy do Kleparza
      - niedopasowane odjazdu autobusów z Kleparza – w dostępie 5 minut odjeżdzają 2, a na kolejny trzeba czekać nawet 40-50 minut, nie wspominając już o połączeniach po godzinie 19:00 => a w weekendy to tylko siedzieć w domu, bo łatwiej jest chyba wygrać 6 w totolotka niż szybko dostać się do Centrum (i nie chodzi tu o Kleparz)
      - i dlaczego wszystkie autobusy na Kleparz? Brakuje nam połączenia z Dworcem PKP, PKS

Kpiną z Mieszkanców jest stwierdzenie:
      - Piotra Hamarnika z ZIKiT-u mówiącego "Kwestię komunikacji tej części miasta rozwiązaliśmy właściwie" - czy Pan tutaj mieszka i codziennie próbuje dostać się do pracy - nikt nie pracuje na Kleparzu, często na Alejach jest miejsce przesiadkowe na kolejne autobusy
      - „Miasto od początku tłumaczyło, że utrzymywanie linii autobusowej dublującej trasy linii tramwajowych jest nierentowne” – a gdzież na Kuźnicy jest tramwaj, chyba że ZIKiT nie odróżnia pociągu od tramwaju ;) Może Państwo z ZIKiTu wybiorą się na wycieczkę „komunikacyjną”, chętnie zasponsoruję bilet „czasowy”.

• Gość: wika Re: Linia 137 bez możliwości powrotu na starą tra IP: *.60.citypartner.pl 23.03.11, 19:54
        Trzeba przenieść szkołę i miejsce zamieszkania Pana Majchrowskiego na Górkę Narodową.
        Wtedy do szczęścia to nam tylko ptasiego mleczka brakować będzie. Inwestycje będą gonić jedna drugą :))))
      • Gość: jak Gość portalu: Meiera napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 11:47
        > Podstawowe zarzuty w stosunku do ZIKiT:
        > - brak konsultacji z mieszkańcami - na spotkaniu przegłosowano przywrócenie sta
        > rej trasy do Kleparza
        > - niedopasowane odjazdu autobusów z Kleparza – w dostępie 5 minut odjeżdz
        > ają 2, a na kolejny trzeba czekać nawet 40-50 minut, nie wspominając już o połą
        > czeniach po godzinie 19:00 => a w weekendy to tylko siedzieć w domu, bo łat
        > wiej jest chyba wygrać 6 w totolotka niż szybko dostać się do Centrum (i nie ch
        > odzi tu o Kleparz)
        > Kpiną z Mieszkanców jest stwierdzenie:
        > - „Miasto od początku tłumaczyło, że utrzymywanie linii autobusowej dublu
        > jącej trasy linii tramwajowych jest nierentowne” – a gdzież na Kuźn
        > icy jest tramwaj, chyba że ZIKiT nie odróżnia pociągu od tramwaju ;) Może Państ
        > wo z ZIKiTu wybiorą się na wycieczkę „komunikacyjną”, chętnie zaspo
        > nsoruję bilet „czasowy”.
        >

A ja do twojej wypowiedzi w sprawie podstawowych zarzutow przeciwko ziKITowi, dodam jeszcze jeden: brak poinformowania rady dzielnicy o ich planach, nie wyslali nic, nawet najmniejszego pisma do rady, zlamali przepisy. Pozatym glupie tlumaczenie w sprawie 287: linia 287 na calej dlugosci prosze pana dubluje tramwaj, na moje pytanie, gdzie, glupi pan z ziKITu nie umial odpowiedziec, to mu powiedzialem, 200 metrow przy bratyslawskiej, 2 metry przy nowym kleparzu, i jeszcze od rona mogilskiego do ronda grzegorzeckiego, tak to sie ludzie z KITu ziKITu znaja na tym, gdzie co jezdzi, a przypominam, ze niby zarzadzaja komunikacja. Tak samo w sprawie nocnego na Woli Justowskiej, facet upieral sie, ze tam nocny nie jezdzi, poprosilem, zeby sprawdzil sobie rozkald, przyznal mi racje ciul i przeprosil.
        To co sie dzieje w tej pozal sie boze instytucji, wola o pomste do nieba.... czy nie mozna by zamknac calego tego bajzlu a wszystkich ludzi, ktorzy tam pracuja wyrzucic na zbity pysk?!
    • bmwd Mieszkańcy Prądnika- nie dajcie za wygraną 29.03.11, 20:49
      Proponuję mieszkancom Prądnika Białego (0s.Mozarta) walczyć z władzami miasta o pilne uruchomienie stałego połączenia z centrum Krakowa - z dworcem PKP i PKS. Dlaczego ta część miasta jest traktowana pomacoszemu?
      • Gość: felinka Re: Mieszkańcy Prądnika- nie dajcie za wygraną IP: *.60.citypartner.pl 29.03.11, 23:03
        No nie przesadzajcie drodzy sąsiedzi z oś. Mozarta. Macie pod nosem dwa autobusy: 137 i 164. Mała przesiadka i jesteście na dworcu.
        Walczyć to powinni mieszkańcy ul.Ks.Meiera i Felińskiego. Pustynia komunikacyjna.
    • Gość: orion Widze, ze znow ktos z osiedla Mozarta... IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 23:22
      maja autobus 137, 164, przejda kilka krokow na Siewna maja 114, 115, 287, 267, 137, 164, a im jeszcze malo....
      • Gość: felinka Re: Widze, ze znow ktos z osiedla Mozarta... IP: *.60.citypartner.pl 30.03.11, 09:12
        A jeszcze tramwaju się domagają ....
        Może się zamienimy się z Felińskiego, Meiera?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka