Gość: mtq IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 18:50 MERCEDES O405, SCANIA CN 94 UB (autobusy) i Chorzowskie 'stopiatki' -> strasznie je lubie, ngt6 jakos mi nie leza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 18:56 Wybory wielkiego nie ma. Ulubione autobusy: Scania OmniCity ( krótka i przegubowa) Ulubione tramwaje: NGT6 - mimo wszelakich narzekań są to pierwsze od dawna nowe tramwaje w Krakowie 105 Na- też mam do nich sentyment, a w każdym razie wolę od "Norymberg" ( w tych ostatnich często zacinają się fotokomórki gdy jest tłok; wystarczy, że ktoś chlapnie w fotokom. błotem lub stanie na niej i już tramwaj nie może ruszyć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:12 malopolanin napisał(a): > Wybory wielkiego nie ma. > Ulubione autobusy: > > Scania OmniCity ( krótka i przegubowa) > Ulubione tramwaje: tak, ale przegubowa lepsza > NGT6 - mimo wszelakich narzekań są to pierwsze od dawna nowe tramwaje w Krakowi > e > 105 Na- też mam do nich sentyment, a w każdym razie wolę od "Norymberg" ( w > tych ostatnich często zacinają się fotokomórki gdy jest tłok; wystarczy, że > ktoś chlapnie w fotokom. błotem lub stanie na niej i już tramwaj nie może > ruszyć). o tak, norymbergi sa najgorsze, na szczescie nie musze nimi czesto jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 19:27 Stopiątki, a zwłaszcza po Naprawie Głównej, czyli z nowymi, podwójnymi siedzeniami. Za komfort jazdy. A z autobusów to Scanie z zasadzie wszystkie lubię. Są wygodne (na siedząco, oczywiście), rzadko się psują. Lubię też "melony", czyli mikrobusy - Autosany, ale raczej za ogólną prezencję, niż za funkcjonalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:49 kuba203 napisał(a): > Stopiątki, a zwłaszcza po Naprawie Głównej, czyli z nowymi, podwójnymi > siedzeniami. Za komfort jazdy. nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to sie nimi okropnie podrozuje. 'drugiej generacji' (z tylu z drazkiem na suficie po srodku) sa najfajniejsze, jak dla mnie A z autobusów to Scanie z zasadzie wszystkie > lubię. Są wygodne (na siedząco, oczywiście), rzadko się psują. Lubię 113 sa wprost OKROPNE sensowne sa OmniCity > też "melony", czyli mikrobusy - Autosany, ale raczej za ogólną prezencję, niż > za funkcjonalność. heh, musze sie kiedys przejechac..na jakich liniach jezdza? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 20:38 113, 141, 183, 118, 100... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 04.03.02, 07:09 Gość portalu: mtq napisał(a): > > > nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to sie ni > mi okropnie podrozuje. Jeszcze nie widziałem tramwaju pomalowanego w środku na żółto ani różowo :) Ale na niebiesko owszem, niebieski jest przyjemny dla oka (przynajmniej mojego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 12:24 kuba203 napisał(a): > Gość portalu: mtq napisał(a): > > > > > > > nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to s > ie ni > > mi okropnie podrozuje. > > Jeszcze nie widziałem tramwaju pomalowanego w środku na żółto ani różowo :) Ale > > na niebiesko owszem, niebieski jest przyjemny dla oka (przynajmniej mojego). tak, na zolto to chyba nie ma, ale na rozowo to ostatnio chyba 1 jechala... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 04.03.02, 16:00 Nie widziałem, ale to faktycznie chyba wściec się można w takim wnętrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 20:58 Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby uruchamiać klimatyzację:))) pozdrawiam miłośników transportu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:02 Mam rozumieć Zbigniew, że przesiadasz się z samochodu na autobus ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:40 malopolanin napisał(a): > Mam rozumieć Zbigniew, że przesiadasz się z samochodu na autobus ? :) Jeżdżę wszędzie samochodem (muszę się przyznać) a jak na Stare Miasto do taryfa. Chyba się nie obraziłeś ale w tych scaniach to naprawdę gorąco wtey Ikarusy wygrywają taaaaaaaakie wielkie okna chociaż czasami same wypadają (zdrzyło się kiedyś na studiach w 129) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:48 Na upały to masz rację. W Scaniach nie włączają klimatyzacji i w największy skwar, gdy w dodatku w autobusie trafi się niemiłosierny tłok, to czekam na nieszczelnego Jelcza lub Ikarusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: SCANIA IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:24 Chyba wszyscy juz zapomnieli jak 2 miesiace temu szyby w jelczach i ikarusach byly biale od szronu a pasazerowie trzesli sie z zimna i nawet ogrzewanie nie pomagalo! Wtedy w scaniach bylo cieplutko i przytulnie -scanie przcierz sa ze Szwecji a nie z Włoch! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: SCANIA 06.03.02, 07:39 Scanie są po prostu dobre i na zimę, i na lato, tylko, że trzeba to umieć wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:40 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby > uruchamiać klimatyzację:))) > pozdrawiam miłośników transportu publicznego. całkiem słuszny pomysł. kto sie jeszcze podpisuje? malopolanin, jaki byl adres? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:50 zarzad@mpk.krakow.pl rzecznik@mpk.krakow.pl :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:58 poszlo. proponuje pisac glownie w lecie heh :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: SCANIA 03.03.02, 22:35 Taak, chyba teraz jednak nie jest najlepszy czas na tego typu petycje. Ale myślę, że do sprawy wrócimy chyba w lecie, nie? Jak znowu wrócimy cali spoceni po podróży autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 12:22 kuba203 napisał(a): > Taak, chyba teraz jednak nie jest najlepszy czas na tego typu petycje. Ale > myślę, że do sprawy wrócimy chyba w lecie, nie? Jak znowu wrócimy cali spoceni > po podróży autobusem. a moze by napisac petycje do narodu, zeby sie myl? i rozdawac mydlo za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: SCANIA 04.03.02, 15:59 Dobry pomysł. Podaj na jaki adres wysłać, to napiszemy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 21:54 czekaj, czekaj... chyba taki: brudnipolacy@narodpolski.pl i brudni@polacy.pl :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: SCANIA IP: *.zine.net.pl 05.03.02, 06:45 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby > uruchamiać klimatyzację:))) Przydała by się jeszcze petycja do narodu polskiego, zeby nie otwierali okien. Wtedy klima puszczona na 200% swoich Możliwości nic nie wskóra. Zresztą to samo w NGT6. Rano jak są pozamykane okna, to od nawiewu obok szyb szczypią oczy - czyli nawiew jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: SCANIA 05.03.02, 10:40 Ten jeden jedyny raz, kiedy mi się udało jechać z włączoną klimą, to po prostu kierowca zamknął okna na pętli i powiedział, żeby nie otwierać, bo puści nawiew, a potem, jak już nie było gorąco w środku, to ludzie nie otwierali, bo nie było potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 18:46 Na początku zaznaczam, że nie jestem z Krakowa, dlatego kilka pojazdów nie będzie wam może znanych. Najlepsze autobusy wg mnie to: - VOLVO 7000 - MERCEDES O405N Wśród tramwajów na wyróżnienie zasługują: - 2N, 5N (odpowiedniki Waszych normalnotorowych N i 4N) - to już klasyka. Coś wspaniałego. Zgrzyty, dudnienia, skrzypienia, świsty, turkoty - wzorcowa muzyka zabytkowych wagonów. W sam raz dla mnie. I ten styl wnętrza. :) Wagony te niestety miały poważną wadę techniczną - bardzo długie pomosty. Przy dużym obciążeniu jednego z nich wagon potrafił stanąć dęba (może trochę przesadzam, ale napewno wagony "tupały"). - 805Na (105Na) - najpopularniejsza maszyna na torach naszych miast. - 803N, 102NaW (102Na) - stylistyka 100% tramwajowa. W dodatku to już zabytki na miarę słynnych, wyżej wspomnianych "enek". - LILPOPy (bez odpowiedników w Krakowie) - wagony przedwojenne zaprojektowane specjalnie dla Łodzi. Klasyczny styl pudła wagonu. Piękne wnętrza z mosiężnymi i stalowymi detalami. Do dziś zachowały się na chodzie 2 egzemplarze (model II z 1929r. i model III z 1939r.). Jest jeszcze jeden - - aktualnie w remoncie (model III). - HERBRAND - tego z pewnością nie macie! To ewenement na skalę kraju. Wagon tzw. pierwszej generacji tramwajów - z otwartymi pomostami, świetlikami dachowymi, podłużnymi ławkami. Nasz model GE pochodzi prawdopodobnie z 1910r., ale ostatnio pojawiły się pewne dokumenty, wskazujące na to, że jest to przebudowany wagon VNB125 z 1898r. - to bodajże najstarszy w Polsce tramwaj na chodzie! - Cityrunner - najnowsze dziecko spłodzone przez Bombardiera (producenta starszego brata "citka" - modelu NGT6 używanego w Krakowie). A teraz kilka wagonów nie używanych w Łodzi, które wg mnie zasługują na wspomnienie w tej klasyfikacji: - SKODA ASTRA- za stylistykę (głównie wagony dla Portland w USA) - BOMBARDIER NGT6 - za stylistykę pudła - Wagony tramwaju (kolejki miejskiej) Trogener Bahn w Szwajcarii - za ogólny styl a'la wagony kolejowe. Pozdrowienia z Łodzi Michał Chylak KMST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:15 Jak coś piszecie do MPK, to na adres mrup@mpk.krakow.pl , bo na pozostałe żadko odpowiadają. Maile odbiera pani Marzena Majcher (tylko nie mówcie im, że to ja ten adres podałem) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 18.03.02, 19:25 A czym się ta Pani M. M. wyróżnia? Wyjątkową cierpliwością w odpowiadaniu na listy? Do mch: mam wrażenie, że wymieniłeś wszystkie modele tramwajów, jakie są w Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:28 Dokładnie. Do tej pory odpowiadała na wszystkie moje maile i za jej sprawą dostałem biulertyn MPK ("Krakowski Przewoźnik") listem poleconym. Właśnie przed chwilą czytałem jej odpowiedź na maila, którego wysłałem dziś przed południem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 19:46 kuba203 napisał(a): > Do mch: mam wrażenie, że wymieniłeś wszystkie modele tramwajów, jakie są w > Łodzi... Eeeetam. Mamy jeszcze GT6 - tez całkiem przyjemne :-) Prawdę mówiąc to nie mam jakiegoś wybitnie ulubionego wagonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:49 Z Twojej wypowiedzi wynika, że po Łodzi jeżdżą NGT6??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 19:52 Nie, nie! Ale się zagmatwało. :) W Łodzi są GT6, a wspominając o NGT6 miałem na myśli Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:54 A H A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:24 Ja lubię Scanię 113 CLL, CN 94 UB (OmniCity), Jelcz M 181 MB i Man NG 313. Z tramwajów - NGT6. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 18.03.02, 20:49 Gość portalu: mch napisał(a): > > Eeeetam. Mamy jeszcze GT6 - tez całkiem przyjemne :-) > Prawdę mówiąc to nie mam jakiegoś wybitnie ulubionego wagonu. > Aha, zapomniałem o GT6... A co do NGT6, czy Wasz "citek" przypadkiem też nie ma takiego oznaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś