Dodaj do ulubionych

Śladami prl-u bez sentymentu [zdjęcia]

IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.11, 22:31
Dla tych, co nie wiedzą: na zdj. jest Teatr Bagatela. Ani ul. Bracka, ani kamienica Hetmańska, ani Rynek...
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof K. Śladami prl-u bez sentymentu [zdjęcia] IP: *.fema.krakow.pl 18.07.11, 01:42
      W Pałacu Tarnowskich w czasie komuny miało swoją siedzibę Polskie Radio. Został on zrujnowany chyba niestety w czasie dwudziestolecia pełnej suwerenności. Spacer po pozostałościach PRL-u w ogóle jakoś bezsensownie został zaplanowany. Przede wszystkim chyba powinno się go podzielić na cztery spacery: PRL stalinowski - terroru, ale i odbudowy 1945-1956; PRL gomułkowski - siermiężnej "małej stabilizacji" 1956 - 1970; PRL gierkowski 1970 - 1980; PRL zmagań solidarnościowych i stanu wojennego 1980 - 1989. Komuna była rozmontowywana tak naprawdę stopniowo.
      W pierwszym dniu spaceru należałoby pokazać katownie UB przy pl. Inwalidów, ale też Nową Hutę i budynek "Korony" w Podgórzu. W drugim dniu budynek hotelu "Cracovia" i np. "Biprostal", "Jubilat", ale z drugiej strony nędzne osiedla mieszkaniowe np. Azory. W trzecim dniu hotel "Forum", skrzyżowanie bezkolizyjne na Rondzie Grunwaldzkim (tak, tak mocium panie Konradzie, takie rzeczy się wtedy budowało!), ale też i pomnik Lenina - "wtórnie" jakby wmontowany w nowa Hutę. Można by też pokazać, gdzie mieściły się "Peweksy" - konie trojańskie kapitalizmu. Wreszcie redakcję "Tygodnika Powszechnego" - bastion walki z komuną. Aha, jeszcze można by wspomnieć o teatrze Kantora i fenomenie teatru Starego. Trochę nam chyba brakuje takich wydarzeń artystycznych. Z drugiej strony Rynek obstawiony ogródkami i wspaniałymi lokalami jest obłędny.
      W czwartym dniu można by omówić odwrócenie legendy Nowej Huty - demonstracje i walki z komuną na jej ulicach, śmierć Bogdana Włosika.
      Jakoś tak chyba należałoby zorganizować ten spacer śladami PRL-u po Krakowie. Były to czasy straszne i śmieszne zarazem. Z drugiej strony trochę przeraża, jak marnujemy czas i możliwości teraz, kiedy szczęście się do nas uśmiechnęło.
      No, ale pan Myślik wszystko robi powierzchownie. Albo artykuł to zniekształcił.
      • Gość: spectator do Krzysztofa K. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 02:29
        coś mi się wydaje, że konia kują a żaba nogę podnosi.
      • Gość: imd Re: Śladami prl-u bez sentymentu [zdjęcia] IP: 77.236.24.* 18.07.11, 22:52
        dobry pomysł, niezła propozycja. Wystarczy wcielić w życie. Wiem, pogderać na innych zawsze można - ale po co?
    • Gość: skosem Re: Śladami prl-u bez sentymentu [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 03:46
      to nie teatr chyba - a apartamentowce u wylotu ul. Szlak
    • Gość: agent Lolek Zohydzania PRL-u ciąg dalszy IP: 77.236.26.* 18.07.11, 04:25
      Krótko mówiąc, urzędowa propaganda działa na każdym polu. Nawet niedzielna rekreacja - jak z staliniźmie - musi być jej podporządkowana.
      • Gość: a10 Lolek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 19:36
        Co to jest ten "staliniźm"?
    • Gość: Mikołaj Bajkopisarz IP: 74.63.112.* 18.07.11, 09:49
      Pan Myślik znów naopowiadał ludziom bajek. W tekście spacerownika znajdują się błędy i mijająca się z prawdą interpretacja faktów. Jak pokazuję zdjęcia w spacerze uczestniczyła dość mała (garstka - w porównaniu z poprzednimi spacerami) grupa osób. Na szczęście.

PS
      Ciekawe kiedy GW zablokuje możliwość wpisów na forum, jak to się stało pod poprzednim artykułem o spacerze. Pojawiło się kilka krytycznycznych wypowiedzi i szast-prast, nie dało się już nic złego powiedzieć o Myśliku. Dziś wszystkie posty zostały usunięte!
      • Gość: spectator Dajże jakiś konkret zamiast bić pianę IP: *.play-internet.pl 18.07.11, 14:17
        Łazisz za tym twoim Myślikem jak smród za wojskiem, plujesz na niego wszędzie gdzie się da. A konkretów żadnych. Żonę ci uwiódł, czy co?

dziecko z piątej klasy poznałoby cię po stylu.
        • Gość: Anna T. spectator IP: 76.73.16.* 19.07.11, 11:20
          O! Konrad Myślik zmienił se nika na spectator. AK-47 już sie znudziło?
          • Gość: spectator Anna T. IP: *.play-internet.pl 19.07.11, 18:58
            Hm. Tego nie wiem. Ale bądź spokojna - ja sobie nie zmieniłem. Nie zdążyłbym.
            Widzę jednak , że kuleżanka zorientowana w zawiłościach personalnych tutejszych.
            To może kuleżanka opowi jak było na tym spacerze, co to nikt na nim nie był,
            ale wszyscy by chcieli doradzać?
            Oczywiście jeśli kuleżanka to kulega, lecz przebrany, to z góry przepraszam...

PS: czy Anna T to Anna M. z piosenki kolegów -Skaldów, która wyszła za-mąż i się rozwiodła?
            • Gość: spectator Wpisałem sobie gdzie trzeba IP: *.play-internet.pl 19.07.11, 23:01
              Anna T.
              a wyszło mi :
              Barbara Chęcińska

To chyba nie może być prawda.
              Wiesz, o co chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka